Hirdetés

2021. március 1., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Mennyivel vagyok hátrébb egy i5 2400-zal, hogy csak "első generációs" AVX-re képes? Mennyire várható a jövőben, hogy az ezt kihasználó programok rohamosan terjedjenek?

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#2) Kotomicuki


Kotomicuki
senior tag

Akkor mégis miért háborognak, hogy nem terjed a felhasználása, senki sem épít rá, ha egyszer a "mezei" felhasználók gépeiben nem lesz megtalálható?! :U

Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

(#3) Fiery


Fiery
veterán

"Azt tudni lehet, hogy a Skylake-nek két nagy újítása lesz."

Marmint minimum ketto, hiszen egyelore semmi biztosat nem lehet tudni a Skylake architekturajarol. Siman lehet, hogy bekerul a MorphCore, ami sokkal nagyobb hordereju trukk lenne, mint az AVX-512. Igen, igy hivjak ([link]), nemtom miert AVX3.2-kent hivatkoztok ra allandoan.

Raadasul, mar a Haswell-EP szerias Xeon procik is mas Turbo keretet hasznalnak az AVX es nem-AVX kodnal ([link]), tehat tul sok ertelme nincs babralni a Skylake-nel az AVX-512 engedelyezesevel vagy tiltasaval, egyszerubb megfeleloen beloni a Turbo orajeleket az AVX-512-es kodhoz es kesz.

"Az asztali és a mobil piacon az Intel mondhatja azt, hogy az integrált grafikus vezérlőből is lehet extra teljesítményt kinyerni, amely részegység a processzormagokkal ellentétben látványos mértékben fejlődik és fejlődni fog a jövőben."

Tehat a(z x86) processzormagok nem fejlodnek latvanyosan?! Ezt pont egy olyan hirben irod le, aminek a cimeben is ott van egy igen-igen nagy hordereju x86 fejlesztes? Segitek: AVX-512. Nezz utana, hany uj x86 utasitast vezet be, es az milyen arányban van a mar meglevo x86 utasitasok szamaval (beleertve az SSE, AVX, AVX2, FMA-t termeszetesen).

[ Szerkesztve ]

(#4) dchard


dchard
veterán

Mi elég masszívan használjuk az AVX-et valósidejű digitális jelfeldolgozásnál, lehet hogy éppen ez az ugrás hozná meg azt a teljesítmény többletet, hogy egy sima Core szériás procin is éppen elfutna a kód. Én nem bánnám :)

Teljesen egyet értek az előttem szólóval abban, hogy ezt kikapcsolni nagy butaság lenne, mert a Core piac nem fog emiatt drágább Xeon-t venni, viszont a penetráció növekedését csírájában folytja el vele az Intel.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#5) ledgeri


ledgeri
veterán

Mély, szívszorító emlékként marad meg bennem az utasításkészletek megismerése:
2011 januárjában az akkori pentium 3-as gépemet le akartam mérni egy friss benchmark progival, hogy meglássam mennyire lassú, de nem tudtam mert hiányzott neki valamelyik... :((( akkor véglegesedett: váltani kell.

Pont tegnap láttam:Intel Core i7 vs Xeon "Which is Better?" by LinusTechTips

[ Szerkesztve ]

anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

(#6) Lewzke válasza ledgeri (#5) üzenetére


Lewzke
senior tag

egy benchmark miatt váltani? szívszorító élmény lehetett :DDD

(#7) JColee válasza ledgeri (#5) üzenetére


JColee
őstag

De irritáló ez a gyerek.

(#8) Balala2007 válasza Fiery (#3) üzenetére


Balala2007
tag

Az Intel SDE szerint a mainstream Cannonlake-ben benne lesz az osszes Skylake Xeon AVX512 feature + AVX512IFMA52 + AVX512VBMI + SHA

[ Szerkesztve ]

AIDA64.com

(#9) Fiery válasza Balala2007 (#8) üzenetére


Fiery
veterán

No de megkapjuk-e azt 2018 elott? :) Iden Skylake, jovore Skylake Refresh, aztan 2017-ben Skylake Refresh 2, ha az eddigi trendeket kovetjuk :(

(#10) LordX


LordX
veterán

Ez kapitális f hülyeség.

(#11) Prof


Prof
addikt

Vagyis olyan sorsra jut, mint az osszes korabbi uj utasitaskeszlet. A fejlesztok tesznek ra magasrol, mert a piacon levo hardverek 90%-a nem tudja.

(#12) Prof válasza Ed3r_X_ (#1) üzenetére


Prof
addikt

Mint minden gyarto, szeria specifikus egyedi tulajdonsaggal rendelkezo termeknel. Egyalatalan nem varhato.

A szoftverfejelsztoknek az az erdeke, hogy a potencialis vasarlo kenyerpiritotol kezdve, talicskaig mindenen tudja futtatni a programot.

A szoftver marketingje egyeb extra mint pl UI sokkal jobban eladja egy konkurrens szoftvertermekkel szemben mint speci hardverek/utasitaskeszeletek tamogatasa. Nem beszelve arrol, hogy a Know how az uj architekturakhoz a legtobb fejelsztonel nicns meg, mert a 20-30 eve megtanult modon/eszkozokkel fejelsztenek futoszalagon mindent.

Atlagban 10 ev telik el mig egy uj hardver feature befut es a szoftverek egy jelentosebb resze elkezdi kihasznalni. (nem benchmark progik) Akkor ha befut, ami igen ritka meg ugyis hogy kb. 1 szereplos mar a x86 piac :d
Mivel az Intel sajat hazon beluli sok szereplot futtat ebbol a szempontbol vaskos felarat kerve minden egyes utasitaskeszletert feature-ert. A legszebb az egeszben hogy meg a legdragabb procijaikbol is hianyzik valami ami egy masik olcsobban meg megvan :U

(#13) djculture válasza Ed3r_X_ (#1) üzenetére


djculture
félisten

Mondj egy olyan otthoni alkalmazást amihez életbevágó akár az első AVX támogatású proci..

[ Szerkesztve ]

(#14) dchard válasza djculture (#13) üzenetére


dchard
veterán

Az hogy életbe vágó-e, vagy jó lenne ha használnák, két külön dolog. Például az AVX a mai multimédiás tartalommal telezsúfolt weboldalak gyorsításán sokat tudna segíteni, és azt gondolom, hogy böngészni mindenki böngészik, YT-t is használja a többség stb. :)

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#15) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

"meg kell fontolni az integrált grafikus vezérlő számára meghatározott fogyasztási keret mérséklését is"
Akkor inkább nem kell.

(#14) dchard:
A böngészőknél a legnagyobb probléma hogy a shockwave menetrendszerűen összeomlik (gyakorlatilag a Chrome belassulásának és megállásának 100%-át ez okozza), ezen meg az AVX se fog segíteni.

[ Szerkesztve ]

(#16) Kotomicuki válasza djculture (#13) üzenetére


Kotomicuki
senior tag

Rosszul teszed fel a kérdést:

Mondj egy olyan dolgot, amit a zintel nem a piaci erőfölényével és monopolhelyzetével való visszaéléssel követ el!

Ha meg nem lehet felsorolni 2 maréknyi, AVX-t támogató programot, akkor abból mennyi írható a zintel számlájára? (Gondolok pl. itt arra, hogy az AMD mekkorka a zintelhez képest és mégis mennyire akarja a hasznosabbnak tűnő dolgokat, mennyire igyekszik támogatni a saját termékeit, azok beillesztését a hétköznapokba...)

Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

(#17) djculture válasza dchard (#14) üzenetére


djculture
félisten

Szerintem hamarabb fogja ezeket a gpu gyorsítani mint ez az AVX. Már azér az intelnél is érzik ezt nem hiába fejlesztik gőzerővel azt is, csak hát ilyen hozzáállással hiába tud bármit a hardver ha nem képesek támogatni és normális drivereket kiadni hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#18) LordX válasza djculture (#13) üzenetére


LordX
veterán

Semmihez nem életbevágó, mert mindent meg lehet csinálni x86 és x87-es utasításokkal, uOps fusion miatt (nagyon) néha még a 256 bites vektor ALU-kat is kihasználja a proci.

Viszont az AVX-nek van egy nagyon nagy javítása, ami nem kapcsolódik a 256 bites regiszterekhez; a SSE utasítások is kaptak egy új, rövidebb kódolást, amitől kisebb a kód -> kisebb az L1I cache-en a nyomás -> gyorsabb kód, még ha nem is használsz új AVX utasítást. Annó még játszottam vele, Ivy Bridge-en SSE - VSSE (AVX letilva) között néhol 10% különbség tud lenni (és akár 20%-al kevesebb byte a kód).

(#19) Meteorhead válasza dchard (#14) üzenetére


Meteorhead
aktív tag

Média tartalmat AVX-szel gyorsítani elég anakronisztikus, legalábbis 2015-ben biztos. Kőbaltával is lehet szöget beverni, csak arra már kitaláltak egy jobb cuccot, a kalapácsot. Kőbaltát arra használjon az ember, amire a kalapács nem való.

(#20) djculture válasza LordX (#18) üzenetére


djculture
félisten

Hát az biztos hogy nem az van mint annak idején az amd xp esetén hogy nem tudta az sse2 és nem egy program főleg játékok dobtak egy errort vagy kiirták hogy nem támogatott hardver. Most még az első AVX-et se nagyon használja semmi főleg nem így hogy csak arra van megirva valami.

De a cpu fejlesztés is megakadt, mert már egy jópár éves INTEL Core i7-2600 3.40GHz 1155 foglalatú proci is elég bármire ezek az újabbak meg a vakvilágba kihasználatlanul hozzák be a fejlesztéseket. Papir alapon nagyon jól mutat a sok plusz támogatás..

[ Szerkesztve ]

(#21) Meteorhead válasza Meteorhead (#19) üzenetére


Meteorhead
aktív tag

Mielőtt valaki felvenné, inkább mondok a találóbb hasonlatot.

Hiába lehet az ezermester kombináltfogóval csavart húzni, lehet hogy csavarkulccsal érdemesebb próbálkozni.

Az AVX állati hasznos azokra a feladatokra, ahol relatíve kevés vektoros műveletet kell nagyon kis késleltetéssel elvégezni (latency optimized core), vagy annyira hektikus a feladat, hogy a GPU összepisilné magát tőle. Akkor kell AVX. Egy 800*200-as Flash banner egy weboldal tetején az nem ilyen feladat. Azt már évek óta WebGL-lel kéne tolni, vagy ha nem ért hozzá az ember, akkor HTML5 animációkkal amit van esélye gyorsítani a böngészőnek. De el kéne felejteni a Flasht, méghozzá villámgyorsan. (pun intented)

[ Szerkesztve ]

(#22) LordX válasza Meteorhead (#21) üzenetére


LordX
veterán

A Flash esetében pont az a poén, hogy az alatt van rendes, működő GPU gyorsítás, míg HTML5 alatt még mindig hektikus (és talán az IE-ben működik legnormálisabban). Nem magával a Flash-el van baj, hanem a hatmillió tonna szemétre való Flash-ben megírt programmal. Ha ugyanazt a progit ugyanaz a programozó HTML5-ben csinálta volna meg, akkor a HTML5 ellen lenne folyamatos parasztlázadás.

(#23) Dr. Akula válasza Meteorhead (#21) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Így van, a flash meg a shockwave kukába való. Csak összeomlik tőle a Chrome állandóan.

(#24) big-J válasza Dr. Akula (#23) üzenetére


big-J
őstag

Firefox is... nem vagyok apple fan de Jobs bácsi nagy szívességet tett a világot amikor elkezdte annak a szemétnek a felszámoltatását azzal, hogy nem engedte be iOS-re... mondjuk elég egyértelmű a döntés, ha az erőforrás használatát, vagy stabilitását nézzuk.

[ Szerkesztve ]

(#25) Meteorhead válasza LordX (#22) üzenetére


Meteorhead
aktív tag

Én nem tudom, hogy honnan veszed, hogy a Flash GPU gyorsított, mert én még nem láttam olyat. Asszony gépén (Core i3-2XXXX + HD6750) akármelyik Firefox oldal, amin ugyanaz a trágya Adobe Flash fut, mint az összes többin, 25-50%-on pörög a CPU a tetű sok banner miatt. Ennyi erőforrással PixelToaster-ben rajzoltam 800*600-ban CPU-val. Ami Flashes játékokkal játszottam én eddig (GemCraft, Bloon Tower Defense és társai) azok is mind CPU limitesek, méghozzá elég korán azok lesznek. Nem tudom elképzelni, hogy egy 1000-2000 ágenst futtató tower defense játék CPU limites tud lenni a saját Core i7-es gépemen, ha nem CPU-ból tolná skalárban a rajzolást. Arról meg, hogy milyen gyakran omlik össze, arról meg ne is beszléjünk.

Az olyan játékokat, mint a GemCraft és a BTD is rég WebCL és WebGL-lel kéne írni, mert 2000+ collision detectiont már rég nem a CPU-n kéne tolni. Ugyan a webes felületét nem ismerem ezeknek (WebGL-t már láttam), de annyira nem lehet halálos, hogy ne lehessen megírni benne egy ilyen szintű játékot.)

(#26) Ed3r_X_ válasza djculture (#13) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

Épp ez az, hogy nem tudok. Azért kérdem, hogy várható majd, hogy jönnek olyan dolgok, amik igénylik? Ahogy nézem nem igazán még.

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#27) djculture válasza Ed3r_X_ (#26) üzenetére


djculture
félisten

Szerintem soha nemfognak ilyenek jönni mert a gpu veszi át a szerepét a cpu-nak egyre inkább opencl nyelvre már eleve van egy mázsa program, már egy nyavaja zippelés is sokkal gyorsabb egy középkategóriás gpu-n mint egy 100 ezeres csúcs cpu-n. Multkor próbálgattam meg is lepődtem a sebesség különbségen, de ugyanez van a videókodolásokkal. Gpu-n sokkal jobb minőséget csinál gyorsabban, persze megfelelő progi kell hozzá TotalCode vagy TMPGEnc

[ Szerkesztve ]

(#28) djculture válasza Meteorhead (#25) üzenetére


djculture
félisten

Már a 10.1-es flash is tudta, az hogy a böngészőben támogatva van e az más kérdés..: [link]

[ Szerkesztve ]

(#29) derive válasza Meteorhead (#25) üzenetére


derive
senior tag

Nem hiszem, hogy ennyire szar lenne az Intel 14nm, hogy a TDP miatt kell letiltogatni. Viszont akkor alighanem ezt sem fogjak a benchmarkokon kivul kihasznalni. A consumer progik meg talan meg lassabbak is lesznek az alacsony orajel miatt a professional progik meg amugy is GPUra gyurnak. Legalabb megint meguszok egy proci cseret!

Pl. a flashes youtube videok lejatszasa GPU gyorsitott... A GPGPUval az a problema, hogy nincsenek hozza rendes fejleszto kornyezetek, nincs altalanos, hasznalhato nyelv es tele vannak bugokkal, amitol jopar regebbi rendszer osszefingja magat... A flash egy szar, de meg mindig jobban es tobb rendszeren mukodik, mint az n+1. IT orias sajat hazi GPGPUs megoldasa/implementacioja.

[ Szerkesztve ]

(#30) LordX válasza Meteorhead (#25) üzenetére


LordX
veterán

Mint említettem, a baj nem a Flash-el van, hanem a hülyén megírt bannerekkel.

(#31) big-J válasza LordX (#30) üzenetére


big-J
őstag

Na de miert jelennek meg a bannerek az oldalon? :DDD

(#32) pakriksz válasza djculture (#28) üzenetére


pakriksz
őstag

támogatni támogatja csak látszatja nincs... állandóan kihagy képkockákat így is, olyan felbontáson, amit normális lejátszó cpu-ból izomból is visz... nemhogy gpu-val.

Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"

(#33) hszilard666


hszilard666
addikt

Játékokban mennyie teljesítene 2db xeon x5650? :D komolyan elgondolkodtam az öregeő i7 leváltásán :D

Keresek Canon EF-S 10-18 as üveget a fővárosban!

(#34) max-pain


max-pain
senior tag

Nem is nagyon erdekli az Intelt, hogy annyira elterjedjen barmelyik AVX. A Pentium es a Celeron vonalon ugyis tiltva vannak (SSE4.2 a maximum), az Atom vonalon pedig eleve csak SSE4.2-ig van tamogatas.

(#35) cskamacska válasza hszilard666 (#33) üzenetére


cskamacska
addikt

Komolyan ősöreg 6 magos Nehalem Xeonra akarsz váltani 4.8GHz-es Ivy Bridge i7-ről, miközben a játékok egy jó része még a meglévő 4+4 szálat sem használja ki rendesen? :Y Ha ennyi kidobni való pénzed van, épp van eladó gépem.. :DDD

Ráadásul azokban még AVX sincs, nemhogy AVX-512. :P

[ Szerkesztve ]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#36) Prof válasza max-pain (#34) üzenetére


Prof
addikt

Ugye csak viccelsz? Szerinted a 1000%-os profitot hozzo procijaik eladasa nem erdekli oket mig a nulla, 2%-os porifttal eladott beleposzint igen? :))

Mammutceg prioritas -> 1. profit, bevetel 2. barmi mas

Ha van sok penzuk megvesztegetnek, megolik a konkurrencia eladasait OEM szinten. Erre mar 10eve rajottek azota nincs fejlestesi verseny x86 CPU teren.

Hogy legyen magyar vonatkozas is, szerinted hany hazai nagykeres/beszerzesi fonok utazta be a felvilagot Intel marketing budgetbol?

Atom szinten mobil/tablakban inkabb buknak rovidtavon, hogy hosszutavon ott is monopol helyzetben legyenek es iranyitsak a piacot.

[ Szerkesztve ]

(#38) max-pain válasza Prof (#36) üzenetére


max-pain
senior tag

Nyilvan volt egy kis koltoi tulzas abban amit irtam. Viszont azt tartom, hogy egy adott utasitaskeszlet elterjedesehez bizony minel nagyobb piac kell. Egyre inkabb csak a kozep es felsokategorias procik tamogatjak csak azt, ritkabban frissitgetnek az emberek es egy alacsonyabb teljesitmenyu is megfelelo nekik, sokak szamara mar nem x86 alapu az a szamitogep amit a mindennapi eletben hasznalnak (telok, tablagepek, stb.).
Igen, bizonyos szempontbol azt latom, hogy az AVX elterjesztesere nem teszi kelloen oda magat az Intel. Legalabb nem kene tiltogatniuk ha mar egyszer ugyis a prociban van. Egyszeruen rossz nezni, hogy tobb mint egy evtizednek kell eltelnie mig egy adott utasitaskeszletre tenyleg azt lehet mondani, hogy kovetelmennye valik (SSE2). Ugyanez van az x86-64-el is. Nevetseges, hogy 12 ev alatt nem lett annyira alap, hogy ne akarjanak egy uj OS-bol 32 bites verziot is kihozni. Ez bizony komoly reszben az Intel sara is.

(#39) Prof válasza max-pain (#38) üzenetére


Prof
addikt

Ebben maximalisan egyetertunk. Tehetnenek sokkal tobbet az utasitaskeszletek terjedeseert. Azon kivul, hogy beleirjak a benchmark programokba. Ezert is tovabbra is igaz amit irtam.
Jodolog a fejlodes, de sokkal jobb a nagyobb profit. Inkabb valasztjak a +100 dollar profitot mint, hogy 2-vel tobb AVX-es proci legyen eladva.
A jovo alakitasa es a fejlodes szep, de a luxusjachtok, autok es nok megszebbek :P

Es az a igazsag nagyon jol mukodik nekik a fogyasztok "megvezetese", mig az AMD mint a gazdag adakozo minden feature-t majdnem ingyen ad es felkopik az alla a sok fel oldalnyi advanced feature-el biro 50 dollaros APU-val.

(#40) max-pain válasza Prof (#39) üzenetére


max-pain
senior tag

En mondjuk nem hinnem, hogy egy utasitaskeszlet nem letiltasa barmi lenyegeset jelentene profit szempontjabol :)

(#41) Prof válasza max-pain (#40) üzenetére


Prof
addikt

Persze, hogy nem hiszen a vasarlok 99% szazalekanak fogalma sincs roluk es nem szempont. ;]

(#42) Balala2007 válasza Fiery (#3) üzenetére


Balala2007
tag

nemtom miert AVX3.2-kent hivatkoztok ra allandoan.

Bar teljesen inadekvat, el lehet ismerni, hogy van az AVX3.x-nek magyarazoereje.
Szted az alabbi matrixbol alkotott cikket meg lehetne uszni tl;dr nelkul? :)

inst SKL SKX CNL KNL GLM
cnt
SSE 88 x x x x x
SSE2 191 x x x x x
SSSE3 32 x x x x x
SSE41 61 x x x x x
SSE42 10 x x x x x
AVX 699 x x x x
AVX2 187 x x x x
FMA3 3x64 x x x x
AVX512F 1024 x x x
AVX512CD 18 x x x
AVX512PF 16 x
AVX512ER 10 x
AVX512VL (596) x x
AVX512BW 313 x x
AVX512DQ 132 x x
AVX512IFMA52 6 x
AVX512VBMI 12 x
SHA 7 x x

AIDA64.com

(#43) Ximon


Ximon
junior tag

Csodálatos ez az MMX12!
Majd a 3DNow11 el látja a baját!

[ Szerkesztve ]

1100DF, Exodus 420, Xornet, SM H8DGI-F, 1024CUbit ECC-DDR-1600 256GB 12,8GB/s, DP Fiji Radeon PRO 8192CUbit 112,5-225MHz GFPU: 1024CU 8GB 28,8GB/s, HDD 2x0,5TB, 1kW FSP DR, EMU10k5. DP Opteron 6380 CFPU: 672CU 8,4GB/s, WRAM-SSD 2x120GB (5,7Mb x 5,7Mb = 4TB címzés)

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.