Hirdetés

2020. február 23., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) BiP


BiP
(veterán)

Itthon T420 van, 8Gigára bővítve, meg a HDD 128-as SSD-re cserélve, teljesen jól használható. (10 helyett inkább 8.1-et tettem rá, az gyorsabb rajta.)
Érlelődik a csere gondolata, de nehéz racionális érvet felhozni, miért is lenne szükséges.

(#2) rodrigez


rodrigez
(senior tag)

Jelen hozzászólást egy T430s-ről írom ami a könnyített 430-as. :) 3 éve párom kérdezte, hogy megveheti a céges gépét ha gondolja és, hogy szerintem megéri-e? Kérdem tőle, melyiket? A T430s-t? Igen, azt. 40 ezerért. Nézek rá. AZONNAL!!! Azóta használom és neki odaadtam az akkor egy éves középkategóriás 15.6"-os Lenovomat. :) 8gb ddr3 és samsung SSD-vel adták, valami nVidia alap Quadro is van benne diszkrét VGA-nak és természetesen belekódolt windows 8 pro licenc van hozzá, amit a cég win10-re frissített. Úgyhogy csak feldobtam rá microsoft oldaláról leszedett Win10Pro telepítőt és aktiválta is magát. :) Életem legjobb ár/érték arányú vétele volt szerintem. :)

A cikk pedig nagyon jó! :)

[ Szerkesztve ]

(#3) pszihopata85 válasza rodrigez (#2) üzenetére


pszihopata85
(tag)

Nálunk is kettő T430s van a családban és mindegyik nagyon megérte.
Van már mellettük egy T440 és egy T450s is.
Egyedül a T440-nek van valami nyűgje, ha lehúzod a töltőről átvált proxy-ra az interneteléréssel, de nem lehet kikapcsolni. Ez szerintem valami "tört ;] " Windowsnak lehet a következménye.
Mindegyiken Win10 van SSD-re telepítve.

"Annyiszor van igazam, ahányszor csak akarom. Nem? De! NÉÉÉGY!!" Laár András

(#4) szegedilaci


szegedilaci
(tag)

Sokszor kérdezik tőlem, vannak ilyen 80-90 ezres új gépek cerkával,melyiket vegye, és olyankor javaslok egy 80-90 ezres használt üzletit ssd-vel amit öröm használni, szemben az új de halálosan lassú ipari hulladékkal.

(#5) ДарСтав


ДарСтав
(aktív tag)

Nálam most épp egy X230T van szolgálatban, így csak megerősíteni tudom azt, hogy még ma is megállják a helyüket nagyon sok esetben. Sőt, családon belül még van napi használós T61, T61p, és T500 is, SSD-vel hasonlóan jól használhatóak. Egyetlen gond van velük, az akkumulátor. Ugyebár eredetit már nem igazán kapsz, csak használtan, az utángyártottakkal meg alaposan meg lehet szívni.

Intel. Sok sebezhetőség kis helyen is elfér.

(#6) Silεncε válasza szegedilaci (#4) üzenetére


Silεncε
(őstag)

95k-ért vettem fullos T450s-t. Összehasonlíthatatlan egy 90k-s cerkás tejfölösdoboz-műanyag notival.

(#7) UnA


UnA
(Korrektor)

Az enyémet (T420) csak akkor használnám Windows-zal, ha bottal kergetnének :)

Addig is a spéci feladatokhoz van rajta egy virtuálisan, amit havonta kb. egy-két alkalommal egy régi fordításhoz kell még használni.

Mostanában persze már megérett a cserére, de inkább arra várok, hogy mikor lesz itthon is kapható a T485 vagy T495.

(#8) davenport válasza pszihopata85 (#3) üzenetére


davenport
(aktív tag)

Szintén két T430s van otthon, napi normál gépezésre (netezés, irodai feladatok stb.) több mint tökéletes. Mindkettő kapott egy-egy msata SSD-t a 8 GB ram mellé.

No money, no honey.

(#9) mdav88


mdav88
(tag)

T530, munkaallomaskent uzemeltetve, napi kb 8-10 oraban.
Bajban is lennek ha ujat kene venni....(innen felfele eleg hitvanyak lettek, a billentyuzet mar ezen sem a regi...)

(#10) C0R0


C0R0
(csendes tag)

Köszi a cikket! Nekem T420 van otthon és még mindenre elég.
A ThinkLight viszont szerintem hasznosabb mint a világítós bill, papírt is lehet alatta olvasni. :)

(#11) BiP válasza Silεncε (#6) üzenetére


BiP
(veterán)

:)
Pont 100e alatti 450s-eket nézegetek a mostani T420 utódjául. Bár a méreten kívül nagy kényszer nincs a cserére.

(#12) Tim82


Tim82
(nagyúr)

Teljesen biztos vagy abban, hogy a T430-ban USB 3.1 csatlakozó és PCMCIA foglalat van?

(A helyes válasz az USB 3.0 és az Express Card foglalat amúgy. A PCMCIA bazi régi szabvány, már a 2000-es évek legelején is az újabb, azzal valamennyire visszafelé kompatibilis CardBus szorította ki a helyéről.)

Egyébként nem rossz kedvcsináló/bemutató írás. Bár szerintem a T430-nál régebbi generációs Thinkpad-ek is teljesen használhatóak 2019-ben (a 2007-es R61-em csak most fog visszavonulni "harmadgépnek", egy i5-ös X220 és egy quad-core i7-es T520 mellett). Csak legyen melléjük 4+ GB RAM és SSD. :B

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#13) aronocs válasza BiP (#11) üzenetére


aronocs
(tag)

Talán egy éve váltottam T450s-re, előtte is csak ThinkPad volt, közvetlenül előtte épp egy régebbi X201t, de még mindig nem tudtam megszokni a billentyűzetkiosztást, konkrétan a szerkesztő hatos (Ins,Del,Home, stb) elhagyását, átvariálását. Ezt mindenképp vedd figyelembe.

Ha melóra használnám, már összetörtem volna :) Így viszont otthonra kifejezetten szeretem, az árát nagyon megéri.

Aut inveniam viam aut faciam.

(#14) UnA válasza aronocs (#13) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Azt csak azt jelenti, hogy nem gépeltél rajta eleget. Ha tényleg sokat kell használni, akkor mindent meg lehet szokni. ;)

(#15) BiP válasza aronocs (#13) üzenetére


BiP
(veterán)

Itthon Thinkpad vonalon a T61, T420 után jönne a 450s, munkában T470-est használok. (persze volt közben más márka is) Nekem nem gond az Ins-del, stb. furcsasága, azt valahogy megszoktam. Ellenben azt, hogy nem a Ctrl van a szélén, hanem az Fn-t tették oda, és mindig azt nyomom Control helyett, azt soha nem fogom :)

[ Szerkesztve ]

(#16) Napfénysüti


Napfénysüti
(nagyúr)

Az előző céges gépem egy T430 volt amit meg is vettem, jó lesz majd a gyereknek címszóval. Most egy T470-es használok melóra korábban meg volt egy saját T400-asom pár évig. Azt azért meg kell jegyeznem hogy nekem a T400 billentyűzete toronymagasan verte a T430/470-esekét. A mai napig nem tudok ezzel a szigetes kialakítással megbékélni. :B

Més que un club!

(#17) Ceree


Ceree
(senior tag)

Nekem áprilisban cserélték le a jó öreg T430-am a cégnél, 6 éves volt, de még 4 órát simán ment aksiról, feladataimra elég volt. A képeken szereplőhöz képest marhajó állapotban volt amúgy, egyedül a tapipad fóliája csúfoskodott rajta. Sajnáltam is nagyon, a W7 vállalati környezetben nagyobb rugalmasságot adott, mint most a W10-es T480s, de sajnos az operációban ezek a kisebb felbontású eszközök ideálisabbak, így vándorol le minden mohikán lassacskán.

Másolat_eredetije

(#18) bambano


bambano
(titán)
LOGOUT blog

hogy a t430-as jó-e 2019-ben?
ha azt nézed, hogy egy t430, akkor jó.
ha azt, hogy az első thinkpad, amiben ócska klavi van, akkor nem :)

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#19) TunerJoe válasza Tim82 (#12) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

De, nagyon is 3.1, ugyanis már másodszor nevezték át. Jelenleg a hivatalos neve USB 3.1 Gen 1.

Oh, ya bastard

(#20) Tim82 válasza TunerJoe (#19) üzenetére


Tim82
(nagyúr)

És erről tájékoztattad a Lenovót is, hogy ők is legyenek szívesek átnevezni a T430-ról szóló hivatalos specifikációkról és doksikban az USB 3.0 csatlakozókat?

Azt most hagyjuk, hogy mennyire jó dolog a marketing bullshitnek bedőlni.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#21) TunerJoe válasza Tim82 (#20) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Jelenleg 3.1-nek hívják, ezért neveztem én is így. Nyilván a rendes 3.1 az nem ez, de ettől függetlenül most ez a neve, így hívják, így up to date. Egyébként megvan az esélye annak, hogy szólok a Lenovo-nak ezért. Kérlek ne vitatkozzunk ezen többet, mert lehet, hogy nem sok értelme van.

Oh, ya bastard

(#22) Tim82 válasza TunerJoe (#21) üzenetére


Tim82
(nagyúr)

Jelenleg 3.1-nek hívják, ezért neveztem én is így. Nyilván a rendes 3.1 az nem ez, de ettől függetlenül most ez a neve, így hívják, így up to date.

Igen, ha most adták volna ki a T430-at ugyanezekkel a csatlakozókkal, nyilván így hívnák most.

Kérlek ne vitatkozzunk ezen többet, mert lehet, hogy nem sok értelme van.

Minden bizonnyal nincsen sok értelme, csak a reakciód tűnt kissé sértődöttnek a láthatóan jó szándékú figyelemfelhívásomra (de lehet, hogy ezt rosszul látom, abban az esetben elnézést). A PCMCIA javításának Express Card-ra viszont van értelme, mert az nem marketinges átnevezésből fakadó nézeteltérés, hanem mindenképpen hiba a cikkben.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#23) TunerJoe válasza Tim82 (#22) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Az utóbbi megtörtént, és azért egyébként köszönöm a kiigazítást.

Oh, ya bastard

(#24) Bugarov válasza Tim82 (#22) üzenetére


Bugarov
(tag)

Az észrevételed eddig a hozzászólásig volt "jó szándékú figyelemfelhívás" innentől okoskodás.

(#25) Bugarov


Bugarov
(tag)

Szubjektiv tudom de nekem a takarithatatlan gumiszerű puha bevonat miatt ellenszenves az egesz termekvonal.

(#26) Tim82 válasza Bugarov (#24) üzenetére


Tim82
(nagyúr)

Köszönöm értékes, építő hozzászólásodat. :R

TunerJoe: a Thinkpad-topikban párszor már említett IPS panel konverzión nem gondolkodtál el amúgy? Vagy akár az első generációs X1 Carbon 1600*900-as paneljének beszerzésén - utóbbi amúgy plug'n'play, ellentétben az IPS panellel, ahol azért kell adapter és moddolni kell a topcase-t is, hogy az adapter elférjen.

Számomra amúgy a *30-as széria igazi hátránya nem a billentyűzet (bár a "klasszikus" Thinkpad-billentyűzetet tartom még mindig jobbnak a szigetesnél), hanem a macerás BIOS moddolás. Anélkül meg nincsen AC-s wifi sajnos.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#27) pentiumboi válasza BiP (#15) üzenetére


pentiumboi
(csendes újonc)

Hányszor ütöttem mellé kezdetben én is. Mai napig nem értem, hogy miért kellett ezt? És miért van opció a biosban rá, hogy felcserélheted, ha úgy tartja kedved :) vagy utólag jöttek rá, hogy butaság volt?

Nekem a szigetes billentyűzetben (x230) csak a billentyűk anyaga nem tetszik. Valahogy keménynek/ridegnek érzem. És úgy mondom ezt, hogy itthon perpill egy blue switches mechanikust használok :) Van egy ezer éves asus laptopom chocolate keyboarddal ( ... features an ergonomically designed Chocolate keyboard, one which has concave key-caps that conform perfectly to the fingers. Positioned to the right of the keyboard is a full numeric keypad for effortless number input ... ) azt nagyon szeretem. Kiérti.

(#28) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

Ilyesmit örököltem a munkahelyemen, és szerintem rettenetesen elavult kinézete van.
Nagyon örülök, hogy nem kell használnom se a monitorját, se a touchpadjét, mert mindkettő rettenetes.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#29) hyperspace


hyperspace
(őstag)

Szeretném nemtetszésemet kinyilvánítani a cikkel kapcsolatban. Több, mint három éve használok egy X250-et, és most ez a cikk eszembe jutatta, hogy mennyivel jobb volt a T420. :U :O

ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)

(#30) TunerJoe válasza Tim82 (#26) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Szerintem az első két percben tennék tökre valamit a gépben, ha ilyenre vállalkoznék, illetve nem olyan fontos, hiszen a legtöbbször itthon vagyok, és ha fotót kell szerkesztenem, akkor itt van az IPS monitorom, on the go ritkán csinálok ilyesmit, mivel kizárólag hobbi szinten csinálom. Emellett van egy hülye becsípődésem, hogy szeretem ha eredeti alkatrészek vannak a gépemben, persze ez csak én vagyok. De azért köszönöm az ötletet.

Oh, ya bastard

(#31) Masooo


Masooo
(tag)

Nem rossz a cikk, de felmerült bennem a kérdés, hogy mi nem jó 2019-ben, mondjuk 2011-től nézve, ha a cél nem a játék.
Egy TOSHIBA notit nyúzok még 2012-ből, i7-3630qm+16gb ram+256gb 850pro ssd, mellé hdd is van.. A bill lehetne jobb, de vállalható és még tökéletes is, szerencsére kopás sincs és nem csak a reagállása tökéletes. A monitor panelje is lehetne újabb de amúgy ezzel sincs még semmi gond.
Nem igen játszom már, a ps+maya+cad+office+ect simán megy és másodpercek alatt indul. Én is nézegettem már sok lapost a csere miatt, de mindig győz az a tudat, hogy minek.

[ Szerkesztve ]

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#32) BiP válasza Masooo (#31) üzenetére


BiP
(veterán)

"Nem rossz a cikk, de felmerült bennem a kérdés, hogy mi nem jó 2019-ben, mondjuk 2011-től nézve, ha a cél nem a játék."
Hát, azért még ma is csinálnak olyan notit (pl. 100e alatti kategória), amit legyártani is bűn. De a normálisabbak közül sem bírja mindegyik ~7-8 évig.

(#33) Cingáriusz


Cingáriusz
(őstag)

Nagyon jó igáslovak ezek a Thinkpad-ek. Én egy T420-ast használok zenélésre, immár két éve.
Tökéletesen teszi a dolgát, soha nem hagyott cserben.
Lassan szeretném lecserélni egy T540 vagy T550-esre, a nagyobb kijelző miatt elsősorban, és az erősebb hardver sem hátrány :)

A szerencse ahhoz pártol, aki észnél van

(#34) janeszgol válasza TunerJoe (#19) üzenetére


janeszgol
(veterán)

3.2 Gen1 a neve már. :)

"Feltartóztattuk őket – mondta Hester. – Kitartottunk. Segítünk Lyrának. Azután büszke kis megtört valóját Lee arcához simította, amilyen szorosan csak tudta, és meghaltak mind a ketten."

(#35) TunerJoe válasza janeszgol (#34) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Javítva!

Oh, ya bastard

(#36) arnyekxxx


arnyekxxx
(addikt)

anyósnak 6 éve vettem valami új áruházi (100ezres árlimittel) helyett használt T500-at (66ezeré), azóta is annyi kétévente a bajuk, hogy szól a win, hogy tele van a 160GB-s vinyó valamelyik particiója én meg megszakértem nekik, hogy törölni kellene pár letöltött filmet.

(#37) Kalandor válasza bambano (#18) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)

Lenovo Thinkpad T430 "Classic" 7 Row Keyboard Installation / Mod

[ Szerkesztve ]

We depend on each other's dream coming true.

(#38) dingdongkng válasza C0R0 (#10) üzenetére


dingdongkng
(tag)

Én nem vagyok az ország legnagyobb üzletigép huszára, de szerintem a Thinklight vs. billentyűzet háttérvilágítás típusosan az a helyzet, amikor a jól működő egyszerű megoldást váltja egy szarul működő bonyolult. Elromló bill. háttérvilágítást láttam csomót, Thinklightot sosem. Papírt is lehet olvasni alatta, szerintem esztétikusabban néz ki pl. egy t440 háttérvilágításáshoz képest, (igaz egy nyílt lábszártörés is :D :D). És ami a legfontosabb fegyvertény: sokkal mocskosul kevesebbet fogyaszt az az egy darab LED.

[ Szerkesztve ]

A kávéautómata előtt mind egyenlők vagyunk...

(#39) dingdongkng válasza Tim82 (#26) üzenetére


dingdongkng
(tag)

Nincs a t430-ban AC-s wifi? Ez tutibiztos? Az x200-ban és a t61-ben tuti hogy volt, mert emlékszem...

A kávéautómata előtt mind egyenlők vagyunk...

(#40) aronocs válasza dingdongkng (#39) üzenetére


aronocs
(tag)

X200-ban és T61-ben úgy lehetett, hogy valaki utólag rakott bele megfelelő wireless egységet, ez a két gép még bőven az AC szabvány előttről való.

Gyors gugli azt mondja, hogy 2013-ban vált hivatalossá az AC, a T430 pedig kb. akkor jött ki, így szinte biztos, hogy nem volt benne eredetileg. Főleg, hogy ThinkPad-ben semmit nem kapkodnak el, később esnek be az újabb fejlesztések.

Aut inveniam viam aut faciam.

(#41) TunerJoe válasza dingdongkng (#38) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Szerintem simán lehetne mindkettő (a T430-ban még így volt), például jönnek azzal, hogy nem előrenyúló az fedlap eleje és azért nincs ThinkLight, akkor igazén csinálhatnának egy háromszög alakú cuccot amiben van egy LED, és azt egy motor forgatná, egy 4-500 ezres gépnél ennek nem kellene egy hatalmas bajnak lennie. Aztán meg ha papírt szeretnél olvasni, akkor a ThinkLight-ot használod, ha nem akarod bevilágítani az egész szobát akkor meg bekapcsolod a backlight-ot.
aronocs
A T430 2012 nyári, az AC 2013 decemberi, így már teljesen egyértelmű, hogy miért nincs benne. A 2013 márciusi T440-ben sincs egyébként tudtommal.

[ Szerkesztve ]

Oh, ya bastard

(#42) Tim82 válasza dingdongkng (#39) üzenetére


Tim82
(nagyúr)

Ha azokat flashelted whitelist mentes BIOS-szal, majd beletettél AC-s kártyát, akkor volt. Gyárilag, gyári BIOS-szal a *40-es (T440, X240 stb,) szériáig tutibiztosan nem. Volt dolgom X240-nel, a nálam lévő modell már gyárilag M.2 Intel 7260AC-val jött. (A T440 gyári alkatrészlistájában is van AC-s wifi kártya opció.

Whitelist mentes BIOS-szal van nekem is R61-ben, X220-ban, T520-ban Intel 7260AC meg Broadcom AC kártya.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - JVC HA-S500 fejes, desktop DDR2 modulok, mobil i3-4000M proci eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#43) dingdongkng válasza aronocs (#40) üzenetére


dingdongkng
(tag)

Igenigen, egy barom vagyok. Nem AC-s volt benne, csak tudott 5GHz-et. Ja... Sry...

De amúgy az hogy mikor jelent meg az eszköz, az csak részben releváns, első Surface Promban volt AC is. És az tényleg AC volt, pedig az '13 év eleji, a szabvány meg '13 év végi...

[ Szerkesztve ]

A kávéautómata előtt mind egyenlők vagyunk...

(#44) dingdongkng válasza TunerJoe (#41) üzenetére


dingdongkng
(tag)

Ez hogy lapos a fedél, ez nem fantasztikus kifogás. A motor szerintem költői túlzás, de a szintén laposfedelű Elitebookokban azt a korszakalkotó megoldást használták, hogy egy flepni lehúzásával, előpattant a lámpa a sikba hajtott ajtajából. Igazából tökéletes...

A backlightal kapcsolatos panaszom, hogy nagyon sokat fogyaszt...

[ Szerkesztve ]

A kávéautómata előtt mind egyenlők vagyunk...

(#45) gzbotii


gzbotii
(veterán)

Nekem egy ezzel egyidős X220-am van (igaz, másodlagos gép), de nekem teljesen használható a mai napig :)
Designban ez a kedvencem. Egyelőre elégedett vagyok.

[ Szerkesztve ]

Ketten jönnek le a hegyről, az egyik futva, a másik medve

(#46) Laci.M


Laci.M
(senior tag)

Fura, hogy kiemelted a HDMI hibáját, én egy párszáz Ft-os átalakítót szereztem be hozzá, illetve vettem aliról 2 db miniDP-HDMI kábelt, amiből egyik mindig benne van a laptoptáskámban. Fura, hogy kimaradt, de sokat nem foglalkoztam vele. Nekem az ODD helyére egyből repült egy terás winyó, a HDD helyére pedig egy 64es SSD..

Aláírás

(#47) azbest


azbest
(nagyúr)

Az előző évhez képest annyi változott nálam, hogy beszereztem kínából aktív 4k képes dp-hdmi átalakítót, így hdmi bemeneten is tudok 4k30Hz-en használni vele külső kijelzőt.

Plusz a másod gépem is kapott 4 magos procit és 16GB ramot. Most kíváncsiságból 35W-os i7-3612QM került be. Érdekességképpen cinebench r20-ban azzal kb 1000 pontot kap. Az erősebb i7-3720qm-et nem néztem, picivel lehet több. A másod géppen néha játszom kicsit egy kínai expresscardos egpu slot segítségével [link].

Meg szegény fő gépről kezd kopni egyik élén a gumírozás a mindennapi hordozás miatt.

[ Szerkesztve ]

(#48) C0R0 válasza azbest (#47) üzenetére


C0R0
(csendes tag)

Be tudod kérlek linkelni az eGPU-t?

(#49) azbest válasza C0R0 (#48) üzenetére


azbest
(nagyúr)

exp gdc [link], a házat meg nyomtattam, ahogy a tápegység házát is. De ezeket azt hiszem részletesebben is leírtam a korábbi linkemen lévő egpu topicban :)

Mivel az expresscard slotok eléggé rosszul kitalált csatlakozók, így gépenkét és márkánként is lehetnek pici méretbeli különbségek. Némelyik gépben lötyögősebb az expresscard és hát ilyen használatra nagyon fontos a jó kontakt, különben fagyás lehet.

[ Szerkesztve ]

(#50) C0R0 válasza azbest (#49) üzenetére


C0R0
(csendes tag)

Köszönöm!

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.