Hirdetés

2023. június 8., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
veterán

Mindíg van az adott embernél hülyébb, aki többet keres. És mindíg van okosabb, aki kevesebbet, ez egy ilyen világ. Az a tapasztalatom, h egy adott cégnél többnyire nem lehet jelentősen előre lépni fizetésben, az mindíg a melóhely váltásokkor jön össze. A diploma szép dolog, ma már nagyon sok helyen nem is kérik, csak a tudást, de azért a helyedben befejezném.

(#2) blackrulz


blackrulz
nagyúr

"Mennyit ér az ember munkája?"

amennyit ki tud érte harcolni, és pont. a munkáltató nem fog neked emelni csak úgy, vagy kiharcolod ott a magasabb bérezés, vagy mész máshova. hogy ott milyen specifikus tudás kell... hát én inkább arra szakosodnék amit tényleg szeretek is csinálni és ami érdekel is. mert abban lehet igazán jó az ember.

szerintem. aztán ez is cska egy vélemény ;)

When you want a circus you exalt the clowns

(#4) Jhonny06


Jhonny06
veterán
LOGOUT blog (1)

Ha jól értem a bejegyzésből, gyakorlatilag mindent te csinálsz, ami IT. Ez szerintem elég jó alkupozíció egy fizetésemelésre. Kérdés persze, hogy mennyire szarrágó a tulaj, meg hogy te mennyivel lennél elégedett. Gondolom nem plusz 10-20k a cél havonta.

[ Szerkesztve ]

(#5) CactuS válasza Jhonny06 (#4) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Gyakorlatilag igen. Igazából fogalmam sincs, hogy máshol jobban keresnék-e vagy sem, vagy ez mennyire számít jónak.

Nemrég az ügyvezetővel volt egy levélváltásom: írt, hogy nettó 15kval emelné a béreket. Én erre leírtam, hogy x éve nála dolgozok, idén eleve baromi sok dolgot levezényletem és szerintem reálisabb lenne az emelt 200k helyett olyan 230-240k-ra felemelni. Egyáltalán nem kapott sokkot, megbeszéltük, hogy a tavaszi éves gyűlés után egyenesbe tesszük az igényeimet. Szóval azt kétlem, hogy a következő pár évben ki tudnék alkudni egy nettó félmillás bért, de azért nem azért nem is az a kategória, hogy max 5k-t hajlandó emelni évente.

#1: Befejezem, eldöntöttem. Ez lesz az első lépés a "papírozás" felé. Csak a többit nem tudom.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#6) akom válasza CactuS (#5) üzenetére


akom
senior tag

Jó lenne tudni, hogy pontosan helyileg hol vagy?
Főváros? Megyeszékhely? Kisebb?

Ez kb meg is határozza mennyire ugrálhatsz.

Sajnos egyet kell értenem az előttem szólóval, Magyarországon nagyobb fizetést állás/pozíció változtatással lehet elérni.

Sajnálom, hogy a fősulit nem sikerült befejezned, gyerek mellett sokkal nehezebb lesz.
De mivel van tapasztalatod, így csak speciális pozícióknál lehet probléma a diploma hiányának.

Annyit tudok ajánlani, hogy ne félj váltani. Lehet most kényelmes, de ha nem váltasz akkor sose tudod meg hogy milyen lett volna ha...

https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/akom/

(#7) Jhonny06 válasza CactuS (#5) üzenetére


Jhonny06
veterán
LOGOUT blog (1)

Én bemondanék mondjuk egy nettó 50k-t, az már nem olyan rossz emelés és meglátszik az életszínvonalon is talán. De munkahelyváltással többet lehet elérni általában.

(#8) kmisi99


kmisi99
addikt

Egyetértek, +50k-t nagyon simán megérdemel. Ha összeszámoljuk akár 2-3 különböző informatikus szerepét végzi, rendszergazda, grafikus, "webfejlesztő".

Azért elég szomorú, hogy ez már viszonylag komolyabb tudás és ilyen fizetést kap az ember. Ahogy én észrevettem a különböző certificationokkal lehet komolyabb pozíciókba elhelyezkedni. Úgy értem, hogy azért mindenből egy kicsi, egy kis hardver karbantartás, egy kis hálózatocska, egy kis grafika. Ugye ez azt jelenti, hogy semmiből nem tud vagy nincs ideje komoly szintre menni. Szóval nehéz így magas szintre vinni a tudást.

Én pl hálózat mérnöknek képzem magam Cisco certificationt készülök letenni, közben mellette rendszergazda képzésen vagyok. Mondanom sem kell, rendszergazdaként hó végére az utolsó száraz kenyérmorzsákat kellene összekapargatnom rosszabb esetben. Szóval én is értenék hardverhez, némi php mysql, hez, hálózathoz, de én ehelyett inkább azt választom, hogy csak a hálózati tudásomat viszem a lehető legmagasabb szintre.

(#9) #51736960


#51736960
törölt tag

Szvsz a nettó 200k nem olyan rossz, főleg, ha a párod is keres.
Az én ismeretségi körömben (főleg műegyetemet végzettek) a 2-300k nettót keres mindenki, egyetlen embert ismerek, aki tényleg befutott, és komoly fizetése van. De a többség Autocad-ben rajzolgat a mai napig, vagy a terepen bohóckodnak földmérőként.

Szerintem csak akkor válts, ha lényegesen többért tudnál elmenni máshova, normális munkahelyre. Ha pedig maradsz, akkor ne kérj nagy emelést egyszerre, szerintem.

(#10) blackrulz válasza #51736960 (#9) üzenetére


blackrulz
nagyúr

figyelj a jelenlegi munkahelyemen ami szintén kis magyar cég, 60k nettóval kezdtem mint a takarítónő 4 óra bejelentett "gyakornokként". minden évben szépen odabattyogtam, megmondtam hogy üljünk le, megmondtam hogy mit tettem le az asztalra, milyen projektek voltak, stb, bólogatott hogy igen, én mondtam egy emelést amit szerettem volna, aztán ő aludt rá egy hetet és mondott valamit hogy szerinte hogy van. aztán pár nap alatt kialkudoztuk azt, hogy merre a mennyi a hova. azóta eltelt 6 év, és ez továbbra is megmaradt, és meg is fog.

megy a cégnek, sok a meló, egyre több a felelősség, belemászok amibe lehet, és ezzel van egy kártya a kezemben minden évben amivel tudok indokolni bármit.

szerintem nyugodt lélekkel be lehet mondani 50k-t, max a főnök le fog belőle aludni valamennyit, és kész. arra egy normális helyen nem mondják azt főleg egy ilyen munkaerőnek hogy ki vagy rúgva, max annyit hogy most nem megy, aztán majd beszéljünk róla 5-6 hónap múlva, vagy azt böki hogy 30 ami most sajtolható take it or leave it.

When you want a circus you exalt the clowns

(#11) nemlehet


nemlehet
őstag

Beleolvasgattam az említett topicba és ott egyrészt erősen megy a f*szméregetés másrészt azért a ph! lapcsalád nem az átlagos társadalmi összetételt tükrözi. Tehát ha mégis egyébként valós amit ott írnak akkor is a társadalom egy tőkeerős területen dolgozó rétege van jelen leginkább (IT)

Amúgy szerintem azt fontold meg, hogy a jelenlegi fizetésed mire elég neked. Ha nem kell számolnod a garast (asszony dolgozik, nincs hitel, 8 gyerek, rokkant nagymama stb) akkor szimplán pénzügyi okból nem biztos, hogy megéri váltani. Sokan elfelejtik, hogy a munkahelyen nem csak a fizetés számít.

Én gyakornokként dolgozok egyetem mellett. A hasonló gyakornoki állások alsó harmadában van a fizetésem, (nettó 80k heti 25 órára+8k kajajegy). Lehetne akár 50%-al többért is dolgoznom, kaptam sok ajánlatot, DE:
- a jelenlegi fizum elég nekem az ösztöndíjjal kiegészítve, hogy egyetem mellett megéljek.
- a munkahelyem 10 percre van. Ha pesten dolgoznék akkor az +2-3 óra per nap. Én mindig hozzáveszem az utazást a munkaidőhöz (mert szerintem hozzá tartozik). Hoppá.. heti 10 óra utazás az majdnem 50% "munkaidő".
- Nem hajtanak agyon, nem "olcsóé" dolgozó mérnökként tekintenek rám, se nem okos titkárnőként. Szakmailag tudok fejlődni.
- van ingyen tea, kávé, almalé. Ha kell irodaszer lehet rendelni, ha kitalálunk valamit amivel meg tudnánk könnyíteni a munkánkat akkor érdemben foglalkoznak vele. Az előző helyemen kifogyott minden toll, erre közölték hozzak magammal.... A fénymásolóba sokszor nem volt papír, amikor meg két oldalasra nyomtattam pofákat vágtak, hogy milyen igénytelen ez így.
- Nem cigánykodnak az idővel. Én marha nehezen kelek fel reggel, néha kések 5-10 percet. Soha nem szóltak (cserébe délután ilyenkor ráhúzom a dupláját, mert mégiscsak). Az ebédszünet is meg van adva rendesen és nem kell ledolgozni. Nem nagy dolog, de szerintem marha kicsinyes, hogy akkor fél órát még maradj itt mert ebédeltél... Mert aztán fél óra alatt lehet termelni a profitot mint állat délután 5-kor.

Ezek csak kiragadott példák a saját munkámból, de sokan elfelejtik az egyéb járulékos dolgokat. Pl elmész a multihoz, főleg az elején valaki mindig a tökeiden fog állni. Lehet többet keresel, de nem biztos, hogy megéri.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#12) Polllen válasza CactuS (#5) üzenetére


Polllen
nagyúr

Nem ezen a területen dolgozom, így csak általánosságban annyit mondanék, hogy ha körbenézel a piacon, az ingyen van. Meg tudod nézni, hogy a különböző pozikba mi az elvárás, puhatolózhatsz bérekről, aztán meglátod, hogy mennyi plusz munkával hová lehet eljutni.

Ami fontos, legyen célod, hogy hová akarsz eljutni, mert amúgy csak úgy leszel. Kevésbé motiváló hosszú távon és sok szerencse kell ahhoz, hogy jó eredménye legyen. :DDD

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#13) CactuS válasza akom (#6) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Budapesten dolgozom és élek.

Főiskolából hál' istennek már csak 1 db nyelvi tárgyam van vissza, illetve a szakdolgozat. Mivel bejelentve több mint 2 éve dolgozom informatikusként, így egy szemeszter közbeni beszámolóval le tudom tudni a gyakorlatot. Szakdolgozati témának a napi melóban szembejövő dolgok kapóra jönnek, megspékelve egy nagyobb projekttel.

blackrulz: Ha az vesszük, akkor kb. 5 év alatt én is eljutottam a nettó 100k-ból a nettó 200k-ig, úgy, hogy közben sokat javult a bruttó bér is. (Amit idehaza különösen divat lecsalni, de itt legalább a szándék megvan a teljes kifehéredésre és szép lassan alakul is)

Jhonny06: 230k írtam neki, hogy most annyit szeretnék, tavasz odébb van majd fél évvel, akkor szerintem én is módosítok az emelési igényeimen. Érzésre amúgy, ami megnyugtatna, hogy igen, van miből félretenni az olyan 250k, de inkább 300k lenne szerintem.

kmisi99: A szakember az egy jó kérdés. Ez az egyik bajom. Mármint, hogy mi számít annak. Nekem nem jelent gondot, hogy egy 100x100 pixeles képet módosítsak majd vektoros képpé alakítva nyomdakésszé tegyem. Ez pár kattintás, úgymond nem érzem nagy dolognak, de ugye a kollégáimnak, ha az életük múlna rajta, akkor sem tudnák megcsinálni. Lehet ezért kellene valami tanfolyamokat kinéznem, hogy be tudjam lőni a szintjeimet, vagy nem tudom. :F

Loveless: Párom keres, egy normális cégnél dolgozik, olyan ~170k + neki is összejön. Persze most ki fog esni egy darabig, mert nő a baba. :) Hitelünk a diákhitelt leszámítva nincsen, gyermekből is kettő van tervezve összesen.

nemlehet: Igen, ha összegzek hasonlóak az érzéseim, amiért eddig is maradtam: mint írtam, ha kések akár fél órát és bent van az ügyvezető egy rossz szót sem szól, hogy miért nem értem be 8:00-ra. Kávé van, szükséges hardver korlátozottan, de alakul. Nagyobb irodába költözés után lett saját irodám, ahol egyedül vagyok a kütyüimmel, így nem zavar a többiek telefonálása, stb. Munkahely nekem kb. 10 km, nyáron szoktam tekerni is (kb 30 perc tekerés még fel is pörget reggelente, zuhanyzó meg van), télen azért erre nem vállalkoznék. Engem mondjuk a kolléganők környezettudatos "használt lapra nyomtatunk, ha nem fontos" hozzáállása visz a sírba. Meg az összes lézeres nyomtatót is. :DDD

Polllen: Igen, a hosszútávú cél az, ami számomra új. Eddig sodródtam, de valahogy a leendő gyermekem ez kihozta belőlem, kellene valami távolabbi cél. Azon gondolkoztam valami programozási nyelv felé kéne elmenni és esetleg ez az állás mellett bedolgozni valahova. Főiskolán egyik félévben volt C# Visual Studio-ban, az elég megnyerőnek tűnt. (Bár én pascalt tanultam gyerekkoromban, azt imádtam, de az még nem objektum orientált prognyelv, így eléggé mások az alapok)

Amúgy köszönöm mindenkinek az építő hozzászólásokat, őszintén bevallom eléggé féltem, hogy kapom majd az oltásokat, hogy: "ennél többet úgyse érsz", vagy "meg is érdemled, ha ennyiért ezt megcsinálod", stb. :B

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#14) #73173120


#73173120
törölt tag

Lehet nem lesz túl populáris az amit mondok (írok), de szerintem maradj ahol most vagy.

Hogy miért?

Szakmailag itt megfelelsz, lehet máshol nem fogsz. Ami azért ne akkor derüljön ki, amikor a baba már megszületett. És ha már a babát említjük, felkészültél arra, hogy az mivel jár? Az első 2-3 év alvás nem sok lesz :) szóval, nem hiszem, hogy egy új munkahely okozta stresszt még érdemes lenne megtolni rendszeres kialvatlansággal. Nahde, visszakanyarodva, szóval azért Te is érezed, hogy szakmailag szétforgácsolódtál. Sok mindent csinálsz, de csak belépő szinten. Amit leírtál, azt az itt fórumozók nagy része megcsinálja kb. 1 hónap alatt. A többi, mindennapi apróságokat meg elintézed. Ha azt nézed, most van egy nyugis melód, nem pörgöd szét magad, hazaviszed a 200K-t, és kész. Nézzük azt, ha bekerülsz egy új helyre, ahová be kell érned, ahonnan nem léphetsz le ügyet intézni, ahol állandóan a "tegnapra kellett volna már készen lennie" projektek elhavaznak. Késő este érsz haza, gyerekedet ébren csak akkor látod, ha hajnal kettőkor felsír. És miért cseribe? Plusz 50-100K? És ha már a fizetés is szóba került, szerintem ezért a munkáért -és ne értsd kérlek félre, nem téged becsüllek le/alá- ez a nettó 200K, bőven jó. Gyakorlatilag annyi a munkád, mint egy iskolai rendszergazdának, csak ők 100K-t se visznek haza.

Helyedben lennék, ha ilyen nyugis munkahelyem lenne, szépen lediplomáznék, az asszonykámat segíteném a gyerekkel, mert van lehetőséged kiugrani baba cuccokért akár nap közben is, és nem gond, ha egy rossz éjszaka után picit késel stb. És ami nagyon fontos. Nézzétek át a kiadásokat. Sokszor sokkal többet lehet fogni az elszórt forintokon, mint a bevételt növelni. Ha most még nem számoltátok szigorúan, akkor tegyétek meg. Meglepődtök majd, hogy milyen hülyeségekre megy el a nehezen megkeresett pénzetek.

(#15) CactuS válasza #73173120 (#14) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Miért ne lenne az? Pont azért kérdeztem, mert érdekel az emberek véleménye. Pont ettől félek, hogy túlságosan szétforgácsolódók ebben a melóban és 10 év múlva lehet hülyén venné ki magát a szakmai tapasztalatnál, hogy "IT mindenes".

Amúgy a rendszergazdák általában nem dolgoznak illustratorral és photoshoppal, nyomdai anyagokkal és webes dolgokkal, viszont jóval több a hálózati meló + az oprendszeres cuccok (legalábbis évfolyamtársaimnál ez a helyzet. A fővárosiak megkeresik a nettó 170-190k-t, nem állami suliban)

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#16) Stanlee


Stanlee
őstag

6 évig dolgoztam az első munkahelyemen, mindösszesen kemény 25 e Ft-ot nőtt a bérem ez idő alatt. Amikor szóvá tettem, hogy ha csak az infláció mértékével növelnék, már akkor is többet kellene keresnem, a válasz az volt, hogy nincs rá, és el lehet menni máshová. El is mentem. De akkor nagyon megváltozott valami bennem, most már nem érdekel az, hogy hosszútávon maradjak egy helyen, ha nem tetszik, nem gondolkozom sokáig, lelépek. Így mondjuk majdnem 2 éves ciklusokban új munkahelyem van, meg munkanélküli is vagyok, de annyira nem érint már meg.

Amit mondani akarok, hogy ameddig jól érzed magad ott, ahol vagy, érdemes kis lépésekben fizetésemelést kérni, közben nézelődhetsz, máshová is jelentkezhetsz, és ha sikerül, akkor otthagyhatod a céget, de fel kell rá készülnöd, hogy nem biztos, hogy az új hely ugyanolyan jó lesz, mint a másik volt...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#17) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Ha normálisan akarsz keresni specializálódni kell, hálózat / üzemeltetés / akármi. Összeszedni néhány cert.-et, majd lépni duplapénzért.
Cégen belől elég kivételes esetben lehet nagyságrendi fizuemelést elérni.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#18) RexMaximus


RexMaximus
aktív tag

Webes vonal? Ha jol ertem nem csak weboldal hanem kis online marketinghez is ertesz (analytics, adw alapjan). Foleg ha lesz webshop is. Mar egy kisebb shopnal sem mindegy ki foglalkozik a marketingjevel. Webbel kapcsolatos programozok es online marketing szakikbol hiany van most. A ketto egyutt meg elony is pl big dataval kapcsolatos teruleteken. Egyben ezt kotegelni tudod es kerhetsz tanfolyamra, infotermekekre tamogatast is munkaltatotol. Nomeg az ceg kontolyan kiserletezhetsz (tanulhatsz).

Ha most nyitottak az emelesre, es jo az egyuttmukodes akkor stabilabb alapot nyujthat a tovabbkepzesre. Ha valtasz lehet egy olyan rendszerbe kerulsz ahol a folyamatok szabalyozva vannak es ott nyomni kell a melot. Tovabbkepzesre is kevesebb lehetoseg adodhat.

Mindenhez ertesnek egy nagy elonye van - flexibilis vagy es magadtol keresel megoldast a problemakra, es megoldod oket. Sokan ilyenkor azzal vannak elfoglalva, hogy megmagyarazzak miert, mi nem az o dolguk.

Netet ma mar mindenki hasznalja, foleg it teruleten. Ne gondold, hogy pl egy Stackoverflow-ot csak juniorok hasznalnak :)

(#19) Polllen válasza CactuS (#15) üzenetére


Polllen
nagyúr

A szétforgácsolódás ellen egy tervvel tudsz tenni. Képezni kell magad, amikor az időd engedi.

Én is pl. 2(3) külön területen dolgozom most és nagyon élvezem. Persze több energiát emészt fel a fejlődés (lassabb), mintha csak egy terület lenne, de később választhatok, hogy merre tovább. Amíg bírom, szórakoztat és igény is van az ilyen munkakörre, nekem tökéletes.

Egyébként az én tapasztalatom az, hogy adott munkahelyen belül is lehet jelentős bérfejlesztés, ha pozit vált az ember.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#20) kovsol


kovsol
félisten

Mivel te magad is leírtad, hogy egyik területhez se értesz igazán, így a tudásod maximum a jelenlegi helyeden alkuképes. Akárhova váltasz kezdőnek számítanál ha egy területre kell koncentrálni. Jövedelmes topicban meg főleg az extra szerencsés átlag felettiek írnak, nem venném ezt alapnak.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#21) #73173120 válasza kovsol (#20) üzenetére


#73173120
törölt tag

+1

Kiegészíteném azzal, hogy ha esetleg van lehetősége a cikk írónak valamilyen tanfolyamot "kérni", akkor esetleg érdemes lenne megpróbálni. Megindokolnád, hogy a cég érdeke stb. és akkor a továbbiakban megjelölnél egy irányvonalat.

Ezt csak a borsodi énem diktálja, de amúgy ha neked 200K + asszonykád 170K, azért az nem olyan rossz. Sőt. Nálunk majd fele (60%) ennyi a büdzsé, és lakáshitel is van, és persze olyan, hogy 13. havi fizetés nem létezik. Szóval, minden relatív :)

(#22) kovsol válasza #73173120 (#21) üzenetére


kovsol
félisten

Függ az életszínvonaltól amit tartani akar az ember. Ahogy egyre többet keres az ember igényei is változnak.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#23) nemlehet válasza kovsol (#22) üzenetére


nemlehet
őstag

Ez mondjuk szintén egy fontos szempont. Ha most elmenne valahova mondjuk +100k-ért dolgozni, akkor az első hetek kivételével egyáltalán nem érezné meg, hogy többet keres. Volt erről valami amerikai tanulmány valami nevetségesen magas jövedelemnél érzik csak úgy az emberek, hogy eleget keresnek. A megkérdezettek kb 85%-a mindig azt mondja hát egy 10-15%-os emelés után már jól állna anyagilag. Aztán ha megkapja akkor néhány hét múlva már megint szűkös lesz.
Szóval lehet a magasabb fizetés is kevésnek érződne nagyon hamar, akkor meg megint kezdődhet a rágódás.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#24) kraftxld válasza nemlehet (#23) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Azért ez nem pont igaz mindenkire, nekem a legutolsó fizuemelés után azt sikerült elérni, hogy elég jól növekedik a megtakarításom.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25) Goose-T


Goose-T
veterán

Szálljunk már vissza a földre egy kicsit. Teljesen igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy 200k nagyon jó pénz ezért a munkáért. Lássuk, miért:

1. Ez nem IT munka, kis gyakorlással bárki el tudja végezni, akinek nem okoz gondot egy Windows-telepítés.
2. Ilyen munkakör nem létezik a nagyvállalatoknál, mert ott van annyi munka, hogy mindenre specializált embert tudnak alkalmazni: hálózatost, webfejlesztőt, rendszerelemzőt, programozót stb. És meg is tudják fizetni. Szóval hiába is próbálnál ilyen tapasztalatokkal más munkahelyet keresni, csak másik kkv-t találhatnál, azok meg szintén nem adnának több pénzt.

Mi a baj a mostani munkaköröddel?

1. A hagyományos rendszergazdai munkakör már jobbára kihalt a nagyvállalatok körében, specializációk vannak, mint fentebb is írtam. Egyébként is mindent virtualizálnak, szóval egyre kisebb körökre koncentrálódik a szakma emiatt.
2. A CMS-ek konfigurálása nem webfejlesztés. Ha mond valamit neked mondjuk az AngularJS, Bootstrap, MVC, Less, Typescript, Web API, jQuery, akkor már talán kapizsgálod a témát

Egy kis autós hasonlattal tudom szemléltetni a helyzeted, így talán közérthetőbb: attól, hogy tudsz kereket meg olajat cserélni, még nem vagy autószerelő.

Hogy szerezhetnél több pénzt?

1. Bejelentett munkavállalás helyett számláznál, így ugyanannyi munkáltatói költségből többet zsebre vághatnál teljesen legálisan, leadózva (persze vannak buktatók, de sokan csinálják, nem lehetetlen). A főnökkel biztos meg tudnád beszélni. (Persze ettől még nem jutnál előrébb szakmailag.)
2. Specializálnád magad valamilyen területen. Most a programozás a legkeresettebb, abból is a Java és a C#. Ezek nem egyszerűek, de némi matematikai alapozás és 2-3 angol nyelvű szakkönyv elolvasása után már érdemben tudnál fejlődni benne.

Most tanítok be én is egy srácot programozni, aki technikusként dolgozik jelenleg egy nagyvállalatnál, és szeretne továbblépni. Mivel 20 éve foglalkozik hobbiból programozással, így a betanítás után már talán junior szinten lesz, és fogom tudni alkalmazni a saját cégemben. Ha 2-3 évet eltölt nálam, akkor meg már pályázhat a félmillás fizetésekre is akár.

Eladó gityóim: https://tinyurl.com/37n9ydfa *** Jó zene: https://tinyurl.com/uam2as25 *** Reverb boltom: https://tinyurl.com/4nt8u8vn

(#26) CactuS


CactuS
Arcképgyáros

Kicsit pontosítanék így a kommentek alapján, mert lehet volt egy kis félreértés: jelenleg nem tervezek állást váltani. Alapvetően az a problémám, hogy nem tudom magam elhelyezni, hogy ilyen tudással hol helyezkedek el a "piacon", mennyire dolgozok reális áron, illetve, hogy ez a mindenfelé ágazás hova vezethet mondjuk 10 év múlva. Nyilván ahogy a példa is mutatja sokat számít az is, hogy az ország melyik területén dolgozik az ember.

Maradnak a papír és képesítés szerzések. Első körben befejezem végre a főiskolát, aztán addig kitalálom, hogy merre tovább. Gondoltam arra is, hogyha beleásom magam egy nyelvbe mélyebben az hasznos lehet. Egyrészt gyorsítaná a munkámat bizonyos területeken, másrészt akár "be is dolgozhatnék" valahova. Aztán lehet idővel egy saját kis vállalkozás is mehetne erre, ha annyira belejönnék (bár elsősorban inkább a párom az, aki simán feladná a havi fixét egy vállalkozásért, nem én. :B)

juvik: Nem panaszkodom, hogy őszinte legyek, elég ritkán kell az alapján döntenem, hogy valami most 1500 Ft/kg vagy 1400 Ft/kg. Tudom, hogy nagyon sokan ezt sem engedhetik meg maguknak.

kraftxld: Nálam igazából ez hibádzik. Jól megvagyunk, a szinten tartás megvan, de a megtakarítás növelés jelen állás szerint nem nagyon megy.

Goose-T: Azért azt megnézném, hogy valaki egy sikeres windows telepítés után rögtön nekiáll és "kis gyakorlással" egyből nyomdakész prospektust szerkeszt. :DDD Viszont tökéletesen leírtad, hogy mi a bajom a mostani munkakörömmel és, hogy miért érzem úgy, hogy ha nem változik a dolog, akkor mondjuk 10 év múlva gondok lehetnek egy állásinterjún. Jquery, Less, Bootstrap megvan, használom is valamilyen szinten, hiszen többek közt bootstrap alapúak a responsive skinek, amit készítettem az oldalakhoz. Fentebb írtam, hogy hasonló tervek vannak bennem is. Mondjuk a "baj" az, hogy én anno nagyon sokat pascal-oztam. Nagyon szerethető nyelv, de fényévekre volt számomra bármelyik másik objektum orientált prognyelvtől. Ez alól talán kivétel volt a visual studio (C#) óra. Ott egy főállásban programozóként dolgozó tanár próbált pár gyakorlati dolgot megtanítani és lehet ezért, de nem éreztem ennyire idegennek a nyelvet.

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#27) pit stop válasza CactuS (#26) üzenetére


pit stop
addikt

A piacon a legjobban úgy tudod magad elhelyezni, ha elmész egy-két interjúra. Ez több okból is hasznos lehet számodra. Amelyik pozíció szimpatikus leírás alapján látnád, hogy te hol állsz ahhoz képest, máshol mennyi fizetést mondanának erre. Ezen kívül pedig az interjúzást se árt gyakorolni. Ha x idő múlva úgy döntesz hogy elmész, akkor nem csöppennél úgy a tesztek és a hülye kérdések világába, mint aki hosszú évek óta hasonlót se hallott.
Szerintem nincs rossz helyed, és nincs rossz kereseted. Nézd meg - 160 körül van az országos átlagos nettó.
Sulit mindenképp fejezd be, ha megvan a papír, akkor jelezd ezt a jelenlegi helyeden. Beszélj főnökkel - ezt megcsináltad, ők milyen projektekben gondolkodnak. Ahhoz, hogy többet tudj segíteni fejlődni szeretnél, ezért ami a jövőbeni terveikkel összevág valami továbbképzésre lökjenek be (nyilván, akkor nem lehet akkora nettó fizetésemelést kérni - de hosszú távon ez hasznosabb talán neked). Ez lehet szakmai dolog, de akár külföldi nyelv is ha valami spéci országgal szeretnének üzletelni, és így betanulhatnád azt.
Ilyen emberekre mindig szükség lesz, amilyen munkát most te is végzel. Nem csak sima analfabéták tábora nő, hanem a digitális analfabétáké is - amikor Word-ben keresi a félkövér betűt. A kérdés, hogy mennyire fognak megfizetni. De ha a trend folytatódik, és sokkal kevesebb informatikus lesz mint kéne, akkor akár úgy is felvesznek, hogy a nagyon általános alapok megvannak, és majd másik helyen specializálnak.
Az aránylagos szabadság ezen a helyen és a jó munkahelyi légkör viszont nagyon sokat számít - abban is, hogy délután hogy mész majd haza gyerekhez. Nem számszerűsíthető, de vedd bele.
Ezeket úgy írtam, hogy nem a területen dolgozom, közelmúltig hr-es területen voltam.

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#28) menledge


menledge
senior tag

A miket csinálsz napi szinten rész, eléggé ismerős helyzet!

Idén suli mellett (még tavasszal kezdtem) gondoltam keresek valami gyakornokos állást. Véletlen bukkantam erre a cégre (ahol jelenleg is dolgozok), ami szintén kis magyar cég, de tényleg kicsi!

Elsőnek inkább irodai feladatok voltak, plusz a cég profiljához tartozó dolgokban a főnök és a többiek keze alá való dolgozás. Aztán kiderült számukra, hogy értek az informatikához (ez persze szubjektív) a hobbim (más hobbim is van :DDD ) is az, így lettem a cég IT-sa.

Tehát ami hasonló:
-"gyakorlatilag a cég által használt összes hardvert én szerzem be, én járok utána, én üzemelem be, legyen az.... vagy az ügyvezető...."
-"Szoftverek: mivel én vagyok "az IT-s", így igazából, ami felmerül probléma nap szinten a windows/office párosban azt tudom orvosolni valamilyen módon. Beleértve akár néhány speciális programot is, amit akár én még soha nem is használtam. Szerencsére a google/fórumok eddig mindig kisegítettek."
-"....céges dokumentumok kezelésére, hogy belső hálózaton és irodán kívül egyaránt elérhető legyen."
-"A cég honlapjait én fejlesztem, én tartom rendbe..." (ennél a résznél a rendbe tartom az igaz rám, fejleszteni nem fejlesztek, semmi tapasztalatom azelőtt nem volt ebben, amit szó szerint kell érteni, most html és drupal alapú weboldalakkal foglalkozok
-"Photoshop, Illustrator ismerős, én készítem a cég névjegyeinek, mappáinak, molinóinak, katalógusainak grafikáját. Ez legtöbbször úgy zajlik, hogy: kéne egy ilyen, oldjam meg, legyek kreatív, vagy a külföldi partnernek tök jó katalógusuk van, azt kérjem el és fordítsam le+alakítsam át. Plusz ott van a kedvencem: itt ez a kép, erre még kéne tenni valamit, vagy levenni és pólóra kéne nyomtattatni 2 színben. A kép pedig egy 100x100-as pixeles valami." dettó ugyan ez kiegészítve meghívókkal, plakátokkal, bannerekkel, mindezt otthoni bohóckodós ps és paint használatból

A következő bekezdésed szintén illeszkedik, mivel ezeket a dolgokat mind hobbi szinten autodidakta módon szedtem össze magamnak.
Amivel még kiegészíteném, minden műszaki, hardveres, egyéb dologgal engem kérnek meg. Pár példa: fénycső cserélése az irodában, karaoke szett utánajárása és megrendelése nászajándéknak, rendezvényen fotózás, minden kollégának a 100 vírusos lassult gépének a kipuculása és még sorolhatnám.

Mindezt gyakornokként nettó 0,5K ért cserében. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy vannak kis plusz juttatások.
Amiért viszont csinálom, az az általad is leírt normális, rugalmas munkakörnyezet.
Szóval érdekes kérdés az, hogy mit is ér az emberek munkája. :)

szerk.: bocsi a hosszabb monológért! :B

[ Szerkesztve ]

(#29) Kolondrum


Kolondrum
félisten

No igen kit mi vesz körbe, abban a világban ha körbenéz azt hiheti jól keres, igen abban a környezetben. Környezetem 5 számjegyű béreket kap az én 6 számjegyűmmel szemben. Joggal gondolhatom, hogy jól keresek a környezetemhez képest.
Benned is átkapcsoltak valamit ez fix. Gyerekre gondolok. Bennem remélem nem fognak.

Gyári Suzuki Scross alufelni eladó szép állapotban, keress privátban.

(#30) #73173120 válasza menledge (#28) üzenetére


#73173120
törölt tag

Nettó 0,5K az mennyi? :D 500 HUF?

(#31) menledge válasza #73173120 (#30) üzenetére


menledge
senior tag

Igen.

(#32) CactuS válasza #73173120 (#30) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Mármint gondolom óránként, az ha jól sejtem 8*5*4*500= 80k/hó.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#33) menledge válasza CactuS (#32) üzenetére


menledge
senior tag

Így van, annyi pontosítással, hogy suli mellett végezve a 60K-t még nem haladta meg. :D

(#34) Cathfaern válasza nemlehet (#23) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Nekem havi 1,2 millió Ft rémlik. De nekem a fordítottja rémlik annak amit írsz, hogy addig megérzik a pénz növekedést, utána nem. De lehet ez egy másik tanulmány volt :) Mondjuk nyugati fizetést nézve ez nem egy hatalmas összeg, IT-ben maradva egy jobb junior programozó már megkaphatja.

(#35) CactuS válasza menledge (#33) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Cathfaern: Igazából így logikusabbnak tűnik. Mármint egy bizonyos szint után már nyilván elég a fizetés a megszokott vagy elvárt életkörülmények fenntartására. Onnan a plusz pedig már megtakarításba megy.

Én anno kevesebbel kezdtem a bedolgozást ehhez a céghez. Mondjuk akkor személyesen bemenni heti 1 alkalommal kellett. (Akkor javarészt a honlapok fejlesztése volt a feladat, a többi akkor még nem szakadt a nyakamba.)

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#36) menledge válasza CactuS (#35) üzenetére


menledge
senior tag

Én sem azért írtam, hogy panaszkodjak. :)

Nem mondom, hogy nem lehet ennél jobban keresni... De szerintem vannak más fontos dolgok is, mint pl.:
-nyugodt, kényelmes környezet
-normális kollégák
-megértik, hogy sulizom, így akkor megyek amikor tudok
-ha van túlóra, fizetik, sőt ha itthon csinálok valamit, azt is
-csak kaját kell vinni, vízgép van (apróság, de ez is +)

A hasonlítással meg csak írtam, hogy kapásból mindent kell csinálnom, mivel nincs náluk informatikus, így kapóra jöttem nekik.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.