Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: MárkaLánc
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Lenry: Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Dánke sün

-
Ez igen!
Le a kalappal. Bár minden review ilyen tudományos és alapos lenne.
Az első oldalon lévő kép timingjaira kireccsentettem. Minden egyes sub ahogy kell! Pedig 2 DPC lap... -
zebra_hun
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a cfx progit
Annál jobb nincs e világon.
Cpu thread load sor
Piros vonal. Az a cpu limit.Azért volt "1440", mert mindenhol azt olvasni, hogy kit érdekelnek a 720/1080p tesztek.
Profik 720p high, ultra, stb tesztelnek, az már megvolt.
Ez is nevezhető 1260p-nen (dlss qua), de mivel volt profit, hagytam.
Én ezt konfig limitnek hívom, azaz trükkösen bármi lehet.Igen, cpu thread load 90%+, az kijelenthető, hogy cpu limit. Van olyan.
Azért is rakok be profi log-ot. Ezt senki nem szokta.
Próbáld ki, igen hasznos, ingyenes info.
CapureFrameX -
válasz
zebra_hun
üzenetére
Procilimit azért ennél bonyolultabb dolog.
Játékok nem egyenlően terhelik a magokat. Azaz esélyes hogy pár magot maxon hajtanak és olyan dolgokat futtatnak amelyek nem szétoszthatóak.
Cpu limitet úgy tudsz megállapítani ha megnézed a legterheltebb mag %-át.
Szélsőséges eset:
Példának indítok egy retró Cod1-et egy nagy 18 magos i9-esen, azt látom hogy van 5% prociterheltség és GPU sem dolgozik semennyire sem. Pedig egyértelműen akkora cpu limit van mint a ház (jó persze van is vagy 4000Fps)
De létezhet valós többszálas cpu limit is még ilyen cpunál több szálra is, cities skylines mind a 36 szálat kihasználta nagy városnál, star citizen szintén megzabálta a nagy részét. Mind attól függ hogy írták meg a játékot.
GPU terheltsége meg jelzi hogy CPU limit van.Ez mind azt jelzi hogy valami nem hatékony, cpu kevés mert a játék pár szálat használ 100%-on a többi (hang, fizika, ai stb) meg eloszlik de jóval kevesebb terhelést ad.
Ha a proci tuningja ad még plusz fps-t akkor továbbra is cpu limit van.
Viszont ettől még lehet gpu limit is, szimplán azért mert az sem 100%-os hatékony azaz a Videókártyán belül is van Ram és annak sávszéle limitje is azaz hogy a GPU magokat nem tudja etetni valamilyen oknál fogva.
Rohadt sok tényező van.Cyberpunk-ot én több gépen próbáltam és szerette a procit ha RT is be volt kapcsolva de nagyrészt keményen GPU limites 1440 PT-nél. Nem is értem miért nem PT-vel tesztelted? (én 1080p native AA + framegen + PT + rakás mod +dreampunk reshade + maxol drawdistance stb )
Cyberpunk a tipikus példa amikor vegyes limit van és arányaiban jól optimalizált sok magos procira is (10-12 magig is simán), nem benchmark alatt jobban kijön a cpu limit rajta amikor megy nagyobb akció meg rohadt sok npc.X3D az meg hatékonyságról szó, ~40w-ot eszik játékot alatt. Nálam egyedi nagy vízzel megy passzívban azaz csak pumpa megy nagy radiátorral amin nincs venti nyáron sem. Táp is passzívban megy, videókártya meg akkora nagy dög hűtővel van hogy egyedül a cyberpunk PT-vel lehet néha néha hallani a hangját de amúgy az is sok játékban passzívban megy nálam (60hz-en játszom csak).
De minden attól függ hogy mi az igény, bőven el lehet lenni régebbi proci erős gpu párossal, azaz az jobb eset mint fordítva.
-
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
.
-
zebra_hun
veterán
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Semmi gond. Én sajnálom, hogy ezt látod:
"kapjak +2GB/S és -3ns értéket, meg +5fpst."
A fikázásod a cpu topikokban leírt dolgaidra írtam. Az a Raptor leszólás, az nem állja meg a helyét.
Jelenleg is egy szinten van nálam az agyon dícsért 9800x3d-vel. Ez 2022-ben tudta azt, amit most a vörös x3d.
Igazából jóval többet, hiszen ez munka proci is, nem csak bohóc.Akárhogy is nézem, 90 ---> 135 fps, az nem 5 fps. Ehhez nem kellett cpu-t tuningolni, nem lett melegebb, szimplán gyorsulás.
A cpu tuning hozott 4700MHz ---> 5200MHz 9 fps-t, egy csomó többlet fogyasztást, meleget.
Vajon mi éri meg?Nem beszélve a hibás megállapításról, hogy cpu limit... Hogy lenne már cpu limit ha a gpu alszik 70%-on? Itt van sokaknál gond. Cpu is alszik 50%-on. Akkor nem cpu limit.
Raptor Lake nem degradálódik, hiába írod. Csak azoknak, akik szánt szándékkal degradálni akarják.
Van épp elég majom a ph-n, akik brekegnek össze vissza gyűlöletkampányt, nem kell még több. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
Sajnálom, ha félreérthetőek a szándékaim a ramokkal kapcsolatban, nem írtam olyat egyikőtök beállításaira sem hogy vacak.
Engem is érdekelnek a határok, és nekem is jól jön a plusz ram sebesség, azért vettem ilyen kiteket.
De engem olyan szinten nem érdekel, hogy órákat, napokat eltöltsek azzal hogy kitesztelem egyesével az értékeket, azért hogy kapjak +2GB/S és -3ns értéket, meg +5fpst. Ami aztán instabil lesz ha feljebb kűszik a hőmérséket. Mert ennyi erővel kitesztelhetnétek külön téli meg nyári profilt.
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Jól néz ki, hogy már a sima 3866 cl14 memória OC nál min fps = jedec átlag fps
Tudod, ezt a grafikont látva... Szomorodom el azokon, akik összerakják a PC-t és elindítják... még XMP-t se nyomnak be...
Nekem is van egy ilyen haverom, amikor mondtam neki hogy "nyomjuk már be legalább azt, ha már nem nyúlhatok hozzá a BIOS-odhoz se..." Az volt a válasz, hogy nem akarja kinyírni a ramot egy XMP-vel... az tuningnak számít, jó az alapon...
-
zebra_hun
veterán
Egy bővített grafikon, ahol szerepelnek a kukázott adatok is. Nem szerettem volna ilyen túlzsúfoltat.
Az jól látszik, hogy a 3 XMP hogyan helyezkedik, illetve éles ugrás a kézi oc, majd hozzá a cpu oc is dob valamennyit.Így is érdekes lehet. Főleg, ha egy cpu-t tesztelnek, mégis mennyire másként is be lehet mutatni. OK, utolsó kettő lényegtelen, az proci overclock.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007
üzenetére
Helyes.
Nem izgat különösebben, csak írkálja mindenhol, hogy így 3800c14, meg ez vacak, az rossz...
Egyetlen ram profilt nem láttam tőle.
Soha, de soha.
Profilt sem, nemhogy eredményt, profitot.
Én nem is tudom hol élnek, mit gondolnak akik betesznek egy aida és egy atc képet.
Az mégis mit mutat? -
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Itt lezártam, zeb logout posztját nem akarom tele szemetelni ezzel a marhasággal...
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Nemtudom, miért kell leírnom ugyanazt harmadjára, de tessék:
A 13700k 3800-on indult 2x8gb-al de instabilan, 1.25 volt körül. 4000-en már el sem tudott indulni, loopolt a lap aztán kiiírta hogy safe módban indul.
Azt a procit odadtam Faternak, ő vett bele 64gb 3600c16 HyperX ramot mert neki kell a sok ram, de ő úgyse játszik rajta szóval sebesség mindegy. 3600on esélytelen hogy vigye, de 3200-on teljesen jól működik 0-24 azóta is a gép.
Valami asus tuf b760 lap van alatta. -
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
És akkor mi volt az a 64gb ?
Meg miért gyenge a 13700 ? -
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Először is... mindhárom CPU IMC je különbözik, de leginkább a 9900K imc je különbözik a többiétől !
Másodszor pedig, nem mindegy az IMC nek, hogy SR, DR és hány DIMM el dolgozol.
Elég relatív a kérdés... Raptornál gyenge IMC nek számítana mondjuk egy 2xSR kit ha instabil volna 4000 mt/s en.a 12900KS ednél a 3800 C14 pedig tök átlagos... Az SA 1,14v jó egyébként... De még mindig nem tudjuk, hogy miféle memória volt ehhez fölül ?
Mert ha 1x8gb akkor az semmi... Ha 4x16 akkor meg hűha .... -
vezeralmos2
senior tag
Mármint mi számít gyenge IMC-nek?
A 13700k-mban gyenge volt, nem kérdés, de azért 64 giga csiga 3200-at szépen kezel.
A KS viszont SA1.14 volttal viszi stabilan a 3800MHz cl14-et, gondolom ez elég jónak számít.
A 9900k-nál szerinted milyen SA és VCCIO feszültség lenne ideális 4000c14-hez?
1.18v fölé még nem raktam.
Te a saját 12600k-hoz milyen feszültségeket használtál? -
zebra_hun
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Kénytelen voltam 4090-nel párosítani ezen felbontás és grafikán.
Lehet elég lett volna a 3080, de nem akartam annyit szerelni.
Csak a tesztre építettem. 4090 így nem zavart.
Mindenesetre gyorsult, nem kicsit.
Nagyon megközelíti a 14900 alap teljesítményét ez a "9900k" (mert az).
Sokan csak lehurrogják ezeket a "régi vackokat", pedig generációkat lehet ugrani.
Bármikor mellé lehet rakni egy ADL, vagy RPL I5/7 mellé így már.
Mottó:
"Gyenge a proci? Gyorsítsd fel
"Korbaiz:
Köszi. -
korbaiz
újonc
én pl. RSS FEED révén találtam rá
-
RTX4090 CPU éhes egy dög. A világ összes procija is kevés neki, szerintem 4k-ban is gyorsul jobb proci/ramokkal. Ez meg ugye alapból nem egy mai darab. Skylake vonal utolsó refresh-e. Nekem ennek a mobilról átalakított 1151-es verziója van 10980HK néven(gyerekek gépe) és meg vagyok vele elégedve de eszembe nem jutna 4090-est mellé rakni. Próbának használtam all core 5200-on de hamar visszaállítottam mivel annyira extrém TDP limitet produkált a low end H110 lapomban (ami most már el is halálozott de már moddolás alatt van egy Z170-es hozzá).
Annyi tényleg látszik hogy a ramsávszél/késleltetés limitálja a procit és azzal együtt a kártyát is.
AMD X3D prociknál jellemző az hogy nem annyira érzékenyek sem a sávszélre sem a késleltetésre, ott jóval gyengébb az IMC mint az intel azonos generációjú procijainál de a bazi nagy cache miatt ez nem látszik meg semennyire sem.
Skylake és leszármazottai imádják a nagy ram órajelet. Korábban 7980XE-m volt és látványosan gyorsabb volt 4000-ren hajtott ramokkal (3200-as ecc reg 8x16GB-os Hynix DJR) , illetve ott a mesh órajele is jelentősen befolyásolta az fps-eket. -
zebra_hun
veterán
Nem szerettem volna millió eredményt és log-ot berakni, különben túlzsúfolt lett volna.
A 3866c14 az azus-nak volt a vége. Az a lap a drótozása miatt annyit tud.
Z590 sok esetben rosszabb a z490-től.
RKL-re készítették fel, ahol a 3866 g1-ben olyan ritka mint a fehér holló.Itt van a 3600c16, közép-alsó kategórás mérés, és a 3866 is:
3600 CL16 19 19 XMP:

3866MHz CL14 14 14 OC:

Majd még frissítem a cikket, van hozzá ötletem.
Piszok sok idő rámegy egy ilyen jellegű tesztre.
Hogy találtatok rá? Logout-on nincs is kint. -
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Biztosan viszi a Royal kited is, ebben 200% ig biztos vagyok, főleg mert SR !
Nálad az IMC az ami nem bírta azt... a CL időzítések csökkentése is IMC terheléssel jár, ezt ne feledjük !
-
vezeralmos2
senior tag
Köszönjük, végre egy értelmes, értékelhető összehasonlítás!

Egyébként írtad, hogy az XMP 3600 kanyarba sincs egy hangolthoz képest, lehet egy belőtt 3600-at jó lett volna közé tegyél.
Azért a 4100c14 nagyon feszes beállítás, ezt még a legtöbb B-Die kit sem tudja. A két Royal kitem közül is csak az egyik viszi. Sima RGB Neo, TridentZ kitekkel felejtős ilyen feszes timing.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
- CORSAIR K100 AIR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Valami asus tuf b760 lap van alatta.
"