Hirdetés

2021. január 15., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ROBOTER


ROBOTER
addikt

Igazából már csak azt lehet kívánni, hogy álljon feje tetejére az egész piac ennek a megoldásnak köszönhetően.

[ Szerkesztve ]

(#2) menin


menin
tag

Van már MacBook Pro 13 inch-es eredmény is

[link]

(#3) gyonyoruwok


gyonyoruwok
junior tag

tyí. ez már komoly. izgi

Sony A6000 | Huawei P20

(#4) jozsi252


jozsi252
veterán

A 13"-os MacBook Air valamint MacBook Pro-ba ugyanaz az M1-es proci lehet benne, vagy van valami kisebb különbség köztük?
Itt most a 512GB-os Air-re gondolok amibe 8/8 magos cpu gpu van, nem a kisebbre amibe 8/7.

iPhone 11 Pro Max 64GB Space Gray

(#5) Parallaxis


Parallaxis
addikt

Azt sem kéne elfelejteni, hogy a Geekbenchből még nincs natív alkalmazás M1-re, így ezek az eredmények biza a Rosetta 2-es fordítással jöttek ki. A natív eredmény ennél 20-30%-al több lesz (a bemutatón mondták, hogy a Rosetta 2-n futtatott régebbi alkalmazások ennyivel lassabbak a natív appokhoz képest).

(#6) #00254208


#00254208
törölt tag

Minek 100 wattos Intel Core i7-9700K venni, ha 5-15 wattos M1 veri "szamitasi teljesitmenyben" .. :U

(#7) Ixion77


Ixion77
őstag

Anandtechre már kikerült tegnapelőtt egy meglehetősen részletes elemzés. Egészen durva az Apple fejlődési üteme:

Most látszik csak igazán hogy nem is az AMD gurított nagyot a Zen3-mal, hanem az Intel nem csinált semmi érdemlegeset évekig.

Ezen a passzív MaxBook Air-en még én is elgondolkodnék, ha nem macOS futna rajta.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#8) CMan


CMan
csendes újonc

Ez Rosetta 2 alatt mért... a natív érezhetően jobb lesz ;)
Arra leszek kíváncsi, hogy az iMac mit kap majd M1X ? vagy ki tudja... ott nem kell az akku miatt ennyire visszafogni az áramfelvételt sem, viszont még mindig messze maradhatnak az Intel és az AMD fogyasztásai alatt, miközben hozzák a performanciát keménye! :)

ElectronicLove

(#9) #00254208 válasza Ixion77 (#7) üzenetére


#00254208
törölt tag

Ez a tablazat mit akar mutatni ? Hogy az intel durvan 5 mig az apple 10 %-al novelte evente a teljesitmenyt es az A14 gyorsabb mint a 10900K ?

(#10) -Skylake- válasza menin (#2) üzenetére


-Skylake-
addikt

Teljesen legitnek tűnnek ezek a GB eredmények, hogy pl a passzív MBA 10 ponttal többet csinál mint az aktív MBP (ami árban is dupla! annyiba kerül egyébként).

El kell ezt engedni , majd amikor jövőhéten megjelenik és rá lehet ereszteni IRL szituációkra , ott majd kiderül mi van. Az egyáltalán nem kérdés, hogy jó lett , sőt , kiemelkedő, de azért nehéz komolyan venni hogy egy passzív MBA mindenben meg fog alázni egy i9-9980HK-t.... Azért maradjunk a föld a bolygón szerintem , ha GPU-ban meg tudja ugrani egy UHD630 teljesítményét ~ 200%-al , akkor nem értem mégis mi alapján várja bárki is azt, hogy egy i9-et meg majd 1000-1500%-al ugrik meg.... Ugyanis azért ne felejtsük el azt a 8-10X fogyasztáskülönbséget....

Skylake

(#11) awexco válasza Ixion77 (#7) üzenetére


awexco
senior tag

Zeneket is fel lehetne ide szúrni , h tisztább legyen a kép ...

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#12) arn


arn
nagyúr

lenyugozo, de en a cinebenchet varom :) az reprezentativabb lesz a skalazodast illetoen.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#13) arn válasza #00254208 (#6) üzenetére


arn
nagyúr

jo azert az egyik 14nm, a masik meg 5nm. hat ev elteres.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#14) Parallaxis válasza arn (#12) üzenetére


Parallaxis
addikt

Az se mutat teljes képet, mert nem natívan fog futni.

(#15) arn válasza Parallaxis (#14) üzenetére


arn
nagyúr

de

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#16) vicze1 válasza CMan (#8) üzenetére


vicze1
nagyúr

"ott nem kell az akku miatt ennyire visszafogni az áramfelvételt sem"
Ah, a Mac Mini-nél vissza fell fogni az aksi miatt el is felejtettem...

(#17) -Faceless-


-Faceless-
őstag

Áh igen, egy ARM processzor gyorsabb első generációjában mint egy több évtized óta finomított x86. Mi sem demonstrálja jobban a szintetikus benchmarkok haszontalanságát mint ez.

Majd várjuk az élő tesztet, és kíváncsi leszek ezen az M1-en hányszor lesz több idő kódot fordítani mint egy több éves throttlingolt Air-en.

(#18) Ksix válasza -Faceless- (#17) üzenetére


Ksix
tag

Arra már nem kell várnod, a gyakorlatban 3,6x gyorsabb az M1.
„Testing conducted by Apple in October 2020 using preproduction MacBook Air systems with Apple M1 chip and 8-core GPU, as well as production 1.2GHz quad-core Intel Core i7-based MacBook Air systems, all configured with 16GB RAM and 2TB SSD. Open source project built with prerelease Xcode 12.2 with Apple Clang 12.0.0, Ninja 1.10.0.git, and CMake 3.16.5.”

(#19) S_x96x_S válasza arn (#12) üzenetére


S_x96x_S
senior tag

> lenyugozo, de en a cinebenchet varom :) az reprezentativabb lesz a skalazodast illetoen.

hamarosan ...
"Maxon releases Cinebench R23 with Apple M1 Mac support"
https://videocardz.com/press-release/maxon-releases-cinebench-r23-with-apple-m1-mac-support

A GoLang -ben sajnos csak februárban lesz támogatás;
ami a natív Docker, K8S és más Go alapú rendszerekre is kihat ..
"In February, the Go 1.16 release " ... " support for the new Apple Silicon (GOARCH=arm64) Macs."
de a többi OpenSource - rendszernél is várni kell ..
szóval aki nem akar szívni, az kivár 1 évet ...
:R :R :R :R

[ Szerkesztve ]

(#20) -Skylake- válasza -Faceless- (#17) üzenetére


-Skylake-
addikt

Az teljesen hihető, hogy megver egy core i MBA-t az M1 MBA , de az, hogy megver egy core i9-et az már sokkal nehezebben. Mármint most értitek, a GPU 2,5-5x jobb mint a jelenleg piacon levő. leggyengébb gpu ami csak létezik , a HD630. Ez teljesen hihető, hogy erre rádupláznak alsó hangon. Na de az i9-ek ? Meg a Ryzen 9-ek ? Mert azért azok nem a piac leggyengébb, hanem gyakorlatilag a piac legerősebb megoldásai. Egy Ryzen 9 5XXX konkrétan annyiba kerül mint egy komplett Mac mini. Ezek után pedig azt akarja itt mindenki bizonygatni , hogy 5-7 wattból majd megalázza a desktop 200 Wattos , 12-16/24-32-es processzorokat ? Már logikailag sem állja meg a helyét a felvetés.

Azt pedig beszúrnám ide, amit már oly sok M1 topikban megemlítettek a tájékozottabb userek , a GB rettenetesen durván támaszkodik a memória sebességre és a fejelsztők állítasi szerint is "NAGYON" megdobja az eredményt a gyors memória. Na most az M1-ben nyilván mindennél IS gyorsabb a ram , mert konkrétan egybe van tokozva a többi egységgel.

Mondom , majd jövőhéten IRL. Azt már tudjuk, hogy bizonyos , erre felkészített alkalmazásoknál sokat nyer az M1. A kérdés , hogy általánosságban mit hoz , az nem reprezentatív , hogy egy adott tesztre felkészített hw/sw kombó mit tud. A lényeg, hogy ott mit tud ahol nem ekörül zajlott a teljes fejlesztés, hanem simán csak megírták rá. Az lesz a mérvadó.

Skylake

(#21) -Skylake- válasza Ksix (#18) üzenetére


-Skylake-
addikt

Iiiiigen , csak itt az előző AIR-nél gyorsabb 3,6X , benchmarkokban viszont valamiért megelőzi a 9980HK-t. Azt senki nem vonta kétségbe, hogy gyorsabb mint az előző okosszámológép MBA. Az van kétségbe vonva, hogy gyorsabb lenne mint a teljesen top szétmaxolt 16-os MBP.

Skylake

(#22) Mr Bond 007 válasza arn (#12) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Másik ph hír alatt kommentekben már azt haluzza némelyik hogy a cinebench direkt az apple felé lejt, mert lefizették őket... ;]

(#23) atus72


atus72
senior tag

Itt valami nagyon nem kerek, töredék fogyasztásból 10-20% IPC előny a Ryzen 9-hez képest?
Hogyan? Mibűűűű?!?!?!!

(#24) -Skylake- válasza atus72 (#23) üzenetére


-Skylake-
addikt

Nekem az új kedvencem az, hogy a külföldi "szaksajtó" már ott tart, hogy rájöttek arra, hogy alig 10%-al előzi meg multicore pontban az Airt egy MAC PRO. Tudod , az a 2,5millió forint indulóáras , köbméteres kocka. Az a baj, hogy annyira feltornásszák az elvárásokat, hogy óriási pofára esés lesz amikor kiderül, hogy ezeket a szép számokat lényegében csak az Lightroom-Photoshop-LogicPro szentháromságban hozza, mert ki fog derülni, hogy konkrétan ezekre a programokra van felépítve a SoC design.
De ne legyen igazam, csak érdekelne, hogy mi lesz a sok raktárban rohadó Mac Pro-val , el lehet majd vinni ingyen ? Számok alapján ugye.....

Az a baj, hogy ha az emberek megértenék a piac működését akkor hamar rájönnének, hogy NYILVÁNVALÓAN nem fog Apple a saját milliós- több milliós gépeinek egy házon belüli konkurenciát állítani egy 309.000 forintos Mac mini személyében. Saját magával bszna ki a cég, mert a legolcsóbb termékével legyilkolná a teljes portfólióját, miközben egyértelmű, hogy a nagy és drága gépein van a nagy profit, hisz ott lehet elszállni az árazással akármeddig. De nem , itt mindenki teljes szívből hisz benne, hogy az Apple fogta és puszta jófejségből, hogy a kedves user jól járjon lényegében megcsinálta az 1,5 millió forintos Macbook Pro 16-ot fél illetve harmad áron. Csak hogy a vevőnek kényelmes legyen. Egyértelmű.

[ Szerkesztve ]

Skylake

(#25) Ksix válasza -Skylake- (#21) üzenetére


Ksix
tag

Senki? -Faceless- pont ezt vonta kétségbe.
A kimaxolt 16" MBP ellen és mellett is vannak érvek, szerintem. Eleve az, hogy csak a 13" MBP sorozatot váltották le, mutatja azt, hogy a komolyabb gépeket meghagyták M2, M3-ra, lehet nem véletlenül. Viszont van a MBP i9-e 3,6x gyorsabb, mint az Air i7-ese? Nem hinném, márpedig akkor annál is gyorsabb lehet az M1, még ha nem is háromszor.
Szerintem egyébként gyorsabb lesz az M1, mint a 16" MBP i9-e, és csak azért nem váltották le, mert a Radeon Prók helyett nem tudnak még mit berakni. Az Apple meg elég sok szoftverében épít a GPU-ra, és biztos, hogy a Radeonokkal együtt még egy lassabb i9 is nagyobb összteljesítményt tud nyújtani, mint az M1.

(#26) Mr Bond 007 válasza atus72 (#23) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ezek a chipek nem új dolgok, évtizedes fejlesztés eredményei. (csak eddig nem macekbe rakták)

(#27) atus72 válasza Mr Bond 007 (#26) üzenetére


atus72
senior tag

hogyne, és van egy 10x gap a fogyasztásban, hihető

(#28) Mr Bond 007 válasza atus72 (#27) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ne nekem hidd el, majd jönnek a tesztek...

(#29) -Skylake- válasza Ksix (#25) üzenetére


-Skylake-
addikt

"Viszont van a MBP i9-e 3,6x gyorsabb, mint az Air i7-ese? Nem hinném"

Jól értem, nem hiszed azt, hogy egy 1,2ghz 4 magos ULV processzornál gyorsabb lenne egy 2,4ghz 8/16 os mobil csúcs intel ? Ugye azzal tisztában vagyunk itt, hogy az I7 ULV és az i9H között a váltás nem egy lépcső ?

[ Szerkesztve ]

Skylake

(#30) S_x96x_S válasza atus72 (#23) üzenetére


S_x96x_S
senior tag

> Hogyan? Mibűűűű?!?!?!!

fekete mágia ... :)

de amúgy
- csak 1 szálon ..
- és ennyit jelent az összecsiszolt - szoftver + hardver

és a "generic x86_64 " elég lassú kód ..
a tiger lake-nél az optimalizált kód ("-march=tigerlake -O3" )
sebességnövekedése +3% ... +43% ig terjed ..

Egy optimalizált fordító még a Ryzen9-ből is kiprésel extra 3%-10% -ot ..

[ Szerkesztve ]

(#31) IgorKGB


IgorKGB
lelkes újonc

2 teraflops az egesz chip, a pc-s asztali szinten 20 folott vannak a csucskartyak, es ez meg mindig csak papir , mivel a 12 MB-os cacheben gyors csak , ha abbol kifut lelassul jocskan, csodak nincsenek , meg mindig az intel a csucsprocesszor

[ Szerkesztve ]

(#32) buchy válasza IgorKGB (#31) üzenetére


buchy
tag

biztos intelt akarátál írni? :D

(#33) Tigerclaw válasza Ixion77 (#7) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Ebben benne van az is, hogy az Apple mindig az aktualis csucs gyartastechnologiaval gyartat...meg az AMD-t is beelozve, az Intel meg ugye eleg sokaig beragadt 14nm-en, es azota se jutott tul messze. A kedvezobb fogyasztas foleg ennek koszonheto.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#34) Gdi


Gdi
senior tag

Ugyebár RISC és ASIC-okkal is jobb teljesítmény/fogyasztást lehet elérni, mint általános célú processzorokon. Ez a z M1 izé meg erősen optimizált cpu. Az x86-tal hasonlítgatni.. háát.. na.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#35) CMan válasza vicze1 (#16) üzenetére


CMan
csendes újonc

A MacBook volt a téma... de ne zavarjon. Nyílván a mininél sem kell - de ez a belépő szint, és nem az iMac vagy a Pro ami később jön..

ElectronicLove

(#36) ANT81 válasza -Skylake- (#10) üzenetére


ANT81
csendes tag

"Teljesen legitnek tűnnek ezek a GB eredmények, hogy pl a passzív MBA 10 ponttal többet csinál mint az aktív MBP (ami árban is dupla! annyiba kerül egyébként)."

Valoszinu mindossze annyirol van szo, hogy nem tart addig a teszt, hogy throttlingoljon, hosszu magas terheles mellett gyanithatoan van kulonbseg a mbp es air kozott... Egyebkent meg van ahol az uj air multiban 6519-et hoz ossze, de van hogy 7545-ot... uj mbp-ban is van 6802-es eredmeny multiban.

"Az egyáltalán nem kérdés, hogy jó lett , sőt , kiemelkedő, de azért nehéz komolyan venni hogy egy passzív MBA mindenben meg fog alázni egy i9-9980HK-t.... Azért maradjunk a föld a bolygón szerintem , ha GPU-ban meg tudja ugrani egy UHD630 teljesítményét ~ 200%-al , akkor nem értem mégis mi alapján várja bárki is azt, hogy egy i9-et meg majd 1000-1500%-al ugrik meg.... Ugyanis azért ne felejtsük el azt a 8-10X fogyasztáskülönbséget"

Azt varta valaki hogy egy i9-et majd 1000-1500%-al ugrik meg?
Geekbench szerint multiban majdnem ugyanott van.
8-10x-es fogyasztaskulonbseg meg teljesen kizart (i9-9980HK 45W, az M1 lehet vagy 15W ram nelkul...)

(#37) -Faceless- válasza Gdi (#34) üzenetére


-Faceless-
őstag

Pontosan, csak a többség azt sem tudja mit jelentenek ezek a szavak. De nem baj youtube kattintgatásban, és facebook görgetésben gyorsabb lesz mint egy i9-10900k, és jövő héten minden youtuber a világon meg fogja nekünk mondani, hogy mindenki hülye aki nem MacBook Air-t vesz. Csodásan fog menni rajta a Final Cut, és a Chrome majd mindenki más akinek tényleges munkája van az menjen inkább influencernek.

(#38) arn válasza -Faceless- (#17) üzenetére


arn
nagyúr

Egy licenszelt magnak a tizenixedik verzioja :)

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#39) VirsLee válasza -Skylake- (#21) üzenetére


VirsLee
senior tag

Figyelj, áruld már el, hogy ha ez tényleg igaz, akkor ez neked miért fáj? Ha nem igaz, akkor miért fáj? Az összes kapcsolódó topicot teleszórod azzal, hogy biztos kamu. Mit veszítesz, ha mégsem kamu?

(#40) VirsLee válasza atus72 (#23) üzenetére


VirsLee
senior tag

Nem töredék fogyasztásból! IPC-t 1 szálon szokás mérni, ott pedig a Ryzen 9 se eszik sokat.

(#41) arn válasza -Skylake- (#24) üzenetére


arn
nagyúr

Egyertelmu, hogy vmiben lesz jo, mint amikor az apple userek vegso fegyverkent elohoztak a finalcutot. Altalanos felhasznalasnal valoszinuleg a sebessegen kivul is lesz jopar limitaltsag, de a par programot hasznalo usereknek igazabol ez mindegy is.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#42) Mr Bond 007 válasza arn (#41) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ha nem jó neked az adott platform tudása, akkor nem mellette döntesz.. Life hack!! :D

(#43) vicze1 válasza CMan (#35) üzenetére


vicze1
nagyúr

"Arra leszek kíváncsi, hogy az iMac"
"MacBook volt a téma"
Aha... :U

Igen már most is látszik a látványos különbség az Air és a "Pro" között. Oh wait a moment...

(#44) arn válasza Mr Bond 007 (#42) üzenetére


arn
nagyúr

En ezzel tisztaban vagyok, csak a lo egyik es masik oldalat sem szeretem, hanem jobb rajta ulni. Akik most itt mindenfele altalanosan hasznalhato par wattos eromuvet vizionalnak azok epp ugy tevuton jarnak, mint akik az gondoljak, hogy ettol nem lesz jol hasznalhato, amire kitalaltak.

Olyan ez mint az ipad, egy adott feladatkorre jo lesz, a szeleskoru arm hasznalat meg egy hosszu ut, es olyan dolgokat is meg kellene oldani, amihez az applenek lovese nincs, de pl az nvidia meg tudna valositani. Az utasitaskeszletnek a jovoben kb annyi szerepe lesz, hogy mi oszja szet a feladatokat a tenyeges munkat vegzo eszkozoknek.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#45) CMan válasza vicze1 (#43) üzenetére


CMan
csendes újonc

Kontextből kiragadás.... gratulálok, ügyes vagy - mindenképpen jár a kockacukor...

ElectronicLove

(#46) CMan válasza arn (#44) üzenetére


CMan
csendes újonc

Mit tudna megvalósítani az NV? A Tegra fasorban sincs pl... de valóban nem lenne rossz, ha ők is csinálnának valamit.

ElectronicLove

(#47) Reggie0 válasza CMan (#46) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Hat, ha vegre optimalizalnak az arm magot, meg nem 12nm-en gyartananak akkor azert fel tudnanak zarkozni rovid ido alatt. Most 2.26GHz-en harmad annyit tud, mint az apple 1.8ghz-en, a magok szama ugyan az. Az appleben az egy magra eso tranzisztorok szama azert joval nagyobb. Majd meglatjuk mit gurit az Orin-nal, ott kb ugyan annyi tranyobol 12 maggal hozzak az apple m1 teljesitmenyenek a duplajat, az igeretek szerint. Es azert GPU-ban jobban ott vannak.

[ Szerkesztve ]

(#48) CMan válasza Reggie0 (#47) üzenetére


CMan
csendes újonc

Na erre kíváncsi leszek.... az lesz aztán még egy saller az x86-nak végre! Mondjuk az Apple-t sem kell félteni, mert ez csak az első ilyen komolyabb megoldása.

ElectronicLove

(#49) #00254208 válasza -Skylake- (#24) üzenetére


#00254208
törölt tag

A redditen mar ott tartunk, hogy az uj M1 chip mar a teridot is hajlitja...

(#50) arn válasza CMan (#46) üzenetére


arn
nagyúr

Altalanos szamolasra befoghato aput csinalni. De az nvidia mar regota a szerveres jovojere koncentral, az armot inkabb erre hasznalna.

A 2015os shield a tegra x1el mindig allja a sarat, 2015ben az apple edes messze volt ettol a szinttol.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.