Hirdetés

2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) adika4444


adika4444
addikt

Hali!

Nagyon jó cikk!

Miért a Fedora? Miért jó, ha ennyire gyorsan pörög? Utánaolvastam kicsit, 13 hónapos támogatás, és 6 hónapos megjelenési ciklus.

A Debian-ban én pont azt szeretem, hogy stabil mint a beton, a buster-érában egyre több backport-olt szoftver érhető el, Docker-rel pedig bármiből tudom futtatni a legfrissebbet, vagy ha nem úgy akarom, akkor is le tudom fordítani konténerben, hogy ne szemeteljem szét a host gépet.

Az Ubuntu-t is pont emiatt kerülöm, mert tartok tőle, hogy a gyorsabb pörgés miatt nem várt anomáliák jelentkezhetnek.

üdv, adika4444

(#2) Mr Dini válasza adika4444 (#1) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog (1)

Szia!

A cikk írásával nem volt célom disztró háborút kirobbantani, szerintem szubjektív kinek mire van szüksége.

Az én váltásomnak szerver oldalon több oka van:

1.) Szintén sok minden konténerben fut nálam is, de van, amit kénytelen vagyok a host OS-on is frissen tartani, pl. Python. Megelégeltem, hogy a Debian még a 3.5-nél járt, amikor már rég volt 3.7.9 is. Persze a saját fordítás/PPA működhet, de azzal is akadtak kényelmetlenségek, pl. ha egy függőség könyvtárat frissítettem, akkor le kellett vagy 8 csomagot újból fordítani. Még a repókban ezek automatizálva vannak. Ok, hogy Debianba is megy backport, de nem igazán kerülnek bele új funkciók, inkább security update-ek.
2.) A Fedora a RHEL "teszt buildje" mindig, ezáltal igen aktívan van fejlesztve és a közösség is nagyon aktív mögötte = van community support.
3.) Nagyon tetszik a Fedora féle yum csomagkezelő, soha nem akadt még be nekem, míg az apt esetében volt olyan, hogy olyan szinten kiakadt egy rossz csomag telepítése után, hogy le akarta töröltetni velem a teljes grafikai környezetet. :D
4.) Mindig friss kernel. Ez számomra "crucial". Docker helyett podman-t használok, ami teljes mértékben userspace, nem is feltétlenül szükséges root a futtatáshoz, így minden konténerem teljesen rootless módon fut a hoszton, ráadásul Docker API kompatibilis. Viszont a fájlrendszerekhez fuse csatolásokat használ, amiben nemrég pusholtak rengeteg optimalizációt, talán az 5.4-es kernel verziónál. Érezhető a különbség. :)
5.) Amikor felrakod az OS-t, az egy eleve élő tűzfal konfigurációval és SELinux-szal jön. Eleinte féltem az utóbbitól, de egész hozzászoktam mára. Számomra ez egy hatalmas plusz.

Azon kívül kb akkor váltottam, mikor a Fedora 29 volt porondon, most 32 csücsül az összes vasomon, minden beton stabilan működik, egyszer nem volt semmivel sem gondom. Cserébe friss is a rendszer.

Sose köss bele az antikvitásba!

(#3) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ez is ügyes volt :)
Én egy dd-s imaget toltam volna fel egy előre telepített rendszerről... Bár annak is lehet 5000 buktatója.

Illetve, Fedor telepítő is bootolható hálóról (vagy a szerver nem?), az is érdekes lett volna, hogy a rescue Debian loaderével behúzni a hálós Fedora települőt :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Mr Dini válasza hcl (#3) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog (1)

A dd nem rossz ötlet, csak akkor kellett volna repartitioning gondolom. Így meg a grafikus telepítővel egyenesen úgy került fel minden, ahogy lennie kell :).

Netbootot viszont így elsőre nem értem. Azt hogy oldottad volna meg? Hoszting oldalon annyi van, hogy van egy chechbox, hogy "restart in rescue shell", ami valami flaget állít, hogy az ő PXE szerverükről induljon a vas, ne a diszkekről. Mivel ahhoz a PXE szerverhez nincs hozzáférésem, nincs ötletem mire gondolsz.

Sose köss bele az antikvitásba!

(#5) hcl válasza Mr Dini (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ha a GRUB-ot látod a rescue-ben, akkor talán valahogyan be lehet hackelni, hogy bebootolja a hálós telepítőt, hasonlóan az ittenihez.
Bár sosenem néztem utána, de hátha.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Mr Dini válasza hcl (#5) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog (1)

Oh, ez hasonló ahhoz az elképzeléshez, amit a cikkben is említettem. Csak én az initrd-t és vmlinuz-t az SSD-re rakom, amikor még megy az eredetileg telepített Debian/Ubuntu, aztán reboot, grub intercept és betöltöm ezeket a fájlokat a RAM-ba. Még net se kell hozzá. A gond ezzel az, hogy a hoszting által adott VNC elérés nem igazi VNC, hanem egy webes valami és nincs egér támogatás, illetve csak betűket és számokat lehet beírni. Most belegondolva bootolhattam volna egy Debian rendszert NFS csatolásról is viszont, amibe rakhattam volna egy előre megírt szkriptet és telepíthettem volna úgy. De ahhoz custom debian kernelt kellett volna forgatnom, ami tud netbootot.

[ Szerkesztve ]

Sose köss bele az antikvitásba!

(#7) hcl válasza Mr Dini (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Mondjuk amiket én "Centos"'-t bootoltattam hálóról, azt iPXE-vel csináltam, de mintha be lehetne húzni GRUB-ból iPXE-t is, és ha be lehet, akkor onnan már sétagalopp.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#8) adika4444 válasza Mr Dini (#2) üzenetére


adika4444
addikt

Köszi a részletes választ!:)

üdv, adika4444

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.