Hirdetés

2019. október 18., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#44) Frawly


Frawly
(őstag)

A képet tovább árnyalja, hogy a NAND az NAND. A TLC-nek, QLC-nek gyártott NAND-ot is lehet MLC, SLC módban használni. Az SSD vezérlőjétől függ, hogy hány jelszintenként tárol a NAND-ban, egyszerű szoftveres beállítás kérdése, firmware-rel lehetne szabályozni.

Így működik az SSD-ken a NAND cache is. Nincs rajta külön NAND ehhez, hanem a normál TLC, QLC NAND egy része be van fogva SLC vagy MLC cache-nek. Ezt nem csak egy részével lehetne eljátszani, hanem az egésszel.

Illetve ezt gyártók szokták is játszani. Az Adata SP920-on pl. selejtezett TLC NAND van, de MLC módban újrahasznosítva. Ugyanis 2 bites (4 jelszintet) könnyebb kiolvasni, míg 3 biteset (8 jelszintet). Így azokat a NAND-okat, amik nem voltak elég jó minőségűek sok jelszint kiolvasására, újrahasznosítják kevesebb jelszinthez.

De feltehetőleg a 3D MLC-s SSD-k (Samsung 860 Pro, Adata SU900) sem MLC NAND-ot tartalmaznak, hanem 3D TLC-t, csak MLC módban vannak használva. Itt azonban nem az újrahasznosítás a cél, hanem egy prémium termékkategóriába pozicionálás.

„Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.