Hirdetés

2024. szeptember 8., vasárnap

Gyorskeresés

(#1) gbal65

gbal65
aktív tag

Grat.! Nagyon hasznos cikk :) :))

iPod Touch 6. gen., 10.2 <<>>DIY 2x50W Bipolar Transistor AMP w. Infinity Alpha 5 speakers

(#2) eziskamu

eziskamu
addikt

Hány éves volt a samu, és átlagosan hány órát használták naponta?

(#3) Wyll válasza eziskamu (#2) üzenetére

Wyll
őstag

2008 augusztusában lett véve, tehát már több mint 2,5 éve megvan. És állítólag túl sokat ülök előtte... ;)

[ Szerkesztve ]

Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll

(#4) eziskamu válasza Wyll (#3) üzenetére

eziskamu
addikt

Az baj, az enyém 2008 februári. Gyakori hiba ez a samuknál? Amúgy 2008 augusztusa nem 2,5 év.

[ Szerkesztve ]

(#5) Balage21 válasza Wyll (#3) üzenetére

Balage21
tag

Széép Munka!Tetszett az írás!

Akárhogy is számolok (2008 aug. + 2,5év) = 2011 febr. :)

(#6) Wyll válasza Balage21 (#5) üzenetére

Wyll
őstag

Jogos, eggyel elszámoltam. Tehát most nyáron lesz csak 2 éves.

eziskamu: Honnan tudjam én azt?:DDD Majd itt megmondják biztos...

(#7) eziskamu válasza Wyll (#6) üzenetére

eziskamu
addikt

Azt tudom, hogy nálunk 6 darab 17 colos Samsung közül egynek sincs baja még, pedig öregebbek 1 hónappal mint az áldozati bárány.
Az én 22-esem meg nem bekapcsolásnál csinálja, hanem mióta rádugtam egy másik gépet analóg csatin, azóta ha pl egy ssh klienset teljes képernyőbe rakok tök sötét lesz az egész, bár még láthatóak a betük de érezhetően visszavesz a háttérvilágításból, pedig a dinamikus kontraszt, vagy mi, nincs bekapcsolva.

[ Szerkesztve ]

(#8) Zotya84

Zotya84
őstag

Csak úgy kérdem: A monitorokra nem 3 év a kötelező jótállás? ;] (Tudom, hogy nem az összes típusra, de úgy általában? A maradékra meg 2 év, tehát az 1év 8hónapos monitort kár volt szétszedni. Bár egy-két típusra asszem tényleg csak egy év van...)

Csak mert nekem a monitorom ~2év 10hónapos korában adta meg magát, és olyan jó volt, hogy a garanciás javítás is meg volt egy hét alatt. Annyi időre meg sikerült kölcsönmonitort használni...

Így azért beszúrnám a cikkbe, hogy akinek fontos, az előtte nézze meg, hogy garos-e még a monitora, és csináltassa meg ott, mert mi van, ha mégse csak tápkondi-hibás? Mert ha szétszedi és nem az a hiba, de garos a monitor, akkor az ugye ugrott, és így kerülhet új monitor árába... Tudod, nehogy utólag jöjjön a :W

Ettől függetlenül egy jó, és hasznos írás, sokaknak jól jöhet még. :C

[ Szerkesztve ]

Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13

(#9) Wyll válasza eziskamu (#7) üzenetére

Wyll
őstag

Így belegondolva, van egy 943N-esünk is, aminek 2004-óta semmi baja. Bár kevesebbet is volt használva.
Az a jelenség pedig egyértelműen valamilyen dinamikus kontrasztszabályozás szvsz.

Zotya84: a felvetés jogos, de így megvolt egy nap alatt, és nem kellett papírt előkeresni, szállítani, kölcsön, stb. Őszintén szólva nem is gondoltam, hogy garos lehet még, úgyhogy lesz@rtam :D

[ Szerkesztve ]

(#10) eziskamu válasza Wyll (#9) üzenetére

eziskamu
addikt

Nincs valami full reset ezeknél a moncsiknál :) ?

(#11) Wyll válasza eziskamu (#10) üzenetére

Wyll
őstag

Ezen van, pont ez a neve is, csak full nélkül. :) Csak ki tudja, hogy mi a gyári beállítás... Mondjuk egy próbát megér.

Zotya84: ...továbbá ha nem látom mi a baja, akkor szép óvatosan összeszerelem, és mehet vissza garba :DDD

[ Szerkesztve ]

(#12) Wyll válasza eziskamu (#10) üzenetére

Wyll
őstag

duplakatt..

[ Szerkesztve ]

(#13) Penyus

Penyus
senior tag

Fu nekem van tobbek kozt egy acer 17 es amit meg 2004ben vettem azota hasznalom napi 10-12 oraban, mar a power gombrol is lekopott az ezustfestek, de a moncsi tokeletesen muxik. Szerencsere :DDD

Retro is my religion -=- The past is my future -=- 80286 rulez!

(#14) Zotya84 válasza Wyll (#11) üzenetére

Zotya84
őstag

Azt azért megnézem, hogy szeded szét és rakod össze, hogy ne vegyék észre... ;]

Egyébként irigyellek, hogy Te megteheted, hogy lesz@rod, de egy átlagember szerintem garidőn belül jobban jár, ha visszaküldi - meg szerintem szét se tudja nyom nélkül szedni, főleg, ha eddig még forrasztást se csinált...
Ráadásul nekem ki se kellett otthonról mozdulni a garoztatáshoz; tudod futár viszi-hozza, mindezt kb. 2*5-6 perc telefonálás után... :K

Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13

(#15) jubilleum

jubilleum
senior tag

Nekem is van egy monitorom a minél kikapcsol a háttér világítás, de ott nem kondenzátorok mentek tönkre, hanem az egyik transzformátor, azzal is lehetne valamit kezdeni?
Mert egyáltalán nem találok hozzá a pótalkatrészt...

(#16) Penyus válasza jubilleum (#15) üzenetére

Penyus
senior tag

Hat venni kell bele uj invertert. olyan 8-12 ezer kozott mennek.

Retro is my religion -=- The past is my future -=- 80286 rulez!

(#17) _Orbi_

_Orbi_
aktív tag

Ezt látva örülök, hogy az én LG TFT-m 2005.09 óta megy hibátlanul, elég sokat nap mint nap.
Kutya baja.

Gratula a művelethez, de az a két kondi beforrasztás elég "gáz" ul néz ki így :)

(#18) Gude

Gude
senior tag

Gratula :C

Ha leöltétek az utólsó vadat,ha kivágtátok az utólsó fát,ha megmérgeztétek az utolsó folyót,majd rájöttök,hogy a pénzt nem lehet megenni. -indián mondás-

(#19) Wyll válasza Zotya84 (#14) üzenetére

Wyll
őstag

Igazad van, jobban is utánanézhettem volna ennek a gari dolognak.
És elnézést is kérek, nem vagyok beleszarós burzsuj, hanem vitt a lendület meg az érdeklődés. Továbbá tuti hogy nekem vidéken vannak a papírjai, és a bolt is ott van, ahol vettem, szóval nekem elég nagy hercehurcával meg időkieséssel járt volna az egész, és pótmonitorom sem tudom honnan lett volna.
Szal a tanulság, hogy ezt mérlegelni kell! Kivastagítottam az első oldalon ezt a részt hogy jobban kiszúrja az olvasó szemét. :R

(#20) hcl

hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Jeee :)
Kedvenc tevékenysége a melóhelyemen, a selejtbe kerülő monitorok megmentése :D

At azért ne hagyjuk ki, hogy ez csak a táp gyengélkedésének megoldása, ha az inverter halt el, és nincs világítás, az általában macerásabb :(

Mutogatni való hater díszpinty

(#21) Wyll válasza hcl (#20) üzenetére

Wyll
őstag

Ezen melyik az inverter? Az a nagy fekete-kék, nem? :B
Azt nehéz szerezni, vagy miért?

(#22) Zotya84 válasza Wyll (#19) üzenetére

Zotya84
őstag

Így akkor tökre érthető a dolog. Ekkora kiesésnél tényleg nem biztos, hogy lett volna értelme, így, hogy ennyi volt a nyűgje. A papírjai kár hogy Ajkán maradtak, a bolt meg nem számít, mivel úgy tudom, hogy a Samsung is háztól-házig garanciát, de javítsatok ki, ha nem.

Igen, feltűnt a javítás, és mégegyszer köszi ezt a hasznos cikket! :R :R

(#23) Fecogame

Fecogame
veterán

JMF = Jó Magyar Forint? :F :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#24) Wyll válasza Fecogame (#23) üzenetére

Wyll
őstag

Azám! :DD

Na elhúztam Ajkára ;] Jó hétvégét mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

(#25) leyo76

leyo76
senior tag

A cikk hatására előkerestem a FuSi moncsim gari levelét, és elképedtem. 2005.07.10 óta teljesít szolgálatot, napi szinten, akár reggeltől estig. Bele sem gondoltam, de ez az első lcd monitorom és még mindig hibátlanul működik (lekopogtam). Ezek után lehet hogy a következő lcd-t is Fujitsuéktól veszem majd....

(#26) siti válasza Fecogame (#23) üzenetére

siti
senior tag

az :D

Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)

(#27) Mr.Prise

Mr.Prise
csendes tag

Köszi az írást!
Kár, hogy már korábban elvittem szervízbe a monitoromat mint ahogy ez megjelent, akik így sikeresen megszabadítottak 10ezer JMF-tól.
5 éves FSC P19-2 a monitorom egyébként.

(#28) hcl válasza Wyll (#21) üzenetére

hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

A nagy fekete-kék csak a nagyfesztrafó az inverterben. Nem mindig az hal meg, de az a legnagyobb szívás, ha igen. Én pl. pont egy ilyen Samu 931bf-et fogtam ki nemrég :(
Feteket, kondikat lehet szerezni, meghajtó IC-t is jó esetben, trafót viszont nem ennyire könnyű, legalábbis én ezt tapasztaltam :(
(Hozzáteszem nem sok LCD-t javítottam még.)

Igazából ami a trafó melletti bevágásoktól a kis fehér fénycsőcsatlakozókig van, az ott az inverter. Mostanában egybeépíti a legtöbb gyártó a táppal (IP board, Inverter-Power board) de régebben külön volt.

@leyo76 : Itt a munkahelyemen is szidják az FsC-ket, pedig szerintem marha jók --> csak ezek mennek addig, hogy kiszáradjanak bennük az elkók, más nem. Sőt, ezek kondicsere után még mindig mennek.

[ Szerkesztve ]

(#30) stol

stol
addikt

"Egy elkónak tipikusan két ilyen fő paramétere van, ami általában rá is van írva: a kapacitása Farád-ban (µF, mF) és a maximális ráadható feszültség Volt-ban (V)."

A kapcsolóüzemű technikában a kondenzátornak NÉGY legfőbb paramétere van.
-feszültsége
-kapacitása
-belső ellenállása (ESR)
-maximális üzemi hőmérséklete

"Igaz, ezek bontott alkatrészek voltak, de ha nem púposak, akkor ezek is ugyanolyan jók, és legalább ingyen voltak :D A feketén az a trutyi pedig nem kifolyt elektrolit, hanem már rég megszilárdult ragasztóanyag volt, amivel még az eredeti helyén rögzíthették. Nyilván ez sem von le semmit a használati értékéből."

A bontott kondenzátor is lehet kapacitáscsökkent/ESR vesztett, valamint szivároghat anélkül is, hogy az púposodási jellel elfőzné az elektrolitot. Mérés nélkül bontott alkatrészt felhasználni nagyon nagy kontárkodás.

Az elektrolit kondenzátorokat ajánlott a hőforrásoktól minél távolabb elhelyezni, ha erre lehetőség nyílik

Zárómondat:

Ne sajnáljunk 1500HUF munkadíjat kifizetni egy szakembernek, aki szakszerűen elvégzi ezt a javítást, beméri a készüléket, műszeresen győződik meg annak hibátlan működéséről és jótállás vállal a munkára.

A hiba a TFT monitorok 90%-át érintik 3éven túl.

[ Szerkesztve ]

(#31) Victoryus

Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Jó kis olvasmány volt! Grat!

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#32) hcl válasza stol (#30) üzenetére

hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Mérés nélkül... ha nagyüzemben csinálnám ezt, akkor lenne rendes kapacitásmérőm. így azonban, hogy pár havonta átkondizok egy alaplapot, monitort, hát nem igazán éri meg.
Persze akadnak új alkatrészeim is, csak az akkor, ha nincs olyan értékű, amilyen kell.
Melóhelyen is csak "miért ne" csinálok ilyet, ott viszont új alkatrészeket rakok bele, mert ott van halomra.

Viszont az igaz, hogy a bontott, jónak kinéző alkatrész is lehet rossz, sajnos ez ilyenkor benne van. :(

"Ne sajnáljunk 1500HUF munkadíjat kifizetni egy szakembernek, aki szakszerűen elvégzi ezt a javítást,"
Ja, még ha 1500-at kérnének érte. Aki tényleg annyit kér, az elég korrekt. Sok esetben volt már hogy még én is többet elkértem ezért, és az még mindig csak kis része volt annak, amit egy szerviz akart elkérni... :S

(#33) atom87 válasza stol (#30) üzenetére

atom87
aktív tag

Maximálisan egyetértek!

Wyll:Természetesen a cikk dicséretes, ügyes vagy! :)

[ Szerkesztve ]

Kawasaki z1000

(#34) norbx

norbx
aktív tag

grat jo iras :)
igy muszereszkent jo ilyet olvasni.szerencsere nekem nem volt meg ilyen gondom egy monitorral sem hisz nem voltak meg a gari lejartaig :d

(#35) djculture

djculture
félisten

Jó cikk de tényleg ilyen kapcsolóüzemű helyeken nem normál hanem lowesr kondik vannak.Nem nagyon érdemes ide szedett vedett kondikat rakni mert 10-ed annyit se fognak birni mint az eredeti.

(#36) ^Clown

^Clown
veterán

Nagyon jó cikk, fontos dologra világítottál rá vele. És nem csak monitorokat lehet ám megjavítani, hanem pl. az alaplapokat is.

(#37) zazahoho

zazahoho
őstag

aki forrasztott már annak ekkora kondi csere nem gond :N
hasznos írás :R

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#38) subaruwrc

subaruwrc
félisten

ez jó volt.
egyelőre seggfej vagyok az elektronikához de élvezettel olvasom az ilyen hangvételű írásokat :C

(#39) .bableWes

.bableWes
őstag

gondolom CRT monitoroknál nem lehet megcsinálni hasonlot ...?!
ha egyszer szükségem lesz ilyenre, ennek a cikknek a segitségével fogom megcsináli

töltöm lefele a torrentet döpirétbéj-rü. csak gondoltam kiirom, hátha kibanolnak..

(#40) hcl válasza .bableWes (#39) üzenetére

hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ha csak ilyen baja van, hogy kiszáradtak az elkók, akkor igen.
Csak macerásabb, azok bonyolultabb szerkezetek.
Sokszor a képcső nyakán lesz kontaktos a panel, esetleg a sorkimenő hal el... Meg egy CRT-t már nem nagyon éri meg javítani.

(#41) eziskamu

eziskamu
addikt

Ahogy nézem, annyira gyakori ez a kondiprobléma mindenhol, hogy újrakondizásnál érdemes lenne valami foglalat szerűséget beépíteni, amibe már csak be kell nyomni a méretre vágott lábú kondit :DDD

(#42) samu74

samu74
addikt

Jó a cikk és hasznos is. :)
Bár az én monitoromat is ilyen könnyen lehetne javítani,volt szervizben azt mondták "gazdaságosan nem javítható"... :F Bekapcsoláskor semmi,nincsenek púpos kondik,szóval nem könnyű a valódi baját megtalálni.De futok még pár kört az eldzsível. :)

-----------

(#43) kop8

kop8
őstag

Nagyon hasznos cikk, simán megcsinálnám:)
Minden szerszámom megvan:)

GIGABYTE Z77X-UD5H / i7 2600k Scythe Mugen 2 / 20GB DDR3 1600Mhz / RX570 / Corsair RM550 ----Thermaltake Commander MS-I----xiaomi mi5/ mi14

(#44) Rive

Rive
veterán

Igaz, ezek bontott alkatrészek voltak, de ha nem púposak, akkor ezek is ugyanolyan jók, és legalább ingyen voltak :D
Izé.

Általában ha egy cuccban előfordul akár egy pupult kondi, akkor az azonos fajtából a többi nem-pupultnak kétharmada mérve már dög vagy döglődik.

Ha pupult kondit cserélsz, akkor MINDIG cseréld az azonos fajtájú összes kondit a készülékben.

A bontott kondikkal ugyanez a helyzet. Attól, hogy nem púpos, még vidáman lehet dög (felük az is).

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#45) azbest válasza Rive (#44) üzenetére

azbest
félisten

így van :)
nálunk is volt frissen beszerzett használt monitorral háttérvilágítás baj... ránézésre nem látszott semmi elváltozás, de némi googli keresés után kiderült az adott elektronikánál szériahiba volt a kondihalál.... így cseréltünk benne minden kondit (kivéve a tápja nagykondijait) és ez segített rajta... pár százasból megvolt :)

Hibás (kondis) tápomat pedig oldfox rakta rendbe többször is... 3 év 24/7 haszálat megeszi a jobb kondikat is :)

(#46) .bableWes válasza hcl (#40) üzenetére

.bableWes
őstag

még eddig semmi baja, remélem nem is lesz.

töltöm lefele a torrentet döpirétbéj-rü. csak gondoltam kiirom, hátha kibanolnak..

(#47) kisedi

kisedi
tag

Hali!

37"-os (97cm)Technika LCD-m csinálja bemelegedés után hogy vibrálni kezd a háttérvilágítás(ezekben még fénycső van nem LED-es háttérvilágításuak ).
Sztetek lehet hogy nem a fénycső kezdi megadni magát hanem a tápmodul elkói?
Csakmert 3 éves, és ezek az új japán elkók képesek púp nélkül is elereszteni az elektrolitot.

Azért 1x már szétszedtem, 32 csavar és az még csak a hátulja nem a táp, szval
ha nem muszály nem szedem szét.
Előre is köszi!

(#48) ^Clown válasza kisedi (#47) üzenetére

^Clown
veterán

Szerintem egy próbát megér a dolog. Inkább, mint kuka, és utána 100K-ért (alsó hangon) új TV.

(#49) hcl válasza azbest (#45) üzenetére

hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

De jó nektek hogy ilyen jó kis hibákat fogtok ki :)
Nekem miért mindig a "semmi nem látszik csak nem indul el a táp / monitor / alaplap" hibák jutnak :D

(#50) azbest válasza hcl (#49) üzenetére

azbest
félisten

van egy régi tft-m, amiben elégett az inverter -> egy lámpával megnéztem hogy képet ad-e és pixelhibás-e.. érdemes e javítani... kínából rendeltem hozzá invertert (itthun nagyon elszállt árakat mondtak és még alkatrész típusát sem tudták megmondani)... picit foltos, de nem pixelhibás.. néha jól jön, ha sok mindent kell néznem egyszerre. A gép tápjáról kapja a 12V betápot, mert adaptert nem kaptam hozzá :)

Volt egy másik tft, még ősibb... annak meg sajna belemarkoltak a paneljébe és több centis halott pixelhalmazok voltak... amit volt ahol sikerült kimasszíroznom, de állásába visszamászott - valsz levegő ment a szétvált rétegek közé. Amúgy sem volt túl szép a képe az ősi technika miatt. Ezt alkatrésznek odaajándékoztam egy ismerősnek inkább.

Aztán a 17es viszonylag új tft esetén random kikapcsolás ... pár másodperccel bekapcs után... némi piszkálás után kiderült hogy az alacsony fényerőre nagyon allergiás. Google segített ennél a nyák típusszáma alapján fórumot találni ahol 70%ban a kondik cseréje segített a kommentek szerint :)

A táp bajom pedig 2x az időközönkénti portalanításkor került a szemem elé és vittem javítani mielőtt meghal... egyszer pedig valóban elhalt, de szerencsére csak a készenlét ágon elhasználódott 1-2 kondi (ami 1 hónappal előtte ránézésre ép volt).

Szal, nem volt minden sima, de azért igyekeztük kihozni a legjobbat a lehetőségekből :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.