Hirdetés

2020. június 3., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) paprobert


paprobert
(aktív tag)
LOGOUT blog

A buzzwordök idővel mind meghalnak. Ahogy az életképtelen, buzzwordre épülő projektek is.

Ahol pedig van értelme, ott nem lesz változás függetlenül a buzzwordtől.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#2) Ribi


Ribi
(nagyúr)

Egyik azt mondja ez a jövő, másik hogy kifullad nemsokára.
Nem értem miért élnek meg ezek a piackutató cégek. :(

(#3) Nisida válasza paprobert (#1) üzenetére


Nisida
(aktív tag)

Végülis lehet köröm ollóval füvet nyírni de azért mégis alkalmasabb rá egy fűnyíró :)

De azért jó sok ICO -val jó sok pénz eléget .... de hát tanulni kell, ha nem más kárán legalább a sajátodon.

Ribi: nem aztat írja, hogy a blokklánc hallot hanem azt, hogy az értelmentlen blokklánc projektek hallotak.

[ Szerkesztve ]

"Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

(#4) #04430080 válasza Ribi (#2) üzenetére


#04430080
(törölt tag)

Mert mindig vannak, akik lehozzák a cikkeiket :D

(#5) gabor7th


gabor7th
(addikt)

Szokásos történet egy "elkerülhetelenül ez lesz a jövő mindenféleképpen" technológiáról. Mondjuk ez önmagában azért nem volt legalább káros ötlet.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#6) Youri


Youri
(veterán)

Általánosan elmondható, hogy a [...]-ra csak akkor érdemes építeni, ha annak egy adott vállalat kellő alapossággal utánajárt, és az adott problémára valóban megoldásokat kínál.

[ Szerkesztve ]

RTX ON

(#7) opr


opr
(addikt)

Szoval, meg mindig nem sikerult megoldani a blokklanc legnagyobb gondjat, nevezetesen hogy meg senkinek sem sikerult problemat talalni a megoldashoz? :DDD

Amugy meg mit csodalkozunk, az elmult 4 ev arrol szolt, hogy... Irok inkabb peldat:
Van Beluska, akinek van egy igazi angyalkorus szol a hatterben es kivilaglik a fold szinten zsenialis otlete (szerinte), miszent interkontinentalis raketaval akar hazhozszallitani vaniliafagyit varoson belul. Sajnos Beluska zsenijet senki nem latja, nem kap penzt. Beluska masnap bejelenti, hogy igen am, de a raketaknak a roppalyajat blokklanccal fogja szamolni es tarolni, es igy minden biztonsagos lesz, es nem lehet azt mondani, hogy nem kaptal fagyit, mert latszani fog, hogy de!
Beluskarol megjelenik egy hetig minden nap ket cikk minden magara valamit is ado IT portalon, csillogo szemu emberek zengik a blokklanc zsenialitasat, a befektetok meg egymast olik, hogy ki boritsa hamarabb Beluskara a talicska penzt, mert milyne zseni mar, blokklancot hasznal. Azt, hogy kozben amugy interkontinentalis raketaval akar varoson belul fagyit hazhoz szallitani, mar reg elfelejtette mindenki.

Aztan megy a csodalkozas, hogy bedol az egesz a francba. Sajnos ha valami baromsag, nem lesz kevesbe baromsag attol, hogy koze van a blokklanchoz, csak bonyolultabb baromsag lesz belole.

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#8) mepet


mepet
(addikt)

Pl. ebben a portfolio cikkben felsorolt magyar fejlesztéseknél pl szerintem komoly előnyökkel bír a "meghamisíthatatlan" blochchain más technológiákkal szemben.

Persze ettől függetlenül egyet értek a cikkel, a 90% bukó lesz. És nem csak azért, mert az ICO-k 90%-a még mindig scam, hanem azért is, mert a nagyvállalatok is rosszul mérik fel mire való a blockchain. Pl. amikor a Fujitsu azzal reklámozta a szolgáltatását, hogy egy mobilappon keresztül elérhető blockchain alapú kupon-rendszer is bérelhető tőle, akkor vertem a fejem a falba...

(#9) h-yle válasza Nisida (#3) üzenetére


h-yle
(őstag)

Mondjuk ezt hasonló %-al bármilyen "világmegváltó" IT projektre rá lehet mondani. 90%-ból semmi nem lesz, vagy pár év alatt elhalnak.
Amúgy a blockchain annyira 2017. Tavaly óta minden AI-al működik. :))

Talent is over rated, get back to practice. - Jeremy Piven

(#10) margithid válasza h-yle (#9) üzenetére


margithid
(veterán)

Ezt akartam én is írni.
A coinmarketcap oldalán több mint 2000 érme van, ezeknek a 90% valóban el fog tűnni, meg majd jönnek persze újak, vállalatok saját blokklánc technológiát fognak fejleszteni, stb.
Kb olyasmi lesz mint a dotcom lufikor, az életképtelen ment a levesbe.

(#11) Tigerclaw


Tigerclaw
(veterán)

Én őszintén szólva, még ma sem értem, hogy a számítások milyen cégeknek hasznosak...szóval ki az aki pénzt tesz a rendszerbe, azokon kívűl akik csak spekulálnak az egésszel. Meg egyébként is, hogy működik ez a része gyakorlatban. Van egy bank, akik megveszi az eredményeket? Kinél vannak az eredmények? Mit számolnak mondjuk a bitcoinosok és mit számolnak a többiek?

Annyit értek, hogy a hype miatt, megy a spekuláció, mozog az árfolyam, de azt nem hogy hol van a valódi érték a virtuális mögött.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#12) Malák válasza opr (#7) üzenetére


Malák
(tag)

:D köszönöm, jót nevettem

(#13) atok666 válasza margithid (#10) üzenetére


atok666
(őstag)

Messze nem csak az ermekrol szol a blokklanc, de gondolom ezzel te is tisztaban vagy.

Atok

(#14) margithid válasza atok666 (#13) üzenetére


margithid
(veterán)

Persze, de azok amik szem előtt vannak.
Nyilván nagy része lehúzás.
Ha nem is a mostani formájában, de a blokklánc velünk fog maradni, főleg, hogy minden digitalizálódik.

(#15) TomMusic válasza Tigerclaw (#11) üzenetére


TomMusic
(senior tag)

Hát, a sok számolgatásnak az a lényege (saját konyhanyelvemen fogalmazva), hogy van egy protokoll, ami elvileg végtelenül biztonságos (amúgy nem az, mert bebizonyosodott, hogy "törhető" ), és garantálja, hogy egy adatcsomag egyedi legyen, és tutira a feladótól eljusson a fogadóig. Viszont ehhez mindenféle kódokat kell számolgatni, a legegyszerűbb példa (ami nem kapcsolódik ide, csak szemléltetésképpen), pl. egy XOR vagy egy CRC érték, vagyis egy checksum. Ez azt jelenti, hogy az adatokat (ami pl egy adatsor egyes bájtjai) egy valamilyen operátorral összevonjuk. XOR esetén pl egy adatsor minden bájtja között XOR (bitenkénti kizáró vagy) műveletet hajtunk végre. Ennek eredményeképpen egy új bájtot kapunk. Az adatsort illetve ezt a kiszámolt bájtot ha elküldjük valahova, akkor a vevő is megcsinálja ezt a XOR számítást, és összehasonlítja a feladótól küldött eredménnyel. Ha azonosak, akkor valószínűleg sikeres volt a küldés, nem fals adatot kapott.
Ez egy nagyon egyszerű számítás, nanosec-ok alatt elvégzi egy proci. Azonban ez a mai világban kb semmire sem jó, túl egyszerű, sok a hibalehetőség, stb. Ezért vannak bonyolultabb számítási módszerek, amikkel egy adatsorról létre tudsz hozni egy egyedi "lenyomatot", vagy éppen el tudod úgy kódolni, hogy más soha ne tudja megfejteni. Erre találtak ki mindenféle függvényeket, kódoló algoritmusokat (pl. RSA). De persze ahogy fejlődik a technológia, úgy egyre gyorsabban tudnak számolni a procik, és egyre könnyebben kicselezhetőek ezek az algoritmusok. Ezért ezeket egyre inkább bonyolítják, és így jutottunk el kb. a blokklánchoz, ami annyira összetett és nagy számításigényű, hogy komplett erőművek teljesítményét vetették be, amik ellátták a pl. bányászgépeket, hogy számolgassák ezeket az algoritmusokat (amikről nem írtam egyébként, csak említettem pár egyszerű példát más területekről). Bár véleményem szerint úgy hülyeség ahogy van az egész. :)
Ami ennyire nagy erőforrásigényű, az értelmetlen, szerintem.

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#16) Dr. Romano válasza margithid (#14) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

"főleg, hogy minden digitalizálódik."

Na szép, akkor a Power Kapitány féle jövőkép vár ránk :( ;]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#17) Dyingsoul


Dyingsoul
(veterán)

Mikor a kollégákkal beszélgetünk néha felmerül a kérdés: Java vs C# vs PHP vs ... Kérdeznek engem, Java-s emberkét, hogy melyik a jobb? Mindig azt várják, hogy majd én jól megvédem a Java-t hiszen abban dolgozom, de mindig ugyanazt válaszolom: az attól függ mit kell készíteni... Nem véletlenül létezik több ezer programozási nyelv. Mindegyiknek van létjogosultsága és persze vannak kihalt nyelvek mert változtak a megoldandó problémák és van olyan nyelv amin olcsóbban meg lehet oldani őket. Nagyon sok oldalról meg lehet közelíteni egy problémát, aminek ráadásul több megoldása is lehet. Ezek közül kell kiválasztani azt ami a szempontrendszer szerint megfelelő.

Én ugyanezt gondolom a Blockchainről is. Vannak projektek, melyek nagyon ígéretesek, sok gyerekcipőben van még de van köztük rengeteg hasznos is. Az emberek még nincsenek felkészülve erre. Én miután megismerkedtem a blockchain technológiával úgy gondoltam, hogy ez olyan dolog lesz ami nagyon lassan fog kiforrni, mert egész egyszerűen nem elég érettek rá az emberek. A technológiának is kell még csiszolódnia de ezen felül az emberek felé emészthető tálalásban kell tenni ami szerintem nem könnyű feladat ugyanakkor nagy hangsúlyt érdemelne.

A blockchain rákfenéje pedig az, hogy bár sok problémát meg tudna oldani vannak akiknek ezek a problémák jelentik a hatalmat és ezt nem akarják kiengedni a kezeik közül. Ezért pláne egy nagyon hosszú folyamat ezeknek a technológiáknak az elterjedése. Hasznos. Olykor túlságosan is az.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#18) t72killer


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Ennyi. Már a WC-papírt is blokklánc alapon akarták nyomatni persze, amikor látták, hogy a tőzsdehiszti felvitte 20e pontra. Érdekes módon a "tudományos" érdeklődés is gyorsan alábbhagyott, ahogy vége lett a nagy tőzsdei száguldásnak.

Amúgy érdekes, a kriptók lehet magukra találnak lassan a pénzügyi világban - a blokkláncnak, mint megoldásnak is megvan a helye a technikai életben - de értelemszerűen nem minden legtetején.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#19) sb válasza h-yle (#9) üzenetére


sb
(veterán)

Ráadásul az AI még jogosabb is mivel attól AI, hogy mindent megoldjon bármi legyen is a feladat.
Összességében ott azért nem is lesz hülyeség erre építeni... ez már most látszik.

De ettől még általában ez az üzleti modell minden egyes új technológiánál aminek köze nincs a problémák megoldásának 95%-ához:

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#20) dabadab válasza mepet (#8) üzenetére


dabadab
(titán)

"Pl. ebben a portfolio cikkben felsorolt magyar fejlesztéseknél pl szerintem komoly előnyökkel bír a "meghamisíthatatlan" blochchain más technológiákkal szemben."

Tényleg?

Pl. a BM-es projekt: ha az adott szervezet beküldi elektronikusan aláírva, hogy "Kovács Béla levizsgázott KRESZ-ből", amit aztán beleraknak a BM adatbázisába, az pont ugyanolyan jó, viszont lényegesen egyszerűbb, mint a blockchaines bohóckodás.

Igazából a blockchaint olyan szituációkra találták ki, amikor nincs egy központi szervezet, ami kezelné az adatokat, ezért nagyon bonyolult és erőforrásigényes módon egy elosztott hitelesítést biztosít. Namármost a cikkben lévő összes use case közös pontja, hogy tökre nem ilyen :), van valami központi hely, ami a blockchainnél jóval egyszerűbben meg tudja oldani a problémát.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#21) Béééla


Béééla
(őstag)

Én a blockchain taxirendelésnél dobtam le az ékszíjat. Persze hogy a projektek 90%-a be fog dőlni, mert pont annyi a céljuk, mint a blockchain ice tea-nek: átvágni a hülye befektetőket... Volt ez már .com-mal is, és csak nem tanulnak belőle...

Bélabá

(#22) Nisida válasza dabadab (#20) üzenetére


Nisida
(aktív tag)

Bocsi de amit írsz éppen azt mutatja, hogy nem érted a blokkláncban rejlő igazi lehetőséget. Jelesűl 2 dolog:

- A blokklánc nem hamistíható , vagyis ami benne van az ott ismarad (ízlés kérdése, hogy ez jó vagy rossz, mert egy titkos szolgálatnak alapjában rossz, mert egy lakosság nyilvántartásba nehéz lesz 200-300 embert valamilyen indok miatt belecsempészni, hogy nem létező szamélyeket generáljanak 1-2 nap alatt pl, egy fedett akcióhoz. Ezzel szemben egy ingatlan tulajdonosnak jó lesz, mert nem lehet tőle elvveni az ingatlanját egy kis földhivatali manipulációval. )

- A blokklánc decentralizált - persze van ripple meg stb. az más de ezt most hagyjuk, mert általánosságban ez marginális - vagyis nincs egy helyen hanem mint az internet parasztosan szanaszét van , mindenkinél aki letölti, használja, stb. a blokkláncot ott van nálla. Vagyis könnyen elérhető és nehezen lehetne megsemmisíteni.
Ez pl. nekünk állampolgároknak jó, ha pl az pénzünket, ingatlanunk adatait, stb. tárolunk. De rossz is lehet mert ez azt is jelenti, hogy bárki be tud menni a "bankfiókba" és elveheti a pénzecskénket ha elég hülyék vagyunk és 12345678 számmal védjük a walletett.

A felhasználás esetén a blokklánc nem abban jó vagy rossz, hogy milyen mennyiségben és mit tárol hanem abban, hogy a fenti leírt dolgok miatt egy könnyen kivitelzhető és matematikai eleveken nyugvó biztonságot nyújt. Vagyis az értékét ez határozza meg.

Persze az kétségtelen, hogy nem mindenre jó. De szerintem az ember alapjában még minding egy ősember , amikor felfedeztük a tűzet, minden meg akartunk sütni vele... aztán persze lassan rájöttünk, hogy az asszony élőben jobb mint sülten és így tovább... a punding próbája az evés. ha csak a 80-20% szabályt vesszük, akkor nagy valószínüséggel a coinok felhasználásának 80% a coinok 20% fogja adni a többi meg leves.

"Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

(#23) dabadab válasza Nisida (#22) üzenetére


dabadab
(titán)

"A blokklánc nem hamistíható"

Ez egyáltalán nem újdonság, a digitális aláírást elég rég feltaláták.

"A blokklánc decentralizált"

Ez tényleg új benne, és pont ezt írtam, hogy ehhez képest csupa olyan helyen akarják alkalmazni, ahol centralizált adatkezelés van :)

DRM is theft

(#24) niof


niof
(őstag)

Mi a tököm az a blokklánc egyáltalán? :F

(#25) Weareus


Weareus
(őstag)

(#26) Dr. Romano válasza niof (#24) üzenetére


Dr. Romano
(veterán)

Most rákereshetnék a neten és linkelhetnék egyet. Egy gond van csak; kb ugyanolyan lusta vagyok mint te ;]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#27) #95904256 válasza Nisida (#22) üzenetére


#95904256
(törölt tag)

Annyival kiegészíteném a dolgot, hogy a blokklánc legnagyobb hátránya, hogy sokba kerül. Egy centralizált rendszer jóval hatékonyabb, olcsóbb fenntartani. Persze amíg van annyira érdekes a projekt, hogy kitermeli ezt a költséget, addig ez nem probléma. Csak kevésbé előrelátható, hogy mikor jön el az a pont, amikor "összeomlik" a dolog.

(#28) Graphics


Graphics
(Jómunkásember)

Akárhányszor olvasom a blokklánc témakörét, egyszerűen nem látom át, és nem értem.

Lehet én vagyok a tematikához hülye, de számomra megfoghatatlan fogalom.

Így merész kijelenteni a tudatlanságom alapján, hogy biztosan vége lesz... de nagy jövőt nem jósolok én se :D

[ Szerkesztve ]

(#29) niof válasza Dr. Romano (#26) üzenetére


niof
(őstag)

:DDD
Persze, én is kereshetnék egyet, de minek? Úgysem életképes, a cikk szerint. :D

(#30) Ribi válasza Nisida (#22) üzenetére


Ribi
(nagyúr)

Bocs, de mindenki tudja a marketing szöveget, csak valóságban ez nem így van.
Pont mivel a kínaiaknál szerver farmokon nyomják a dolgot, így a kojinok nagy része is abban a kevés kézben van. Emiatt pedig ha valaki 50%-al rendelkezik, akkor úgy "hamisítja" ahogy akarja. Persze a második nem valószínű, de lehetséges.
Értékének 0 köze van a matematikához. Nagyon nem könnyen kivitelezhető, lásd a valóságot, 0 biztonság, lásd a valóságot.
Szóval szép és jó dolgok amiket leírsz csak 0 közük van a valósághoz.

(#31) schawo


schawo
(titán)

19%, az nem is rossz. Az általános (minden egyéb) vállalkozások nagyobb százaléka döglik meg pár év alatt.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#32) sb válasza dabadab (#23) üzenetére


sb
(veterán)

Így van.
Ill. annyi összefüggés azért van a két dolog között, hogy a kulcsos aláírásokra is mond(hat)ják, hogy nem biztonságos, mert az XZY tuti tudja törni, ASD meg már rég kvantumszámítógéppel nyomja gyíkember operátorokkal a háttérben.

A decentralizáltság pedig struktúrájában oldja a központi törhetőséget...
De ez csak az elmélet és itt jön a lényeg: Nem vagyok biztos benne, hogy sok abszolút nem védett node (még ha időben is korlátozott a dolog) törését nem lehet-e ugyanúgy vagy akár könnyebben megoldani mint egyetlen, de jól védett központi helyet.
Innentől meg kicsit anarchista feltevés jellegű az egész: biztos jobb, csak mert nem központi... mertcsak.

És visszatérve a lényegre: ezen kívül meg konkrét problémakörre nehéz ráhúzni, ahol pont erre lenne szükség.
Eddig kb. a pénzmosás jellegű coin felhasználás lett az egyetlen gyakorlati haszna amit tényleg nehézkes máshogy megoldani... ez meg annyira nem pozitív vívmány. Bár erről is megoszlanak a vélemények. :)

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#33) Tapsi válasza Nisida (#22) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk a földhivatal nyilvántartását bármikor bármelyik állam is kiadná a kezéből, és blockchain alapokon tárolná? Egyrészt értelmetlen, másrészt nonszensz.

(#34) Ribi válasza Tapsi (#33) üzenetére


Ribi
(nagyúr)

Nem ezt mondta, hanem ha mondjuk minden nap végén aláírják újabb kúccsal, akkor ténylegesen visszakövethető és elvileg hamisíthatatlan lesz. Nem kerülnek bele innen onnan "dolgok" amikről már senki sem tudja hogy mászott bele.
Nem kell mindent kitolni a Zsinternetre.

(#35) dabadab válasza Ribi (#34) üzenetére


dabadab
(titán)

"Nem ezt mondta, hanem ha mondjuk minden nap végén aláírják újabb kúccsal, akkor ténylegesen visszakövethető és elvileg hamisíthatatlan lesz."

Ehhez meg semmi szükség nincs blockchainre.

"Nem kell mindent kitolni a Zsinternetre."

A blockchainnek ugye pont ez lenne a lényege, hogy CSAK ott legyen.

DRM is theft

(#36) Ribi válasza dabadab (#35) üzenetére


Ribi
(nagyúr)

Neeem, a blokkcsénnek nem ez a lényege, ez hülyeség. Ez a kiváltjuk a pénzt kojinfosnak a lényege. Blokkchain egy "technológia", amit legtöbben kojinfosra használnak. És sokan nem látnak tovább ennél. Mert a két dolog sajnos már sokak számára szinonima lett.

[ Szerkesztve ]

(#37) opr válasza Ribi (#36) üzenetére


opr
(addikt)

Es Te szemely szerint talaltal mar problemat a megoldashoz?
Tehat valami olyan felhasznalasi teruletet, aminel van ertelme blockchaint hasznalni, es nem csak tobbet art, mint hasznal, esetleg massal nem megoldhato?

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#38) Tapsi válasza Ribi (#36) üzenetére


Tapsi
(őstag)

Amennyit tudok a blockchainről, az alapján pont az az előnye, hogy publikus infrastruktúrán képes megvalósítani az ilyen szintű hitelesítést. Zárt infrán gyakorlatilag semmi értelme, hiszen ott legacy technológiákkal is képes vagy ilyesmire, kevesebb erőforrással. Akkor hol van itt a biznisz?

(#39) dabadab válasza Ribi (#36) üzenetére


dabadab
(titán)

Ha a dolgot lecsupaszítjuk odáig, hogy minden egyes blokk tartalmazza az összes előző blokk cryptochecksumját is, akkor persze nem, de akkor egy PGP-vel aláírt emailváltás is blockchain :)

De ha ténylegesen magát a valós technológiát nézzük, akkor az egyértelműen arról szól, hogy hogyan lehet valamit úgy validálni, ha nincs központi, megbízható tekintély, hanem van sok, egyenként abszolút megbízhatatlan részvevőd.

DRM is theft

(#40) Ribi válasza opr (#37) üzenetére


Ribi
(nagyúr)

Most jön az, hogy ha nem írtam róla diplomamunkát akkor mit szólok bele? ;)

Mondjuk legtöbbször alapból már ott indul a probléma, hogy semmivel sem biztosítják, hogy ne legyen módosítható utólag. Mert hát akkor a korábban leírt bele berhelünk dolog nem megy.
Hiába lenne meg a technológia, úgysem használják. Sokszor még a rendes backup sincs megoldva.

(#39) dabadab: Csak akkor nem lesz benne semmiféle "időbélyeg/előzmény". Sokszor logoknál használják, de hogy maga a teljes rendszer változásai is így legyenek védve a tényleges módosítástól az már nem véletlen nem visszakövethető.

[ Szerkesztve ]

(#41) opr válasza Ribi (#40) üzenetére


opr
(addikt)

Nem, pusztan arrol beszeltem, hogy konkretan ertem en, hogy zsenialis a tech, meg azt is, hogy miert, meg minden, csak eppen haszna/ertelme nincs neki semmi a valamicoin-okon kivul. Ezert szokas azt mondani, hogy a blockchain fasza, csak meg senki nem talalt problemat a megoldashoz.

Ezt irtad, erre reflektalva irtam:
"Blokkchain egy "technológia", amit legtöbben kojinfosra használnak. És sokan nem látnak tovább ennél."
Ez alapjan azt gondoltam, hogy Te tovabb latsz ennel, tehat sikerult talalni valami problemat a megoldashoz, valami olyat, ahol nem csak ertelme van blockchain-t hasznalni (mar ez is ritkabb, mint a feher kola), de konkretan ertelme is van neki es/vagy konkretan az adott problema nem megvalosithato nelkule.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#42) Tanisz


Tanisz
(senior tag)

Srácok a blockchain nem egyenlő a criptopénzzel. Ezt a technológiát használja a bitcoin és társai, de a technológiában több rejlik, mint főkönyvet vezetni, ami pl egy roppant jó dolog tud lenni egyébként :)

Érdemes utánanézni pl az Ethereum okosszerződésének, pl abban is van potenciál.

Valamint nem csak publikus blockchain van, hanem zárt is, van centralizált is, van decentralizált is...stb. (érdemes utananézni)
Felhasználási terület függő.
Amúgy ha jól rémlik valamelyik balti ország (észt, lett, litván már pontosan nem tudom) szinte az egész állami "kormányablakát" ezen a technológiai alapon használja. Nem csak a személyi nyilvántartást, hanem a nyugdíjrendszerét, eü rendszerét, gépjármű nyilvántartását, választási rendszert...stb.
Elsősorban a nagy vörös testvér miatti félelem miatt is kényszerülnek erre, na meg rájöttek, hogy nem ördögtől való dolog ez.
A finnek is most építik ezen a technológiai alapon az egészségügyi IT rendszerüket.

Van relevanciája a felhasználásának, csak ugye kormányzati akarat is kell hozzá.

Vagyis értelmes cél is :)

Pl a választási rendszer is tudna ez alapján működni:
Minden egyes szavazó a személyes ID+timestemp+voks alapján kezelhető lenne és hamisíthatatlan, nem feltétlen hozzákötve a vokshoz az adott szavazót (aninimitás miatt).

Csak ugye ez kinek állna érdekében, na meg mindenkinek kellene egy egyedi azonosító rendszerben. Nem lehetne választáson csalni így, ez itt banánisztánban nem járja.

Logisztika területén is van már használatban (MAERSK...stb).

Amúgy itt a prohardveren/ITcafen jó lenne egy terjedelmesebb cikk a témáról, nem a bitcoinra kihegyezve :)
Csak javaslat :)

[ Szerkesztve ]

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#43) Lenry válasza Tanisz (#42) üzenetére


Lenry
(nagyúr)
LOGOUT blog

Amúgy itt a prohardveren/ITcafen jó lenne egy terjedelmesebb cikk a témáról, nem a bitcoinra kihegyezve

tessék megírni ;)

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#44) dabadab válasza Tanisz (#42) üzenetére


dabadab
(titán)

Igazából a blockchain egy tök sima hash chain között az a különbség, hogy az előző elosztott rendszerként működik, szóval a nem elosztott rendszerként működő blockchain az nem is igazán az.

"Amúgy ha jól rémlik valamelyik balti ország (észt, lett, litván már pontosan nem tudom) szinte az egész állami "kormányablakát" ezen a technológiai alapon használja"

Gyakorlatilag kizárt, vagy a "blockchain" egy olyan nagyon-nagyon lecsupaszított definíciója illene csak rá, aminek sok köze nincs ahhoz, ami a Satoshi Nakamoto által közzétett algoritmus igazi értéke volt.

"Pl a választási rendszer is tudna ez alapján működni:
Minden egyes szavazó a személyes ID+timestemp+voks alapján kezelhető lenne és hamisíthatatlan, nem feltétlen hozzákötve a vokshoz az adott szavazót (aninimitás miatt).
"

Ha ott van a blockchainben kitörölhetetlenül mindenkinek az azonosítója, az mitől lesz anoním? Meg ez mit adna hozzá a rendszerhez?

DRM is theft

(#45) kicsizoz válasza dabadab (#20) üzenetére


kicsizoz
(csendes tag)

Pont jó a példa, a blockchain ereje pl. az államigazgatásban van, ott ahol több hivatal jelenleg 4-5 pecséttel ellátott papírokat postázgat egyik helyről a másikra, vagy egy adásvétel, ahol kell az ügyvéd szárazbélyegzője, közjegyző, bank, tulajdonosok és tanuk, és a hivatalok papírjai, rengeteg papír rengeteg pecsét sok példányban, mindezt azért mert senki nem bízik meg a másikban.

Erre pont jó megoldást adhat a blockchain!
Nem feltétlen kell publikus lánc legyen, lehet a hivatalokban elosztottan működő architektúra, így senki nem vállalja magára az adattárolás, és egyben mindenki egyszerre, továbbra sem kell meglegyen a bizalom, de a papírmunkát és az irattárakat esetleg kiválthatjuk végre...

(#46) dabadab válasza kicsizoz (#45) üzenetére


dabadab
(titán)

"Pont jó a példa, a blockchain ereje pl. az államigazgatásban van, ott ahol több hivatal jelenleg 4-5 pecséttel ellátott papírokat postázgat egyik helyről a másikra, vagy egy adásvétel, ahol kell az ügyvéd szárazbélyegzője, közjegyző, bank, tulajdonosok és tanuk, és a hivatalok papírjai, rengeteg papír rengeteg pecsét sok példányban, mindezt azért mert senki nem bízik meg a másikban.

Erre pont jó megoldást adhat a blockchain!"

Mire is?

Mert ügyvédet, közjegyzőt, bankot, tulajdonost nem vált ki, a digitalizálást meg lényegesen egyszerűbben meg lehet csinálni blockchain nélkül (ahogy az egyébként bizonyos fokig meg is történt, pl. a földhivatali ügyintézéshez van elektronikus interface meg az államigazgatás is használ elektronikus aláírást).

DRM is theft

(#47) Tapsi válasza kicsizoz (#45) üzenetére


Tapsi
(őstag)

"de a papírmunkát és az irattárakat esetleg kiválthatjuk végre..."

Ki van váltva, az e-közigazgatás működik. Ahol nem, ott a blockchain sem segítene.

(#48) Chal válasza Tanisz (#42) üzenetére


Chal
(addikt)

Áhh, köszi, végre valaki, aki nem csak beböfögi a következtetéseit, amit index meg portfólió cikkek olvasgatása után vont le, és állítja, hogy akkor ezek alapján hülyeség/nem hülyeség az egész.

A topicba eddig commentelők 90%-a bitcoinnal, egyéb coinokkal, és gigawattos kínai bányászfarmokkal azonosítja a blockchaint. Legalább egy picit olvassatok utána, hogy milyen viszonyban állnak ezek egymással...

Ez kb. olyan, mintha az sql adatbázisokról működéséről és használatáról értekeznénk, de minden állításunk és érvünk a Paypal nevű szolgáltatóról szerzett tapasztalatra olvasott dolgokra épülne, hiszen állítólag az alatt is sql van!

[ Szerkesztve ]

(#49) opr


opr
(addikt)

Mindenki erte, de valahogy azt kiveve, hogy szajkozzatok, hogy a blockchain milyen fasza dolog es nem csak kripto, valahogy megse tudott irni egyikotok se egyetlen olyan problemat sem (coin-okat kiveve), aminek a megoldasahoz nemhogy kulcs, de akar csak jo otlet is lenne a blockchain.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#50) haxiboy válasza dabadab (#46) üzenetére


haxiboy
(addikt)

A szavazás szerintem teljes mértékben megvalósítható blockchainen, például one time pubkeyekkel, így csak a privát kulcs birtokosa tudja hogy az a tranzakció hozzá tartozik, másnak nem mond semmit, viszont egyértelműen látni lehetne hogy egy adott contract (pl pártonként külön contract hogy ne legyen félreértés/félreszavazás) hány szavazatot kapott.

A személyi igazolványok működhetnének "walletként", saját jelszó nélkül senki nem tudna szavazni, nem lehetne visszaélni a számlálgatásokkal...

(#49) opr: Könyvelt számlák tárolása meghamisítatlanul, pl (DMS rendszerek), Identitás rendszerek ahol fontos a személy egyértelmű azonosítása, IOT rendszerek, ahol sok kis erőforrású eszköznek kell nagy mennyiségű adatot továbbítani/vagy adatokkal dolgozni, Zeneipar ahol mint fizetőeszköz működik és közvetlenül a szerzőhöz/jogtulajdonoshoz mehet a pénz mindenféle kiadót megkerülve.

[ Szerkesztve ]

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.