Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3201) szaszlaci válasza djstavross (#3200) üzenetére


szaszlaci
addikt

Akkor az nem motorleállás. Ezt van, hogy csináljál a Hita vinyók nyugalomban. Szerintem azért, hogy ne állandóan egy sáv fölött legyen a fej, nagyban kímélve így a lemezbevonatot. Ne aggódj miatta!

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3202) mgTerminator válasza szaszlaci (#3192) üzenetére


mgTerminator
veterán

Mert a rendszervinyó egy 120-as SSD :U Egyébként érdekes hogy ugyan azt csinálja egy Seagate vinyó is kikapcsolt kijelző mellett... mármint folyamatos ki/bekapcsolás, de nem nő annyira az a szám mint a WD-nél.

[ Szerkesztve ]

(#3203) mgTerminator válasza szaszlaci (#3194) üzenetére


mgTerminator
veterán

Nekem is ugyan ez a gondom, csak ugye nekem Acer notim van és WD vinyóm, de azóta már egy Seagate vinyót használok ami nem szokott kikapcsolni, viszont nyugalmi állapotban ugyan úgy folyamatosan ki/bekapcsol.

(#3204) Zolee11


Zolee11
senior tag

Sziasztok!

Már akkor is használtam green vinyókat, amikor a probléma napvilágot látott. Mindegyiket átállítottam ahol erre szükség volt, természetesen csak green merevlemezekről beszélek, és ahol 8 mp volt az alapérték.

Viszont mai szemmel újragondoltam a cikket is:
"Ez a szolgáltatás a HDD 8 másodperces kihasználatlansága után parkoló módba helyezi a fejegységet, és lekapcsolja az úgynevezett Idle 3 módban történő működéshez nem szükséges elektronikát. Ez alapvetően egy nagyon jó eljárás az energiahatékony működés biztosítására, de a visszajelzések és a tesztek szerint számos operációs rendszer, illetve program képtelen megfelelően kezelni az Intellipark funkciót. Ez azt eredményezheti, hogy a merevlemez rendellenesen fog működni, vagyis a rendszer folyamatosan ki-be kapcsolja az Idle 3 módot, ami a fejegység állandó leparkolását és felébresztését vonja maga után.Természetesen a hibás működés nem tesz jót a terméknek, hiszen amellett, hogy a teljesítmény visszaesik, még a merevlemez élettartama is csökken."

Ergo, maga a 8mp-es parkolás nem probléma, hisz a mai napig így gyártják a green lemezeket, jó esetben, ezeket valóban adattárolásra használják, és nem rendszerlemezként. Tehát erre lettek tervezve.
A WD oldalán ma már meg sem találtam a WDIDLE3 nevezetű alkalmazást, eltűnt. Gondolom a probléma jelentősége elévült, hisz nincs olyan rendszer vagy program ami esetleg nem tudná kezelni ezt a funkciót. Legalábbis nem valószínű, hogy valaki használná.

Javasolnám, hogy írjatok egy újabb cikket, hogy a probléma valóban probléma-e, vagy sem. Érdemes-e ezzel foglalkozni vagy sem. Sosem volt garantált a működése a segédprogramnak, mára el is tűnt, de a fejleményekről nem írt senki, jó lenne tudni mi a tényéllás a mai napon ezzel kapcsolatban. Érdemes lenne megkeresni magát a WD-t is a témával, hogy ők mit mondanak erről.

no brain, no problem

(#3205) lajos75 válasza Zolee11 (#3204) üzenetére


lajos75
senior tag

Én is egyetértek veled.

Mivel a mai napig is így gyártják, nem hinném hogy ez probléma egyáltalán.
Esetleg zavaró lehet a hangja :)
Szerintem ha ez gondot okozna akkor már az elmúlt évek alatt tettek volna ez ügyben valami változtatást, de nem tettek semmit így valószínű jó ahogy van.

[ Szerkesztve ]

(#3206) worxland válasza lajos75 (#3205) üzenetére


worxland
addikt

A gyártónak jó. Így ugyanis hamar tönkremegy a vinyó (a garit még épp kibírja).

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#3207) mgTerminator válasza worxland (#3206) üzenetére


mgTerminator
veterán

A vevő meg hagy szenvedjen vele....

(#3208) szaszlaci válasza Zolee11 (#3204) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szia!

A cikket már az írása pillanatában át kellett volna gondolni, ezt orvosolandó van az első hozzászólás szerkesztve.

"adattárolásra használják, és nem rendszerlemezként. Tehát erre lettek tervezve."
A grínek kis túlzással arra lettek "tervezve", hogy el tudják adni a gyártási selejtet. Ez a rendszerlemez vs adattároló a gyakorlatban oly mindegy kellene, hogy legyen. Még sebesség szempontjából is, mint kategória.

"nincs olyan rendszer vagy program ami esetleg nem tudná kezelni ezt a funkciót"
Nem is igazán VOLT olyan rendszer, ami ne tudta volna kezelni. A gond a lemezekkel volt és van a mai napig, ráadásul az összes szériánál, de még más gyártóknál is.

"Érdemes lenne megkeresni magát a WD-t is a témával"
Lemezeink tökéletesen működnek, csak a szőrszálhasogató felhasználókat ajándékoztuk meg eme stabil és hiba nélkül működő segédprogrammal. Több évtizedes kutatással és felhasználói tesztkörnyezettel a hátunk mögött garantáljuk, blablalba...

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3209) Zolee11


Zolee11
senior tag

Nem személyre szabottan válaszolok, mert kicsit mindenkinek szól.

Először is nagyon sok felhasználó nem is tudott erről a dologról, így maradtak a gyári beállítások, és az évek alatt több százezres parkolások. Igen, 6-7-8 százezres parkolást is találni, és még mindig hibátlanul működnek.
A WD Green széria a kezdetben ha jól emlékszem 3 év garanciás volt de minimum 2, ezekből nagyon sokat pakoltam csak adattárolónak azaz másodlagos meghajtónak. Nekem egyikükkel sem volt problémám, hamarabb cserélték pár év után nagyobbra, mint tönkrementek volna. Így az ipari selejt megfogalmazás igencsak túlzás!
A nagy áradások okozta "krízist" követően nőttek az árak és csökkent a minőség, hogy ez mennyire valós azt nem tudom, mert nem álltam neki statisztikákat összehasonlítani, de szerintem korántsem olyan mértékben, ahogy az a hasonszőrű topikokban itt egyesek állítják.
Az meg főleg a hozzáértés hiányára vall, hogy valaki azt állítja, hogy mindegy, hogy egy adattároló rendszerlemez, vagy csak másodlagos háttértár. Ezen érdemes elgondolkodni. A zöld, a nevéből adódóan energiatakarékos eszköz ami nem a teljesítményt és a többszálas kiszolgálást preferálja. Már két párhuzamos száltól is töredékére esik a teljesítménye, míg egy black vagy blue jobban bírja a többszálas terheléseket.

A WD oldalain is olvasható ami a cikkben, főként linux-al voltak gondok, nem tudta kezelni a wdidle3 üzemmódot. Elvileg ez a probléma mára megoldódott.

A tervezett elavulás sokkal kevésbé van jelen, mint azt sokan állítják, így sosem vesznek ipari hulladékot, így green wd-t sem, vagy TOSHIBA meghajtót sem, érdekes mód a nagy felhasználók, pl. google nem támasztják alá ezeket az állításokat, sőt sok esetben megcáfolják, pl. a TOSHIBA híresen rossz hírű itt nálunk, mégis a nagy számok törvénye alapján teljesen alaptalan a vád mértéke.

Szóval felteszem a kérdést újra, miért gyártaná így a WD a merevlemezeket éveken keresztül, ha az jelentősen káros hatással van az élettartamra? Ha a Seagate-et be lehet perelni, mert a termékeik minősége nem éri el a reklámokban állított szintet, akkor ezért miért nem perel senki? Vagy miért nem kap nagyobb nyilvánosságot? Lehet, hogy egy kicsit túl van lihegve a táma?

Mindenesetre, ha valakinek van élő linkje a wdidle3.exe-hez azt megköszönném. Lementem magamnak, hátha valakinek még jól jön ha segítenem kell.
Köszönöm! :R

no brain, no problem

(#3210) Benőke válasza Zolee11 (#3209) üzenetére


Benőke
őstag

[link]
Találtam egy ilyet is:
[link2]

Másrészt azért nem teljesen vagyok elégedett a WD -kel sem azokkal amelyek csapkodják a fejet.
Az első ilyen ami gondot okozott egy 2,5" WD Blue volt 750GB és 3 hónap alatt 170x parkolt. Ki lehet számolni kb mennyi lett volna neki hátra a 600k ig. Azóta hogy rájöttem mi szívat eltelt több mint 2 év és még nem érte el a 200k -t sem. Ami nagyobb baj hogy hangosan tette és ami még inkább, hogy akadozott miatta a rendszer. Ilyenbe azóta számtalanszor belefutottam.
Lehet jobbról meg balról magyarázni meg marketing dumával jönni, de mikor emiatt lassul akadozik a rendszer azért az finoman fogalmazva is dühítő, és messze nincs minőségről szó.
Akadt a kezembe Seagate is ilyen. HD sentinel van telepítve, telepítés után maga a rendszer is megszűnt akadozni.
Persze van olyan Black ami 2,5 éves és Alig 2000 fejparkoláson van túl. 2,5". Mér nem lehet így megcsinálni a többit is? Válaszolok magamnak nem akarják!
Nem értem, de sokkal inkább parasztvakításnak tűnik... Még oda is írják hogy már ilyen ficsőr is van a HDD -n. Hát kössz...
A Garanciával mehetünk a sóhivatalba mert az adatok ha elvesztek akkor az nagyobb gáz. Ja igen legyen mentés? Azt min? Kinyomtatva? :D Ja hogy HDD -n ilyen fejcsapkodóson ami tönkremegy? :U
Szóval igencsak a tervezett avuláshoz van köze... Konkrétan erre szánták. Kezd beszivárogni minden kategóriába. Már 2,5 és 3,5 WD red nél is láttam veszett szép adatokat. ilyen 200-300k félév környékén.

[ Szerkesztve ]

(#3211) szaszlaci válasza Zolee11 (#3209) üzenetére


szaszlaci
addikt

hamarabb cserélték pár év után nagyobbra, mint tönkrementek volna
Ez mit bizonyít? A tartósságát biztosan nem.

A nagy áradások okozta "krízist" követően nőttek az árak és csökkent a minőség, hogy ez mennyire valós azt nem tudom, mert nem álltam neki statisztikákat összehasonlítani,
Pedig ha nekiállnál statisztikákat nézni, előrébb lennél. Persze nem a WD szponzoráltakat.
A "minőség" már a kezdetben, a nagy áradások kartellezések előtt is rossz volt. Jó, ha tudod, egy termék több gyártási tervet kap, legyen az HDD vagy csavarbehajtó. A második terv mondjuk a második évben lép érvénybe, hogy olcsóbb legyen, miután "befutott".

főleg a hozzáértés hiányára vall, hogy valaki azt állítja, hogy mindegy, hogy egy adattároló rendszerlemez, vagy csak másodlagos háttértár.
Felőlem lefitymálhatod a "hozzáértésem", mert az tényleg nem valami nagy, nem fogok megsértődni. De attól még eltelik három év, ezalatt növekszik két kategóriát az adatsűrűség, és máris gyorsabb lesz az "adattároló", mint a "rendszer". Persze nem csak ettől függ. Viszont egy rendszer sebességére messze nincs akkora hatással csak a HDD sebessége, mint azt a bepalizott felhasználók hiszik. Tipikus 7200 rpm mánia.

A WD oldalain is olvasható ami a cikkben, főként linux-al voltak gondok, nem tudta kezelni a wdidle3 üzemmódot.
Mi az a wdidle3 üzemmód? :F :) Az egy alapvetően DOS környezetben futó segédprogram, semmi köze a Linuxhoz, ahogy a HDD okozta fejparkolásnak és lemezleállásnak sem. Komolyan javaslom, hogy nézz utána, mi ez az egész!

Elvileg ez a probléma mára megoldódott.
Olvass vissza, mennyire oldódott meg...

A tervezett elavulás sokkal kevésbé van jelen, mint azt sokan állítják,
A Green az már a következő szint ezen a téren... :)) Önmegsemmisítő hardverek.

miért gyártaná így a WD a merevlemezeket éveken keresztül, ha az jelentősen káros hatással van az élettartamra?
Visszakérdezek. Miért gyárt a WD sorozatosan olyan lemezt, ami a TÁNYÉRT állítja meg és indítja újra pár másodpercenként? Oprendszertől függetlenül természetesen, itt is találsz jó pár ilyet.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3212) Zolee11 válasza Benőke (#3210) üzenetére


Zolee11
senior tag

Sajnos az első segédprogram csak a felsorolt pár db merevlemezhez jó, máshoz tilos használni, legalábbis a leírás alapján.
A másodikra én is rátaláltam, de egy 2010-es programmal nem piszkálnék egy 2015-2016-os merevlemezt, nem szeretném téglaként látni a továbbiakban. De lementem, végszükség esetben, illetve korábbi merevlemezekhez jó lehet.
Itt mindenkinek tanácsolnám, hogy legelőször csak olvasási parancsokat próbáljon ki, és ne egyből a módosítást, illetve sok esetben a /D vagy a disabled sok meghajtón nem működik, ill egy folyamatos fejparkolást idéz elő, hallani is a klattyogást, illetve a smart értéken látni a folyamatos növekedést.

Az eddigi merevlemezeimet és amit kértek más lemezek tulajdonosai, én is átállítottam, egyikkel sem volt gond később sem.
Notebookok esetében nem találkoztam ilyen mértékű zavaró tényezővel, a parkolás ellenére sem.
A WD RED esetében nem látok ilyen mértékű fejparkolást, az szinte megegyezik az elindulások leállások számával.
A legfontosabb adataimat 2 vagy 3 példányban tárolom. Sokan kérdezik minek 5 terra, hátaztkiselehethasználni. :) Hát persze, hogy nem, én is csak gyűjtöm őket, mert olyan szépek. Ha 6-7 éve nem volt problémám ilyen téren egy lemezzel sem, akkor csak nem hal el egyszerre két merevlemez is, az azért durva lenne.

(#3211) szaszlaci:

Ez mit bizonyít? A tartósságát biztosan nem.
Pontatlanul fogalmaztam, cserére akkor volt szükség, ha nagyobbat szerettek/szerettem volna, garanciális probléma, vagy halálozás nem volt. A saját egy terrásomat kb. 2009 előtt vettem, most év végen adtam el, és vállaltam rá 3 hónap garit, mert ennyire bíztam ebben a hulladékban.
A 2 terrásom is 2011-es, azóta megy, hiba nélkül, most ismét vettem egy 2 terrásat az egy helyett, ez "új" széria a híresen rosszból, az önmegsemmisítő fajta. :) Több mint 100 nap üzemórán van túl, majd meglátjuk. Sőt van 2 éve egy TOSHIBA-m is rendszerlemezként, a híresen rossz fajtából, eddig semmi baja.

A statisztikákat elemezve nincs olyan kiugró elhullási szám, ami nem egy adott szériára vonatkozna, hanem egy teljes családra, ha van mutass kérlek, ami tényleg kiugró, nem az a +5-8% a többihez képest.
A Barracuda Greendnek és Desktopnak azért vannak szép számai.

Az adatsűrűség egy szép dolog, de az csak folyamatos olvasásnál és írásnál érvényesül szépen, ha beugrik a több szál, akkor a fejnek bizony időnként pozicionálni kell, és az bizony idő, és minél több a mozgás annál több a mozgásra fordított idő, és ez egy green esetében nem éppen olyan gyors, mint más esetben, erre lehet fogni az elérési időt. És hiába van jó pozícióban a fej, ha még meg kell várni míg alá fordul a lemez, itt jön a képbe a fordulatszám is.
Gyakorlati tapasztalat, hogy a green-ek nagyon belassulnak, ha épp valami(k) folyamatosan olvas(nak) róla vagy ír(nak), én meg még használnám másra is közben.

Mi az a wdidle3 üzemmód?
"WD drives are designed to reduce power consumption, in part by positioning the heads in a park position (unloading the heads) and turning off unnecessary electronics, resulting in substantial power savings. WD defines this mode as Idle 3."
Bocs, Idle 3 a pontos neve.

Én még olyannal nem találkoztam, hogy a tányért állítja meg, pedig nem egy-két gép fordul meg a kezeim között. De mint említettem, és figyelmeztetnek is ez a barkácsolás a wdidle3 nevű programmal, nagyon nem egy életbiztosítás! Ezért született a legelső kérdésem, hogy erre még mindig szükség van? Megéri a háttértárolók stabilitását kockáztatni egy számomra nem teljesen bizonyított probléma miatt?
Természetesen az akadozás és hasonló hibák esetében ez nem kérdés, mert már eleve problémás a helyzet, én se gondolkodnék, barkácsolnék, de lehet inkább visszavinném garanciális cserére.

no brain, no problem

(#3213) tgabe25


tgabe25
tag

Üdv!
Akad ismerősnek WDC WD5000AADS-00S9B0 merevlemeze. Egy darabig ment a gépében majd egyik napról a másikra meg se mukkant neki, nem látta a gép biosban sem. Nálam megy egy fél éve tökéletesen, majd nálam elkezdett néha eltűnni a hdd a rendszerben, illetve mostmár minden bekapcsoláskor azt csinálja, hogy nem ismeri fel a hdd-t. Ilyenkor kikapcs, áram le hdd ki áram fel bekapcs az említett hdd nélkiül, majd lekapcs áram le hdd fel és visszakapcs, jó indulattal meg megy (remélem érthetően írtam :D ) Nos ha eltűnik a rendszerben a hdd azaz nem működik vagy ha bekapcsolom a gépet és nem jó akkor ha közel hajolok a hdd-hez hallom, hogy a fej össze-vissza ugrál benne folyamatosan, de ezt nagyon halkan teszi csak akkor hallod ha odahajolsz. Ha működik rendesen akkor nincs semmilyen szokatlan hangja. Ennek lehet köze ennek a parkolásos dologhoz?

Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel, de aki éjjel éjszaka nappal is legyen az.

(#3214) Zolee11 válasza tgabe25 (#3213) üzenetére


Zolee11
senior tag

HDSentinel mit mond? Én azt mondanám, hogy ennek a HHD-nek annyi, ez nem sima fejparkolásos "hiba", itt a vezérléssel van probléma, ami hol működik, hol nem. Gondolom előtte nem bűvészkedtetek a wdidle3 nevezetű segédprogrammal, érdemes lenne megnézni a fejparkolások számát is.

no brain, no problem

(#3215) Benőke válasza Zolee11 (#3214) üzenetére


Benőke
őstag

Bűvészkedés nélkül meg pláne meghalna.

(#3216) szaszlaci válasza Zolee11 (#3212) üzenetére


szaszlaci
addikt

a /D vagy a disabled sok meghajtón nem működik, ill egy folyamatos fejparkolást idéz elő
Sok esetben nem csak ez, de a többi parancs sem úgy működik, mint kellene. És nem csak folyamatos kattogást csinálhat.

Az, hogy nálad néhány lemez jó, nem jelent semmit. Valakinél lehet, három Black-ből elromlott kettő, az se lenne statisztika.
Ellenben akik garanciáztatnak, tehát átmegy a kezükön sok darab, és tudják azt is, hogy miből mennyit adtak el, na ők is egyöntetűen azt mondják, hogy nagyon rossz a Green.
Nem lehet, hogy ami a gyártósoron a határérték szélére kerül, azt csökkentett teljesítménnyel eladják, és azt mondják, hogy ez energiatakarékos? Mert pontosan így működik az osztályozás. Processzorok gyártásánál ismerős lehet ez a metódus.

Persze, nem csak az adatsűrűség számít, de annak fejlődése jól megfogható. Ki kell kapcsolni a virtuális memóriát, amit vagy tíz éve szajkózok, és akkor megszűnik az ilyen tipikus szenvedő vinyóra való várakozás.

Wdidle3 a program neve. Idle = tétlen, ami jelen esetben (de nem kizárólagosan) a parkolásra utal. Ennek vezérlése HDD firmware szintű, ebbe nem szólhat bele az oprendszer. (Az más, hogy lehet trükközni oprendszer alól, de akkor se az irányítja.)
Sokat mond egy cégről, hogy rögtön elkezdtek a Linuxra mutogatni.

Igen, még mindig szükség van piszkálni. A baj, hogy a parkolás teljes kikapcsolása egyáltalán nem biztos, hogy jó, mert ha nem mozog, túlhevül a lemezen az a sáv. Ezért kell mindig egyénileg mérlegelni az adott lemez, felhasználás és aktuális működése/működésképtelensége alapján. Sajnos továbbra is kattognak az itt kérdezők alapján, és ha három hónap alatt összeszedett mondjuk százezret, az biztos, hogy nem jó és a gyártó vagy nem tudja, mit csinál, vagy nagyon is tudja... Ezzel pedig hiába viszed vissza, mert a lemez (a gyártó által megadott) SMART határértékek alapján, amit megnéznek (a gyártós saját programjával), nem minősül hibásnak. Persze szervize is válogatja. A másik, ha valaki vett egy laptopot, nem akarja az egészet visszaküldeni, másképp pedig nem megy a gar.

A nagyobb baj, hogy (2.5-ös esetén főleg), hála a gyárátadásoknak és össze-vissza matricázásnak, nem lehet semmit ajánlani. Szerintem a bolt által vállalt 5 év garanciás Black az egyetlen alternatíva, de eddig kb. mindenki azt mondta itt, hogy neki drága.

tgabe25: nem hiszem, hogy közvetlenül épp emiatt rossz. A tönkremenetelben segíthetett. Úgy tűnik, nem tudja olvasni a lemezt, ami valószínű, hogy épp a fejrugó elfáradásának az oka. Persze bármi más is lehet, de ez mellett szól a másik gép -> másik táp, ami a fejszerelvényen lévő erősítő áramkör eredményeit befolyásolja.
Vagy bármi másik része is tönkremehetett, de a problémát ez nem fogja megoldani. SATA táp érintkezik jól? Táp rendben van, elég erős?

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3217) Zolee11 válasza Benőke (#3215) üzenetére


Zolee11
senior tag

Félreérted.

Azért kérdeztem, mivel elég sok wd merevlemez lefekszik a wdidle3 disabled parancstától. De ezt már korábban is írtam, ha ilyen értéket adtak meg, és így ment a merevlemez fél évig, (ha egyáltalán így használható), akkor nem csoda, ha meghalt. De más érték beállítása esetében is lehetnek problémák, nálam többségében ment a 300 másodperces érték. Ezért kellene megnézni a fejparkolások számát, persze lehet semmi köze nincs ehhez, "egyszerű" hardverhiba.

no brain, no problem

(#3218) Zolee11 válasza szaszlaci (#3216) üzenetére


Zolee11
senior tag

Tessék itt van néhány statisztika a kedvedért: KATT
Ahol van WD Green, ott nem látom a kiugró értékeket. Azért erre kijelenthetjük, hogy statisztika nem?

Nem tudom egy virtuális memória kikapcsolása, hogyan old meg egy másik merevlemezen lévő többfeladatos terhelést, de biztos.

Wdidle3 a program neve. Idle = tétlen, ami jelen esetben (de nem kizárólagosan) a parkolásra utal. Ennek vezérlése HDD firmware szintű, ebbe nem szólhat bele az oprendszer. (Az más, hogy lehet trükközni oprendszer alól, de akkor se az irányítja.)
Sokat mond egy cégről, hogy rögtön elkezdtek a Linuxra mutogatni.

Elolvastad, megértetted amit bemásoltam? Nem úgy tűnik. Senki nem írt ilyet (még a WD sem) amit te itt most állítasz, és tisztában vagyok a működéssel.
Javaslom elolvasásra: LINK

Garanciális cserére az akadozás igenis ok, engem nem érdekel a háttér, a működés, ha akadozik, márpedig azt teszi a kollégánál, akkor én úgy hozzájuk vágnám mint a pinty. Beviszem a notebookot, megmutatom a működést és a notebookot kérem vissza, vagy cserélhetik az egészet, nekem úgyis jó, de ellenkező esetben a notebookra nincs szükségük, nekem meg épp lehet. 15 napon túli "javítás" esetén meg cserekészülékre vagyok jogosult, ezt sem érdemes elfelejteni.

no brain, no problem

(#3219) szaszlaci válasza Zolee11 (#3218) üzenetére


szaszlaci
addikt

Melyik statisztika? Nyolc darab terjedelmes cikk van csak azon az oldalon.
Most komolyan, azt akarod megmagyarázni, hogy a Green elfogadható minőségű? Hogy meg szabad vásárolni, mert olcsóbb kétezer forinttal, mint egy normálisabb?
Vagy hogy ne foglalkozzunk a parkolás – szavaddal élve – barkácsolásával, mert a WD tudja, mit csinál? Vagyis a gyártók, mert a többinél is jelen van.

Nem tudom egy virtuális memória kikapcsolása, hogyan old meg egy másik merevlemezen lévő többfeladatos terhelést, de biztos.
Úgy oldja meg, hogy a probléma a rendszer összsebessége volt, valamint a vinyóra való várakozás nyűgje. Ezekre igen jó hatással van. Pont azért, mert nem kell egyszerre ide-oda másolgatnia, ami sokkal komolyabb párhuzamos terhelés szokott lenni, mint az egyéb feladatok. Elég meghallgatni, mit szenved a fejmotor.
Ráadásul te azzal kezdted, hogy ha a gyártó azt mondja, "adattároló", akkor azon nem lehet rendszer használható sebességgel.
Mikor az arc lecseréli a vinyót, azt felejti csak el, hogy másfél éves oprendszer volt eddig ötezer frissítéssel, majd az új vinyóra új és tiszta rendszert is rakott, még jó, hogy gyorsabb.

Elolvastad, megértetted amit bemásoltam? Nem úgy tűnik.
Elolvastam. Te beszéltél még pár órával ezelőtt "wdidle3 üzemmódról". :)
Próbáld konkrétan, tömören megfogalmazni az ellenvetésed, mert semmi értelme külföldi oldalakból linkgyűjteményt közzétenni.
Egy kérdésed volt, hogy megvan-e a probléma, és kell-e vele foglalkozni. A válasz igen.

úgy hozzájuk vágnám mint a pinty
Lehet a fórumon legénykedni, sőt, a szervizben is. Még egyet is értek veled. Szerencsére legutóbb 15 évesen kellett határozottabb hangot megütnöm, még a vadkapitalista Mistral szervizében.
Viszont a gyakorlat meg az, hogy elhajtják az embert. A notidat is egyben kell küldeni, mert lehet, nincs is "fogadóiroda", és a 15 napodat is a hajadra kenheted. Lehet indítani polgári peres eljárást, meg is lehet nyerni, ha már az elején meg nem adnák magukat, sőt még támogatlak is. De te meg is teszed, vagy némi fórumos puffogás után kifújsz? Ha példaértékűen végigcsinálod, mások is? Voltam a pult másik oldalán is, más boltban, úgy élhettem volna vissza a helyzettel, ahogy jólesik. Sajnos, mert senki nem borította volna rám az asztalt.
Aztán minden jó, és visszakapsz egy ugyan úgy kattogót. Kezded újra? A vásárló a pénztárcájával szavaz, de a megoldások rajtad múlnak. Tudniillik a szar áru az nem hibás áru.
Másrészt én a garancián túl is szeretném használni a hardveremet, ezért pedig mindent megteszek. Normális tápellátás, ideális hőmérséklet, parkolás beállítása. Most szerencsére épp egy négy éves Black van a gépben, ha bírja, várhatóan négy év múlva is ott lesz.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3220) Zolee11 válasza szaszlaci (#3219) üzenetére


Zolee11
senior tag

A 2015 Q3-as cikkben pl. van Green statisztika.
Én azt mondom, hogy a Green rossz híre azért alakult ki, mert itt a fórumokon túl van lihegve a téma. Egy külföldi értékesítési site-on is látni, hogy a visszajelzések nem kiugróan rosszak, értelem szerűen a minőségbeli eltérés érzékelhető, hisz pl. a black drágább is, de valóban tartósabb is, de nem annyival, hogy a másikat ezért ipari hulladéknak kelljen nevezni, ez túlzás, akárhogy is nézzük. Nagyker statisztikáját láttam évekig, érdekes nem láttam a kiugróan rossz számokat.
Vagy nézzük a milyen HDD-t vásároljak topic-ot. Green az kizárt ott a RED, mert az nagyon jó, aha, nézzünk már utána külföldi NAS-al foglalkozó fórumokon, azért azokkal is elég sok nyűg van, és van példa arra is, hogy a végén maga a WD küld BLACK szériát a RED helyett. De persze mindenekfelett sose szabad elfelejteni, hogy az elégedett felhasználó nem panaszkodik, csak az aki nem elégedett, így belőlük sokkal több van minden felületen. Természetesen azért a NAS-ba én is RED-et tettem pár hónap után.

Teljesen félreértetted a terheléses problémát, így félre is magyarázol. A kérdéses lemez nem rendszerlemez, mivel én sose tennék egy ilyen szériát rendszerlemeznek, aki megteszi meg is érdemli. Egy adattárolóról beszélünk, ahol nincs virtuális memória se lapozófájl, csak pl. 5 program ami épp onnan olvas vagy ír. És itt az össz másolási vagy írási teljesítményre gondolok, a rendszernek egyéb síkon semmilyen lassulása nincs.

Ráadásul te azzal kezdted, hogy ha a gyártó azt mondja, "adattároló", akkor azon nem lehet rendszer használható sebességgel. Kinek mi a használható? Számomra (is) idegtépően lassú, évezred a boot, lassabb a működés is, érezhetően lassabb. Egyetlen egyszer találkoztam ilyennel, egy gépet hoztak hozzám, hogy lassú, nagyon lassú, csináljak vele valamit. Csináltam, kapott egy BLUE-t, átmásoltam a rendszerképet, és utána nem győztek hálálkodni...
Sokan csak SSD-t használnak rendszer alá, te meg itt azt akarod megmagyarázni, hogy egy zöld meghajtó is jó rendszernek? Ez ugye csak vicc? :)

Elolvastam. Te beszéltél még pár órával ezelőtt "wdidle3 üzemmódról"
Mint írtam, elírtam, IDLE 3 üzemmódról van szó, ezt fejti ki a link alatt a cikk. Tehát ezért linkeltem, ha nem érted, mert nem tudsz angolul, akkor négyszíves ezt írd, és ne "melléválaszolj". :)

Majd megnézem az új green-t is, mert elég szépen gyűjti a parkolások számát, ha tudja kezelni a segédprogram, akkor állítok rajta. Ha működik, akkor abból baj nem lesz.

Én nem csak fórumban legénykedek, mert megtanított az élet, hogy aki puhány azt eltapossák, szóval igen, nekem nem magyarázza senki meg a zöld csavarról, hogy piros, és az már az én bajom.
Szerintem és sokan mások szerint is, a selejtes termékek nagy része még a garancia időn belül elpusztulnak, ami kibír 2-3 évet aktív használat mellett, és itt most nem szerver szintű terhelésről beszélek (ahol ráadásul a sok merevlemez rezonanciája sem épp ártalmatlan), az nagy valószínűséggel még elmegy jó pár évet.

[ Szerkesztve ]

no brain, no problem

(#3221) szaszlaci válasza Zolee11 (#3220) üzenetére


szaszlaci
addikt

Vagy nézzük a milyen HDD-t vásároljak topic-ot. Green az kizárt ott a RED
Azért azt tisztázzuk, hogy egy akármilyen topik, akárkicsoda által írt összefoglalója nem az én álláspontomat tükrözi, te viszont nekem válaszoltál. Attól még a Red minőségileg a jobbak között kellene legyen, de ha jól tudom, másképp kezeli a hibákat, nem "elnéző", pont azért, mert NAS-ba való.

Egy külföldi értékesítési site-on is látni, hogy a visszajelzések nem kiugróan rosszak
Ezek olyan vélemények, mint a "Megvettem, csendes, hűvös, halk, teszi a dolgát", vagy "Tönkrement, soha többet WD" ?

Attól, hogy te nem tennél rendszernek, csak oda marketingizáltat, még működhet. Nekem nincs Mac-em, de a minikbe szerinted miket raktak még pár éve? Vagy az összes Macintosh és Wines notiba? Nézd meg, milyen elérési időkkel és random olvasási értékekkel rendelkeznek.
Na mindegy, meggyőződés ellen nem ágálok.

Kinek mi a használható?
Itt a lényeg. Vagyis látszólag, amúgy meg nem. Akkor SSD mindenhova, csúcsproci és RAM. Na ez utóbbira tényleg érdemes költeni.
Mert amelyik gép nem gyorsabb kétszer, mint az éppen használt, az lassúnak fog tűnni, nekem ez a tapasztalatom.
Pár éve egy 320 GB-os 2.5" 5400 rpm Blue-t használtam rendszernek, tönkrement. Mivel volt egy meglévő 750 GB-os, 2.5" 7200 rpm Black, az került be. Fürgébb, de semmi kimagasló, megszokható hamar, pedig nem egy kategória. Két tányéros mindkettő.

Annyit elmakogok angolul, hogy felfogjam, csak semmi kedvem fél órákat olvasgatni, mert nem írod le a lényeget, ahogy te látod.

Selejt hivatalosan, ami kilóg a gyártó által meghatározott vagy tőle megrendelt határértékből.
Szerintem meg az olyan termék selejt, ami a boltból kihozva parkol ész nélkül, a garanciaidő lejártára vagy akár jóval előbb összeszedi a (nem idiótán) meghatározott elhasználódási értéket. Az olyan termék ipari hulladék a szememben, ahol jóval több darab megy tönkre rövid időn belül, mint az normális gyártás és minőség ellenőrzés mellett tartható lenne valahol a Black ára alatt. Kartellmentesen.
Sajnos itt nem csak a Greent érheti vád, de az már annyira alul van, hogy nem lehetne elég olcsó.
Ettől még voltak, akik védték a Thomson cuccokat, meg a külföldi Oriont, mert hát csak. Mondhattam nekik, hogy hát egy áruház garanciáztatását én "intéztem", ez általában jó érv volt. Vinyók esetén viszont nem mutathatok fel ilyet.
Hogy legyen kontra is, az utóbbi időben nem foglalkoztam vele még annyit se, mint korábban, ezért bármi megtörténhetett, de szalonnából ritkán lesz kutya. Vagy fordítva?

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3222) tgabe25 válasza Zolee11 (#3214) üzenetére


tgabe25
tag

Hd Sentinel szerint 100%-os egy gyenge szektor sincs, tökéletes. 158 ezer parkolás van rajta, sosem volt piszkálva a hdd ezért a wdidle3 mókolás sem volt, láttam már egyszer ezt a topikot, de sosem volt nálam ilyen hdd, az eset miatt ástam bele magam. Vezérlésre gyanakodtam alapvetően, csak meglestem ezt a topikot mi lehet a véleményetek esetleg, hátha van itt jobban hozzáértő szakember.

Szaszlaci: a tápom rendben van azt gondolom, egy chieftec ctg 500w-ról van szó, ebben a hónapban lesz egy éves. A tulaj gépében sajna nem jó táp van, 3 hónapja cserélte le, 2 évig nyűztettem érte. Esetleg arra gondolok még, hogy ott lehetett gond. A csatik rendben vannak, az alaplapom fél éves, van rajta kívül egy ssd meg 2 hdd még és mind jó, egyedül ez hibázik beinduláskor bármelyik sata csatiban.

Na összességében, tegyek vele egy próbát a wdidle3 paranccsal vagy inkább hagyjam? Veszteni szerintem nem vesztünk vele, a gazdája már mondhatni nekem adta sokat segítettem már neki.

Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel, de aki éjjel éjszaka nappal is legyen az.

(#3223) Zolee11 válasza tgabe25 (#3222) üzenetére


Zolee11
senior tag

Az szép, smart értékeket is megvizslattad? Nincs a normálistól eltérő érték, amit vmi miatt nem számol be az úgynevezett kritikus értékeknek számított pontokba a sentinel? Azt hiszem a felkiáltójeles sorok a kritikus értékek, a többi csak információ, a kondíciós értéket nem befolyásolja. Ezek közt is lehet hasznos információ, ami hibára utalhat.
Ha viszont a smart szerint minden rendben van, akkor tápellátási hibára gyanakodnék, nem vált le a sata tápcsatlakozó (esetleg az adatkábel-csatlakozó) a nyákról? Az adatkábel, vagy annak csatlakozója, kontakt hibája esetén brutálisan nőnének a kommunikációs hibák száma, azt írná is a "főoldalon" a sentinel. Viszont a táphiba esetén, meg sem tud nyikkanni az elektronika, (vagy fagy, és csak klattyog a fej ide oda, habár ez csak tipp, nem tudom mi a működési folyamat ilyen esetben.)

(#3221) szaszlaci
Nem kívánom tovább folytatni az "eszmecserét", mert rénk fognak szólni. :)
Mindenesetre én nem tennék egy gépbe sem "zöld" típust rendszerlemeznek, sem 5400 vagy 7200 notebook merevlemezt, mert a desktop testvére gyorsabb, és olcsóbb is. Hacsak valaki nem csendmániás, és minél kisebb rezonancia, hő, akkor részemről nem ajánlott. Ennyi. Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

no brain, no problem

(#3224) Fricu


Fricu
tag

A HD Sentiel szerint a fejlett energiagazdálkodás: Támogatva, letiltva
Ennek bekapcsolása hatással lehet a parkoló-állásra?
köszi

Fricu

(#3225) szaszlaci válasza tgabe25 (#3222) üzenetére


szaszlaci
addikt

Esetleg azt próbáld meg, hogy egy különálló tápot indítasz, és csak a vinyót akasztod rá. Ha ott is előjön a hiba, akkor nem sokat lehet tenni.
Csináld meg a wdidle-t, ha megnyugtat, de szinte esélytelen, hogy megoldja. Inicializálási gond lesz ez, mechanikus adatelérés szintjén.

Zolee11:
Viszont a táphiba esetén, meg sem tud nyikkanni az elektronika
Kb. bármit csinálhat ilyenkor, de alacsony fesznél a legvalószínűbb, hogy kikapcsol, esetleg újra felpörög.

rénk fognak szólni
Remélem, csak viccnek szántad.

Hacsak valaki nem csendmániás
Rengetegen használnak notilemezt asztali gépben. (Én már vagy 5 éve, és sose kéne 3.5-ös "rettenet".)

Fricu: a gyakoriságára igen.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3226) tgabe25 válasza Zolee11 (#3223) üzenetére


tgabe25
tag

Nos, az tény, hogy rengeteg kommunikációs hibát jelez. De azon kívül semmi egyébet nem látok a Hd Sentinelben. Ha esetleg mégis van valami kirakok pár screenshotot hátha ti találtok valamit :) Külsőleg semmi rendelleneset nem látok a hdd-n sehol sem. A 21%-os hdd-t ne nézzétek csak azért van benne mert ami adat van rajta az működik rendesen másra nem használom, használtan vettem kici pízért :) Ehhez a hdd-hez nincs köze, hogy esetleg ebből következtessetek a problémás hdd-re :)

Szaszlaci: A héten érkezik egy egy Tb-s Wd lemez ezeket fogja pótolni, valahogy érzem ez a hdd nem lesz már jó de nem is akartam most lecserélni de muszáj lesz :/ egy próbát mindenképpen teszek wdidle3-vel majd hátha egy hordozhatóvá alakítva vagy csak egy szimpla tárolós hdd-nek elmegy még... "hátha" :R

[link]
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel, de aki éjjel éjszaka nappal is legyen az.

(#3227) szaszlaci válasza tgabe25 (#3226) üzenetére


szaszlaci
addikt

Az ablak üres fehér részén ha nyomsz egy jobb gombot és kipipálod a 'decimális adatmező' pontot, akkor normálisan fogja kiírni az értékeket.
Ebből is csak az derül ki, hogy valószínű valami táp gondja van, akár a saját elektronikája miatt, vagy nem tud olvasni a tányérról. Mikor nem indul, biztos hogy a fej kattog, és nem a tányér próbál felpörögni, igaz?

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3228) tgabe25 válasza szaszlaci (#3227) üzenetére


tgabe25
tag

Majd ha hazaérek meglesem. Felpörögni felpörög ahogy hallatszik csak a fej ugrál össze-vissza.

Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel, de aki éjjel éjszaka nappal is legyen az.

(#3229) Zolee11 válasza tgabe25 (#3226) üzenetére


Zolee11
senior tag

Mindenképp nézd meg az adatkábel csatlakozót, feszegesd is meg kézzel egy picit (de csak finoman) hátha, látható valami mozgás a forrasztáson. Illetve nézd meg a csatlakozó érintkező felületeit, már amennyire látni lehet. Gondolom nem ugyanazzal a kábellel használod, mint korábban a másik gében használva volt. Vagy itt a csatlakozónál van kontakthiba, vagy egy korábbi sata kábel volt rossz, attól gyűlt össze ez a szép nagy szám.

A sentinelben az adatoszlopot állítsd át decimálisra ahogy Laci írta, mert így nem sokat lehet belőle kiolvasni. (Számolgatás nélkül :) )
A tápcsatlakozónál is lehet kontakthiba és ezért nincs megfelelő tápellátása, azt is érdemes megvizsgálni. Ha semmi nem segít akkor nem érdemes erőltetni, mert bármikor végleg elszállhat. A wdidle3-al én nem is próbálkoznék, ez nem az a probléma már amin segíthet.

no brain, no problem

(#3230) tgabe25 válasza Zolee11 (#3229) üzenetére


tgabe25
tag

Oké, megfogadok minden tanácsot, holnap érkezik az új hdd, akkor majd hétvégén mindent lementek róla és átnézek rajta mindent :) Most ezeket mutatja a Hd Sentinel:

[link]

Egyébként nem baj, hogy erről a jelenségről itt beszélünk? Vagy hasznos mert ha valaki ide benéz akkor kizárhatja, hogy hasonló viselkedésnél az adott típusok közül nem kell gyanakodni elsődlegesen az Intellipark hibájára?

Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel, de aki éjjel éjszaka nappal is legyen az.

(#3231) szaszlaci válasza tgabe25 (#3230) üzenetére


szaszlaci
addikt

Egyébként nem baj, hogy erről a jelenségről itt beszélünk?
Nem tragédia, de át kéne menni 'off topic'-ba, mielőtt elküldöd az OK mellett.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3232) tgabe25 válasza szaszlaci (#3231) üzenetére


tgabe25
tag

Oké rendben :R

Aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel, de aki éjjel éjszaka nappal is legyen az.

(#3233) Möhe


Möhe
addikt

Sziasztok.

Mennyire vészes egy WD60EFRX-68MYMN1 ,1280 órás üzemidő alatt összejött 150 fejparkolás?
Szemben egy WD30EFRX-68EUZN0-vel aminek 16500 órás üzemideje alatt mindössze 20 jött össze?

(#3234) szaszlaci válasza Möhe (#3233) üzenetére


szaszlaci
addikt

Szia,

úgy tudom, a RED-ek közül valamelyik parkol, valamelyik nem. Hogyha gyakran vannak hosszabb idejű tétlenségek, akkor talán érdemes lehet beállítani egy 5 perces értéket, remélhetőleg működik is.
Emellett azt is jó lenne tudni, van-e tétlenség alatti fejmozgatás, hiszen akkor probléma megoldva. Ha ilyenkor rendszeresen megváltozik a lemezek suhogása, akkor sejthetően van.
A módosítást csak akkor tartom jó ötletnek, ha nagy számban hulló szériáról illetve hulladékról van szó, vagy ésszerűtlen működésről. Itt egyik se valószínű.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3235) worxland válasza Möhe (#3233) üzenetére


worxland
addikt

Semennyire.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#3236) Pazolini válasza Zolee11 (#3217) üzenetére


Pazolini
senior tag

Üdv, Zolee11,

Mit jelent az alábbi kiemelt szó a posztodban?

elég sok wd merevlemez lefekszik a wdidle3 disabled parancstától

- nem reagál jól: kattog?

vagy:

- kifekszik/kifingik/elpatkol... :F

Nem egyértelmű. Én la. 10 greenben - tudom, statisztikailag ez nem sok... - állítottam le a parkolást évekkel ezelőtt: azóta is köszönik szépen, jól vannak, 100%.os kondíciónak örvendenek. Küzülük 3 állandó torrentező.

[ Szerkesztve ]

(#3237) Zolee11 válasza Pazolini (#3236) üzenetére


Zolee11
senior tag

Szia!

Az első "megérzésed" a jó, a disabled parancstól nekem több green is állandó kattogásra állt át, azaz folyamatosan parkol a fej, ahogy nincs feladata parkol, azaz a késleltetése a parkolásnak 0 értékű lesz a disabled parancstól. Ezt úgy tudod ellenőrizni a hanghatásokon kívül, hogy a 193-as smart érték folyamatosan növekszik, ahogy frissíted , máris párral több, míg ha sikerülne a disabled, azaz a kikapcsolás, akkor ez az érték állandó lenne. Természetesen a hibásan működő disabled parancs után is beállítható a 300 mp-es érték.

Azt csak halkan megjegyezném, hogy a teljes kikapcsolás sem jó, pl. ha a merevlemez nem egy rendszerlemez, csak egy tárolásra használt lemez, és torrent vagy egyéb "igen aktív" alkalmazás nem fut rajta, akkor sokat áll(hat) egy helyben a fej, ami túlmelegedési problémákat okozhat mind a fej, mind az alatta lévő lemezréteg esetében. Mindenképp az 5 perces időtartam az ideális szerintem.

[ Szerkesztve ]

no brain, no problem

(#3238) Pazolini válasza Zolee11 (#3237) üzenetére


Pazolini
senior tag

Volt itt egy kis teoretikus vita a disabled vs megadott érték tekintetében, persze jobbnak mondják az utóbbit többen is, s talán az tényleg biztonságosabb.
A kikapcsolt funkció valaha alapbeállítás volt a lemezeknél, míg a WD a Green szériába tette volna ezt a 8mp default parkolást, ami talán nem is "jött be"a cégnek, ki is vezetik szépen őket, s talán velük együtt ezt a mondva csinált problémát is :)) .
Mindegyik lemezem ki-bekapcsolható (5 külső, 10 belső), de ha bekapcsolva felejteném valamelyiket is, kb. egy óra "idle" után úgyis parkol egyet disabled módban is - egész pontosan 62 perc után, ugye; vagy addig akár csak egy könnyű commanderes munka vagy egy háttérfolyamat - úgyis előbb - kimozdítaná a fejet: ezért is nem számlál túl sokat "/d"-re állítás után a smart szvsz.
Három zöldem meg folyton torrentezik (ezek is ki-bekapcsolhatók) és/vagy éppen streamel mediajátszóra, úgyhogy velük sincs gond, akkor sem, ha nonstop mennek is pár napot. ;)

(#3239) Benőke válasza Pazolini (#3238) üzenetére


Benőke
őstag

A modva csinált probléma már nem csak a zöldeket érinti és nem csak a kékké vált zöldeket. Már a kezdetek óta a blue is érintett. Enyém 3-4 hónap alatt 170k -t parkolt rendszerlemezként ami valljuk be bitang sok, ezen felül a rendszer is folyamatosan akadt. Aztán egy ideje a redek is parkolgatnak, és nem keveseket Ha 300mp lenne az alap beállítás fel se jött volna a probléma. Ráadásul ez fw ből meg lehetne oldani, hogy ezt korrektül kezelje, nem tették. :U
A probléma pedig nem hogy eltűnne hanem egyre gyakoribb...
Ráadásul már előnyös tulajdonságként említik.

(#3240) Zolee11


Zolee11
senior tag

Én még mindig kiállok amellett, hogy nem véletlenül nem változtatnak a működési elveken, egyértelmű hibaként, baljós dologként van ez a fejparkolás kezelve, pedig nem tudok olyan bizonyítékról, ami megerősítené ezt a félelmet. Nem hiszem, hogy a szerverekbe szánt daraboknál átállítanának bármit is, és elég sok felhőtárolóban van/volt Green is, a statisztikák nem mutattak kiugró hibaarányt.
Mellesleg ennek a kezelhetőségét csak azért adták ki, mert bizonyos körülmények között problémát okozhat a fejparkolást okozó üzemmód. Nem amiatt, hogy tönkremennek ettől a merevlemezek, korábban már linkeltem az ehhez tartozó leírásokat. Tehát itt mindenki, "megmondások" alapján, a gyártó ajánlásával szembemenve, módosítgatja a merevlemezek működését. Ezt azért érdemes végiggondolni.

Természetesen azt is megértem, hogy egy notebookban számít az, hogy mennyit eszik a merevlemez, de egy desktop gépnél ez a pár tized watt jelentéktelen, akkor miért parkoltatják a fejet ahogy lehet? Egy rendszerlemeznek szánt blue esetében ez eleve jelentős ostobaságnak tűnik, a black esetében eleve nincs is ilyen. Mindenesetre nehéz kiigazodni, hogy mitől kell valójában tartani és mitől nem.

no brain, no problem

(#3241) szaszlaci válasza Zolee11 (#3240) üzenetére


szaszlaci
addikt

Mióta elkezdődött ez az egész, azóta az adatsűrűség valahol az 5 – 10-szeresére emelkedett. Vagyis ennyivel sűrűbben vannak a sávok, következésképp ennyivel közelebb kell lennie a fejnek a lemezfelülethez. Tovább következtetve azt feltételezem, nagyjából ennyivel érzékenyebb az egész rendszer. Már akkor a fejszerelvényt tartó laprugó elfáradása miatt egyértelműen feltételezhető összefüggés volt a rosszul beállított és nagyon sokat parkoló lemezek tönkremenetele között.
Gondolod, hogy egy nagyságrenddel finomabb eszközök esetén ez csak humbug?
Másrészről viszont a sáv túlhevülése is fokozottabb kell legyen, hiszen közelebb van és azt pont, hogy a fej forrósíthatja fel.

Viszont a fő baj itt, hogy sokan közülük állandóan kattog, miközben tétlen. Nem az oprendszer és egyéb miatt, amire "korrekt" módon rögtön próbálta rákenni a cég. És igen, ez az a bizonyos körülmény, amikor vitán felül problémát okoz.
Hogy kerülhet ki ilyen hibával egyetlen lemez is? Elég lett volna egy tápra rádugni és meghallgatni, hogy itt valami nem oké.

Azt is jó lenne tudni, hogy mi értelme van a 8 másodperces parkolásnak?
Az azonnali parkolás egyértelműen jó, ha notiban van a lemez. Na de 8 sec? Ez egy szerencseszám lehet nekik, mert már a kezdetekben is ez volt amolyan alapérték, és most, nagyságrenddel nagyobb adatsűrűségnél is maradt.

Tétlen és parkolt állapotban a fogyasztás közti eltérés valóban nagyon csekély. Igaz, ezt a marketingben nem kötelező számszerűsíteni..

a black esetében eleve nincs is ilyen
Dehogy nincs. Legalábbis volt rá példa.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3242) Zolee11 válasza szaszlaci (#3241) üzenetére


Zolee11
senior tag

Azért remélem te is érzékeled az ellentmondásokat. A parkolás megöli a fejet, de ha nem parkol akkor meg a túlmelegedés a probléma. Én már rég nem szedtem darabora merevlemezt, de nem hiszem, hogy a parkolás során a fej károsodna. Láttam hibátlan félmillió feletti parkolást végrehajtott lemezt is, hibátlanul működni.
Ismétlem, a nagy felhasználók körében mért statisztikák szerint, ez a parkolásos téma nem mérvadó a meghibásodások terén. Minden típusból volt gyengébb vagy hibás széria, azok sem a túl sok parkolás miatt döglöttek.
Az egyértelműen feltételezhető kifejezés itt elég kevés, bizonyítottan? A Kürt állította ezt, vagy csak abból a jó pár hibalehetőségből ami még lehetett, inkább kenjük erre? :)

Nos én is találkoztam az állandó klattyogással, komolynak tűnő szakik (fórumon ez nem mindig biztos) mondták azt, hogy ez a klattyogás az IDLE üzemmódban történő kalibrálás, csak míg az elején az első pár évben nem biztos hogy hallható, később "zajosabb" lesz a lemez, és hallhatóvá válhat. Tehát ez nem összekeverendő a fejparkolással, vagy a fej hibás működésével! Ezt nekem a zöld típusra mondták, de valószínűleg más típus esetében is hasonló elven működnek a merevlemezek.

A 8 másodpercnek bizonyosan van alapja, lehet erről statisztikát gyártani, milyen időközönként fordul a rendszer egy adott lemezhez adatigényléssel. Mi az a legjobb időtartam amikor már "elég" biztos hogy X időn belül nem kér adatot a rendszer. Gondolom ez az érték pont 8 másodperc. :)
Rendszerlemeznél, ha a rendszer épp aktívan dolgozik, akkor elég elképzelhetetlen, hogy 8 mp-ig hozzá sem nyúl a lemezhez, így ebben az esetben ideális lehetne ez az időtartam, ha mindenképp spórolni akarunk.
De nézhetnénk úgy is, hogy mennyi milliárd watt fogy el fölöslegesen sok sok millió gépben, mert teljesen fölöslegesen fogyasztanak a berendezéseink.

Én black esetében ilyennel nem találkoztam, pedig nem egy-két db-ot építettem már be. Persze lehet ha ott is volt/van ilyesmi.

no brain, no problem

(#3243) szaszlaci válasza Zolee11 (#3242) üzenetére


szaszlaci
addikt

Igen, érzékelhető, hogy te is bizonytalan vagy, ahogy mások is, beleértve engem is.
Nem a fej károsodik, hanem az azt tartó kis lapos rugó, mivel relatíve nagyon szétfeszíti a parkolóvilla. A fej ugye ráfeszülne a tányérra, ha nem tolná el a légpárna. A pontos értéknek utána kellene nézni, de nanométerekről van szó, ami ha változik a rugó gyengülése miatt, már adja is a következményt: Sziasztok, tízből ötször nem ismeri fel a BIOS a vinyót, mitől lehet? Hát ettől, valószínűleg.
Valamikor a pár gigás lemezek korában volt a példa, hogy a dohányfüst molekula beakadna. Azóta mondjuk három nagyságrend -> ezerszer kisebb távolság.
Hát innét a feltételezés, meg ahogy olvasom tapasztalatokat, az ilyen sokat parkoltak szeretnek váratlanul használhatatlanná válni. Meg mintha Liksoft is írt volna emellett valamit, de nem biztos, csak rémlik.
Egyébként a félmillió nem sok, hisz 3 – 600 ezer a megígért élettartam.

Igen, az a klattyogás más, nagyon halk. Itt a hangosabb parkolásos kattogásról van ugye szó.
Nem tudtam, hogy az előbbi az kalibrálás is lehetne, érdekes. Ellene szól, hogy amelyik csinálja, az miért csinálja állandóan? Amelyik meg nem, az tudtommal meg soha. Inkább a sávot védheti a mozgatással, hogy ne forrósodjon nagyon fel.

8 mp: melyik rendszernél ideális? :)
Nekem W XP alatt ennyivel gyorsan szedte. Vagyis ha jól emlékszem, egy rövid, torrent nélküli időszak volt, és az alatt jött össze.

Hát igen, mikor idősödő Vér István 300 Wattos VGA elégedett és jó megjelenésű tulajdonosa, sőt, mindjárt kettőnek, mert a fészbuknak meg a torrentnek kell ám a számítási teljesítmény, akkor egy jelentős dolog, parkol-e a vinyó. :)
Jó lenne tudni, mi a VALÓDI oka ennek, de gondolom, az hétpecsétes titok.

Mintha más is írta volna, hogy parkol neki a Black, nekem meg csinálta, gyakorlatilag, 8 mp. Módosításnál is érdekesen működött.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3244) Zolee11 válasza szaszlaci (#3243) üzenetére


Zolee11
senior tag

Hát igen, azért biztos ami biztos én is átállítottam mindegyiket 8-ról 300-ra.

A klattyogás nekem is érdekes kérdés volt, mert legalább két évig nem hallottam, majd egyszer csak észrevettem, hogy ha épp nem fut semmi ami használná, akkor valami fura hangja van. Miután megnyugtattak, hogy ez normális, nem is foglalkoztam vele, és tényleg évekig működött utána, kb. 4 hónapja adtam el.

A RED nekem nem parkol, kb annyi parkolása van, ahány leállása.

Azért azt megjegyezném, hogy amikor Vér István szétcsap mindenkit a CoD 55-nel, akkor bizony a HDD sem tétlenkedik, már persze ha nem a 2TB-os SSD-ről fut a játék. Amikor viszont már elmegy mást csinálni, mert mindenki kidőlt és nincs kit levadásszon, (ugye ő sosem alszik, azt csak a gyengék szoktak), akkor a modern kártyák bizony igen "zöldek", a 2. számú teljesen lekapcsol, vagy 3W alá esik a teljesítményfelvétele, az 1. számú is megvan 10-15W alatt.

Valóban a notebook-os Scorpio-k között van parkolós típus, én csak a desktop-os black-re gondoltam. :)

[ Szerkesztve ]

no brain, no problem

(#3245) szaszlaci válasza Zolee11 (#3244) üzenetére


szaszlaci
addikt

Egyszer nekem egy Hitachi olyat csinált, hogy ha jól emlékszem, fél másodpercenként klattyogott. Mint amikor a tönkrement vinyó nem tud inicializálni. Egyébként működött hibátlanul, és nem is számolta parkolásnak, de fórumon rákérdezve azt mondták, ez nem jó, a fejmotor haldoklik. Visszaküldtem az eladónak, hogy garanciáztassa, nem tudom, mi lett vele.

Le vagy maradva, látszik, hogy nem érsz semmit. Weér Isten Killer666 már egy éve nem futtat játékot csikcsa SSD-ről, az ő nagysága mellett csak a RAM disk kaphat szót.
Miután pedig a szemtelen ellenségei kidőltek, akiket egyelőre csak virtuálisan vadászott le, hisz ő elnéző, akkor elindít egy 3DMarkot, nehogy túlhűljön az 1200 Wattos táp a nagy tétlenségben, meg ott amúgy is rossz a hatásfoka, gondolni kell a fákra is.
Közben keres egy fórumot, ahol szolidabb Vérpistikét agyoncikizheti, hogy legalább annyi éve nem volt nővel, mint amennyi az IQ-ja, és különben is, kezdje már el élni az életét, ne csak itt kockuljon, mint valami nyomorult génhulladék abortuszmaradvány.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3246) Pazolini válasza szaszlaci (#3245) üzenetére


Pazolini
senior tag

Csodálatos... :DD

(#3247) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Kikerült egy újabb statisztika, itt az oldalon olvastam róla. Régóta mondom, hogy Hitachi. Meghibásodás:

A WD-k Red-ek..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#3248) Xezs


Xezs
tag

Azt meg tudná mondani valaki, hogy parkolás után ha szükség van a HDD-n levő adatokra, mennyit kell várni rá, míg visszajön parkolásból? Mert gondolom hogy van valamennyi késlekedés egy blue-hoz képest ami nem szórakozik ilyen parkolásosdival.

(#3249) Benőke válasza Xezs (#3248) üzenetére


Benőke
őstag

Talán a black nem parkol.

A blue régóta parkol ahogy a green is. Pláne mióta blue lett a green is.

(#3250) Xezs válasza Benőke (#3249) üzenetére


Xezs
tag

Van valami linked erről? Én úgy tudtam, hogy a blue nem szarakodik ilyesmivel. Mivel lehet ellenőrizni?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.