Hirdetés

2020. december 6., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) epityesz


epityesz
aktív tag

jó teszt :R

tökjó.2009-ben kizárt csaló tag után kaptam 1 feketét:(

(#52) Dark Archon válasza Sanya (#49) üzenetére


Dark Archon
addikt

Azt azért nem ártana hozzátenni, hogy, ha még a szériahibát nem is ismerték be egészen (hivatalos visszahívás nem volt), aki úgy érezte, hogy a V200 sz*r, a gyártó egy darab panaszlevél után kicserélte V200+-ra, ahogy nekem is. Mindez talán olyan 1000Ft-mbe került, mert el kellett küldeni Angliába.

Ha nagyobb SSD-re lesz szükségem, akkor is Kingston-t fogok venni.

Dark Archon | i5-8600 - RTX 2060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

(#53) Sanya válasza Dark Archon (#52) üzenetére


Sanya
veterán

akkor is dolgod volt vele. én másfajta ssd-t vettem, amelynek a paraméterei az itteni tesztben jobbak voltak, de pro és kontra:

- memóriakártyák terén, amely nem áll messze az ssd-ktől, a kingston a legrosszabb.
(a kingston pendrive-jaim mind tönkrementek, a kingston memóriakártyáim fele már tönkrement, nem intenzív használat mellett. élettartam garancia... )
- volt már probléma a korábbi szériákkal, amelyet nem ismertek el (mert nagyon sokba került volna)
- szintetikus, valamint éles, életközeli tesztekben annyira nem kiemelkedő.
- konkurenciához képest annyira nem jó az ára
- kisebb csíkszélesség. Még felhasználói adatunk nincs az írási számokkal, hogy mennyit írhatunk rá ( bár samsung 840 TLC esetében kb 3 hétre rá már volt ilyen, meglepő adatunk), becsülik itt a fórumban a 2-3000 írási ciklust 19 nanométeren, amikor az intel 22nm-es technológiával gyártott ssd-i tudnak ennyit. (a cikk is említi, hogy "Egyes információk szerint a kisebb csíkszélesség ellenére sem csökkent a korábbi 3000-es érték, de ezt gyártói állásfoglalás nélkül nem tudjuk megerősíteni.", ami szerintem csak baromság: egyes hírek szerint meg milliárdos vagyok (NAV), csak még én sem tudom, hogy merre vannak azok a milliárdok :)
- sokan dicsérik a tömörítő algoritmust, ami miatt gyorsabb lehet az írási és az olvasási sebesség, ami a tesztekben nem mutatkozott meg (cache hiánya? :W )

Ez mindaz, ami miatt én nem ajánlanám a terméket a barátaimnak, ismerőseimnek megvételre. Nem rossz, de volt már rossz szériája, jegelném pár hónapig, majd utána ajánlanám.

[ Szerkesztve ]

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#54) Dark Archon válasza Sanya (#53) üzenetére


Dark Archon
addikt

Dolgom volt vele, de ettől még használható volt és még mindig jobban jártam vele, mint a korai OCZ tulajok az SSD-jükkel. Nekem meg nem volt gondom a Kingston memóriáival és pendrive-jaival, szóval ez van :)

Dark Archon | i5-8600 - RTX 2060 - 16Gb - Windows 10 x64 | BF4: DarkArchonHUN

(#55) hallador válasza Benőke (#43) üzenetére


hallador
addikt

Teljesen jogos.

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#56) Benőke válasza Sanya (#53) üzenetére


Benőke
őstag

Mostanában nem vettem sok Kingston memória kártyát sem pendrive -ot, de amik voltak a mai napig működnek.

(#57) vinibali


vinibali
őstag

nekem a Sandforce vezérlős tömegtermékek nem tetszenek :F

BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/

(#58) dchard válasza vinibali (#57) üzenetére


dchard
veterán

Ezt a hülyeséget már többedjére hallom, kifejtenéd, hogy az SF mitől tömegtermék, és a hasonló volumenben gyártott más vezérlők meg mitől nem azok?

Mindenkit emlkézetetnék arra, hogy az SF volt az elő olyan FPU gyártó aki egyrészt jelentősen megjavította az első generációs nandok élettartamát és sebességét a vezérlőjében alkalmazott technikákkal, és többek között ennek volt köszönhető az, hogy az SSD-k árai megindultak az átlagvásárló számára is elérhető tartomány felé, illetve megindult a verseny a piacon. Az SF volt az első gyártó aki támogatást adott a 20nanós osztály kezeléséhez és ha az elmúlt évek sikerei és innovációja nem lenne elég, az, hogy az LSI, az egyik legnagyobb kontroller gyártó felvásárolta őket aki évtizedek óta gyárt többek között professzionális vállalati felhasználásra szánt tárolómegoldásokat, azt gondolom önmagáért beszél. Ehhez képest pont a többi vezérlő tűnik gagyi tömegterméknek, amik összesen nem tudnak annyi innovációt felmutatni, mint az SF az elmúlt 3-4 évben. De hogy ne menjünk messzire: akár az Intel első generációs cuccával, akár az Indilinx-szel, vagy hogy mást ne említsek a szitokszóvá vált Phison vezérlőkkel is voltak komoly problémák, amiknek csak egy részét tudták fw frissítéssel javítani, azt is csak hónapokkal később.

Szóval jó volna, ha a pocskondiázók előállnának konkrét dolgokkal is, mert ezekkel a "nem tetszik", meg "szerintem", meg "a teszteredmények ellenére" típusú kijenetésekkel saját magukról állítják ki a szegénységi bizonyítványt. Ezek nem érvek, csak üres locsogás, minden alapot nélkülöző prekoncepció.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#59) Sanya válasza dchard (#58) üzenetére


Sanya
veterán

L2R :)

Szóval jó volna, ha a pocskondiázók előállnának konkrét dolgokkal is, mert ezekkel a "nem tetszik", meg "szerintem", meg "a teszteredmények ellenére" típusú kijenetésekkel saját magukról állítják ki a szegénységi bizonyítványt. Ezek nem érvek, csak üres locsogás, minden alapot nélkülöző prekoncepció.

jó lenne, ha a szakértők nem csak a marketingszövegeket tudnák :)

engem vásárlót nem érdekel, hogy 20 vagy 30 vagy 900 nm-es technológiával készült, vagy milyen innovatív, engem az érdekel, hogy menjen, működjön, stb.

[ Szerkesztve ]

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#60) dchard válasza Sanya (#59) üzenetére


dchard
veterán

Kis magyarázatot hozzátehetnél a linkhez, mert pont az látszik például a visszahozási arányból, hogy abban egy darab Kingston meghajtó sem szerepel egyik listán sem, a másik ami látszik, hogy az OCZ-nek minden szériából elég sok a visszavitt terméke, különösen a közismerten vacak Octane szériából ami ismerten gagyesz. Persze ne felejtsük el, hogy attól, hogy valamit visszavisznek az még nem feltétlenül rossz, amerikában különösen jellemző, hogy a vásárló valamiért meggodnolja magát és nem kell indokolnia: visszakapja a pénzét vagy levásárolhatja más termékre. Ezektől függetlenül sem látszik, hol jön ez ahhoz amit írtam.

A 840-es írási teszt pedig már számtalanszor kitárgyaltuk, hogy ebben a formájában nem sokat ér, ugyanez más SSD-k túlírási tesztjére is igaz. Ugyanis a normál körülmények között elhalálozó SSD-k messze az írhatósági határon belül vannak, tehát a meghibásodó SSD-k nem a túlírás miatt sz@rnak be, márpedig ebben az esetben a túlírási teszt semmit nem bizonyít egy SSD írhatóságáról.

Nyilván mindenki azt szeretné, hogy megbízható és gyors legyen a termék, de ez nem választható el a gyártási technológiától, különösen nem ha az árat is figyelembe vesszük. Lehet, hogy téged ez nem érdekel, de ez egy szakfórum ahová a többség azért jár hogy informálódjon a termékekről amik közül választani akar. A flash technológia pedig pillanatnyilag ilyen.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#61) mackrisz válasza Sanya (#59) üzenetére


mackrisz
csendes tag

Én tavaly nyáron vettem egy Samsung 830-as 64 GB-os SSD-t és eddig semmi baja nincs. A PH tesztben sokkal rosszabbul teljesít, mint a mostani Kingston V300.

A mostani SSD-m nekem teljesen megfelel, igazából nem érdekel, hogy most 20 vagy 21 másodperc alatt tölt be a rendszer, vagy az egyik 10 százalékkal gyorsabban másol, mert ÁTLAGOS használat mellett ez a különbség egyáltalán nem tűnik fel. A mostani gépben bárhova kattintok egyből megnyílik a program (Chrome, Thunderbird, zenelejátszó, VLC, beállítások stb.), nem akadnak a dolgok...

Amire ki akarok lyukadni: a PH-n kevés átlagos user van, nekik tökéletes a V300, mert gyorsabb, mint a HDD, Kingston pedig megbízható márka, eddig még nem csalódtam benne. Én tavaly még a 64GB-os Samut drágábban vettem, mint amennyibe most a 120 GB Kingston kerül.

off: valamiért a PH tesztekben a Samsung termékeket mindig jó fénybe állítják be, lehet azért van, mert ...

(#62) zoo8800


zoo8800
veterán

Egy éve még 20-22 mp volt a Win boot, most 16-18 mp körül járunk. Ez ám a fejlődés :C

(#63) kerekfej válasza Benőke (#56) üzenetére


kerekfej
addikt

Azért H2testw 1.4-el letesztelhetnéd az összeset, mert lehet CRC-s lett csak nem tudsz róla.

(#64) kerekfej válasza dchard (#58) üzenetére


kerekfej
addikt

az egyik legnagyobb kontroller gyártó felvásárolta őket aki évtizedek óta gyárt többek között professzionális vállalati felhasználásra szánt tárolómegoldásokat

Ez semmit se jelent, a HP (ami egy jóval nagyobb volumenű cég) is felvásárolt ezt azt: 9 milliárd dolláros bukás a HP-nál - ez lett a vége

(#65) kerekfej válasza zoo8800 (#62) üzenetére


kerekfej
addikt

Remélem rájöttél azóta, hogy a korábbi tesztek nem összehasonlíthatók a mostaniakkal, mert akkor egész más körülmények voltak.

(#66) hallador válasza kerekfej (#64) üzenetére


hallador
addikt

Csak éppen ez könyvelési csalás volt. Nem pedig szakmai bukás, valamint a HP éppen azt a "Bukást" vissza próbálja szerezni. Nem egészen ugyanaz a kettő szerintem. Mondhatnám a szezont a fazonnal ne keverd!

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#67) Benőke válasza kerekfej (#63) üzenetére


Benőke
őstag

Előkaptam egyet nó hiba... :D

(#68) zoo8800 válasza kerekfej (#65) üzenetére


zoo8800
veterán

Ez így kicsit erős. Maradjunk annyiban, hogy kicsit jobb lett a tesztgép.

(#69) kerekfej válasza zoo8800 (#68) üzenetére


kerekfej
addikt

Ha nem azonos körülmények között készülnek a tesztek akkor mi értelme van összehasonlítani, ha objektívek akarunk lenni (a boot idő rengeteg dologtól függ, nem csak az ssd-től)?

(#70) zoo8800 válasza kerekfej (#69) üzenetére


zoo8800
veterán

Hmm igazad van, tényleg nem lehet összehasonlítani a korábbi eredményekkel. Nem tudhatom, hogy mennyit gyorsít a jobb SSD és mennyit az erősebb gép.

(#71) vadcoca válasza zoo8800 (#70) üzenetére


vadcoca
tag

Tudható az, csak figyelni kell. ;)
Már ez és ez is elég egyértelmű volt.
De a 2012.11.24. minden homályt eloszlatott. Előtte és utána.

6x9 = 42

(#72) dchard válasza kerekfej (#64) üzenetére


dchard
veterán

hallador már kifejtette a dolgot, én csak annyit tennék hozzá, hogy tisztán látható: az LSI azért vette meg az SF-et mert neki SSD vezérőkben nem volt tapasztalata sem licenszei, így bevásárolta magát erre a piacra. Máskülönben csak simán felvásárolta volna majd lehúzta volna a WC-n de ahogy elnézem nem ez történik, hanem ennek az ellenkezője: az LSI is elkezd egy flash alapú termékvonalat méghozzá az SF technológiájára alapozva.

Szóval a példád rossz, még a HP-ra vonatkozóan sem állja meg a helyét, mert a kép kicsit árnyaltabb, mint amit a linkelt cikkben leírnak a történetről.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#73) fogtunder válasza Tomcat (#31) üzenetére


fogtunder
nagyúr

nos, aki átlagember, az használja a windows backupot, pont nekik lett kitalálva, időzítve lefut, nem kell vele foglalkozni, én is ezt használom, mert kényelmes, a munka mappámat egy ideje átköltöztettem droboxra egy titkosított fájlba, így naprakész mindig. persze egyszer nekem is be kellett szopni az adatvesztést, hogy erre rájöjjek, de azóta ha van csereeszköz, pikk-pakk vissza tudok állni az előző állapotra. ezt akármilyen user meg tudja csinálni, max egy kis google kell hozzá.

a tányérok átszerelését ellenben nem hinném, hogy sokan elkezdenék otthon :)

az ssd valóban melegszik valamennyire, de nekem általában a többi rendszerkomponens határozza meg a hőmérsékletét, amíg a proci nem kezd el járni, 33-34 fok körül van, ugyanezen a helyen hasonló körülmények között a fél terrás samsung 2,5" HDD 45-47 fok volt. hangtalan a gép, nincs rezonancia.

persze, ízlések és pofonok, hogy ki mit szeret, de adatvesztés miatt leírni a komplett technológiát szerintem túlzás. adatvesztés bármilyen eszközön előfordulhat, bármikor, mert balesetek, rejtett gyári hibák akármikor bejöhetnek. az én véleményem szerint a jelenség igazából a backup hiánya, ami pedig user error.

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban! - vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások

(#74) Sanya válasza Benőke (#67) üzenetére


Sanya
veterán

mák, nekem tegnap este hibázott egyet egy kingston 1gb microsd. még ma este erőteljesen letesztelem, de vsz kuka.

Kingston fanoknak öccázé eladó! :)

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#75) Kroni1


Kroni1
veterán

Úgy látszik nálad inkompatibilitási gond van a legtöbb Kingston termékkel.. Ilyenkor nincs mit tenni, másik márkával kell próbálkozni. :)

(#76) aleister válasza Sanya (#53) üzenetére


aleister
veterán

Azért elég erős ex cathedra kijelenteni ezt a "Kingston a legrosszabb" dolgot, amikor rpont az ellenkezője igaz. Direkt öngól az általad linkelt visszahozatali arányt taglaló lap, ahol a 'nagyokat' megelőzve a Kingston stabilan a második a Crucial után. Azt árát tekintve pedig egyértelműen a legjobb ár/érték arányt képviseli.

Fel nem tudnám sorolni hány konfigom volt már, továbbá a munkámból adódóan hány pc-t tartok karban napi szinten. A lényeg, hogy egy ideje már ASRock és Kingston cumókból építek rendszert. Nem véletlenül.

NE VEGYÉL ÁLLATOT! Fogadj örökbe egyet! http://gazditkeresek.hu

(#77) otps


otps
aktív tag

V300-hoz van valami firmware frissítés egyáltalán? Vagy amit most emeltem le a bolt polcáról, azon a legújabb van (505ABBF0)? Eddig jó.

(#78) aleister válasza otps (#77) üzenetére


aleister
veterán

Az enyémen is ez van. A gyártó oldalán én abszolút nem találtam fw-t ehhez a modellhez.

NE VEGYÉL ÁLLATOT! Fogadj örökbe egyet! http://gazditkeresek.hu

(#79) dchard válasza aleister (#78) üzenetére


dchard
veterán

Nincs hozzá frissítés. Nálam is ez a verzió van és teljesen faszán működik.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#80) aleister válasza dchard (#79) üzenetére


aleister
veterán

Igen, és is erre a megállapításra jutottam.

Azt meg én jó jelnek veszem, ha egy fél éves termékhez nincs fw frissítés. Ezek szerint teszik a dolgukat ahogy kell.

NE VEGYÉL ÁLLATOT! Fogadj örökbe egyet! http://gazditkeresek.hu

(#81) dchard válasza aleister (#80) üzenetére


dchard
veterán

Én is ezt a következtetést vontam le.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#82) otps


otps
aktív tag

Első SSD-m, mit kell ezeknél nézni, egészségügyileg? (Mondjuk, a vincseszterem egészségét is csak ad hoc néztem meg egyszer-kétszer - fogalom nélkül - HD Sentinellel, azt'egyszer csak megholt.) A gyári programmal, amit a Kingston ad hozzá (minek bonyolítani?) hetente mondjuk 1x (dchard kolléga tanácsára) megnézem a SMART adatokat, ami érzésre nem tetszik, azt bejelentem a Kingstonnak/boltnak, vagy itt a fórumon? :)

[ Szerkesztve ]

(#83) dchard válasza otps (#82) üzenetére


dchard
veterán

Chrystal disk info-val lehet jól megnézni és több paraméter is fontos, az SSD-s topikokban felvilágosítanak róla.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#84) Tomcat válasza aleister (#76) üzenetére


Tomcat
őstag

Azért az OCZ is eléggé "szép" RMA aránnyal rendelkezik az SSD szektorban. :)

Tomcat

(#85) otps válasza dchard (#83) üzenetére


otps
aktív tag

Köszi.

(#86) keopsz


keopsz
HÁZIGAZDA

zavarbaejtően kevés ez a 64 tb (17 gb / nap..), ha arra gondolunk, h 5 évvel ezelőtt egy mtron/memo right napi 50 giga írásával 140 (mtron), vagy ezzel ekvivalens 500 giga / min. 10 éves írási élettartamot adott meg, igaz, azok mind slc nandokról szóltak.

nemtom, egy átlagos ssdnek mennyi a napi írási átlaga, de ha nem is 500 giga, talán nem is 17, ez ugyanis laza 29x-es eltérés, kvázi a 10 éves élettartamból mennyi is marad?.. 4 hónap. :F

az innodisk itt kb. 10ről beszél.

jó szarul hangzik. :Y

cantante di sampietrini

(#87) dchard válasza keopsz (#86) üzenetére


dchard
veterán

Házigazdaként elvárható lenne hogy legalább visszaolvass a topikban ha már kommentelsz.

Ha megtetted volna akkor láthatnád, hogy az a 64TB egy teljesen fals adat és azt is körüljártuk hogy miért.

Az SLC nandot meg összehasonlítani az MLC-vel ráadásul úgy, hogy közben a csíkszélesség is jelentősen változott, nem beszélve a forintban mérhető difiről... Erre az almát a körtével kifejezés még talán nem is elég erős.

Az Inno féle megoldás is Enterprise szinten jön szóba, az átlagfelhasználónak szánt termékekben az MLC vagy TLC nanadok élettartam-növelésére is van már több féle megoldás akár lapka szinten akár vezérlő szinten amit szintén kitárgyaltunk már, és valósznűleg ennek tudható be az is, hogy a Toshiba 19nanós nandjai nem vagy csak alig valamivel írhatóak kevesebbszer mint a korábbi 25nanós osztály tagai.

Persze azt is látni kell, hogy éveken keresztül azért esett drámain mértékben a nandok írhatósága, mert egyszerűen nem fogllakoztak az írhatóság növelésével kizárólag a csíkszélesség csökkentésével. Most értük el azt a szintet, hogy akár nand akár vezérlő oldalon komoly pénzeket ölnek az írhatóság javításába a csíkszélesség csökkentése mellett.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#88) keopsz válasza dchard (#87) üzenetére


keopsz
HÁZIGAZDA

az első két bekezdést, amit írtál, csak azért nem vágom ki a retekbe, mert téged minősít.

szakértőként tán a szakmai részekre kéne fóqszálj (ott volt a sansz pedig, mert írtam, érdekelne, mennyit írkál egy átlagos napon egy átlagos ssd..), és nem engem kéne kóstolgatni az elvárásaiddal, FŐLEG, h rákerestem erre-arra a threadben, mielőtt megeresztettem, amit, ami a cikkből kiolvasottakra reagált. (bár nem olvastam végig az egészet, engedelmeddel.)

félrenéztem volna vmit?..

ellenben HA ti/te itt megfejtettétek, h az a 64tb, ami a cikk konklúziójában még mindig szerepel, az vmi tök másról szól, akkor vajon te, nagytudású szakértő miért nem szólsz a cikk írójának, h vmit benézett, és javítsa má'? (dejó, szólok majd én, 3 hét múltán..)

meg mért is lenne alma és körte? azért, mert fillérekért nincs slc, míg mlc már igen? dehát ugyanarra óhajtanád használni, egyik helyett veszed a másikat, csak sokan ezt is kilóra (gigára..), bár ha most körbenézek, a nagykereinknél se nagyon tülekednek az slc-s cuccok..

..pedig 64 gigásat kapsz már 30 alatt, ha utánamész, 25-30ért meg egy 2x akkora mlc-s kingstont. na, ez utóbbit én pl. biztosan nem választanám, hiába kéccer gyorsabb, merminek.

[ Szerkesztve ]

cantante di sampietrini

(#89) dchard válasza keopsz (#88) üzenetére


dchard
veterán

Rögtön az első hozzászólásom a topikban ahol elég részletesen kifejtem szakmai alapokon hogy miért fals a Kingtson által megadott 64TB ami egyébként 530 írási ciklusnak felel meg. Oliverda nyilván csak azt írhatja a cikkbe amit a gyártó leír és mivel nincs hivatalos adat a Toshibától, ezért egyelőre be kell érni ennyivel, de ezt senki nem gondolja komolyan.

Persze fel lehet fogni a két kategóriát úgy hogy végülis mindkettő adattárolásra jó, tehát össze lehet haosnlítani. Az más kérdés, hogy a piac 99%-a sosem fogja megfizetni az SLC felárát tehát a konzumer cuccokat összehasonlítani az enterprise cuccokkal semmi értelme nincs, de te ettől még ragaszkodhatsz hozzá.

".pedig 64 gigásat kapsz már 30 alatt"

Akkor lássunk egy SLC-s enterprise 64gigás SSD-t 30 alatt. Nyilván kisker bruttóról beszélünk. Még ha lenne ilyen sem fizetné meg senki a több mint kétszeres árkülönbséget, mert a konzumer usernek megfizethető kapacitásra van szüksége nem pedig 100.000-es írhatóságra. Egyébként 25-30-ért nem csak a KIngstonnak van MLC-s SSD-je, de a legtöbb 120-as normális meghajtó ebbe a kategóriába esik.

"25-30ért meg egy 2x akkora mlc-s kingstont. na, ez utóbbit én pl. biztosan nem választanám"

Volt itt már előtted is valaki akinek az összes érve annyi volt, hogy idézem "a teszt elllenére nem győzött meg". A magam részéről csak szakmai érvekkel tudok vitatkozni, ilyen levegőbe puffogtatással nem. Mindenki úgy tolja el a pénzét ahogyan akarja.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#90) keopsz válasza dchard (#89) üzenetére


keopsz
HÁZIGAZDA

a gyártói túlzás/marketing bullshit elég tipikus eljárás, míg a gyártói alulbecslés nem igazán jellemző..

de továbbra is adós vagy azzal, h szted mennyi egy ssd átlagos, napi terhelése, h el lehessen helyezni az innodisk-féle 320 (32gigás ssd-re jutó 10x-es terhelés), az mtron-féle (rip) 50 (slc-s cuccnál emellett min. 140 évet hivatkoztak anno..), vagy a kingspec által jelzett 100 giga mellett. (slc-re min. 8 év)

simán lamentálhatunk azon, h a piac mit fizet meg, vagy mit nem, de alapvető problémám ezzel, h kilóra mérni itt semmi értelme. oké, fajlagosan jóval drágább az slc, ha a példámat vesszük, fele akkora és fele olyan (se) gyors cuccot kapsz csak uannyiért a pénzért, de meglepő, h egy marketingesen kívül ez bárkit komolyan meghat..

mert megnézed a tesztjeinket, és azt látod, h a rencer 40 sec-kel gyorsabban bútol (egy hagyományos vinyóhoz képest), meg a 16gigás file-másolásban érezhetően gyorsabb a sata 6-os, uccsószériás mlc, mint egy régebbi, és persze prg indítgatásnál is érezhető, mi matat alattad, de kb. ennyi. nem mondom, h bárkinek elég kéne legyen ilyenkor egy kisebb (32-64 gigás) slc-s db, de h eleve több értelmét látom hdd-re bízni az adataimat, az pl. egész biztos, mert azzal akár egy kürt is elboldogul, és 20 éve már, ha adatmentésre kerül sor.

de a rencernek legyen jó, ha ssd-ről futhat, viszont, h ez egy 450/450gb-s mlc-s kingston legyen, és ne egy 160/150-es slc-s, de kisebb kingspec, amikor mindkettőnek 0.egykét ms az elérése, tudva, h a számversenyben feltolt paraméterek (minélnagyobbminélgyorsabbat minélolcsóbban..), erőltetett prioritások miatt/mellett anyámig leromló élettartam a jutalom (ami talán nem fog gondot okozni..), nos, engem elég egyértelműen a lassabb, kisebb, slc-s felé tessékel.

és pusztán azért nem fogok linkelni a tudodhonnan ilyen 64gigás slc-t, mert igazán muris, h anélkül kérdőjelezed meg, amit állítok, h pusztán egy percet rászánva utánanéztél volna; izé, vegyük már komolyabban egymást.. :F

cantante di sampietrini

(#91) dchard válasza keopsz (#90) üzenetére


dchard
veterán

Én a saját tapasztalatomat tudom veled megosztani: nálam napi 6-8 órát megy a masina, SSD-ről megy minden alkalmazás és virtuális gép. Ha beleszámolom a rendszer telepítését és a tesztelését ami nyilván megdobta az elején az írást akkor ez jön ki SMART szerint:

700 óra uptime-ra jutott kb. 450GB írás. Ez napi 5GB-ot mutat, pedig nem éppen vagyok átlag felhasználó.

lapozó file és hibernálás nincs, viszont minden más beleértve a webcache-t is az SSD-re ír.

A kapacitás fogalmát is tisztáznunk kell. Az MLC-s technológiának hála mostanra érték el a 120-as SSD_k azt az árszintet, ahol már az átlag userek többsége elgodnolkdoik a vásárláson, mert ennyi helyen már kénylemesen el lehet férni, míg 60gigán nem. Én is kihíztam a 60-as SSD-met ezért vettem 120-asat, nem azért mert gyorsabb vagy kisebb a késleltetése.

Arról nem beszélve, hogy sokan laposban használnák a cuccot és nem tudnak vagy nem akarnak külső meghajtót használni vagy az ODD-t kicserélni a tárolásra, ahhoz meg egy 60gigás SSD gyakorlatilag semmire nem elég, sőt a 120-as is csak kezdi elfogadható szintre tornázni a kapacitást.

Egyébként pont az derül ki a tesztekből, hogy inkább az olcsóbb nagyobb SSD-t érdemes venni, mint a drága gyorsabbat mert nincs gyakorlati haszna.

"de h eleve több értelmét látom hdd-re bízni az adataimat, az pl. egész biztos, mert azzal akár egy kürt is elboldogul"

Leírtad azt az alapvetést, amit mindenki tud, hogy az SSD nem nagy mennyiségű adat tárolására való, és hogy minden fontos adatról érdemes bizotnsági mentést csinálni. Egyébként a Kürt a nand alapú meghajtókkal is elég jól elboldogul, hidd csak el.

"h ez egy 450/450gb-s mlc-s kingston legyen, és ne egy 160/150-es slc-s"

Megint elrugaszkodtál a (magyar) realitástól. Az átlag vásárlónál egyelőre nagyon nem ez a kérdés, hanem hogy a lassú 2,5-es vagy 3,25-ös merevlemez helyett legyen 120-as MLC-s meghajtó, ami átlag felhasználás mellett is látványosan és mindenki számára érezhetően gyorsabbá teszi a rendszert. Az hogy aki most vált az 450-es olvasást kap ahhoz képest aki egy éve váltott még csak 280-at az a technológia fejlődése.

A lényeg az, hogy konzumer cuccban nem hogy nem lesz SLC, de az MLC-ből is váltottunk a TLC-re, egyrészt azért mert jobban kell a hely, mint a sebesség vagy az írhatóság, másrészt pedig most kezdenek beérni a nand élettartam növelését célzó technológiák, ezt láthatjuk majd a következő 2-3 évben amikor a további csíkszélesség csökkentésnek nem lesz érzékelhető írhatóság-csökkenés az eredménye, és ezt láthatjuk a 19nanós Toshiba MLC nandokkal kapcsolatban is.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#92) ronroli válasza dchard (#30) üzenetére


ronroli
tag

nagyon örülök, hogy akad még olyan, aki helyesen látja, hogy a "gyengébb" eszköz nem annyival olcsóbb, mint amennyi spórolás van rajta.
persze ezt lehetne pontosítani, de egy nyelvet beszélünk.
sok energiát öltél a samsung hívők számára adott értelmes, tapasztalatokon alapuló válaszokba. :C

[ Szerkesztve ]

(#93) peterk válasza dchard (#46) üzenetére


peterk
senior tag

Az tény, hogy otthoni felhasználásnál észrevehetetlen a különbség a két meghajtó között, de ez sok alkatrészre igaz. pl. RAM, CPU és az emberek mégis a legjobban megérő típust veszik meg, nem akármelyiket. Erre mondtam, hogy valszeg én sem venném észre a különbséget használat során a kettő között, de még sem a 840-et vettem, és ezt a döntésemet alá is tudom támasztani műszaki érvekkel, amik nem merülnek ki annyiban, hogy "fúj TLC".

Az "emberek" - ha az emberek alatt a hétköznapi felhasználókat érted - 99%-ban nem tudják, hogy mit miért vesznek. A többséget nem is érdekli/nem tud róla, a kisebbség pedig olyan félinformációk alapján dönt, ami alapján "a műszaki érvekkel alátámasztott" döntés kb. fabatkát sem ér. ;) A te esetetben pl. a azok a "műszaki érvek" kb. annyit jelentenek, mintha azért vettél volna X típusú órát Y típusú helyett, mert az mínusz 200 fokban is működni fog, miközben tudjuk, hogy soha nem fogsz olyan helyre menni, ahol mínusz 200 fok van. Namost, ettől még nyugodtan megveheted persze emiatt az X típust, mondván, hogy ha mindkettő ugyanannyiba kerül, akkor miért is ne azt vedd, amelyik -200 fokban is működik? De ez nem jelenti azt, hogy ez a jó döntés, legfeljebb annyit jelent, hogy a te szempontjaid szerint ez volt a jó döntés. Másnak nyugodtan lehetnek más szempontjai - például, hogy melyik tetszik jobban. ;) -, hiszen a várható használati körölmények között mindkettő teljesíteni fog.

Manapság az SSD-k ott tartanak, hogy az alapján amit tudunk róluk, egy átlagos consumer felhasználó számára a "műszaki érvek" kb. ugyanakkora jelentőséggel bírnak, mint a dizájn, vagy pl. az, hogy melyik típusnak a nevét képes könnyebben megjegyezni. Bármelyik alapján választhat, mert egyik sem "erősebb" érv a másiknál. ;)

Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

(#94) otps


otps
aktív tag

Kb. 2 hónapos Kingston V300-amat a cég szerint küldhetem cserére. Annyi a hiba, hogy minden 2. indításkor, a Windows csinál egy CHKDSK-t. Ami annyira nem érint, mivel kb. hetente indítom újra, egyébként sleep mode. Ti is várnátok a cserével még 2 és 3/4 évet? Az adataim kevésbé érdekesek, mint a kvázi + 3 év garancia, meg a nagyobb SSD, amire valószínűleg akkor cserélni fogják.

(#95) rob83


rob83
aktív tag

A kisebb 60-GB körüli SSD-ék et már nem is gyártják?

Rendszernek asztaliba tökéletesen elég!

"Bízok Istenben,mindenki mást megfigyelek!"

(#96) peterk válasza otps (#94) üzenetére


peterk
senior tag

Ott szerintem a windowsoddal lesz valami gond. Valamiért nem áll le rendesen, ezért indul a chksdk legközelebb.

Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

(#97) kerekfej válasza rob83 (#95) üzenetére


kerekfej
addikt

120GB alattit jelenleg már nem érdemes venni. Fajlagosan nem éri meg és jobb ha több szabad helyed van, mert gyorsabb az SSD és a NAND-ok is kevésbé "fáradnak".

(#98) otps


otps
aktív tag

2 hónapos Kingston SSDNow V300 120 GB SSD-m SMART adatai a gyári szoftverből (már visszacserélhetem, azt mondták) - mit mond róla az orvos?

-

SMART READ DATA
Revision: 10
Attributes List
1: (SSD Raw Read Error Rate) Normalized Rate: 120 Sectors Read: 0 Read Errors: 0
5: (SSD Retired Block Count) Spare blocks remaining 100% Retired Block 0
9: (SSD Power-On Hours) Value 100 Total 725 hrs 45 mins
12: (SSD Power Cycle Count) Power Cycle Life Remaining 100% Number of power cycles 660
171: (SSD Program Fail Count) Program Error Count 0
172: (SSD Erase Fail Count) Erase Error Count 0
174: (SSD Unexpected power loss count) Unexpected power loss Count 20
177: (Wear Range Delta) Wear Range Delta 5%
181: (Program Fail Count) Program Error Count 0
182: (Erase Fail Count) Erase Error Count 0
187: (SSD Reported Uncorrectable Errors) Normalized Value 100 lifetime URAISE Errors 0
189: (Unrecognized Attribute) Value: 36 Raw Data: 24 00 53 00 0f 00 00
194: (SSD Temperature Monitoring) Normalized temp 36 Current 36 High 83 Low 15
195: (SSD ECC On-the-fly Count) Normalized Value 100 Sectors Read 0 UECC Count 0
196: (SSD Reallocation Event Count) Normalized Value 100 Reallocation Event Count 0
201: (SSD Uncorrectable Soft Read Error Rate)Normalized Value 100 Sectors Read 0 Uncorrectable Soft Error Count 0
204: (SSD Soft ECC Correction Rate (RAISE) Normalized Value 100 Sectors Read 0 Soft ECC Correction Count 0
230: (SSD Life Curve Status) Normalized Value 100
231: (SSD Life Left) Life Remaining 99%
233: (SSD Internal Reserved) 2311
234: (SSD Internal Reserved) 968
241: (SSD Lifetime writes from host) lifetime writes 968
242: (SSD Lifetime reads from host) lifetime reads 573

(#99) dchard válasza otps (#98) üzenetére


dchard
veterán

A smart alapján ez egy hibátlan meghajtó.

A leírásodból nem pontosan derül ki, hogy mi a szitu. Akkor most beszart, vagy visszacerélted vagy mi történt vele?

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#100) beeci


beeci
csendes tag

Ma vettem a 240GB-os meretut, ez az elso SSD-m, Windows 8al hasznalom. Az AS-SSD 10.220ms -os Write Access Time -ot mutat. Nem tul nagy ertek ez? A read access time az 0.180ms, az szemre rendben van.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.