Hirdetés

2021. december 3., péntek

Gyorskeresés

Legfrissebb anyagok

Hozzászólások

(#1) tserrof77


tserrof77
senior tag

Lehet, hogy csak kiragadom a dolgot, de az utolsó bekezdésben van a piac szempontjából egyik legfontosabb tényező. Az OPTIMALIZÁLTSÁG. Na, EBBEN volt mindig az alma erős. A mostani kicsipuhatizenegy vs kék-piros processzorgyártó balhé, kavarás , ééérdekes, az almánál nincs. :U :U Ja, igen, megoldják házon belül...

Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)

(#2) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Hülye kérdés, de a kisebb memóriájú változatokból fizikailag is hiányoznak a RAM modulok, vagy csak le vannak tiltva, mert potenciálisan hibásak?
Sehol nem találtam egyértelmű információt erről. :F

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#3) hallador


hallador
addikt

Érdekes.koncepció.

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

(#4) Anachronix válasza tserrof77 (#1) üzenetére


Anachronix
tag

Az Apple mindig pattogósabb volt, mint a hardverből pécés szemmel kikövetkeztethető (de szép szó) lett volna. Az optimalizálást fizettetik meg, asszem jogosan.

ha az élet álom, kelj fel ha jön a reggel

(#5) Magoold


Magoold
veterán

Apple hozza a szokásos szintet. Nekem tetszik a cég brand építése, csak az összeg hiányzik a termékeikhez.

A világ alsó fertálya jutott nekem! És hiába nyalom tisztára, mindig a fejemre szarik!

(#6) kiiso


kiiso
tag

Úgy néz ki, a májusi pletyák eddig bejöttek.

M1 Pro=Jade C-Chop
M1 Max=Jade C-Die

Dúrva belegondolni, milyen brutális teljesítményt fog nyújtani a Mac Pro utódjába szánt Jade 2C-Die és Jade 4C-Die, hiszen ezek gyakorlatilag 2 illete 4 darab M1 Max csipből egybegyúrt szörnyetegek lesznek. :Y

(#7) b. válasza kiiso (#6) üzenetére


b.
nagyúr

brutális előrelépést nyújt és ha ez nem ösztönzi az Intelt és AMD-t akkor semmi. Az Apple nagyon nagyon gyorsan tud és fog piacrészt növelni.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#8) Alogonomus válasza tserrof77 (#1) üzenetére


Alogonomus
senior tag

Valóban az utolsó bekezdésben szerepel a legfontosabb tényező. Az alma chipjeinek és a kék-piros chipeknek a teljesítményét ugyanúgy nem érdemes összehasonlítani, ahogy a PC és a konzolok elméleti teljesítményét sem.
Az alma eldöntötte, hogy milyen irányba fejleszt, és ahogy a bejegyzés is fogalmaz, "Egyszerűen ott a saját áruházuk, amelybe biztosan ehhez a dizájnhoz optimalizált alkalmazások kerülnek". Egy program működése vagy az alma rendszerchipjeihez van igazítva, vagy nem jelenik meg a áruházban, így fel sem kerül az alma gépeire. Az alma zárt ökoszisztémája ARM alapú, így sokkal kevesebb program érhető el hozzá, de azok garantáltan optimalizáltak az alma kis számú ARM chip variációihoz. A kék-piros szereplők ökoszisztémája x86 alapú, így sokkal szélesebb az elérhető programok köre, viszont egyik program sem végletekig optimalizált egy adott x86-os chiphez sem, mert akár 100 chiphez is kellene optimalizálni, ráadásul 100^10 eltérő konfigurációhoz.

[ Szerkesztve ]

(#9) b2fodist válasza sz.balazs.95 (#2) üzenetére


b2fodist
tag

Nem letiltassal vagjak meg. Kisebb kapacitasu RAM es SSD modul van azokon.

(#10) b. válasza Alogonomus (#8) üzenetére


b.
nagyúr

A max pl mobile workstation laposokba is bekerül amiben pl renderelésnél ,videóvágásnál különböző munkafolyamatokban és programokban simán összevethető az amúgy szintén igencsak drága a windows üzleti / munka laptopokkal hiába az eltérő ökoszisztéma.
Igazából nem csak összevethető, hanem óriási lépéssel elöttük jár és ezzel igencsak fel fogja adnia leckét a konkurenciának.
Aki ilyen folyamatokra használ hasonló gépet nem fog igazán másba gondolkodni és ez egy nagy szegmens, búsás megtérüléssel ráadásul biztonsági rések kiküszöbölése terén is élen járnak az Almások, ami céges szinten nem elhanyagolható szempont.
Most ilyenről, mint a durván jó kijelző 1000 nites fémnyerővel ne is beszéljünk .

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#11) UnSkilleD


UnSkilleD
senior tag

miért nem hbm a memória?

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#12) Petykemano


Petykemano
addikt

Abu, beavatsz, hogy az Apple miért vastag LPDDR5 memória mellett döntött és miért nem HBM2E v HBM3 mellett?
Normál körülmények között persze azt gondolnám költség, de ez ott is ennyit számít?
Mennyire lehetett nehéz a 256/512 széles LPDDR5 buszokat összerakni?
mármint összevetve például a hasonló felépítésű AMD által készített konzol lapkákhoz, amik GDDR6-ot használnak?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#13) Petykemano


Petykemano
addikt

Illetve azt is kérdezném a 2C, 4C margóján, hogy ebből mennyire jó HPC/AI szuperszámítógépet lehetne készíteni?
Kompaktságában egészen hasonló a Fujitsu A64FX-hez

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#14) Pingu


Pingu
csendes tag

Igeretes kis joszagoknak tunnek specifikacio alapjan!

6 napja az Apple hivatalosan is tamogatoja lett a Blender Foundation-nek,
igy remelhetoleg hamarosan lesz nativ Metal tamogatas a Blenderben is! :K

Ha az elkeszul, ossze lehet majd hasonlitani CPU es GPU render benchmarkokat az alma es a PC kozott.

Vajon hol tart az ARM az x86-hoz kepest, ill. az IGP az AMD/NV-hez kepest?
Kivancsi vagyok azok az eredmenyek mit fognak mutatni.

[ Szerkesztve ]

(#15) Duck663 válasza Petykemano (#12) üzenetére


Duck663
senior tag

Egy szóval: Fogyasztás! A HBM, tetszik vagy nem, túl sokat fogyaszt! Bár Abu ez ellen kézzel-lábbal tiltakozni fog, de a tény az sajnos száraz tény marad!

De ha kicsit tovább vizsgálgatjuk azért van itt más is! Ha 64GB-ot akarunk a lapka mellé társítani, 4096 bites vezérlő kell, és 4 lapka. Ez nem csökkenti az árat, és az össz fogyasztásra sincs jótékony hatással, igaz jóval nagyobb sávszélesség fog rendelkezésre állni, de arra már nem biztos, hogy szükség is van. Plusz korábban volt valami hír, hogy a HBM-nek magas a késleltetése, (az AMD ezért nem tervezi az EPYC processzorok mellé tenni, furcsa hogy az Intelnél meg tervezik) ami megint csak gond lehet.

NAVIgre, ez már valami! :) Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#16) Pingüino válasza tserrof77 (#1) üzenetére


Pingüino
aktív tag

Igen, csak túlárazottak. És ezzel nem mondom azt, hogy nem éri meg a felárat az optimalizáltság, de ekkora felárat nem. A másik meg a túlzásba vitt zártság. Értem én, hogy ezt a nagyon biztos működést részben a zártság miatt tudják megoldani, de erősen túlzásba viszik. Olyan helyeken is teljesen bezárkóznak, ahol semmi szükség nem lenne rá. És még így is sokat finomodtak az évek alatt.

(#17) Zigur válasza Pingüino (#16) üzenetére


Zigur
senior tag

Túlárazott ? Mennyiért tudsz venni ilyen tudású gépet más gyártótól ?

(#18) martonx válasza Zigur (#17) üzenetére


martonx
veterán

Feléből? :B :U

Én kérek elnézést!

(#19) Abu85 válasza Petykemano (#12) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az Apple-nek nincs még technológiája implementálni a HBM-et. Ellenben LPDDR5-öt van. A HBM az egy jóval gyorsabb és jóval kevesebbet fogyasztó memória, viszont az implementálás tekintetében vagy interposert használnak, vagy valami kellően finom interconnect bridge eljárást. Egyikben sincs se tapasztalta az Apple-nek, se technológiai háttere. Ez azért lényeges, mert az ár miatt valamilyen interconnect bridge eljárás lenne ideális, mert azzal megúszható az interposer, viszont az ilyen technológiáknak is van kihozatala. Például az Intel EMIB fejlesztései itt szenvednek. Az EMIB kihozatala elég gyatra. Olyan megoldás kell, ami tömeggyártás során is jó eredményeket ad.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#20) b. válasza martonx (#18) üzenetére


b.
nagyúr

melyikre gondolsz pontosan? Workstation vonalon legalább ilyen szintű kijelzővel és üzemidővel, CPu-GPu teljesítménnyel ami ennek a feléből ( mondjuk nézzük középáron 1800 $ ból)kijön?

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#21) KISDUCK


KISDUCK
őstag

Ez igen, 256 és 512 bites busz. Azért kiváncsi lennék hogy mac-re is elérhető címek esetében hogy teljesít játék fronton. Jó lenne ha az amd is összekapná ezután magát és lenne hasonló sávszélesseg az igp-vel rendelkező chipjeikhez.

(#22) mave13


mave13
őstag

Amíg a konkurencia ott tart, hogy 800-1000k-s gépekben full HD kijelző figyel, addig nem igazán érzem ezeket a cuccokat túlárazottnak.
Inkább úgy gondolom, hogy nincs valódi konkurenciájuk... így nem lehetnek túlárazottak sem.
Létezik jobb teljesítményű notebook ilyen áron, de ilyen kombinációban (teljesítmény, képernyő, akkuidő, dizájn, súly, stb...) nem ismerek más versenyzőt.

Nekem nem lesz ilyen gépem, mert nincs rá szükségem. De, akinek ez munkaeszköz, annak nem drága, meg fogja venni, és nagyon elégedett lesz vele.
Nekem csak egy sima M1 Air van, ami jelenleg abszolút az alap Apple notebook vonalon, és reálisan elérhető számomra... De rendszersebességben (fluiditásban), akku időben, dizájnban és súlyban, így ebben a kombinációban nem tudnék reális konkurenst mondani x86 vonalon. És még nem is vettem bele, hogy tök passzív a gép, mert azt pl. nem minden esetben tartom előnynek. És mondjuk ilyen ökoszisztémát sem tud nagyon más letenni az asztalra, még ha a MacOS-t annyira sosem szerettem pont a zártsága miatt. De, használható, és ha nem akarom darabokra szedni, és buherálni, tudja, amit kell.

Volt MacBook pro gépem még 2011-13-ban (i5-2xxx, 4 GB RAM, 500 GB HDD, szörnyű pixeles kijelző), és nem szerettem, mert lassú volt, nehézkes, zárt, és semmivel sem láttam kiemelkedőbbnek, mint egy sima mezei laptopot, talán a dizájnt leszámítva. Na, az valóban túlárazott volt akkoriban, el is adtam gyorsan, és majd 10 évig az Apple felé sem néztem. De idén újra tettem egy próbát, és hát meggyőztek...

Icewolf || kósza || 6000+

(#23) ysengrin


ysengrin
senior tag

Tensorflowt nemreg lottem be M1-re, egyszeruen brutalis a teljesitmeny egy passziv hutesu laptophoz kepest. Kivancsian varom, hogy az uj chipek mit hozhatnak.

do you like hurting other people?

(#24) Stormbird válasza Magoold (#5) üzenetére


Stormbird
tag

Nézz fel az égre, ott vannak az összegek :DD

(#25) r4z válasza Pingüino (#16) üzenetére


r4z
nagyúr

“túlárazottak”
Varjuk az alternativat, ami osszessegeben ugyanezt hozza, akar ugyanennyiert is. Teljesitmenyben, akkuidoben, kijelzoben, meretben.

“túlzásba vitt zártság”
Latszik, hogy soha nem hasznaltal macOS-t. Meglepo melysegekig bele lehet turni, kozelebb all ilyen szempontbol a linuxokhoz, mint a Windowshoz.

[ Szerkesztve ]

I don't love people. I love 911s, Astral Projection and french fries, in that order. | Air M1 @ 12 | 13 mini, iPad Pro 10.5 @ 15 | Xpenology NAS

(#26) ceripapa válasza KISDUCK (#21) üzenetére


ceripapa
aktív tag

Hát ne várj sokat ha rosetta futtat akkor 1030 - 1050 között futhat, ha van jobb port az akkor 1050 elött van kicsivel az M1 ( benchmarkoltam Total war warhammer 2-n ) Alapvetően másik cikkben már leirták minnél bonyolultam a feldolgozó annál szarabb az eredmény ha nincs optimalizálva nekik. Munkára az M1 is elég volt , de majd kiderül mit hoz a jövő , igaz én nem videot vágok :D , hanem fejlesztek.

[ Szerkesztve ]

(#27) moleculez


moleculez
veterán

Brutál durvák lettek ezek a cuccok. Ha pedig azt nézzük, egyáltalán nem is drága. Ezt a teljesítmény Ilyen körítéssel (ház kijelző OS) nem kapja meg az ember máshol. Alternatívaként vannak 5+ kg alkar vastagságú workstation laptopok YTONG töltővel, asztali VGA-val.

"hagyjuk csak vonatozni... annó azt a lelkes festőt nem hagyták festegetni, milyen cirkuszt lerendezett..."

(#28) Teasüti válasza martonx (#18) üzenetére


Teasüti
veterán

Tényleg? Rakj össze nekem 699 dollár feléből egy PC-t, amivel lehet 4K HEVC-t vágni! ;)
M1 Mac Mini mellé mit tudnál odatenni?
Air árában se lenne egyszerű, az ráadásul síri csendben renderel és olyan üzemidővel, hogy arról egy workstation laptop csak álmodhat.

Tavalyi generációból (M1-el egyidős alkatrészekből - tehát Ryzen gen3 meg RTX 3000) ilyen olcsón nem lehet építeni PC-t, mint egy Mac Mini. Tudom, mert épp gépet építek. :)

[ Szerkesztve ]

(#29) Mustaros válasza martonx (#18) üzenetére


Mustaros
aktív tag

Én is a feléből szoktam jobb gépet venni, hasonló specifikációval, de nem mondom el hol és hogy milyet..

Én nyertem :)) ;] ;] ;]

(#30) Alogonomus válasza KISDUCK (#21) üzenetére


Alogonomus
senior tag

Amelyik játék programkódját nem speciálisan az M1 architektúra lehetőségeihez alakították ki, ott az teljesítmény lehangoló.
Apple M1 and WoW "...M1 is achieving performance between RX460 (and RX470 mining version) and GTX 1050 Ti..." "The performance cores provide stable ~60 FPS average, with drops to 30 FPS when lots of particle effects are in the field of view..."
500 ezer forintért nem ilyen teljesítményre vágyik az ember. Egyes speciális célpiacokra jó az M1 chip, de általános felhasználásra nem túl jó ár/érték arányú opció.

(#31) moleculez válasza Alogonomus (#30) üzenetére


moleculez
veterán

Úgy érted játékon kívül mindenre?

[ Szerkesztve ]

"hagyjuk csak vonatozni... annó azt a lelkes festőt nem hagyták festegetni, milyen cirkuszt lerendezett..."

(#32) xsjado93 válasza Alogonomus (#30) üzenetére


xsjado93
tag

A wow az mióta számít általános felhasználásnak? :DDD

Your life is a lie.

(#33) r4z válasza Alogonomus (#30) üzenetére


r4z
nagyúr

Egy tizenpar Wattos ultramobil chiptol ne varjunk mar 3090 teljesitmenyt. Mar az is nagy dolog, hogy belepo asztali kartyak szintjet hozza toredek fogyasztassal.

I don't love people. I love 911s, Astral Projection and french fries, in that order. | Air M1 @ 12 | 13 mini, iPad Pro 10.5 @ 15 | Xpenology NAS

(#34) _Karesz_ válasza moleculez (#27) üzenetére


_Karesz_
tag

Végigolvastam a kommenteket, egyesek nagyon félre vannak tájékozódva OS terén. Van egy 2020 mid utolsó i5 szériás prom, ahogy írták is előttem, rommá lehet túrni az OS-t, ha egy kicsit is értesz a linuxhoz. :D Fejlesztőként mindent is tud, amire szükségem van, egyetlen problémám van vele: melegszik. Várok egy kicsit, hogy kiheverje a gyerekbetegségeket az új széria, de valószínűleg váltani fogok, mert jelen pillanatban nincs jobb alternatíva a piacon, bárki bármit mond. A nyers erő, a kényelem és a stabilitás, amit nyújt az több mint meggyőző, hogy egyszer kiköhögjem az árát. Játékra használni meg olyan, mint k*rvához menni ölelésért. :))

(#35) Skyline15


Skyline15
tag

Aki írta, hogy feléből tudna összerakni, és sokan fikázzák... Ezek a gépek nem 1-1.5 millió között jönnek? Megkérdezném, hogy pl egy Ryzen 7 5800H-s gép, Geforce RTX 3060 6GB VRAM-al, ~ 550-600k körül mozog most, az mire nem elég?

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#36) martonx válasza _Karesz_ (#34) üzenetére


martonx
veterán

"A nyers erő, a kényelem és a stabilitás, amit nyújt az több mint meggyőző, hogy egyszer kiköhögjem az árát. Játékra használni meg olyan, mint k*rvához menni ölelésért."

Én is fejlesztő vagyok, mégis az otthoni Dell, és a céges HP laptopok pont ugyanezt tudják fele áron :D
Ja, és még a játékok is egész jól elfutnak ratjuk. De ez már kezdene hitvita irányba elmenni, szóval én nem akarok győzködni senkit, csak jelezni, hogy a barikád túloldalán is van élet, nem is akármilyen :D

Én kérek elnézést!

(#37) arn válasza martonx (#18) üzenetére


arn
félisten

Papiron a gpu resze 3070-3080 koruli teljesitmenyt tud, a proci resze gyorsabb, mint akarmelyik asztali 8 magos, mindezt egy unified archtekturaval, 400gb/s etetve a procit es a gput is. Mennyibe kerul most csak egy videokartya? Szoval hiaba lesz draga, a mai pcs arazas mellett megis jo ar/ertek aranyu lesz.

De igazabol ez itt kortet almaval… viszont a macos hatterrel en arra szamitok, hogy ez a mobilproci a mainstream desktop procik es jobb diszkret gpuk szinjen fog gyakorlatban teljesiteni alkalmazasok alatt. Mobilon hasonlo fogyasztasi szinten evekkel jarnak a konkurencia elott.

A pugeten vannak m1 benchmarkok (ez meg az emulalt teljesitmeny, nem az optimalizalt), azokbol ki lehet indulni - ez egy nagyon eros ajanlat [link]

ez mar nativ, az aranyokat erdemes figyelni. [link]

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#38) _Karesz_ válasza martonx (#36) üzenetére


_Karesz_
tag

Egyértelmű, hogy van. Tökéletesen lehet dolgozni a brandgépekkel is. HP foliot használtam előtte, de zongorázni lehet a különbséget a két gép között. Egyáltalán nem bántam meg, hogy váltottam.

(#39) SindaNarmo válasza arn (#37) üzenetére


SindaNarmo
tag

Kibírtad, hogy ne röhögd el magad míg ezt leírtad? Főleg a gpu részre vonatkozót?

(#40) Skyline15 válasza martonx (#36) üzenetére


Skyline15
tag

HP Elitebook Ryzen 7 5850U-val egész jól dolgozik. (8 mag, 16 szál).
De valóban, az a gond, hogy egyik oldalt sem lehet meggyőzni.

Azt kell megjegyezni, ha Intel, AMD-hez is olyan optimalizálás lenne mint Apple-nél, akkor nem itt tartana az Informatika, viszont ők meg "olcsó" hardvereket is kínálnak (most nem a kereskedői kapzsiságot értem).

Lehet választani a kettő közül, hogy kinek mi tetszik, megfizeti-e az Apple termékeit, és használja, vagy választja a másik variációt, és kedvére cserélgeti utána az alkatrészeket, ha valamivel nem elégedett.

Aki azt mondja, hogy Apple pl nem túlárazott, az még nem cserélt SSD-t Mac gépbe. :DDD

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#41) arn válasza arn (#37) üzenetére


arn
félisten

5950x + rtx3080 1203 potty photoshopban
nativ m1 889

ha nem is skalazodik jol, az m1 max akkor is hasonlo teljesitmenyt fog nyujtani.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#42) SindaNarmo válasza _Karesz_ (#38) üzenetére


SindaNarmo
tag

Hát nem tudom, nem rég használtam kb 1.5 napig egy korábbi generációst (valamelyik inteles változatot) fejlesztésre. Semmi különbség nem volt. Azon kívül hogy jót röhögtem hogy nincs rajta utp csatlakozó.

Persze lehet hogy hosszabb távon kijön valami előnye.

(#43) arn válasza SindaNarmo (#39) üzenetére


arn
félisten

Nezd meg az alkalmazas bencheket, mielott halalra rohogod magad meg az elozo generacioval - ez az apple celterulete. A cpu es a gpu pcben buszon keresztul kommunikal, itt meg unified architektura van hasonlo nagysagrendu memoriaeleressel.

lesz meglepi majd az m1 max nativ bencheknel kreativ alkalmazasokban (adobe, render).

papiradatok

m1max
57mrd tranyo
512bit ddr5 6400 409.6gb/s
10.4 tflops
327gtexel
164gpixel

Asztali rtx3080
28.3mrd tranyo
760gb/s
25tflops
391gtexel
138gpixel

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#44) Alogonomus válasza xsjado93 (#32) üzenetére


Alogonomus
senior tag

A WoW arra példa, hogy bár natívban fut, nem emulátoron keresztül, de még így is csak egy RX 460 és GTX 1050 szintű teljesítményre képes az M1.

(#45) gliskard válasza Alogonomus (#30) üzenetére


gliskard
senior tag

Amelyik játék programkódját nem speciálisan az M1 architektúra lehetőségeihez alakították ki, ott az teljesítmény lehangoló.
Játék vonalon az Apple Arcade a preferált (illetve ez van, ezt kell szeretni) ami a mac vásárlók nagyobbik részének elég lesz. Aki meg HCgémer annak van konzolja vagy gémerPC-je.
Egyébként az Apple Arcade-nek pont az a lényege, hogy átjárást biztosít az iPhone/iPad és az AppleTV meg a Mac között. Ez utóbbi eddig erősen szar volt billeget.

500 ezer forintért nem ilyen teljesítményre vágyik az ember. Egyes speciális célpiacokra jó az M1 chip, de általános felhasználásra nem túl jó ár/érték arányú opció.
Ezen lehet vitatkozni, de abban igazad van, hogy vannak olcsóbb gépek amik általános felhasználásra szintén megfelelőek. Ha nagyon kisarkítjuk az általános felhasználást, akkor egy iPad is elég erre a célra...
Nekünk a cégnél (és pár korábbi helyen) mindenki mac-en dolgozik még a HR is. Akiknek M1-re cserélték a korábbi Intel-es gépüket, azok elégedettek mert hosszabb az üzemidő (ők általában 30+ böngésző fület tartanak nyitva amiből elég sok google prezi, doc vagy miro board). Ez mind 'irodai' használat amire nagyon jó az M1 és az új M1Pro/Max pedig feljebb rakta a lécet. Szintén a mostani cégemnél a fejlesztők kivártak az esedékes gép cserével a mostani széria miatt, hogy ne az Intel-es utolsó verziót kapják.
Grafikai és video munkákra pedig valószínűleg az apple által választott GPU megoldás a megfelelőbb és vígan beáldozták a játék támogatást erre a célra.

(#46) gliskard válasza Alogonomus (#44) üzenetére


gliskard
senior tag

ami nem olyan rossz egy integrált gpu-hoz képest amit nem gémingre hegyeztek ki.

(#47) Alogonomus válasza r4z (#33) üzenetére


Alogonomus
senior tag

A MacBook Pro 60+ wattos laptop.

(#48) Ear001 válasza Alogonomus (#8) üzenetére


Ear001
addikt

"Egy program működése vagy az alma rendszerchipjeihez van igazítva, vagy nem jelenik meg a áruházban, így fel sem kerül az alma gépeire. Az alma zárt ökoszisztémája ARM alapú, így sokkal kevesebb program érhető el hozzá, de azok garantáltan optimalizáltak az alma kis számú ARM chip variációihoz."

Szép mondatok, kár hogy nincs sok közük a valósághoz. Az App Store, az OSX-es áruház messze nem annyira géphez kötött, mimnt a telefonoknál, a legtöbb programot nem innen telepítik, sőt a legtöbb ott meg sem található.

Az Arm alapúságról meg annyit, hogy még mindig van Intel-es procival szerelt gép a kínálatban, és azokon is futnak a programok, meg az új, Arm-os procikon is, és még akkor is bőven jó sebességgel, ha Intel környeztet kell emulálniuk.

Az Apple-nél nagyon jól matekoztak. 5-6 éve hallani a pletykákat a saját processzorról, egész biztos, hogy az M1 család nem az első, ami náluk készült, de most tudták akkora erőfölénnyel elkészíteni az Intelekhez képest, hogy gyakorlatilag észrevétlenül mehessen a váltás Intelről, mert a Rosetta 2 elég kiforrott, az M1 meg elég erős, hogy ne legyen nyafogás. Ez még simábban megy, mint a korábbi Intelre váltás.

[ Szerkesztve ]

(#49) Alogonomus válasza gliskard (#45) üzenetére


Alogonomus
senior tag

Egyértelműen nagyon hatékony az M1, csak én is arra akartam rámutatni többekkel összhangban, hogy hiába igaz, hogy:
"Papiron a gpu resze 3070-3080 koruli teljesitmenyt tud, a proci resze gyorsabb, mint akarmelyik asztali 8 magos, mindezt egy unified archtekturaval, 400gb/s etetve a procit es a gput is."
A valóságban - néhány speciális eset kivételével - ennek látszólag csak a töredékét tudja nyújtani. A potenciális teljesítmény nagy része csak a programkód nagyon kiterjedt optimalizálásával érhető el. Egy RTX 3060 fölötti teljesítményből GTX 1050 szintű teljesítmény marad.

[ Szerkesztve ]

(#50) arn válasza SindaNarmo (#39) üzenetére


arn
félisten

Meg vegyuk mar eszre:
* mobil vs desktop konfigok
* a pcs piac nem ulne akkora ganyeban (persze nem anyagilag), ha nem a banyaszok segget nyalnak, es nem 500-800 eur lenne egy mainstreamnek nevezett proci (hanem 3-400, mint elotte sokaig), es valoban 500-700 euroert adnak utokepes videokartyat es nem 1000-2000ert. Mas lenne az osszehasonlitasi alap, az apple csak ezert versenykepes arban.
* desktopon fogjak igazan elereszteni a tdpt
* mivel eleg combos a soc, lehet a jatekospiac megcelzasa sincs messze

nincs amugy egy apple pcm sem, es az m1 ugyan jo volt, de nem utotte meg azt a szintet, amire varok. Ez viszont annal inkabb, es mivel nincs pc normalis arban, en erosem gondolkodom, hogy atnyergelek applere.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.