Hirdetés

2023. szeptember 27., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) moha21


moha21
addikt

UP4

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#2) Lauda


Lauda
félisten

Okorseg az egesz. De amugy melyik orszagban nincs ilyen? Mert konnyu mindig azt mondani, hogy ez biztos csak itt van.

(#3) cyanide

Szerintem ez úgy van, hogy a fogyasztásod az "anyagköltsége" a szolgáltatónak és a többi az meg a szolgáltatóra rótt elszámolásból adódó tételek, amiket leoszt az összes ügyfélre valami szerint, de a fogyasztással nem feltétlenül arányos. Időszakonként meg azért változhat az ára, mert lehet külföldről kellett áramot venni vagy másik erőműtől, ami más áron adta vagy a fene tudja.
Ez olyasmi mint egy terméknek az önköltségszámítása, abban is van aztán minden, és néhány ember nem érti meg, hogy valaminek a legyártása nem egyenlő az anyagköltséggel és hogy az is pénzbe kerül, ha állnak a gépek.
Kívülállók könnyen dumálnak, őket nem zavarják meg a valóság egyes részei. Az a vicces, hogy a zsemlés számolgatás nem is lehet olyan messze a valóságtól, csak ezt általában elintézik annyival, hogy "rezsi óradíj" és kész.

Ha ezt olvasod a topik meghalt...

(#4) Nordic


Nordic
Közösségépítő

majdnem leb*sztam a szerzőt, hogy ő csak ennyi áramot fogyaszt, és még jártatja is a száját... ;]

(#5) D1Rect

Költözzél nyugatra! Topik zárható. ;]

[ Szerkesztve ]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#6) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Többek között azért van ez így, mert elvileg liberalizált a piac, és éppen ezért minden díjtételnek más ára lehet az egyes szolgáltatóknál. A szolgáltatási szint meg legalább kettős, mert van a szolgáltató, meg az elosztó, ez is tovább bonyolítja a helyzetet, ebből van olyan díj ami a szolgáltató bevétele, van ami az elosztóé.

Ezért is született ez a bürokratikus szabály, hogy akkor minden díjtételt külön fel kell tüntetni. Meg 1001 más okból.

A lényeg, hogy a fogyasztóvédelem pont hogy itt van, mert ezek a szabályok elvileg a te érdekedet szolgálják, mert így informálva vagy, és felelős döntést tudsz hozni. :)

(#7) Lauda válasza D1Rect (#5) üzenetére


Lauda
félisten

;] Vagy kosse ki az orat. ;]

(#8) Xirtam válasza Lauda (#2) üzenetére


Xirtam
veterán

Téged annyira bírlak, komolyan mondom. Te olyan burokban élsz, hogy az valami iszonyatos. Vagy azt hiszed, hogy a te országod csodás. Ha bárhol az országgal kapcsolatos bejegyzés van, amely a puszta valóságot mutatja, azonnal próbálod ezt megcáfolni, és az ellenkezőjét mondani. Hogy már pedig itt nincsenek problémák! Fura :U :))

(#9) Lauda válasza Xirtam (#8) üzenetére


Lauda
félisten

En is szeretlek. De igazam volt Nalatok is, csak jobban esett Neked az orszagot fikazni. Hol irtam, hogy nincs problema? Azt irtam, hogy mashol is ez van. Gondolod, hogy nem a felhasznalok fizetik ki ezeket a dijakat ausztriaban vagy nemetorszagban?

(#10) baluka26 válasza DeFranco (#6) üzenetére


baluka26
veterán

Pardon, de nem lenne egyszerűbb ha ezeket a díjakat összeadnák, átlagolnák, osztanának szoroznának, és kijönne egy olyan [tetszőleges mennyiség]-kénti egységár, amit kiírnak a honlapra, aztán csillagos rész a lebontás, aki akarja, megnézheti.
Viszont így tényleg szar, mert csak ellenőrizni nem tudod.

Pont a múltkor próbáltam kiszámolni, hogy mennyit fogyasztottunk eddig az albérletben áramból. Jobb híján a számunkra lehető legrosszabb értékekkel számoltam, hogy ne legyen meglepetés.

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#11) moha21 válasza baluka26 (#10) üzenetére


moha21
addikt

Számolják akkor bele az egységárba, de valami legyen már amin el lehet igazodni.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#12) moha21 válasza Lauda (#2) üzenetére


moha21
addikt

Ki mondta, hogy más országban nem lehet ilyen? Attól független kijön egy számla és néha csak pislog az ember. Van házam ahol gyakorlatilag nincs is használva a villany és majd annyit fizetek, mint ahol pörög az óra.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#13) Avicularia válasza Lauda (#2) üzenetére


Avicularia
addikt

Tessék,egy svéd villanyszámla.

[link]

(#14) tkazmer


tkazmer
addikt

vélhetően azért van benne ennyiféle ilyen-olyan díj, mert az áram hatósági áras, aminek többnyire köze nincs ahhoz, hogy mennyibe kerül előállítani, stb. valahogy, valamiből pedig fenn kell tartani a hálózatot, a mavirt, stb.
át kéne állni piaci árra, lenne nagy felzúdulás az biztos, hogy hirtelen kétszeresére növekedne az áramdíj, de az teret engedne valódi versenynek, így az olyan szolgáltatók, mint t-home simán tudnának valós és szignifikáns árelőnyt nyújtani. (és végre az áramszámla is úgy nézne ki, hogy egységár*mennyiség)

[ Szerkesztve ]

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#15) Lauda válasza moha21 (#12) üzenetére


Lauda
félisten

Senki. De a cikkben szereplo megallapitas, egy igen eros celzas arra, hogy ez egy specialis eset, ami mashol nem igazan lehet, csak itt, magyarorszagon. En nyugidt szivvel ramondanam, hogy azt akarta sugallni, ilyen csakis itt, ebben az orszagban lehetseges.

Ott akkor valami nem koser, valaki lopja az aramot a Te szaladrol. Ha nem fogyasztasz aramot csak azt a havi 120 forint koruli dijat kell fizetni.

Avicularia Es ebbol mit latsz? ;) Amugy koszi a kepet, attol, hogy nincs minden kireszletezve, meg ugyan ugy kifizeted.

[ Szerkesztve ]

(#16) moha21 válasza Lauda (#15) üzenetére


moha21
addikt

Nem én írtam ezt, az interneten találtam. Teljesen mindegy milyen országban történne ez, ez így számomra átláthatatlan.
Ha tankolni akarok, akkor tudom, hogy 450 Ft a benzin. Nem nézem, hogy mennyiért hozzák ide a kőolajat vagy mennyi pénzt ölnek a fúrótornyok fejlesztésébe. Nyilván a kőolaj ára tartalmazza ezeket a költségeket.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#17) Lauda válasza moha21 (#16) üzenetére


Lauda
félisten

Nem is irtam, hogy Te irtad, azt irtam, hogy a cikkben szereplo megallapitas.

Nezopont kerdese. A benzinar is 6 osszetevobol all osze 450 ft/liter-es arra. Ha neked ez az egyszerubb/atlathatobb, hat ez, masnak meg az, ha tudja mitol annyi. Ha kikuldenek annyit, hogy villanyszamla 5000 ft, akkor az jobb?

(#18) Avicularia válasza Lauda (#15) üzenetére


Avicularia
addikt

Pár éve ha jól emlékszem Magyarországon sem volt kirészletezve.

(#19) Lauda válasza Avicularia (#18) üzenetére


Lauda
félisten

Egy idoben nem volt, most meg ki van, teljesen mindegy. A honlapon fent van a reszletes szamlamagyarazat.

(#20) Avicularia válasza Lauda (#19) üzenetére


Avicularia
addikt

Végül is igazad van,ha nem fizeted ki a végösszeget,akkor kikapcsolnak. Ettől még idegesíthet embereket az a számlamagyarázat..

(#21) Lauda válasza Avicularia (#20) üzenetére


Lauda
félisten

De most mi idegesit benne? Ez eddig is bent volt, csak max nem tudta az ember. ;)

(#22) Avicularia válasza Lauda (#21) üzenetére


Avicularia
addikt

Gondolom az,hogy az áron felül mindenféle sz@rságot kifizettetnek veled.Persze nem engem idegesít,mert engem nem érdekel a magyar villanyszámla :)

(#23) Lauda válasza Avicularia (#22) üzenetére


Lauda
félisten

Ezt Te is kifizeted ugyan ugy, csak koronaban. ;) Meg persze masok a nevek, de karbantartasi, rendszerhasznalati meg meg otezerfele dij mashol is bent van, csak max nem dugjak az orrod ele. ;)

[ Szerkesztve ]

(#24) Lauda


Lauda
félisten

Amugy a gaznal az a hihetetlen bonyolult elszamolas meg ugy nez ki, ogy van az alapdij es a fogyasztott homennyiseg, amit ha elosztasz 34.2-vel, akkor megkapod a kobmetert. Ne akadjunk mar fenn ilyen aprosagokon szeintem. :U

(#25) tkazmer válasza Lauda (#24) üzenetére


tkazmer
addikt

nem értek hozzá, de eszerint a gázóra valamiféle onsite minőségellenőr is? csak mert ha nem, akkor jó eséllyel nem ritkán csalnak, hiszen ha csak egy kicsit is változik a gáz összetétele, máris nem lesz akkora a fogyasztott hőmennyiség...

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#26) Lauda válasza tkazmer (#25) üzenetére


Lauda
félisten

En se ertek hozza. Gondolom ez egy atlagos ertek. De ha innen nezzuk, a pb palackban sem tudod milyen gaz van es a benzint se tudod milyen.

(#27) Brutális eb válasza moha21 (#1) üzenetére


Brutális eb
addikt

A mocsok elmnű amíg általányt fizettem durván sokszor átvágott.
Nem egyszer fizettem év végén 50 ezredes pluszt.
És akárhogy bizonygatam,hogy az lehetetlen mindig beszívtam

Amióta leszoktam az általányról minden rendben amit diktálok és fogyasztok annyit fizetek fuck elmű

(Persze ugyanez volt a mocsok főgáznál is tényleg fő gáz a cég.A számlázásuk vicc a sárgán égő gázuk meg pláne)

[ Szerkesztve ]

Panni net lemondva már távol tőlem. Voda vicc! Nordtelekom korlátozza a p2p forgalmat,!Ice dsl trükközik a sávszélességgel.T-kábelnet?Próba hónap után jön a szekventálás vigyázz velük.Digi most még rendben.

(#28) Lauda válasza tkazmer (#25) üzenetére


Lauda
félisten

Miért nem köbméterben van a számla?
Bár a mérőóra köbméterben méri az elfogyasztott földgáz mennyiségét, a szolgáltató a számlát a valós energiafelhasználás alapján állítja ki, amelyet a felhasznált hőmennyiség MJ-ban kifejezett értéke mutat meg.
Ahhoz, hogy a köbméterben felhasznált földgáz alapján meghatározhassuk annak energiáját, szükségünk van a földgáz gázfűtőértékére, amely megmutatja, hogy egy köbméter normál állapotú földgáz elégésekor mekkora energia szabadul fel. A fűtőérték átlagos nagysága az E.ON Energiaszolgáltató Kft. területén 34,05 MJ/m3.

[link]

Ezek szerint 34.05-lett kozben, mikor csereltek legutobb a gazorankat, akkor mondta az eonos szerelo, hogy 34.2.

[ Szerkesztve ]

(#29) Dany007 válasza Lauda (#23) üzenetére


Dany007
veterán

Szerintem csak az a probléma benne, hogy a plusz járulékos költségek mikéntjét és miértjét nem írják le, illetve nem tudni.
Másrészt engem meg nem is érdekel. Adják össze, aztán osszák le 1KW/h-ra és kész.

Mert így elég félrevezető. Főleg ha nincsenek hajszál pontosan meghatározva azok a járulékos költségek. Tehát, hogy az pontosan mennyit is takar. És, hogy az egyenlően ugyanannyi -e minden fogyasztó felé? Vagy esetleg ha én közelebb lakok a központhoz akkor olcsóbb-e? És így tovább :)

(#30) Lauda válasza Dany007 (#29) üzenetére


Lauda
félisten

Gyakorlatilag ugysem tudsz mit csinalni vele. Ha kireszletezi, hogy ez ezert ennyi ez meg ezert, azt sem tudod leellenorizni. :) Ahogy az is teljesen mindegy, hogy aki kozelebb lakik, annak olcsobb-e.

[ Szerkesztve ]

(#31) Dany007 válasza Lauda (#30) üzenetére


Dany007
veterán

"azt sem tudod leellenorizni."

Na pontosan ez a probléma az egészben.

(arról nem is beszélve, ha mondjuk valamilyen - előre nem látható - áramkimaradás miatt megy tönkre valamilyen elektronikai berendezésed nem térítik meg a károdat és külön biztosítás sem köthető rá. Illetve igen, köthető, de a sima mezei lakás illetve ingó-ingatlan biztosítás ezt nem fedezi. Létezik külön biztosítási forma külön-külön elektronikus termékekre. Darabonként kb annyi pénzért, mind amennyiért az egész lakást biztosítják egy évre!)

[ Szerkesztve ]

(#32) Lauda válasza Dany007 (#31) üzenetére


Lauda
félisten

Megoldas?

szerk: na ezt meg is valaszoltad magadnak. :)

[ Szerkesztve ]

(#33) DeFranco válasza Lauda (#32) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Írni kell egy logout bejegyzést. Akkor sokkal jobb lesz.

(#34) Dany007 válasza Lauda (#32) üzenetére


Dany007
veterán

A megoldás az, hogy a hozzá értő szakmai illetve gazdasági szakemberek megoldják!
:)
Amúgy meg szerintem lehetne előre tervezni. Előre tervezni a karbantartást, felújításokat stb... Minimum egy évre. És ez alapján számlázni. Fix összeget. Aztán ha végül mégse férnek bele az összegbe az az ő bajuk, oldják meg.
Meg amúgyis, én vagyok a fogyasztó ők a szolgáltató. Ahogy a főnököm mondani szokta: oldd meg! Hogyan s miként nem érdekel, mert nem az én dolgom.

Csak bosszantó, hogy az ember fogyasztását és ezzel együtt a várható számla összegén csak a mérőóra állása alapján tudja ellenőrizni és számítani. De mint kiderült a fizetendő összeg ~ 50%-át olyan tételek teszik ki, amit a szolgáltató úgymond tetszőlegesen szabhat meg. Mindenféle ellenőrizhetőséget kizárva.

(#35) Lauda válasza Dany007 (#34) üzenetére


Lauda
félisten

Latod nincs sajat otlet, csak oldjak meg. :) Konnyu azt mondani, de ha belegondolsz, hot mindegy mit ir oda, mert az atlag felhasznalo sosem fogja tudni, hogy mire hasznaltak a penzet. Meg nem fogsz tudni igazsagot tenni. Van akinek a vegso ar a fontos, van akinek a reszletek, de a vegso fazis akkor is csak az, hogy ki kell fizetned.

A felujitasokat/karbantartasokat szerintem nem egy evre elore tervezik, hanem sokkal tobbre. Ami meg idokozben megpusztul, szetszedi egy egy vihar, azt soron kivul javitjak.

(#36) Dany007 válasza Lauda (#35) üzenetére


Dany007
veterán

Ja csak így tök jólhangzik, hogy mindössze 45-50ft 1 kwh, miközben a valóságban meg ~ dupláját fizeted ki. Ami viszont már elég durva.
Persze, hogy nincs saját ötlet. Grafikuskodom, és digitális nyomdagépet üzemeltetek. :) Nem sok közöm van a téma szakmai oldalához. Viszont léteznek olyan emberek ebben az országban, akiknek pont az a dolguk, hogy ezt kitalálják, kiszámolják stb... Nekik kell megoldani, nem nekem tippeket adni.

Tehát ennyi erővel azt is odaírhatnák, hogy P. Jucus titkárő fizetése +1 forint. Vagy épp azt, hogy a cégvezetők autóinak tankolása +2 forint stb...

Amúgy mondom, a megoldás annyi lenne, hogy a költségeket összeadják mindezt hozzáadják a jelenlegi kwh árához lebontva 1kwh árára. És ennyi.
És akkor azt látná az ember, hogy 1kwh áram neki 92 forintba kerül. Okés, rendben, lemérhetem a mérőórámon és kiszámolhatom. Nincs meglepi.

Jelenleg meg kifizeted a fogyasztásod árának dupláját mindenféle érdektelen /lényegtelen címszó alatt.

(elmondom mi a különbség. ha beépítenék ezt az árat az áram kwh egységárába akkor nem tudnák tetszés szerint változtatni és növel - akár területileg külön-külön -, hiszen akkor az a közönség felé úgy nézne ki, mintha áramdíj növekedés történt volna. ez pedig igen rosszul mutat. ezért van az, hogy az áram egységára marad, a többi plusz meg változik és még így is elmondhatják magukról, hogy az áram ugyanannyiba kerül, mint 4 éve... ja de a mellékes plusz költségek meg már a duplájába)

(#37) banhammer


banhammer
veterán

Szokásos agyatlan lánclevél.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#38) Lauda válasza Dany007 (#36) üzenetére


Lauda
félisten

Most oszinten, a Ti aramszamlatok mennyit valtozott az elmult evekben? En nem latom azt, hogy ennyire mokolnanak a plusz koltsegekkel.

(#39) Dany007 válasza Lauda (#38) üzenetére


Dany007
veterán

Nem tudom, még csak 2 éve élek külön. :) Nem tudom, hogy "mókolnak-e", de a lehetőség azért erősen adott.
Meg ahogy írtam is, így ilyen formában kicsit félrevezető az áramköltség.

(#40) Lauda válasza Dany007 (#39) üzenetére


Lauda
félisten

Az elmult ket evben mennyit emelkedtek a mellekes plusz koltsegek? ;)

(#41) DeFranco válasza Lauda (#40) üzenetére


DeFranco
nagyúr

A "pénzeszközök" sor tartalma több részből tevődhet össze, egyébként íme:

Jó elemezgetést :)

[ Szerkesztve ]

(#42) Lauda válasza DeFranco (#41) üzenetére


Lauda
félisten

Ebbol Te mit latsz konkretan?

(#43) DeFranco válasza Lauda (#42) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Sok mindent, de az volt a kérdés, hogy mennyit emelkedtek a mellékes költségek.

Ebből látod, hogy mennyi az alapár, az adó és a mellékes költség. Te kérdezted :D

(#44) Dany007 válasza Lauda (#40) üzenetére


Dany007
veterán

Megnézem. De a lényeg, hogy a lehetőség adott. :)

(#45) Lauda válasza DeFranco (#43) üzenetére


Lauda
félisten

Ha megnezek egy fogyasztast a tetejerol es egy majdnem azonosat alul, akkor gyakorlatilag semennyit sem. :D

Dany007 :R

[ Szerkesztve ]

(#46) DeFranco válasza Lauda (#45) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ne a fogyasztást nézd, te trollok gyöngye ;] :P ott van mindennek az ára, két évre visszamenőleg, ahogy kérted, meg tudod nézni, hogy mennyit változott az ár, és mennyit trükköztek a díjakkal.

Ha kéred, ugyan ez megvan gázra-vízre is :D

(és mellesleg meg is dicsérhetsz, hogy milyen szépen összegyűjtöttem az infókat az évek folyamán, hátha valaki egyszer megkérdezi, hogy mennyit változott az áram ára :DDD )

[ Szerkesztve ]

(#47) Lauda válasza DeFranco (#46) üzenetére


Lauda
félisten

:DDD Igen, azt valoban latni, hogy azonos kw fogyasztas mellett, mozog 100 forintot ide-oda a vegszamla. Ez az a hatalmas arammaffia? :D

Amugy nagyon ugyes vagy! :P

te kis rohadek.... :W :DDD :DDD

[ Szerkesztve ]

(#48) Dany007 válasza Lauda (#47) üzenetére


Dany007
veterán

Nem ár maffia, csupán bunkóság.
Nem a valós ár van feltüntetve. Nem döntheted el, hogy te csak kizárólag az áram díját fizeted ki és a többi szart meg nem.

Van egy ilyen táblázat - elmentettem magamnak a linket - ahol felsorlják, hogy adott országban mennyibe kerül az áram / kwh.
Viszont ha a valós kifizetést nézzük, sokkal rosszabb helyen végeznénk, ami amúgy sem túl fényes. Bár tény, arról nincs információm, hogy ezekre az árakra külföldön is rámegy a duplája vajon vagy sem.
De ez így mindenképpen megtévesztő. Tényleg hazamegyek és megnézem az e-onos számlát. Mert én csak fizetek fizetek fizetek :D De hogy miért azt nem nézem.
Amúgy az e-onos számla is rendkívül túl van komplikálva. Ezért sem szeretem nézni. Csak belekavarodok, telefonálgatok, de a vége úgyis az, hogy ki kell fizetni. :)

(#49) DeFranco válasza Dany007 (#48) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Komolyan nem értem, miért turbózni ezen ennyit. Ha minden kötél szakad, akkor megfogod a végösszeget, levonod az alapdíjat, elosztod a maradékot a fogyasztással, és megvan az egységár. Kész is.

Ha meg valaki van olyan nerd, hogy a részletekre is kíváncsi, akkor minden ott van, le van írva. A több infó mindig jobb. Nem értem, miért sért ez téged vagy másokat. Semmilyen lehetőségtől nem estek el.

(#50) Lauda válasza Dany007 (#48) üzenetére


Lauda
félisten

Nem dontheted el? Mert hol lehet ilyet eldonteni? Megfizetsz egy szolgaltatast, aminek ez az ara, a benzinkutra sem mehetsz oda, hogy marpedig en csak a benzin arat fizetem ki, a tobbit nem, komolyan nem ertem hogy gondoltad ezt most.

Az a link nem mond semmit, pont amiert irtad is. ;)

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.