Hirdetés

2021. január 25., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) wesder


wesder
veterán

Jó volt olvasni a véleményed a jàtékról.

Egyébként ha belegondolsz Abby szemszögéből Ellie ugyan olyan rossz, vagy talàn még rosszabb, mint Ellie-nek Abby.

Einhorn az Finkle.

(#2) Neoteric


Neoteric
addikt

Nem rossz írás, többnyire egyet is értek vele. Abby külsőre nekem sem szimpi, viszont a karaktere megkedveltetése nálam működött, a végére valahol sajnáltam Abby-t is és Ellie-t is. Egyedülálló alkotás a játék sok szempontból. A látvány, a hangok, a mozgás, az animációk, meg maga az egész világ.. de valahogy a választási lehetőségeket én azért kicsit hiányoltam. Betudom annak, hogy valszeg lesz egy Part III, amihez nem passzolt volna, hogy ha megöli a játékos Elliet, Abbyt, vagy mindkettőt. :D

PSN: ne0teric_sAN

(#3) .LnB válasza wesder (#1) üzenetére


.LnB
félisten

Persze, ezt értem. Csak Ellie-re épült egy teljes játék ugye mindezek előtt. Azt nem tudtam elfelejteni. Pont ez is zajlik a játékban, Ellie karakterét romboljuk kicsit, Abby-t meg felemeljük. Próbálják egyensúlyba hozni őket. És ez teljesen okés lenne. Ha ez lenne az első rész.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#4) james001


james001
veterán

Jó írás,mintha csak én írtam volna,ugyanígy érzek én is :)
Bár nem értem miért van fennakadva mindenki Abby fizimiskáján,persze nekem is fura volt kicsit eleinte,de szerintem jobb is hogy nem egy nagy csöcsű álomnő lett,az meg végképp nem illene egy ilyen játékba. Mint karakter mondjuk nekem se jött be,túl "erőszakosan" próbálják megszerettetni veled,de én egyszerűen nem tudtam megkedvelni. De azért voltak király részek vele is.

Amúgy a vége nekem nagyon bejött,amikor bunyózunk a vízben,meg utána az epilógus is a gitárral :K Mondjuk a nagy fight-nál vártam egy Ellie és Abby életerő csíkot felülre de aztán rájöttem hogy ez nem Kojima játék ;]

I'm calling out to you, can you hear me? Numb and disconnected, just beyond your sight. I'm not myself anymore, but I'm not alone...

(#5) .LnB válasza james001 (#4) üzenetére


.LnB
félisten

Az a harc nagyon jó volt. És természetesen nekem is Kojima játékai ugrottak be róla. :D

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#6) Moby


Moby
aktív tag

Egy csomó mindennel egyetértek, de a minden elemében zseniálissal absz nem. Igen, vannak zseniális részei. De vannak problémás részei. Pl a társak viselkedése. Fejlődött az első részhez képest, de még mindig sokszor totál idiótaként viselkednek. Aztán ottvannak a randomeltűnő holttestek. Hogy ez mi okból került bele én nem tudom, de rohadtul gáz. De említhetném azt is, hogy Dina és Ellie között absz nincs működő kémia. Dina karakterével néhány átvezetőn kívül és egy lényeges elemen kívül a játékban gyak semmit nem tudtak kezdeni, ami mondjuk az első rész tükrében nem egy pozitív dolog. Nekem a játék egész első részével bajom van. Miközben a sztori azt meséli, hogy itt vendetta van, ellie sokkal inkább menekül az egész első részben, sokszor azt is elfelejteti, hogy mi az alapvető motivációja. Mintha egész más csapat csinálta volna az első és a második részét (a második rész nekem sokkal jobban tetszett). És még volt bajom a zenékkel, illetve azok hiányával is. A játékmenet: ugyan fejlődött az első részhezképest, de inkább csak több lett mindenből, de továbbra is azt éreztem játék közben, hogy egy filmfevételen vagyok, ahol ha nem azt csinálom amit a rendező akar, akkor bemondják a megafonon hogy álljunk le, és kezdjük előről. Bár a gunplay szerintem szórakoztató volt, emiatt a rettenetesen "megírt jelenetek" miatt a végére bevallom, én untam is kicsit. Sok volt már az egyforma színjátékból, amit nem tett könnyebbé, hogy csak a szenvedéspornó kötötte össze őket. Nagyon hiányzott nekem a játékból a valóságos emberi kapcsolatok. Csak Abby és Manny barátságát éreztem olyannak, ami odavaló egy ilyen sztoriban. Sajnos csak egy rövid epizód volt. És akkor utoljára: Abby tesztoszterontól csöpögő szörnyeteggé módosítása a korábbi trailerekhez képest nagyon-nagyon nem fér belea minden elemében zseniális kategóriába. Ha beleveszem az okot, amiért valószínűsíthetően történt, meg pláne nem.

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#7) .LnB válasza Moby (#6) üzenetére


.LnB
félisten

Jókat írsz tényleg. A kémia valóban elég nyögve-nyelős köztük. De a végén jól van bemutatva. Addig meg Dina parkolópályán van.
A társak viselkedése valóban gázos, ezt el is felejtettem. Konkrétan nem is csinálnak semmit a harcokban, plusz láthatatlanok az ellenség számára. Mondjuk utóbbinak szerintem inkább örüljünk.

Eszembe is jutott két gondolatom az írásod alapján, amit kifelejtettem.

Az első, hogy olyan a játék, mintha az egészet az első rész, zsiráfos jelenete alapján építettek volna fel. Az nagyon megmaradt bennünk az elsőből. És ezt végig mint ha szem előtt tartották volna. Mert itt az összes helyszín annyira emlékezetes.

És a második, a fekete leves. Az első 10 óra után, gondolkodtam, hogy nem fogok róla írni. Nem érdekelt, nem ragadott magával. Volt nap, amikor játszhattam volna vele, és inkább lefeküdtem aludni (este).

Ezért is értek veled egyet. El is gondolkodok, hogy átírjam e az írásom végét. Mert én úgy értem, hogy zseniális, hogy el tudom fogadni ha valaki annak tartja. Mert nem mindenkit zavarnak ugyan azok a dolgok. Nem mindenki ugyan azt tartja hibának. Az elején írom is, hogy nekem nem az. De ha ez az általános vélekedés róla, akkor el tudom fogadni.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#8) keIdor


keIdor
félisten

Nagy vonalakban ugyanazt érzem, mint Te. Bár nem értem még a játék végére, de vasárnap estére szerintem végzek vele, mert a hétvégét erre szánom. Ráfüggtem én is...

Helyzet a következő, már nem utálom Abbyt, mert látom az érem két oldalát, de jó megosztó játék lett valóban. A DS is az volt, de ott a játékmenet miatt, ez meg a karakterek miatt.
Az nagyon tetszett, hogy a stadionban egyből mutatták a hatalmas konditermet, meg Abby is mondta, hogy 90kg-ot már kinyomott. Ez legalább magyarázat a kinézetre. Készült a bosszúra, meg feszültséget levezetni is kiváló a gym.

Az viszont kellemetlen, hogy mindenki kedvenc karakterét az első részből annyire hamar és így "kiírják". Amikor Jesse hátulról befogja Ellie száját és mondja, hogy "nem hagyja, hogy ezt egyedül csinálja" az biztosan Joel helye lenne, mert korábbi trailerekben így volt még, erre full emlékszem.

Nem értem a csere okát, jobb lett volna, ha valahogy a játék felében történik meg az a jelenet a játék eleje helyett. A terv gondolom ez is volt... valamiért megváltoztatták.

Én szeretem egyébként a zombis témát a mai napig, bár itt ezek a fertőzöttek ugye élnek még, csak az emberségük tűnt el. De a belső szerveik működnek. Ha szíven lövöd meghal, a zombi viszont nem.:) A zombiknál nem így van, ezek nem zombik, ott csak az agy egy része megy.

Gameplay: 10/10
Környezet, hangulat: 10/10
Harcrendszer, fedezékek működése, gunplay: 10/10

A történetről majd a végén mondok verdiktet. Tudok mindent, csak nem átéltem, hanem olvastam. Nem ugyanaz.

[ Szerkesztve ]

(#9) Moby válasza keIdor (#8) üzenetére


Moby
aktív tag

Nem, az egy szándékos vágás volt. Az első kiadott trailer egyértelművé tette, hogy Joel nem él. Ezt le is írtam akkor* (gyak szándékosan elspoilerelte az ND), de akkor még azt gondoltam, hogy a két rész között hal meg, és a második rész Ellie bosszújáról szól. Ez többé-kevésbé be is jött. Sőt, jobb lett volna, ha így történik, ha csak sztoriként utalnak rá, mert ahogy kiírták a második részből őt, azt szerintem méltatlan a karakterhez, és az első részhez is.

/*olyan volt a rendezés, hogy üvöltött belőle, hogy Joel nincs ott fizikailag: nem lépett bele a pocsolyákba, stb

//amúgy nem nagyon értem mit keresel egy ilyen nagyon durván spoileres leírás és topik közelében, ha még nem ment végig.

[ Szerkesztve ]

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#10) keIdor válasza Moby (#9) üzenetére


keIdor
félisten

Akkor ez elkerülte a figyelmem vagy már elfelejtettem, 2-3 éve volt. :R

Méltatlan, egyetértek.

(#11) .LnB


.LnB
félisten

Ő játszotta egyébként Abby-t: [link] Hát jobban el tudtam volna fogadni így, ahogy valójában kinéz.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#12) Mumia


Mumia
csendes tag

Számomra annyira jól sikerült Abby bemutatása hogy a végén sokkal jobban sajnáltam őt. Ha belegondolsz, Ellie csak néhány barátot veszített, de simán hazamegy Jackson-ba. Abby viszont elvesztette az összes barátját, szerettét, és még az otthonába sem mehet vissza mert árulónak bélyegezték. És a végén a rabszolgatartóknak köszönhetően még önmagát is elvesztette egy kissé.

Én nagyon remélem, hogy a 3. részben még viszont látjuk újra régi formájában.

Nem lehet mindig nagy mellű vékony nő a főhős, végre egy belevaló csaj, aki úgy néz ki ahogy az nekem tetszik. Szerintem még soha más jétékban nem volt ilyen, úgyhogy köszönet Naugty Dog, ha lesz 3. rész az is must have lesz számomra.

(#13) .LnB válasza Mumia (#12) üzenetére


.LnB
félisten

Ezért is van jól megírva az egész. Így vagy úgy de mindenki oldalt választ magának.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#14) PR0JECTNR56


PR0JECTNR56
addikt

Az itteni közönségből valószínűleg kilógok majd azzal, hogy személyesen nem játszottam a játékkal PS hiányában, kizárólag teljes történetes walkthrough-t láttam róla. Az első részt és annak kiegészítőjét is így láttam, így a tényleges játékélményről nem szólnék, mert úgy gondolom az is az élmény szerves része. Egyik TLoU játékról sem láttam trailert és nem is olvastam róluk semmit megjelenés előtt, így az első találkozásom a játékokkal minden esetben maga a gameplay volt.

/// A KOMMENT SPOILEREKET TARTALMAZ ///

A grafika és az atmoszféra csodálatos, nagyon jól hiteti el a játékossal, hogy egy élő, tőle függetlenül is létező világ veszi körül, ahol ő közel sem a centrum, hanem egy benne mozgó kicsi és törékeny entitás. A karakteranimációk zseniálisak, az arc és ruhamozgások, az apró emberi gesztusok, amiket tesznek.

Nagyon tetszett az a megoldás, hogy a játék egyik kritikus pontjáig főleg Ellie szemszögéből látjuk a történetet, majd később Abby környezetébe is egy sokkal részletesebb betekintést nyerünk, valamint a történet idővonalait remekül fésülik össze a végjátékra visszafejtve a korábbi szálakat. A történetmeséles dinamikája kiváló, vicces és hátborzongató pillanatokat is képes találni egyik pillanatról a másikra.

Mindkét oldal követ el szörnyűségeket, és a kezdetben is igen mélyen húzódó lelki sebeket egyre széleskörűbb testi sebek is követik, ahogyan a két oldal érzelmi viharok súlytotta pokolvidéken ingatag a józan ész egyensúlya.

A történet végpontjára gyakorlatilag teljesen kifosztják egymást, önmagukból csak egymásra vicsorgó, véráztatta, megcsonkított emberi roncsokat hagyva hátra, a környezetükben végzett direkt és indirekt pusztításról nem is beszélve.

Az általunk ismert és jelenleg uralkodó törvények és társadalstruktúrák összeomlása magával hozta a legelemibb ösztönök teljes feltámadását és kiélését, ahol a "túlélni" és legnagyobb szociális érzékenység esetén is a "túlélnünk" néhány főre korlátozódik maximum és ezek a néhány fős, egymásról még gondoskodni képes csoportok is igen gyakran konfliktusba kerülnek azzal a rendszerrel, ami éppen föléjük szerveződött érzelmi és érdeki okok nyomán, miközben az emberek kezéből a világot kifacsaró járvány sem tétlenkedik az eltelt idő alatt.

Alapvetően igazán pozitív fő karaktert nem hordoz a játék, amitől nagyon emberinek tűnik és a szereplők morálisan megkérdőjelezhető döntései is érthetővé válnak a játékos számára, ha bőrükbe képzeli magukat.
Összeségébe véve szerintem ez egy igazán meghatározó történet központú cím lett úgy az egyes játékosok, mint az ipar számára.

[ Szerkesztve ]

(#15) Tuomas válasza Mumia (#12) üzenetére


Tuomas
Ármester

Egyetértek, jól rátapintottál a lényegre!
Abby ábrázolása nem véletlenül lett ilyen. Szörnyetegnek akarták beállítani, minél ellenszenvesebb legyen a játékosnak, hogy aztán minél inkább ellentmondásba kerüljünk saját magunkkal.
Én akkor is undorodtam tőle, amikor átvettem felette az irányítást, egészen addig, amíg el nem kezdtem megismerni a történetét, és aztán lám lám,a játék végére már a külseje sem szörnyetegre hasonlított, hanem egy átlagos külsejű megtört emberére.

És ne feledjük, Abbyt mi magunk "teremtettük" ilyennek.

[ Szerkesztve ]

We were here

(#16) zsotesz81


zsotesz81
senior tag

Nálam is lepörgött a credits, nekem összeségében nagyon tetszett a játék. Szerintem a társak rendben voltak, mondjuk ha sunnyogtam akkor valóban nem csináltak semmit, viszont tűzharcban elég hatékonyan szedegették le az ellent.
Nálam két dolog van a story-val kapcsolatban ami számomra nem derült ki.
Ugye Ellie azt mondta Abby-nek , hogy tudja miért ölte meg Joel-t, ha jól emlékszem Ellie-nek senki nem mondta, hogy Abby apja volt az egyik orvos akit Joel kinyírt. Illetve az is talány számomra, hogy mikor Joel mondta Ellie-nek , hogy leállította a firefly-okat, akkor Ellie vajon ezt úgy értette, hogy Joel ott jó eséllyel legyilkolt mindenkit.
A másik,hogy Abby honnan tudta, hogy kit kell keresnie? Mert az , hogy van egy név az kevés, ezt egy picit jobban kifejthették volna.
Ja meg ha jól emlékszem még volt tavaly valami olyanról szó, hogy Ellie anyja is képbe kerül meg majd megismerjük, ezt a szálat eldobták?

(#17) #09990144


#09990144
törölt tag

Ma a végére értem én is a történetnek. Elolvastam a tesztet, klassz lett, kb egyet is értek vele.
Abby eleinte nagyon nem volt szimpatikus, viszont a végére egészen megkedveltem. Levvel nagyon jó párost alkottak. El tudok képzelni egy 3. részt velük, ami róluk (is) szól, ahogy megkeresik a fireflyt :)
Viszont a többi új karakter kicsit gyengébbre sikerült. Jesse is meg Abby bandája is olyan semmilyen lett.
Másba én nem is tudok belekötni.

Grafika, animációk, arcmimika, ezek, ahogy előttem is írtátok 10/10. Csak tátottam a szám néhány jelenetnél, még egy slim-en is eszméletlen, ahogy kinéz.

(#18) Mumia válasza Tuomas (#15) üzenetére


Mumia
csendes tag

Számomra sose látszott szörnyetegnek, [link] sőt épp ellenkezőleg.

Végén elgyötörten lefogyva látni rémes volt.

Arcmimikára vissatérve, még hozzá foghatót sem láttam semmiben.

[link] Pl ebben a jelenetben az a büszke arckifejezése Abby-nak valami zseniális.

(#19) .LnB válasza zsotesz81 (#16) üzenetére


.LnB
félisten

Az első rész végén amikor megérkeznek Joel-ék a korházba, akkor eltöltenek ott valamennyi időt a beavatkozás előtt, amit nem látunk. Akkor simán megismerkedhettek.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#20) Moby válasza Mumia (#12) üzenetére


Moby
aktív tag

Ha lesz harmadik rész, nekem az kimarad. A szenvedéspornóból nekem ennyi elég volt. Egy kicsit úgy érzem, hogy én (is) fizettem a készítők terápiás kezelését, amibe beleborították az összes frusztrációjukat, amik érik őket az identitásuk, a kinézetük, vagy bármi miatt. Én ezt nem kérem egy videójátékban. Utólag azt kell mondjam, hogy az sem lett volna nagy baj, ha ez is kimaradt volna. A parádés technikai megvalósítás ellenére sem volt különösebben hatással rám a játék, illetve amikor volt, az nem volt olyan élmény, amit szívesen éltem át. És semmiképp sem szeretném újra.

[ Szerkesztve ]

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#21) .LnB válasza Moby (#20) üzenetére


.LnB
félisten

Nekem azért megvolt az a bizonyos "long journey" érzésem, hogy hol és min mentem keresztül mire a végére értem. Amitől nem maradt rossz érzésem a játékkal kapcsolatban. De azért a kezembe adhatták volna a választás jogát, ha más nem, legalább a legvégén.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#22) Moby válasza .LnB (#21) üzenetére


Moby
aktív tag

Az megvolt nekem is, és bár volt hibái, amiket említettem, mint videójáték, egyértelműen jó. Ez vitathatatlan. Az üzenet nekem túl pátoszos ami (és ez jellemzően így is szokott lenni) rettentetesen túl van magyarázva képekkel, és túl van tolva. Egyrészt sokkal kevesebből is értettem(volna). Másrészt ilyen üzeneteket, ilyen nyelven nem szeretnék kapni a videójátékoktól. Nekem ez nem erről szól. Nem is nagyon szeretném, hogy erről szóljon, és kicsit foglalkoztat is a kérdés, hogy ezt hogyan tudnám én, mint fogyasztó kifejezni. E percben nem vagyok biztos benne, hogy ha az ND valami egész mást csinálna a jövőben, nem futna-e ki valami hasonló kampányban. Nem szeretném. Oké, értem, vettem, elfogadom, hogy a videójáték egy önkifejezési eszköz, amibe bele kell, hogy férjen ez is. Ez stimt. Viszont kell, hogy legyen valami kapaszkodó, ami alapján választhatok, hogy ezt akarom-e. Erre jelenleg nem látok megoldást. Nem tudom meg ezt egy játékról, csak ha megtudom miről szól, amit nem akarok tudni. Mert ha olyan, ami nekem oké, akkor gyakorlatilag nem lesz értelme játszani vele ezután. Nincs rá jó megoldás. Most az lett a megoldásom, hogy bármennyire nehéz elfogadnom, az ND játékait a jövőben abba a kategóriába kell sorolnom, amitől lehet, hogy óvnom kell magam. De ez lehet egy álatlános irány az jövőbeni játékoknál, és akkor nagyon de nagyon nehéz helyzetben leszek.

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#23) .LnB válasza Moby (#22) üzenetére


.LnB
félisten

Te az Uncharted szériával kapcsolatban is így érzel?

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#24) Moby válasza .LnB (#23) üzenetére


Moby
aktív tag

Főképp az uncharted szériát látom szintén veszélyben. Ott, ahol ez explicit, nem gond. Mehet. ki tudom dodge-olni. 3 gyerekes apaként soha a közelébe nem mennék a That Dragon, Cancer-nek, meg egy darab meghalna belőlem miatta. Értem a célját, nem értek vele egyet, de értem, elfogadom a létezését. Viszont tudom mi az, tudom kezelni a helyén. Amikor olyan címek mennek el a no go zónába, amik addig másról szóltak, az nem oké. Félreértés ne essék, nem várom egy TLoU-tól sem, hogy llimonádéba menjen át, nem erről van szó.

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#25) janeszgol válasza Tuomas (#15) üzenetére


janeszgol
veterán

Hm. Zseniálisan kitalált játék, bátor vállalás. Ez a hozzászólás (plusz a #18-as is) meg szép.

[ Szerkesztve ]

(#26) Cifu

Köszi a cikket! :R

Én is azok közé tartozom, aki a partvonalról nézi max. a TLoU játékokat.

De ezzel együtt inkább ezt a cikket éreztem reálisnak, és nem a GamePodon megjelent Garth cikket. A szerint ez a világ legjobb játéka, pont.

Itt már látszanak az árnyékok, problémák. A játékmenet videókat elnézve én sose értettem mi ez a nagy TLoU hype, megértem, hogy érzelmekkel teli játék, és ilyen téren igényes, de amúgy valahogy "csak" egy jól megcsinált iparosmunka. Ez nem leszólás, félreértés ne essék, láthatóan zseniális a maga módján. Csak azért a hibákat (amik azért vannak) mintha sokan nem vennék észre, hiába vannak ott...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#27) janeszgol válasza Cifu (#26) üzenetére


janeszgol
veterán

Nem veszik észre, mert játék közben nagy fokú érzelmi viharba kerülsz. Ez ugye a videókat nézve nem jelentkezik.

(#28) .LnB válasza Cifu (#26) üzenetére


.LnB
félisten

Sokaknak teljesen betalált a játék. Ezért a sok 10/10-es kritika. Nincs ezzel baj, mert igen nehéz a játékba belekötni.
De én inkább a Cyberpunk-ot várom, nekem szerintem az lesz az év játéka. Csak akorül meg gyűlnek lassan a felhők... (a pletykák szerint)

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#29) Tuomas válasza Cifu (#26) üzenetére


Tuomas
Ármester

A hibákat illetően igazad van. Számomra a legidegesítőbb az volt, amikor megint a társat kellett kerülgetni, már az első részben is az volt a leginkább dühítő, hogy lopakodnék, osonnék az ellenfél mögé és a társam berohan elém, akiben elakadok. :(

We were here

(#30) Moby válasza .LnB (#28) üzenetére


Moby
aktív tag

Hát én azért eléggé észrevettem, hogy a társak hülyén viselkednek, hogy a a hullák eltünedeznek (WTF?), és hogy vannak bevilágítási problémák. Nem zárható ki, hogy ezekből semmivel nem találkoztak illetve nem vették észre, de ezt azért nehezebb elképzelnem, minthogy elvakultak.

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#31) .LnB válasza Moby (#30) üzenetére


.LnB
félisten

Bevilágítási problémát én nem láttam. Ha volt is, minden más helyzetben annyira szép a bevilágítás is, hogy az nem mérvadó.
Semmi sem hibátlan ha 10/10-et adnak rá, hanem. De ezek apróságok a nagy egészet nézve amiket írsz. Nem hiszem, hogy ezek miatt a 9/10 jobb értékelés lenne. Persze ezeket a pontozásokat sose támogattam, de ha már használják..

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#32) Bird


Bird
addikt

Eszméletlen szép ez a játék.... Ha ilyen szép lenne a division 2 is, azt hiszem megnyalnám mind a tíz ujjamat. :)

Kerek, összeszedett, és nem utolsó sorban komplex írás, nem a manapság "megszokott" logout minőségben. :R

[ Szerkesztve ]

.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.

(#33) Woodslave


Woodslave
veterán

szeretem az írásaid. :R

Én is hasonlóan indultam. Last of us youtube, majd ps4-en végigjátszás. Középkorú apaként. De ettől függetlenül Joel utolsó döntésével bár abszolút megértettem és minden bizonnyal én is így tettem volna, de külső szemmel nem tudtam egyetérteni és teljesen azonosulni. Rengeteg ember halt meg ennél kevesebbért.

Ellievel se volt ilyen "érzelmi azonosulásom" az első rész alapján nem is kellett hogy legyen, a másodikban meg nem is törekedtek erre. Alapvetően liberális felfogású vagyok tehát ez se befolyásolt Ellie megítélésében meg tudtuk is mi a pálya.

Amikor megölték Joelt azt mondtam vicsorogva qrvára megölöm az összeset alig várom.

De aztán velem pont elérték amit akartak. Megmutatták miért csinálta Abby. És akkor pont azt gondoltam van olyan ember aki nem érti ezt meg? Elliet miért? Mert volt egy első rész? Ez már legitimálja az ember szemében az agyatlan mészárlást amit művel? Ehhez képest Abby sebészi pontossággal csinálta amit csinált.

Persze lehet én vagyok a primitiv meg egyszerű ember akit meg tudott vezetni a Naugthy ezzel a sokak szerint olcsó húzással de igen. :K A játék során sokkal jobban megkedveltem Abbyt és nekem inkább a legutolsó harc okozott problémát nekem az nem "tetszett" ebből a szempontból.

Szóval számomra a sztori is tökéletes volt, egyik fél halála sem okozott volna kielégülést.

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#34) .LnB válasza Woodslave (#33) üzenetére


.LnB
félisten

Pont ez a jó, hogy van akiknek sikerül megkedvelniük Abby-t. Különben nem működött volna a játék, és nem lenne ekkora siker. Én a játék végén is Ellie mellett álltam, de az a szerencse, hogy mindenki választhatott. Ha már másban nem is..
Mert szerintem a végére betehettek volna egy döntést, hogy kivel szeretnéd befejezni az utolsó harcot, és ki marad így életben. Ha már végig ennyire a bosszún volt a hangsúly.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#35) Tuomas válasza .LnB (#34) üzenetére


Tuomas
Ármester

Szerintem nem a bosszún volt a hangsúly. :N

We were here

(#36) Woodslave válasza .LnB (#34) üzenetére


Woodslave
veterán

szerintem ez nem az a játék kell hogy legyen ahol te írod a történetet

A 4 évvel ezelőtt Abbynél már tudtam hogy itt velünk jásztanak :D

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#37) Moby válasza .LnB (#31) üzenetére


Moby
aktív tag

Nem a pontoás miatt, a pontozás nem lényeg, hisz nincs a közösségben elfogadott definíció a pontozásról, a skáláról, stb. A 10/10, és a 9/10 is jelenthet bármit.

LG OLED55C9 | PlayStation 5 | PlayStation VR | Nintendo Switch

(#38) Woodslave


Woodslave
veterán

a technikai része is lenyűgözött. Én ilyen hibákat nem figyeltem meg. Se fény, se hulla. Néztem pár videót milyen részletekre figyeltek. Padlón a port letörlöd ha kúszol stb.
De a kurva molotov koktélt miért nem akkor gyújtja meg amikor eldobja? Előveszed meggyújtja aztán visszarakja a hátizsákba annyi apró xarra figyeltek amit le se xar senki, de ez? persze ez is apróság de akkor is.

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#39) Mumia válasza .LnB (#34) üzenetére


Mumia
csendes tag

Folytatás szempontjából nem működött volna a dolog. Ahol én éreztem a döntés lehetőségének a hiányát, az a kórház Ellie-vel. Ott kellett volna döntési lehetőség, hogy végzel e az orvossal vagy nem.

(#40) Mumia válasza Woodslave (#33) üzenetére


Mumia
csendes tag

Pontosan ez a véleményem nekem is. Szerintem egyáltalán nem olcsó húzás ez, hanem mesterien kitervelt érzelmi játék, amire nem mindenki volt vevő.

De nekem úgy tűnik véleményeket olvasva nem csak itt, hanem több helyen, hogy azok között akik valóban játszottak a játékkal és nem csak a kiszivárogtatott részletek alapján vicsorognak, ott többségben vannak akik ha nem is álltak Abby mellé de legalább el tudják fogadni a motivációját.

Én bevallom a játék utolsó szakaszában Ellie-t irányítva csak azon járt az agyam, hogy hátha valahogy meg tudom menteni Abby-t.

Amikor először írtam véleményt a játékról hirtelen felindulásból még szidtam a végét, de most már úgy érzem, hogy az is zseniális. Rohadt nehéz dolga lesz Cyberpunk 2077-nek ha el akarja venni az év játéka címet ettől. Másnak meg garantáltan semmi esélye.

(#41) Woodslave válasza Mumia (#40) üzenetére


Woodslave
veterán

az is zseniális, hogy gyakorlatilag megmented Abbyt. Mert ha nem megy utána akkor tuti ott hal meg az oszlopon

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#42) keIdor


keIdor
félisten

Na, én is befejeztem a játékot. Jó volt!
Szkeptikus voltam a leakeket látva, de én tévedtem és pozitív csalódás. Abszolút.
Megosztó a története, az biztos.
Én mindkét főszereplőt sajnálom.
Irónikus, hogyha Ellie el sem indul, akkor halna meg Abby, lassú és fájdalmas módon.
Neki meg megmarad a családja.
Szomorú egy történet ez... :(
Ha nézem az érem két oldalát, akkor megértem Abbyt. Ha róla szólt volna az első rész, akkor a játékosok 100%-ának menne ez. De így, marad megosztó. A végére már nem haragudtam a karakterre. Ez volt a készítők célja. Nálam működött.

Továbbra is sajnálom, hogy Joel ilyen hamar és ily módon távozik. Tudva azt, hogy Ellie még mindig haragszik rá, talán ez a legszörnyűbb, belegondolva...

Nekem 36 óra volt, kihagytam 3 kártyát és 1 papírt valahol, a többi megvan, ezért is tartott nekem idáig, próbáltam mindenhová benézni, ezek szerint 4db hibát vétettem. :)
Platinára megyek...

Buggal kettővel találkoztam:
[kép] - itt hiányzik a textúra.
[link] Itt meg eltűnik a bokor. :)
Egyik sem nagy dolog, de megemlítem.

Értékelés. Hibátlan termék nem létezik. A 10/10-es értékeléseket hagyjuk is...
De közel van hozzá. 9/10 vagy 9.5/10-et adnék rá. Nem tudok belekötni, az az igazság. Atmoszféra és hangulat marha jó, én szeretem ezeket a post apocalyptic játékokat, nekem nagyon átjött ez a rész is. AI szerintem kimagasló a mai kínálatban. Grafikára nincs panasz...
Santa Barbara-ban a növények árnyékain sokat lehetne húzni, de majd a PS5-ön. :)
Ritkán nyomok new game +-t, de itt fogok. Majd az új hardveren.
(meg majd ma, elkezdem a platina miatt)
Arcmimika szokásos ND minőség, karakterek is nagyon jók, hihetők teljesen. Mintha élnének valóban.
Sokan sírnak a pc miatt. Holokausztról egyszer volt csak szó, sosem zavart. Érthető, hogy fel van hozva. Leszbi szál, nem zavar. Abby kinézetére már van hihető (számomra igen) magyarázat, úgyhogy az sem zavar, el tudom fogadni.

Úgyhogy talán, igazából ennyi. :) Kell erre aludni párat... most a hatása alatt leszek pár napig.
Nem sok játék képes erre... Witcher 3 képes volt. Red Dead Redemption 1-2 szintén. Detroit: Become Human, Bioshock: Infinite, God of War 2018, SWKotOR 1-2, Death Stranding szintén... meg TLoU 1 természetesen.
Ilyen minőségi játékok mellé került ez is.

(#43) Mumia válasza keIdor (#42) üzenetére


Mumia
csendes tag

Érdekes módon, amikor férfi szereplő van bodybuilder alkattal ábrázolva posztapok világban, akkor senki sem követel rá magyarázatot.

Abby-t meg egyébként nem is testépítőről, hanem egy crossfit-es csajról mintázták.

Seattle-ben meg adott volt az edzési lehetőség, szóval ez csak sima kifogás a begyöpösödöttek részéről. A vicc az egészben, hogy ezek valszeg ugyanazok az emberek akik mindig sírnak, hogy vékony csajok férfiakat győznek le játékokban.

(#44) Woodslave válasza Mumia (#43) üzenetére


Woodslave
veterán

nekem semmi bajom a formájával, de azért ehhez a fizikumhoz azért pláne egy poszap világban ahol nem tudsz eleget és jót enni azért ki kellett pakolni néhány gyógyszertárat ;] :D (mondjuk most is ki kéne)

[ Szerkesztve ]

"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

(#45) keIdor válasza Mumia (#43) üzenetére


keIdor
félisten

Jaja, egyből mutatták a stadionban a konditermet, nem véletlen.

(#46) .LnB


.LnB
félisten

Látom, hogy át lett hozva ide is más topikokból, hogy Abby miért ilyen téma. Remélem az kivehető az írásomból, hogy a miértek nekem nem voltak kérdésesek. Figyeltem a játék alatt, minden meg van magyarázva. Sőt, a sztori szempontjából ez kellett is, hogy elsőre Ellie ne is legyen ellenfél. Majd a végére kicsit mesterkélten, de le kellett fogyasztani, hogy Ellie méltó ellenfele legyen. És nem is utáltam Abby-t, csak nem tetszett a külseje. Egyébként se könnyű azonosulni női karakterekkel, de ilyen izmossal, ami számomra elidegenítő külső, még nehezebb.

Homo Ludens ထ Sic Mundus Creatus Est ထ

(#47) doc


doc
veterán

Huhh, en is idetalaltam :)
Latom eppen Abby kulseje a tema. Nekem szemely szerint nem jonnek be az izmos nok (volt nagyon sportos testalkatu csajom, de inkabb a noisebb alkatot valasztom ha lehet), de ez it tokeletesen indokolt volt, sot...
Nem veletlen hogy eleg sok jelenetben Abby meg evekkel korabbi, fiatalabb onmagat latjuk, ahol kimondottan szexi, noies. Tokeletesen megertheto hogy az apjaval tortentek utan "felcseszte az agyat" es a bosszu megszallottja lett. Egyreszt az emiatti feszultseget is levezetheti a kondizassal (amihez nem kis felszereles volt neki WLF tagkent), masreszt ha tudatosan keszul arra a pillanatra amikor szembekerulhet az apja gyilkosaval, nyilvan igyekszik minel jobb formaba kerulni. Szerintem teljesen rendben volt ez igy :)

1N23456.HU - A Veszprém megyei motorkölcsönző

(#48) janeszgol válasza doc (#47) üzenetére


janeszgol
veterán

O tole undorodnak a legtobben, pedig o a legemberibb karakter?

(#49) doc válasza janeszgol (#48) üzenetére


doc
veterán

Igen, a poen hogy OBJEKTIVEN nezve Abby kb a legkevesbe aberralt karakter mind kozul.
Megoltek az apjat, o bosszut all erte, "szemet szemert" jelleggel. Az o apjanak halalaert annak a gyilkosat oli meg (igen, nem csak siman kivegzi, hanem szetveri a fejet, de mindenki gondoljon bele oszinten hogyha az o apjat olne meg valaki, tutira nem torne elo belole az allat?), Elliet es Tommyt hagyja elmenni, sot, ha jol remlik talan pont o mondja azoknak akik meg akarjak olni oket hogy NE.
Ezzel szemben Ellie gyakorlatilag tomegmeszarlast rendez, Abby baratait is siman legyilkolassza hogy kozelebb jusson hozza, sokkal elvakultabb, fanatikusabb karakter, bar a motivacioja pontosan ugyanaz.

1N23456.HU - A Veszprém megyei motorkölcsönző

(#50) RudY válasza Woodslave (#38) üzenetére


RudY
addikt

A kúszás egyébként érdekes, több helyen és alkalommal gyakorlatilag nulla az eredménye, konkrétan pl. itt is teszteltem:

A véres lábnyomok szépen megoldottak, de kúszva semmi látszatja se a földön, se a ruhán. Na jó, szerintem arra nem gondoltak, hogy van olyan beteg állat, aki a vértócsában akar fetrengeni, de hát teszt a lelke mindennek. :DDD

Erről azt hittem, hogy szuper fotó lesz, de a 3 orrlyuk kicsit zavaró: :U

Ez akár egy Death Stranding-re utaló easter egg is lehetne, pedig csak a ház és egyéb textúrák tűntek el:

Összességében nekem piszkosul tetszett, kihagyhatatlan élmény volt, lassan jön is a New Game+ és a platina. :K

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.