Hirdetés

2022. május 19., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Fücsök007


Fücsök007
senior tag

Remélem időben megjönnek hozzá az EUV-s gépek Hollandiából. :))

(#2) M0ng00se


M0ng00se
senior tag

:-)

OC since '10

(#3) zzolika


zzolika
aktív tag

Valami itt nem kerek nekem. Nem értek hozzá, mennyi idő egy építkezés, de...
Pénz nem akadály, 20 milliárd dollár, ez majdnem duplája a Paks 2-nek. Gondolom engedély is kevesebb kell hozzá.
7000 ember dolgozik az építkezésen, és mégis 3 évig tart felépíteni 2 gyárépületet? Azért ennyi ideig Magyarországon sem tartana, tizedannyi emberrel...
Vagy ennyi idő beindítani, optimalizálni a gépsort, betanítani a dolgozókat? Csak nem...
Akkor mire elindul a termelés, a 3 évvel ezelőtti technológiával, már 3 éves hátrányban lesznek a konkurenciához képest.

(#4) DjFlanker válasza zzolika (#3) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

Ez nagyon nem egy sima gyárépület.

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#5) b. válasza zzolika (#3) üzenetére


b.
nagyúr

ha csak anno a fehérvári "szaros" (idézőjelben tényleg) IBM gyártó/ összeszerelő épületére gondolok, ezelőtt 20 +éve ott mi volt, milyen túlnyomásos steril kialakítású zárt tér, akkor bele sem merek gondolni milyen épületet épít most az Intel.
Én még csodálkozom inkább hogy ennyi idő alatt felhúzzák, szerintem épp ez is nyom a költségeken.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#6) Sinesol válasza zzolika (#3) üzenetére


Sinesol
addikt

Itthon és külföldön sem véletlenül húzódnak el bizonyos épitkezések, csak a laikusok hiszik azt, hogy olyan gyorsan fel lehet huzni/épiteni mindent. Nem mindegy, hogy adott épület mennyire komplex, milyen előrásoknak kell megfelelnie, milyen megoldások, anyagok kellenek hozzá, azoknak mennyire nehéz technikailag a kivitelezése, melyik lépésnél mennyi időnek kell eltellnie, mire jöhetnek a ráépülő dolgok, stb. Plusz ugye szinte mindig van valami gebasz, menet közben is módosulhat a terv, stb.

Elég csak a legegyszerűbb dolgot, a betont nézni, hiába csak 2 nap a szilárdulás vagy kevesebb, csak 7 nap után éri el a 60-70%-os szilárdságot és 28 nap kell a teljes teherbirás eléréséhez. Ha fontos a nagy szilárdság, akkor ki kell várni a hónapot. A laikus meg csak azt látja, hogy már megint semmit nem csinálnak, pedig már hetek óta leöntötték azt a betont, kész van...

[ Szerkesztve ]

(#7) copass válasza zzolika (#3) üzenetére


copass
veterán

1000 hektáros területet írnak. csak a lépték miatt: 2018-ban kezdték a debreceni bmw gyárat 400 hektáron. most kezdenek majd el építeni, eddig a régészeti feltárás,humuszolás,közművek, útak, vasút készült el. most kezdenek építeni majd.
most arról ne is beszéljünk hogy az acél, műanyag ára az egekben van.
nincs már az hogy 10 cm szendvicspanel mindenhová, mert azzal könnyű dolgozni. mindent egyszerűsítenek, átterveztetnek olcsóbbra.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#8) Dark Archon válasza Sinesol (#6) üzenetére


Dark Archon
addikt

S a beton sem csak úgy materializálódik a levegőből, hanem szállítják. Meg így van ez a kb. milliónyi egyéb tétellel, ami egy ilyen épülethez kell. Ez a 3 év meg gondolom már úgy 3 év, hogy a tervek készen vannak, engedélyek rendben, mert azokkal is el lehet ütni néhány évet.

[ Szerkesztve ]

Dark Archon | i5-8600 - RTX 3070 - 16Gb - Windows 10 | Cube Nature EXC | BF4: DarkArchonHUN

(#9) Raysen623 válasza zzolika (#3) üzenetére


Raysen623
addikt

7000 ember dolgozik az építkezésen, és mégis 3 évig tart felépíteni 2 gyárépületet? Azért ennyi ideig Magyarországon sem tartana, tizedannyi emberrel...

Szerintem húzd ki a kezed a biliből...abonyolult technológiával, tisztaterekkel épülő gyárak kivitelezése nem tud rövid lenni, a méreteiről nem is beszélve.

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#10) fkaresz


fkaresz
tag

Tervezés, tereprendezés, szerkezetépítés, közmű 1-1,5év. (2022-2023)
Szakipar 1év (2023-2024)
Technológia telepítés, beüzemelés, próbagyártás 1-1,5év (2024-2025)
Piacra szánt termékek sorozatgyártását inkább 2026-ra gondolom.
Ez még az USA-ban sem megy gyorsabban, és kétségem nincs hozzá, hogy SAMSUNG-nak és TSCM-nek is kell ennyi idő. Talán ekkora enyhülhet a chiphiány a valóságban, ha lesz elég nyersanyag. Az árak mérséklődése számomra kétséges.........

[ Szerkesztve ]

(#11) Isobutane válasza zzolika (#3) üzenetére


Isobutane
tag

Az hogy most kezdik az építkezést nem azt jelenti hogy a mai technológiával fognak gyártani 3 év múlva.

i9-9900KS ● 32 GB 3400Mhz DDR4 CL16 ● Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC (rev 2.0)

(#12) Jungle Man válasza Sinesol (#6) üzenetére


Jungle Man
junior tag

Az Eiffel-torony 2 évig, a WTC 4 évig épült. Kínában is felhúznak fél városokat, a világ legnagyobb gátját stb. egy évtizeden belül, csak szaktudás, logisztika és pénz kérdése.
A gyárakat manapság kész modulokból legózzák össze. Természetesen egy processzorgyár magasabb színvonal, mint egy pékség, de a speciális területek talán nem olyan nagyok. Állítom az irodaház vagy a szállítási központ nagyobb lehet, mint a gyártás területe. Kíváncsi lennék rá, mekkora részen vannak kimondottan a processzor gyártósorai, különleges gépei. A tisztaszobás laborokat feltételezem, konténerjellegű megoldással építik.
A győri Audi üzemre mondták, hogy ha a német úgy gondolja, egy hónap alatt elviheti az egészet és felépítheti valahol máshol.

[ Szerkesztve ]

(#13) Sinesol válasza Jungle Man (#12) üzenetére


Sinesol
addikt

Szerintem szolnod kellene az Intel-nek, hogy te fele-harmad annyi idő alatt felhuzod...
De a BMW-hez is érdemes lehet bekopogtatni, hogy kérjenek tanácsot az AUDI-tól, mert egy hónap alatt is lehet gyárat csinálni...

[ Szerkesztve ]

(#14) Jungle Man válasza Sinesol (#13) üzenetére


Jungle Man
junior tag

Szerintem arról volt szó, hogy nem kell túlmisztifikálni. A tervezés és a bürokrácia viszi el az idő jórészét.

(#15) copass válasza Jungle Man (#12) üzenetére


copass
veterán

felhőkarcoló,toronyház egész más történet mint egy gyár.
minden gyár egy adott technológia köré épül. nagyon nem egyszerű már a megtervezése se, plusz az ügyfél igényei se egyszerűek ezen a szinten.
"A győri Audi üzemre mondták, hogy ha a német úgy gondolja, egy hónap alatt elviheti az egészet és felépítheti valahol máshol."
csak ahhoz kell egy befogadó épület is. mert a német akármibe teszi be a méregdrága technológiáját.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#16) b. válasza Jungle Man (#12) üzenetére


b.
nagyúr

azért érdemes megnézni hogy is néz ki ez a dolog külön autópályákkal városokra elegendő víztárolókkal saját szennyvízüzemmel, veszélyes hulladék tárolókkal és transzferekkel, most a belső gyáregységek kialakításával, ami a lényeg az egészben és a komplett robotizálásról , gyártósorokról ne is beszéljünk, ha már kész is szerkezetszinten az egész. [link]

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#17) Picco válasza b. (#16) üzenetére


Picco
addikt

najo, egyebassza legyen 2 honap, megoldjuk okosba :DDD

Jungle Man: azert az eiffel torony kb par darab fem szivoszal+ragaszto egy ilyen uzemhez kepest. azt sem hinnem hogy maguk az epuletek tartanak ilyen sokaig, inkabb a gepek uzembehelyezese es hogy biztositsak hogy tenyleg uzembiztos.

It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo

(#18) fotel


fotel
aktív tag

Egy ilyen beruhazasnal a volumennek max 15%-a az epulet, meg 15% max a gepeszet, kornyezeti feltetrlek kialakitasa, a maradek 70% a telepitett technika.

(#19) fotel válasza copass (#15) üzenetére


fotel
aktív tag

Ezt a beruhazast eleg kozelrol lattam, maradjunk annyiban, hogy 18-24 honap ha zoldmezo, ha barna, akkor tobb is lehet, mert tobb a megkotes, attelepites pedig mindig nehezkes.

(#20) zzolika


zzolika
aktív tag

Köszönöm a válaszokat. Most már kezd fogalmam lenni róla, hogy ez nem csak a húzzuk fel a falakat és kész van építkezés. Tetszett a robotizált videós bemutató, ez tényleg más szint, több idő a technológiai belső elkészítése, mint az épület meg a közművek beépítése.
Azért az Eiffel tornyot ne keverjük ide, az 130 éve épült, azóta fejlődött az építkezések technológiája is, és nem 300 méter magasra kell építeni hanem laposan.
A TSMC is kb 3 év alatt húz fel egy új gyárat, szóval a chiphiány nem fog egyhamar enyhülni.
98.000 tonna víz naponta, azért elég durva. Mire használják ezt a mennyiséget? Vízhűtésre?

Mi lesz a régi gyártósorokkal? Ezek helyére szerelik az újakat? Olyat nem lehetne, hogy a "régi" 16 nm-es soron tovább gyártják pl. a gtx1070/1080 gpu-kat? Az átlag gémernek ez is elég, a bányászoknak meg nem elég energiahatékony. Akkor lenne több elérhető termék, elérhető áron? Vagy a wafer kevés? És azok mennek inkább az új csíkszélességű gyártásra?

(#21) Jungle Man válasza Picco (#17) üzenetére


Jungle Man
junior tag

Igen, egyetértek. Viszont abban a korban sokkal nagyobb kihívás volt, mint manapság lenne. Azután az Asszuáni gát is komolyabb projekt volt, mint egy Intel-üzem felhúzása, mégis gyorsan megépítették, mert erőforrásokat összpontosítottak.
A legkeményebb munka ilyen szempontból (szerintem) a holdraszállás volt. Attól függnek ezek a dolgok, mennyire gondolják komolyan, odaraknak-e mindent, ami kell.
Úgy képzelem, hogy az épület szerkezeti elemei/panelei szabványok szerint készülnek, akár már vannak is belőle raktáron. A bürokrácia sem akadály, hiszen Amerikáról van szó és támogatást élveznek. A tervezés bizonyára előrehaladt állapotban van ha bejelentették, így mindenféle tanulmánnyal, engedéllyel készen lehetnek vagy közel készen.
Az infrastruktúra kiépítése gőzerővel mehet már, vízcsatornák, elektromos központok stb.
Feltételezem, nem az Isten háta mögé tervezték, hanem már eleve minden ott lehet a közelben.
A gyártósori gépeket akár most is tesztelhetik, hiszen mobilisak. A tisztatereket is szabványok alapján építik, semmi egyedit nem kell feltalálni pont ehhez a gyárhoz - gondolom.
Üzembehelyezés, beállítás, kalibrálás... azok eltarthatnak egy ideig, de van benne rutinjuk, nem féltem őket.

Szerk.: A vízfelhasználást meg úgy kell érteni - gondolom laikusként -, hogy a hűtésre használt hatalmas mennyiségű víz nem lesz "elhasználva", hanem a közeli gyárak, városrészek használhatják tovább fűtésre végül ivóvíz lehet belőle.
A régi gyártósorokért meg sorban állnak a kínaiaktól kezdve sokan másokig.

[ Szerkesztve ]

(#22) Hopkins95 válasza zzolika (#20) üzenetére


Hopkins95
addikt

Olyat nem lehetne, hogy a "régi" 16 nm-es soron tovább gyártják pl. a gtx1070/1080 gpu-kat?

Én ezt mondogatom már egy ideje, hogy én ezt csinálnám, de ha jól emlékszem Abu valami olyasmit mondott, hogy ahogy halad a technológia és a gyárak fokozatosan állnak át az új gyártástechnológiára, már nem lenne gazdaságos a régi technológián gyártani és az újra való átállás miatt nem tudnál nagyon gyártót találni, aki azon a csíkszélességen nagy mennyiségben gyártana neked.

[ Szerkesztve ]

Nexus 5x > Pixel 4a 5G \\ AMD Ryzen 1600 - MSI Vega 56 \\ XMG Core 15 \\ Playstation 5 \\ DJI Mavic Mini Fly More Combo \\ Nintendo Switch Neon v2 \\ Steam/Origin/Epic Games Store/GoG/Ubi Connect: Hopkins955

(#23) DjFlanker válasza Jungle Man (#21) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

" A bürokrácia sem akadály, hiszen Amerikáról van szó és támogatást élveznek"

Ó, ahogy azt elképzeled :)
Egy jóbarátom 5 éve dolgozik Texasban egy elég nagy cégnél, a fő profil magasfeszültségű távvezetékek, villanyvezetékek telepítése (gyakran szélerőművekkel összekapcsolva, de nem mindig), régi cseréje (ez van hogy II. VH előtti technikát jelent), földön (alatt), vízben, levegőben. Projektvezető, előtte kivitelezésért felelős mérnök. És hát vannak sztorijai:

- vannak a helyi önkormányzatok
- vannak a kb. megyei (county) szervek
- vannak az állami (state) szervek
- vannak a szövetségi (federal) szervek
- és a magán(föld)területek tulajdonosai (havi szinten találnak golyó/sörétnyomokat az autóikon)

És hát ezek vektorai gyakrabban mutatnak más irányba mint egyfelé. És nincs az mint itthon hogy kiemelt állami beruházás és kuss mindenkinek, nagyon nincs.
Pár hónapja Dallas külsőn egy 2x10 sávos autópálya szakaszt kellett lezáratnia, cserélték a felette átmenő távvezetéket. 3 hónap előkészítő munka (a bürokratikus, nem a fizikai), egy pár száz méteres szakaszért, és az éjfélkor elkezdett, napfelkeltére befejezett munkáért. Csak az 1 hétig tartott mire kiderült hogy melyik három! ""autópálya-rendőrség" illetékes és bevonandó, mert az evidens egy mellett két közeli fel/lehajtó betorkollás két másikhoz tartozott éppen..

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#24) copass válasza DjFlanker (#23) üzenetére


copass
veterán

egy barátom szintén usa-ban dolgozott pár évet, családi házakat építettek.
nagyrészt faházakat, na ott az elektromossággal nem viccelnek. nem úgy megy, mint itthon hogy a villanyszerelő csinál valamit kútfőből és viszlát.
kijön az elektromos ellenőr aki végig megnézi hogy az elektromos terv (kötelező) és az épület épület összhangban van-é. amíg ő nem bólint rá addig fék van. elektromos tervezők,villanyszerelők félisten szinten mozognak.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#25) Sbig_x


Sbig_x
junior tag

Az Írországi gyárba, ami jövőre indul már hordják be a gépeket. Intel 4 node, dupla kapacitás a fejlesztés után.

[link]

(#26) DjFlanker válasza Sbig_x (#25) üzenetére


DjFlanker
aktív tag

Tökéletes példa, köszönöm :)

"Work on Fab 34 started in 2019, with the facility set to go online in 2023"

Tehát ez is 4-5 év, és egy 1989 óta működő gyár bővítése/fejlesztése.

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#27) sakal83


sakal83
addikt

Az amerikai chipgyartas jo draga jövőt ígér sajnos.

Bar ha meg par darab felépül akár lufi is lehetne. De ahogy latszik itt megszunhet a szabadpiac a chipek területén hogy védjék ezeket a gyarakat a sajat nemzeteik.

[ Szerkesztve ]

(#28) Reggie0 válasza copass (#24) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem csoda, 120V-on konnyebb leegetni a hazat. Foleg, ha fabol van.

(#29) Syl válasza Reggie0 (#28) üzenetére


Syl
nagyúr

Az a 120V se teljesen 120V: The US electrical system is not 120V

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#30) #90088192 válasza Syl (#29) üzenetére


#90088192
törölt tag

A hivatalos 0-fazis közötti feszültség 120V.
Akkor nálunk sem 240V van hanem 480V mert közepén csapolt trafóról jön a csemege?

Ahol nagy távolságok vannak(nem nem MO) ott igen gyakori hogy csak a fázist húzzák 11kV vagy 22kV esetén, leraknak egy ilyen trafót, és meg van oldva a tanya ellátása.
Majd ha otthon leszek csinálok róla képet, mert nálunk is ez van, igaz mi nem vagyunk a világ végén, így a PEN vezetőt is megkaptuk az oszlopon.

Mi ebben a furcsa? :F

(#31) Syl válasza #90088192 (#30) üzenetére


Syl
nagyúr

Én csak linkeltem egy videót, nem kell azonnal belém állni!

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#32) Jungle Man válasza #90088192 (#30) üzenetére


Jungle Man
junior tag

Magyarországon én nem nagyon tudok ilyen csapolt trafós megoldásról... Biztos van ha mondod, de ritka. És nagyon, nagyon furcsa, meg azért méregetném, hogy jó helyen van-e csapolva.

(#33) #90088192 válasza Syl (#31) üzenetére


#90088192
törölt tag

Nem kiabáltam, nem anyáztam, nem keleckedek, csak leírom a tényeket. Semmi személyes, max a kérdés a végén, de az sem aggressive, inkább csodálkozó. :R

(#34) #90088192 válasza Jungle Man (#32) üzenetére


#90088192
törölt tag

Nem MO ahol élek, és ha ott élsz nem fogsz ilyet látni mert nincsenek akkora távolságok. Itt egy sima farm 100ha nálunk kb 10 MO-nyi területen csak farmok vannak, itt nem olyan egyszerű ellátni őket villamos energiával, így a farmokon keresztül megyen a KOF aztán a 2 farm határán egy ilyen trafó.
Ahol én lakok itt 2ha telkek vannak, és kb 5 perc autóval a falu, de már itt itt is ilyen megoldást alkalmaznak.

(#35) Jungle Man válasza #90088192 (#34) üzenetére


Jungle Man
junior tag

Ausztrália vagy USA esetleg Kína? Érdekes lehet egy ideig, de aztán hazavágynék.

[ Szerkesztve ]

(#36) #90088192 válasza Jungle Man (#35) üzenetére


#90088192
törölt tag

Ausztrália, USA max akkor ha nem lesz legális az eutanázia nálunk. :DD

Én is hazavágytam, ezért is jöttem haza. Most már itthon vagyok mert Ausztrál születésű vagyok, ez az otthonom. :K

[ Szerkesztve ]

(#37) Jungle Man válasza #90088192 (#36) üzenetére


Jungle Man
junior tag

Bejárnám Új-Zélanddal együtt, de a vadvilágtól meg a nagyrészt sivatagtól azért tartanék. :)

(#38) #90088192 válasza Jungle Man (#37) üzenetére


#90088192
törölt tag

Munkatársam a telepen, a világ végén.

[ Szerkesztve ]

(#39) Robitrix válasza zzolika (#3) üzenetére


Robitrix
aktív tag

NAgyjából úgy jó 3-4 év mire egy ilyen fejlett gyár felépül és felszerelik a gyártás indulásához.
Pont ez az egyik gondunk. A holnap üzembe lépő chip gyár kivitelezése és tervezése valamikor 2018-19-ben indult. Akkor eleve nem terveztek az elektronikai ipar egy év alatti 60% igény bővülésével. 2018-19-ben még a szokásos éves igény bővülés a 10-15% volt évente. Erre a bővülésre tervezték a ma belépő új termelési kapacitásokat. Vagyis a 2020-2021-ben elindult beruházások belépésére valamikor 2023-2024-ben lehet számítani. Addig meg együtt kell élni a elektronika hiánnyal és az ebből eredő árakkal. Aztán lehet két év múlva a sarki zöldségesnél is 2-öt fizet 3-mat kap akcióban dobálják utánunk az elektronikát.... :) Lelkecském ha vesz 5 kiló almát, akkor adok ajándékba hozzá egy CPU-t... :)

(#40) Reggie0 válasza Syl (#29) üzenetére


Reggie0
félisten

Persze, ez kozismert teny. Ahogy nott a haztartasok igenye muszaj lett a nagyfogyasztokat nagyobb tapra kotni. De ettol meg ugyan az a szamitogep az usa-ban tobbszoros terhelest okoz a koteseknel is.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.