Hirdetés

2021. április 21., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) macimeister


macimeister
aktív tag

Open.

(#2) Z86 válasza macimeister (#1) üzenetére


Z86
őstag

Kivenni akkor érdemes - tudomásom szerint - ha tényleg huzamosabb ideig nem arról használod (mondjuk napokig, hetekig). Értelme annyi van, hogy nem töltöget folyton rá, mikor egy adott szint alá csökken a töltése.
+ ami valóban sokat árt neki, az a magas hőmérséklet. Mondjuk ha erős terhelés alatt hajlamos a gép a melegedésre, akkor erre érdemes odafigyelni és kivenni.
Teljesen nem merül le, mert előbb kikapcsol a gép.

(#3) Jhonny06


Jhonny06
addikt

Az minden akksi halála, ha állandóan rátöltögetsz és sose meríted le. Ha nem hordozod a laptopot, csak otthon használod, akkor töltsd fel teljesen, vedd ki és használd anélkül. A jobbak alig veszítenek a töltöttségükből, így ha mész valahova, akkor azonnal tudod vinni.

(#4) Ivan15


Ivan15
senior tag

en azt hallottam, hogy bennt kell hagyni, mert mint minden akku magatol merül, es ha bennt van akkor fel lesz töltve automatikusan. Autobol sem veszi ki senki, hanem legfeljebb utantölt =jaratja a motort, vagy megy vele 60 km-t legalabb havonta 1x
Szoval hagyd bennt es sz*rd le. :)

[ Szerkesztve ]

Remove Control

(#5) Sethdobaloah válasza Ivan15 (#4) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

mondjuk egy ólom akksinak nem túl sok köze van egy lítiumhoz, se használattal, se céllal, se karbantartással kapcsolatban.

A poszthoz: ha meg akarod kímélni, és megmenteni az utókornak, akkor kiveszed a gépből, és nem 100%-ra töltve rakod el, hanem 90% körül. Minden akksinak van önkisülése, ezért gondoskodnod kell róla, hogy ne merüljön le teljesen, mert a mélymerülés tönkreteszi azonnal.

De mi értelme van így a laptopodnak, beépített szünetmentese van... de ha kiveszed az akksit...
Egy normális akksi, hétköznapi használatban elmegy röhögve 2 évet. Addig kiszolgálta a gépedet. Legfeljebb veszel egy újat (15-20k, azaz havi 1000 pénz sincs), vagy egy utángyártottat 5k körül, ami szintén elmegy egy fél-1 évet.

Az én laptopomban kb 400 ciklus van az akksiban (4,5 éves), ezzel 40%-a van már csak meg az eredeti kapacitásának, így még megnézek rajta 1 órát HD-ban, vagy 1,5 óra netezés.
Soha nem figyeltem rá, a win kezeli magának.
Szóval szerintem szórakozzon az akksi kímélésével, akinek nincs jobb dolga :)

...csak én vagyok helikopter?

(#6) Ivan15 válasza Sethdobaloah (#5) üzenetére


Ivan15
senior tag

igy van

jo, akkor legyen ne auto akksi, legyen mobiltelefon akku. Azt sem veszi ki senki örült, amig megy. Csak a szemleltetes kedveert :)
((az uj elektromos autok lithium -akkuval mennek, erdekes lenne azokat kivenni))

[ Szerkesztve ]

Remove Control

(#7) Jhonny06 válasza Ivan15 (#6) üzenetére


Jhonny06
addikt

Ha kiveszed a mobilból az akkut, akkor nem működik. Ha kiveszed az autóból, szintén. Nem jó az összehasonlítás. A mobil akksijának szintén nem tesz jót, ha rátöltesz, az autónál nem tudsz vele mit csinálni, ott 'ez van' alapon egyszer csak elhasználódik. De ha otthon használsz egy laptopot és nincs miért beletenni, akkor nem baj, ha kíméli az ember.

[ Szerkesztve ]

(#8) Ivan15 válasza Jhonny06 (#7) üzenetére


Ivan15
senior tag

ugy tudom -es ez all minden hasznalati utasitasban, hogy az uj meg nem feltöltött lithium-akku a maximalis kapacitasat többszöri (3-4x) 100% -ra valo feltöltes/teljes lemerites ciklus utan eri el.

De azutan a gyakori teljes lemerites jobban röviditene az elettartamot -mint a ratöltes. pl 65%-rol 100%-ra.
En igy tudom..

Remove Control

(#9) Sethdobaloah válasza Jhonny06 (#7) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

ha kiveszed a laptopból az akksit, elveszted a funkcióinak egy jelentős részét. Ki-ki döntse el magának megér -e neki havi max 1000 forintot hogy a laptopja tényleg laptop. De azért tegyük hozzá, hogy a használt piacon a 3 éves laptop árát nem emeli meg egy újszerű akksi 10k-val sem. (sztem max egy kínai akksi árával kb)

Egyébként telefonom is bekapcsol, ha be van dugva a töltőre (és nincs benne akksi), de már nem lesz mobil. Csinálhatok vele majdnem mindent mint korábban, de azért mégsem ugyanaz.

Ivan15 : ez a Ni-MH meg még inkább a Ni-Cd akksikra volt igaz, a lítiumra nem

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#10) kali válasza Jhonny06 (#3) üzenetére


kali
legenda

ez igaz volt a ni-cd és a ni-mh korszakban, manapság már kevésbé!
mostanság már olyan védelmi elektornika van az akkumulátorban, ami nem engedi túltölteni, illetve korrekt módon beszabályozza a töltést, nincs folyamatos töltés, hibába megy hálózati táplálásról a noti!

Sethdobaloah; jogos, arról nem is beszélve, hogy áramszünet esetén adatot...stb menthet a notiban lévő akkumulátor, illetve szélsőséges esetben akár a merevlemez is károsodhat, ha akkumulátor nélkül kap áramszünetet a noti!

[ Szerkesztve ]

Linksys EA7500 Max-Stream AC1900 MU-MIMO Gigabit Wi-Fi router eladó https://tinyurl.hu/wHs9

(#11) Jhonny06 válasza Sethdobaloah (#9) üzenetére


Jhonny06
addikt

Nem hinném, hogy valaki direkt azzal nyírja ki a laptopja funkcionalitását, hogy kiveszi az akksit és így nem tudja hordozni. Lakáson belül, akksival is lehet properly használni a cuccot, félreértettél - én az ellen voksoltam, hogy ülünk az asztal mellett, bent az akksi és közbe töltjük is, mert sokan így nyomják.

(#12) Lauda


Lauda
félisten

Szerintem ne vedd ki, mert azzal lottek az alvo funkcionak ami igen hasznos dolog szerintem. Amugy en azt olvastam, hogy nem kell kivenni. Mondjuk engem nem is erdekel az akku, a kenyelem fontosabb, nem kell allandoan wint toltogetni, eleg havonta egyszer.

(#13) Sethdobaloah válasza Jhonny06 (#11) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Én is ezt csinálom, ahol asztalnál kell használnom van dokkoló, vagy ha nincs ott úgyis akksiról használom. Mert a laptop / win már nem csepptölt, hagyja valameddig merülni, és aztán rátölt.
Nekem meg értékes az a funkciója gépnek, hogy áramszünet esetén nem veszik oda a munkám.

...csak én vagyok helikopter?

(#14) Jhonny06 válasza Sethdobaloah (#13) üzenetére


Jhonny06
addikt

"Nekem meg értékes az a funkciója gépnek, hogy áramszünet esetén nem veszik oda a munkám."

Igen, ezzel nem tudok vitába szállni. :R

(#15) Ivan15 válasza Sethdobaloah (#9) üzenetére


Ivan15
senior tag

de pont a lithium-ion akkumulatorokra igaz. Nezd csak meg a mobildtelfonod hasznalati utasitasat is

Remove Control

(#16) Sethdobaloah válasza Ivan15 (#15) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

ha én mindent elhinnék, ami a használati utasításban szerepel :D lásd pl wiki
lemeríted teljesen, vagy 2 x 50%-ig, egykutya.
Nincs memória effektus, nem kell formázni, megkapod, működik örülsz, használod tönkremegy, veszel újat :) ez az életciklusa :)

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#17) lapa


lapa
veterán

a li-ion akksik gyilkosa:

-töltés
-töltöttség
-hőmérséklet

ha kell, használd. ha nem kell, akkor töltsd fel 40%-ig, rakd be hűtőbe (nem fagyasztóba, <0 foknál szintén halál) egy nájlonba. esetleg nedvszívó zacsit tolhatsz mellé. fél évente ellenőrizd és tölts rá 40%-ig. ha mélykisül szintén elhullik.

ebből következően a lemerítés (mivel utána töltéssel jár) is károsítja. ha valamikor ezt kéri, az a chip kalibrálása miatt van, nem azért mert akármennyire is használ neki. mindegy mikor mennyit töltesz rá, a töltés folyamata mindenképp roncsolja a szálakat.

üzleti notikban általában tudod szabályozni, hogy mettől meddig töltsön.

normál esetben bedugva nem használja az akksit, mikor az magától lemerül mondjuk 96%-ra (egy-két hét a körülményektől függően), akkor felnyomja 100%-ra aztán hagyja önkisülni megint. itt a töltöttség és a noti hője rontja szépen lassan.

az ólomakksi ezzel szemben teljesen feltöltve érzi jól magát, de az egy egész más történet.

(#18) macimeister


macimeister
aktív tag

Akkor összességében megállapítottuk, hogy ha laptopot vettél, akkor használd is laptopként. Semmivel se leszel előrébb, ha neki állsz és végletekbe menően elkezdesz mindenféle praktikákat alkalmazni. Használhatod aksi nélkül otthon az asztalon. Nem kell rá kínosan figyelned, hogy hol tart a szintje. Elég Mondjuk havonta egyszer beraknod és feltöltened. Viszont, ha kiszedve használod a gépet, akkor el kell fogadnod azt a tényt, hogy egy nem várt áramszünet miatt bukhatod az aktuális munkád. Rossz esetben az egész HDD-t. Átlagos felhasználás mellett akár benne is hagyhatod végleg. Kis szerencsével örülsz, ha a gép tovább él. Ellenkező esetben pedig amúgy se költenél aksira, mert csak az aktuális kiadást nézed, ami pedig sok, ha új aksit akarsz venni.

(#19) Ivan15 válasza macimeister (#18) üzenetére


Ivan15
senior tag

A Win7 Segitseg menüben van nehany tanacs az akku-elettartam növelesehez:

Windows 7 Start Menü// Hilfe & Support// Keresömezöbe: akku +Enter

A 4. pont az eredmenyek között: "Mennyire pontos az akku-tölteskijelzöje"

Remove Control

(#20) Thunderzolee válasza Lauda (#12) üzenetére


Thunderzolee
addikt

Alvó módba akksi nélkül is lehet rakni, csak nem szabad kihúzni a konnektorból.

Vagy ha mégis ki kell, akkor előtte bekapcsolni, leállítani, utána kihúzni, átvinni másik helységbe, megint bekapcsolni, stb.. ez így macerás, de sajnos már átéltem nemrég.
Egy pár napot barátnőimnél (két lány,a kik együtt laknak egy másik városban) töltöttem nemrég, nem vittem el a notimat, mondom majd használom az övéket. Nem is volt gond, de az akksi nélküli lét megviselte az idegrendszeremet, a fenti eseménysorozatot el kellett játszani minden egyes alkalomkor, ha másik konnektorba kellett átdugni a gépet, ami elég gyakori volt.
Ráadásul ez egy Celeron B8százas processzorú géppel volt..
Szörnyű volt.
Azóta ha megyek hozzájuk, előszedjük az akksit, és ameddig ott vagyok, benne van a gépükben.

Ja és úgy el volt rakva (költözködés után voltunk), h nem találták meg, ezért nem raktuk vissza már az első nap, mielőtt agyf×szt kaptam volna..

Nekem felért egy kínzással, h nem várt a gép ugrásra készen. :O

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#21) Sethdobaloah válasza Thunderzolee (#20) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

mondjuk én az ssd óta nem használom a sleepet. 3mp a bejelentkező képernyőig, vagy 23... engem nem zavar ennyi várakozás, cserébe meg nincs abból gubanc, hogy hetek óta nincs kikapcsolva a win :)

...csak én vagyok helikopter?

(#22) bambano válasza Z86 (#2) üzenetére


bambano
titán

akkor és csak akkor vedd ki az akksit a notebookodból, ha gyorsan és biztosan tönkre akarod tenni az akksitöltőt. egyéb esetekben hagyd benne.

(#3) Jhonny06: szerencsére erről a rátöltögetős meghalásról pl. a telóm akksija nem tud, 7.5 éves és semmi baja. szóval ez akksi-technológia függő, az egyik utálja a rátöltést, a másik utálja a teljes lemerítést.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#23) Jhonny06 válasza bambano (#22) üzenetére


Jhonny06
addikt

A 'semmi baja' mit takar? Mert az enyémnek sincs 'semmi baja' azon kívül, hogy kurva gyorsan lemerül, pedig 2 éves sincs. Persze pont én vagyok a nagy ellenzője a rátöltésnek, csak nincs időm betartani. :)

[ Szerkesztve ]

(#24) Z86 válasza bambano (#22) üzenetére


Z86
őstag

Mármint a a gépben lévő töltést végző/vezérlő áramkört? Első körben úgy gondolnám, ha nincs benne akku, akkor ez egyszerűen be se kapcsol, szóval mindegy neki.
Kicsit tudnád ezt részletezni?

(#25) bambano válasza Jhonny06 (#23) üzenetére


bambano
titán

2005. május 12-én vettem a nokia telómat, amit rendszeresen úgy használok, hogyha lemerült, feldugom vezetékes töltőre (ez a ritka), ha meg megyek valahova kocsival, bedobom a kihangosítóba (ez a gyakori).

Jelenleg ha átlagos mennyiségűt pofázok rajta és nem kap áramot, 5 munkanapot végig kibír az akksi. Ha folyton jártatom a szám, akkor 1 napot. Nem nagyon érzek kapacitáscsökkenést azóta, mióta megvan.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#26) bambano válasza Z86 (#24) üzenetére


bambano
titán

majd utánanézek, hogy honnan van ez az infó, de most nem ugrik be.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#27) ZTE_luky


ZTE_luky
aktív tag

Sziasztok, 3 éves Asus G56JR laptopomban teljesen elhasználódott az akkumulátor, és újat szeretnék bele venni. Ezeket a linkeket találtam, mit javasoltok, m ia véleményetek az utángyártott akksikról, mit javasoltok akku használatra? Mindenhol mást olvasni én anno mindennel próbálkoztam, de rohamosan csökkent az élettartam.

gyári új, 6 cellás (5200mAh) 43ezer, ennyit nem adnék érte

Asus G56Jr Akkumulátor 6600 mAh

Asus G56Jr Akkumulátor 4400 mAh

A33-N56 Akkumulátor 8800 mAh

Kb 10k szánnék rá, mennyire megbízhatóak, kihúzná 1-2 évig, vagy ezek sokkal silányabb minőségűek mint a gyári társaik?

Asus G56JR CN145D (ROG), XiaoMi MIPad II, XiaoMi Yi Ambarella A7LS, TQ MUSIC 2 RF Controller

(#28) tibcsiworld válasza ZTE_luky (#27) üzenetére


tibcsiworld
aktív tag

Ez a fórum már igen halott. :(

Az első 2 link nem megy, és a másik kettőből az erősebbet venném! A kicsi az vicc. Ha a laptopodban van dedikált grafikus kártya, (és miért ne lenne,) akkor meg mindenképp. DE! Ha játszol, vedd ki az akkut! Én nem vettem, és szétsütötte az aksimat. (Hasonló i7 3. generációs proci játékgrafkártyával) Vagy nagyon, nagyon jó hűtőt alá! Télre is!!! Nem szabad kispórolni, mert szétégeti a gép az aksit! :(

(#29) ZTE_luky válasza tibcsiworld (#28) üzenetére


ZTE_luky
aktív tag

köszönöm a válaszod!

Asus G56JR CN145D (ROG), XiaoMi MIPad II, XiaoMi Yi Ambarella A7LS, TQ MUSIC 2 RF Controller

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.