Hirdetés

2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Joe Swanson


Joe Swanson
senior tag

Szia, nagyon jó volt olvasni, de egy kérés(kérdés) lenne. Szerinted a battlefield 4(beta) milyen beállításokkal mennyi fps lenne? Valahogy meg tudnád nézni,nagyon érdekelne.

[ Szerkesztve ]

(#2) ricshard444


ricshard444
veterán

Én is teszteltem már az 1GB-s 7850-t, ott is leírtam, hogy elég az 1GB még sok helyre, jó kis kártyák ezek még ennyi memóriával is.
A tesztelési folyamatod megkérdőjelezhető, de majd egyszer belejössz.

[ Szerkesztve ]

Vannak dolgok...

(#3) Speed®


Speed®
HARDVERAPRÓD

A tuninglimit kilövése után megtapasztalhatod, mit is bír a kártya..merthogy nem BIOS miatt állsz meg 1050nél. Még ha Elpidás is a kártyád, az csak a RAMot fogja meg, de nem is igazán baj ez, lévén az 1GB VRAM okán amúgysem szokás ezeket olyan szituban használni, ahol elfogyna a sávszélesség..kis szerencsével és megfelelő programmal akár 1200/5200on is használhatod a kártyád..ott mutatja csak meg igazán, mit tud a legkisebb 78x0 ;)

(#4) adamssss


adamssss
veterán

Jó teszt, de tanács a jövőre vonatkozóan, hogy ugyan olyan grafikonokat használj végig. Most kb úgy néz ki, mintha minden egyes grafikont más ember rakott volna össze. Meg lehet kevesebb screesnshot is, mert ha leírod h mit mire lőttél be akkor itt mindenki el tudja képzelni, hogy miről van szó. :)
Ja és a grafikonokra írd ki az értékeket, ne csak vonalak legyenek ott, mert így nehéz érzékelni a változásokat.

Amúgy, grat, hajrá!

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#5) DRB válasza Speed® (#3) üzenetére


DRB
senior tag

A vRAM sávszélessége és a mérte között nincs túl sok összefüggés, a 2 GiB-os 7850-nek pont ugyanakkora a sávszélessége mint az 1 gigásnak.

(#6) Sondi1986


Sondi1986
addikt

most éppen elég olcsó: MSI R7850-1GD5/OC HD7850 1GB GDDR5

(#7) Speed® válasza DRB (#5) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

És azt láttad leírva, hogy ez nem így van? Pusztán arra céloztam, hogy az 1GB méret okán általában nem olyan felhasználási céllal veszi az ember, ahol komoly sávszélességigény is van (csillió*trillió felbontás, képjavítók értelmetlen szintű alkalmazása, stb.).
Egyébként 2GBos méret mellett mértem ki anno, 1400 felett már hiába toltam, nem gyorsult sehol mérhetően..miközben 1250en volt a GPU. Úgyhogy nem is erőltettem, hiába ment simán 1550et a RAM..1200/1300(5200) bőven jó volt 24/7re.

(#8) QbHead válasza Joe Swanson (#1) üzenetére


QbHead
aktív tag

freeroam12: Hát mire megcsináltam volna a tuningos tesztet éppen levették :( de ha jól emlékszem 1080P ben medium felbontáson tuning nélkül 35-50Fps között ugrált az fps.

ricshard444: Mért kérdőjelezhető meg? csak egy kérdés mert ha lesz teszt akkor legközelebb odafigyelek rá :)

Speed(R): Igen utána egy másik kolléga felvilágosított hogy másik tuningprogi megfelelő verziójával simán tovább lehet tuningolni :)

adamssss: Azért használtam különféle grafikonokat mert az elsőnél (a tuningnál) azt akartuk látni hogy 10/20Mhz-en ként mennyit gyorsul a kártya igen ott elfelejtettem leírni hogy mennyi volt előtte és utána a második felénél pedig látszott a screenshotok-ból és azért csináltam képet mindenről mert ha leírom azt is mondhattam volna hogy 230Fps volt az átlag a tuning után a catzillába...

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#9) Sondi1986


Sondi1986
addikt

Kibővíthetnéd még egy kis tuningal mert ezeknek a kártyáknak 1050 még semmi.
Speed(R) igaza van tuninglimit kilövésével kapcsolatba.

[ Szerkesztve ]

(#10) ceia


ceia
őstag

LOL :))

[ Szerkesztve ]

        it's more fun to compute

(#11) ricshard444 válasza QbHead (#8) üzenetére


ricshard444
veterán

Az Ingame méréseket többször kell elvégezni, mert úgy kaphatunk egy reálisabb átlagot.

"Battlefield 3: ennek a második pályáját fogom (single-ben) játszani (amikor kiszállnak az autóból és végigsétálunk a piacig"

Ez hány perces mérés lehet? 1-1,5?
A mérés "helyszíne" legalább annyira fontos, mint maga a konklúzió, mert abból születik.

Persze nem szólok bele, hogy hol mérjél, csak egy tanács, hogy többször mérj, ha mértél elnézést, csak nem írtad bele.
Én az első cikkemnél szorosan kapcsolódtam a Benchmark részekhez, mert ott egy bizonyos Script fut le ami csökkenti az irreális eredmények születését.
Manapság persze nem sok játékba tesznek ilyet, így muszáj Ingame mérni.

A grafikonokon csiszolj, nem igazán átlátható, légy igényes mind ezzel, mind a szöveggel, azt szeretik az olvasók és meg is hálálják pozitív visszajelzésekkel.
A Screenshot dolog oké, de igazából felesleges, kicsit helykitöltésnek érzem, mikor egy grafikonba is nyugodt szívvel beletehetnéd.
Nem bántás semelyik kritika, csak útmutatás, hiszen én is cikkről cikkre fejlődök.

[ Szerkesztve ]

Vannak dolgok...

(#12) DRB válasza Speed® (#7) üzenetére


DRB
senior tag

A mondatodban a sávszélt veted össze(vagy állítod szembe) a RAM méretével, én erre írtam amit írtam. Az hogy te nem pontosan arra gondoltál mint amit leírtál, csak a válaszodban derül ki. De lehet, hogy én értetem félre, de mindegy, nem vitázni akartam, csak azt gondoltam, hogy nem vagy tisztában sávszél és vRAM mérte közti kapcsolattal. Azt azért hozzátenném, hogy ha mondjuk 500 megát használ a játék a vRAM-ból(tehát az 1 GiB semmiben nem korlátoz), de ezt a mennyiséget sokkal lassabban tudja mozgatni az adatbuszon, mint ahogy arra a GPU-nak szűksége van, akkor rögtön fennáll az az egyszerű eset, hogy a sévszél limitál, teljesen mindegy milyen a felbontás, milyen a minőség, stb. Nyilván, ha ezek a beállítások maximumon vannak könnyebben előfordul, hogy időegység alatt több adatnak kéne átmenni a buszon, mint amennyit az elbír, és igen, az ilyen max. beállításoknál nem csak buszsebességre lehet, vagy van, szűkség, de a RAM mérete is lehet korlátozó tényező.

[ Szerkesztve ]

(#13) Speed® válasza DRB (#12) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Félreérthető volt a fogalmazás talán, de mindegy, kifejtettem, mire gondoltam. És igen, van olyan eset, ahol a sávszélesség limitál, ez kiválóan megfigyelhető a Pitcairn XT tesónál, méginkább annak a tupírozott verziójánál (Tahiti-LE).

(#14) DRB válasza Speed® (#13) üzenetére


DRB
senior tag

A lényeg, hogy már mindketten értünk mindent, legalább is abból amit a másik fél mondott(írt). ;)
Amúgy az általad említett Tahiti LE(7870 XT) egy nagyon jó kártya lett, itthon nem is igazán kapni, pedig erre lecserélném a mostani, már igen csak öreg, videokártyámat. Mondjuk jelenleg nem pont az tart vissza, hogy nem nagyon kapni.
De ha már nekiestünk a sávszél témának, valóbban könnyebben megeshet, hogy ez kevés egy 7870-en, hiszen a GPU erősebb a 7850-nél, viszont a vRAM sávszélessége nem változott(a ref. kártyákra értem, a különböző gyártók esetleg eltérhetnek a referencia értékektől). Viszont a 7870 XT-n kicsit magasabb frekvencián ketyegnek a rammok, ettől ugye némileg nőtt a sávszél is, de hogy ez most elég-e a gyorsabb GPU-nak, vagy sem, azt nem tudom, le kéne tesztelni, de ehhez előbb meg venni kéne egyet. :D

[ Szerkesztve ]

(#15) Speed® válasza DRB (#14) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

A 7es szériából volt 7850/7870/7950 nálam, Tahiti-LE 7870 sajnos nem..pedig egy Sapphire XT majdnem bejött, mikor eladtam a 7950et..nyilván nagy újdonság nem lett volna, de érdekességnek megtette volna. Az biztos, hogy a 7870 mérhetően profitált a RAMból 1500 felett is, szóval az LE variáns táposabb GPUja hasonlóképp "szenvedhet"..de ez nem olyan vészes dolog, attól még bitang gyors ígyis-úgyis..

(#16) waithEard


waithEard
őstag

Köszi a cikket. Alapvetően egyet értek az előttem szóló kritikai észrevételekkel. Annyit tennék hozzá, hogy Afterburner-nél érdemes bekapcsolni az "UnofficialOverclockingMode" -ot.

"The cold feel of my skin. I try to lose but always win." - M.D.B. - The Fever Sea (RégiHApró: 68 piros \ 0 fekete)

(#17) lowzor


lowzor
veterán

1050-es tuninghatár kilövéséhez nincs szükség bios flash-re, elég a GPU Tweak-el feloldani az Overclocking Range Enhancement-et. 1050-es tuning nem hogy erős tuning, de meg sem kottyan egy 7850-nek. Jobb példányok 1200-1250-et is simán mennek stabilan GPU-ban. Feszt amúgy emeltél?
1 gb VRAM amúgy szvsz elég kevés már egy ilyen szintű GPU-nak. Nem pont FPS veszteség lesz a VRAM elfogyásának a tünete, hanem elkezdhet laggolni a játék, vagy később tölt be egy textúrákat, stb.
A procid is lehet, hogy belimitált 1-2 helyen.
A másik, hogy a tuning szinte veszélytelen ezekre a kártyákra, még feszemeléssel is. Nem véletlenül reklámozzák agyba-főbe, meg adják a kártyákhoz a tuningprogijaikat a gyártók. Előbb fog kifagyni, mint mielőtt valami baja lenne. Túlmelegedni meg nem nagyon tud, mivel szinte az összesen elég korrekt hűtés van. A másik meg az, hogy a kutya nem veszi észre gariztatáskor, hogy a tuning miatt ment tönkre (de ennek szinte 0 az esélye).

[ Szerkesztve ]

(#18) QbHead válasza lowzor (#17) üzenetére


QbHead
aktív tag

eddig nem emeltem feszt de 1100Mhz-en a kombustor 70 fok fölé melegítette a kártyát közben elég hülye hangot adott ki a kari ja és amikor bezártam elég csúnyán szétesett a kép utánna 150Mhz fölé nem ment a gpu(csak amikor le ment 32 fok alá)

waithEard: köszi mostmár megtaláltam így már 1170Mhz-ig ki tudom húzni a gpu-t de feszt emelni nem fogok.

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#19) QbHead válasza QbHead (#18) üzenetére


QbHead
aktív tag

egyszerűen nem bírja a 1100Mhzt szétesett a kép minden baja volt (de 1050-en is amikor be volt kapcsolva az unofficial izé) miután kivetten/kikapcsoltam tökéletesen megy 1050/1320

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#20) waithEard válasza QbHead (#18) üzenetére


waithEard
őstag

Feszt emelni én sem szoktam, csak teszteknél, napi használatra soha, bár én általában lecserélem a gyári hűtést komolyabbra, de akkor sem szeretem, ha izzik a GPU.

"The cold feel of my skin. I try to lose but always win." - M.D.B. - The Fever Sea (RégiHApró: 68 piros \ 0 fekete)

(#21) lowzor válasza waithEard (#20) üzenetére


lowzor
veterán

Azért érdemes kicsit többet rászánni és legalább egy Sapphire-t venni, mert az fesz emeléssel is korrekt hőmérsékleten és halkan tartja magát. Nem veszélyes az 1 ventis MSI-re sem a fesz emelés, csak gondolom jó hangos lesz tőle, meg jócskán felmegy 70 fök fölé.

(#22) Joe Swanson válasza QbHead (#8) üzenetére


Joe Swanson
senior tag

Köszönöm a választ :R

(#23) Tüzi


Tüzi
veterán

"kicsi a ram"
most ha ez a kevés-re akar utalni, akkor gondoljunk bele egy kicsit (:) ), hogy pár éve rendszermemóriának is kevesebbet használtak :)
súlyos? :)

What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

(#24) lowzor válasza Tüzi (#23) üzenetére


lowzor
veterán

Az jópár éve volt, már 10 éve is volt sok embernek 1gb ram a gépében. Amúgy attól még kevés.

(#25) QbHead válasza Tüzi (#23) üzenetére


QbHead
aktív tag

Nem hevés csak a 7850 hez illik 2gb(1080p felett)

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#26) LamerGyuri válasza ceia (#10) üzenetére


LamerGyuri
senior tag

fákk...ezt eddig nem is tudtam! :Y Ati - AMD fan vagyok, de most elgondolkodtam...sejtettem én, hogy az nVidia kártyákban eldugtak valamit...oprendszer ingyen...simán megéri váltani... :DD :DDD

[ Szerkesztve ]

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#27) Sondi1986


Sondi1986
addikt

Fesz emeléssel nem teszed tönkre a kártyát mert, hamarabb kifut feszből mivel csak 1db 6pin-es csatija van.
Azért van hogy 1-2 gyártó a 7850-re 2db 6pin-es csatit tesz hogy 1,3mV meg tudja küldeni mert az AMD ott húzta meg minden GPU-nál a határt tudtommal.

De vannak gyártók aki nagyívűből tojnak a 1,3mV és pl. MSI ASUS egyes példányainál akár 1,35mV lehet adni nekik.

Az Nvidia ezért balhézott össze 1-2 gyártójával, mert a megengedettnél több feszt adtak a GPU-jának.

(#28) F e Z o


F e Z o
veterán

Teszt erejéig emelhettél volna feszt, egy 120-as ventivel megtámogatva a videókarit.
Anno egy-két tesztre én is megküldtem vízzel a 6950@70-emet. 1,3V-on 1050-et ment a GPU.

(#27) Sondi1986 : Ha kordában lehet tartani a hőmérsékleteket, akkor természetsen lehet feszt emelni.

[ Szerkesztve ]

H2O über alles!

(#29) QbHead válasza F e Z o (#28) üzenetére


QbHead
aktív tag

én normális körülmények között akartam tuningolni nem OC versenyre jelentkezni :DDD

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#30) lowzor válasza QbHead (#29) üzenetére


lowzor
veterán

Fesz emelés ezeknél nem verseny, hanem szinte rutin, mert nagyon hűvös kártyákról van szó és közel sem lehet addig emelni őket, hogy tönkremenjenek. Persze nem árt, ha egy korrekt, kétventis hűtés van rajta gyárilag.

(#31) Tüzi válasza lowzor (#24) üzenetére


Tüzi
veterán

tény, de azért ez mégis súlyos :)
sok asztali gépbe most kezdik el betenni a 2gb-ot.
itt most nem fullultragamer izékról beszélek.
(laptopban nekem is 8gb@2gb van)

What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

(#32) Cathulhu


Cathulhu
addikt

Sajnos manapsag 1GB VRAM brutalisan keves, aki jatekos kartyat akar, az legalabb 2GB-nal keresgeljen. En is elvoltam eddig az 5850-emmel, de az utobbi egy evben allandoan kifutottam a memoriabol, meg a regebbi motort hasznalo jatekok eseten is, hiaba birta volna meg a GPU, egyszeruen meg kellett allnia bufferelni.

Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell

(#36) lowzor válasza Tüzi (#31) üzenetére


lowzor
veterán

Az elég hurka gép azért még netezéshez is, amiben nincs legalább 2 giga. Csak az XP fut viszonylag normálisan egy olyan gépen, de még annál is megváltás 2 gigára bővíteni.

(#37) QbHead válasza lowzor (#36) üzenetére


QbHead
aktív tag

Hát igen mostanság csúcstelókba raknak 2gb ramot :D

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#38) Casoli


Casoli
őstag

1gb VRAM-nál több csak az AA bekapcsolásánál van szükség.

http://hasznaltpcalkatresz.hu/

(#39) lowzor


lowzor
veterán

Nem feltétlenül. Játék függő a dolog. Full HD-nál, főleg újabb játékoknál már ígyis-úgyis elfogy a cucc egy ilyen szintű GPU-nál, főleg tuninggal.
Már 5850-nél is sok helyen megfogyott, pedig az közelében sincs ennek a szintnek.

[ Szerkesztve ]

(#40) ricshard444 válasza Casoli (#38) üzenetére


ricshard444
veterán

Sajnos ez valóban nem ilyen egyszerű kérdés, de a textúrák minőségének butításával és némi élsimítással játszadozással megfelelő az 1GB a legkomolyabb játékban is 1920-s felbontás mellett.
Én elvoltam az 1GB-s 7850-el bőven, úgyhogy szeretem ezt a kis kártyát még ennyi memóriával is.

[ Szerkesztve ]

Vannak dolgok...

(#41) Speed® válasza Casoli (#38) üzenetére


Speed®
HARDVERAPRÓD

Ez a kijelentés ebben a sarkított formában nagyon nem állja meg a helyét..jópár (nem is feltétlenül új) játék van, ami bőven 1GB felett kér, komolyabb felbontásban/minőségben pedig akár a 2GB is kevés lehet (ez utóbbi szerencsére még ritka).

(#42) pdev1811


pdev1811
tag

No offense de számomra az fps diagramokból az derül ki h az ég világon semmi értelme egy ilyen kártyát húzni...

(#43) F e Z o válasza pdev1811 (#42) üzenetére


F e Z o
veterán

Értelme van, csak nem 10Mhz-enként kellene diagrammot készíteni, s nem csak 150MHz-et húzni azon a GPU-n.

H2O über alles!

(#44) QbHead válasza F e Z o (#43) üzenetére


QbHead
aktív tag

Ennyit lehetett gyárilag húzni én nem oc versenyre hanem mindennapos használatra tuningoltam.

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#45) cskamacska válasza Cathulhu (#32) üzenetére


cskamacska
addikt

Igazából az én szívfájdalmam az, hogy nem tudjuk meg a tesztből megéri-e ilyet venni.
Utolsó 1GB-2GB HD7850 összehasonlítások már majdnem másfél évesek, és lám a cikkíró is jó két éves játékokkal tesztelte a kártyát, hogy direkt irreveláns legyen.
Ha egy BF4-et, Crysis 3-at, Company of Heroes 2-t, Rome 2-t jól vinne, még akár 2GB-os referenciakártya hiányában is, még azt mondom, de így nem tudok mit kezdeni az írással. :(

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#46) lowzor válasza cskamacska (#45) üzenetére


lowzor
veterán

Esetleg erre vethetsz egy pillantást: [link]
Az alapórajeles és az 1100-ra tuningolt 7850-et is teszteltem benne.

(#47) BomiBoogie válasza lowzor (#46) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Én vetettem rá egy pillantást, hasznos és egyértelmű írás. :K

(#48) lowzor válasza BomiBoogie (#47) üzenetére


lowzor
veterán

THX :R

Még anno te hagytad jóvá amúgy :D

(#49) BomiBoogie válasza lowzor (#48) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Áh, kicsi a világ. :DDD ;]

(#50) cskamacska válasza lowzor (#46) üzenetére


cskamacska
addikt

Köszönöm, de anno ezt már láttam, utána vettem barátom részére egy GTX660-at ócsóé. ;]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.