Hirdetés

2018. július 22., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Pano


Pano
(őstag)

Grat, jó cikk lett! :C
Köszönjük.

Nekem a "körtécske" tűnik ígéretesnek, ha a lomhaságot ki tudják küszöbölni ubuntu alapon, akkor eléggé elterjedhet, mert sokan fogékonyak az Apple style-ra.

[ Szerkesztve ]

(#2) wetomi


wetomi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Részletes, jó cikk lett! Egyre jobban tetszik a Chakra, szedem is le és rakom fel Vboxba.

(#3) Victoryus


Victoryus
(őstag)
LOGOUT blog

A cikk tetszik, de amíg nincs linuxra GTA addig marad a win. :)

(#4) haris válasza Victoryus (#3) üzenetére


haris
(őstag)

Ezekre a hozzászólásokra miért van szükség :W

A cikkhez:
a bodhi-t kipróbálom egy régi eee 2g-n. kíváncsi vagyok mennyire lesz használható.

Az élet szép, csak drága! Persze lehet olcsón is, de akkor nem lesz olyan szép!

(#5) wody21


wody21
(fanatikus tag)

A felsorolt disztribúciók közül melyik "fogyaszt" a legkevesebbet? (értem itt 1 notebook akksiról történő üzemeltetését) Vista 32bit Buzinesszhez képest milyen különbséget lehetne tapasznyalni?
Köszönjük a cikket!

(#6) bandras0226


bandras0226
(fanatikus tag)

A Chakra Live DVD-n választható a magyar nyelv!

"A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával." Voltaire

(#7) aag


aag
(őstag)

Grat a cikkhez! :C :R

(#8) shaddam


shaddam
(fanatikus tag)

Apám ezeréves laptopján majd lehet elkísérletezgetek az egyik disztróval. Nekem a pinguy os áll a legközelebb a szívemhez.Alapból van benne ps3 media server,meg minden amire az ember gondolhat.Szerelem az első látásra.

PS4,PS3,PS Vita, PC, Nintendo 3DS, Phantom 3 Advanced, Bfight210, MartianIII #TeamZsarnokgyík

(#9) gabe_


gabe_
(őstag)

Jó cikk. A legacy-t és az indiai nevűt kipróbálom. :R

Sovány szakácsban sose bízz!

(#10) ViZion


ViZion
(PH! félisten)

Pano: köszi! Valóban jó a Comice OS, csak sztem Ubuntutól el kellene szakadni... :U

wody21: Van fogyasztásmérőm, de egy részét Virtualboxban próbáltam. Telepítve Comice OS lett, esetleg Fedora vs. Comice OS vs. W7 lehet, ha összeszedem magam :U

bandras0226: Ohh. Nálam nem. De miért nem? Full x86_64 bitet töltöttem az oldalról.

Többiek: Köszi, h benéztetek, olvastátok! Lehet, h "sorozat" lesz, de inkább csak hírek szerű - ne csak a -aminek nem mondjuk ki a nevét- :D legyen blogja ;]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11) zoli62


zoli62
(PH! addikt)

Chakra tényleg egész jó. Szerintem a címnek ez inkább jobb lenne: Linux ajánló: néhány könnyen használható disztribució.

[ Szerkesztve ]

(#12) CPT.Pirk válasza ViZion (#10) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Szerintem csak átsiklottál felette. Tényleg ott a magyar nyel, a karácsony körüli Chakra kiadásban is ott volt.

Egyébként valami kicsi gépen ki fogom próbálni azt / azokat a mini linuxokat, tetszenek. Jó a cikk.

[ Szerkesztve ]

(#13) ViZion válasza CPT.Pirk (#12) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

NEM... :D Nálam virtualboxban a fentebb írt helyről letöltve nincs magyar. :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#14) kerekfej


kerekfej
(PH! addikt)

Jó cikk. :)

(#15) Pano válasza ViZion (#10) üzenetére


Pano
(őstag)

"csak sztem Ubuntutól el kellene szakadni... "

Sajnos max az fog csak elszakadni, aki már jóval jártasabb a linuxban és ismeri a csínját, bínját.
Az ubu disztróknak van egy hatalmas előnye: a szoftverközpont és a plugin, codec támogatás. Lehet szemezgetni egyszerűen és könnyen kiválasztja az ember, hogy mi kell neki.
Persze, más disztrókon is van hasonló, viszont be kell ismerni a legátláthatóbb és leginteraktívabb az ubié. Nagyon sok gondtól megkíméli az átlag embert.
Sok nem ubis disztrónak az a hátránya, hogy kevés szoftverrel települ, vagy olyanokkal amiknek van sokkal jobb alternatívájuk. Én is most ismerkedek a linux kiadásokkal és ezt vettem észre. Nekem a fedora volt a leggyorsabb, és tudatosabb fejlesztést éreztem mögötte. Viszont az ubuntu kiadásokat meg sokkal egyszerűbben tudtam személyre szabni, leszedni majd feltenni azt ami nekem kell.

Ma az egész napomat elcsesztem a lubuntura és marha jót sikerült kihoznom belőle, de idegesít ez a kezdeti lomhaság (ha már használja az ember 1-2 órát no gond), úgyhogy megyek vissza fedorára. Legalább ismerkedésre jó volt és jó pár dolgot megtanultam ma önerőből megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#16) Victoryus válasza haris (#4) üzenetére


Victoryus
(őstag)
LOGOUT blog

Nem értem most mi a bajod. Tetszett a cikk, van benne egy csomó olyan linux amiről még nem olvastam. Néha felteszem az ubuntut kipróbálni, kb évente egyszer, de egyébként élesben még jó darabig nem fogom használni. Ennyi.

(#17) ViZion válasza Pano (#15) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

Kényelmes az Ubuntu, az biztos. A sok leírás és a közösség miatt a legjobb kezdésnek az biztos. Fedora alatt is van a szoftverek telepítése/eltávolítása, kevesebb leírás és kép van mint a SW centerben, de használható - max még egyet rá kell keresni a kívánt programra neten, hogy tényleg azt akarjuk-e.
Örülök, h Nálad is gyors a Fedora, mindíg dícsérem a sebességét, ezek szerint más HW-en is hasonlóan teljesít.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#18) aag válasza ViZion (#17) üzenetére


aag
(őstag)

Én nem véletlenül használok Ubuntut. Gyakorlatilag az új szoftver(változatok) azonnal megjelennek alatta. Más disztrók ehhez képest sokszor akár másfél-két éves elmaradásban vannak. Persze lehet ezt magyarázni óvatossággal, meg biztonsággal, meg ilyenek, de engem ez nem hat meg. Nekem kell az új szoftver új tulajdonsága. Hiába gyors egy Fedora, ha nem érem el alatta a legújabb böngészőt.

(#19) gabe_


gabe_
(őstag)

A Zorin OS és a Bodhi tetszik. Valószínűleg az "ubuntusága" miatt... ;)

Sovány szakácsban sose bízz!

(#20) CPT.Pirk válasza ViZion (#13) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)
LOGOUT blog

És mi lenne, ha lefelé lapoznál? ;]

(#21) aag válasza CPT.Pirk (#20) üzenetére


aag
(őstag)

Szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban:

1 Ha felrakok alá a saját depójából egy programot, azt automatikusan frissíti?

2 Lehet-e minimal-installt csinálni. Ugyanis én pendrájvon hurcolom magammal és egyáltalán nem mindegy mekkora helyet foglal.

3 Van-e lehetőség arra, hogy a saját kialakítást lementsem, vagy áttegyem máshová? Olyasmire gondolok mint Ubuntuban a Rendszerment nevű program.

(#22) CPT.Pirk válasza aag (#21) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)
LOGOUT blog

1 - magától nem frissít, se a csomagkezelőből felrakott progit, se a "bundle managerből" felrakottat. Utóbbinál csak annyiban más a helyzet, hogy ottani progik telepítése, eltávolítása, frissítése nem kér root jelszót, de ezt már beszéltük.

2 - van egy minimal telepítő, az 689Mb mindössze. A full telepítője 1.4Gb

3 - ezt per pillanat nem tudom. Nem kerestem még ilyesmit.

(#23) aag válasza CPT.Pirk (#22) üzenetére


aag
(őstag)

Nemértem. Ha nem frissít magától, akkor miért gördülő? A 2-est meg szerintem félreérted. Engem nem a telepítőlemez mérete érdekel, hanem a feltelepített rendszer mérete. Például amit most használok Ubuntu 10.04-es, az minden nekem kellő programmal telerakva elfét egy 4GB-os pendrájvon úgy, hogy még marad közel 1GB üres hely rajta.

Egyébként csak puhatolózok. Tudom, akár ki is próbálhatnám, de ha ezt a három feltételt nem elégíti ki, valószínűleg úgysem térnék át rá.

(#24) CPT.Pirk válasza aag (#23) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én nem mondtam, hogy gördülő. A cikkben is az van, hogy "half rolling", meg az oldalukon is ez van. [link] Magyarán a programokat gyakran frissítik a tárolókban, míg a fő elemeket csak alapos tesztelés után.

8 giga körül van a full telepítés. Azt írják, 3Gb körül van a minimum szabad hely, ami már elég neki, gondolom a minimal installhoz tartozik ez az érték.

Ilyen megoldást találtam a backupra: [link] Am. Ubin rendszerment jó dolog, de ha Kendek nem lenne...

(#25) aag válasza CPT.Pirk (#24) üzenetére


aag
(őstag)

Köszönöm a válaszaidat! :R

(#26) saja


saja
(kvázi-tag)

Felraktam a Bodhi-t egy MSI wind u100-ra. Egy kicsit meglepődtem, amikor nem találtam rajta gcc-t és kellett volna wifi driver fordításához :DDD . De ilyen-olyan módon megoldottam a dolgokat. És megy minden szuperül :).

keep calm and code erlang

(#27) ViZion válasza aag (#18) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

Szia!
Fedora is nagyon friss. Nyomj egy uname -r -t:
nálam: 3.3.0-4.fc16.x86_64
Nálad kevesebb... Fedora Chromium: 17.0.963.79 - persze nem ezzel települ, a Live lemezképeket nem frissítik, de egy kattra frissül.
Megnézem amit akarsz, de Fedoránál alap a gyors frissítés, itt mindenből szinte a legfrissebb van. Libre Office még nem frissült, de azt amúgy is egy letöltöttből raktam fel.
Ja, a kézzel telepítetteket nem frissíti, hacsak a tárolójukat nem adod hozzá.

Nálam alaposan felprogramozva 5,4 GB a Fedora, Bleachbittel kitakarítás után. Ebben van Libre Office, Gimp, Inkscape, Fontmatrix, pár GUI designer progi, Virtualbox, XBMC (nagy adatbázissal), GCompries, stb. elég széles a paletta.

Backupra Kendek progija nagyon jó, de ha disztrófüggetlen megoldás kell, akkor ott a Clonezilla: partíciót kicsire becsomagolja, kész. Fedoránál van Live USB készítő progi tárolóban is. Fedora Live USB-t nem próbáltam, azt nem tudom, h menti-e a változásokat.

CPT.Pirk: :B erre most mit mondjak? Tényleg nem görgettem... nem is gondoltam rá, basszus :((( -mondjuk nem is láttam még ennyi nyelvet Live disztróban :Y ...javítom a cikkben, és bocs a kételkedésért ;) Egyébként is a Te hibád :D , mondhattad volna... ki a fene gögeti le??? :C

saja: veled örülünk! :D :R

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#28) aag válasza ViZion (#27) üzenetére


aag
(őstag)

Köszi, kipróbálom majd valamelyik este. :R

(#29) Lacces


Lacces
(őstag)

CPT.Pirk
Nem akarsz írni egy részleteset a Chakra-ról? :-O Annyira megtetszett most! Ezer hála érte a cikkírónak!

(#30) CPT.Pirk válasza Lacces (#29) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Szeretek cikket írni, de most olyan kellene, aki kicsit jobban ért hozzá, mint én, mert elég rövid ideje használom csak.
Amit kitaláltam, azt leírtam már a chakra topicjában. [link]

(#31) ViZion válasza Lacces (#29) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

Köszi, és én is köszönöm CPT.Pirknek, hogy említette. A korábbi cikkben írtak alapján meg sem néztem volna: friss disztró, független és KDE - nekem ez elég, hogy a nevét se jegyezzem meg ;]
Pedig nem ezt érdemli, mert tényleg nagyszerű!
Ezért legyen +1 CPT.Pirk: Chakra részletesen az alapoktól cikk :R

Következő cikkem: Linuxos topikok a PH!-n. Fogalmam sem volt róla, h van topikja is. Egyéb meglepi? :D

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#32) Lacces válasza CPT.Pirk (#30) üzenetére


Lacces
(őstag)

screenshotok alapján tetszik nagyon!

Majd egy live-cd-t megnézek nála, na meg youtube videokat. Zorin OS-sel szemeztem még, de valahogy nem fogott meg a kde felülete.
Chakrának tetszettek a képei itt a cikkben, főleg a unity módra.
Olyan gusztusos itt a kde :)

Majd figyelemmel kísérem a chakra topicot!

(#33) Lacces válasza ViZion (#31) üzenetére


Lacces
(őstag)

De legyenek linux progi bemutatok is! :D Azt is ígérted :P

Például ubuntu alá az ubuntu tweak, esetleg mobilokhoz szoftverek például nokiához. :R

(#34) leslieke


leslieke
(Jómunkásember)

Jó a cikk! Grat! :C

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#35) Ton-ton válasza aag (#18) üzenetére


Ton-ton
(tag)

Pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Persze csupán egyetlen programot néztem, ugyanis épp arra lett volna szükségem. (2-3 hetes pingvin használattal pedig a fordítás még nem megy)

Egyébként tényleg jó a cikksorozat, főleg hogy olyan "egzotikus"-ak is vannak benne amikről alig hallani (google valahol a 20. oldalon említené).
S főleg hiánypótló.
Így ki fogom próbálni az itt bemutatott disztrókat, persze ehhez hozzá tartozik hogy az Ubuntu-val nem tudok megbarátkozni...
Azért érdemes lenne mindegyikhez odaírni a javasolt konfigot, és az alap telepítés helyfoglalását.

http://qtp.hu

(#36) ViZion válasza Ton-ton (#35) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

A rendszerigényekről és a telepítés méretéről is a korábbi cikkben volt szó.
Általában gyengébb gépekre Xfce, LXDE asztali környezettel kell disztrókat kipróbálni, ha ezt sem bírja, akkor valami még könnyebbet, pl. Legacy OS-t, ami ebben a cikkben is volt.

Telepítés méretét sem részletezem, mert 4-8 GB elég bőven a legtöbbnek. Akinek kevesebb helye van valamiért, az meg amúgy is hegesztős lesz (eeebuntu, Leeenux, TinyCore, DSL, Slax, Moolux, Puppy), de az meg nem a belépőszint, kezdőket elriasztaná inkább :)

Ha van érdeklődés, vagy igény rá, akkor kersgélek aktuális mini disztrókat - igaz csak Virtuálisgépen tudom kipróbálni, régen volt nálam Asus 2G (2GB ssd-vel, kevés USB port, meg egy SD kártya) surf kb. 1 hétre tesztre, azon lehetett hegeszteni :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#37) Ton-ton válasza ViZion (#36) üzenetére


Ton-ton
(tag)

701 4G-n vagyok épp. :)
Az asztalit nemigen használom, mert zajos, és lassú a hagyományos vincsi miatt.

http://qtp.hu

(#38) DanielK


DanielK
(PH! addikt)

Köszi! Jó lett!
A Wary Puppyt meg fel fogom tenni anyám netbookjára, ha hazaérkezett (mármint a netbook, mert az most egy ismerősnél van Szlovéniában) :DD
Sokkal gyorsabb lesz, mint az xp-vel. De lehet, hogy XP puppy lesz belőle... Majd meglátom. Bár csináltak egy EEE PC-re optimalizált puppit is.

Weblap kedvező áron! -> https://www.ilovewp.net

(#39) ViZion válasza DanielK (#38) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

Csinálhatnál vhogy mérést: pl. akku nélkül XP netezés, filmnézés, stb. közben, utána ezt Linuxal is. Nem flame miatt, hanem mert érdekel sztem sokakat. :R

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#40) DanielK válasza ViZion (#39) üzenetére


DanielK
(PH! addikt)

Csak június körül lesz nálam a netbook, addig sajna titok marad.

Ja és hogyan mérjem le? :B

[ Szerkesztve ]

Weblap kedvező áron! -> https://www.ilovewp.net

(#41) ViZion válasza DanielK (#40) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

Fogyasztásmérő... :F

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#42) DanielK válasza ViZion (#41) üzenetére


DanielK
(PH! addikt)

Nem tudtam, hogy az jelzi. :B XP-n is van ilyen? Már csak anyám gépén van, nem használom már, mert elavult. :DDD

Weblap kedvező áron! -> https://www.ilovewp.net

(#43) ViZion válasza DanielK (#42) üzenetére


ViZion
(PH! félisten)

nem-nem, külső fogyasztásmérőre gondoltam, ~2000 Ft aldi, lidl, teszkó...

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#44) DanielK válasza ViZion (#43) üzenetére


DanielK
(PH! addikt)

Húhh, micsoda? Ez nekem magas... :B

Weblap kedvező áron! -> https://www.ilovewp.net

(#46) DanielK válasza Lacces (#45) üzenetére


DanielK
(PH! addikt)

Ja, így már vágom! :B :R

Weblap kedvező áron! -> https://www.ilovewp.net

(#47) zoli62


zoli62
(PH! addikt)

Lehetne egy olyan cíkk, ami összehasonlítja, hogy a különböző linux disztrókat hogyan lehet frissíteni új verzióra.

(#48) gabe_


gabe_
(őstag)

Kipróbáltam az XP Puppy-t vmware-n, tetszene, csak kezdő linuxosként hoyan tudnám felinstallálni, állandó rendszernek? ( ne csak live módban működjön)

Sovány szakácsban sose bízz!

(#49) Lacces válasza gabe_ (#48) üzenetére


Lacces
(őstag)

(#50) Expulso


Expulso
(tag)

köszi a részletes bemutatót

> ne menj még! míg benned van a zene.. a Te zenéd!

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.