Hirdetés

2024. július 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#41) joghurt válasza Márton (#40) üzenetére


joghurt
addikt

Mi 9-cel gyakorlati tapasztalataim nincsenek. Elvileg minden adott hozzá, hogy jól működjön.

Az RTK-hoz más hardverre már nincsen szükséged.

Már önmagában a kétsávos vevőtől pontosabb leszel; érdemes összehasonlítani a régivel. Persze a külső aktív antenna továbbra is sokat segít(ene).

szerk.: Lehet, hogy csinálok is legközelebb egy összehasonlítást. Zsebtelefon vs. kétsávos vevő RTK nélkül.

[ Szerkesztve ]

A tej élet, erő, egészség.

(#42) Márton válasza joghurt (#41) üzenetére


Márton
nagyúr

Köszönöm, ha lesz tapasztalatom (mert veszek Mi-t), megosztom.

Külső, aktív antenna honnan indul árban? És az bluetooth-os?

"nem vagy túl messze Budapesttől, Penctől"
Hát ez teljesen változó, éppen hol támad kevem útvonalat rögzíteni..
Tehát nincs egy mindenhol pontosabb jelet generáló RTK mobilnetes megoldás itthon, mégha fizetős is?

:R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#43) joghurt válasza Márton (#42) üzenetére


joghurt
addikt

Maga egy antenna nem túl drága. De én csak vezetékes megoldásokkal találkoztam, hiszen ott még az analóg jelet kell a vevőig továbbítani. Ha meg Bluetooth, akkor már a vevő is benne van.

1. Ha messze vagy Budapesttől (pl. Bakony), attól még használható az RTK, csak a távolsággal arányosan nőni fog a pontatlanság. Még bőven méter alatt leszel, de a 2 centi nem fog menni.
2. Vannak fizetős szolgáltatások a teljes országra, ha mégis centiméteres pontosságra lenne szükséged. Pl. https://www.gnssnet.hu/

A tej élet, erő, egészség.

(#44) Márton válasza joghurt (#43) üzenetére


Márton
nagyúr

Jaa, akkor rendben lenne. Méter körüli bőven elég. Tehát akkor az menne mindenhol (erdőben is), ahol van mobilnetem. Hmm :))
Ha nem túl nagy kérés, tudnál linkelni vezetékes és bt antennát?
Most már jövök egy sörrel :R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#45) joghurt válasza Márton (#44) üzenetére


joghurt
addikt

Mondom, hogy Bluetooth antenna nincs, csak BT-s vevő modul, antennával. (Akkor meg felesleges, hogy a telefonod tudja az L5-öt.)

Ilyenből egy korrekt teljes megoldás a uBlox C099-F9P fejlesztői készlet. A chiphiány előtti korszakban 200 euróba került antennával együtt - jelenleg 8 hét a rendelési ideje, és árat sem mernek kiírni.

Volt, aki próbálkozott szintén uBlox vevőt tartalmazó más megoldásokkal, kb. fele áron, de ahhoz még neki kellett egy Raspberry Pi-t rákötnie, és összerakni a szoftveres oldalt is.

Önmagában egy vezetékes antennával sem mész túl sokra. Hova csavarod rá a mobiltelefonodon?

A tej élet, erő, egészség.

(#46) Márton válasza joghurt (#45) üzenetére


Márton
nagyúr

Ah koszi. Akkor mobilnet, csak legyen terero.
De elso korben kiprobalom az L5 frekit. :)

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#47) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Jó írás, köszi!

Amúgy nemtom, amikor tényleg csak annyi kell, hogy kb. mennyit futott az ember, akkor szerintem tök elég egy telefonos vevő pontossága. Mezőgazdaságban félautomata, automata traktornak nyilván kell a méter alatti pontosság, az nem kérdés.

Azt amúgy nem tudom, hogy csinálta, A-GPS volt a Nokia C5-00-ban is, de azon is látszott, hogy melyik oldalán vagyok az utcának 8-O

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#48) joghurt válasza hcl (#47) üzenetére


joghurt
addikt

Na ez épp a relatív pontosság kérdése. Amíg ugyanazokból a holdakból számol, az egymás utáni pontok egymáshoz képest viszonylag pontos helyre kerülnek. Viszont amint történik egy holdváltás, ugrik egy szép nagyot, mert azokból a holdakból már más jön ki.
Mondjuk mezőgazdaságban képzelj el egy traktort, amint szépen párhuzamosan csíkozza a táblát, aztán egyszer csak mintha kihagyott volna egy sort, vagy visszaugrott volna egy előzőre.

Az A-GPS alapvetően a gyorsabb feléledést segíti, különösen városi környezetben, és/vagy párás időben. Tulajdonképp egy cache a pályaadatokról.

A tej élet, erő, egészség.

(#49) hcl válasza joghurt (#48) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ezt mondtam én is :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#50) Márton


Márton
nagyúr

Elfogytak a kérdések? Áá, korántsem :D

"Egy harmadik pontból harmadik távolságot felmérve már csak két lehetséges metszéspontot kapunk, amiből az egyik a világűrbe esik."

Akkor miért kell 4 műhold a pozícióhoz? Van olyan videó, ahol azt mondják a magasság meghatározásához kell a negyedik. Van, ahol azt, hogy 3-mal még elég pontatlan és a negyedikkel lesz pár méteres a pontosság. Ezt el is fogadnám, de akkor pl. 6- használatával miért nem lesz még pontosabb? Vagy használ egyszerre többet is mint 4 hold?

Ezek szerint nem:
"minél több műholdat lát egy rendszer, annál több esélye van jobb négyest találni"

De miért nem használja egyszerre azt a 6-8-at is, ha van rálátás? :U

+esetleg a különféle rendszereket is tudja egyszerre használni, pontosítani vele az egyik rendszerrel kalkulált pozíciót?

Akkor az RTK-s megoldáshoz ugye nem kell nálam lenni drága RTK vevőnek, elég ha van mobilnetem egy Galaxy S6-on is akár. Az ingyenes ntrip caster bármelyik lehet, vagy van ajánlott? Pl. emlid jó? Ezek automatikusan tudják a pozícióm alapján a legközelebbi fix állomás korrekcióit közvetíteni?
Ide reggeltem, megkaptam az ip-t, belépési adatokat, de a telón beírva ezeket a Lefebure appba még valami nem jó. Hogy tudom ellenőrizni él-e a kapcsolat? A receiver settings-nél kell valamit állítanom? Az emlid honlapon a rovernél offline a kapcsolat. Android hamis helyek listájában ott van az app, de feljebb azt írja: "nincs alkalmazás", hiába bökök rá a lefebure-ra.
Hmm, valami szájbarágósabb leírás jó lenne :)

"Az RTK korrekcióhoz kell mobilnet, méghozzá durván 10 megabyte/óra adatforgalommal."

Folyamatos net kell hozzá vagy kieshet pár percre? Letöltheti a fél órás túra elején az adatokat és utána már nem baj ha nem vagyok online, mert annyit úgysem változik fél óra alatt a légkör?

"a fix elvesztése esetén megállj/visszamenj, amíg újra megvan."
Miért veszti el, mobilnet térerő ha lecsökkenne?

A tesztet mikorra tervezed? :)

Hálás :R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#51) joghurt válasza Márton (#50) üzenetére


joghurt
addikt

Egy bekezdéssel lejjebb írtam, miért kell 4 hold. ;) Alapvetően 4 ismeretlenünk van: a 3 térkoordináta, és a pontos idő (mert nincsen nálam a műholdakhoz szinkronizált atomóra). Ennek a 4 ismeretlennek a meghatározásához 4 egyenlet, azaz 4 mért adat kell.
3 holddal csak becsülni lehet.

Több hold használatával több okból is pontosabb lesz:
Egyrészt tud a vevő olyan négyest találni, aminek az adataiból a numerikus pontosság jobb lesz. Ez tipikusan a minél nagyobb térszöget, a minél "messzebbi" holdakat jelenti - ezt igyekeztem a kék-sárga holdas rajzon megmutatni.
Másrészt pedig a mai vevőkben már van akkora számítási teljesítmény, hogy akár húsz hold adataival is számoljanak. Egyszerre. Matematikailag ez egy túlhatározott egyenletrendszer - lenne, ha nem lenne minden mérésnek bizonytalansága. Tehát a vevő az első négy holdból nem a legvalószínűbb pontot számolja ki, hanem egy intervallumot. Amit aztán az ötödik hold adatait felhasználva szűkít. És így tovább. Ami így a legvégén lényegesen kisebb lesz, mint eredetileg. Akinek van hozzá affinitása, olvasgathat róla.
Igen, a különböző műholdrendszereket egyszerre is tudja használni. (A régebbiek még csak a GPS+Glonass-t ismerték.)

RTK-zni csak akkor tudsz a telefonoddal, ha a nyers GNSS adatokat is ki lehet szedni a vevőből. Például a Geo++ RINEX Logger alkalmazás le tudja ezt menteni - akár utólagos feldolgozáshoz is. A leggyakrabban csak már a vevő által kiszámolt pozíció jön ki belőle - épp az, ami helyett mi pontosabbat szeretnénk.

NTRIP casterből bármelyiket használhatod, amelyikhez hozzáférsz. Pl. a Műegyetem K épület tetején levő BUTE00HUN0-t többen is elérhetővé teszik.
Az alkalmazáson múlik, van-e annyi esze, hogy az általa ismertek közül a legközelebbit használja, vagy neked kell fixen beállítani valamit.

A Lefebure NTRIP Client azt az egyet használja, amit te megadsz az "NTRIP Settings" alatt. Például
Network Protocol: NTrip Rev 1
Caster IP: 193.190.230.76 (Ide maga a caster szerver kell. Ez az euref-ip.be alá tartozik, én hozzájuk is regisztráltam.)
Caster Port: 2021 (a legtöbb casternél ennyi)
Data Stream: BUTE00HUN0 (pl.)
Ha jól emlékszem, az NTRIP Clientben benne van a librtk,

A Bluetooth GNSS a közelebbieket ajánlja fel (ezért a teljes lista URL-jét kell megadni).
Host: 157.90.249.44 (Pl. az euref-ip.net, mert oda is regisztráltam.)
Port: 80 (mert a listát HTTP protokollal szedi le)
Try list nearest streams first: X
Stream: BUTE00HUN0

RTK-záshoz nem feltétlenül szükséges az online kapcsolat - mint azt fentebb is írtam. Vagy a vevő nyers adatait kell tudni lementeni, és utólag feldolgozni.
De az is lehet, hogy az RTK számítás a vevőbe van beépítve; ilyenkor magát a vevőt kell a valósidejű NTRIP adatokkal etetni, és már csak a pozíció jön ki belőle. Vagy a telefonos alkalmazás fér hozzá a nyers adatokhoz, és maga elvégzi a számítást, szintén valósidejű korrekciós adatokból.
Előre biztosan nem tudsz letölteni korrekciós adatokat, mert akkor a jövőbe látnál, hogy 5 perc múlva mi lesz a légkörben. :) Az utólagos feldolgozáshoz (amennyiben le tudod menteni a nyers adatokat) utólag is tudsz adatot szerezni. Amiért a macerásabb voltán túl nem szeretjük az az, hogy a terepen semmi visszajelzésed sincs róla, hogy a mérésből utólag kiszámítható lesz-e a pozíció.

És akkor el is érkeztünk ahhoz, mit is hívunk fixnek. Azt, amikor a ronda egyenletrendszernek van megoldása. Előfordul, hogy a sima pontosságú (bizonytalanságú) mérésekből kijön valami, de a korrigált RTK-s adatok ellentmondanak egymásnak, az egyes intervallumoknak nincs közös része. Minél rosszabb a vétel, és főleg minél messzebb vagyunk a bázistól, és minél gyorsabban mozgunk, annál nagyobb erre az esély.
Nagyon leegyszerűsítve: Ha a képletekből az jön ki (kijöhet az), hogy a hullámhossz egész számú többszörösére vagyunk a bázistól, akkor mindenki örül, mert egyértelműnek tűnik a helyzet. Ezt hívjuk RTK fixnek.
Ha viszont a matekozás végén tört számú hullámhossz jön ki, akkor csak azt tudhatjuk, hogy nem tudjuk pontosan. Ez a float RTK. 5-20-szorosára romlik a bizonytalanságunk. Ami azért még mindig pontosabb, mint a hagyományos mérés, de már nem centiméteres tartományban.

A fentiekből az is következik, mi a teendő, hogy fixünk legyen: A bázis nem fog közelebb jönni, ezen nem tudunk segíteni. Ruppótlan csórók vagyunk venni egy saját bázist, így azzal főzünk, amink van.
Egyfelől ha visszaveszünk a sebességből (például megállunk), máris több esélyt adunk a vevőnek. Másrészt hosszabb idő alatt több mérést tud elvégezni, így előbb-utóbb megjöhet a várva-várt fix. Vagy akár kimegyünk a takarásból, ahol hamar összejön a fix, és nagyon lassan visszamegyünk a mérni kívánt pontra.

Na, ezek miatt nem annyira jó az utólagos RTK feldolgozás, különösen egyszer végigjárni kívánt útvonal esetén.

A tej élet, erő, egészség.

(#52) Márton válasza joghurt (#51) üzenetére


Márton
nagyúr

köszi!

A Rinex Logger sajnos nem telepíthető az S6-omra, legalábbis a play áruház nem listázza.
Honnan tudhatom meg, hogy egyáltalán kiadja-e a nyers adatokat a vevőm?
Ha igen, ezt kéne beállítanom a Lefebure kliensben? A receiver settingsnél csak test mód, external bluetooth, tcp/ip meg UDP developement only mód van. Vagy pont azért nincs valami 'internal gps' a listában, mert nem tud nyers adatot kiadni? :U
Vagy tudhat, csak mondjuk root kell hozzá?

Gondolom akkor ilyen listát is nehéz találni, melyik teló gps-e tud alapból nyerset is.
(bár azt még nem annyira értem, miért baj ha ő már feldolgozta valahogy és arra engedjük rá az rtk korrekciót. Csak pontosabb lenne így is, még ha nem is annyira mint nyers adatokkal)

Igen, legjobb lenne realtime a méteres pontosság, nem pedig utófeldolgozással.

BUTE00HUN0-ig így még nem is jutottam el, hirtelen azt sem tudom hol reggeljek.
A www.euref-ip.be user registration alatt?

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#53) Márton válasza Márton (#52) üzenetére


Márton
nagyúr

Közben utánakeresve a raw adatok android 7-től támogatottak, így izzítottam a másik S6-omat, amin már az van :B és erre feltelepült az app. De sajnos úgy tűnik ez a régi teló nem támogatja a raw datát. Az L5-ös készülékek vajon mindegyike tudja?

"Mi 9-cel gyakorlati tapasztalataim nincsenek. Elvileg minden adott hozzá, hogy jól működjön."

Sajnos találtam hiányosságokat, kérdés ezek ma is fennállnak-e:
[link]

"however there's no SBAS support for some reason (although the 855 should support it)."

"Xiaomi Mi9 does not provide Accumulated Delta Range measurements. The Xiaomi Mi8 does provide these measurements.
Xiaomi picked a different chipset for that does not populate these fields."

Ez az adat rtk utófeldolgozáshoz kell, akkor erre nem a legjobb a 9-es? Míg a 8-as igen? Pontosan mi volt a gond ott a korábban említett "körítéssel?"

[link] itt mondjuk azt írja az utolsó, hogy "no longer have the satellite data error". De most ezt vajon mire vonatkozik?..

:R

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#54) joghurt válasza Márton (#53) üzenetére


joghurt
addikt

Az issue-k alapján az Mi 9-ben másmilyen GNSS chip van, ami butább. Az eredeti listába is csak az Mi 9T Pro-t írtam, mert erről találtam adatot.

A második linked az nem a tényleges mérési adatokra vonatkozott, hanem hogy a Xiaomi rossz műholdfrekvenciákat adott át az API-n, így ez alapján a GPSTest nem tudta jól felcímkézni a Galileo E1 és Beidu B1 sávokat, csak számot írt ki. (Pl. a "1602.000" az a GPS L1 frekvenciája.) Ezt a MUI 11-ben javította a Xiaomi.

A tej élet, erő, egészség.

(#55) Márton válasza joghurt (#54) üzenetére


Márton
nagyúr

Akkor ezek alapjan nem ajanlott a Mi 9? Vagy ez csak akkor gaz, ha utolagos korrekciot akarok? Amugy mindegy, realtimeban minden ok? Honnan tudhatom meg tamogatja e a raw gnss adatokat? Mert az rtk korrekcio jo lenne.
A Mi8 akkor jobb valasztas? :U

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#56) Márton válasza Márton (#55) üzenetére


Márton
nagyúr

Végüli megvettem a Mi 9-et. Jelentősen jobb városban. mint az S6. :R
De két település között, nagyon nagy rálátással az égre nincs igazán különbség.
És akkor ez mégjobb lehet (méter alatti), ha beizzitanék alá valami realtime rtk-t?

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#57) joghurt válasza Márton (#56) üzenetére


joghurt
addikt

Bocs, nem tudtam, hogy ennyire élő a kérdés.

A (sima) Mi 9 tudja az AGC-t (automatic gain controller value). Ahogy fent megvitattuk, az ADR-t (fázismérés) nem. L5/E5/B5 sáv van benne. A nyers mérésekhez elvileg hozzá kellene tudniuk férniük az appoknak, mert a Google előírja, hogy ami Android 10-et (29-es API szint) tud futtatni, az ott kötelező.

Érdemes lehet felraknod a GnssLogger appot, a mentett logokat átvinni PC-re, ott felrakni a GNSS Analysis-t, és abban csemegézni a pontossági adatokból, vagy készíteni egy jelentést.

Csak az érdekesség kedvéért: Most májusban kiírtak egy okostelefonos deciméteres kihívást, aminek a szeptemberi ION GNSS+ 2022 konferencián lesz az eredményhirdetése. Mindenki megkap 200 nyers mérési adatsort, amiből minél pontosabban kell kiszámolni a pozíciókat. RTK nélkül!

RTK-val akár 2,5 centit is el lehet érni ezzel a telefonnal. Persze alapvetően statikus, hosszabb idejű méréssel. Kérdés, érdemes-e hobbi célokra küzdened ezért.

[ Szerkesztve ]

A tej élet, erő, egészség.

(#58) Márton válasza joghurt (#57) üzenetére


Márton
nagyúr

És az RTK-hoz minden kell? (adr+agc). vagy nem szükséges, csak minél több, annál jobb, pontosabb a végeredmény?
És ez csak az utófeldolgozásra igaz, vagy realtime is használná az ADR-t, ha támogatná?

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#59) joghurt válasza Márton (#58) üzenetére


joghurt
addikt

Ezek nem feltételei az RTK-nak, pusztán egy pontosabb pozíciómérést lehetővé tevő módszer.

A tej élet, erő, egészség.

(#60) dchard válasza joghurt (#57) üzenetére


dchard
veterán

"Ahogy fent megvitattuk, az ADR-t (fázismérés) nem. "

Na várjunk egy kicsit. Eddig csak két vagy több frekis vevőkről volt szó, arról nem hogy fázismérést is tud némelyik. Én eddig csak geodéta GPS vevőben, illetve órajelgenerátorban láttam olyan vevőt, ami képes a fázismérésre, de azok is csak álló helyzetben, mivel a fázismérés megkezdéséhez már önmagában nagyon jól be kell húzni a vevő oscillátorát, és mozgás közben a publikusan hozzáférhető kódméréssel tudtommal ez lehetetlen. Bár még a végén kiderül, hogy a Galielo eleve jobb publikus felbontása és a két publikus freki már lehetővé teszi, hogy a vevő mozgás közben is felvegye a fázismérés "fonalát" ? Arról nem beszélve, hogy a fázisméréshez sokkal jobb SNR kell a kódméréshez képest... Össezfoglalva: némileg szekptikus vagyok, hogy bármi is tud fázismérést mozgás közben :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.