Hirdetés

2019. január 21., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
(őstag)

Nekem annyi a tapasztalatom az elektromos fűtéssel, hogy egy jól szigetelt házba szerintem ideális, mert helyiségenként tudod vezérelni plusz költségek nélkül. Nem teljesen jó a saját példám, de én például 61 m2-es régi polgári házban lakom, és 10-13k télen a gáz. Ennek nagy része ott megy el, hogy a konyhát is fűtöm, ahol a vékony üvegtégla miatt sokkal hűvösebb van. Szobánkénti fűtőpanellal ez a probléma megoldódna, de hülye voltam, és apámra hallgattam.

(#2) Hieronymus válasza Cucuska2 (#1) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

1200 euró takarékossági befektetést nagyon sok év alatt térül meg. A hőmérsékletek folyamatos változtatásával tovább lehet növelni a megtérülés idejét. (A hőn tartás igényli a legkevesebb energia befektetést.)

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#3) Lauda


Lauda
(PH! félisten)

Át kellene állnod klímás fűtésre. Olcsó és tiszta módszer. :K A beruházás mondjuk húzósabb.

(#4) sanzi89 válasza Lauda (#3) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)

A klímán gondolkozom én is - nyárra amúgy is kellene egy klíma hűteni - de az folyamatosan mozgatja a levegőt és hangos. Úgy hangos, hogy aludni nem tudok mellette akkor sem, ha a másik szobában van de mondjuk az ajtó nyitva van. Sajna erre nagyon érzékeny vagyok, ha egy laptop HDD pörög a szobában egy USB-s keretben az már zavar...

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#5) vitya2 válasza sanzi89 (#4) üzenetére


vitya2
(újonc)

A klímából is lehet venni elég halk megoldásokat csak azok a felsőbb árszegmensben lesznek és amúgy nálunk sem szoktak az elindítást követő fél óránál tovább közepes zajnál működni. Bár nálunk egy jól szigetelt ház napos oldalát hűtik csak.

(#6) ncc1701


ncc1701
(PH! addikt)

Mindegy mivel fűtesz, ha keveset kell. Ergo ablakok cseréje passzív házasra, és külső szigetelés. És nem ilyen tesco gazdaságos 5 centivel, hanem 15-20cm. Utána lehet gondolkodni fűtés cserén.

[ Szerkesztve ]

(#7) medica


medica
(senior tag)

Aránytalanul drága és felesleges megoldás. Vegyestüzelésű kazán (pl egy 30kw-os Blumpo 200-250k, bár nem láttam konkrétan hány nm a ház) amíg nem lesz gáz (villany a következő lehetőség). + keringető szivattyú ha nem gravitációs eleve (de rásegítésnek is jó). A radiátorokon meg beállítható hogy mennyire legyenek nyitva. A szigeteléssel sokat lehet spórolni (persze előbb hőtérkép, stb.)

[ Szerkesztve ]

Két pont között legrövidebb út ha el sem indulsz

(#8) ncc1701 válasza medica (#7) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Már vegyes kazánhoz is kell kéményt béleltetni, azaz add hozzá még a szolíd negyed millát. Ha kicsi a kecó, és az ember nem szégyenli összekoszolni a kezét, akkor nagyságrendileg ennyiből ki tudod hozni a szigetelést sk.

[ Szerkesztve ]

(#9) Lauda válasza medica (#7) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

A szigetelésnek is úgy van értelme, ha meg is térül ésszerű időn belül. Ha teszem azt húsz év alatt jön vissza a befektetés, az nálam nem ésszerű kiadás.

(#10) solena


solena
(újonc)

Keress a környéketeken olyan gáztervező mérnököt, aki szokott tervfelülvizsgálatot is csinálni (a gázszolgáltatók, ha nagyon el vannak havazva a felülvizsgálatokkal, van, hogy ki szokták adni alvállalkozásba mérnököknek más terveit). Némi pénzért (van aki ingyen is, ha a terveket nála csináltatod meg) szerintem szívesen vázolja a lehetőségeidet:) Ha nem tudsz tervező mérnököt, akkor kérdezz meg egy normális fűtésszerelőt, hogy ki megbízható mérnök (kinek a terveiből jó dolgozni; mert olyan mérnökhöz ne menj, akinek a terve a megvalósíthatósággal köszönőviszonyban sincs).

Némi személyes tapasztalat, ahol nincs gáz: havernál egy nagyon modern elektromos Ariston bojler (vagy átfolyós, most hirtelen nem tudom) van, az látja el a kecót melegvízzel és melegvizes radiátorokon keresztül fűtéssel, amire rásegít a nappaliból egy kandallóval, ha nagyon hideg van és/vagy spórolni akar az árammal. A kéménybélelés tényleg nem olcsó mulatság, cirka 100rongy/m, így érdemes oda tervezni kéményt, ahol alacsony a belmagasság és a tető.

A fali/padló fűtés abból a szempontból nem lehet optimális, ha sikerül kókler szerelőt kifognod, akkor nagyon könnyű elkúrni a cuccot, és komplett helyiségek válhatnak fűthetetlenné, valamint nagyon drága a javításuk. Meg, padlófűtéskor "nagyon cuki", ahogy lebeg a por a padló felett pár centivel.

Megújuló energiaforrások: ha nincs fölös pár(tíz) millád, akkor bele se vágj, és nyugati cuccot kell beletenni, azoknak jobb a hatásfoka, mint ami idehaza kapható. Hacsak nem csinálsz házi napkollektort a kerti tusolóhoz, ahhoz elég jópár doboz sör:DDD

Tényleg, szigeteléssel mi a helyzet? A műanyag nyílászáró az az ordenáré olcsó, vagy azért szellőzik? 17 éves, majdhogynem újépítés (csak a villany ne alumeneum vagy vegyes réz-alumeneum legyen, mert akkor azt érdemes lenne újrahúzni mielőbb). A legnagyobb szopacs, ha nem a hőszigetelésre (az utólagosan viszonylag olcsón megúszható), hanem a vízszigetelésre nem figyeltek (az tényleg ordenáré drága).

[ Szerkesztve ]

(#11) bayay


bayay
(lelkes újonc)

Jó szigetelés és cserépkályha, annál nincs jobb mert nem csak addig fűt amíg ég a tűz, hanem utána is löki a meleget egy napig. Lehet fa, szén, gáz és vegyes tüzelésű is. Amennyiben a ház közepén van úgy 60-70nm-t radiátor nélkül is kifűt, de ahogy előttem mondták a gravitációs rendszer nagyon jó és ugye nem tud elromlani. Volt kazánunk is az semmire nem jó, esetleg a kazánbetét, amit téglával körberaksz, hogy legyen minek tartania a meleget.

(#12) Sethdobaloah


Sethdobaloah
(senior tag)

Biztos nekem nem egyértelmű, de tulajdonképpen mi a baj az olajkazánnal? Feltéve, hogy nem valami villanyos hőtárolós borzalomra gondol a szerző, de gondolom hogy nem, hogyha felvetődik az elektromos fűtés.
Ha lehet választani, hogy a szomszédom vegyes tüzelésű kazánt vegyen vagy olajjal fűtsön, akkor egyértelműen olaj.
Egy 17 éves épületben nem nagyon lehet elavult a kazán.
Fel kell újíttatni a nyílászárókat + szigetelni a födémet + szabályozhatóvá tenni a fűtést és ez megvan 1 milla alatt. Ennél több befektetésével csak sokkal hosszabb megtérülési idő lesz elérhető.

...csak én vagyok helikopter?

(#13) Lauda válasza bayay (#11) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

És annyival később is kezd el fűteni.

(#14) Ramirex válasza bayay (#11) üzenetére


Ramirex
(újonc)

És az állandó koszolás nem zavar? Én most vettem egy házat cserépkályha és konvektorok voltak, még viccnek is rossz volt. Kondenzációs kazán van radiátoros fűtéssél. Marha jól működik és nincs kosz. 70nm családi ház szigeteletlenül decemberi fűtésszámla összesen 45.000Ft. 22-23 fok.

(#15) Sethdobaloah válasza Ramirex (#14) üzenetére


Sethdobaloah
(senior tag)

Arról nem is beszélve mennyire rossz ötlet nyílt lángot a lakótérben hagyni.
Szép dolog a cserépkályha, csak nem olcsóbb de legalább rosszabb mint az alternatívái.

...csak én vagyok helikopter?

(#16) ncc1701 válasza bayay (#11) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Vízteres kandalló dettó, jó nagy puffer tartállyal.

(#17) ncc1701 válasza Lauda (#9) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Azt is számold bele, h növeli az ingatlan értékét. Ezt ki szokták felejteni.

(#18) madgie válasza Lauda (#13) üzenetére


madgie
(Jómunkásember)

Mondjuk én szeretem a melegét, de alig fűzöttünk idén vele, mert szellőztetni a vegyestüzelésű bajnokok miatt csak módjával lehet, anélkül meg nagyon kiszárad a levegő a házban.

(#19) Klaus Duran


Klaus Duran
(senior tag)

Plafonra infra. Valami svéd találmány.
Kolléga tavaly csinálta meg a fűtést. 1 Milla a ház újrakábelezésével.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. Ericsson T20s -> Motorola V547 -> Samsung SGH-J600-> Sony Ericsson W715 -> Defy -> Gal mini -> M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro

(#20) Z_A_P válasza ncc1701 (#6) üzenetére


Z_A_P
(őstag)

És nem ilyen tesco gazdaságos 5 centivel, hanem 15-20cm. Utána lehet gondolkodni fűtés cserén.

En is igy gondolkozok, de azt olvastam hogy ennek meg az a hatranya, hogy ekkora szigetelesnel mar annyira nincs termeszetes szellozes ("dunsztolod" a hazat), hogy gepeszetet kell kialakitani a szellozesre, levegocsere, az meg ugy allando befujas, motorok, stb, stb :F

OK

(#21) Lauda válasza ncc1701 (#17) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

Már akinek ez számít. Ha nem tervezel költözni, tök mindegy az értéke.

(#22) Lauda válasza madgie (#18) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

Mitől szárad ki a levegő?

(#23) Ghoosty válasza Z_A_P (#20) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Szellőzés szempontjából teljesen mindegy, hogy van-e rajta szigetelés, vagy nincs. Ez egy városi legenda, hogy szellőzik a fal. Szellőzés szempontjából, meg végképp mindegy, hogy 5 vagy 20 centi van rajta.

Onnan ered, hogy általában egyszerre cseréltek ablakot és szigetelték a házat. A régi ablakok szeleltek, az újak meg nem. Ez a szelelés meg elég volt arra, hogy szinten tartsa a párát a házban. Aztán mivel a szelelés megszűnt, megnőtt a páratartalom. A megnövő páratartalom miatt meg kicsapódott a falra. Hoppá nedves a fal, biztos azért mert a szigetelés miatt nem szellőzik a fal.

"Több hazai és külföldi vizsgálat bizonyította, hogy a beltérből kilépő nedvességet, mintegy 97%-ot a szellőzés távolítja...Ha a szellőzés átlagos mértékű, akkor a lakóhelyiségekből kikerülő páraáram legfeljebb 1%-a távozik (diffundál) a külső falakon keresztül. "

(#24) Lauda válasza Ghoosty (#23) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

Namost ha nem szellőzik a fal, akkor miért nem szabad belül szigetelni?

(#25) asdf_ válasza Lauda (#24) üzenetére


asdf_
(PH! addikt)

Mert a harmatpont a szigetelesen kivulre esik es ott csapodik le a para. Ha ez a falazat kozepen van, akkor ott. Es ha neadjisten kint meg olyan hideg van, hogy a falazat kozepe fagy, akkor fagy. Ezt megismetled nehanyszor, aztan mar csak a dozert kert hivni, hogy osszekotorja a romokat.
Belulrol kizarolag nagyon nagyon indokolt esetben (muemlek haz erinthetetlen homlokzattal pl.) es akkor is csak pecsetespapiros paratechnikai szamitasok utan szigetelunk.
(szellozik amugy a fal, csak kb. 5-10%-ot, nem pedig annyit, amit jozan paraszti esszel az ember gondol).

(#26) Ghoosty válasza Lauda (#24) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

1. Szabad belül is szigetelni, csak macerásabb. Sok esetben nincs is más megoldás.
2. A nincs azt úgy kell érteni, hogy elhanyagolható, ezt le is írtam az előbb is. (1-3%)

1. Azért nem szigetelnek jellemzően belülről, mert csökkenti a belső teret, mennyezetet és padlót is kellene szigetelni, mert különben hőhíd keletkezik, a falra akasztás nehézkesebb, stb.
Az a kevés pára, ami szellőzik, az a házhoz közelebb csapódik ki, mert belülre került a harmatpont és ez rejtett penészedést okozhat.

(#27) madgie válasza Lauda (#22) üzenetére


madgie
(Jómunkásember)

Az is lehet, hogy csak a port kavarja? Nemtom, mindenesetre köhögtet, ingerli a torkot. És igen, takarítunk :D

(#28) Z_A_P válasza Ghoosty (#23) üzenetére


Z_A_P
(őstag)

A megnövő páratartalom miatt meg kicsapódott a falra. Hoppá nedves a fal, biztos azért mert a szigetelés miatt nem szellőzik a fal.

:R
Nade akkor megiscsak ugyanaz a konkluzio, kell szellozteto gepeszetet beepiteni, nem? :F

OK

(#29) Ghoosty válasza Z_A_P (#28) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Ha ablakot nem cserélsz, csak szigetelsz és korábban nem volt pára gond, akkor azután sem várható.
Ha cserélsz ablakot is, akkor se muszáj szellőztetőgép, csak lehet, hogy gyakrabban kell szellőztetni.
Léteznek automatikus magas páratartalomra nyíló ablakkeretbe építhető szellőzők. (Nem ismerem őket csak olvastam róluk.)
A szellőztető rendszernek az előnye, hogy általában hővisszanyerős, így kevesebb meleg fog távozni a sima szellőztetéshez képest, de szerintem sose hozza be az árát.

(#30) Z_A_P válasza Ghoosty (#29) üzenetére


Z_A_P
(őstag)

Ha ablakot nem cserélsz, csak szigetelsz és korábban nem volt pára gond, akkor azután sem várható.
Na igy vilagos. Mondjuk ha regi/vacak, akkor nyilaszaro csere az elso lepesek egyike mindig. Szoval ritkan lehet elkerulni.

Ha cserélsz ablakot is, akkor se muszáj szellőztetőgép, csak lehet, hogy gyakrabban kell szellőztetni.
Ez az amit aztan ugysem csinalnak meg sokan szerintem, nehez is kontrolalni.

Léteznek automatikus magas páratartalomra nyíló ablakkeretbe építhető szellőzők. (Nem ismerem őket csak olvastam róluk.)
Ez mar okosabb otlet, jo is lehet.

A szellőztető rendszernek az előnye, hogy általában hővisszanyerős, így kevesebb meleg fog távozni a sima szellőztetéshez képest, de szerintem sose hozza be az árát.

Egyreszt, masreszt ott szinte allandoan megy egy ventilator, ami fujja/szivja ki a levegot, hanggal is jarhat, es elkerulhetetlenul legmozgassal.
Emiatt szamomra pl a klimas/hoszivattyus futes sem palya, agyverzest kapnek az allando monton halk zugastol, az enyhe "huzattol".

OK

(#31) Ghoosty válasza Z_A_P (#30) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

A szellőztetés nálunk a napi rutin része, annak ellenére, hogy se szigetelés, se modern nyílászáró nincs.

"pl a klimas/hoszivattyus futes sem palya, agyverzest kapnek az allando monton halk zugastol, az enyhe "huzattol"."

A hőszivattyú nem feltétlenül jelent egyet légmozgással. Felületfűtés (padló, fal, mennyezet) esetén ugyanúgy tudja fűteni a keringtetett vizet, mint egy kazán. Radiátoros fűtésre nem alkalmas. De fal és mennyezet fűtés esetén hűtésre is alkalmas.

(#32) Z_A_P válasza Ghoosty (#31) üzenetére


Z_A_P
(őstag)

Mindig tanul az ember :R

Radiátoros fűtésre nem alkalmas

Arra miert nem?

OK

(#33) bayay


bayay
(lelkes újonc)

Lauda: Ez igaz, kell neki 2 óra, mire teljesen átmelegszik a kályhatest, a vízkör jóval előbb értékelhető meleget ad, de való igaz, akkor előnyös, ha folyamatosan tudod rakni, vagy automata gáztüzelésű rendszered van.

Ramirex: Oda kell figyelni, de nem koszos. Hozzá kell tenni, hogy a tűztér nem a nappaliból nyílik és kb 2-3 napi fa mindig van bent, így nem kell kijárkálni sem. A fent is említett gáztüzelésű verzió, pedig ugye lehet teljesen automata is. A konvektor szerintem is egy vicc, meg vannak pici, semmire nem jó cserépkályhák is, amik kb úgy működnek, mint egy öntött vas kályha, mert nincs tömegük.
A teljes szezonra átlag 30 mázsa akác szokott fogyni, annak mázsája most 4400 Ft. A szezon kb 7-8 hónap. Télen egy hőcserélővel a meleg víz is a kályháról megy, így a villanybojler pihen.

Sethdobaloah: A nyílt láng valóban nem tanácsos, ebben maximálisan egyetértek, ezért nem is raktam még soha tábortüzet a szoba közepén. A kályhák, kazánok szabályozott tűzterével nincs ilyen gond.

Mondjuk egy tényleg jól működő, használható rendszert a házzal együtt kell tervezni, utólag nem biztos, hogy jók az adottságok és valóban egy másik megoldás az optimálisabb.

A megújuló energiáról működő elektromos fűtés meg majd az unokáinknak talán elérhető lesz :D

[ Szerkesztve ]

(#34) ncc1701 válasza Z_A_P (#20) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Nem tudom, mikor kopik már ki az a baromság, miszerint a falon keresztül kell szellőznie bárminek is. A fal pára, és légzáró. A pára gyorsabban távozik a szigetelésen át, mint a falon, ergo nem vizesedik be a fal. A következő lesz az, h akkor penészedni fog. Persze, annál, aki szar, hőhidas házra tesz 5 centit, és kevesebbet kell fűtenie, nem szellőztet, ott fog penészedni, aki feltesz 15-20 centit, ott már nem lesz hőhíd gyakorlatilag.
Ha pedig a párától fél vki, akkor egy jó kis hővisszanyerős szellőztetést javaslok. Ha még megvan a nyílászáró csere is, akkor máris ötöde annyit kell fűteni, az meg megy villanyról is akár, mert nem tétel. Max feldob az ember több napelemet a tetőre.

(#35) ncc1701 válasza Lauda (#24) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Mert a szigetelés viszont igen, tökéletes pára zárást bent nem tudsz megcsinálni, onnan a falban feldúsul a pára, kicsapódik, megfagy, és tönkremegy.

(#36) ncc1701 válasza Z_A_P (#28) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Nem kell, csak nézd a páratartalmat rendszeresen.

(#37) ncc1701 válasza Z_A_P (#30) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Semmilyen huzatot, légmozgást nem éreznél. Csak annyit, h nem kell szellőztetni, mert friss a levegő. És kevésbé porosdnak a dolgok, nem kell annyit takarítani.

(#38) Ghoosty válasza Z_A_P (#32) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Mert csak alacsony előremenő hőmérsékletet tud, így kicsi lesz a hőkülönbség. A radiátorok meg nagy hőkülönbségnél hatékonyak. Technicailag megoldható, hogy rákötöd, csak iszonyatosan nagy radiátorok kellenének egy helység kifűtéséhez, ami hülyén néz ki és drága is.

(#39) Sethdobaloah válasza bayay (#33) üzenetére


Sethdobaloah
(senior tag)

hja, azért hal mex évi X ember szénmonoxid mérgezésben itthon.
Nyilván te is tisztában vagy vele, hogy a nyílt láng alatt mindenki azt érti, hogy a lakás légteréből veszi az égéshez szükséges oxigént. Ez egy elkerülhető, és így teljesen felesleges, veszélyforrás.

...csak én vagyok helikopter?

(#40) kenand


kenand
(PH! addikt)

Ha nincs saját erdőd most nem éri meg vegyes tüzeléssel fűteni, nagyon elszálltak a fa árak. Hétvégén és ha nagyon hideg van befűtök fával- nem azért mert takarékosabb, hanem mert jobb a hőérzet. Van egy puffertartályom, így éjszaka már arról mennek a radiátorok. Gáz-vegyes automata váltás viszont még vagy 2 M FT-ba került volna, soha sem térül meg, felesleges is.... Tiszta elektromos fűtés egy családi házban szerintem nem költséghatékony (nyaralóba viszont már biztos nem csináltatnék még egyszer gáz központi fűtést)
Kondenzációs kazán elég jól működik a vegyes tüzelés mellett (80% az megy), pedig nincs padlófűtésem. Nem nagyon érdemes a hőmérséklettel sokat játszani (éjszakára, napközben nagyon levenni) mivel a gazdaságos beállítás miatt a alacsony a vízhőmérséklet így 2-3 fokot nagyon lassan melegít fel. Lehet picit spórolni, meg órákon keresztül fázni.. ....

(#41) Chaser válasza sanzi89 (#4) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

+1 klímára, egy beltéri sok helyiséget be tud fűteni, közvetlen hálóba nem feltétlen kell raknod
hívj ki szakit sztem, ha egyelőre csak egyet kipróbálsz hűtés miatt, már lesz tapasztalatod
az meg a másik, ha jól hőszigetelt a ház, éjszaka nem is feltétlen kell menni a klímának

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#42) Chaser


Chaser
(Jómunkásember)

ha teszel fel alaprajzot, nagyjából lehet is látni mennyi beltéri kellene, nekem bevált, még ha ingyen cserélnék központi fűtésre akkor sem kellene:)

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#43) Lauda válasza asdf_ (#25) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

asdf_, Ghoosty

Értem srácok, akkor mégis csak szellőzik a fal. ;)

(#44) ncc1701 válasza Lauda (#43) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Elhanyagolható mértékben. De ha a te falad annál jobban szellőzik, ott komoly gondok vannak. Ezt csak vmi buta f@sz kitalálta, és azóta kihasználják a buta népeket. Mert igazán a buta embert lehet jól lehúzni.

(#45) Lauda válasza ncc1701 (#44) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

Honnan tudhatnánk, hogy mennyire szellőzik a fal?

(#46) Chaser válasza ncc1701 (#44) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

ez foglalkoztat már egy ideje, a mai festékek kb mind műgyantásak, ha azok, akkor milyen szellőzést engednek? és vannak spéci teljesen vízálló, lemosható festékek, nemrég néztem utána, kb folyékony fólia festék kivitelben
kőzetgyapot is teljesen jó h szellőzik, de lehet nem véletlen építenek abba is szellőző lyukakat, mert nem szellőzik leginkább, miuátn felkerül a nemesvakolat és arra kültéri festék

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#47) Chaser válasza bayay (#11) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

nálam cserépkályha volt, ha úgy tetszik a lakás közepén
a helyiségben ahol volt, fűthetett is korrekten, de a többi helyiségben sok volt a penész, vakolatot nem túlzottan kellett biztatni legtöbb helyen h leugorjon - egy részen meg teljesen kiszáradt -
fürdőbe pl semmi meleg nem juthatott, konyha elejébe se sok, ezekben fűtőszálas hősugárzóval gondolták ezt megoldani
36nm lakás, 3,1-es belmagasság volt, ez mellé volt kb 2nm, ami 10cm falból állt külvilág felé, 1nm-nél pedig 6 centis falból, nyilván ez is hozzájárult
klíma megoldja az egész lakást, persze én kijavítottam az előbbi kontárkodásokat, sok helyen hőszigeteltem is - külső falat nem, illetve egy részét ytong előfalazással, de az minimális területet érint -
pár perc után már tolja a meleget, kevesebbet eszik mint a cserépkályha v akár központi fűtés gázzal, és mindenhol egyenletes meleg van, fűtésre 3,3kw-os daikin - mondjuk a jobb fajta, japán piacra szánt verzió, az ára elepítéssel a kazánt nem futotta volna ki, kis túlzással még a h tarifás óra is meglett a klímával csak egy kazán árából -
tavaly nyáron kezdett képbe kerülni, addig nem is tudtam lehet fűteni klímával - azóta azt tapasztalom, legtöbb ember nem tudja, és csodálkozik, amíg nem volt meg jött a sok negativitás, mióta megvan és kritizáló járt bent már nem kritizál ( : -

szerk: saját tapasztalatom nincs a cserépkályhával, elbontottam, de a működése hozományát láttam a lakásban, és azt is tudom többi szomszéd mennyit fizet, 1-2 helyen még meghagyták, van amelyikben elektromos betét van -
nálam a hőtartó maga a lakás lett, az alsó és felső födém szigeteléseknek köszönhetően, a szomszéd lakástól elválasztó 9m-es szakasz is teljes hő és hang szigetelést kapott, 10-es válaszfal volt a két lakás közt
szóval sztem a klímánál nincs jobb fűtés:)

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#48) ncc1701 válasza Lauda (#45) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Fent íták, okos emberek kimérték. De továbbra is tartom, amelyik fal szellőzik, ott nagy a baj. Eleve ott kezdődik, h a mai diszperzites festék meglepődnék, ha bármennyi párát átengedne. Pláne vmi mosható fajta.

(#49) Lauda válasza ncc1701 (#48) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

De ha a te falad annál jobban szellőzik, ott komoly gondok vannak.

Emiatt kérdeztem.

(#50) ncc1701 válasza Lauda (#49) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Lehet tüzifához való páratartalom mérővel lehetne bűvészkedni, és vmiféle következtetéseket levonni. :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.