Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:05:25

LOGOUT.hu

LG Optimus L9 - nagyravágyóknak [olvasd el az első hozzászólást!] FÜGGETLENÍTÉS / WAREZ TILOS!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9162) Long Man


Long Man
tag

Kezdő rutinrókáknak: :B

apk: Az android alkalmazások kiterjesztése. (Felfogható úgy mint egy exe fájl windows esetében) Az apk-k első futtatáskor települnek a telefonra (de el is tárolódnak a rendszerben)

deodexed (apk): A gyári alkalmazások apk fájljai (legtöbb esetben) ún. "odexed" apk-k. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás egy része (a classes.dex fájl) ki van szedve az apk-ból és egy külön fájlban, optimalizálva (az odex-ben) szerepel. A deodexelés során ez a fájl visszakerül az apk fájlba, így az alkalmazás egésze egyetlen apk fájlban lesz. Ennek előnye, hogy könnyebb módosítani (témázni) az apk-kat.

odexed (apk): A gyári alkalmazások apk fájljai (legtöbb esetben) odexed apk-k. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás egy része (a classes.dex fájl avagy a Dalvik cache-ben szereplő rész) ki van szedve az apk-ból és egy külön fájlban, optimalizálva (az odex-ben) szerepel. Az odex fájl segítségével az alkalmazások egy része előre betölthető, így a boot-olás gyorsabb. Hátránya, hogy az alkalmazások nehezebben módosíthatók, hiszen az apk egy része egy külön fájlban található.

Az "odex" fájlok a hozzájuk tartozó .apk fájl egyes részeit tartalmazzák (összegyűjtve), amelyeket a rendszer optimalizál a tényleges bebootolás előtt. A deodex tulajdonképpen az APK-k egyesítése a megfelelő .odex-ekkel úgy, hogy minden apró kicsi részlet egy helyen legyen, így nyugodtan lehet azokat - hozzáértéssel - módosítani.

Az androidos programok .apk (Android Package - Android csomag) kiterjesztésű fájlokban kerülnek a készülékre. A csomag tartalmaz többek között egy Manifest fájlt és egy classes.dex fájlt (ez a tényleges bináris program). Telepítés közben a csomagkezelő ezt a dex fájlt optimalizálja az adott telefonra (ezért tart sokáig a telepítés) és az eredményt a /data/dalvik-cache/ könyvtárba helyezi, így lesznek az *.odex fájlok (Optimalizált DEX).
A rendszeralkalmazásokat előre optimalizálták. Az *.odex file az APK mellet található, a classes.dex ez esetben kikerül belőle, hogy a /data partíción spóroljanak a hellyel.

Tehát az *.odex kiterjesztésű fájlok egy adott .apk fájlhoz tartoznak és lényegük a helymegtakarítás olyképpen, hogy a hozzájuk tartozó .apk fájl egyes részeit tartalmazzák (összegyűjtve), amelyeket a rendszer optimalizál a tényleges bebootolás előtt. Tulajdonképpen gyorsítja magát a boot-folyamatot (illetve inkább a boot utáni "tétlen" állapotot), mivel egyes, nagyobb erőforrásigényű fájlok rendszerszintű részletei már előre betöltődnek.
Egy *.apk-hoz egy de akár több egyedi, meghatározott *.odex is tartozik/tartozhat, ami elengedhetetlen részét képezi az *.apk-nak, de mivel előre betöltődnek egy meghatározott helyre még a fájl elindítása előtt, hiába módosítjuk magát a *.apk-t, az eredeti *.odex-szel vagy *.odex-ekkel sajnos nem fog elindulni.

Deodexelés alatt azt a folyamatot értjük amikor az *.odex file-okat visszafordítják *.dex-re és bepakolják a egy APK-ba. Így lehetővé válik az adott program teljes customizációja, anélkül, hogy a speciálisan hardware-re optimalizát *.odex fájlokkal kelljen törődni. A services.jar file is deodexelhető és így minden, akár a beépített óra színe is változtatható.
A hardware kompatibilitást növelhetjük deodex-eléssel a sebesség árán, például a skinek jönnek így.

További okosságok: Mit, hogyan? [FAQ/GYIK]

"A számítógép nem a kívánságainkat teljesíti, hanem az utasításainkat hajtja végre."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.