Hirdetés

2021. június 20., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20) ffodi


ffodi
veterán

Köszi az írást!

Korábban egyszer arról "vitáztunk" pár fórumtárssal az egyik topicban, hogy egy ekkora kijelző már nem feltétlen használható kényelmesen általános célú monitornak...akkortájt -többek mellett- egy 35"-os hajlított kijelző előtt ülve azon a véleményen voltam, hogy ez bizony nem kényelmes, túl közel van, stb...azonban tévedtem. :)

Néha-néha eljátszottam a gondolattal, hogy ideje lenne lecserélnem az akkori fő kijelzőmet egy komolyabbra, viszont a választék elég elkeserítő volt, nálam ezek játszottak anno:

1. LG 38WN95C-W --> 500k+ volt az ára (már ha lehetett kapni), és cserébe egy névlegesen 1000:1-hez kontrasztarányú, klasszik, mindössze 3"-lal nagyobb IPS kijelzőt kaptam volna.

2. AOC AG353UCG --> Listaára emlékeim szerint 700-800k-volt így eleve kiesett a szűrőn...mindaddig, amíg aprón nem találtam belőle bontatlant, félár alatt. Jobban megvizsgálva kb. ugyan azt tudta, mint az akkori megjelenítőm, csak 200 Hz-en. Cserébe volt benne ventilátor!!, ami miatt végül mégiscsak kiesett.

3. Alienware AW3821DW --> Kb. ugyan azt tudta mint a korábban említett LG, csak valamivel olcsóbban. Cserébe nincs benne beépített hangszóró.

4. Samsung LC49G95TSSRXEN Odyssey --> Nagyon csábító volt az a 240 Hz, VA-panel is rendben van, csak az a képarány. Biztosan meg lehetett volna szokni, de amikor összehasonlítottam a méreteit az akkori monitorommal, kiderült, hogy még annál is "keskenyebb", ráadásul az 1000R miatt ehhez elég mély asztalra lett volna szükség. Olvasgatva a fórumokat az is kiderült, hogy -főleg korábban- elég sok probléma volt vele (képernyő vibrálása, stb.). Végül nem mertem bevállalni.

5. LG OLED48CX --> Megjöttünk, a majdnem tökéletes kijelző. Több, mint 100k-val olcsóbb, mint a korábban említett 38WN95C-W. Mint a többi "monitor" esetén, itt is voltak aggályaim:
- Gyári talp miatt túl közel lesz: Próbaképp összeraktam a gyári talppal, de nem tetszett, hogy nagyon alacsonyan van a kijelző, és túl sok helyet foglal a talp, illetve hogy az a talp azért útban is van. Rendeltem hozzá egy ilyen tartókart (+ egy VESA átalakítót, összesen 50k alatt jött ki valamivel) és azt kell mondjam majdnem tökéletes. :) A dolog egyedüli hibája, hogy a kijelző tömege miatt a döntés (tilt) korlátozottan működik (jól meg kell húzni azokat a csavarokat, és a döntés csak az újbóli kilazításuk után lehetséges).
- WRGB pixel layout: Engem is zavart, de a ClearType megfelelő jusztírozásával orvosolható a gond (legalábbis nekem).
- Nincs klasszikus standby mód: Az említett tartókar miatt könnyen hozzáférhető a bekapcsológomb, így távirányító sem kell, könnyű volt megszokni és igazából semmi hátrányát nem érzem (főleg mert a kijelző kikapcsolása ugyan úgy működik automatikusan). :)
- Input lag: Az akkori kijelzőm input lag-ja (tesztek alapján) kb. 5-6 ms volt, így kicsit fáztam tőle, amikor olvastam a TV-ről, hogy bizony natív 4k 120Hz RGB 10bit és VRR mellett 10-15 ms vagy afeletti input lag-ot mértek. Néha beesik 1-2 kör kompetitív FPS, így fontos lett volna, hogy sz@rabb azért ne legyen. A tesztekben általában korábbi FW-ekkel vizsgálták a funkciókat, így reméltem, hogy idővel ez javulni fog (lásd OLED48C1, ahol 5-6 ms körül van az említett beállítások mellett). A gyanúm beigazolódott, mert igazából semmi különbséget nem vettem észre késleltetésben, sőt talán még jobb is volt, hála az 1 ms alatti (~0,5 ms) válaszidőnek. Érdekességképp csináltam ezzel egy input lag összehasonlítást. Mivel mindkét kijelzőt rá tudtam kötni egyszerre ugyan arra a kártyára, és mentek natív beállítások mellett, így a fényképezős módszert relevánsnak tekintem. Noha az természetesen nem jött ki végül, hogy mennyi is az az input lag, de konzekvensen megegyező, vagy néhány ms-kel jobb eredmény produkált a TV, mint az akkori AG352UCG.
- GSync, 4k 120 Hz 10bit mellett: Páran arra panaszkodtak, hogy nem hibátlan a működés. Nos, nálam a gyári FW-rel (mármint amivel megkaptam) sem volt gond és a mostani legújabbal sincs. Tökéletesen működik minden egy RTX 3080 társaságában a megfelelő HDMI 2.1-es kábel használata mellett.
- Beégés: Láttam már beégett OLED-et ami monitornak volt használva, így ettől is féltem kicsit. Végül sikerült legyőznöm a félelmemet és bekerült ez is "az eszköz van értem és nem fordítva" skatulyába. Nyilván vigyázok rá és megtettem pár óvintézkedést (pl.: rejtett tálca és ikonok, váltakozó élő háttérkép, 10p után fekete képernyővédő), de ennyi. :)
- Automata fényerő limiter: Kicsit idegesítő tud lenni, de már megszoktam. Mivel 120 cd/m2-re kalibráltam így csak ritkábban üt be.

Mindent összevetve, szerintem a többi kijelző kb. a fasorban sincs az OLED48CX-hez képest. Kalibrálva (6504K fehérpontra, 120 cd/m2 max fényerőre), 4k 120Hz 10bit és GSync mellett kiváló munkára és játékra egyaránt.

[ Szerkesztve ]

"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.