Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) twollah


twollah
nagyúr

Sznobsag...

(#2) elit_hun


elit_hun
őstag

Szép az üvege? :DDD

hja, ha az embernek nincs szocialis kapcsolata, mindenkihez probal beszelni, ebbol lesznek az utcan motyogo oregasszonyok - meg a bloggerek ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

(#3) nemma


nemma
addikt

Hülyeség, mert azért ezek az emberek nyilván értenek a borokhoz, de példaként mondom, hogy drága anyós-jelöltem is jobban szereti az egyik 4-500Ft-os bort, mint mondjuk a Bordeaux Supérieur-t.
Oké, anyós, nem is tudom minek írtam :D

(#4) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Egyébként az évjárat néha eléggé el tudja rontani a bort, az biztos. Pl. ha nagyon felhős az ég sokáig, iszonyú savanyú lesz, és a cukrozás sem mindig segít. Az árat pedig nem vihetik le nagyon, mert akkor az életben nem tornásszák vissza. (Bort nem iszom, csak a szőlőhöz értek :) )

Igazából nincs mérce, ami szerint igazságosan össze lehet hasonlítani egy-egy fajta bort, csak egy-egy fajta bort évjáratonként. :)

(#5) #06658560


#06658560
törölt tag

Szép és jó gondolatok, csak azért pont a nagy borászoknak kéne tudnia, a bor az asztalig rengeteg helyen fordul meg, és bárhol tönkrevágható. Ami a boásznál még jó egy elrontott szállítással, tárolással ramaty lehet mire az asztalra, s különösen a pohárba kerül.

Saját tapasztalat, pár éve ittam egy Kopár Cuveét,és szerintem nagyon jó bor volt. Gondolom sehol semmi nem csúszott félre vele. De ittam már gyalázatos minőségű bort relatív neves más magyar termelőktől, amit sizntén válogatott terméknek tartott a készítő, meg külföldi bortól is voltam már nem hanyattesve. Csak egy példát felhozva, bár azt konkrétan nem kóstoltam: Bordeauxi Sauterne, neves fajta, 13k HUF Tecsóban, és évekig porosodik kint a polcon. Felső sor, lámpák, hő, midnen birizgálja. Na ha valaki ezt kapja, veszi vajh milyen minőséghez jut hozzá? ŐPedig utána ott is legkönyebb a termleőt szidni, milyen xart készített.

(#6) concret_hp


concret_hp
addikt

basszus pont 1 órája sétálás közben láttam borokat kirakatban 15 ropi volt egy üveg ilyen Kopár bor :Y (bár igaz a többi is 3-4 ezertől indult) bár nekem már az is furcsa, hogy miért ad ki valaki ennyi zsetont egy üveg borra, de aki megveszi annak biztos jó :)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#7) Bog


Bog
HÁZIGAZDA

Majd mindjárt jön Parci kollega is, s megaszondja a frankót.

A borok minősítése valahol erősen szubjektív dolog. A magam részéről a gyümölcsös, lehengerlő, erős borokat kedvelem, ilyen az ausztrál és a kaliformiai Shiraz/Syrah, vagy a spanyol Rioja (itt ki lehet fogni szart is persze). Villány is oké, de az említettekhez képest számomra túl fanyar, testes.

Múltkor Parcival Pinot Noir estet tartottunk, és a nagy nevek mellett (e.g. Jekl) vittem egy barcelonai spanyol versenyzőt is, amely alig 10 eurós árával nem ígérkezett erős szereplőnek, de végül majdnem nyert.

Az írásban említett 2004-es Kopárt volt alkalmam kipróbálni. Nekem baromira bejött, bár ennél voltak jobb borok is ugyanebből az évjáratból, a Cabernet Franc Selection, vagy amiből még mindig van itthon, a CabSav Barrique. Néha összejön, néha nem, de nem aszerint árazzák be a borokat, hogy apám, ez az év egy rakás szar, akkor most adjuk a Kopárt negyedennyiért. Kopár és kész, ennyibe kerül.

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#8) Gubro


Gubro
senior tag

Nos, nekem is volt szerencsém Kopárhoz, igaz, nem ebben az évjáratban. Az tényleg nagyon finom volt.
Mindettől függetlenül simán elképzelhető, hogy egy évjárat nem úgy sikerül, mint kéne. Csak ekkor a megoldás nem az, hogy adjuk ugyanannyiért, a sznob parszt meg úgyis megveszi, mert a "Kopár az isten", hanem mondjuk az, hogy a nimbusz megtartása érdekében abból nem dobnak piacra, vagy nem Kopár néven. Hosszú távon Geréék is jobban járnának, de sajna nem mindig az észérvek győznek.

(#9) koxx


koxx
MODERÁTOR

Ennyi pénzért jófajta kanadai jégborokat lehet venni (már aki szereti). Sajnos alig 4 dl az egész.
pl: Inniskillin Riesling Icewine

(#10) spirit007


spirit007
senior tag

Nem azért , de bolti palackos bor alapján "minősíteni" borokat ... :DD :))

(#11) Mcray válasza spirit007 (#10) üzenetére


Mcray
senior tag

A magyar a sznobságból is sznobságot csinál. Ha nem mi vagyunk azok akin a többi sznob röhög vagy irigykedik( mert paraszt) akkor nem vagyunk boldogok.

Vicces.

A palack meg igenis fontos szempont. Legyen erős hogy bírja a Hungarisztáni szállítást, legyen sötét, hogy ne romoljon meg ha a zigó kibassza a placra míg kurvázik, és legyen rajta hipertartós cimke mert mi imádjuk tapizni meg összezsírozni az üvegeket a boltban.

Minden magyar bor emiatt már fél siker. Az Egri bikavérrel nem tudom mi történt. Én anyatej helyett azon nőttem fel de 95 után valami történt. Azóta olyan ízű mint a tehénhúgy amit egy indiai orvos itatott meg velem, hogy megmentse az életemet 48 óra hányás után...( megjegyzem az legalább életet ment a benne levő 20 nál több sófélével, ami kvázi olyan mint az infúzió)

"Dö Pávaa det wí ár díling hír iz immezsöréböl" WoWs: das_booty

(#12) spirit007 válasza Mcray (#11) üzenetére


spirit007
senior tag

"...de 95 után valami történt."

Fogalmam sincs mi . Én életemben egyszer ittam (palackos) Egri bikavért a szalag avatómon még 90-ben és akkor is ihatatlannak találtam . volt akiknek pesze bejött sok-sok kólával .. de ilyen barbárságot se akkor se azóta nem próbáltam

(#13) elmoraan (r) válasza spirit007 (#12) üzenetére


elmoraan (r)
aktív tag

Olyan isten barmát is láttam már, aki Tokajiból csinált fröccsöt :DDD Szóval barbár mindig van :(

"Now all the stars have gone / faded into cracks of dawn"

(#14) Don Vittorio válasza elmoraan (r) (#13) üzenetére


Don Vittorio
őstag

Figyelj, egy sima Tokaji - sőt, tokaji - furmintból vagy rizlingből miért is ne lehetne fröccsöt csinálni? :)

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#15) elmoraan (r) válasza Don Vittorio (#14) üzenetére


elmoraan (r)
aktív tag

Kihagytam, hogy aszú volt a szóban forgó bor. Azt még csapra ütni se szabad. A sima rizling persze, hogy sima ügy. Sőt, szerintem abból van a legjobb.

"Now all the stars have gone / faded into cracks of dawn"

(#16) Don Vittorio válasza elmoraan (r) (#15) üzenetére


Don Vittorio
őstag

Na azért. :)
Nekem az a vidék a második otthonom - az ablakból látom a Kopaszt -, de azért nem magasztalom elvtelenül. :)

40 éve csillagász akartam lenni, de kiderült, hogy színtévesztő vagyok, így nem lehettem. Az élet furcsa fintora és öröme is egyszerre, hogy mióta emberi lelkekkel és tudatokkal foglalkozom, megtaláltam a sötétségnek azt a fokát, amit csillagászként sose tudtam volna testközelből tanulmányozni.

(#17) #64791808


#64791808
törölt tag

A helyzet az, hogy 2000-2001 környékén szerettem a villányi borokat. Mára a neves pincészetek, mint Bock, Vylyan, Gere, mint rondán megkoptak. A legtöbb neves bor nem több, mint valami nehéz, erős utúíző, lábról ledöntő, savas lötty, amit ha az ember a szájába vesz, akkor összehúzza, mint a tímsó. A világ borgyártása döbbenetes szinten van, elég ránézni a chilei, kaliforniai, sőt, ausztrál borokra, hogy az olasz és francia finomságokat ne is említsem. Tudnak úgy testes bort készíteni, hogy az mégsem tömény, nehéz gyiloklé. Itthon érdekes módon a szekszárdi borvidék jön felfelé.

Egyébként ugyanez igaz Szőke Mátyás bátyánkra is. A 2000-es Muscat Ottonel félédes zseniális volt. Mára fokozatosan leromlott a minősége.

(#18) as_Rock válasza Gubro (#8) üzenetére


as_Rock
őstag

Épp ezt akartam leírni :K valóban neves borászatok tőlünk nyugatabbra nem hoznak ki presztizsbort vacak évjáratokban, inkább az 1-2 kategóriával lentebbi boraikat javítják fel a nyersanyaggal, hogy kompenzálják az évjárat negatív hatását.
Villányban ez nem szokás :DDD
Sokan azt se tudják, hogy a Kopár csak egy brand, és nem csak a Kopárból származik az alapanyag amiből készül.

Bog: Csináltunk egy kóstolót néhány éve - néhány borász is ott volt - 2-3000 ft-os vörös kategóriában a pálmát egy versenyen kívüli egri bor (Demeter Csaba hozta egyik saját) mögött egy 10 ájrós Rioja-i vitte el.

koxx: Ennyiért sógoréknál (Rust) is kapsz szép jégborokat, de ha itthon kapható ebből a canadai borból egy elérhetőséget és hazai árat írj.

MCray: Ha a közismert olcsó bikavérre gondolsz semmi nem történt, ugyanúgy sz*r felvásárolt szőlőből és vegyészeti beavatkozással "gyártják", esetleg a gyártósor változott, vagy más vegyianyagot raknak bele ami neked nem jön be:DDD

moraan: Japánok aszút és drága francia fehéreket isznak narancslével :Y

Cerebellum: Ahogy hallottam Matyibá gyakorlatilag kiszállt a borkészítésből, a fia viszi tovább már pár éve a dolgokat, és kicsit gyakrabban kóstolt hordómintát mint az egészséges volna... :(((

"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi

(#19) futo001


futo001
senior tag
LOGOUT blog

A Kopár tényleg szar, hiába a kedvenc pincészetemtől származik.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.