Hirdetés

2020. szeptember 22., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
(nagyúr)

Ez nagyon úgy hangzik, hogy figyelték mi lesz a RISC-V sorsa, és rájöttek, hogy nagyjából rájuk dőlhet a ház, szóval ellenkampányba kezdtek...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) Dare2Live


Dare2Live
(nagyúr)

ez igy eleg durva.

de abban nem vagyok biztos hogy ez ibmen segit.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#3) ttt válasza Cifu (#1) üzenetére


ttt
(aktív tag)

Nem igazán látok még a RISC-V sikereket, nyilván azért is, mert a kivitelezés nem két fillér, hiába szabad a liszensz, elv, stb.
De ezzel mit is előzhetnek meg? Mármint úgy, hogy a nagy egyetemek már évek óta a RISC-V-el számolnak?
(Tényleg érdekelne, hogy mit is tudsz, gondolsz a témában!)

(#4) Béééla válasza ttt (#3) üzenetére


Béééla
(őstag)

Mert nem nézed. Jelenleg még az ISA-t kalapálják aktívan, ahhoz képest egy linuxot bootoló devboard, 2x800MHz-es mikrovezérlő és gcc-ben él(?) a cucc.

Bélabá

(#5) Cifu válasza ttt (#3) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Nem látod a RISC-V sikereket? Amikor olyan cégek hoznak ki RISC-V procikat, mint az Alibaba, és fejlesztenek rá, mint az nVidia (aki amúgy nagy IBM partner)? Az Alibaba pedig kijelentette, hogy teljesen átáll hamarosan a nyitott rendszerekre, nem titkoltan azért, hogy az amerikai embargóhoz hasonló helyzetekben ne legyen kiszolgáltatva.

Igazából az IBM szempontjából az látszik, hogy a RISC-V egyre nagyobb ütemben fejlődik, és ha valamikor, akkor még talán most bevághat elé azzal, hogy egy gyakorlatilag kész és kiforrott rendszert tesz nyíltá, tehát a még azért nem teljesen kiforrott RISC-V egyetlen még meglévő problémájára építhet. Kérdés ez elég lesz-e, vannak, akik úgy gondolják, hogy már nem, mert akik már nekiálltak a RISC-V-re építeni, azok nem biztos, hogy menet közben csak ezért átugornának a Power-re. De ha nem teszik meg, akkor egyértelmű, hogy le fognak maradni, a Power-t az IBM tartja életben, a RISC-V-t és az ARM pedig egyre növekvő ütemben próbál feltörni a nyílt rendszerek iránti igények miatt.

Noha a Power főleg a nagy teljesítményű szervereknél tényező, ezeket főleg a tudományos kutatások hívják életre, a tudományos scéna pedig láthatóan rákattant a RISC-V-re, és már készülnek a nagy szervrendszerekbe szánt RISC-V procik. Megvan bőven a veszélye annak, hogy arra alapozva kezdenének el nagy teljesítményű szervereket építeni, és akkor az IBM csak pisloghat.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#6) ttt válasza Cifu (#5) üzenetére


ttt
(aktív tag)

Köszi! Tényleg nem olvastam akkora nagy áttörésekről. De te sem ezt írtad, hanem azt, hogy most fejlesztenek rá, nagyobb cégek is.
Azt meg én is írtam, hogy jellemzően a kutatás-fejlesztés - általában - egyetemi laborok által preferált eszköze a RISC-V. És aki már belevágott, azt nehéz lesz áttéríteni, persze, ha az IBM ad egy kis löketet némi dollár, eszköz, stb képében, hamar hívővé teheti a fél világot :D
Ugyanakkor nekünk csak jó sülhet ki belőle, de ismerve az IBM-et azért nem lesz ez olyan tiszta és száraz érzés.... :U

(#7) Béééla válasza ttt (#6) üzenetére


Béééla
(őstag)

Fejlesztenek = bemész a boltba és veszel RISC-V-s procis cuccot. Nem olyan paperlaunch "majd egyszer kész lesz" cucc ám! Na annak a következő verzióját fejlesztik, tehát nem elhagyatott cucc, gondolom úgy értette.
Csak azt nézd meg, hogy a riscv alapítványban hány cég van! Én számolom a napokat, mikor fog ilyen teló, laptop megjelenni. 2020-ig még tuti nem, de utána pár év, és nagyon fogják a körmöt rágni páran. Az arm már szabadon elérhetővé tett két magot (M1 és M3 cortex?), annyira beszartak! Nagyon nagy követ dobtak a procik tavába, kegyetlenül felkeverte!

Bélabá

(#8) Dare2Live válasza Béééla (#7) üzenetére


Dare2Live
(nagyúr)

és most detto IBM Powerrel. Ott meg lehet látni mit tud egy power 9.

btw teló... akkor lesz ha portolnak rá minőségben OSt leginkább andoidot... ÉS mind perf mind perf/wattba tudja amit egy Cortex A77. Ez azért nem egy 2020 hipphopp.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.