Hirdetés

2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Vladi


Vladi
nagyúr

Mondom én, hogy van valami a levegőben. Mos tmár futószalagon érkeznek a vallásos témájú írások. :U

Bekezdésenként kell off jelet tenni. ;)

búcsúzzunk szépen Iván, ha hazaérsz egyszer neked is jobb lesz talán (Aurora 1989)

(#2) Belba


Belba
őstag

A baj ott van, hogy ez az írás az USA-ban készült, nálunk Mo-on nem állja meg a helyét...

Érdekes elolvasni, mit él át egy USA állampolgár, de Mo-on senkire nincs rákényszerítve sem a vallás, sem az ateizmus (bár volt egy hosszú korszak, amikor az ateizmust próbálták hasonló módon sulykolni, de nem jött be a próbálkozás).

Én magam ateista vagyok, de ismerem a Bibliát, legfontosabb olvasmányaim között van, mindig találok benne valami új gondolatot, kevesebb lennék, ha nem ismerném!
Ennek ellenére úgy nevelem a gyerekeimet, hogy a főbb vallások alapjait megismertetem velük, őnekik is kiskoruktól sok bibliai történetet meséltem,nagyon szeretik... :K

Azt gondolom, hogy majd felnőttkorukban ők maguk döntsenek arról (megismerve minden oldalt), hogy miben hisznek! Én nem kényszerítem őket sem az ateizmusra, sem a buddhizmusra, sem semmilyen más vallásra...
(Elég erőszakos dolognak tartom, hogy sok vallásos szülő csecsemőkorában eldönti a gyerekéről, hogy miben KELL hinnie egész életében. Születésétől sulykolják bele AZT AZ EGY VALLÁST, később már nincs választása.)

Amellett, hogy én magam ateista vagyok, maximálisan tiszteletben tartom mások vallását, legyen az akár katolikus, muszlim, protestáns, bármi!
Nem tartom elmeháborodottaknak azokat, akik bármely Istenben hisznek, egyszerűen elfogadom, hogy ők MÁSKÉPP gondolkoznak, mint én, ők így boldogok, nekik így kerek a Világ!Nekem meg másképp...
Cserébe csak azt kérem, hogy az én hitemet is tartsák tiszteletben.

Ki döntheti el, hogy melyikünknél van az igazság?

Amúgy nagyon érdekes dolog belelátni egy nép kultúrájába, mennyire befolyásolja őket a vallásuk, pl. az arabok mély muszlim hite nagyon érdekelt és sokat megtudtam az emberekről és az életükről, mikor kicsit megismertem a vallásukat.
A vallásukat megismerve egy sor dolog érthetőbbé vált, miért élnek ÚGY, ahogy...
Irigylem őket, mert a vallásuk boldoggá teszi a legszegényebb arab embert is, a vallásuk segít nekik, hogy a legszegényebb is ADNI tudjon : jó szót, mosolyt, segítő kezet!
Sokat tanultam tőlük...

Jó lenne, ha végre megértőbbek lennének az emberek az embertársaikkal.
Tudjunk békésen egymás mellett élni úgy, hogy választhassunk szabadon vallást, eszméket, anélkül, hogy ezért mások elitélnének, vagy netán gázkamrába dugjanak, vagy géppisztollyal halomra lőjenek... :(((

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#3) #64791808 válasza Belba (#2) üzenetére


#64791808
törölt tag

Én sem tartom elmeháborodottnak a hívőket. Nnnnajó, talán egy picit igen. De nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy dekurvajó annak, akinek van ideje és szabad agyi kapacitása valláson, egyházon meg hiten gondolkodni. Meg vasárnap templomba járni, meg imádkozni, és hasonlók. Nekem nincs. Ha mégis van, akkor azt értelmesen használom el, a saját életemet irányítandó, és nem várom, hogy az öregisten a képembe tolja a sült galambot.

És most hagyom abba, mielőtt még felidegesítem magam.

(#4) Dany007


Dany007
veterán

Látom jó nagy lavinát indítottam el :D Pedig pont nem ez volt a cél. Csak valamiért valaki az én cikkem után elkezdte magát a vallás témába beásni, aztán már jöttek is a cikkek egymás után!
Persze majd ha lesz időm elolvasom ezt a cikket is, csak így ez most tényleg sok :)

(#5) joghurt válasza Belba (#2) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Azért nagy része itt is megállja a helyét. Vagy "társadalmi konvencióink" nagy részét nem épp a zsidó-keresztény mondakör határozza meg? Az írás amúgy nem a hitvilághoz kapcsolódó mítoszokkal foglalkozott, hiszen mondjuk Aezopusz állatmeséi is tanulságosak, még ha nem is érti őket senki szó szerint.

Félreértetted, ha úgy érzed, hogy az írás az ateizmus kötelezővé tételéről szólna. A szerző csak annyit írt le, hogy neki milyen érzés ateista kisebbségként élni a mikulásista többség között. Az is mondandója, hogy a mikulásisták lehetnének valamivel visszafogottabbak és toleránsabbak az ateistákkal és a többi Mikulás-irányzattal szemben (mert ugyebár a turbános Mikulás hívei gondolkodás nélkül robbantják fel a keresztre feszített Mikulás híveit, akik simán megrúgdalnak egy görbe orrú Mikulás-hívet, akik meg lazán lerakétázzák egy turbános Mikulás-hívő házát) - különösen ha a világ legnagyszerűbb, legszeretettelibb vallásának állítják magukat.

Ugyanígy szólhatott volna arról is, milyen érzés négerként élni valamelyik WASP környéken, cigányként nálunk, vagy balkezesként a jobbkezesek között (nyilván az adott kisebbség releváns problémáival).

A tej élet, erő, egészség.

(#6) dabadab válasza joghurt (#5) üzenetére


dabadab
titán

"a turbános Mikulás hívei gondolkodás nélkül robbantják fel a keresztre feszített Mikulás híveit, akik [...]"

Azert az nekem soha nem volt egyertelmu, hogy ezekben az esetekben a vallasi kulonbseg mennyire igazi ok, mennyire urugy es mennyire katalizator. Valoszinuleg a legkevesbe igazi ok.

DRM is theft

(#7) QuippeR


QuippeR
tag

Azért annyit hadd tegyek már hozzá, hogy nálunk itthon majd fél évszázadig komoly hátrányban élt, aki bevallottan vallásos volt, szóval kissé viccesen hat, amikor valaki arra panaszkodik, hogy rá akarják erőltetni a vallásosságot. Manapság például senkit nem utasítanak el felsőoktatási felvételin, mert nem vallásos, míg a másik oldalnak ez bizony komoly akadály volt hosszú évtizedekig.

(#8) dabadab válasza QuippeR (#7) üzenetére


dabadab
titán

"nálunk itthon majd fél évszázadig komoly hátrányban élt, aki bevallottan vallásos volt"

Ez azert eros tulegyszerusitese a dolgoknak. Kis falukban a tarsadalmi nyomas ezzel pl. pont ellentetes volt, vagyis kineztek maguk kozul azt, aki nem jart templomban, a hatranyok meg a legtobb esetben olyan nagyon azert nem voltak komolyak, mar ha egyaltalan voltak.

"szóval kissé viccesen hat, amikor valaki arra panaszkodik, hogy rá akarják erőltetni a vallásosságot"

Ez az erveles nem stimmel igazan: az, hogy Pistike is rosszalkodott, nem menti Moricka rosszalkodasat.

DRM is theft

(#9) joghurt válasza QuippeR (#7) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Felsőoktatásin nem. De általános és középiskolain igen, még ha állami pénzből is megy a fenntartás, és az egyház csak kezeli. Pedig sok helyütt a környék egyetlen valamirevaló iskoláját átadták az egyháznak.

Egyébként meg a lefordított cikk egy amerikai fickó írása, ahol nem volt elmúlt ötven év.

A tej élet, erő, egészség.

(#10) Belba válasza joghurt (#5) üzenetére


Belba
őstag

Alaposan félreértettél, ha azt gondolod, hogy félreértettem az írást...

Pontosan értem, hogy miről szólt. :K

Ezért is írtam az utolsó mondataimban, hogy több megértésre lenne szükségünk... Hogy tiszteletben tudja tartani egymást az ateista és a mikulásista, a turbánus mikulásista és a keresztes mikulásista és a görbe orrú mikulásista...

Ne legyen kiközösített a balkezes a jobbkezesek között, a néger a fehérek között, a kínai Európában, stb....

Én azt gondolom (naiv módon), hogyha a gyerekeimet ÍGY nevelem és sokan mások is ÍGY nevelik a gyerekeiket, akkor előbb-utóbb megférünk majd egymás mellett a Földön.

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#11) QuippeR


QuippeR
tag

dabadab:
Arra akartam célozni, hogy ha Pistike rablótámadást követ el, Móricka meg hangoskodik, akkor talán nem korrekt mindkettőt rosszalkodásnak nevezni. Azaz szerintem ami most van, az nagyon messze esik a ráerőltetéstől.

joghurt:
Azt ne mond nekem, hogy valakit nem vesz fel az egyházi általános iskola, mert nem hívők a szülei. (Az más kérdés, hogy esetleg elvárják a vasárnapi templomba meg a hittanra járást, de kérem szépen, nálunk az algériai származású sráctól is elvárták, hogy a magyar nemzeti ünnepek alkalmával részt vegyen az ünnepségen, illetve magyar történelmet tanuljon. És ha ez nem tetszett volna a szüleinek, akkor sem nagyon reklamálhattak volna a magyar államnál, maximum az algírnál, hogy miért nem létesít Mo-n iskolákat...)

(#12) dabadab válasza QuippeR (#11) üzenetére


dabadab
titán

"akkor sem nagyon reklamálhattak volna a magyar államnál, maximum az algírnál, hogy miért nem létesít Mo-n iskolákat..."

Viszont tessek eszrevenni, hogy - ezzel ellentetben - az egyhazi iskolakat a szekularis Magyar Allam penzeli.

DRM is theft

(#13) Cathfaern válasza dabadab (#12) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerintem egy iskolának megvannak a maga szabályai. Ha egy iskola megszabja, hogy minden reggel 8-kor az udvaron felvonul az összes osztály és köszöntik egymást, akkor vagy vállalod ezt, vagy nem oda jársz (most abba ne menjünk bele, hogy ebben a korban jórészt a szülők erőltetik az adott iskolába járást).
Amennyiben az állam pénzel egy egyházi iskolát (bár szerintem nem ez a többség), akkor az állam megszabhatná, hogy ne legyen kötelező a misére járás, ez tény. De ha nem szabja meg, onnantól az iskola már azt tesz amit akar (ésszerű és legális körülmények között persze).

Íráshoz kapcsolódóan: szerintem is USA-ban lehet ez ennyira szélsőségesen igaz. Itt Mo-n én több ateista (vagy vallását nem gyakorló, kvázi-ateista) embert, mint vallásost.

[ Szerkesztve ]

(#14) Belba válasza #64791808 (#3) üzenetére


Belba
őstag

"... dekurvajó annak, akinek van ideje és szabad agyi kapacitása valláson, egyházon meg hiten gondolkodni. Meg vasárnap templomba járni, meg imádkozni, és hasonlók. Nekem nincs. Ha mégis van, akkor azt értelmesen használom el, a saját életemet irányítandó, és nem várom, hogy az öregisten a képembe tolja a sült galambot..."

Módomban volt 1 évig Egyiptomban élni tartósan...
Először én is idegrángást kaptam a sok ráérős ember láttán : üldögélnek naphosszat a kávézóban, békésen mosolyogva vízipipáznak...
Senki nem rohan, senki nem kapkod, mindenre van idő!
Ráérnek meghallgatni egymást, van idejük rámosolyogni az idegenekre, van idejük segíteni és nem rohannak tovább, ha valaki elesik mellettük a járdán!

Először nem értettem, mi a franctól olyan boldogok a putrijuk előtt üldögélve (ahová én a kutyámat sem zavarnám be!)?...

Én akkor eljöttem a pénzszerzős, hajszolós Európából, ahol addig az volt a legfőbb gondom, milyen legújabb TV-t vegyek, az ülőgarnitúrám milyen stílusú legyen, milyen tudású mikrohullámú sütőt vegyek a régi helyett?...

És ott hirtelen rá kellett döbbenni, hogy az Élet nem ebből áll!
Szerezhetek még 10milliót, vagy még 20milliót, vehetek minden szobába 6 TV-t, az életem egyre üresebb lesz, csak a hajtásról szól, végül a föld alá úgysem vihetem a millióimat!... Hajszolhatom a pénzt látástól vakulásig, 1 fő- és 2 mellékállásban, éjszaka az ágyba ájulva, hajnalban munkába rohanva... Így eltelik a kis életem és a halálos ágyamon majd számot vethetek : ENNYI volt az Élet?...

Lehet, te most lenézed azokat, akiknek vasárnap "van idejük" templomba menni.
De gondolj csak bele : ők vasárnap pihennek, a barátaikkal, családtagjaikkal, rokonaikkal találkoznak. Egymással foglalkoznak!
A vallás nem csak arra tanít meg, hogy tiszteld az Istent, hanem arra is, hogy nem a pénzszerzésről szól az Élet, legyen időd pihenni is, legyen időd másokkal is foglalkozni, tiszteld a szüleidet és az idősebbeket, ne légy kapzsi, tudj magadba nézni és elismerni, ha valamit rosszul tettél, ne lopj, ne ölj, legyél igazságos, stb., stb., stb., ...

Nagyon sok embernek ajánlanám, hogy töltsön el legalább 1 hónapot Indiában, vagy valamelyik arab országban, biztos vagyok benne, hogy alapvetően meg fog változni a gondolkodása és ezáltal az élete is.

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#15) QuippeR válasza dabadab (#12) üzenetére


QuippeR
tag

"Viszont tessek eszrevenni, hogy - ezzel ellentetben - az egyhazi iskolakat a szekularis Magyar Allam penzeli."
Valóban, de ez nem valamiféle furcsa összeesküvés miatt történik így, hanem mert az egyházi iskolák teljesítik az állam által előírt követelményeket. Ha valaki direkt ateista iskolát indítana, és teljesítené a követelményeket, őt is ugyanúgy "pénzelné" az állam.

(#16) dabadab válasza Cathfaern (#13) üzenetére


dabadab
titán

"Amennyiben az állam pénzel egy egyházi iskolát (bár szerintem nem ez a többség)"

Nem a tobbseg: az osszes. Az egyhazi iskolak fillerre ugyanannyit kapnak az allamtol, mint az "allamiak", a multkori balhe (amikor az egyhazi iskolak elnyomasarol volt szo) meg arrol szolt, hogy az allam adjon annyival tobbet az egyhazi intezmenyeknek, mint amennyit az allamiak az onkormanyzatoktol kapnak (ill. nem is arrol, hogy kapjanak, mert kapnak, csak a konkret reszleteken ment a balhezas).

QuippeR: nem beszeltem osszeeskuvesrol, csak megallapitottam, hogy az altalad vazolt ket szituacio alapjaiban kulonbozik.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#17) QuippeR válasza dabadab (#16) üzenetére


QuippeR
tag

A magyar állam nem ateista, hanem vallástól független. Ez azt eredményezi, hogy a példám nagyjából ráhúzható a mostani helyzetre (ahol a példabeli "magyar állam" = egyházak, "algír állam" = ateisták közössége). Ha az ateisták ateista iskolát akarnak csinálni, a vallásfüggetlen magyar államtól ugyanolyan feltételekkel kapnak támogatást, mint az egyházak vagy mondjuk az önkormányzati iskolák.

Innentől kezdve talán nem az egyházi iskolákat kéne hibáztatni, hogy egyes helyeken csak vallásos neveltetést kaphatnak az ifjak, hanem
1) az ateisták közössége tegyen is valamit azért, hogy ateista neveltetés kaphassanak a gyermekeik (nem, csak az adót fizetni nem elég, hiszen az állam nem ateista, hanem vallásfüggetlen), vagy
2) fogadják el, hogy az ateisták nem akarnak iskolákat fenntartani, vagy
3) fogadják el, hogy az adott közösségben túl kevés ateista él, és békéljenek meg a többséggel.
Az egyházi iskola egyik esetben sem hibás a helyzet kialakulásában. Igazából az utolsó eset kivételével azért érezhető, hogy a vallásosaknak csak azért jobb, mert a vallásosak tesznek is valamit azért, hogy jobb legyen nekik...

szerk: OFF

[ Szerkesztve ]

(#18) dabadab válasza QuippeR (#17) üzenetére


dabadab
titán

Ha jol megfigyeltem, nem azt mondtam, hogy az allam ateista, hanem azt, hogy szekularis. Es valoban, ez azt jelenti, hogy az egyhazaktol fuggetlen, ami azt is jelentene, hogy nem tamogatja oket.

A mai egyhazi iskolak kialakulasa meg ... erdekes. Altalaban ugy zajlott le, hogy fogtak az addig allami intezmenykent mukodo iskolat es odaadtak az egyhaznak, meg adtak melle a penzt a tovabbi fenntartasara es mukodtetesere. Vagyis az u.n. egyhazi iskolak gyakorlatilag allami iskolak. Es az az, ami erosen zavar, mert ha az egyhazak fogtak volna magukat, epitenek sajat iskolakat, azokat mukodtetik, akkor tenyleg azt mondanam, tegyek, amit akarnak. De igy?... Ez nem mas, mint allamilag tamogatott egyhazi propaganda. Nesze neked, szekularitas.
(A helyzetert - vicces modon - leginkabb az MSZP a felelos, a vatikani szerzodes Horn Gyula miniszterelnoksege alatt szuletett.)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#19) QuippeR válasza dabadab (#18) üzenetére


QuippeR
tag

"Ez nem mas, mint allamilag tamogatott egyhazi propaganda.."
Az állam nem támogatta az egyházakat, hanem visszaadta azoknak az ingatlanoknak egy részét, amit a szocializmus során államosítottak (gyk: elloptak tőlük). A további fenntartásra és működtetésre pedig azt az állami hozzájárulást adja, amiről eddig is beszéltünk, hogy az önkormányzati és alapítványi iskolák is megkapják.

Persze lehet ezt úgy is látni, mintha ajándékba kapták volna az egyházak az iskolákat, de ugye te sem ajándéknak tekinted, ha a lopott holmidat visszaszerzi a rendőr? Gondolom nem.

ui: Ez már annyira off, hogy offoff.

(#20) fordfairlane válasza Belba (#14) üzenetére


fordfairlane
veterán

Én ateista vagyok, mégsem dolgozom hétvégén. :) A Vasárnapjaim is teljesen szabadak általában. Nem értem, hgy miért a vallásosaknak lett felróva, hogy mennyire ráérnek.

x gon' give it to ya

(#21) dabadab válasza QuippeR (#19) üzenetére


dabadab
titán

A karpotlas dolog azert messze nem ilyen egyertelmu es egyszeru dolog. A rendszervaltas utani rendezesben azert eleg nehez konkret logikat talalni abban, hogy ki, miert es hogyan kapott v nem kapott vmilyen kompenzaciot az allamositott dolgai utan, egyaltalan nem volt az egyertelmu, hogy az egyhazi iskolak epuleteit vissza kellene adni.
(Meg, ha mar a multban askalodunk, akkor felvetodhetne az is, hogy ha az allamositast lopasnak fogod fel, akkor az egyhaz vagyonszerzeset mikepp jellemezned (a tizedet ugye nem a lelkes hivok adtak ossze, hanem egyszeruen behajtottak mindenkitol)).

De ez mar tenyleg nagyon off, a lenyeg az, hogy - visszakapcsolodva az eredeti temaban - gyakorlatilag allami intezmenyekben folyik egyhazi propaganda es vallasi alapu megkulonboztetes.

DRM is theft

(#22) QuippeR válasza dabadab (#21) üzenetére


QuippeR
tag

De ez mar tenyleg nagyon off, a lenyeg az, hogy - visszakapcsolodva az eredeti temaban - gyakorlatilag allami intezmenyekben folyik egyhazi propaganda es vallasi alapu megkulonboztetes.
Mármint szerinted. Valóban kényelmesebb mindenért az egyházakat hibáztatni, mint tenni valamit az ateista gyerekek "megfelelő" neveltetéséért.

(#23) joghurt válasza QuippeR (#19) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Azért vegyük észre, hogy a "történelmi" egyházakat messze létszámarányuk felett támogatja az állam, az adófizetők pénzéből (igen, az ateistákéból is). Az is csak hosszas hiszi után jött össze, hogy az adó második 1%-át lehessen valami egyházfüggetlen célra is odaadniuk azoknak, akik vagy nem hisznek egy istenben sem, vagy csak az "őket képviselő" egyházakkal nincsenek megelégedve.

A tej élet, erő, egészség.

(#24) QuippeR válasza joghurt (#23) üzenetére


QuippeR
tag

Hű, erre is lehetne jó hosszút válaszolni, amivel aztán lehetne nem egyetérteni. Maradjunk annyiban, hogy linkelek szép kis hivatalos leírást, aztán majd végiggondolja, aki akarja.

(#25) dabadab válasza QuippeR (#22) üzenetére


dabadab
titán

"Valóban kényelmesebb mindenért az egyházakat hibáztatni"

Sehol nem hibaztattam az egyhazakat, az egyetlen, akit konkretan megemlitettem, egy part meg annak egy vezeto politikusa volt.

"mint tenni valamit az ateista gyerekek "megfelelő" neveltetéséért"

Viszont ez a hozzaallas az, amivel nem tudok mit kezdeni. A ma elo vallasosok kb. semmit nem tettek az egyhazi iskolakert, a kezukbe nyomtak mindent, ami az uzemelteteshez szukseges volt. Egyebkent meg nem az ateista gyerekekrol van szo, hanem arrol, hogy tessek szetvalasztani a dolgokat, allamilag tamogatott intezmenyekben ne legyen se vallasos alapu megkulonboztetes, se kotelezo vallasos propaganda. Ennyi.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#26) QuippeR válasza dabadab (#25) üzenetére


QuippeR
tag

"ne legyen se vallasos alapu megkulonboztetes, se kotelezo vallasos propaganda"
Mivel ilyen nincsen, akkor úgy látom mindenki problémáját sikerült megoldani. (A keresztény iskolákban például vallásosságtól függetlenül misére kell járnod, tehát nincs megkülönböztetés, illetve propaganda sincsen, csak alapszintű teológiaoktatás.)

[ Szerkesztve ]

(#27) dabadab válasza QuippeR (#26) üzenetére


dabadab
titán

"misére kell járnod [...] illetve propaganda sincsen"

Ezt szerintem gondold at ujra :)

DRM is theft

(#28) QuippeR válasza dabadab (#27) üzenetére


QuippeR
tag

Lehet az algír srácnak is nacionalista propagandának tűnt a március 15-ei ünnepség. Nem az volt...

(#29) dabadab válasza QuippeR (#28) üzenetére


dabadab
titán

Oke, feladom. A miseken nyilvan nyelvtanrol, biologiarol es foldrajzrol van szo.

DRM is theft

(#30) QuippeR válasza dabadab (#29) üzenetére


QuippeR
tag

Ahogyan a március 15-ei ünnepségen is.

(#31) dabadab válasza QuippeR (#30) üzenetére


dabadab
titán

Oszinten: te most mi a fenevel vitazol?... :F

DRM is theft

(#32) Belba válasza fordfairlane (#20) üzenetére


Belba
őstag

Igen, lehetne azoknak is pihenőnap a vasárnap, akik nem templomba mennek, hanem lehetne együtt kirándulni a családdal, közös programot szervezni, szórakozni, kikapcsolódni...

Sajnos, sokan már el sem tudják úgy képzelni az életüket, hogy ne hajtsanak folyamatosan éjjel-nappal, szombat-vasárnap-ünnepnap-mindennap...

Én is kicsit kiakadtam Cerebellum beszólásán aki ráérős népségnek minősíti azokat, akik szabadidejükben pl. templomba mennek vasárnap és őszerinte a jóistentől várják a sültgalambot... :(

Én ezt még arra sem mondom, aki hétvégenként pecázással tölti a szabadidejét (vagy síeléssel, vagy lovaglással, vagy kertészkedéssel)... Miért ne csinálhatna valaki AKÁRMIT a szabadidejében?!... Muszáj állandóan a pénz hajszolni?

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#33) Belba válasza dabadab (#31) üzenetére


Belba
őstag

Én inkább azt nem értem, hogy TE miről vitatkozol??? :F

Mo-on lehet választani, hogy állami iskolába, vagy egyházi iskolába iratom a kölkeimet...
Ha egyszer egyházi iskolába iratom, akkor előre tudom, hogy vallásos nevelésben lesz része, kötelező lesz a hittan és misékre járás...
Minden egyházi iskola felvételi tájékoztatójában benne van, ez nem titok!
SŐT, a legtöbb egyházi iskola kéri gyerek keresztlevelét, beajánlást a helyi egyháztól, ahová a család rendszeresen jár...

Nyilván azért íratja valaki egyházi iskolába a gyerekét, mert pont EZT szeretné!

Az állami iskolában elvárhatod, hogy vallásmentesen oktassák a gyereked, de ott is biztosítva van az érdeklődőknek a hittan tanfolyam (szabadon választott).

Amúgy ez tényleg igaz : a sok elvett egyházi ingatlan egy részeként kellett visszaadni az egykor elkobzott iskolai épületeket is! Ezeket azóta újra az egyházak tartják fenn (nekik kellett a sok lerobbant épületet rendbehozni!)...

Az egyházi iskolák NEM állami intézmények!
A gyerekek után járó normatívát kapják meg, mint bármely más iskola.
(Az azért nagy igazságtalanság lenne, ha nem ugyanúgy kapnák, mivel a vallásos Pistike is ugyanolyan állampolgára az országnak, mint az ateistaként nevelkedő Tamáska.)

Nem értem, hogy EZZEL mi a gondod? :F

Amúgy jobb, ha tudod : az egyházi iskolákban jóval magasabb szintű oktatás folyik, mint az állami iskolákban. Az egyházi iskolákból sokkal kevesebb drogos, lecsúszott, kibukott emberke kerül ki, sőt sokkal nagyobb részük lesz magasan képzett...

Tudtad, hogy Szentgyörgyi Albert a Lónyai utcai református gimnáziumba járt?

Tudtad, hogy a legtöbb hírességünk a Fasori Evangélikus Gimnáziumba járt?

A Fasori Evangélikus Gimnázium hírességei :
Ambrus Gyula, orvos, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja
Angyal Dávid, történész, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója,a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Corvin-koszorú birtokosa
Balogh János, zoológus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Kossuth-díjas, Széchenyi-díjas
Bókay János, orvos, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Bitskey Tibor, színművész, Kossuth-díjas
Bródy András,közgazdász, Széchenyi-díjas
Doráti Antal, karnagy
Csaba László, Széchenyi-díjas
Császár Elemér, fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Cselőtei László, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Állami Díjas
Facsinay László, geofizikus, Kossuth-díjas
Falk Miksa, író, politikus, lapszerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Faludy György, költő, író, műfordító, Kossuth-díjas
Farkasdy Zoltán, építész, Kossuth-díjas
Fényes Adolf, festőművész
Frölich Izidor, fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
Frölich Pál, fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Glatz Oszkár, festőművész
Győry Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Haar Alfréd, matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Harsányi János, közgazdász, Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíj (1994), a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja
Herzl Tivadar, író, újságíró
Horn Artúr, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Állami Díjas
Hottovy Tibor, urbanisztikus, informatikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja
Ignotus Hugó, újságíró
Jánossy György, Állami Díjas
Kandó Kálmán, mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (öt évig fasori diák)
Kálmán Imre, zeneszerző
Karlovszky Bertalan, festőművész
Kéler Napoleon, építész
Kovács István, fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Állami Díjas, Kossuth-díjas
Körmendi Frimm Jenő, szobrász
Krempels Tibor, Állami Díjas
Krepuska Géza, fülorvos
Kucsman Árpád, vegyész, Széchenyi-díjas
Ladik János, biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja
Lukács György, filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Kossuth-díjas
Márk Tivadar, iparművész, jelmeztervező, Kossuth-díjas
Moravcsik Gyula, klasszika-filológus, történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Kossuth-díjas
Neumann János, matematikus
Pigler Andor, művészettörténész, Kossuth-díjas, Széchenyi-díjas
Pecz Samu, építész
Petőfi Sándor, költő (két évig fasori diák)
Petri Gábor, sebész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Állami Díjas
Podmaniczky Frigyes, író, politikus, városrendező, városépítő
Pulszky Károly, műtörténetíró, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Rátonyi Róbert, színművész
Riedl Frigyes, irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Sebeök, Thomas A., nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja
Stein Aurél, ázsiakutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja
Szegő Miklós, vegyészmérnök, Kossuth-díjas
Szepesy Gyula, nyelvész
Szidarovszky János, filológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Sztankay István, színművész, Kossuth-díjas
Tátrai Vilmos, hegedűművész, Kossuth-díjas
Telegdi Roth Károly, geológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Tomcsányi Pál, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas
Vankó Richárd, gépészmérnök, Kossuth-díjas
Vidor Emil, műépítész
Wellmann Imre, történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
Wigner Jenő, fizikus, Nobel-díj, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja
Zimmermann Ágoston, állatorvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Kossuth-díjas.

Nekem pl. semmi gondom nincs az egyházi iskolákkal.

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#34) joghurt válasza Belba (#32) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog

Ki mondta, hogy ő 24/7-ben dolgozik? Lehet, hogy számára épp a pecázás az, amitől nagyon sajnálná elvenni az időt - akár a templomba járásra is.

A tej élet, erő, egészség.

(#35) #64791808 válasza Belba (#14) üzenetére


#64791808
törölt tag

No akkor ki anyagias? Én vasárnap füvet nyírok, kerítést csinálok, megfürdetem a kutyát, gyümölcsfát metszek, horgászunk néha apámmal, végignézem a macskákat, hogy nincs-e kullancs bennük, átrendezzük a farakást télire, és előkészítjük a terepet a következő hétre, hogy minden nap legyen egy pici pihenő.

Ehelyett más vasárnap reggel felkel, és az egész délelőtt elmegy azzal, hogy mise, ahol hallgatjuk egy másik ember transzcendenciális baromságait. Nem tudom: melyik a produktívabb? És igen, Egyiptomban, meg Törökország egy részén így élnek az emberek. Szent igaz. Azért nézzük már meg, milyen körülmények között, milyen a higiénia, a kényelem, stb. Ez egy kompromisszum, valakinek tetszik, és megköti, én nem laknék Egyiptomban, ha 8 fiatal szűzlány kérné, akkor sem.

(#36) fordfairlane válasza joghurt (#34) üzenetére


fordfairlane
veterán

Akkor miért irigyli azokat, akiknek van idejük vasárnaponként templomba járni? Épphogy sajnálnia kellene őket, hisz azoknak a pecázásra nem marad. :)

x gon' give it to ya

(#37) ngabor2


ngabor2
nagyúr

"a kék az inkább fekete, vagy inkább fehér?"

nem tudom, mennyire érződik belőle, amire rá akarok kérdezni. ateizmus vs. vallási fanatizmus a skála 2 végpontja. mi van, ha valaki csak lelkes templombajáró, mert szereti hallgatni a papot, meg különben is jó fej a közösség, de istenben nem úgy hisz. mi van, ha a bibliának és/vagy adott vallás prófétájának azt az üzenetét értette meg, hogy segíts másokon, és örülj az örömüknek, és boldog leszel? mi van, ha valaki hisz istenben, be nem szigorúan ennek a hitnek a fényében él, hanem rendesen munkába jár, szombatonként elmegy a haverokkal sörözni/beszélgetni, vagy épp a gyerekekkel az állatkertbe/vidámparkba, nem gondolva a vallásra. mi van, ha valkinek van hite, de nincs vallása. esetleg fordítva, van vallása, de csak egy hit nélküli váz.

a vallásosokat elítélni vallásosságuk miatt legalább akkora hiba, mint a vallástalanokat, esetleg a hitetleneket, esetleg ateistákat (a három NAGYON nem ugyan az, annak ellenére, hogy minden egyház próbálja azonosnak nyilvánítani) emiatt rossznak tartani.

(#38) #64791808 válasza fordfairlane (#36) üzenetére


#64791808
törölt tag

A vasárnapom egy része ugyan pihenés, de nagyrészt feladataim vannak, amit ha nem végzek el, az élet valahol seggberúg. Vagy apám. Tehát nem anyagi előnyszerzésre irányuló feladatok vannak. Azért irigylem őket, mert ők megtehetik, hogy halál kényelembe szarjanak a világra ilyenkor.

A sajnálat megint más. Sajnálom őket a világlátásuk és a hozzáállásuk miatt - ez nem intelligencia vagy tudás kérdése -, sajnálom nagy részüket, akik emiatt kimaradnak fontos dolgokból.

A személyes véleményem pedig a következő: sok lánnyal találkoztam, akik vallásosak, hívők, káromkodni nem lehet előttük, de ugyanúgy party estén 2 faszival lehet őket látni, és a 'mit tudsz főzni' kérdésre a válasz az, hogy 'hát, talán rántottát'. Inkább istenf*százzon olykor, de legyen tartása, legyen céljai. És tudjon főzni :)

Lényeg: a vallás célja a halál gondolatának elviselhetőbbé tétele, és helyesnek vélt szabályok, erkölcsi, etikai normák betartatása. Ha ennek nem felel meg, akkor mi célt szolgál...?

(#39) Belba válasza #64791808 (#35) üzenetére


Belba
őstag

Próbáld végre megérteni : neked a farakás rakosgatása, pecázás, macska bolhászása a fontos és (szerinted) produktív cselekmény a hétvégéden, másoknak meg a vasárnap délelőtti mise...

Ő sem kevesebb vagy több ezáltal, és te sem vagy különb vagy rosszabb!!! ÉRTED?

Mi jogon ítéled el a vasárnapi misére járókat (ők ugyanezeket a munkákat hétközben már megcsinálták, amit te csak hétvégén vagy képes)?

Vedd már észre, hogy mindenki azt csinálhat, amit akar.

Amúgy a vasárnapi mise általában 10-kor kezdődik, félóra-egyóra idejű, ettől még bőven marad mindenkinek szabadideje aznap. :D

Ami neked "transzcendentális baromság", az másoknak lehet fontos mondanivaló, amin elgondolkozhatnak... (Voltál már egyáltalán misén életedben?)

Ha én esténként mesélek a gyerekeimnek, az valóban nem produktív (szerinted), de sokat jelent mindannyiunknak... :K

Tudod, én meg jobban érzem magam Egyiptomban, ahol senki nem rohan, van idő sétálgatni, és mindig számíthatok segítő kézre...
A saját lakásomban van higiénia és amúgy mindenütt van kényelem is.
(Mo-on sincs azért olyan hűdenagy higiénia, nyaranta egymást követik a szalmonellás és egyéb fertőzések a menzákon, sőt már idén is volt, és még hol a nyár?)

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#40) Belba válasza #64791808 (#38) üzenetére


Belba
őstag

Sokat kellene olvasnod... Sokat, sokat, sokat... :K

Nem hiszem, hogy a vallásos embereket sajnálnod kellene, még kiderülhet, hogy sokkal színesebb és gazdagabb az életük a tiédnél.
Úgy sejtem, hogy inkább te maradsz ki valamiből, ami fontos lenne : a lelkednek is kellene egy kis építés, gazdagítás!

Szerinted minden ateista lány tud főzni? :DDD :(
Jesszusom...
Honnan veszed, hogy minden ateista lánynak vannak életcéljai, van tartása?
Merthogy azt írod a vallásos lányoknak nincs tartásuk és nincs életcéljuk...

Ja, hogy te ismersz 1 vallásos lányt, aki a fenti leírásnak megfelel, és ismersz 1 ateistát, aki jó nagyokat káromkodik, de tud gulyáslevest főzni?

Nem gondolod, hogy ebből nem lehet általánosítani?

Milyen nőt szeretnél a gyermekeid anyjának :
- aki káromkodik, mint egy kocsis, jó babgulyást készít és ebéd közben háromszor elküld a k*va anyádba (a gyerekeid is tanulják ám az édesanya-nyelvet)?...
- aki szelíd, csendes, mosolygós és megértő, betartja a tízparancsolatot (nem fog megcsalni!) és pár év alatt ő is remekül megtanul majd főzni?...

De megkérdezheted anyukádat is, milyen menyet szeretne magának :
- a káromkodósat ? vagy
- a templombajárót ?

< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

(#41) fordfairlane válasza #64791808 (#38) üzenetére


fordfairlane
veterán

Azért irigylem őket, mert ők megtehetik, hogy halál kényelembe szarjanak a világra ilyenkor.

Nem egésznapos program a templomba járás, a nagyszüleim is jártak vasárnaponként templomba, és még csak a délelőtt sem ment rá, és dolgos emberek voltak. Nekik ez volt egyfajta szórakozás, közösségi élmény. És soha nem beszéltek erről, nem faggattak, hogy én miben hiszek, és talán ha 2-3-szor, ha elvittek engem templomba, még kisgyerekként.

Nem hinném, hogy kimaradtak volna fontos dolgokból amiatt, mert hívők voltak (bár igazán a nyugdíj után kezdtek bele a templomjárásba emlékeim szerint), ők sokkal inkább a szocializmus miatt maradtak ki dolgokból, mintsem a vallásgyakorlásuk miatt.

A lányokkal kapcsolatban egyetértek, én sem tudnék együttélni egy mélyen hívővel, valószínűleg nem bírnánk ki egymást.

Az utolsó bejegyzéssle pedig egyetértek, és ha ezt a funkcióját betölti jól, már megérte. Mert mi más olyan dolog van, ami csökkenti a félelmet a haláltól? Már ezért is nagyszerűnek tartom, habár hinni nem hiszek benne.

x gon' give it to ya

(#42) Nortid válasza ngabor2 (#37) üzenetére


Nortid
aktív tag

"a három NAGYON nem ugyan az, annak ellenére, hogy minden egyház próbálja azonosnak nyilvánítani"
Nagyonis megkülönböztetik őket. Soha nem hallottam, hogy egy "egyház-tag" ezt mondta volna, az ellenkezőjét annál inkább.

[ Szerkesztve! ]

(#43) lúzer


lúzer
veterán

Milyen ateistának lenni?
Az isten se tudja! :U

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#44) TazLeacher


TazLeacher
nagyúr

Sajnos most nincs időm végigolvasni a topico-t, és az írásnak is csak a bő feléig jutottam, de holnap visszajövök, és elolvasom. Ami egyből lejött az első sorokból is:

VÉGRE valaki, aki hasonlóan érez mint én. :R Ez persze változhat, ha végigolvasom, de ahogy szoksá mondani:
Még visszatérek!

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#45) bambano válasza Cathfaern (#13) üzenetére


bambano
titán

Csakhogy voltak olyan iskolák, amiket vélt vagy valós indokok miatt visszaadtak az egyháznak, ezek közül voltak olyanok, amiknek nem volt világi párja az adott környéken. Magyarul választhattál, hogy vallásosnak hazudod magad vagy kicsengetted a megyeszékhelyre járás, kollégium, stb. költségeit.

Ez azért nem annyira frankó és nem annyira alkotmányos.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#46) bambano válasza Belba (#14) üzenetére


bambano
titán

Akik vasárnap templomba járnak (tisztelet a kivételnek), azok jelentős része nem pihen és nem barátaival foglalkozik, hanem rongyot ráz és divatol.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#47) bambano válasza QuippeR (#19) üzenetére


bambano
titán

A kezdetek kezdetén az egyháznak nem volt vagyona. Ezer év alatt lopták össze a tized révén. Vagyis az állam nem ellopta, ami az egyházé volt, csak visszavette, amit addig az egyház javára szedett be.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#48) dabadab válasza Belba (#33) üzenetére


dabadab
titán

"Én inkább azt nem értem, hogy TE miről vitatkozol???"

Parszor mar leirtam, de a kedvedert megegyszer: az nem tetszik, hogy
a.) allamilag fenntartott intezmenyekben
b.) kotelezo vallasos propagandat nyomatnak es
c.) vallasi alapu megkulonboztetest tesznek.

Ha gondolod, ezek alatamasztasan is vegigfuthatunk:

a.) Ahogy irod is: "gyerekek után járó normatívát kapják meg, mint bármely más iskola" , vagyis az egyhazi iskola is pont annyi penzt kap az allamtol, amibol egy sima allami iskola is fenntartja magat. Ha ez nem allami finanszirozas, akkor nem tudom, hogy mi az.

b.) Ismet teged ideznelek: "kötelező [...] a hittan és misékre járás". Ha ez nem kotelezo vallasos propaganda, akkor nem tudom, hogy mi az.

c.) Szinten toled: "a legtöbb egyházi iskola kéri gyerek keresztlevelét, beajánlást a helyi egyháztól, ahová a család rendszeresen jár...". Ha ez nem vallasi alapu megkulonboztetes, akkor nem tudom, hogy mi az.

Es hogy miert nem tetszik ez?

1949. évi XX. törvény
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA
60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.

(2) Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását vagy elfogadását, és azt a szabadságot, hogy vallását és meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon akár egyénileg, akár másokkal együttesen nyilvánosan vagy magánkörben kinyilváníthassa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolhassa vagy taníthassa.

(3) A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.

[...]

70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.

Ezert.

A tobbibe olyan nagyon nem akarok belemenni, de amikor a varos egyetlen gimnaziumat egyhazasitjak, akkor a szabad valasztas erosen elmeletive valik.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#49) bambano válasza Belba (#33) üzenetére


bambano
titán

"Mo-on lehet választani,": sajnos nem mindenhol.

Azt a részt most ne firtassuk, hogy legyen-e vallási propaganda egyházi iskolákban. Azt a részt kellene firtatni (mert ez ellen ment mostanában harc), hogy állami pénzen képzett diákok tudásának felmérése (=érettségi) miért nem állami elvárások szerint történik. Az egyház saját vizsgarendszert akart, az állam meg az államit. Szerencsére nem a csuhások győztek egyelőre.

Tudtad, hogy az, hogy 50-100 évvel ezelőtt egyes gimnáziumok magas szinten oktattak, más világi gimnáziumok meg nem, 21. században nem jelent semmit? Tudtad, hogy pl. a Debreceni Református kollégiumba azokad a diákokat adják, akikkel sehol máshol nem tudtak már mit kezdeni? Nem szép kifejezés, de mégiscsak igaz: a város szemetese.

Nekem se lenne az egyházi iskolákkal semmi bajom, ha saját pénzükből intéznék a dolgaikat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#50) bambano válasza Belba (#40) üzenetére


bambano
titán

Sokkal színesebb és tartalmasabb élet az, ahol a bűnöket pár miatyánkkal feloldozza egy pap, ahol mindig megmondják neked, hogy mit akarj, mit higgy, mit tegyél? Ahol önálló gondolatoktól mentes életet várnak el tőled és minden kérdésre az arcodba tolják a bibliát?

Én biztosan elhajtanám azt a nőt, aki betartja a 10 jótanácsot, főleg, hogy a hozzátartozó magyarázatok és elvárások szerint pl. szexelni csak gyereknemzés céljával szabad...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.