Hirdetés

2021. február 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) atike


atike
nagyúr

"amelynek kézbesítése nem személyes átvételhez kötött, sikertelen kézbesítés esetén a feladó elektronikus értesítést kap"

Ezt hogy? Nem tudta a postás bedobni a postaládába, vagy hogy? :F Ha "cím nem létezik / ismeretlen" akkor fel sem veszik, vagy nem jól tudom?

(#2) pulutodurumo


pulutodurumo
őstag

"A könyvelt küldemény – ajánlott, tértivevényes levél és hivatalos irat – életútja az elektronikus rendszer segítségével gyakorlatilag valós időben nyomon követhető a feladástól a kézbesítésig."

Nem gyakorlatilag, elméletileg. Annyiszor áll le a nyomkövetés, hogy már az fura ha működik. :D
Na jó ez túlzás, de havonta két nap pihenőt minimum tart a rendszer.

Jó hogy fejlődik a Posta, de még mindig húsz évvel le vannak maradva.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#3) Viperator


Viperator
őstag

Majdnem másfél hetet vártam a visszajelzésre (kézbesítési dátumról számítva).

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#4) bambano


bambano
titán

"A könyvelt küldemény – ajánlott, tértivevényes levél és hivatalos irat – életútja az elektronikus rendszer segítségével gyakorlatilag valós időben nyomon követhető a feladástól a kézbesítésig.": a valóság ezzel szemben az, hogy semmiféle érdemi visszajelzés nincs. és itt a hangsúly az érdemin van, a csilivilis marhaságok engem nem érdekelnek.

a projektre költött minden fillér pénzkidobás volt, rakhatták volna kazalba, kis benzinnel, nagy gyufával, ugyanitt tartanánk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) Cobra. válasza atike (#1) üzenetére


Cobra.
őstag

A felvevő honnan tudná, hogy jó-e a cím, ami a levélen van, vagy hogy ott lakik-e a címzett? Illetve mostanában a cégeknél előfordult nem egyszer, hogy hosszabb időre bezárt valamelyik és se postaláda, se utánküldés pl a cégtulaj címére.
bambano: ne aggódj, papíron elköltötték az összes pénzt :)
Mondjuk értelmes programozókra már nem maradt belőle, mert van nem egy olyan hiba, amit 1 éve nem képesek kijavítani, pedig talán még én is át tudnám írni a program hibás részeit 1-2 napos oktatás után...

(#6) bambano válasza Cobra. (#5) üzenetére


bambano
titán

az elektronikus feladójegyzék szervezését sikerült totál hajmeresztő módon megoldani. azóta is emlegetem az aprószenteket....

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7) Cobra. válasza bambano (#6) üzenetére


Cobra.
őstag

Csak a másik végét ismerem a botnak, de most hirtelen ránézve nem tűnik annyira bonyolultnak az e-Postakönyv. Mondjuk jó hosszú a teljes leírás, ezért csak átfutottam :)

(#8) asdf_


asdf_
addikt

Oda mikor jutunk el végre, hogy ha jön nekem egy csomag, akkor az emailcímemmel feliratkozom a tracking id-jére, és onnantól kezdve MINDEN.EGYES.LÉPÉSRŐL kapok egy nyomorult emailt, hogy hol tart a csomag és nem pedig napona kell captcha fejtés után nézegetnem ezt?
Hát olyan, ha van accountom az ÉnPostán, akkor elmenthetem ezeket a kurva tracking ID-ket és captcha nélkül egyetlen gombbal megnéhzetem az összes küldemény aktuális státuszát (ha mondjuk így, és nem -csak- emailen akarom követni azokat)?
Hát olyan, hogy az ÉnPostát és a Címiratkitöltőt összeházasítják, és amikor feladok egy küldeményt, akkor hiába vagyok belépve, nem kell minden egyes alkalommal a saját kiabszott adataimat felvinni a feladónál? Ezért lenne fiókom, ezért vagyok belépve, hogy ezzel ne kelljen már szopni.
És esetleg olyan, hogy az így kitöltött feladott csomag tracking ID-ja automatikusan elmentődik a fiókomba, és egyetlen gobnyomással látom, hogy hol jár a feladott csomagom, ha akarom már feladásnál és beállíthatom, hogy csak a kézbesítésről vagy a közbenső lépésekről is kérek emailt?
Meg mondjuk olyan, hogy nem 2-3-4 óra késésben van a nyomkövető oldal és reggel 8 után, amikor nézem, hogy hol tart a csomag, amit várok és el kéne dönteni, hogy ma home office legyen, vagy bemenjek dolgozni, ne azt mutassa ez a szar, hogy a logisztikai központban csucsül a pakkom, miközben már ott virít a postásautón felém, ami 3 óra múlva ki is derül, amikor felhívnak, hogy itt a csomag, át kéne venni. Én meg mondom, hogy otthon lennék b+, ha nem ekkora foshalom lenne a nyomkövető oldalatok, így lehet másnap újra hozni.

(#9) atike válasza Cobra. (#5) üzenetére


atike
nagyúr

Amikor feladsz valamit, akkor bepötyögil a gépbe, ha nem létező címet mondanál be akkor szól, hogy olyan nincs. Szóval felveszi, elmegy, postás viszi ki. Őt hol fogja meghatni hogy azon a címen nem Kiss Jolán lakik, vagy épp nem az a cég van ott amelyik? Bedobja és kész. Kézbesítve. Mivel nem kell aláíratni az átvételről semmit így elég lelkiismeretes postásnak kell lenni ahhoz, hogy sikertelen kézbesítés legyen. Szerintem.

(#10) Polarstar


Polarstar
nagyúr

Elméleti síkon minden kurva jól működik....
Aztán bekérdez a valóság és "megzavarja" ennek a "jól kivitelezett megoldásnak" a működését!
De szemét ez a valóság! Ő is biztos soros pista... Hallatlan!
:DDD

Karóra és formatervező projekt + egy asztali AMD szörnyeteg

(#11) cuebler


cuebler
senior tag

megpróbáltunk reggel regisztrálni egy céget a rendszerbe az elektronikus tértivevények miatt, házszámot nem fogad el a rendszer, innentől regisztrálni sem lehet ;] na szólni kellett, innentől megint jó :DDD
megérte a beleölt 4,1-4,2mrd. valakinek biztosan :C

[ Szerkesztve ]

"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

(#12) bambano válasza atike (#9) üzenetére


bambano
titán

szerintem az egészségügyi vészhelyzet alatt is meg kell keresni a címzettet, csak nem kell aláíratni vele. a rendkívüli eljárás nem azt mondja, hogy a postás hajigálja be a leveleket, írja alá a címzett helyett és a posta tegye zsebre az el nem végzett szolgáltatás díját.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#13) atike válasza bambano (#12) üzenetére


atike
nagyúr

De akkor ez csak egy eljárásrendbeli változás lenne...? :U

(#14) Hi!King válasza pulutodurumo (#2) üzenetére


Hi!King
aktív tag

Nekem mikor legutóbb az egyik webshop a postával küldte a csomagot (3 szolgáltató volt megadva, és ők választottak), 3 nappal előbb volt a rendszerben, hogy kézbesítették, mint hogy ténylegesen kézbesítették volna, már épp reklamáltam volna, mikor mégis megérkezett. Persze onnan többet nem rendelek, illetve sehonnan sem, ahol a Posta, beleértve az MPL-t, szállít.

(#15) Hi!King válasza atike (#9) üzenetére


Hi!King
aktív tag

A gyakorlatban nálunk úgy 10-ből 2-szer nem is dob be értesítőt a postás, hanem kiállítja valahol távol az értesítőt, és nem is megy a cím közelébe, a második után pedig megy vissza a küldemény. Ez tapasztalat. Ezentúl még többet eltrógerkodhatnak, elég ha online értesítenek, annyiban jobb, hogy legalább lesz esélyem értemenni, mert tudom hogy megérkezett.

[ Szerkesztve ]

(#16) Cobra. válasza bambano (#12) üzenetére


Cobra.
őstag

Tértivevényes ajánlottat meg hivatalos iratot kell átvetetni, sima ajánlott levelet meg elsőbbségi és azonosított normál levelet bedobjuk. Mondjuk ha ismeretlen a címzett az ajánlott levélnél, akkor én be szoktam csengetni és megkérdezem ismerik-e, ha meg nincs ott senki, akkor inkább leértesítem.
Némelyik csomagos (főleg a frissen felvettek) csinál olyat, hogy ha nem találja a címet, akkor kinyomtatja az értesítőt, majd másnap megkapom, hogy dobjam be...Legszebb, amikor olyannak viszem az értesítőt, akinél szinte mindig van otthon valaki.

(#17) bambano válasza Cobra. (#16) üzenetére


bambano
titán

feladtunk pár tértivevényes ajánlottat, az összesről úgy jött vissza ez az elektronikus marhaság, hogy az átvevő aláírásánál a Posta szó szerepelt különböző ákom-bákomokkal. Felhívtunk párat, és kiderült, fogalmuk sincs arról, hogy levelet kaptak.

szóval a tisztelt postások simán behajigálják a leveleket az udvarra, aláírják az átvételt és tesznek rá. és mi ezért kifizettünk egy kupac pénzt, hogy hitelt érdemlően bizonyíthassuk, hogy az értesítést kiküldtük, miközben az egész nem ér egy fabatkát se.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#18) asdf_ válasza bambano (#17) üzenetére


asdf_
addikt

Nem az van, hogy most a vírus miatt nem iratnak alá senkivel semmit? Ami tértisnél amúgy elég meredek, ez kétségtelen...

(#19) bambano válasza asdf_ (#18) üzenetére


bambano
titán

két dolog:
- a tértivevényes ajánlottnál nem csak az a szolgáltatás, hogy aláírja, hanem az is, hogy megkeresik az illetőt, kezébe adják a levelet és aláíratják az átvételt. megértem, hogy az aláírás alól felmentést kapnak a vírus miatt. de a többi alól is? akkor miért adom fel pluszköltségen?
- vita esetén én hogy fogom bizonyítani, hogy mindent megtettem azért, hogy értesítsem az illetőt??? kimennek úgy levelek, hogy a címzett nem tud róla, hogy átvette, miközben jogkövetkezmények meg halasztó hatályok vannak. konkrétan: miért onnan tudja meg a tisztelt ügyfél, hogy díjtartozása van, hogy kikapcsoltam a modemjét? kapja levélben a számlákat, kap két értesítést meg egy felszólítást meg egy szerződésbontást, mindezt egy rakás pénzért, és semmi hatása, mert a posta ellinkeskedi az egészet. a szolgáltatóra egy csomó kötelezettséget ró a hatóság, a postára meg semmit???

például normálisabb csomagfutárok felénk azt csinálják, hogy panel, van a folyosón külön ajtó. feljön a liften, állunk a zárva tartott ajtó két oldalán, én rátapasztom a személyimet az üvegre, ő megnézi, leteszi a pakkot a földre és elmegy. utána nyitom az ajtót és hozom el a pakkot. ez, szerintem, jobb módszer.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#20) Polarstar válasza bambano (#19) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Februártól új munkahelyem miatt utána fogok ennek nézni mi is ez a digitális ákombákom értesítgetés.
Kurva kellemes lehet címzettnek és feladónak egy ilyen bedobálós, netán sikertelen kézbesítős buli mondjuk fizetési meghagyásnál, vagy más keményebb ügyészi-bírósági esetekben. :W

Karóra és formatervező projekt + egy asztali AMD szörnyeteg

(#21) asdf_ válasza bambano (#19) üzenetére


asdf_
addikt

Igen, azért én is úgy gondolnám, hogy nem bedobálunk minden lófaszt mindenhova, hanem csengetünk, xy-t keressük, xy azt mondja én vagyok az, megkapja a _kezébe_ a tértis küldeményét, a postás meg aláírja helyette a nintendón, hogy NC vagy CL (non contact vagy contactless vagy bezézzék annak, aminek akarják) és ekkor készen vagyunk. Az, hogy egy tértis levelet bebaszunk egy random postaládába és a postás tyúkkapar mellé valamit az totális nonszensz, én asztalt borítanék a postán, az biztos (már amennyiben a kedves lejárt tartozással bíró ügyfél halálbiztosan nem kamuzik, és tényleg nem kapta meg, ezt meg ugye sok szerencsét bizonyítanod :/ ).

(#22) Cobra.


Cobra.
őstag

Aláírni nem kell (mi írjuk be, hogy posta az aláírási mezőbe), de igazolványszámot kell rögzíteni. Az már más kérdés, hogy melyik kolléga ezt mennyire veszi komolyan. Én a nem túl hivatalos dolgoknál pl nem fogok még 2-3 percet várni, hogy visszamenjen az igazolványért az ügyfél. Bedobni meg csak olyannak dobom, akinek telefonon lekézbesítetem a levelet :)
Azokat nem értem, akik kérdezés nélkül bedobálják a hivatalos iratokat vagy behajtói felszólításokat, mert elég komoly bajuk lehet belőle, ha az ügyfél panaszt tesz emiatt.

(#23) bambano válasza Cobra. (#22) üzenetére


bambano
titán

egyetlen postásnak sincs joga meghatározni, hogy a levél mennyire hivatalos vagy nem. különösen akkor, ha a feladó kifizette a díjat. a díjért járó szolgáltatást el kell végezni, tetszik vagy sem.

tehát de, várj még 2-3 percet.

egyébként pedig a levelet kézbesítik, max. kikézbesítik. lekézbesítést nem ismer a magyar nyelv.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#24) bambano válasza asdf_ (#21) üzenetére


bambano
titán

"már amennyiben a kedves lejárt tartozással bíró ügyfél halálbiztosan nem kamuzik, és tényleg nem kapta meg, ezt meg ugye sok szerencsét bizonyítanod" oké, de ha nem konkrét esetet nézünk, hanem sokat, akkor azért fel lehet tételezni, hogy az ügyfelek egy része nem kamuzott. ők rosszul jártak, mert ha hamarabb kapnak valóban kézhez értesítést, olcsóbban rendezhetik a tartozásukat. amelyik meg kamuzni akar, az is hiába kamuzik, mert postatörvény szerint x nap után beáll a kézbesítési vélelem, tehát akármit is mondott, a tartozását kezelni fogjuk.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#25) Cobra. válasza bambano (#23) üzenetére


Cobra.
őstag

"Hála" a GDPR-nek nem hivatalos szerv szerintem nem kérheti ki az átvevő igazolványszámát (meg azt le sem tudja ellenőrízni), bírósági ügyig meg azért nem sűrűn jut el egy cég felszólítólevele. Útdíjfizetős leveleknél próbálkozott régebben néhány ember, hogy nem kapott értesítést róla, de amióta van PDA, azóta már ezzel se tudnak trükközni.
Egyébként meg amit te adsz fel, az nem hivatalos irat, ezekhez pl fél évvel ezelőttig nem is kellett igazolványszám (most is csak az aláírás hiánya miatt kéri a Posta). Az önkormányzat meg örüljön, hogy egyáltalán kivisszük a leveleit, amennyire "megbecsülik és segítik" a Posta munkáját...

(#26) bambano válasza Cobra. (#25) üzenetére


bambano
titán

másodszor mondom, hogy neked (meg a postának se) nincs jogod dönteni egy küldemény fontosságáról.
ha ez benned felmerült, akkor rossz helyen dolgozol.
a személyi igazolvány számot bárki kikérheti, ha erre megfelelő hátteret biztosít. most attól tekintsünk el, hogy én nem arról beszéltem, hogy a posta kikéri a sz.ig.számot, hanem arról, hogy az átvevő igazolvánnyal igazolja magát. két nagyon különböző történet.

egyébként pedig amit "én adok fel" arról neked lövésed sincs, hogy micsoda. hogy "én" mit adok fel, azt a posta és közöttem fennálló szerződés dönti el, meg az, hogy mennyit fizettem érte. és ha kifizettem érte az emelt díjat, akkor meg akarom kapni érte az emelt szolgáltatást.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#27) Cobra. válasza bambano (#26) üzenetére


Cobra.
őstag

Látom nem vagy tisztában pár dologgal. Hivatalos iratot csak hivatalos szerv adhat fel, magánszemély és cég csak tértivevényes vagy ajánlott levelet (meg az új azonosított levelet a sima levélen kívül). A hivatalos iratnál vannak extra kikötések (kétszer kell kivinni, minden esetben kell igazolványszámot rögzíteni). Ajánlott levelet jelenleg csak bedobjuk a postaládába, tértivevényes levélnél meg rögzíteni kell az átvevő nevét és átvételi jogosultságát (címzett, családtag vagy meghatalmazott), illetve amióta nem kell aláírni, azóta kell igazolványszám az aláírás helyett.
Az meg egy dolog, hogy te mennyit fizetsz, az meg megint más, hog ebből mennyi marad a kézbesítésre. Ha 2 ember munkáját kellene 1 fizetésért megcsinálnod, akkor te mindent papír szerint csinálnál, vagy megpróbálnál maximális hatékonysággal dolgozni, hogy ne dolgozz napi 1-2 órát ingyen, de az ügyfelek is nagyjából elégedettek legyenek?
Ja és ha nem elsőbbségiként adtad fel a levelet, akkor de, van mérlegelési lehetőségünk a fontossági sorrendnél.

[ Szerkesztve ]

(#28) bambano válasza Cobra. (#27) üzenetére


bambano
titán

vagy én nem vagyok tisztában pár dologgal, vagy te.
például te biztosan nem vagy tisztában azzal, hogy ebben a threadben nem magánemberként pofázok.
és azzal sem vagy tisztában, hogy bárki adhat fel hivatalos levelet, ha a postatörvényben foglaltaknak megfelel [link]

"tértivevényes levélnél meg rögzíteni kell az átvevő nevét és átvételi jogosultságát": értem. hogyan rögzíted az átvevő nevét, ha úgy hajigálod be a tértivevényes ajánlott levelet az udvarra, hogy azt nem veszi át senki, tulaj vidéken van? hint: sehogy, megszegted a munkaköri kötelességed.

az, hogy mennyi marad kézbesítésre, nem az én dolgom. ha én kifizettem a tértivevényes kézbesítést, akkor hajtsd végre a tértivevényes kézbesítéshez előírtakat. ha indokolatlanul sok a munka, jelezd, ha nem változik, mondj fel. de amíg dolgozol, köteles vagy teljesíteni az elvárásokat, nem kaptál arra lehetőséget, hogy saját hatáskörben csökkentsd a munkádat. én sem kapok lehetőséget arra, hogy tróger postásokra hivatkozva elkerüljem a jogszabályban rám hárított kötelezettségeket.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.