Hirdetés

2020. szeptember 22., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

A szövegben sokszor visszatérő "kétrétegű" jelző az elektrolit kondenzátor szókapcsolat előtt az a "polarizált" félrefordítása?

(#2) L3zl13: azért elsősorban csak válalati/datacenter szegmensben elvárás az adat puffer tartalmának védelme áramkimaradás /véletlen kihúzás/ ellen. Desktop PC-nél nincs akkora terhelés, hogy ott sokat várakoztatni kelljen a felírandó adatot, jelentős kockázata legyen az adatvesztésnek, ha mégis bekövetkezik az anyagi kárral járjon.

[ Szerkesztve ]

(#2) L3zl13


L3zl13
(nagyúr)

Régen azt hittem mostanra már csak non volatile memóriák lesznek a gépben, de úgy tűnik ez még arrébb lesz.

Aki hülye, haljon meg!

(#3) L3zl13 válasza Duracellm... (#1) üzenetére


L3zl13
(nagyúr)

Nem inkább a "double-layer capacitor" megfelelője?
Persze csak tipp, mert nem értek hozzá. :P

Aki hülye, haljon meg!

(#4) ZnVjaw0K válasza L3zl13 (#3) üzenetére


ZnVjaw0K
(tag)

Az lesz az. Magyarul szuper- vagy óraelem kondenzátornak is hívják. Méretéhez képest sokkal nagyob a kapacitása, mint a sima elko-nak.

(#5) Duracellm... válasza L3zl13 (#3) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Azok a nagykapacitású-kisfeszültségű pl.: (1F 2,5V) kondenzátorok, csak a felejtő memóriát képesek ellátni energiával, uA-eket képesek szolgáltatni, akár hónapokra.
Itt jóval nagyobb teljesítményre van szükség, mert a cache memórián kívül a vezérlőt és a flash aray-t is el kell látni energiával, arra az időre, amíg a vezérlő felírja a cache tartalmát a flash aray-ra, majd biztonsággal leáll.
Itt jellemzően nagyobb feszültségre (12V) töltött, jóval kisebb kapacitás értékeket (1000-20000uF) alkalmaznak. Ebből egy step-down konverter állítja elő a 2,5V körüli feszültséget, amiből stabilizátorok táplálják a komponenseket. Arra az időre képes áthidalni az áramhiányt, amíg ennek a kondenzátornak a feszültsége 12V-ról ~2,5V-ra le nem csökken.

Duble layer cap nem jó erre a feladatra, egymagában az elektronika igényeihez képest alacsony feszültségre tölthető fel, valamint nem alkalmas a rövid idő alatti teljes töltés kivételre.

[ Szerkesztve ]

(#6) Reggie0 válasza Duracellm... (#5) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Tudnak azok nagyobb aramot is, attol fugg milyet valasztasz.

(#7) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

Mikor fogjuk ezen tárolni a 4K-s filmeket? :D

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.