Hirdetés

2021. április 23., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Patice


Patice
nagyúr

Grat az új rendszerhez és csak így tovább! :C :K Ja, és használd egészséggel!

[ Szerkesztve ]

Eladó: SMSL sAp-12

(#2) Lacielvtárs válasza Patice (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

köszönöm :R
használom is, de még nem pihenhetek, hamarosan AVR csere is lesz ha minden a terveim szerint alakul :K

(#3) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Az ethernet kábelt próbáltad már cserélni? Ha nem a megfelelőt használod, bukdácsolnak, és fordítva érkeznek meg a bitek, amitől összeszűkül a tér.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#4) Lacielvtárs válasza Blindmouse (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

még nem, de nem rossz ötlet :DDD

(#5) Csabroncka válasza Lacielvtárs (#4) üzenetére


Csabroncka
addikt

Laci koaxiális hangfalkábelt nem próbáltál ? Nálam a szekrény mögött iszonyú rumli van és rohadt jót tesz a zavar tűrésnek és a hangnak.

Nincsen kép erről azért kérdezem! Ha szépen meg tudtad oldani a kábelmenedzsmentet akkor no para.

Itt vannak a locsolótömlőim.

"in medias res"

(#6) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Hajrá. :) Grat a cucchoz!

Örömmel látom, hogy "elgurult a gyógyszer". :D

Véleményem szubjektív...

(#7) Lacielvtárs válasza Csabroncka (#5) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Hát nalam jelenleg ilyen a kabel manager :)

Azzal még nem foglalkoztam...
Lehet kellene.

Kérhetek linket a hangfal kábelre amiről írsz?
Olyat még nem próbáltam...

(#8) Lacielvtárs válasza hackeeeee (#6) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Bizony, jo messzire gurult, de meg érte, bitang jol szól most is a kaptár 1 true hdban :D
Imádom... :R

(#9) Sethdobaloah válasza Blindmouse (#3) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

mondjuk a hdmi-t csak-csak megértem már. Volt szerencsém szar 10m-es kábelhez... a monitoromon piros pöttyök lettek a képen, a projektoron elmosta a hibajavítás a képet.
Azt persze nehéz megmagyarázni, ha már átért az összes bit rendben, akkor miért vesz a delikvens még drágábban új kábelt.

...csak én vagyok helikopter?

(#10) Csabroncka válasza Lacielvtárs (#7) üzenetére


Csabroncka
addikt

Linkelhetem, de besírsz rajta. Neotech NS-241260 kábel kácsa dugókkal. A lényeg inkább csak az, hogy próbálj ki koaxiális felépítésűt, mert szerintem a dzsungelekben nagyon jótékony hatású.

Sethdobaloah: "Azt persze nehéz megmagyarázni, ha már átért az összes bit rendben, akkor miért vesz a delikvens még drágábban új kábelt."

Na pont ez a lényeg, hogy ilyen "ideális" állapot soha nincsen, és mivel a digitális jel tulajdonképpen analóg módon megy a kábelben sok minden hat rá. Nem véletlen egyébként, hogy a drágább HDMI kábelek sokkal kifinomultabb árnyékolással és érpárvezetéssel vannak kialakítva - ami persze mind a rövid, mind a hosszútávú jelátvitelre jótékony hatású.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#11) dabadab válasza Csabroncka (#10) üzenetére


dabadab
titán

"Na pont ez a lényeg, hogy ilyen "ideális" állapot soha nincsen, és mivel a digitális jel tulajdonképpen analóg módon megy a kábelben sok minden hat rá."

Igen, és emiatt lehetetlen is, hogy pl. számítógépek működni tudjanak, hiszen a betöltött programok (amik ugye szintén digitális jelek) mindig sérülnek, emiatt mindig hibás kód töltődik be, emiatt már bootoláskor csonttá fagynak, ahogy az köztudott.

Hasonló okokból lehetetlen bármiféle számítógépes hálózat működése is, hiszen a digitális jel nem megy át jól, ezért az is teljes képtelenség, hogy ez a szöveg, amit most gépelek, hiba nélkül érjen át valaki más gépére.

Ahogy az köztudott.

Ja, nem.

Valójában a digitális átvitel (ha csak nincs valami műszaki hiba) alapesetben gyakorlatilag hibamentes. Ez igaz a HDMI kábelekre is. Egyébként ha a HDMI-n hiba van, akkor az meg elég feltűnő - pl. nincs kép. Ellenben olyat nem tud produkálni HDMI kábel, hogy lejjebb veszi a szaturációt, vagy elmossa a képet, vagy hasonló, mert ahhoz digitális jel esetén nagyon komplex számítások szükségesek, egy ilyen effekt létrehozásához komoly DSP kellene :)

DRM is theft

(#12) dabadab


dabadab
titán

Ja, és hogy az eredetihez is hozzászóljak: a sub kábelek nem féltetlenül RCA-k, vannak olyan darabok is, amik balanced kábelekkel mennek, azokon tipikusan XLR csatlakozó van: és a cikkben szereplő erősen kétséges hasznú cuccokkal szemben ennek valóban van gyakorlati haszna, amennyiben a környezeti zajokkal szemben sokkal ellenállóbb (pl. ha a hangkábel a tápkábel mellett fut).

DRM is theft

(#13) Csabroncka válasza dabadab (#11) üzenetére


Csabroncka
addikt

Valószínűleg hallottál olyanról hogy sávszélesség. Ha csak a HDMI-nél maradunk, nincs olyan , hogy 1.3 vagy 1.4 vagy 2.0 csak csatlakozó.
A cat5e kábel miben különbözik a cat6 kábeltől :F semmiben hiszen állításod szerint mindegyikben 8 érpár fut és a jelátvitel veszteségmentes!

Olyanról is hallottál már szerintem, hogy bithiba arány. Nem fogok ezen vitatkozni, pláne ha leragadsz ott, hogy vagy van kép és az tökéletes vagy nincsen kép esetleg hang...stb

"in medias res"

(#14) dabadab válasza Csabroncka (#13) üzenetére


dabadab
titán

"Valószínűleg hallottál olyanról hogy sávszélesség."

Igen. És? A full HD házimozis felbontások (a 3D is) bőven a HDMI 1.0 adta sávszélességen belül maradnak, ha meg a kábel azt se bírná, akkor nem lenne kép.

"Ha csak a HDMI-nél maradunk, nincs olyan , hogy 1.3 vagy 1.4 vagy 2.0 csak csatlakozó."

Nem tudom, hogy mit akarsz mondani, de határozottan van olyan, hogy HDMI 1.3 meg 1.4 meg 2.0.

"Olyanról is hallottál már szerintem, hogy bithiba arány."

Hallottam. Szerinted hogy néz ki egy bithiba HDMI-n? Ugyanis ez elég ritka, olyan ritka, hogy a jelek szerint még nem is láttál ilyet.

Ha bithibát akarsz vizualizálni, akkor köss rá egy PC-t a TV-re HDMI-vel (az fullHD tévénél 1920*1080 lesz, 60 Hz-en), rakjál ki egy tök fekete képet teljes képernyőre és figyeld, hogy látsz-e felvillani egy-egy pixelt egy frame erejéig. Ha igen, akkor ott láttál bithibát - ha nem, akkor akkor nem.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#15) Patice válasza Csabroncka (#13) üzenetére


Patice
nagyúr

Kábel témához csak annyit: OK, átmegy - a "hibajavításoknak" köszönhetően a digit jel, de mi van a rárakódó zajokkal (EMI, RF)? Tudtommal a HDMI nincs galvanikusan leválasztva, azaz szépen áttevődhet a zaj egyik készülékről a másikra, ami már a képmegjelenítőben is problémát okozhat akkor, amikor a digit jel analóggá alakul????

Jobb HDMI mondjuk kevesebb zajt közvetít és így már simán elképzelhető, hogy más lesz a képe.

Szerintem.

És akkor ne is keverjük ide az órajelek különbözőségéből adódó jittert akár hangról, akár képről legyen szó. :U

Eladó: SMSL sAp-12

(#16) dabadab válasza Patice (#15) üzenetére


dabadab
titán

"OK, átmegy - a "hibajavításoknak" köszönhetően a digit jel"

Olyan, hogy "hibajavítás", olyan nincs digitális technikában. Olyan, hogy hibajavítás, az van, viszont HDMI esetén képnél nem alkalmazzák, ott csak sima 8 bit -> 10 bit konverzió van.

"de mi van a rárakódó zajokkal (EMI, RF)?"

Semmi. A HDMI kábelen amúgy is folyamatos feszültségváltozás van, ha ahhoz még hozzáadódik még egy adag, elhanyagolható mennyiségű plusz feszültségváltozás, az nem oszt, nem szoroz.

"És akkor ne is keverjük ide az órajelek különbözőségéből adódó jittert akár hangról, akár képről legyen szó. :U"

Azt tényleg ne, mert a jelek szerint fogalmad sincs, hogy miről beszélsz. Képnél (ahol eleve fix fizikai pixelek vannak) teljesen értelmetlen jitterről beszélni, hangnál meg azért, mert ez nem SPDIF, itt a hangjelnek NEM része az órajel, azt kis csomagocskákban küldik, a vevőoldal bufferel és saját órajelgenerátort használ.

Egyébként teljesen érdekes tény, hogy én még soha, sehol nem láttam egyetlen fényképet sem, ami a különböző HDMI kábelek okozta különböző képminőséget mutatta volna. Sőt, mérést sem: márpedig mondjuk a kontrasztot meg a színeket tök jól lehet mérni koloriméterrel. Nahát!

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#17) Patice válasza dabadab (#16) üzenetére


Patice
nagyúr

"Azt tényleg ne, mert a jelek szerint fogalmad sincs, hogy miről beszélsz. Képnél (ahol eleve fix fizikai pixelek vannak) teljesen értelmetlen jitterről beszélni, hangnál meg azért, mert ez nem SPDIF, itt a hangjelnek NEM része az órajel, azt kis csomagocskákban küldik, a vevőoldal bufferel és saját órajelgenerátort használ."

Tényleg teljesen értelmetlen órajelről beszélni?

:U

Egy kis olvasmány 1 & 2.

[ Szerkesztve ]

Eladó: SMSL sAp-12

(#18) dabadab válasza Patice (#17) üzenetére


dabadab
titán

Azt mindig szeretem, amikor valaki úgy akarja bizonyítani az igazát, hogy minimális kommenttel belinkel rengeteg technikai szöveget, amit a jelek szerint el sem olvasott és nem is igazán ért. De ha gondolod, akkor mutass már rá pontosan, hogy mondjuk a HDMI specifikációban (amit egyébként én - veled ellentétben - olvastam, onnan tudom pl. azt, hogy nincs hibajavítás a képadatoknál) hol jön elő a jitter problematikája és annak milyen hatásai lehetnek.

"Tényleg teljesen értelmetlen órajelről beszélni?"

Egészen eddig jitterről volt szó, nem órajelról általában - márpedig HDMI-nél jitterről beszélni igen, értelmetlen.
Órajelről van értelme beszélni, de annak meg nincs köze a képminőséghez, mert ha stimmel, akkor jó, ha meg nem, akkor meg nincs kép.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#19) Patice válasza dabadab (#18) üzenetére


Patice
nagyúr

Abban igazad van, hogy nem olvastam végig a TMDS leírását, de nem is ez a lényeg. Arra próbáltam fölhívni a figyelmedet, hogy - szerintem - ahol van órajel, ott lesz jitter. Tök mindegy, hogy képről, vagy hangról beszélünk.

És ahogy a hangnál érzékelhető a jitter, akkor a képnél miért ne lenne ugyan úgy látható hatása?

Tudom, hogy csak feltételezés az egész a részemről, de nem zárhatjuk ki a lehetőségét. És Murphy, mint tudjuk nem alszik.

OFF

Eladó: SMSL sAp-12

(#20) dabadab válasza Patice (#19) üzenetére


dabadab
titán

Az, hogy a hangnál miért nem gond a HDMI jitter, elég egyértelmű: a HDMI tök más órajelet használ (konkrétan a videójelét), meg amúgy is burstokben jön át az adat, szóval teljesen aszinkron, a vevő kénytelen hozzá teljesen saját órajelet generálni. Pont.

A videó ugyan elvileg szinkronátvitellel jön, viszont jól látszik (pl. az input lagből), hogy valójában egyáltalán nem az, ott is saját órajelet generál a vevő, pont.

De ha ténylegesen szinkron is lenne, akkor se lenne gond a jitter, ugyanis egy LCD/plazma/OLED meg úgy általában bármilyen, konkrét fizikai pixelekből álló kijelzőnél nincs semmi, ami egy kicsit elcsúszhat. Egy CRT kijelzőnél lehetne, ott előfordulhatna, hogy a jitter miatt egyik pixel mondjuk egy ezrelékkel szélesebb lenne, mint a következő, mert az egyenetlen órajel miatt nem pont ugyanannyi ideig kapja egy-egy pixel adatát az elektronsugár, viszont egy LCD-nél még csak ez se, mert ott a megjelenítő pixelei teljesen fixek, nem tudják változtatni a méretüket.

"Tudom, hogy csak feltételezés az egész a részemről, de nem zárhatjuk ki a lehetőségét."

Azért szerintem jó lenne, hogy mielőtt mindenki nekiáll rábeszélni másokat, hogy tízezreket fizessen ki mindenféle extra kábelekért, legalább minimálisan megvizsgálnánk, hogy van-e annak bármi értelme, vagy jobban is el lehetne költeni azt a pénzt.

Itt a fenti posztban is ment a hangfalkábelcsere (és nagyobb összeget mernék tenni arra, hogy a régi és az új kábelek közti különbség vakteszten nem jönne ki), de az a szerencsétlen center egy fadoboz belsejében ül.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#21) Hieronymus válasza dabadab (#11) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Csak egy kérdés.

Mivel nem olvastam el a HDMI dokumentációkat és annyira nem is érdekel, hogy neki álljak, egyszerűbb kérdezni.
Az emlékeim szerint, két eszköz első csatlakoztatásakor, nem jelenik meg azonnal a kép illetve villan néhányat. Majd beáll a rendes kép.

Előfordulhat az, hogy a csatlakozás elején "öntesztet" hajt végre a HDMI kapcsolat. Szükség esetén, például kábel hiba esetén az adó oldal lejjebb viszi az átvitt képminőséget, hogy a lejátszás megtörténhessen.
Magyarul a csökkentett sávszélesség mellett átmegy a kép. Kicsit homályosabb és fakóbb látvány, de van kép?

(Arra emlékszem, hogy az első HD Ready tévék még nem voltak HDCP kompatibilisek, ezért a lejátszó eszköz SD felbontásra váltott.)

De ez csak teoretikusi kérdés.
Illetve egybevághat a nyitó írásban olvasott tapasztalattal.
Hibás kábel -> alacsonyabb felbontás illetve minőség.

Egy azonban tuti biztos. A kábel ára és a képminőség között, a HDMI esetében, semmiféle arányosság sincs.

Ha valaki másként gondolja, akkor végtelen mennyiségű, nagyon drága kábellel állok rendelkezésére. :D

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#22) dabadab válasza Hieronymus (#21) üzenetére


dabadab
titán

Nem, ilyet nem tud.

DRM is theft

(#23) Csabroncka válasza dabadab (#14) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ezek alapján valószínűleg a legtöbb ilyen technikát használó ember tök hülye és teljesen elegendő a 900 Ft-os kínai kábelt (kábeleket) használni.

:R

"in medias res"

(#24) Lacielvtárs válasza Csabroncka (#23) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

én is valami ilyesmire jutottam :D
csak azt nem értem, akkor hogy lehet hogy még is jobb a kép és a hang... :U

[ Szerkesztve ]

(#25) dabadab válasza Lacielvtárs (#24) üzenetére


dabadab
titán

"csak azt nem értem, akkor hogy lehet hogy még is jobb a kép és a hang... :U"

Úgy, hogy nem jobb - minden bizonnyal csak a szokásos placebo. Ilyenkor lenne érdemes vaktesztet csinálni, vagyis hogy csak a TV képét látva el tudod-e dönteni, hogy az olcsó vagy a drága kábellal van rákötve a TV-re a Popcorn.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#26) Lacielvtárs válasza dabadab (#25) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

jaa, értem...
de a vak teszt alatt akkor arra gondolsz hogy ne tudjam mikor melyik kábel képet látom...
hát lehet egyik hétvégén megkérem majd tesómékat hogy csereberéljék és nem tudjam, mert mondjuk engem is érdekelne hogy mi a végeredmény... :K

[ Szerkesztve ]

(#27) liszi70 válasza Lacielvtárs (#24) üzenetére


liszi70
veterán

"csak azt nem értem, akkor hogy lehet hogy még is jobb a kép és a hang..."

Pedig már én is leírtam neked két napja.

"lehet egyik hétvégén megkérem majd tesómékat hogy csereberéljék és nem tudjam"

Nagyon helyes! Minimum 5-10 legyen, és nem mindig muszáj cserélni, lényeg, hogy ne tudd, cseréltek-e vagy nem, ne tudd, mikor melyik van bent. (Igazából minimum 10 kellene, de én már 5-ért is hálás lennék, ismerve a tesztelési hajlandóságot a hifi-házimozi világban. :D) Csak az 5-10 teszt elvégzése után, a végén egyeztessétek a segítővel, hogy mikor melyik volt bent, és te mikor melyiket vélted látni, addig papírra jegyezzétek fel mindketten. Kíváncsi vagyok, hányszor találod el. HDMI kábelt csak kikapcsolt készülékekkel cseréljetek!!!

[ Szerkesztve ]

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.