Hirdetés

2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Jelenlegi helyzetben a munkavallalonak kedvez a magyar piac. ~3,5% a munkanelkulisegi rata, 5% alatt munkaerohianyrol beszelunk. A minosegi munkaerot kereso cegek ki vannak ehezve, egymas ellen versengenek a munkaeroert. Plusz jobb hijan a lecet is lejjebb engedik, hogy legalabb emberuk legyen, meg ha sokat is kell rajtuk csiszolni.

Szoval igen, a jelenlegi helyzetben siman megeri elgondolkozni a valtason, ha nem erzed megfelelonek a kilatasokat es/vagy a korulmenyeket az aktualis munkahelyen.

[ Szerkesztve ]

(#2) bkercso


bkercso
nagyúr

Kb. mindenhol áll a sz@r így vagy úgy szerintem. Sok rosszkedvű kolléga és fejét kapkodó, félinformációkból időnyomás alatt döntő menedzser... Ha találsz is egy nyugodt szigetet, tökéletes hely akkor sincs; talán a bérezés vagy a távolság nem lesz ideális.

Előre nehéz megmondani, mi lesz az új helyen. Nagy-e a fluktuáció, mennyire kaotikusan van menedzselve a feladatok (feladatkörök) kiosztása stb. Cégen belül is nagy különbségek lehetnek a részlegek közt.
Ha kaotikus helyzetbe hoztak az interjún, akkor arra lehet számítani.

Ha a mostani helyeden nem rándul görcsbe a gyomrod, azt szerintem értékeld. Ha van mellette időd, keress egy kis kiegészítést és építs kompetenciát, hogy a legközelebbi helyeden már azt mondhasd, hogy pl. én ezzel és ezzel foglalkoztam huzamosabban, itt is erre felé mennék. Akkor talán nem a ganét kell majd söpörnöd mások után.

Azt is érdemes fejben tartani, hogy megbízható, szorgalmas, munkájára igényes egyetemistát/végzőst is nehéz találni.

Ha váltasz, nevezd meg a bért mint okot és, hogy jól érezted magad, hátha visszahívnak pár hét után, megajálva, amit most kértél, de nem kaptál meg. Nem ritka eset ez sem.

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#3) nyunyu


nyunyu
félisten

Esetleg az is opció lehet, hogy elbeszélgetsz a főnököddel, hogy máshol ennyit kínáltak, aztán ha megadja, akkor maradsz.

De ha nem látsz fejlődési lehetőséget a mostani helyeden, akkor jobban jársz a váltással.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#4) kreténtehén


kreténtehén
friss újonc

Köszönöm az eddigi válaszokat és tanácsokat!

(#5) agent_k


agent_k
őstag

Úgy mentem neki az egésznek, hogy nem akarok váltani. Felhívott a HR-es lány, hogy linkedin-en nagyon megtetszett neki, hogy specializáltan azzal foglalkozok amivel. Beszélt egy kicsit mi lenne a dolog, beszéltem én is ki vagyok mit csinálok. Bérigény. Mivel nem akartam váltani ezért a fizetésem közel kétszeresét mondtam. Ő meg azt, hogy akkor jöhet a következő kör.
Mivel nagyon nem vagyok merész tipus ezért elkezdtem aggódni, hogy azért nálunk 150-en dolgoznak ismerek mindenkit, baráti a viszon sokukkal, ott meg csak IT-sból van vagy 3000. Top 10 cég Magyarországon hülye vagyok én?
Igen hülye lettem volna kihagyni. Sokkal kevesebbet kell dolgozni, jobban definiáltak a szerepkörök, meddig vagyok én, honnan következik a vezető vagy más társterület. Lehet tanulni munkaközben, mostmár 4 nap a HO.

Én azt mondom, hogyha már elgondolkozol rajta akkor nincs nagyon vissza. Ha jobb a pénz menni kell. Ott is lesznek jó arcok meg szar arcok. Dolgozni ott is kell, a hülyeség meg a probléma minden munkahelyen megtalál ez nem pénz és társaságfüggő. Szóval szerintem hajrá és csak előre. ;)

(#6) csibe1


csibe1
addikt

"-bérezés, hát... van akinek ez a heti bére"

Szerintem menj át vadlibába: húzz el a mostani melóhelyedről. :)
Többet fizetnek, otthonról is dolgozhatsz, ha meg néha be kell menni, hát van olyan.
Melózni meg mindenhol kell, akkor meg már miért ne több pénzért csináld ugyanazt a munkát?
Próbaidő mindenhol van, ha olyan szarul dolgoznál, nem értenél a szakmádhoz akkor valamelyik interjún elköszönnek tőled.

"-sok új ember, akik lehet bottal megfog bökdösni" /amúgy ez milyen fogalmazás: biztos mérnök vagy, ilyet 5 évesek mondanak; remélem az interjún nem így adtad elő magadat/
Ez nem csak lehetőség, mindig van pár ember aki próbál kóstolgatni, nézik meddig mehetnek el veled szemben. Az elején kell tisztázni, hogy nem vagy ugribugri nyulacska; és akkor nem sóznak a nyakadba minden vackot, kulimunkát, hétvégi ügyeletet, mert te ugye tuti bevállalod. :D

[ Szerkesztve ]

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#7) nevemfel


nevemfel
aktív tag

Addig válts, amíg olyan a munkaerőpiaci helyzet, hogy megengedheted magadnak, és fiatal vagy, nincs családod.

Idősebb korban persze előny a senior tapasztalat szint, de minden egyéb miatt a munkahelyváltás sokkal nehézkesebb. Lassabban tanulod meg az új dolgokat, nehezebben tudsz alkalmazkodni a megváltozott követelményekhez-körülményekhez, ha gyerekeid vannak, az anyagi szempontból extra nehézzé tudja tenni a váltást, hiszen a biztos jövedelem ilyen helyzetben felértékelődik. Szóval, szerintem most válts, fiatalon, mert egyáltalán nem biztos, hogy később ez sokkal könnyebb lesz.

Másrészt többféle munkahely, többféle munka, több tapasztalat, ami később segíthet abban, hogy senior pozícióba kerülhess.

Harmadrészt, ismeretség, kapcsolati háló építése. Sok álláshely, lehetőség nincs meghirdetve a nete, ismerős ismerőse ajánl be téged valakinél. Ha több helyen fordulsz meg fiatalon, több lesz az ilyen ismerősöd.

[ Szerkesztve ]

Get on up!

(#8) kreténtehén válasza csibe1 (#6) üzenetére


kreténtehén
friss újonc

Elnézést, hogy erre válaszolva köszönöm meg mindenkinek, csak nem akarok két hozzászólást.

"-sok új ember, akik lehet bottal megfog bökdösni" /amúgy ez milyen fogalmazás: biztos mérnök vagy, ilyet 5 évesek mondanak; remélem az interjún nem így adtad elő magadat/

Még érettségivel suli mellett megfordultam sok helyen és csak olyan helyekre vettek fel, ahol kb az egész cégnek összesen volt nyolc általánosa (kivéve irodai rész, de oda esélyem se volt). Ilyen környék, nincs sok lehetőség. Szóval az ilyen helyeken pejoratív értelemben én voltam a mérnök meg mindenféle szardarab, mondjuk sűrűn is cserélgettem a helyeket, a rekord kb egy hónap volt az egyik helyen.

A szakmai gyakorlat helyén meg nem maradhattam, mert nem kellett ember.

A fentiek alapján valószínűleg váltás lesz, egyre jobban érzek valami belső késztetést is.

(#9) agent_k válasza kreténtehén (#8) üzenetére


agent_k
őstag

Nincs itt semmiféle vergődés ahogy látom. :K

Főiskola után egy terményszárító üzemben dolgoztam egy volt TSZ telepen, mint mérleges, szerinted? :D Ott aztán volt egy pár alkoholista meg életben megfáradt ember. Aztán mégis befogadtak. Meg az összes helyemen eddig. Hol több idő kellett hozzá mondjuk 3 év, hol meg csak 1. Amit a kolléga ír az nagyon fontos, hogy ki kell állnod magadért már az elején, mert ha nem akkor keserű lesz minden nap. Na az életvezetési tanácsadást befejeztem. :B

(#10) kreténtehén válasza agent_k (#9) üzenetére


kreténtehén
friss újonc

Nincs baj az életvezetési dolgokkal, másfelől elfogadom a kritikát ha van alapja.

Sertéstelep, olajgyár és hasonlók. Szerintem, ha komolyabban beleálltam volna ott a dolgokba, akkor már valahol hátul lennék a ganyédomb alatt vagy ülepítő alján... :DDD
Szóval vannak olyan pillanatok vagy pontok az életben, amikor el kell engedni az ilyen jellegű dolgokat.

(#11) Narxis


Narxis
nagyúr

Ennyi infóból nehéz megítélni de utána kellene nézni az új cégednek, mik a vélemények róla, esetleg keresni olyat aki ott dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 1-2 évben.

Nagyon sz.r manapság állást keresni mert köpedelem munkák vannak, kiégett szadista középvezetőkkel afrikai szintű bérekért. Teljesen igaz az, hogy van munka, látom elő is került a csodálatosan megbízható KSH statisztika az első hozzászólásban. Az szokott elfelejtődni, hogy milyen mennyiségű munkát kell elvégezni mennyi idő alatt és mennyi pénzért, itt szokott előjönni, hogy igazából nem munka alapú társadalom van hanem rabszolgamunka alapú társadalom... Nem érzem azt, hogy manapság olyan jó helyzetben lenne a munkavállaló, esetleg valami nagyon spéci területen de alapvetően görcsösen ragaszkodnak a cégek, hogy márpedig annyi a bér amennyi és inkább hirdetik tovább akár hónapokig is miközben a meglévő kollégák kapják a plusz feladatokat persze nem plusz pénzért. Most mondom, hogy a rezsi miatt ez még jobban ki fog éleződni, az emberek magasabb fizetést akarnak akár a legalsó szinteken is miközben a cég rezsiköltsége is megnövekedett és a fogyasztás pedig csökkeni fog. Érdekes hónapok esetleg évek elé nézünk.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#12) cech19960320 válasza Narxis (#11) üzenetére


cech19960320
tag

Pénztől függ... 10-15%-ért nem váltanék, de pl 40-50 % instant váltás :D

(#13) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Most vagyok újonc a 4 helyemen.
Előző 3 váltást nem bántam meg, mostani még kérdéses.

Pénzből élsz.

6 hónap tapasztalat után elmondhatom hogy az iOS 13PM semmivel sem jobb mint egy Android 11-es flagship. Ha nem lenne egy kész vagyon ezt is földhöz baxnám mint anno a W10-es Lumia 950et.///A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#14) Narxis válasza cech19960320 (#12) üzenetére


Narxis
nagyúr

Pénztől is de azért nem biztos, hogy több pénzért elviselném az idióta kollégákat vagy főnököt. Az egyéni dolog, hogy kinek mi mennyit ér. Ezért nehéz tanácsot adni a posztolónak, minden ember más, más igényekkel.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#15) Jarod1


Jarod1
addikt

Válts, a változatosság nem árt, 6 évente időszerű, más területen is szerzel tapasztalatot.
Úgyis munkaerő hiány van, a cég hogy talált rád amúgy? Stabil cég? nem 2 hete alakult?
+ cafetéria is oda billenti a mérleg nyelvét.

(#16) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Nekem a legutóbbi váltásom volt érdekes. Az előző helyre úgy vettek fel, hogy erősen égett a ház és gyakorlatilag a semmiből építettem fel a cégnek egy teljesen új részleget. Az mondjuk rosszul esett, hogy miután minden működött, felvettel fölém egy főnököt, de ő legalább megcsinált egy csomó olyan dolgot, amit én utáltam. Anyagilag nem volt jó, de a munkát szerettem (mégis csak a saját gyerekem volt) és a kollégák is jó fejek voltak, de mégis, amikor kb. 5 év után kaptam egy hasonló ajánlatot, mint te, úgy léptem le, hogy vissza sem néztem, pedig ez sokszor bizonytalanabb. Nem bántam meg. Négy éve csinálom, ez is homeoffice az első pillanattól. Van, hogy nem jó a pénz, van, hogy baromi sok a meló, de mindent összevetve sokkal szabadabb vagyok és a munka változatosabb.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#17) bkercso


bkercso
nagyúr

"Azt is megfigyelték, hogy a hierarchia alapján milyen típusú pozícióhoz tartozik a legnagyobb valószínűséggel depresszió. Ez egyrészt az alacsony státuszúakra volt igaz, másrészt azokra, akik valamiért fenyegetve érezték a saját helyüket, legyenek bármilyen státuszban. De a leginkább azzal kapcsolódott össze a depresszió, ha valaki úgy érezte, nincs semmilyen érdemi irányítás a kezében, és valójában nem más, csak egy behelyettesíthető csavar a gépezetben."
[link]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#18) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

2010: kocka fiúk írnak jó csajoknak, akik elhajtják őket (facebook)
2022: jó csajok írnak kocka fiúknak, akik elhajtják őket (linkedin)

Én azonnal, gondolkozás nélkül váltanék és kierőltetném a maximális home office lehetőségét, amit csak lehet. Havi 1 bejárás :)
Az első interjúkra kikeráznám magam, mint az állat, plusz az első időszakban, ha videócset van, ott is feltenném a csincsibanderas plasztikát. Az első 2-3 hónapban mindig túlteljesíteném a tervet.

Innentől tudnák, hogy ki vagyok. Utána azt csinálsz, amit akarsz, ahogy akarsz. :) Így működik az ember, az első benyomás megmarad és bevésődik.

(#19) totron válasza Krugszvele (#18) üzenetére


totron
őstag

Na igen. Munkáltatói oldalról meg ugyanez bérezés terén: utána csak kergetheted az első hónapban megkapott álomösszeget. Értem, hogy szerződés fixálja sok helyen a bért, ennek ellenére bele lehet futni a jelenségbe. Csak a maximalitásról-kikerázásról jutott eszembe.

(#20) nyunyu válasza Krugszvele (#18) üzenetére


nyunyu
félisten

Ha folyamatosan 120%-on pörögsz a kialkudott bérért, akkor azt szokja meg a főnök, és azt hiszi, az a normális.
Aztán egy idő után visszaveszel 100%-ra, akkor meg elkönyvelnek lustának, és legközelebb nem kapsz emelést.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#21) csibe1 válasza nyunyu (#20) üzenetére


csibe1
addikt

Pontosan, pár helyen ezért is szokták eligazítani az új versenyzőket, hogy csak ésszel pörögjön, mert mindenki szívni fog.
Az meg nem egészséges senkinek, az új embernek meg pláne.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#22) kreténtehén


kreténtehén
friss újonc

Elnézést, hogy tegnap óta nem tudtam válaszolni / elolvasni a válaszokat. Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát és tanácsát!
Még hajnalban elfogadtam az ajánlatot, a többi meg majd kiderül október környékén. Remél, hogy nem fogok rá ... a váltásra és jól jövök ki belőle, mind szakmai mind anyagi oldalról idővel.
Azért kell pár év mire talán elmondhatod magadról, hogy foglalkoztál vele vagy valamennyire értesz hozzá. Az anyagi rész meg az előzőből következik.. értesz ehhez is -> jobb bérek váltásnál vagy jobb zsarolási pozíció a cégnél :DDD

(#23) 7 válasza Krugszvele (#18) üzenetére


7
addikt

Ezt a mentalitast (villantsunk az elejen, aztan dobjuk be a gyeplot) en csapatvezetokent kifejezetten nem szeretem, es igyekszem is szurni a probaido alatt. Kritikus munkakorben vagyunk, nalunk nem fer bele az ilyen kilenges, mert tudnunk kell, mire szamithatunk az adott embertol hosszabb tavon.

Olyan munkahelyeken, ahol figyelnek is rad, egy ilyen akcioval eselyesen tobbet artasz magadnak, mint nyersz -- ahogy nyunyu es csibe1 is utaltak ra.

[ Szerkesztve ]

(#24) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Hárman is írtátok, hogy butaság. Valószínűleg igazatok van.
12 éve nem láttam munkahelyet közelről, előtte is csak kibiceltem, így nincsen benne nagy tapasztalatom, csak elképzeléseim.
Legalább ma is tanultam valamit :)

(#25) sztanozs


sztanozs
veterán

Mi is a kérdés?

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#26) Narxis válasza sztanozs (#25) üzenetére


Narxis
nagyúr

Hogy váltson-e munkahelyet.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#27) sztanozs válasza Narxis (#26) üzenetére


sztanozs
veterán

Jaja, közben láttam, hogy eldöntötte... Mindig zavar a blogoknál, hogy az első 10 és nem az utolsó 10 hozzászólás látszik.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#28) csibe1 válasza sztanozs (#25) üzenetére


csibe1
addikt

A címből nem derült ki? :F ;] :D

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#29) csibe1 válasza Krugszvele (#24) üzenetére


csibe1
addikt

Jáájj, éppen úgy beszélsz, mintha mindig, mindenki csak azon a pár munkahelyen dolgozhatna (mert egyáltalán nincs másik); és ezért csakis ugyanazok lehetnek a tapasztalataink. :D

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#30) Dilikutya válasza 7 (#1) üzenetére


Dilikutya
félisten

Azért vannak munkáltatók, akikkel még nem jött szembe a valóság. Most hívott egy cég, eddig külsősekkel csináltatták a rendszergazdai dolgokat, de közben akkorára nőttek, hogy kell a saját ember. Ehhez tartozik két telephely, egy hamarosan bevezetendő vállalatirányítási rendszer, meg nettó 320 ezer. És erre fel akarnak venni egy darab embert. Megnyugtattam, hogy nem én leszek az. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#31) Narxis válasza Dilikutya (#30) üzenetére


Narxis
nagyúr

:Y

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#32) Balika911 válasza Dilikutya (#30) üzenetére


Balika911
félisten

Ez nem heti bér véletlenül? :)

(#33) Dilikutya válasza Balika911 (#32) üzenetére


Dilikutya
félisten

Vidékről beszélünk, szóval gondolom, jó esetben kétheti. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#34) csibe1 válasza Dilikutya (#33) üzenetére


csibe1
addikt

Ne aggódj ilyeneken, ők szerintem havi fizunak gondolták; és még azt is, hogy földhözvered a segged örömödben, hogy ennyit kapsz. ;] :DD ;)

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#35) sh4d0w válasza Dilikutya (#30) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Netto 320-ert csinalja, aki hivott :DDD

https://www.coreinfinity.tech

(#36) Dilikutya válasza csibe1 (#34) üzenetére


Dilikutya
félisten

Nem aggódtam, csak ironizáltam. :) Már ott elengedtem a beszélgetést, hogy náluk eddig ilyen nem volt, és most is csak egy lesz. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#37) totron válasza csibe1 (#29) üzenetére


totron
őstag

Hát az azért általános képletnek tekinthető, hogy ha te adott pénzért jobban hajtod magad, mint amennyit az megér/mint egy másik dolgozó tenné ugyanazon a poszton, akkor többet ölsz bele magadból és ez a munkáltatónak jó, de neked nem biztos. Ne a munkahely elvesztése adta görcs irányítson, az ifjonti, naivitással vegyes turbólelkiismeretet is gondolom már mindannyian kinőttük vagy ha nem, hát jelzem, hogy erősen önérdek. Ettől senki nem szar ember, csak egyensúlyban tartja az egyensúlyban tartandókat.

(#38) csibe1 válasza totron (#37) üzenetére


csibe1
addikt

Olvass vissza kicsit, nagyjából ugyanezt írtam le. :)
Fel kell mérni, hogy mi az általános teljesítmény, mert mindig azt a lovat ütik amelyik a legjobban húz. :D
Anno ismerős csaj elhúzott a cégtől könyvelőnek, alkalmazottként.
Elődje majd egy hónap alatt csinálta meg a környékbeli már nem tudom milyen számlákat.
Neki sikerült két hét alatt. :U
Mondtam neki, hogy kár volt ennyire belehúzni, jó lett volna a 3 hét alatt is, vagy csak pár nappal hamarabb.
Max 1 év múlva már céget csinált egy másik csajjal, mert megunta a másnak dolgozd ki a beled verziót. :DDD

[ Szerkesztve ]

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.