Hirdetés

2020. november 27., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ANOka


ANOka
őstag

Üzemeltetési követelményekről/körülményekről nem esett szó.
Vagy ezek kifejezetten folyamatosan hűtött szerverterembe való eszközök lesznek?

(#2) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

Vajon hélimmentesben is képesek lesznek megcsinálni?

(#3) TeeJay válasza Dr. Akula (#2) üzenetére


TeeJay
félisten

Hélium az a sok tányéros HDD-hez kell ahol nagyon közel vannak a tányérok egymáshoz és a levegő surlódás miatt felmelegszik nagyon a mechanika
6tányérig szerintem nincs hélium szóval ha HAMR-el 3TB-os tányérokat sikerült létrehozni akkor 18-20TB 6tányérral is mehet

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#4) Dr. Akula válasza TeeJay (#3) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Igen, cserébe a hélium nagyon könnyen szökik, ami tárolásnál nem egy életbiztosítás. Ki tudja meddig marad ott. Főleg ha deformálódik az anyag, ereszt a tömítés, stb. Inkább a levegős vinyók 8 teráját toldják meg annyival amennyit a HAMR tud plusszban, és maradjon biztonságos a vinyó.

(#5) troviko


troviko
senior tag

Inkább gyújtsuk fel az összes HDD gyárat, és építsünk a helyükre SSD gyárakat.

Sony Fan, Samsung hater -> Samsung fan, Sony hater - Nem én változtam, a piac... - Most S7E, és rühellem...

(#6) TeeJay válasza Dr. Akula (#4) üzenetére


TeeJay
félisten

Ahogy nézem az árakat egy 16-18TB-os HDD közel 200 ezer miközben 70ért már kapsz 2TB-os SSD-t így 6TB-nyi SSD kerül annyiba mint egy 18TB HDD így meg már csak 3x drágább az SSD de az 2,5", hangtalan, sokkal de sokkal gyorsabb és nincs mechanika annyi tányér és fej ami tönkre menjen.
Ha így folytatódig már a HAMR sem fogja megmenteni a HDD-t hiszen emelkedik a NAND layer szám és 256 layer-nél már olcsó lesz a 8TB-os SSD is

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#7) Dr. Akula válasza TeeJay (#6) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Az SSD-knél a minőség is romlik, TLC, QLC, mi jöhet még? A végén már annak is örülni lehet ha 1x rá lehet írni valamit. Persze veszi a Prot az ember, de már az is átlép MLC-ből TLC-be. :(

Csak annyi kéne hogy a 8 terás levegős ED Redet megtuningolják ezzel a HAMR-al, lenne mondjuk 10 tera, és jó az, ingyen volt, addig kibírja amíg nem lesz az SSD is ugyanolyan árban. 3x áron azért még nem rohan az ember érte.

(#8) TeeJay válasza Dr. Akula (#7) üzenetére


TeeJay
félisten

A mai 128-160layer TLC vígan bír 2-3ezer újraírást, akkor az 1TB-os SSD 2-3PB-ig elvan
Megnézem én egy 8-10tányéros héliumos HDD 2-3PB írás után mit produkál

Ráadásul 4-8TB SSD még többet elvisel
Nem véletlenül kopik ki már lassan az MLC is hiszen semmi előnyt nem hoz így is kinyírhatatlan a NAND benne és a TLC-vel olcsóbb már

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#9) ledgeri válasza troviko (#5) üzenetére


ledgeri
veterán

Abból lenne kb 10-20 év mire helyreállna a piac...

anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

(#10) Agyturbina válasza Dr. Akula (#7) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Hello, nekem nagyon fontos kérdésem lenne: Szerinted mennyi ideig kellene egy bármilyen berendezésnek működni, és mennyi legyen a polc élettartam?

Mert amit leírtál abból nekem az Jon ki, hogy ingyen szeretnél 200ev+ tartósságot, és örök élet garanciát, miközben 100000000000TB tárolási kapacitásod van, amit majd az 500. születés napodon szeretnél végignézni.

Persze lehet, hogy tévedek, de ezek TELJESN egymásnak ellentmondó el várások, amiket NEM LEHET teljesíteni. Valahol engedned kell sajnos, különben soha semmi nem lesz jo. :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#11) M@cika válasza Agyturbina (#10) üzenetére


M@cika
őstag

Nyilván nem ennyire elrugaszkodott elvárások vannak. Mondjuk nekem elég lenne 10 év hibamentes működés, 5 év gari. Mondjuk HDDx2 árért.

Nasit a kis fehér medvének!

(#12) Agyturbina válasza M@cika (#11) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Egy SSD minden gond nélkül tudja màr most.

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#13) Duree


Duree
veterán

Csak egy kérdésem van, hol a határ, meddig lehet növelni a kapacitást.

(#14) sb válasza Agyturbina (#10) üzenetére


sb
veterán

Ez szerintem a ma tipikus féltudományos hozzáállás.
Kiragad egy fizikai/technológiai problémát de nincs körbejárva, hogy annak van-e elfogadható, megfelelő paramétereket hozó megoldása.
Lásd TLC. Cserélnék bárkivel szívesen egy szar TLC-s Samsung 980 Pro-ra valami első genes SLC SSD-t. Miért? Mert tök mindegy, hogy TLC ha megoldották a problémáit a mérnökök. Mennyit tudtak az elsők, 100-150MB/s-et? De tartósságra is tuti jobb a 980.

Egy paraméter önmagában való kiragadása is fail, lásd vezérlők élettartama, a közben beveztetett 3D NAND, csíkszélesség-írástűrés korrelációja, stb... de ha a lehetséges megoldást is kihagyjuk az még nagyobb.

A hélium ugyanez a HDD-knél. Minden topicba beírja ő vagy valaki, hogy szarazegész, tutitönkremegy miközben ha igazuk is lenne, minimum akkor sem tudjuk, hogy hogyan és mennyire oldották meg a problémát.
Meg mellette ott van még két tucat hasonló ami alapján ugyanúgy nem működhetne HDD. Kegyetlen gyorsan pörög, nagyon közel vannak a fejek, rezonál, bármilyen fizikai behatásra sérül, sőt, igazából magától is hiszen szektorjavítás/áthelyezés is létezik. Steril belső kell, mágnesezésen alapul ami szintén nem örök életű, nagy adatsűrűség ami további fizikai limitáció a mágneses tárolásra... mégsem sírunk, hogy 30 éve alkalmatlanok a HDD-k adattárolásra.

Ugyanúgy ahogy azon se sokan sírnak, hogy van gravitáció, így hiába repkednek a repülők ne higgyük már el, hogy ez működik és nem egy orbitális átb*szás. :U

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#15) M@cika válasza sb (#14) üzenetére


M@cika
őstag

"az orbitális átverés" a mostani koronavírus hisztériakeltés.

Nasit a kis fehér medvének!

(#16) Agyturbina válasza sb (#14) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Én sem értem, ezért kérdezek rá. Mert volt nekem 40Mb kapacitású Seagate, meg Quantum is.
Nem voltam elragadtatva sem a sebességtől, sem a megbízhatóságtól.
Sőt írtam CD-re is és ázok már nem is leteznek, mert átraktam DVD-re ami szintén elpusztult azóta.
Nem sirok miatta mert lassan DVD olvasóm sem lesz.
Kihagyják a fejlődést, egy PATA IDE vinyót lassan nincs hova dugni, úgyhogy hiába jó 500 évig, ha egy atombunkerben tárolód az óceán alatt, pár év és ugy kell külön átalakítót legyártani, hogy egyáltalán legyen interface.
Nem ismerős nekik ez, mint az ISA adapterek, ISA port 15 éve még jelen voltak hébe -hóba az alaplapokon, most max rétro. Mit csináljak egy ISA kártyával ha nincs hova bedugni?
Mit csináljak egy vinyoval amihez nincs inzerface?

Ezt nem értik meg, folyamatosan nagyobb adathordozóra átírni a legegyszerűbb és legbiztonsagosabb megoldás, ha már nem akarnak mágnesszalagra beruházni.
Nem értik mi mire való csak panaszkodnak, hogy valami ami nem arra lett tervezve, nem jó arra a célra.
Mintha azért panaszkodna, hogy a Trabant nem jó szántani. :(

[ Szerkesztve ]

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#17) Dr. Akula válasza Agyturbina (#10) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Olyan ez mint a "mennyit ér egy bukósisak? ". Amennyit a fejed épsége neked megér. Vinyónál is a rajta levő adat megőrzése a lényeg. Ha évtizedek múlva is kell, akkor annyit bírjon. Az hogy 3-5 évig talán kibírja, a gariidő végéig, aztán 1 nappal később már kit érdekel, az messze nem 200 év elvárás. Neked mennyit érnek meg a családi felvételek, amit nem tudsz 20 év múlva újrafotózni? De akár csak a kedvenc filmjeid gyűjteménye? Persze ilyenkor szokott jönni az "ott a net, majd letöltöm mástól ha kell", de ki lesz az a más, ha az is csak leechelne? A levegős vinyó már bizonyított, a héliumosról még a gyártó is csak annyit mer kijelenteni hogy a gariidőt remélhetőleg kibírja. És azután? Erre az oroszrulettre te bíznál fontos adatokat? Nemtom hol láttál lehetetlen elvárásokat, a levegős vinyók létező dolgok.

(#18) Dr. Akula válasza sb (#14) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Alig pár éve vannak héliumos HDD-k, de neked már évszázados tapasztalatod van róla... Miközben köztudott hogy a hélium szeret szökni, már a Zeppelinek legnagyobb gondja is ez volt, de te inkább reménykedsz hogy "á, velem ez nem történhet meg". Szerintem te ne is vegyél mást, egyenesen neked találták ki!

"Meg mellette ott van még két tucat hasonló ami alapján ugyanúgy nem működhetne HDD. Kegyetlen gyorsan pörög, nagyon közel vannak a fejek, rezonál, bármilyen fizikai behatásra sérül, sőt,"

Mindezt a polcon, áram nélkül? Ez valami perpetuum mobile? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#19) TeeJay válasza Dr. Akula (#17) üzenetére


TeeJay
félisten

Attól hogy elszökik a hélium a HDD miért pusztulna el azonnal? Tudtommal azért kell a hélium hogy ne melegedjen fel a tányérok között a levegő. Olvasni még vissza lehet az adatokat róla simán

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#20) hardzsi2 válasza Duree (#13) üzenetére


hardzsi2
aktív tag

Normális ember nem bocsátkozik jóslásokba, mert nevetségessé teheti magát, ha az élet rácáfol.

HDD frontján Karácsonyra tehát itt a 20GB.

A Seagate pedig 2026-ra 50TB-ot vízionál:

SSD frontján pedig már most is van 100TB-os, persze aranyáron.

A jövőben pedig, hogy egy random klasszikust idézzek: "ki tudja?"

[ Szerkesztve ]

flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)

(#21) TeeJay válasza hardzsi2 (#20) üzenetére


TeeJay
félisten

SSD-ből bármekkorrát tudnak hiszen ott nem korlátoz a 3,5" szabvány méretű szilárd ház. 2,5"-ban 7mm vastagsággal már a 2TB-os SSD is egál a 2,5" HDD-vel 4TB pedig előzi is hiszen ahhoz jelenleg 15mm vastag ház jöhet csak szóba és minimum 4 tányér 8fej
3,5" SSD-ben 2-300 TB is menne lazán maximum dupla nyák kell bele vagy több NAND-ot egymásra pakolni

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#22) Balika911 válasza TeeJay (#21) üzenetére


Balika911
nagyúr

3,5" SSD-ben jelenleg a Nimbus ExaDrive 100 TB a maximum, QLC-s amúgy. Itt a belseje.

(#23) Dr. Akula válasza TeeJay (#19) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

A hélium a légellenállás csökkentésére kell, hogy közelebb lehessen rakni a lemezeket, ezáltal többet belezsúfolni ugyanabba a méretbe >> nagyobb összkapacitás. Ha ide levegő kerül hélium helyett, az nyilván nem jó, hiszen akkor nem kellett volna drága (és korlátozott mennyiségű) héliummal szarakodni, Olyan ez mint az űrhajós szkafander, itt a Földön nem gáz ha kiszakad, fent az űrben meg igen. A vinyóban levő héliumért is lehet aggódni, a levegőért nem kell. Hiába jobbak a héliumosok működési tulajdonságai, ez csak addig van így amíg ott a hélium, másrészt tárolásnál a vinyó leginkább csak állni fog, az év(tized)ek alatt bekövetkező változások (hőtágulás, vetemdés, forrasztások elengedése) sokkal fontosabbak mint a (folyamatos) működési paraméterek. A gariidő végéig valószínűleg kibírja. És utána? Akkor már mehetnek az adatok a lecsóba? Nyilván ha nem kapcsolod be, akkor nem károsodik úgy se, de használni se tudod, utántölteni meg hol és mennyiért, sérülés esetén ki foltozza be a lyukat?

(#24) TeeJay válasza Balika911 (#22) üzenetére


TeeJay
félisten

24lapkát látok egyik oldalon ha mindkét oldalán van akkor 48lapka/nyák és van benne 4darab nyák

192NAND chip = 100TB
533GB/chip QLC-vel az elég harmatos vagy legalábbis nem a mai 128-160layeres hanem jóval régebbi

Samsung 970 EVO Plus az TLC-s és a 2TB-os verzión van 2 NAND lapka szóval ott 1 lapka 1TB és nem QLC-vel. Ráadásul még abban nem is a 128-160layer NAND van ha jól tudom
Ebből kiindulva ha a Samsung gyártaná rá a NAND-ot ez a 3,5" SSD minimum 2x de lehet akár 3x is nagyobb kapacitást tudna

Ha jól olvastam valahol az új 160layer NAND gyártással 2TB-os lapkát tudnak kiadni és a 2-4-8TB-os SSD-re 1-2-4 darab kell csak
Ahogy emelkedik a rétegszám úgy nő egy ilyen 3,5" SSD mérete sokszorosára

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#25) Balika911 válasza TeeJay (#24) üzenetére


Balika911
nagyúr

Ez mondjuk enterprise drive, lehet, a vezérlés foglalja a fizikai tárhely egy jelentős részét.

(#26) Agyturbina válasza Dr. Akula (#17) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

A vinyó NEM archiválásra való, nem arra tervezték. Sem a levegőst, sem semelyiket. Ezért írtam az elvárások irreálisok. :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#27) Dr. Akula válasza Agyturbina (#26) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Mit kell ezen tervezni? Ha a célnak megfelel, akkor arra való. A cél pedig az adatok hosszútávú megőrzése. Az egy dolog hogy a szalag olcsóbb, de csak nagy tételben, mert a mentőegység hozzá meg drága. Persze nem lehet úgy dobálni egy vinyót mint egy kazettát, de ezt leszámítva, ésszerű otthoni körülmények között teljesen tökéletes archiválásra. Az egyedüli ami a nagy állásban "elpárolgohat", az a hélium, más nem.

(#28) Agyturbina válasza Dr. Akula (#27) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Ha Te így gondolod azzal semmi baj, de akkor el kell fogadnod, azt az állapotot ami van, mert a vinyó adásszerűségre gyúr amihez kell a hélium, nem archiválásra. Ezért sem értem a problémád. :R
Ha ez nem tetszik lehet custom vinyót rendelni olyat amilyet csak akarsz, ha akarod vízzel töltök fel neked.
Ja hogy az nem ad megfelelő adatszerűségét ezért baromi drága lesz. Így jár aki aki fogpiszkálóval próbál maszturbálni :DDD

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#29) Dr. Akula válasza Agyturbina (#28) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nem értem q problémádat. Minden adott a feladathoz, egyszerűen csak nem az oroszrulettet kell választani.

(#30) Agyturbina válasza Dr. Akula (#29) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Így van ezért tálalták fel a szalagos adatrogzitest mert az a tuti archiválásra :R
Nem a vinyó.

Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy meg kell venni a héliummal töltött verziót, nagyon remélem. :R

[ Szerkesztve ]

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#31) Elk_hound válasza Dr. Akula (#18) üzenetére


Elk_hound
újonc

A Zepelinek hidrogénnel voltak töltve. :U

(#32) demagóg válasza Elk_hound (#31) üzenetére


demagóg
aktív tag

Aminek ugyanúgy problémás a tárolása...

-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

(#33) ceia válasza M@cika (#15) üzenetére


ceia
őstag

Így van, a világ összes virológusa, szakorvosa, egyetemi professzora, aki szerint súlyos járványelyzet van, hazudik, a betegek nem betegek, a halottak vígan isszák a Bloody Mary-t és a kormányok is csak ostobaságból vezetnek be korlátozásokat, adnak ki egy csomó pénzt a védekezésre. Még jó, hogy vannak ilyen okos emberek, akiktől megtudhatjuk, mi a valós helyzet! :C

        it's more fun to compute

(#34) Dr. Akula válasza Elk_hound (#31) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

A 2. vh és előttiek igen (azok is csak beszerzési okokból, kigyulladni már a nácik se szerettek, csak muszáj volt), ellenben nem a Hindenburg volt az utolsó Zeppelin. :U

(#35) Dr. Akula válasza Agyturbina (#30) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nem is veszem, de azért más is tudhat róla milyen veszéllyel jár az oroszrulett, hadd dönthessen mindenki az információ birtokában.

(#36) M@cika válasza ceia (#33) üzenetére


M@cika
őstag

Tessék nézd meg szépen a szlovákiai teszteredményeket. 1% körül van a fele lakosság tesztelése után a fertőzöttek aránya. Ha TE ezek után indokoltnak tartod a sok megszorító/korlátozó intézkedést.....

Nasit a kis fehér medvének!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.