Hirdetés

2020. november 27., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) kromatika


kromatika
veterán

Jó hír hogy javítottak a v200-hoz képest.De "évi bő 6 terabyte-tal számolva is legalább 10 évet jelentene" gyári specifikációt,erős fentartással fogadom.

(#2) Zoz


Zoz
őstag

V200 az ok, hogy hulladék, de a V100-al mi volt a baj?

(#3) fatallerror


fatallerror
addikt

tlc ide v oda én inkább a samsung 840est választanám :B

jó lenne ha ezek a driver, szoftver cuccok pendrive-on jönnének már...

don't tell me what i can't do!

(#4) kromatika válasza fatallerror (#3) üzenetére


kromatika
veterán

én is inkább a samsung 840est venném. :K

[ Szerkesztve ]

(#5) dchard válasza Zoz (#2) üzenetére


dchard
veterán

2 hónapja használok 120GB-os V300-at teljes megelégedéssel, elsősorban alkalmazást, OS-t és virtuális gépeket használok rajta amiken fejlesztek.

Amit a korábbi SF meghajtókhoz képest kiemelnék, az ez:

A képen jól látható, hogy a tömöríthetőségi teszt olvasási részében egyenletes a sebesség, tehát a nem tömöríthető adatot is ugyanolyan gyorsan olvassa mint a tömöríthetőt.

Ebben az árkategóriában ilyet még nem találtam, az ugyanezzel a vezérlővel szerelt Kingston V+200, de a samsung 840 vagy az Intel 330 sem tudja ezt. Az ok minden bizonnyal a V300-on lévő Toggle Mode nandra vezethető vissza, míg a többi hasonló árú SSD-n Async nand chipek találhatóak.

Még egy megjegyzés ami a Kingston által megadott írhatóságot mutatja:

A V300-hoz 64TB írhatóságot adnak meg, amiből könnyen kiszámolható, hogy 533 írási ciklust visel el a Kingston szerint a nand ezen a meghajtón. Ez nyilvánvaló ostobaság, amit az is bizonyít, hogy a 25nm-es IMFT nanddal szerelt V+200-nál 96TB-ot adnak meg, ami 800 írási ciklusnak felel meg, holott az IMFT a 25nm-es node-on készült nandokra 3000 P/E ciklust ad meg. Szóval ezek az értékek nevetségesen alábecsültek mindkét meghajtónál, nem is igazán értem, hogy miért rontja a Kingston a saját terméke értékét ilyen nyilvánvalóan valótlan értékek megadásával, de ne dőljünk be ennek.

Oliverda tesztjéből is kiderül, hogy a valós használat során az élmezőnyben van a V300 vagy mérési hibán belüli a lemaradása, tehát a korábbi V sorozatok gyengélkedése a V300-ra egyáltalán nem igaz.

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#6) banhammer


banhammer
veterán

A SandForce SF-2281 olyan, mint az Intel Atomja.
Boldog boldogtalan epit ra SSD meghajtot.
A meresi eredmenyek meg szinte a hibahataron belul vannak.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#7) Cythyel


Cythyel
aktív tag

Nemtom ki hogy van vele, de engem nem győzött meg.
Maradok a 830-as Samsung-nál. Aki teheti, vegyen szintén 830-as, vagy 840Pro-t.

(#8) dchard válasza Cythyel (#7) üzenetére


dchard
veterán

Amennyiben ezt konkrét adatokkal is alá tudod támasztani, rendben van, de anélkül ne ajánlgass.

Ebben az árkategóriában meg előhozni a 840pro-t megint csak erős félrevezetés. Akármennyi pénzért bárki tud jobb SSD-t mondani, csakhát a többség árérzékeny. A 24-26 ezer bruttó kategóriában viszont nem nagyon van jobb, a 840basic meg lassabb a V300-nál, a V+200 szintén és még drágább is.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#9) Benőke válasza Zoz (#2) üzenetére


Benőke
őstag

Most halt meg egy V100 még egy hónapja sincs...

(#10) Benőke válasza Cythyel (#7) üzenetére


Benőke
őstag

830 -as már a hipermarketekből is kikopott... :))

(#11) Borisz76


Borisz76
veterán
LOGOUT blog (1)

Én nemrégen váltottam HDD-ről Samsung 840 Pro-ra ( 256 GB ).

Mint ne mondjak....elég meggyőző a bootidő és eleve az egész gép sokkal gyorsabban reagál mindenre!

Ez a V300-as is teljesen korrekt a tesz alapján és árban is "feladja" a leckét.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#12) Tidus


Tidus
őstag

"TETSZETT" ha a tesztpéldány tudása nem is, de legalább az írás.
Átlagfelhasználóknak SSD = SAMSUNG.
Egyelőre, szerintem.

(#13) McSpy válasza kromatika (#4) üzenetére


McSpy
őstag

Én is 840-l szemezek :K

Nem az érdekel,hogy hova postázod,hanem hol van a termék!!!!!

(#14) negyedes


negyedes
addikt

Ebben az arkatevoriaban tenyleg az egyik legjobb.

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#15) djculture


djculture
félisten

Minden esetre már kezdődik ssd fronton is az ami hdd fronton. Pár gyártó kezd kihátrálni az ssd pacról(héten a patriot szállt ki) és felvásárlásokat is emlegetnek. Gondolom 1-2 év és marad 3-4 gyártó max, egyforma árakkal.

[ Szerkesztve ]

(#16) Bodor válasza negyedes (#14) üzenetére


Bodor
veterán

Elég sok vita és hozzászólás volt a Milyen SSD-t vegyek ? topikban a V300-al kapcsolatosan , ezért örülök a tesztnek, ezután talán még jobban ajánlottnak lehet tekinteni.

(#17) ReFleXx


ReFleXx
addikt

Nekem még mindig nem tiszta hogy Samsun 840 vagy Kingston V300. :)
A Samsun 840-el a "Sequential Write Speed" up to 130MB/s -nek van megadva a Kingston V300-nal pedig up to 450MB/s -nek. Mért értékek: Samsung 250MB/s Kingston 480MB/s
A többi tesztben viszont a Samsung jön ki győztesnek.

2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"

(#18) r92king válasza ReFleXx (#17) üzenetére


r92king
tag

Pont ma vettem ilyet, remélem jó lesz, bár nem tudom teljesen kihasználni az ich10r miatt, de hdd-től biztos jobb.

À tout le monde, à tous mes amis, je vous aime, je dois partir

(#19) dchard válasza ReFleXx (#17) üzenetére


dchard
veterán

A teszt értelmezésével van a probléma, ugyanis a tesztben szereplő 840-es az 240GB-os, míg a V300 "csak" 120-as ez pedig a teszt eredményeket elhúzza a Samsung javára bizonyos tesztekben.

A másik az írási sebesség: a Kingston V300-on SF vezérlő van ami tömöríti a tömöríthető adatokat, és minnél inkább tömöríthető valami annál gyorsabban írja fel (lásd: első hozzászólásomban a grafikon). Tehát az egyáltalán nem tömöríthető adatokkal a 840 partiban van a V300-al, de már 40-60% tömöríthetőségénél a V300 előnye nagyon sok, míg a 840 a jól tömöríthető adatokat is lassan írja. És ugye az OS, a programok és ehhez hasonló adatok elég jól tömöríthetők.

Mindenki ajánlgatja itt a 840-et de még egy kézzelfogható okot senki le nem írt. Pedig a tesztek, a műszaki tartalom és az ár összehasonlításában elég egyértelmű, hogy nem a 840 az ajánlott. Ha jelentősen olcsóbb lenne a V300-nál vagy a mezőny többi tagjánál akkor elfogadható lenne pusztán ár alapján, de egyelőre csak 1-2 ezerrel olcsóbb mint a V300, és ennyi "felárat" a többlet tartalom bőven megér a V300 javára.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#20) #22145024 válasza dchard (#19) üzenetére


#22145024
törölt tag

Valaki említette fentebb, hogy már vagy 2 hónapja a polcokon van. Mennyire megbízhatóak ezek a hasonló árkategóriás SSD-kel összevetve?

(#21) dchard válasza #22145024 (#20) üzenetére


dchard
veterán

A v300 és a 840 is kb. hasonló ideje 4-5 hónapja van forgalomban, ezért viszonylag kevés a gyakorlati tapasztalat velük.

Én a magam részéről elég jól megfingattam a V300-at mielőtt átraktam rá a rendszert és valóban elkezdtem használni. Különböző statikus tesztekkel többször teljesen teleírtam, töröltem, mértem, de nem tapasztaltam lassulást, vagy olyan anomáliát ami korábbi meghajtóknál volt. Kipróbáltam az altaltást-ébresztést is ami régen gyenge pont volt, nincs ezzel sem gond.

Ezek mellett a V300-on használt vezérlőt mostmár elég sok meghajtón használják különböző típusú nandokkal és nem nagyon hallani problémáról. A V300-al kapcsolatban kifejezetten kerestem olyan bejegyzéseket itt és külföldi szakfórumokon is ami az esetleges problémákkal kapcsolatos de nem találtam ilyet, és az is meggyőző egy bizonyos szinten, hogy nem adtak ki hozzá firmware frissítést ami arra enged következtetni, hogy nincs olyan hiba, vagy teljesítmény probléma, anomália a V300-al, ami miatt erre szükség lenne, miközben korábbi problémás meghajtóknál ennyi idő után már elég jól lehetett tudni a hibákról, rossz szériákról stb.

Szerintem a jelenlegi árképzés mellett nem éri meg a 840. Ha a V300 változatlan ára mellett a 840 lemenne 20 rugóra vagy inkább az alá (18-19ezerre), akkor nem lenne kérdés a 840, de a mostani 1-2ezer forint különbség nem elégséges a műszaki különbségekhez képest. Azt is el tudom képzelni, hogy a V300 csak azért ilyen "olcsó", mert a V100 negatív visszhangja után muszály volt egy nem csak jó, de olcsó SSD-vel előállniuk a megtépázott hírnév miatt. Vegyük észre ugyanis, hogy ebben az árszegmensben egyáltalán nincsenek Toggle Mode nandot felvonultató modellek, azok mind a drágább kategória kiváltsága, kivéve a V300-at. Valószínűleg a tömöríthetőségi teszt olvasási részében is ezért (az aszinkronnál jóval gyorsabb toggle mode nand miatt) szerepel ilyen - mondhatni az SF meghajtókat megszégyenitően - szépen.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#22) Alchemist


Alchemist
addikt

Nekem fontos a 4k-s írás és olvasás, mert több olyan programot is használok, ami rengeteg véletlenszerű kis olvasást és írást végez... ebből a szempontból pedig nem túl jó a V300.

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#23) Bodor válasza dchard (#21) üzenetére


Bodor
veterán

Nem valószínű, hogy le fog menni a Samsung 840 ára 20k-ra vagy az alá addig, amíg a 64 GB-os SSD-k kerülnek 18-20K-ba. Egyébként van olyan üzlet ahol most is csak 500 Ft. különbség van a Samsung 840 és a Kingston V300 között, ha ez így marad, akkor eléggé bestbuy SSD lesz a V300.
Sokan vacillálnak az élettartam miatt, ezért nem utolsó tény még az is, hogy a SF vezérlő tömörítésének köszönhetően nem kerül az SSD-re ténylegesen annyi írás, mint amennyi adat, ezt is előnynek tekinthetjük a nem SF vezérlős versenytársakkal szemben.

(#24) Tomcat


Tomcat
őstag

Hmmm...én még mindig inkább RAID0-s rendszerlemezt építek még ma is mint SSD-t saját célra is. Több ismerősömnél is éppen mostanában kezdik megadni magukat az első körben beszerzett rendszernek használt SSD-k. Persze a legtöbb még garis ugyan, de mit érek a fene nagy sebességgel ha minden adat elveszik? :U

Tomcat

(#25) #22145024 válasza dchard (#21) üzenetére


#22145024
törölt tag

Köszönöm a kimerítő tájékoztatást! :K

Igazából 830-at akartam, de kifutott; aztán 840 pro-t, de annyira elszállt az ára, hogy végülis sima 840-nel szemezgettem, de vhogy sehogy sem tetszett a "butítás".
Ez a V300 jól hangzik, mégha műszaki tartalmát tekintve nincs érdemi különbség a 840-hez képest, de legalább nem butított, hanem gyárilag ilyen :D
Meg ugye alapvetően használni szeretném, nem bencsmarkokkal zsibbasztani.
Ha az elmúlt időszak alatt nem jött elő komolyabb probléma és a külföldi fórumok sem hangosak a hibalistáktól, akkor szerintem ez egy jó vétel (lesz).

Macera volt a rendszer migrálása? Vagy nulláról húztad rá a rendszert?

Tomcat:
Ezek milyen tipusok konkrétan? Meg mennyire voltak tele?

[ Szerkesztve ]

(#26) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

"A meghajtón kívül találtunk egy USB 2.0-s külső házat"
Azt nem nagyon értem hogy egy SATA3-as cucchoz miért pont USB2-es lassítót mellékelnek.

(#27) Tomcat válasza #22145024 (#25) üzenetére


Tomcat
őstag

V100, V200 zömében 64GB-os modellek.

Tomcat

(#28) fogtunder válasza Tomcat (#24) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én inkább azt a kérdést tenném fel, hogy egy olyan meghajtóról, amin fontos adatok vannak, miért nem készül rendszeres biztonsági mentés?

nem mellesleg elég sokan állnak át az utóbbi években notebookra elsődleges gépként, abba nehéz raid 0-át építeni, ssd-t viszont elég könnyű. és akkor ott van a hangtalan, rezonancimentes működés és a kisebb melegedés.

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban! - vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások

(#29) #22145024 válasza Tomcat (#27) üzenetére


#22145024
törölt tag

Akkor sejthetően eléggé meg voltak pakolva és ugye e két tipus sosem a minőségével hódított; nem is nagyon ajánlották fórumokon.

(#30) dchard válasza #22145024 (#25) üzenetére


dchard
veterán

"mégha műszaki tartalmát tekintve nincs érdemi különbség a 840-hez képest"

Pont ezt írtam, hogy nagyon is van különbség, és pont ezért nem ajánlható a 840-es mivel nem olcsóbb annyival ami ezeket a különbségeket "feledtetné".

Bodor:

Egyetértek abban, hogy nem várható akkora csökkenés a 840-nél ami elegendő lenne ahhoz, hogy egyértelműen ajánlható legyen mondjuk a V300-zal szemben, de még ha be is következne mindez, akkor is csak az ára lenne jobb, a műszaki paraméterei nem. Nem arról van szó, hogy a 840-es egy rossz SSD, de amikor 1-2 ezer forinttal többért kaphatok gyorsabb és tartósabb SSD-t akkor egyszerűen nem éri meg.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#31) Tomcat válasza fogtunder (#28) üzenetére


Tomcat
őstag

A backup mint olyan mindig olyankor hiányzik amikor a legjobban kellene. Én rendszeresen készítek magamnak, de aki nem szakember vagy nem járatos csak azzal a szomorú helyzettel találkozik hogy elvesztek az SSD-n tárolt adatai.

A HDD-ből én szimplán kiveszem a tányérokat és átrakom egy másikba, ami így egy adatmentésre éppen elegendő időn át működik. Ezt a műveletet egy SSD-vel nem tudom megtenni. Az elektronikai hibás HDD-n szimplán kicserélem a NYÁK-ot egy ugyanolyan típusúra és minden megy tovább. Ez igaz 2,5" és 3,5" meghajtókra is. A melegedés egy notinál tényleg komoly probléma. Az SSD is melegszik valamennyire, viszont egyben hangtalan is.

Szerintem mindenki döntse el sajátmaga holy mely tényezők kapnak prioritást és az alapján döntsön a tároló típusáról. :)

#29 mintAdarab: :K

[ Szerkesztve ]

Tomcat

(#32) Balage76 válasza dchard (#5) üzenetére


Balage76
senior tag

Ez a Samu 840 250GB hasonló ábrája. A 120-asról nem találtam hirtelen, de az olvasás mindegyik kapacitásnál azonos.

Az írhatósággal kapcsolatban biztos igazad van, de ha a gyártó ezt írja a specifikációban, akkor ez van. :)

(#33) siti válasza Tomcat (#24) üzenetére


siti
senior tag

rendszernek használt ssd-n kb nulla adatot tudnék elhagyni. ja de, a böngésző előzményei menne a kukába, meg a hátérkép. ha a 10 éve gyűjtött családi fotókat tartalmazó vinyó esne ki olyan szerencsétlenül, hogy a szekrényben pihenő backup vinyó is megadja magát (leég a lakás), akkor meg ez lenne a legkisebb bajom, hogy újra kell rakni a rendszert...

Gyertek el az 6. Bacsis Retro Számítógép Kiállítására Fülére! 2021

(#34) dchard válasza Balage76 (#32) üzenetére


dchard
veterán

A 120-as 840 még ennél is lassabb, olyan 130-150MB/s-et tud, pont annyit mint a V300 a teljesen tömöríthetetlen adatoknál. A különbség az, hogy a 840 ugyanilyen lassú marad a tömöríthető adatoknál is, míg a V300 jelentősen meggyorsul a számunkra érdekes 40-60%-os tartományban.

Az meg, hogy a Kingston milyen nyilvánvaló baromságot ír le az oldalán, teljesen lényegtelen. Ha mást nem pont a V+200-nál buknak le, ahol ugyanazzal a vezérlővel és ugyanazzal a nanddal jóval kisebb írhatóságot specifikálnak mint bármilyen más gyártó hasonló termékénél amik pontosan ugyanilyen konfigurációban (vezérlő + nand) futnak. Józan paraszti ésszel belátható, kiszámolható, hogy amit ott megadnak az irrálisan persszimista, és nem csak a V300-nál hanem a többi modelljüknél is. Arról nem beszélve, hogy sehol nem állítják, hogy ha 64 vagy 96TB-nál többet írsz rá a 3 év gariidőn belül, akkor ugrana a garancia, így meg végképp semmi értelme nincs ennek a paraméternek.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#35) Balage76 válasza dchard (#34) üzenetére


Balage76
senior tag

Az első ábrát azért linkeltem mert annyit írtál hogy nem láttál még hasonló egyenes vonalat más gyártótól...

Azt a 20-40-60MB/sec különbséget a felhasználás elenyészően kis százalékában tudod kimutatni, ebben már párszor egyezségre jutottunk máshol is. Nehezen tudom elképzelni az átlagpolgárt ahogy 4 WM-et teker maxon, egyszerre. Egyéb esetben meg úgyis Te mint user vagy a leglassabb láncszem a gépezetben.

Nyilvánvalóan okkal írták azt amit írtak, ilyen szinten nyílvánvaló hülyeséget nem ír egyetlen gyártó sem, ennél azért profibbak ők... :U Egyébként meg valamilyen szinten érthető lenne, mert a HyperX-től vennék/veszik el a vevőket, ha a V300-at túl jónak pozícionálják.

(#36) dchard válasza Balage76 (#35) üzenetére


dchard
veterán

"Az első ábrát azért linkeltem mert annyit írtál hogy nem láttál még hasonló egyenes vonalat más gyártótól..."

Azt írtam, hogy SF meghajtóktól nem láttam még ilyet ebben az árkategóriában. Sok pénzért többet is tudok mutatni ami tudja :)

"Azt a 20-40-60MB/sec különbséget a felhasználás elenyészően kis százalékában tudod kimutatni, ebben már párszor egyezségre jutottunk máshol is."

Ezt most is osztom, de nem ez a lényeg.

"Nyilvánvalóan okkal írták azt amit írtak"

Ezt meg is fejtetted az utolsó mondatodban:

"a HyperX-től vennék/veszik el a vevőket, ha a V300-at túl jónak pozícionálják."

Magyarán a V300 tényleges tudásához ennek az értéknek köze sincs, a gazdasági ok persze érthető, de ettől nem fog kevesebb írást tudni a V300 mert ezt írják oda. Te komolyan el tudod képzelni, hogy egy 20nanós MLC nand 500 írási ciklust bír? Ennél a Samu TLC-je is jóval többet tud, szóval kizárt. MÉg a csíkszélesség-beli különbség ellenére is kizárt. Ha a 25nanós kibírt 3000-et akkor azt el tudom képzelni, hogy ez 10-20%-kal rosszabb de azt nem hogy 80%-kal. A nand nem így skálázódik, az elmúlt évek számai ezt elég jól alátámasztják.

Egyébként ez az egész nem arról szól, hogy észreveszi-e a különbséget a user vagy nem, hanem hogy minek vegyen gynegébb terméket közel ugyanannyiért ha abban az árkategóriában van jobb vétel is?

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#37) djculture


djculture
félisten

Én annak örülnék már ha kukáznák ezeket és bejönne egy normális technika aminél nem kell lesegetni hogy hogy áll az írási /élettartam indikátor. Meg nincs az hogy egyik nap használom megnyugodva másik nap meg már nem indul az oprendszer. Ehhez képest van olyan vinyóm amin 2001 óta működik az xp napi szinten, újratelepítgetés meg kínlódás nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#38) hallador válasza djculture (#37) üzenetére


hallador
addikt

Alaphelyzetben igazad is lenne, de itt sem kell figyelned az írási ciklusokat (2 - 3 évig, addigra meg úgy is kinövöd, vagy legalábbis én igen). Mert az már komoly baj lenne. Nyilván ha egy BlackMagic hyperdeck studio -val használod 7/24-ben akkor kell figyelned, vagy egy VMware fut rajta, ami folyamatosan írja és olvassa, RAID 0 + 5 -be kötve akkor is. De valljuk be őszintén ezt nem egyetemista fogja így használni, vagy egy irodai munkás. Valamint nem erre találtaák ki a V300-at.

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#39) Benőke válasza hallador (#38) üzenetére


Benőke
őstag

2-3 évente csak szeretnék hogy vegyél másikat. A legtöbben be nem 2-3 évente cserélik a komplett masinát.

(#41) hallador válasza Benőke (#39) üzenetére


hallador
addikt

A komplett masinát nem, itt az SSD-ről beszéltem. De még így is 5 - 8 évet simán kibír általános használat mellet.... :) A hirtelen megáll dolog jobban zavar, de erre van a biztonsági mentés.

[ Szerkesztve ]

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

(#42) Balage76 válasza dchard (#36) üzenetére


Balage76
senior tag

Idéznék a hozzászólásodból: Ebben az árkategóriában ilyet még nem találtam, az ugyanezzel a vezérlővel szerelt Kingston V+200, de a samsung 840 vagy az Intel 330 sem tudja ezt. :)

Az a gond, hogy nem tudjuk, sem Te sem én, hogy pontosan milyen modulokat használnak ennél a tipusnál. Ennél fogva nem ismerjük a minőségüket sem. A gyártás során igenis van különbség két legyártott darab között, amit a tesztelés folyamán válogatnak/minősítenek. Egyszerű példaként ugyanígy lesz a memóriakártyáknál is ugyanabból a gyártásból, ugyanarról gyártósorról egyszer Class 10-es egyszer meg Class 4-es változat. Márpedig a sebesség és a minőség hatással van az árra is. Ezért tartom elképzelhetőnek hogy bár igazad van és ugyanonnan jön és csak a csíkszélességben különbözik más hasonló változatoktól, végeredményben igenis más a chip/termék.

Mindketten feltételezünk és következtetünk konkrét tények nélkül, ezzel szemben a gyártótól valami le van írva. Hogy a mi feltételezéseink közül melyik helyes, nem tudhatjuk. A gyártói tájékoztatás viszont tény. Hogy okkal vagy ok nélkül annyi az már más kérdés (például a garanciális feltételek miatt).

A skálázódásról szóló részt értem és elfogadom, de ennek pont a 840-es mond ellent azzal hogy többszörösét tudja annak amit papíron bírnia kellene.

Bármelyiket is nézzük, élettartamban többet tudnak mint vérpistike igénye, azt gondolom hogy ebben is megegyezhetünk.

Szerintem fejezzük be ezt a vitát azzal, hogy a sok, piacon elérhető SSD közül egyszerűen nincs legjobb. Árkategóriák vannak, ezeken belül 1-2-több egymáshoz képest azonos tudású és teljesítményű termék. Ezek közül egyéni szimpátia alapján érdemes választani, mert a különbségek, ha kimutathatóak is, olyan minimálisak, hogy a napi használatban vérpistikék 99,99%-nak fel sem tűnik. Te és én kilógunk ebből a 99,99%-ból ezért tudunk ezen vitatkozni.

(#43) Benőke válasza hallador (#41) üzenetére


Benőke
őstag

A legtöbben nem cserélgetik külön külön ha már egyszerű felhasználásról van szó. Illetve baromira megnyugtató lenne ha az élettartam rövidülésénél a magyarázat helyett valami mozgolódás is látszódna, hogy dolgoznak az ügy ellen, de úgy tűnik nem erőltetik meg magukat. Engem speciel a Samu TLC -je sem nyugtat meg sem gyártó oldaláról sem más oldalról. Éppen ezért kerülöm is mint a büdös vizet... Magyarázkodás még sosem vitte előre a világot, ellenben hátra igen... A v100 -asom halála után pedig (még ha nem is ez a legjobb) nem vagyok hatalmas bizalommal...

(#44) Kroni1


Kroni1
veterán

Én kicsit furcsának tartom, hogy a tesztben a 840-esekből a 250GB verziók voltak hozzá hasonlítva, sokan nem is veszik figyelembe, hogy a 120-asok némileg máshogy szerepeltek volna.. Bár igazából hétköznapi usernek felesleges is ennél többet tudni, átlagfelhasználásra tényleg mindegyik tökéletes..

Pont tegnap vettem a notebookomba egy ilyen 120GB-os V300-at, sejtettem, hogy ma meg fog jelenni egy teszt róla.. :) Szerencsére külföldi teszteket is néztem, és az eredetileg megrendelt 840 Basic helyett (azt a nagyon jó IDLE fogyasztás

(#45) Kroni1 válasza Kroni1 (#44) üzenetére


Kroni1
veterán

folyt:

miatt találtam vonzónak) az utolsó pillanatban egy ilyenre módosítottam. A cikk és dchard hsz-ei szerencsére megerősítettek abban, hogy jó döntés volt.

Az asztali gépemben jelenleg egy szintén SF vezérlős 120GB Corsair Force3 dolgozik nagyon megbízhatóan, és ha jól tudom az aszinkron, ezért elgondolkodtam, hogy a V300-at tegyem be helyette, de végülis nem bonyolítgattam a dolgot, úgyse nagyon vennék észre szerintem semmilyen különbséget..

(#46) dchard válasza Balage76 (#42) üzenetére


dchard
veterán

Én nem vitatkozom hanem érvelek, egyébként meg örülök, mert te vagy az első akinek szintén vannak érvei, nem csak ajánlgat a levegőbe és gondolja azt, hogy egy PH!-s cikk elolvasása után már érti a témát. :)

A memóriakártyás résszel kapcsolatban pont arról van szó, hogy ott még inkább háttérbe szorul az írhatóság mint egy SSD-nél és még fontosabb a nagy adatsűrűség, ezért ott már 2-3 éve TLC-t használnak. Ez össze is vág azzal amit írtál, mivel a méret és kapacitás és erős árverseny miatt kihegyezett TLC-s gyártósoron lényegesen nagyobb lehet a szórás, mint egy kifejezetten SSD-kbe szánt nandot gyártó MLC-s soron. Biztos vagyok benne, hogy az MLC-s soron is van selejt és vannak kevésbé jól sikerült lapkák is, de kizártnak tartom, hogy ezek egy elfogadható 10-20%-os hibaarányn belül ne lennének. Arról nem is szólva, hogy ha gyengék lennének a nandok nem futott volna ilyen eredményt, ha meg nagy lenne a szórás, akkor meg a vezérlő nem tudna mit kezdeni az egyes IC-k közötti nagy késleltetésbeli eltéréssel és ez megint csak vacak teljesítményhez vagy hibás működéshez vezetne. Arról nem beszélve, hogy a Toshiba miért adna el a viszonylag kevés partnere közül pont a KIngstonnak selejtet, vagy rosszabbul sikerült darabokat, miközben a Kingston a első SSD gyártó aki ezt a nandot alkalmazza? Neki pont az az érdeke, hogy bizonyítson a technológiája, hogy más gyártók is vegyék a cuccot. Ez összevág egyébként azokkal az infókkal, amik szerint a Toshiba és az SF a Kingston megbízására elég sokat reszelték a rendszert, hogy az jól együtt tudjon működni, mivel a 20nanós osztályt egyik korábbi vezérlő sem tudta kezelni, így az SF2xxx sem.

A 840-es élettartamával meg vigyázzunk: egyelőre egyetlen teszt mutatott rá arra, hogy a 840 lényegesen többször írható annál amit gyártó vállal rá, ráadásul a Samsung nem mondta meg, hogy az általa készített TLC nand mennyi P/E-t bír, így nincs is mihez viszonyítani mert más meg nem gyárt TLC-s SSD-t. A Toshiba sem mondott konkrét számot, de ott mivel a technológia nem változott (MLC) ezért jó közelítéssel lehet következtetni hogy mi lenne az elvárható szint, és az finoman szólva sem a Kingston által megadott alig több mint 500 ciklus lenne.

Az tény, hogy otthoni felhasználásnál észrevehetetlen a különbség a két meghajtó között, de ez sok alkatrészre igaz. pl. RAM, CPU és az emberek mégis a legjobban megérő típust veszik meg, nem akármelyiket. Erre mondtam, hogy valszeg én sem venném észre a különbséget használat során a kettő között, de még sem a 840-et vettem, és ezt a döntésemet alá is tudom támasztani műszaki érvekkel, amik nem merülnek ki annyiban, hogy "fúj TLC".

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#48) kerekfej válasza dchard (#21) üzenetére


kerekfej
addikt

Ezek mellett a V300-on használt vezérlőt mostmár elég sok meghajtón használják különböző típusú nandokkal és nem nagyon hallani problémáról

Akkor ez bizony elkerülhette a figyelmedet! SSD megbízhatóság A legtöbb elromlott OCZ-n Sandforce vezérlő volt.

(#49) Sanya válasza dchard (#46) üzenetére


Sanya
veterán

sajnos pont a kingston memóriakártyák a legrosszabbak, az előző széria hibái után a frissen, azaz kb reálisan 3 hónapja a piacon lévő terméket én nem ajánlanék egyik barátomnak sem.
a másik: a toshiba jó chipeket akar szállítani a kingstonnak??? ezt hírben olvasva is kérdéses. specifikációnak megfelelőt adnak el, jó termék szigorúan véve nem létezik

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#50) Kroni1 válasza kerekfej (#48) üzenetére


Kroni1
veterán

Azzal nemtudom mi lehetett a gond, de sztem ott valami mas a ludas es nem a SF, mert az ugyanolyan vezerlos Force3 SSD-k pl. igen jol mukodnek, en frissitettem 2x fw-t es mindegyikkel tokeletesen megy tobb mint 1.5 eve nalam is, es masoknal is sok jot hallottam rola.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.