Hirdetés

2022. szeptember 30., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) dchard


dchard
veterán

Az FCC sokallja a 600 dollárt, miközben több iparági szakértő szerint a lavórba épített technológia bekerülési költsége reálisan 2-3000 dollár. Ha valaki látta már szétszedve, az nagyjából el is hiszi, hogy ez 600 dodóból még elég sokáig nem fog kijönni...

Félreértés ne legyen: szerintem az FCC kivételesen jó döntést hozott, de nem annyira a lavór ára, mint inkább a nem teljesülő feltételek miatt.

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2) Hieronymus válasza dchard (#1) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"...több iparági szakértő szerint a lavórba épített technológia bekerülési költsége reálisan 2-3000 dollár. ..."

Nyilván barokkos túlzás. Ennek közelébe se kerülhet az előállítási költség. Ha több, mint az eszköz eladási ára, komplett katasztrófát jelent.
Ha hozzá veszed, hogy 5 évenként minden műholdat le kell cserélni, soha sem lehet nyereséges a vállalkozás.
Minél több előfizetőt szerez a cég, annál jobban növekszik a költség. Több tányér és több műhold szükséges.

ruszkik, haza!

(#3) dchard válasza Hieronymus (#2) üzenetére


dchard
veterán

"Ha több, mint az eszköz eladási ára, komplett katasztrófát jelent."

Egyetértek, de ez a valóság. Hogy 600 dodóból nem jön ki, az egészen biztos, és igen: buknak rajta. Hogy a holdakat tényleg kell-e majd 5 évente cserélni, az egy jó kérdés, de az alap állításod "Minél több előfizetőt szerez a cég, annál jobban növekszik a költség." egyelőre teljesen hihetőnek tűnik. És ha figyelembe vesszük, hogy egyes területeken már kapacitás problémák vannak, pedig bőven nem adtak el a megtérüléshez szükséges számú előfizetést, az megint nem jelent semmi jót sem műszakilag sem gazdaságilag. És ez érdekesebb, mint az egyszeri bukó a lavóron, mert azt be lehetne hozni a szolgáltatási díjból, ha legalább az rentábilis lenne, de minden jel arra utal, hogy nem az.

Tényleg érdemes megnézni egy olyan videót, ami korrektül elmagyarázza mi van egy ilyenben, a beépített technológia elképesztő. Például ezt: [link] A csávó a Bell Labs kutatója, tehát mondjuk így van némi fogalma arról, amiről beszél :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#4) vicze1


vicze1
félisten

Musk megmondta, hogy el kell törölni minden állami támogatást, szóval ennek biztos örül. Ő saját erőből csinál mindent (miután beszedett 20 milliárdnyi állami támogatást)!

(#5) vicze1 válasza Hieronymus (#2) üzenetére


vicze1
félisten

Legjobb becslések szerint $1200 körül van a vevő előállítása, és elég erős veszteséggel árulják, ugye az üzleti teljes áron van(2500$ 2db antenna).

5évente az adott műholdat kell cserélni. A v2-nek hosszabb lenne az élettartalma valamivel, de ahhoz kéne a Starship...

[ Szerkesztve ]

(#6) azbest


azbest
félisten

oké, nade milyen alternatíva van ott, ahol pénzt adnak a kapcsolat sebességének fejlesztésére? Nagyvárosokban adnak támogatást üveg bekötésre?

Teljesen logikusan, olyan területeken akar valaki starlinket használni, ahol nincsen megfelelő vezetékes vagy telefonos alternatíva.

Az LTD Broadband is vidékiek százezreihez telepít a forrás szerint rádiós kapcsolatot.

Ezeknek a támogatásoknak az a célja, hogy olyan helyen is legyen fejlesztés, ahová eddig piaci alapon senkinek sem érte meg fejleszteni.

[ Szerkesztve ]

(#7) dchard válasza azbest (#6) üzenetére


dchard
veterán

A forrás szerint:

"To date, the FCC rural internet subsidy program has authorized more than $5 billion in funding to bring mostly fiber gigabit broadband service to over 3 million locations in 47 states."

Tehát elég sok pénzt kiszórtak már, csak nem műholdra meg mikróra. Valószínűleg nem ebben látják a vidéki internet próblémájának a tartós megoldását, hanem ahogy írták is, nagyrészt optikában. Kétségtelen hogy nagyobb munka és befektetés az elején, de belátható időre megoldja a problémát, míg a Stralink ami már a tervezett ügyfélbázisa töredékénél torlódik, nem.

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#8) vicze1 válasza azbest (#6) üzenetére


vicze1
félisten

Nem arról szól, hogy mi van, hanem hogy a pályázatban mit ígértek és ebből mit teljesítettek.
"failed to demonstrate that the providers could deliver the promised service."

LTD esetében: "Subsequently, it failed to timely receive eligible telecommunications carrier status in seven states"
Mivel nem kapott üzemeltetési jogot így nem teljesítheti a pályázatot, nem kap pénzt, kb. azt jelenti, hogy marad lokális...

Starlink esetében két dolog volt lényeges, hogy a pályázat egyik célja az is hogy megfizethető legyen az internet, ezt szerintünk SpaceX nem teljesítette, illetve az említett sebesség problémák, bár ez szerintem nem számított annyira.

És még egyszer Starlink-nek nem számít ez a támogatás, hisz egy nagyon jó piaci igényeket kiszolgáló szolgáltatás, aminek nagy jövője van és teljes mértékben gazdaságosan működik, másrészt Musk kijelentette már, hogy nem akar ő állami támogatást, szóval nem történt semmi.

Nyertesek listája, hivatalos közlemény.

(#9) dabadab válasza dchard (#3) üzenetére


dabadab
titán

"Minél több előfizetőt szerez a cég, annál jobban növekszik a költség"

Ez egyrészt triviális, másrészt viszont ugye az előfizetők számával együtt a bevétel is nő.
Az előfizetési díj pár hónap alatt visszatermeli a vevő árát (a SpaceX tavaly áprilisban azt mondta, hogy lenyomták1200 dollárra a gyártási költséget, aztán novemberben kijöttek egy teljesen új, kisebb, könnyebb vevővel, amit valószínűleg még olcsóbban tudnak gyártani), utána meg már haszon van rajta.

DRM is theft

(#10) dchard válasza dabadab (#9) üzenetére


dchard
veterán

A mondandóm lényegesebb részével nem foglalkoztál. Ezt én is leírtam, hogy nem annyira az az érdekes, hogy a vevőn buknak-e, hanem az hogy a szolgáltatási részen buknak-e. És a látottak alapján sokan nem vagyunk meggyőzve arról, hogy ez rentábilis lenne. Nyilván ehhez hozzájárul a teljes infromáció vákuum a technológiát illetően, de azok a hírek, amik a sűrűbben használt részeken már most kapacitás problémákról szólnak (ami nyilván nem pletyka, mert az FCC_nek is ez volt az egyik problémája), mikzöben nyilvánvalóan messze vannak a tervezett ügyfélszámoktól, nem pont abba az irányba mutatnak, hogy itt minden úgy működik, ahogyan kellene...

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#11) Hieronymus válasza azbest (#6) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Teljesen logikusan, olyan területeken akar valaki starlinket használni, ahol nincsen megfelelő vezetékes vagy telefonos alternatíva.

Azt gondolom elkezdtek számolgatni a döntéshozók szakértői. Ezer kilométer üvegszál köteget átvezetni a földben sokkal alacsonyabb támogatást igényel, mint a műholdas szolgáltatások.

Az üvegszál sok évet átvészel a földben. Alig van hőmozgás, ami károsíthatná a szálakat. Egyszeri költség. Felénk mostanában húzták az üvegszálas gerincvezetéket. A letöltés sebessége duplázódott, a feltöltés legalább négyszeres lett az ADSL-hez képest. A havidíj csökkent. Telefon ezzel együtt a vezetékes vonalak hívása teljesen ingyenes lett. (Bár mobilon minden, nem emelt díjas telefonszám hívása. ingyenes országon belül.)

Ráadásul a 100/50, folyamatosan ennyi. nem csökken és nem nő. Műholdról és hagyományos kábeleken legfeljebb átlagosan tudják tartani az elméleti sávszélesség valamennyi százalékát.

ruszkik, haza!

(#12) azbest válasza Hieronymus (#11) üzenetére


azbest
félisten

bár ez 2018as példa, de 44-55 ezer dollár per mérföld ($ 27-34k / km) az üveg fektetés és 600 dolcsi körül egy végpont rákötés. [link] Van ahol régebben 27 ezer usd becslés volt mérföldenként ($16k/km) [link]
Ha nem béreltvonal, akkor van overprovisioning.
A starlink műholdak darabja 250-500 ezer usd körül lehet. Lehet a fellövés névleges költségével együtt 1 misi darabja (bár saját magának bekerülési költség biztos nem a piaci ára a fellövésnek). És tán 1 millió km2 területet fed le egy, 1000km átmérőjű kört. A ritkán lakott területen ez fontos.

Egyébként a vezeték sem mindegy, az sem örök élet azért. Ha oszlopon megy, olcsóbb, de lehet évente letépi két hurrikán vagy más okból sérül. Földbe fektetve jobb lehet, de kiásni biztos nem olcsó.

Amúgy tényleg érdekes lenne ilyenről olvasni, fellelhető statisztikák alapján történő összehasonlításokat.

Az is érdekes volt valamelyik forrásnál, hogy a földi rádiós netes céget meg azért is dobták, mert nem egy óriás szolgáltató. Inkább a nagyokat akarják pénzzel tömni. Lobbi.

[ Szerkesztve ]

(#13) dchard válasza azbest (#12) üzenetére


dchard
veterán

Az sem mindegy, hogy last mile vagy tranzit? Vidéken rural-ban földbe rakni olyan luxus, amit el kéne felejteni. Hiába jobban kitett az időjárásnak (mondjuk ezen az alapon az áram is az), sokkal gyorsabb és olcsóbb az építés, hiba esetén a behatárolás és az elhárítás is. Tranzitnál meg azért kezd megjönni a közműszolgáltatók esze is az elmúlt évtizedben. Számos helyen amikor mondjuk távvezetéket bővítenke vagy tartanak karban, akkor az új vezeték magjában már eleve üvegszál kötegek vannak elhelyezve, aminek gyakorlatilag nulla költsége van és jól eladható, bárbeadható. Szóval nehéz relevás statisztikát találni, mert a költség ilyen módon nagyban függ a kialakítástól meg az adottságoktól.

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#14) Hieronymus válasza dabadab (#9) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

""Minél több előfizetőt szerez a cég, annál jobban növekszik a költség"

Ez egyrészt triviális, másrészt viszont ugye az előfizetők számával együtt a bevétel is nő."

A nagy kérdés, hogy melyik nő dinamikusabban. A bevétel vagy a veszteség?
Az állami megrendelések pontosabban az államok és egyéb szervezetek megrendelései adják a bevétel gerincét. Az "afrikai árvák és hozzátartózóik" csak összefogással képesek kifizetni egy előfizetést. És még így sem hoznak jelentős bevételt.

De ez a hagyomány termelési egységeknél is igaz. Valamelyik cég jelenleg a piac 32%-át birtokolja és 40%-ra lenne képes, ha új gyárat építene. A gyár építése nettó ráfizetés, ha csak 50% piaci részesedés mellett lenne rentábilis a befektetés.

ruszkik, haza!

(#15) Hieronymus válasza azbest (#12) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"bár ez 2018as példa, de 44-55 ezer dollár per mérföld ($ 27-34k / km) az üveg fektetés és 600 dolcsi körül egy végpont rákötés. "

Ezzel most mit kellene kezdenem?

Nálam a bekötésért nulla eurót kellett fizetnem. Az összes költséget egy Deutsche Telekom Glasfaser Modem 2 megvásárlása jelentette, ami 45,99€ volt. Minden más szükséges eszköz már meg volt. (router és Ethernet-Kabel) De nem hiszem, hogy többszáz euróval támogatott volna az állam, a többi 20 ezer potenciális előfizetővel együtt, egyetlen kis településen.
Nyilván a német állam tolt bele pénzt a költségvetésből, mert elővárosban lakom, aminek a kábelhúzási költsége, támogatás nélkül a szolgáltatónak nem rentábilis.

Amúgy a példád nem értelmezhető, mert nem tudni mennyi elemi szálat/előfizetőt csatlakoztattak ezen a költségen, Nyilván nem egyet.

ruszkik, haza!

(#16) Reggie0 válasza Hieronymus (#15) üzenetére


Reggie0
félisten

Ez mindenbizonnyal a szolgaltatoknak fektetett kabelrol es vegpontokrol szol, nem az end juzernek a bekoteserol egy/ket szallal plusz valami kotlany sfp+modemmel.

(#17) Hieronymus válasza Reggie0 (#16) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Arra szerettem volna utalni, hogy egy előfizető számára kihúzott kábel, kábelfektetés költsége, és a gerinchálózat kábelkötegének költsége között leginkább a kábel költsége az eltérés.
A földmunka és hozzá kapcsolódó költségek közel állandóak.
A kábel költség nem arányosan nő az átvitt előfizetői pontok számával.

A német államnak sem végtelen nagy a költségvetése, hogy fejlesztési kampányt finanszírozzon az előzőleg leírt költségeken.

ruszkik, haza!

(#18) Reggie0 válasza Hieronymus (#17) üzenetére


Reggie0
félisten

Az is, meg a kifejtese/vegzodtetese a szalaknak, mas jelerosito eszkozok kellenek, stb. stb..
A foldmunka sem feltetlen ugyanaz, mert egy vegponti kabelt gond nelkul lehet akar az aszfalt alatti betonba belehornyolni es visszaaszfaltozni, mig egy gerinc kabelt a meretei es a nagyobb uzembiztonsag iranti igeny miatt mar nem celszeru, ahhoz asni kell.

[ Szerkesztve ]

(#19) dchard válasza Reggie0 (#18) üzenetére


dchard
veterán

Hogy visszacsatoljunk kicsit a szűkebb környezetünkre, az látszik, hogy amikor ásni kell, akkor nem jön a konkurencia, ha elég felrakni a ELMŰ oszlopsorra, akkor meg jön. Olyannyira igaz ez, hogy Budapest számos részén a mai napig nincs semmiféle verseny. Lásd: bel-Óbuda például. De tudnék mesélni arról is, hogy a véleményezési rendelet megszületése előtt számos önkormányzat hogyan akadályozta a hálózatfejlesztéseket mindenféle irreális elvárásokkal, a lakosság meg a szolgáltatót szidta, hogy szar/lassú az internet...

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#20) Reggie0 válasza dchard (#19) üzenetére


Reggie0
félisten

Persze, asni par ugyfelert nem egy nagy biznisz.

En itthon a piac leosztasat utalom. Itt megy el a haz elott a digi kabele(eggyel elottunk levo cimen van is), siman be tudna jonni az epuletbe, de nem hajlando ra, pedig 6 emelet, legalabb 36 lakas. UPC/telekom meg itt van gond nelkul. (belvaros)

[ Szerkesztve ]

(#21) azbest válasza Hieronymus (#15) üzenetére


azbest
félisten

te írtad előtte, hogy biztos kiszámolta a hatóság melyik éri meg jobban. Arra válaszoltam.

Az egész a szolgáltató költségeiről és lefedettségéről szól. A hírbéli támogatást sem az ügyfelek kapják, hanem infrastruktúra létresítésére a ritkán lakott területeken.

A példám nagyon jól értelmezhető. Városban tök jó üvegszálat fektetni és sok előfizetőt rákötni egy rövid szakaszon. De ritkán lakott, vidéki területeknél rengeteg kábel kell és azt kiépíteni is marha drága. Nem véletlen, hogy a másik cég is rádiós kapcsolat létesítésére pályázott. 30-60 km kábel telepítésének ára vetekszik egy starlink műholdéval. És akkor még a tulajdonjogi, földrajzi problémákat nem is néztük.

#19dchard
munkahelyemen mi is tapasztaljuk, hogy mennyire idióta itthon is a rendszer. Plusz nehezítő tényező, hogy fogalmatlanok a szolgáltatók emberei. Nem értenek hozzá, nem tudják milyen szolgáltatás érhető el valójában. Még ha kész tényeket prezentálsz előttük, akkor is képesek letagadni és hülyeségeket beszélni. Az iroda előző bérlője többszörösen redundáns optikai és réz kapcsolatokat építtetett ki 3-4 szolgáltatóval. Gyakorlatilag egyiket sem tudtuk használni, mert életképtelen minedgyik cég és a dolgozói elszabotálták. Egy új üveget és egy koaxot húztak be a meglévőek mellé, amelyeket letagadnak, hogy az övék.

[ Szerkesztve ]

(#22) dchard válasza azbest (#21) üzenetére


dchard
veterán

Valószínűleg azért volt nulla ojró a bekötés, mert a német állam megtolta kicsit a DT-t, nem előszörre :)

Amennyit a kiszálló technikusoknak fizetnek, az is csoda ha írni-olvasni tudnak... Egyik-másik szolgáltatói kommentből néha az derül ki, hogy ez sem mindig megy...

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#23) Sinesol


Sinesol
addikt

Azért az sem épp kis pazarlás, hogy sok milliárd dolláros rendszer épitünk ki az űrben, csak hogy lefedjünk igen ritkán lakott régiókat...aztán ott pont csak a jobb módúak tudják megengedni azt a nem is annyira jó netet.

Ennek a támogatásnak elvileg arról kéne szólnia, hogy a hátrányos helyzetű, szegényebb, kiszolgáltatottabb térségeknek is legyen normális netes kapcsolata, nem pedig arról, hogy méregdrágán adjunk netet pár texasi farmtulajnak, meg random hegymászónak, hogy tudjon a hegy tetején tiktokozni...

Szóval lehet, hogy kábelt húzni se olcsó, de az érintettek szempontjából mindenképp jobb egy állami támogatásból megtolt földi hálózatfejlesztés, ahol aztán mindenki megengedheti a pártiz dolcsis előfizetést.

Na meg akkor még ott van az a szempont is, hogy mekkora pazarlás és szennyezés űrrakétákkal ezernyi műholdat pár évente fellőni..

Sok minden jut az ember eszébe...

[ Szerkesztve ]

(#24) azbest válasza Sinesol (#23) üzenetére


azbest
félisten

A vidéki, ritkán lakott területeken kábellel sem lesz filléres internet. Legfejlebb úgy, ha mások fizetik meg helyettük a valós költségeket. Plusz az sem egyszer megvan és örökélet ingyensör, azt is kell üzemeltetni, karbantartani.
A spacex meg globális szinten lefed gyakorlatilag mindent. Az információáramlás pedig nem úri hobbi, hanem a modern gazdaság alapja. Azt nem indokolja semmi, hogy miért csak pár belobbizott nagy szolgáltató kapjon állami támogatást - akik eddig nem fejlesztették azt a területet -, s azok ne kapjanak, akiknek kifejezetten az ilyen fejlesztés a céljuk.

[ Szerkesztve ]

(#25) Hieronymus válasza Reggie0 (#18) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ne csináld már.

A jelerősítők és más kiegészítő elektronikák költségei, az előfizetők számával közel arányosak.
Amúgy a házban lévő csatlakozás és az utcai elosztó is passzív.

A munkagépek szabványossága okán pontosan azonos árkot ásnak egyetlen szál elvezetéséhez, mint egy utca ellátásához szükséges kábelköteghez. Az üzembiztonság azonos kell, hogy legyen. Néhány felhasználó kedvéért nem lehet néhány hetenként újra kábelt fektetni, mert a kivitelező úgy gondolta, hogy a 16 szálas kábelt nem kell előírás szerint fektetnie.

ruszkik, haza!

(#26) dchard válasza Hieronymus (#25) üzenetére


dchard
veterán

Ebben sajnos tévedsz. 2021-es vidéki PON kiépítés, Hollnadia (mindent ásnak). 60 centiméter az elvárt mélység, de van ahol csak 40 centin van. Az elektromos hálózat bővítése miatt heti(!) rendszersséggel húzzák is ki a markolók a földből, pedig a közmű térkép nem olyan színvonalú mint itthon.

Ehhez képest tranzitot két méter mélyre ásnak, mert azon nem egy falu van, hanem jobb esetben több város, vagy akár egy kisebb régió. Hidd el, hogy nem ugyanazok a költségek. És a kábel sem azonos. És a vidéki PON-t itt is durván tolja az állam pénzzel, persze nem full kreténbe: itt az állami pénzből épült infra nem egy nagy multi kezében van, és bárki betelepülhet. Van ahol 3-4 optikai szolgáltató is van ugyanazon a passzív infrastruktúrán. Van aki már XGS-PON-nal tolja...

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#27) Reggie0 válasza Hieronymus (#25) üzenetére


Reggie0
félisten

Persze, aranyos, kategoriajan belul. De a last mile eszkozok es a gerinchalozati eszkozok kozott jelentos kulonbseg van, igy az ar is teljesen mas.

[ Szerkesztve ]

(#28) Hieronymus válasza azbest (#21) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"...30-60 km kábel telepítésének ára vetekszik egy starlink műholdéval...."

ÉS?

A30 - 60 km lefektet kábelt nem kell 5 évenként cserélni. Ennyi lefektetett kábel viszont folyamatosan képes kiszolgálni a felhasználókat és szignifikánsan nagyobb mennyiségben. Még azonos sávszélesség mellett is igaz lenne, mert a kábel esetében nem kell a felhasználók adminisztrációjával jelentős sávszélességet lekötni.

ruszkik, haza!

(#29) Hieronymus válasza dchard (#26) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ha nem az előírás szerint fektette le a kivitelező a kábelt, a saját költségén kell javítania. Mint ahogyan a felszakított kábelhálózat javítását is a vétkes fél fizeti.

Ilyen alapon semmit sem szabadna a földben vezetni. De a levegőben sem, mert légvezetéket is szoktak szaggatni.

Ezeknek nincs köze a telepítés költségéhez.

ruszkik, haza!

(#30) dchard válasza Hieronymus (#29) üzenetére


dchard
veterán

Nem sikerült megérteni amit írtam úgy látszik. A különböző hálózatok építési költségeiről beszélünk, amire te azt írod hogy azonosak, mi meg levezettük neked hogy nagyon nem. Nem az a kérdés hogy jó dolog-e, hanem hogy így működik. Ha szerinted nincs köze a telepítés költségéhez, hogy 60 centire ásol le valamit, vagy 2 méterre, vagy felrakod az oszlopra, akkor ennek a beszélgetésnek nem sok értelme van...

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#31) Reggie0 válasza dchard (#30) üzenetére


Reggie0
félisten

Mondjuk a 60 cm-es fektetes eleve eleg bator dolog lenne szantofoldek kornyeken, mert az eke azert 50-70 cm-re megy. Szoval ez a mindent 60cm-re fektetnek elegge gyanus nekem...

De USA-ban peldaul a last mile-t igy huzzak, azert ez a 60cm-tol is tavol all:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#32) Reggie0 válasza Reggie0 (#31) üzenetére


Reggie0
félisten

Akarom irni, igy IS fektetik:

[ Szerkesztve ]

(#33) dchard válasza Reggie0 (#31) üzenetére


dchard
veterán

Az optika nem a szántó alatt megy, hanem az utak szélén. ;) A villany és a gáz mélyebben vannak, a vízről nem tudok nyilatkozni. Ami biztos, hogy a last mile nem olyan mélyen van, mint a tranzit. Ha a végberendezéseket nem nézem, csak az alaphálózatot, akkor is sokkal drágább.

Az emúlt időszakban sokan "párosodnak" közmű cégekkel, mert belátták, hogy közösen sokkal olcsóbban tudnak fejleszteni, akár ásás, akár nagyfesz, akár mondjuk a vasúti infrán lévő optikáról van szó. Azon is lehet vitatkozni, hogy inkább olcsóbban kell építeni oszlop soron és megoldani a redundanciát, mint mint sokszors áron elásni. Számos valid vitapont van ebben a témában. Abban úgy látom nincs vita, hogy inkább ez mint a Starlink :)

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#34) Reggie0 válasza dchard (#33) üzenetére


Reggie0
félisten

Nyilvan nem a szanto alatt megy, de a szantok mellett nagyobb az esely az ilyen jellegu balesetre.

(#35) vicze1 válasza azbest (#21) üzenetére


vicze1
félisten

Nagyon szép elméletek. Ez meg a gyakorlat.
Továbbra is a multik kapzsisága a magas árak, és leszarás oka és nem az hogy nem éri meg.

Stsrlinkről beszélgessünk majd 10év múlva mikor bem csak ígéretek lesznek.

(#36) nyerek01


nyerek01
junior tag

Te aki azt gondolod, hogy a Starlink és a vezetékes internet egymás konkuresei buta vagy.
Nézzük mennyire vagy az.
1. Milyen vezetékes internet elérés van a magánrepülőn?
2. Milyen vezetékes internet elérés van a yacht/luxushajón?
3. Milyen vezetékes internet elérés van a nemzeti parkokban?
4. Háborús övezetben?
5. Sivatagban?
6. Antarktiszon?

Ez a hatalmas 800 milliós támogatás aztán nagyon hiányzik a Starlinknek. Ahogy látom mostanában az indításokat, alig győzi a Falcon 9 rakéta a sok Starlink műholdat pályára állítani, tényleg hiányzik az aprópénz. :W

(#37) Reggie0 válasza vicze1 (#35) üzenetére


Reggie0
félisten

Hat, nem latom azt a nagy kapzsisagot ebben a cikkben, csak azt, hogy a kokanyolt halozat olcsobbra is kijon. Azt azert csak nem akarjuk, hogy a nagy szolgaltatok is kokanyoljanak.

[ Szerkesztve ]

(#38) kikikirly válasza nyerek01 (#36) üzenetére


kikikirly
senior tag

Tényleg ennyire fontos hogy a Luxus Jachton alacsony Ping mellett tudjon az ügyfél Multizni, licitálni, ezért megéri 5-7 évente fellőni a műholdakat újra? Magasabban keringő műholdakkal is lehet biztositani internetet az összes általad felsorolt helyen magasabb késleltetés mellett, cserébe jóval ritkábban kell cserélni a műhold flottát.

,,Ez a hatalmas 800 milliós támogatás aztán nagyon hiányzik a Starlinknek."
Starlink jelentkezett a támogatásért, tudom igazából nyertek, nem kudarcot vallottak. :DDD
Elképesztő a Musk propaganda hatása egyesekre...

(#39) nyerek01 válasza kikikirly (#38) üzenetére


nyerek01
junior tag

"Tényleg ennyire fontos ..."

Ahogy az előfizetések számából következtethetünk és mint piaci szereplő képes életben maradni egy versenyhelyzetben így a válasz igen, ennyire fontos.

Ők is a pénzért csinálják. Elon Musk se Jézus, tudom hogy a profit a lényeg. Azért ő a Világ leggazdagabb embere mert valamit csak jól csinál...

(#40) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag
LOGOUT blog

Az FCC sérelmezi továbbá, hogy július 31-i állapotok alapján igazából tavalyhoz képest még romlott is a Starlink sebessége, a feltöltés jóval 20 Mbps alá esett.
A SpaceX mindenesetre nagyjából 2700 műholdat lőtt fel 2019 óta, több százezer előfizetőt szerzett már
Ezért megérte szétb@szni az eget

miközben az optika lazán 1Gbitettud igazándiból csak a mögöttes serveren műlik meddig növelhető a később a sebesség bármi nemű extra fejlesztés nélkül

Műholdas net eddig is volt, amire kell bőven elég volt.
Mikor felmerült az ötlet már látszott hogy hüvelyesség, egyre ellenszenvesebb ez a Musk
a hype tartja fenn a cégeit, nem a reális szükségesség és bevétel.

(#41) angyalpc2 válasza nyerek01 (#36) üzenetére


angyalpc2
aktív tag
LOGOUT blog

eddig is volt műholdas net., legfeljebb 1-10-50Mbit. Amire kell elég.
-Háborúban ne szelfizegessenek, van katonai műhold.
-Antartiszon a kutató ne pornhubot nézzen
-Sivatagban..minek?
-magánrepülőn? yacht/luxushajón? nem b@szták még szét még az ultragazdagok ezt a Földet eléggé? mi lesz most nem tud netezni szegény a repülőn. (egyébként tud, eddig is tudott...csak drága volt...talán ki fizeti)

Musk nem találta fel a spanyol viaszt..
mint ahogy se a space X, se a Tesla és bármi elektromos kocsi, sőt az önvezetés se, se a hypeloop, tesla loop(boring company) Csak új formába van öntve.
Mind létező technológia már, némelyik a 80-as években is működött, csak pénz/forráshiány és megtérülési számítások alapján nem valósította meg senki, mert nem látnak benne elég reális potenciált. (vagy az akkori infrastrukturális v. társadalmi elfogadottság nem volt meg)
Jött ez a show man "megcsinálunk mindent is" mármint a mérnökök 0-24-ben éveken át, mert ő semmit nem tett hozzá. Aztán a részvényesektől meg az aktuális hypt-tól függ, hogy becsődöl e bármelyik giga project.
A hyper loopnak egyébként talán még lenne is értelme...lásd Angol francai csatorna TGV (ez se újdonság csak 20-30 éves) de az is csak a felszín felett térülne meg valaha.

[ Szerkesztve ]

(#42) nyerek01 válasza angyalpc2 (#40) üzenetére


nyerek01
junior tag

"Ezért megérte szétb@szni az eget"
Védjük meg az eget!!44!! Csúnya gonosz Elon Musk.

Persze ha tudnál értelmesen megfogalmazott érvelést mutatni akkor arra lehetne reagálni. Az ostoba fröcsögésre csak ennyi telt tőlem, sry.

A hype és a bevételre: Tudsz olvasni elemzéseket SZAKMAI oldalakon, nem bonyolult felismerni Netto Profit mögötti számot, neked is megy talán.

(#43) nyerek01 válasza angyalpc2 (#41) üzenetére


nyerek01
junior tag

"Musk nem találta fel a spanyol viaszt.."
Aki szerint Elon Musk feltaláló az nagyon buta, majdnem annyira mint te.
Elon Musk üzletember.

( a többi része a kommentednek említésre se méltó )

[ Szerkesztve ]

(#44) Reggie0 válasza angyalpc2 (#41) üzenetére


Reggie0
félisten

"Musk nem találta fel a spanyol viaszt.."

Ja, vegulis csak kitalalja azt, hogy hogyan lehet megvalositani azt amit masok szerint nem lehet vagy nem gazdasagos.

(#45) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Akkor mindenikek, főleg azoknak, akik butaságot írogatnak.

"Milyen vezetékes internet elérés van a yacht/luxushajón?"

Egyrészt. Ezek már el vannak látva kétirányú műholdas internet szolgáltatással, évek óta. Nagyobb lefedettséggel, mint amit a SpaceX képes biztosítani. Töredék költséggel mert sokkal kevesebb holdat kell felhasználni a szolgáltatáshoz és a holdak is hosszabb ideig tarthatók szolgálatban. Ha valaki azt hiszi, hogy a SpaceX a teljes Földön lefedettséget fog biztosítani, akkor annak még sokáig kell várnia.

Másrészt csak az emberi populáció csekély töredékét érinti a jacht probléma.

(#30): dchard "A különböző hálózatok építési költségeiről beszélünk, amire te azt írod hogy azonosak, mi meg levezettük neked hogy nagyon nem. Nem az a kérdés hogy jó dolog-e, hanem hogy így működik. Ha szerinted nincs köze a telepítés költségéhez, hogy 60 centire ásol le valamit, vagy 2 méterre, vagy felrakod az oszlopra, akkor ennek a beszélgetésnek nem sok értelme van..."

Mit is vezettél le?
Azt, hogy kb 5 évenként le kell cserélni a teljes műhold készletet? A földi állomások sokáig képesek kiszolgálni a technikai fejlődést, ritkábban kell cserélni ezeket.
Azt vezetted le, hogy a földbe fektetett üvegszál hálózat generációs fejlődést képes kiszolgálni. Az elavulása sokkal lassabb mint műholdaké.

Ráadásul az üvegszál kábeleket minden más hálózat mellett is el vezethetők. Ezzel tervezhetőek a jövőbeli nagyobb hálózatfejlesztések. Ha több közművet vezetsz egyszerre, arányosan csökkennek a költségek.

Arról ne is beszéljünk, hogy az üvegszálas hálózaton a névleges, aktuális és garantált adatátviteli sebesség illetve a ping azonos és állandó.
Valamint a lecserélt ADSL és tévékábel eszközöket még nem kell kidobni. tovább vihetők olyan területek ellátás javítására, ahol még az ADSL is előrelépés.
A műholdas kapcsolat esetében meg az aktuális adatátviteli sebesség, pontosan annyi, amennyi éppen mérhető. A ping is függ az aktuális műhold távolságától. Mármint akkor, ha van a látótérben (szabad kapacitással rendelkező) hold. És attól is, hogy menyi műhold között kell zikk - zakk közlekedni az adatnak.
A műholdak számának növelése önmagában nem javít helyzeten, A lehetséges csomópontok számának növelése rontja az útvonal tervezés hatékonyságát és növeli az adminisztrációra lefoglalt sávszélességet.
Vélhetően ezért romlik a rendszer hatékonysága. Nem hozza a támogatáshoz feltételül szabott sebességet és pinget. Ezért csúsztak le a támogatásról.

De szerencsére, sikerült valakinek leírnia, hogy ez legalább működik. Igen, döcögősen működik.

ruszkik, haza!

(#46) azbest válasza Hieronymus (#45) üzenetére


azbest
félisten

de szép is lenne, ha nem kezdenétek előről a butaságokat minsen egyes topciban, amikor már minden előző topicban fel lett mosva a padló a butaságaitokkal.

Olvasd el az előző 100 topicban a válaszokat, amiben meg lettek cálfova a butaságok. Francnak van kedve folyton veletek hadakozni, csak mert nektek már nyugdíjas éveitekre nem kell semmi fejlődés, ti már elégedettek vagytok a saját kényelmetekkel. A világ többi része meg kit érdekel. Ez már kiderült az előző 100 topiocból, csak ezt kenegetitek. A fejlődésellenes és irígy, oktalan utálkozást. Csak tudnám miért kell kampányolni, ha nektek nem kell már semmi.

Aki csak most látná először a témát, annak üzenem, hogy nincs ebben semmi személyeskedés. Ők maguk megírták ezeket magukról a korábbi mindegyik Elon Muskot érintő topicban.

[ Szerkesztve ]

(#47) azbest


azbest
félisten

csak tudnám, hogy az LTD Broadband mit véltett. Amelyik földi gerincről sugározta volna be rádiósan a ritkán lakott területeket, hogy helyette olyan cégek kapján azt a pénzt, akik nem fejlesztettek ott sosem.

Amúgy meg nem sokáig megy már ez a közpénzből fejlesztés biznisz, vagy legalábbis új nevet kell neki találni, mert nemsoká 100% lesz a broadband lefedettség, kivéve, ha valaki barlangban él.

[ Szerkesztve ]

(#48) vicze1 válasza Reggie0 (#37) üzenetére


vicze1
félisten

Hosszú lesz...
Mondjuk úgy az utóbbi 6éveben volt részem jó pár fibber kiépítés "örömét" végig szórakozni, mind magán mind céges oldalról.
UK, állam magán személyekre 1500, cégek esetében 2500-et ad támogatásra minden ügyfélnek, amennyiben fiberre upgradelik a végpontot.
BT rendelkezik a telefonvonalak 100%-os monopóliumával (pár települést kivéve, akik már 70éve beintettek nekik.)
Szóval UK egyik legnagyobb városa, új építésű 5éves lakások mondhatni város közepe. Elérhető legnagyobb sebesség BT-től? 5Mbit... A mai napig... 12éve épült az épület, és a BT baszott bármilyen frissítést csinálni megkeserítve több 100 ember életét. A legnagyobb poén az egészben, hogy egyre kevesebb hurokátengedéses szolgáltató hajlandó egyáltalán szolgáltatást nyújtani, mert túl alacsony a sebesség és nem vállalják az üzembiztos szolgáltatást.
4éve épített lakóházban az utca túloldalán mennyi a sebessége? 300Mbit... :U

3év ott lakás után egy kis fibre cég behúzta az épületbe a fibret, a BT aknáin keresztül 0 földtúrással. (És így csinálják mindenhol, pár helyen kell csak földmunkát csináljanak.) És lőn 1GBit fel/le, 2x annyiért mint amit 5Mbit-ért fizettem.
Költöztük, új építésű ház. Államilag kötelezően fibre végpont kell legyen, nyilván BT és mit kapok 1,5x-es áron az előző helyhez képest? 900/100-at... Hab a tortán, hogy kötelezően BT-vel kell szerződni 2évig...
Környéken az új lakóparkot kivéve van FTTH bárkinek? Pontosan, nincs. Ja de mégis, mert a kis szolgáltató feltúrta a környéket és több ezer családi és társas házba berakatta a saját kábelét... Ennyit a nagy szolgáltatókról...
Jójó, de biztos van FTTC 50-300MBit a környéken ugye? Ugye? :((

Üzleti oldal.
3db irodaköltözést szenvedtem végig.
Első, az adott irodában 4db ADSL vonal van, miért? Mert minden egyes áldott alakommal újat húzattak be, ahelyett hogy átvették vonalat az ott lévő vonalt. :W
Ok ADSL-t backup vonal átrakatását elintéztem 2hét alatt IP-t mindent átraktak 0 probléma, egy ott lévő vonalat használtak. (Kedvelem azt a szolgáltatónkat.) Ja azt meg se említem, hogy város közepe és 15Mbit a max sebesség. :DDD
Ok kell fővonalnak fibre ami nincs az irodában, kiderítem hogy 1 másik irodába van csak behúzva az épületben, megtudom ki a szolgáltató, ok ajánlatkérések. 6db szolgáltatóhoz mentem el, megkaptam a legolcsóbbat, indul az alkudozás. Mindegyikük külön felhívta a figyelmet, hogy 2500 a bekötés, de az állami támogatás lehívható rá, így ingyen van. Mivel a cégünk egy másik irodánál ezt már felhasználta, így erre a lokalizációra nem járt, ezt közöltem mindenkivel, és láss csodát, maradt 0 a bekötés ára. :U Így maradt a havi költség különbség, és szerződés időhossz, 4x különbség az árakban ugyanazért a szolgáltatásért. Az épületbe lévő szolgáltató, tehát az akinek a legkevesebb munkát jelentett volna, majdnem a pofámba röhögött és mondta, hogy mennyek az olcsóbbhoz nem engednek az árból (2x), Másik majdnem megfelezte az első ajánlatukat, de még így is drágább volt minimálisan mint a legolcsóbb. Ok választottam a legolcsóbbat, na most nekik a legközelebbi aknájuk 300m-re volt, így azt teljesen fel kellett túrni járdát és át vinni egy macskakövet úton, ami külön öröm, engedélyeztetés a várossal stb. stb. Sajnos a lockdown elejére sikerült a költözés így majd 5hónap volt a bekötés, de azóta szinte semmi problémánk a szolgáltatással.
Az egyik iroda költözést nem én intéztem, ahova a totál lokális szolgáltató húzta be az üveget lehúzva a 2500-as támogatást és valami nevetséges havidíjat fizettünk. Semmilyen formában nem volt üzleti a szolgáltatás amúgy, és volt 1db 3napos kiesés, úgy hogy semmilyen megkeresésre nem válaszoltak, mivel költöztünk máshova, így amúgy így felmondtuk volna...
Evvel a szolgáltatóval 1db irodaköltözést csináltunk, azonos épületben, és a kábelt 1 nap alatt behúzták, és átraktak mindent, az ADSL előtt ami agyon ritka. (A max. ADSL sebességet megtippelheted... ;] )
Szóval UK második legnagyobb városa, full belváros, "prominens" irodaház. Előző bérlőnek több ADSL vonala is volt, és 1 fibre is, minden BT, ott hagyták a berendezéseket, így könnyű volt rájönni. Lefutom a köröket az ajánlatkérésekkel. Sajnos sürgős volt, pénz kevésbé számított, a BT sales-es 30napot mondott, minden más 90+. Ok legyen BT mégiscsak ottv an behúzva minden gyors kéne legyen. A 30napot konkrétan írásban megkaptam.
ADSL-t megint átrakattam 2hét alatt, sima liba, tipp a sebességre? ;] Igen 10MBit max....
bla blba, mindenki fibre-t huzat be, bla bla bla, bullshit... Attól még lehetne értelmes sebesség ADSL-en backupnak, mindenki arra használja úgy is, illetve az jelenti, hogy az egész környéken ennyi, több 1000 embernek, megnéztem.
OK mennek a folyamatok a fibre rendeléssel és 3hét után se se sok minden történik, a sales-es nem válaszol se email-re se telefonra... Ügyfélszolgáltat közli, hát hogy a 30nap az lehetetlen és teljes bullshitet mondott a sales, 64nap alatt kötötték be és egy új fibret húztak be teljesen feleslegesen, meghosszabbítva a kivitelezést hetekkel.

Na most elmondod, nekem, hogy ki a kókány ezekben a történetekben, és ki volt költésghatékony nekem? Hol is a kapzsiság, és az emberek leszarása?

Annyit még hozzátennék, hogy US-ben 100%-os regionális monopóliumok vannak, tehát 0 választási lehetőséged van szolgáltatót illetően, mert teljesen le van kartelezve és felosztva az egész. Kizárólag ki helyi szolgáltatók tudják megtörni ezeket a monopóliumokat és foggal körömmel küzdenek ellene a nagyok.

(#49) vicze1 válasza azbest (#47) üzenetére


vicze1
félisten

Ja hogy hiába írom, le és linkelem be a forrást elolvasni már luxus? :U
LTD Broadband nem kapott működési engedélyt az adott államokban...

(#50) nyerek01 válasza Hieronymus (#45) üzenetére


nyerek01
junior tag

Nem tudom meddig tartható ez a sírós kislány álláspont a részetekről. HA a SpaceX szolgáltatása rosszabb minőségben, drágábban ad internetet mint a jelenleg piacon levő társai akkor ( a józan ész és a kapitalista piacgazdaság következtében ) jól csődbe megy.

Ezt játszottátok a Teslánál is ( a makacsabb ostobája még mindig ), az nem éri meg, nincs rajta profit, szar autókat gyárt, csődbe megy stb.

A számok ott a sikeres üzletet támasztják alá ( hatalmas profit ), ez még a Starlink műholdas netnél nem ilyen tisztán látható, nyugalom majd meglátjuk. Elbukik ha nincs rá fizetőképes kereslet/igény, megmarad és növekszik ha van/lesz rá.

Addig persze lehet károgni, az is valami. Vagy lehetne hasznosan élni.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.