Hirdetés

2019. december 11., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Silεncε


Silεncε
(őstag)

Ugyan még én se régóta vagyok a "szakmában" (még egyetemen vagyok, de mellette már lassan 2.5 éve dolgozok is), de talán tudok valamennyit segíteni. Ahogy én látom, a papírt egyre kevésbé nézik (nálunk az egyik legpengébb fejlesztőnek még diplomája se volt, senkit nem érdekelt), de néha még az se kell, hogy értsél az adott dologhoz, ha látják rajtad, hogy van hozzá affinitásod, kitanítanak. Ennyire van hiány :D OKJ-ről én jót még nem hallottam, azt én annyira nem ajánlanám (de első kézből tapasztalatom nem volt vele, én egyetemre jöttem). Az angolt nagyon nyomni kell, nélküle kb el vagy veszve (én is próbálok magamra szedni annyi angolt, amennyit lehet, hál istennek egyre jobban megy). Mindenek előtt, mielőtt elmész bárhova, én azt ajánlanám, hogy kezdj el ismerkedni vele, nehogy az legyen, beleölsz egy csomó időt és pénzt és csalódás lesz. El kell döntened mi érdekel (amik nagyon mennek mostanában, a mobil (bár ez már kevésbé) és a webes irány, itt is már a különböző JS frameworkok). Ezekhez találsz tonnányi anyagot a neten.

Remélem tudtam kicsit segíteni, ha valamit rosszul írtam, majd egy erre járó szaki úgyis kijavít :D

(#2) C0R0


C0R0
(csendes tag)

Szia!
Szerintem angol nyelvtudás nélkül nagyon nehéz lesz :(

(#3) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Saját példaként én azt tudom felhozni, hogy Java fejlesztői tanfolyamon választott ki az első cég ahol dolgoztam, én abban képzeltem ez a jövőmet, egyetem óta szerettem csinálni stb., majd a második munkanapomon közölték, hogy rendszerüzemeltetés és adatbázisok területre kéne átmennem mert ott van szükségük emberre. Mondom, én ilyet csak elég távolról szagolgattam eddig. "Majd megtanulod". És tényleg, azóta (~10 éve) egy sor Java kódot se írtam, szinte 0-ról egy tök más területre kerültem, és abból élek meg. Itt egy kritikus pont volt, hogy (szerencsére) alapvetően nem vagyok egy túl önérzetes ember, nem álltam fel, hogy "akkor köszönöm, de én nem ezért jöttem ide", hanem gondoltam, miért ne próbálnám meg? És ez az apróságnak tűnő dolog életem legjobb döntésének bizonyult a későbbiekben szakmailag, és anyagilag is.

Szóval abszolút egyetértek abban, hogy sokkal inkább számít a motiváltság és a hajlandóság a fejlődésre, de vigyázni kell, mert sokan nagyra nyitják a szemüket, amikor az első nettó 3-4-5-össel kezdődő fizujukat meglátják, csak ha nem fejlődsz (ehhez kell az angol), vagy megfelelő erőfeszítések nélkül várod a nagy dellát, mert szakemberhiány van úgyhogy fizessenek, akkor könnyű csalódni (nem személyes, csak példa, láttam már ilyet leírva). Onnan lehet tudni hogy valamit nem jól csinálsz, ha évek múlva is "csak" ugyanezek a számjegyek vannak még ott :)

Angolt pörgesd nagyon, mert ez a "szakma nyelve". Viszont a német az meg személyes skillként előny lehet, ha (körülményektől függően esetleg kimész)/bedolgozol német cégnek.

Kicsit off, de jelen helyezetben (és igazából bármikor, a jó munkát mindig meg fogják fizetni) ha csak a váltás és a jobb kereset a lényeg, affinitástól függően érdemes lehet megpróbálni az egyéb hiányszakmákat (villanyszerelő, hideg/melegburkoló, bútorasztalos, ilyenek).

[ Szerkesztve ]

Eladó Philis NanoCloud 4813/10 párásító || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#4) muszurkefal válasza doeeg (#3) üzenetére


muszurkefal
(tag)

Hmm, 2,5 éve váltottam 23 évesen közigazgatási szak elvégzése után programtervezőre, de ez számomra is sok hasznos információt tartalmazott.
Én is azt tapasztalom, pláne, ha 180 fokos fordulat után kezd neki az ember, hogy a motiváció az egyik legfontosabb. Ha motivált vagy és fejleszteni akarod magadat, akkor be lehet hozni azokat, akik már óvodában is ezzel foglalkoztak.
A munkáltatónak meg a hozzáállás is fontos. Hiába vagy penge, ha antiszoc vagy, nem tudsz kommunikálni emberekkel vagy szimplán lusta vagy. Szorgalom (élezés) nélkül a legélesebb kard is csorba lesz.

Posztolónak: először körülnéznék a neten, hogy egyáltalán tetszik-e, el tudod-e képzelni, hogy több évig ezt csináld. Ennek a szakmának nincs vége az akármilyen papírral, itt folyamatosan fejlődni kell, olyan, mintha papnak mennél, holtig kell csinálni :C
Aztán, ha úgy látod, hogy oké, akkor én felsőoktatási oldalon néznék körül. Van ez a felsőoktatási szakképzés például (2 év), ahol programozó tárgyak vannak elsősorban és kevés matek. Azt viszont nem tudom, hogy van-e belőle levelező képzés. Bár 30 évesen még nem gáz, ha meg tudod oldani a nappalit. Nekem van több 30 feletti nappalis hallgatótársam is.

Origin: Laszas

(#5) Cifu


Cifu
(nagyúr)

A dolog úgy kezdődik, hogy valami alapvető programozási tapasztalatot gyűjts, a netről is lehet innen-onnan szerezni különféle PDF-eket, mintafájlokat, sőt, videókat is, stb. Ne egy adott nyelvre akarj specializálódni rögtön, hanem azt nézd meg, hogy egy kódot meg tudsz-e írni, végig tudod-e vezetni, hogy akkor az adott sor mit is csinál, és nem megy el az élettől is a kedved, ha egy több száz, vagy több ezer soros kódban kell megkeresni a hibát. Mert ha programozásra adod a fejed, akkor az ilyen élettapasztalatokat fog jelenteni.

Én kétszer ugrottam neki, mindkét alkalommal kvázi eldobtam a billentyűzetet, mert egyszerűen nem sikerült órákon át aggyal lekövetni. Volt, hogy csak ott ültem a képernyő előtt, és legszívesebben eret vágtam volna magamon, annyira elment mindentől a kedvem. Szóval mint mindenhez, ehhez is kell egy megfelelő beállítottság, érdeklődési kör és habitus. Ha otthon nem sikerül rávenned magad erre, lelkesedésből, akkor nem biztos, hogy az iskola után jobb lenne a helyzet...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#6) Tikakukac


Tikakukac
(félisten)

Mint aki ebbe a hibába majdnem beleesett:

Akkor menj fejlesztőnek/programozónak, ha jól megnézted mit is kell ott csinálni és ezt bírod. Ja, és ebbe bele is akarod ölni az időt. Nem azokból van hiány, aki Hello World szinten programoznak.
Hiányzik 20.000It-s és hasonlók, igaz. De ez nem azt jelenti, hogy kéne 5000 rendszergazda, akiknek probléma egy USB port letiltása is a suliban a gépeken. Ha érted mire célzok.
Én sajnos egyetemen jöttem rá 2 év után, hogy Istenem, engem ez az egész megöl, a kreatív énem üvöltözött, hogy kelj már fel és csinálj valamit, mert felrobbanok. Igaza is volt.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#7) Narxis válasza Tikakukac (#6) üzenetére


Narxis
(nagyúr)

+1

Az ember azt látja, hogy milyen sokat lehet keresni programozással aztán amikor jobban belemélyed akkor jön rá, hogy ez nagyon nem úgy van ahogy elképzelte. Én is inkább szívesenn foglalkoznék üzemeltetéssel de ahogy néztem erre nincs semmilyen suli.

(#8) Tel Elek válasza Tikakukac (#6) üzenetére


Tel Elek
(addikt)

Végül mivel foglalkozol most? sikerült kreatívabb területet találnod?

(#9) Silεncε válasza Narxis (#7) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Régebben volt olyan rossz szokásom, hogy megkérdeztem néhány évfolyamtársat, miért jöttek infóra (szimpla kíváncsiságból). 10-ből 8-9-nek a nagy lóvé volt a válasza. Ilyenkor volt az, hogy sok sikert kívántam nekik. De van olyan ismerősöm is, aki orvosin kezdett, majd onnan kibukva jött progra, hogy legalább valami diplomája legyen már....

[ Szerkesztve ]

(#10) Tikakukac válasza Tel Elek (#8) üzenetére


Tikakukac
(félisten)

Nos, ma megkapom elvben azt a telefonhívást ami után tudok erre válaszolni ;] Viccen kívül, tényleg most lesz új meló.

Kreatívnak tud kreatív lenni a szoftverfejlesztés is, persze. Nekem a nonstop gép előtt ülés és kódolás volt az, ami meggyilkolt. Hiába volt valamennyi sikerélmény, egyszerűen az, hogy ütöm a kódokat engem leszedált. Anno azért mentem mérnökinfóra, mert hát majd jó lesz, mindig is gépeket buheráltam, moddoltam, forrasztottam ezerrel, építettem egy rakat mindent.
Túróst. Az utánam lévőknek a maradék laborja is eltűnt, digit is csekély mennyiségben, ezen kívül kód-kód-kód-kód és ennyi. Legalább laborban villogtattunk dolgokat, meg futottak a jelek, dugdostad a dolgokat ide-oda, de az is ugye heti egyszer. Ezt megfejelve pár kőgyökér tanárral és a direkt szopatással, mondtam okay, akkor vezessetek áramot.

Narxis: Ha valami megy, csináld. Basszus, főnökeim meg munkatársak olyan papírokkal dolgoztak mellettem, hogy 1 utcában nem kellett volna lennünk, nem még 1 tömbben.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#11) doeeg válasza Tikakukac (#10) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Van még egy elég komoly mellékhatása annak, ha valaki IT-s lesz: ugyanúgy (sőt, jobban) tönkre tud tenni mint egy keményebb fizikai munka.

Én ha úgy számolom, egyetem óta (~15 éve) napi 8 kötőjel 16 órát ülök gép előtt, miközben lassan tizenéve nincs rendszeres testmozgás (tudom, ez csak rajtam múlik, de a meló, és mostanában a család meg adja, hogy ne is legyen túl sok kedvem/időm/energiám rá - ez persze fejben dől el, hogy most feláldozok-e heti két nap 1-2 órát, vagy a jövőmből sokkal többet, úgyhogy nagyon érik a változás ebben a témában).

Mivel szeretem csinálni (vagy ha szórakozás miatt vagyok gép előtt, akkor azért :D) , többnyire borzasztóan el tudok merülni a dolgaimban, így a szemem kiszárad, a derekam megfájdul (és fáj már évek óta kb. konstans), ugye hosszú távon trombózisveszélyes hogy kb. ki se nyújtóztatom a lábaimat, és eléggé elhíztam, plusz kétfajta magasvérnyomás-gyógyszert szedek.

Szóval nem fenékig tejfel ez a világ sem. A stressz szerencsére nem annyira érint mert káromkodok 1-2 nagyobbat és máris volt-nincs :D Illetve (- már, de ez se volt egyszerű) megtanultam nem hazavinni a munkát. De látok olyanokat, akiket ez is nagyon megvisel.

Eladó Philis NanoCloud 4813/10 párásító || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#12) Tikakukac válasza doeeg (#11) üzenetére


Tikakukac
(félisten)

6-8 hónapot voltam vidéken most (azért is kell most a meló, mert visszajöttem), 2 családi telket raktam rendbe, plusz egy teljes fürdőszoba építés. Alapig ásások, egy kisebb erdő kitermelése meg ilyesmi. Az ülés ha jó a szék, elég sok időt kér, mire megöl. A nehéz fizikai munka viszont konkrétan pusztít, nekem 2 hónapja van romon a derekam, a bal csuklómat rendesen 2-3 hete tudom használni. Az ilyen melókhoz sajnos hiába fiatal valaki, kell egy rendes mackós fizikum is, különben szó szerint belepusztulsz.
Ja és mozogj. Nagyon jó tanács. Úszás lenne a legjobb.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#13) UnA válasza doeeg (#11) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Pedig amit írtál, arra semmi más nem kell, csak a mozgás (Tikakukac +1).

Talán én egy kicsit idősebb vagyok ;) és semmi ilyen problémám nincsen, de amikor harmincvalahány évesen azt éreztem, hogy nem az igazi a derekam, azóta minden nap mozgok, ha másra nincs lehetőség, akkor a reggel nyújtással indul – ezt soha nem hagyom ki.

(#14) UnA


UnA
(Korrektor)

De majdnem elfelejtettem válaszolni az eredeti kérdésre: fejlesztőnek lenni egyfajta teremtőerő, amikor érzed, hogy megoldottad a problémát, sőt ha esetleg egy teljesen új dolgot alkottál, az még inkább.

Persze ahogy a többiek is írták, kell egyfajta habitus hozzá, mert a gondolkodásmódodat alá kell rendelni annak, hogy a kód nem kívánságaid, hanem az utasítások alapján fog működni, ami néha elég távol áll a hétköznapi logikus értelmezésektől. Enélkül ez nem megy, és hamar belefáradsz akár a tanulásába is.

(#15) _PetZ_


_PetZ_
(csendes tag)

6-7 éve dolgozom fejlesztőként, 14-15 éve írtam az első kódomat.Szerintem jó szoftverfejleszőnek lenni, kifejezetten érdekes tud lenni, elég sok témába beleláthat az ember, csak nem szabad hagyni, hogy belefásulj.

Hiány tényleg van, csak ahogy már fentebb írták nem feltétlen a kezdő fejlesztőkből, de nem lehetetlen elhelyezkedni. Ha van egy kis érzéked hozzá, akkor már csak rengeteg szorgalom kell.

Ha most szeretnéd elkezdeni, akkor valami netes tutoriált tudnék ajánlani, valami egyszerűbb nyelven. Próbáld ki milyen az mikor megírsz mondjuk egy konzolos számológépet, vagy egy akasztófajátékot vagy bármit, majd vond le a kozekvenciákat: tetszik nem teteszik, van rá hajlandóság nincs.

Ezekhez nem kell semmilyen okj-s képzés, meg mondjuk általában nem túl magas a szinvonal egy ilyen képzésen. :(

Sok sikert :)

(#16) kuntics


kuntics
(tag)
LOGOUT blog

Köszi az eddigi hsz-eket. Sok hasznos infó volt bennük számomra. Angolt próbálom napi szinten tanulgatni kicsit, az máshol is jól jöhet. Év vége felé lesz egy kisebb szünet melóban, akkor megnézem “élesben” is a dolgot, rászánok pár órát a kipróbálásra.

Természetesen a pénz sem utolsó, bár most is 3-4-gyel kezdődik a nettó, szóval nem csak ez a motiváló. Amitől leginkább szabadulnék most, az a 3 műszak. A fentebb említett munkákkal ( festő/burkoló) meg az a bajom, hogy 50 évesen nem szívesen csinálnám már.

Annó suliban kellett cnc-t programozni, azt is szerettem és tudtam is csinálni. Legyártani egy jó alkatrészt, ha volt hiba, akkor azt megtalálni stb.

Okj meg azért jött szóba, mert akkor legalább lenne valami papír is az egészről. Bár sok jót én sem hallok mostanában ezekről a képzésekről. Felsőoktatási szakképzésnek is utánanézek, de ha ahhoz is kell az emelt érettségi, akkor meg vagyok lőve :(

(#17) Bence012 válasza kuntics (#16) üzenetére


Bence012
(újonc)

Szia, miért lennél meglőve az emelt érettségivel?
34éves vagyok és most járom a második egyetemi évemet Uk-ban. "szinte" újra csináltam a 2-es szintű érettségimet alig 1,5év alatt, és nem csak, hogy felvettek, még ösztöndíat is hozzám vágtak. Tudom, hogy sok pénz a magántanár, meg nagyon sok mindenről le kell mondani, de ha olyan tervet készítesz magadnak, ami kivitelezhető is, akkor bele kell ugrani, mert ha már családod van, akkor szinte esélytelen a 180fokos váltás.
OKJ felejtsd el, nekem csak rossz tapasztalatom van vele, és a legtöbb ismerősömnek is csak negatív van.

(#18) Tikakukac válasza kuntics (#16) üzenetére


Tikakukac
(félisten)

Ezért írtam, amit. A CNC programozás és a VS-ben programozás 2 külön állatfaj, de kegyetlenül. Előbbit én is bírom csinálni, csak picit másabb témakörben, az utóbbit semennyire nem bírom.
Szóval erősen gondold át a bulit.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#19) dabadab


dabadab
(félisten)

Soha életedben nem programoztál (és a jelek szerint kb. semennyire se érdekelt, mert akkor belevághattál volna bármikor), nem tudsz angolul és elmúltál harminc.

Ez így elég esélytelennek hangzik. :(

DRM is theft

(#20) Goose-T válasza dabadab (#19) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Szép összefoglalás. ;] Egyébként ha a három kritérium közül legalább az egyik meglenne, akkor még lenne esély. Nekem is van egy barátom, aki harminc felett, nulla angoltudással lett cégnél dolgozó programozó. Ő legalább foglalkozott vele hobbiból éveken át már előtte.

https://fb.me/scharlotterhodes

(#21) Narxis válasza dabadab (#19) üzenetére


Narxis
(nagyúr)

Ezt így kijelenteni azért elég rosszul fog neki esni. :(

(#22) Tel Elek válasza Goose-T (#20) üzenetére


Tel Elek
(addikt)

Nekem van ismerősöm, aki még 40 felett is azt hiszi hogy programozó válhat belőle. (Úgy igazából eddig nem is nagyon dolgozott semmit se, de most otthon nézegeti a kódokat...) :D

(#23) UnA válasza Tel Elek (#22) üzenetére


UnA
(Korrektor)

OFF: ha leírod magad, hogy 40 felett nem tudsz semmi újat tanulni, akkor ez a legjobb út a leépülés felé.

(#24) Narxis válasza UnA (#23) üzenetére


Narxis
(nagyúr)

Tanulni tud ha akar de munkát találni szerintem 40 felett pályakezdőként elég nehéz.

(#25) bullseye válasza Tel Elek (#22) üzenetére


bullseye
(addikt)

Hát, akkor mivel úgyis közel a Duna, megyek, ozt leugrok egy hídról...

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#26) dabadab válasza Narxis (#21) üzenetére


dabadab
(félisten)

Inkább most mondjam el ezt neki, mint másfél év múlva az állásinterjún.

Éppen most látok testközelből egy pályaváltást (negyven felett), ezért is tudom, hogy milyen ez - ott is csak azért működhet a dolog, mert az illető elszánt, szorgalmas, okos, van egy nagyon jó személyes mentora és az "előző életéből" származó tudása elég komoly versenyelőnyt ad neki.

DRM is theft

(#27) doeeg válasza dabadab (#19) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Na ja, én is szoktam mondani, hogy 30 felett minden nap ajándék ;]

Sokminden hiányát lehet szorgalommal pótolni. Gondolj bele, ha most 30 éves, eddig dolgozott max. 10-12 évet. Számoljunk már utána, még nem is élt annyit, ahány évig még dolgoznia kell.

Ezek szerint ha valaki egyszer hozott egy rossz döntést (valamit nem tanult meg, nem csinált diplomát, rossz szakmában helyezkedett el) akkor élete végéig szívjon, mert úgyse fog sikerülnie váltani? :N

Éljen a pozitív hozzáállás :o

[ Szerkesztve ]

Eladó Philis NanoCloud 4813/10 párásító || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#28) Tikakukac válasza doeeg (#27) üzenetére


Tikakukac
(félisten)

Huhuu, tudnád én mit kaptam mikor mondtam, hogy gyerekek, a VIK nekem egyszerűen egy vödör sz@r és megyek máshova? Életed legrosszabb döntése blablabla. Nem. Életem legrosszabb döntése az lenne, amit pont a szülők csinálnak. Választottál valamit, azzal kell szenvedni a sírig, mert csak. Lóf@szt.
A programozás meg sok más szakma viszont erősen az a dolog, ami nagyon ingoványos talaj. Rengeteg melót tudok, ahova mindegy mennyi vagy és mit csináltál, ha érdekel és van hozzá affinitás, vesznek is fel. A programozó tipikusan nem ez.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#29) dabadab válasza doeeg (#27) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Sokminden hiányát lehet szorgalommal pótolni"

Egy csomó mindent nem meg, ráadásul ha valaki folyamatosan egy olyan pályán kénytelen teljes erőbedobással dolgozni, ami egyáltalán nem érdekli, abból elég gyorsan csúnya kiégés lesz.

Érzem én, hogy a topikban én képviselem a pesszimista megmondót :D, de azért nem árt, ha az ember belegondol ilyenekbe is. Ha a srác azt mondaná, hogy mindig is balettáncos, vonatvezető vagy programozó akart lenni mert ez érdekli, ehhez van tehetsége és most valóra váltaná ezt az álmát, akkor azt mondanám, hogy hajrá, de nem erről van szó, hanem arról, hogy nem elégedett azzal, ami van és tulajdonképpen hirtelen felindulásból elmenne egy olyan irányba, amivel valószínűleg még kevésbé lenne elégedett.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#30) doeeg válasza dabadab (#29) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

És soha nem tudja meg, ha nem próbálja meg :) Én se szeretem az ilyen motivációs bullshitet, hogy ha nagyon akarod, bármit megtehetsz, mert baromira nem így van.

De ne tegyünk már úgy, mintha az IT bármiben is különbözne más szakmáktól. Kell hozzá érzék, meg szorgalom, persze az nem mindegy hogy ezeket mennyi idő alatt és mennyi erőfeszítéssel sikerül összefogni, és hogy egyáltalán megéri-e.

A saját példámat tudom felhozni: egy éven át munka után 17.00-21.00 között heti két este jártam ki a fotós OKJ-t, úgy, hogy se addig, se azóta még egy képemet se osztottam meg publikusan, és ez nem véletlen. Mégis úgy éreztem, hogy ha kigondoltam (álomnak nem mondanám), hogy majd egyszer fotósként szeretnék dolgozni, akkor az első lépés, hogy ezt megcsinálom (OKJ nélkül ugye nem lehet legálisan fotózni), közben meg sokat gyakorlok, és majd alakul. Ez persze lehet hogy buta lépésnek tűnik, hiszen pont először kellett volna egy portfólió, és azzal már lehetett volna indulni, őszintén szólva más oka is volt hogy így csináltam, mindegy is.
Még mindig nem tartok sehol, az is lehet hogy holnap, két hét múlva, jövőre majd úgy gondolom, hogy ez mégsem nekem való. Akkor majd keresek mást.

Én is írtam, hogy én meg pont az IT-ba kezdek belefáradni, és szeretnék valami tök más irányba váltani. Dehát így 30 felett már minek, ugye? :P

Jobb fásultan nem váltani, mint elbukni a próbálkozásban? :U

[ Szerkesztve ]

Eladó Philis NanoCloud 4813/10 párásító || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#31) Tel Elek válasza UnA (#23) üzenetére


Tel Elek
(addikt)

De ennek már akkor sincs realitása, nem 40 évesen kell észbe kapni hogy nm csinált előtte semmit. Ha eddig nem érdekelte ezután sem fogja, és meggazdagodni sem fog, mert van kismillió junior, akik még alakíthatók.

(#32) iqbetyar


iqbetyar
(újonc)

Ha jót akarsz magadnak, messziről nagy ívben kerüld a szoftverfejlesztő szakmát, kivéve ha:
- utálsz aludni
- nem akarsz családot
- szeretsz éjjel-nappal dolgozni

Tizen pár év után inkább dolgoznék már egy Tescoban árupakolóként sokkal kevesebb pénzért is, ha 6-14-ig tartana a munkanap és lenne mellette ÉLETEM!!!!

(#33) dabadab válasza doeeg (#30) üzenetére


dabadab
(félisten)

"De ne tegyünk már úgy, mintha az IT bármiben is különbözne más szakmáktól"

Itt nem általában IT-ről volt szó, amibe kb. minden is beletartozik, hanem konkrétan a szoftverfejlesztésről, ami egy olyan szakma, ami tényleg kiemelkedően sok tudást és folyamatos továbbtanulást igényel. Nyilván a szoftverfejlesztés ebben a minőségében nincs egyedül, ha mondjuk sebész szeretne lenni másfél éves OKJ képzéssel, az se menne (csak ennek ott még plusz bürokratikus akadálya is lenne).

A saját példád abban is sántít, hogy téged érdekel a fotózás és nem csak azért akarod csinálni, mert úgy hallottad, hogy abban sok pénz van.

(#32) iqbetyar:
Valamit nagyon rosszul csinálhatsz, kb. egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt húsz évben hányszor túlóráztam, viszont elég sokat dolgoztam heti harminc órában, amíg a gyerek kicsi volt.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#34) nevemfel válasza doeeg (#30) üzenetére


nevemfel
(kezdő)

És soha nem tudja meg, ha nem próbálja meg

Átlag feletti IQ kell hozzá, mert sokmindent kell megtanulni, folyamatosan új és új dolgokat kel tanulni, nem csak a megtanult dolgokat kell tudni rutinszerűen alkalmazni, érdeklődés a technikai dolgok iránt, elegendő önfegyelem ahhoz, hogy órákon keresztül tudjon egy adott problémára koncentrálni, és extrém módon extrovertált típusoknak sem ajánlott, mert a munka meghatározott részét egyedül egy gép előtt ülve meg megoldani. De bizony egy csomó mindent lehet előre tudni, legalábbis sejteni.

[ Szerkesztve ]

(#35) dabadab válasza nevemfel (#34) üzenetére


dabadab
(félisten)

Igazából az a kérdés, hogy javasolnánk-e neki azt, hogy azt a pénzt (meg az időt pénzzé konvertálva), amit erre a pályaváltási kísérletre szán, rakja-e fel a ruletten mondjuk a 17-re.
Valószínűleg nem, pedig ott jobbak az esélyei.

DRM is theft

(#36) nevemfel válasza dabadab (#35) üzenetére


nevemfel
(kezdő)

Ezt nem tudom eldönteni. Nem tudom, hogy egy ilyen tanfolyam mennyi időbe és pénzbe kerül. Azt sem igazán tudom, hogy egy OKJ-s papírral mik az esélyek az elhelyezkedésre.
Én magam nem sok olyan pozíciót látok, ahova frissen végzetteket keresnek, és abban a kevésben, amit az álláshirdető oldalakon felfedeztem, ott is inkább a friss végzős diplomásokat keresik.

(#37) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

1. én se mondtam hogy biztosan sikerül, sőt.
2. mivel nem csak a nem-IT-sok, de az IT-n belül a nem-fejlesztők is porig lettek égetve, nekem elfogytak az érveim :U

[ Szerkesztve ]

Eladó Philis NanoCloud 4813/10 párásító || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#38) nevemfel válasza doeeg (#37) üzenetére


nevemfel
(kezdő)

Én csak annyit írtam, hogy belevágás nélkül is lehet tudni, legalább is előre megsejteni pár dolgot. Akinek pl. nincs elég jó fizikuma, az inkább ne menjen kőművesnek, aki szédül, az jobb, ha nem megy el tetőt ácsolni, akinek baj van a látásával, vagy nincs kézügyessége, az jobb, ha nem próbálkozik okostelefonok javításával, stb...

[ Szerkesztve ]

(#39) dabadab válasza doeeg (#37) üzenetére


dabadab
(félisten)

"mivel nem csak a nem-IT-sok, de az IT-n belül a nem-fejlesztők is porig lettek égetve"

:F Ki és hol?

DRM is theft

(#40) doeeg válasza dabadab (#39) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

"nem általában IT-ről volt szó, amibe kb. minden is beletartozik, hanem konkrétan a szoftverfejlesztésről, ami egy olyan szakma, ami tényleg..."

"Átlag feletti IQ kell hozzá, mert sokmindent kell megtanulni..."

"a ruletten mondjuk a 17-re.
Valószínűleg nem, pedig ott jobbak az esélyei"

#38 jogos a kőműves vagy az ács példaja. De egy fejlesztőnél, ahol nincs ilyen objektíven mérhető dolog - anélkül hogy megpróbálja csinálni, hogyan lehet megállapítani hogy alkalmatlan rá, azon kívül, hogy előítéletesen rámondjuk?

Bukhat? Nyilván, nagyobb eséllyel mint nem. Nem ez a problémám.

[ Szerkesztve ]

Eladó Philis NanoCloud 4813/10 párásító || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#41) dabadab válasza doeeg (#40) üzenetére


dabadab
(félisten)

Továbbra sem értem a problémádat.

Azzal a kijelentéssel van gondod, hogy vannak szakmák, amikhez többet kell tanulni meg több IQ kell, mint másokhoz? Nem hiszem, vagy legalábbis nem feltételezném, hogy egészen eddig abban a hiszemben éltél volna, hogy ugyanannyit kell tanulnia egy újságkihordónak mint egy atomfizikusnak.

Vagy azzal van gondod, hogy szerintem a szoftverfejlesztés ebbe a kategóriába tartozik? Ezt se hinném, hiszen nyilván neked is feltűnt, hogy ezt felsőoktatási intézményekben oktatják, nem pedig mondjuk szakmunkásképzőkben.

Akkor meg?

DRM is theft

(#42) nevemfel válasza doeeg (#40) üzenetére


nevemfel
(kezdő)

De egy fejlesztőnél, ahol nincs ilyen objektíven mérhető dolog - anélkül hogy megpróbálja csinálni, hogyan lehet megállapítani hogy alkalmatlan rá, azon kívül, hogy előítéletesen rámondjuk?

Mérhető dolog az átlag IQ, adott szakmán belül. A tipikus személyiségvonások is többé kevésbé mérhetőek.

Bukhat? Nyilván, nagyobb eséllyel mint nem. Nem ez a problémám.

Egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy bukik. Felsoroltam, mik azok a jellemzők, amik szükségesek lehetnek ahhoz, hogy megállja a helyét fejlesztőként.

(#43) Goose-T válasza iqbetyar (#32) üzenetére


Goose-T
(veterán)

Haha! Ha tényleg ezek a saját tapasztalataid, akkor ideje munkahelyet váltanod, mert téged bő nyállal, mély torokkal ......nak.

https://fb.me/scharlotterhodes

(#44) Egon válasza dabadab (#29) üzenetére


Egon
(nagyúr)

Időnként mindenkinek ki kell(ene) lépnie a komfortzónájából. Számomra ez volt tanulsága, amikor otthagytam a sok szempontból "álommelót" - nem bántam meg.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#45) Feruendios válasza Egon (#44) üzenetére


Feruendios
(aktív tag)

Ez a kulcs, en is kijottem kulfoldre dolgozni idegen varosba idegen nyelven. De szakteruletemen! Elso ket het durva volt, de utana minden jobb. De ez nem megy konfortzona elhagyasa nelkul, de ezt nagyon sokan nem merik meglepni.

Mac!

(#46) peterszky válasza doeeg (#40) üzenetére


peterszky
(őstag)

"De egy fejlesztőnél, ahol nincs ilyen objektíven mérhető dolog - anélkül hogy megpróbálja csinálni, hogyan lehet megállapítani hogy alkalmatlan rá, azon kívül, hogy előítéletesen rámondjuk?"

Ha a matematika és logika nem az erőssége, akkor elég nagy valószínűséggel nem fog menni.

What else you gonna do on a Saturday?

(#47) peterszky


peterszky
(őstag)

"Szoftverfejlesztőnek lenni jó?"

Szerintem jó. Én úgy álltam a pályára, hogy a gimnáziumban a matematika volt a kedvencem - nem voltam belőle penge, de a középszintű próbaérettségi simán 90%+-osra ment, az éles emelten sem hasaltam el, de a "zsenifaktor" teljesen hiányzott belőlem (lásd pl. Arany Dániel-verseny feladatok...). A felvételi előtt így valami matekos dolgot kerestem, ami időszerűnek is látszott, így irányult figyelmem az informatika felé.

Az ELTE-IK bolognai rendszerének második évfolyamos próbanyula voltam, ha nem is simán, de sikerült végül elvégeznem a BSc-t, mivel ezalatt meglett a munkahelyem, az MSc-re már nem mentem el (főleg azért, mert az ismerősök szerint nem volt az igazi).

Amíg az iskolapadban vagy, sok minden nem derül ki, mert igazán valós feladatokkal nem találkozol, mivel nekem nem volt kötelező a szakmai gyakorlat, így később szembesültem ilyenekkel, amikor a szakdolgozatomat írtam.

Maga az alkotó munka nagyon kreatív, mindenki máshogy gondolkozik, lehet vitázni a megoldás felé vezető útról, használt eszközökről. Látni azt, hogy később a kezed munkáját hány ember használja, milyen dolgok folynak át rajta, milyen komoly folyamatokban vesz részt, ez mind nagyon inspiráló tud lenni.

Hátulütők is vannak természetesen, nekem a dokumentálás a halálom, nagyon nem fűlik hozzá a fogam, de megcsinálom, mert ha nincs, akkor az később visszaüt. Van, akiket a hibakeresés borít ki, én ezt speciel szeretem, ezen keresztül lehet szerintem talán a legjobban megismerni a nagyobb rendszert, amihez hozzáadsz te is részeket.

Nyelv kell hozzá, angol, a szakmai szövegek nagyrészt így érhetőek el.

What else you gonna do on a Saturday?

(#48) peterszky válasza peterszky (#47) üzenetére


peterszky
(őstag)

És amit kifelejtettem: még egy szépsége, hogy a saját szakmád mellett egy másik területet is nagyrészt el kell sajátítanod, amelyhez programokat fejlesztesz, izgalmas része ez is a munkának.

What else you gonna do on a Saturday?

(#49) pelyib


pelyib
(csendes tag)

"Ugyeletes szoftverfejlesztőnek lenni jó?"

Fantasztikus! Fel ora alvas utan hivtak, hogy akkor most meg kene javitani egy hibat :)
Nemsokara megyek vissza aludni.

(#50) UnA válasza peterszky (#46) üzenetére


UnA
(Korrektor)

A matekot nem keverném ide - ha nem kutatásban dolgozol fejlesztőként, akkor minimális szerepe van.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.