Hirdetés

2020. július 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) pilóta


pilóta
(veterán)

Kína megtehetné, hogy leállítja a szállításokat, de azzal gyakorlatilag lenullázná a későbbi eladásait, mert azért nem telik ám évtizedekbe egy bányát megnyitni, ha nagyon kell és megéri. Eddig azért nem bányásztak máshol, mert nem érte meg a környezetszennyezés és a relatív olcsó kínai árak miatt. Az árak már kezdenek odáig felmenni, hogy amúgy már most is megérné, csak elég nagy beruházás kell hozzá. Ha viszont nincs kínai, akkor lesz beruházás egyből.
A köztudatban valamiért az van, hogy kínában van a lelőhelyek nagy része, pedig nem, csak a kitermelés nagy része van ott. Afrika meg Ausztrália is tele van ritkaföldfém lelőhelyekkel, meg USA is, csak eddig nem érte meg vele foglalkozni...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#2) dajkopali válasza pilóta (#1) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

igen, Ausztrália kiemelten "kincsesbánya", ott hatalmas lelőhelyek vannak - csak amíg ott volt az olcsó kínai ásvány, nem foglalkoztak vele

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#3) bacsis


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog (1)

Fel fog menni a csillagos égig a processzorok meg az alaplapok kilója a méh telepeken, és majd mindenki megy leadni kilóra az elavult technikát, problem solved:))

(#4) Ghoosty válasza bacsis (#3) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Nekem úgy tűnt, hogy poénra vetted a dolgot, de nem teljesen hülyeség amit írtál. Ha egy ilyen anyagnak kellően felmegy az ára, akkor egy idő után rentábilis lesz az újrahasznosítás is. Ha nem is mennek leadni kilóra az elavult technikát, de jobban beérheti foglalkozni az e-szeméttel.

(#5) koko52 válasza bacsis (#3) üzenetére


koko52
(addikt)

Akkor te gazdag leszel ;] Vegyél egy páncéltermet a gyűjteménynek :D

A temetők a nagy népsűrűség ellenére a legmagányosabb helyek a világon. John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak!

(#6) joysefke válasza pilóta (#1) üzenetére


joysefke
(veterán)

Ez így van.

Ettől függetlenül fenyegetésnek nagyon jó a kínai ritkaföldfémek exportjának leállítása. Ha Kína pár hónapra elzárja a csapot, attól hirtelen nyugati bánya még nem fog nyitni, mert a beruházás sok pénzt, némi időt és engedélyeket igényel.

Mert ha Kína pár hónappal később úgy dönt, hogy visszacsinálja a dolgot, újra engedélyezi az exportot akkor a bányanyitás nettó veszteség volt. Tehát a nyugati bányatulajdonosok kivárnának a nyitással jó pár hónapot, 1-2 évet.

Egyébként Amerikának ezekből az anyagokból már most is jó pár hónapnyi tartaléka van...

[ Szerkesztve ]

(#7) weiss válasza joysefke (#6) üzenetére


weiss
(őstag)
LOGOUT blog

Nem biztos. Ilyet csak egyszer játszik el az ember, utána senki nem fog bízni bennük, főleg, ha van alternatíva.

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó VoIP tápok

(#8) Alogonomus válasza joysefke (#6) üzenetére


Alogonomus
(tag)

Azért az alapanyagok nemzetközi kereskedelme nem úgy működik, hogy naponta/hetenként "beugranak a boltba". Sok hónapokra, de inkább évekre előre kötik meg az üzleteket, hogy az alapanyag ellátás biztosítva legyen. Kína brutális büntetéseket fizethetne, ha az aláírt szerződések ellenére nem szállítaná le a ritkaföldfémeket.
Google és társai is csak a majdani Huawei eszközök és szoftverek esetén léphetett, a már "leszerződött" futó üzletekhez nem nyúlhattak hozzá.

Kína mostani izmozása nagyon hasonlít arra, amikor Oroszország bedobta, hogy majd jól nem ad a nyugatnak olajat és gázt, ha nem viselkedünk az érdekeinek megfelelően. Aztán az oroszoknak is leesett, hogy a nyugat megoldja az energiahordozók pótlását, de az oroszok csődbe mennek a kemény valuta elapadása miatt.
Nem véletlenül volt olyan sürgős oroszéknak a közelmúltban a szennyeződést követően a csőhálózaton a kőolajszállítások minél hamarabbi újraindítása. A folyó fizetési mérlegük egyensúlya múlt rajta...

(#9) #65675776 válasza bacsis (#3) üzenetére


#65675776
(törölt tag)

Már jelenleg is jó buli ezzel foglalkozni. Van nem egy ezzel foglalkozó vállalkozás Magyarországon is.

(#10) bacsis válasza Ghoosty (#4) üzenetére


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog (1)

Részben poén.. gyakorlatban kb 5-8 évvel ezelőtt volt a régi számítógépes alkatrész ára a csúcson... 1 kiló kerámia tokos proci (amiknek a lába arany) 40ezer Ft 1 kiló alaplap (P3 vagy régebbi) 1500Ft 1 kiló aranyozott lábú RAM 5ezer FT...
Sokan próbáltak is ebből (meg)élni több kevesebb sikerrel... Ment is a dolog, a gond az hogy szép lassan ki koptak ezek a motyeszok a háztartásból ,s és már gyűjtőknek többet ér, mint a méh telepeken... De ez még a későbbiekben akár újabb de szintén elavult hardverelemeknél még változhat...
daa-raa! Én úgy gondolom ez már eléggé lecsengett, pont azért mert a cuccok amik kincset értek, kikoptak a piacról...

[ Szerkesztve ]

(#11) dajkopali válasza bacsis (#10) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

a ritkaföldfémek esetében a felhasznált alkatrészeknél szinte mérhetetlenül kis mennyiségekről van szó - ugyanakkor kritikus elemek, nélkülük nem megy
ezért az újrahasznosítás gyakorlatilag mission impossible

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#12) BerserkGuts


BerserkGuts
(senior tag)

Nyugodjatok meg jön a III. világháború és megoldja a problémát :DD
Annyira mérgesedik a helyzet mint az oviban amikor óvónéni elmegy wc-ére ezek verekedni fognak.

(#13) bacsis válasza dajkopali (#11) üzenetére


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog (1)

Ha körbe néznék, az elmúlt 8-10 év alatt eljutottunk oda, hogy össze tudnék vakarni vagy 5-6 mobiltelefont amit le lehetne adni újrahasznosításra... Mi egy 4 fős család vagyunk... Gondolj bele... ebből kiindulva legyen csak az, hogy Magyarország össze tudna vakarni vagy 5-10 millió mobiltelefont újrahasznosítás céljából... Persze biztos kevésbé alternatíva, mint egy platina bánya, de azért nem kis mennyiségről beszélünk :)

(#14) Akula válasza bacsis (#3) üzenetére


Akula
(őstag)

(#15) doooo


doooo
(őstag)

Nekik is ugyanúgy fájna, nincs túl sok értelme meglépniük.

(#16) Rive válasza bacsis (#13) üzenetére


Rive
(addikt)

Akármennyi/akármilyen roncsot szedsz is össze, az arányos ritkaföldfém-tartalom még mindig sokkal-sokkal kisebb lesz, mint ami bárhol a világon bányászatra érdemesnek tartanának.

Ugyanez az oka mondjuk annak is, miért nem érdemes ezen az alapon kereskedelmi háborút indítani. A felhasználói árban a ritkaföldfémek ára jelenleg ~0.1% körül számít. Ha tízszeresre nő az ár, akkor 1% lesz, de annyiért már világgazdaságban is jelentős méretű multik fognak ugrani a biznicre, és ~ két év alatt belepumpálnak annyit a bányászatba, amennyit Kína ötven év alatt. Osz' akkor Kína b@szhatja, végleg.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#17) hobizoli válasza pilóta (#1) üzenetére


hobizoli
(veterán)

azert sem a sajatjukat banyasszak, mert amikor ez a mostani elfogy kinaban, nekik lesz akkoris elerheto
kinanak meg nem

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#18) azbest


azbest
(nagyúr)

Nem kell félteni kínát sem. Jó diák volt.
Kína gazdasági eszközökkel már eddig is nagy érdekeltségeket szerzett afrikában. Az alacsony képzettséget igénylő munkák kiszervezése, nyersanyagok felvásárlása rengeteg lehetőséggel bír. Egy videóban összefoglaltak pár szempontot. Kína már 3x akkora értékben kereskedik afrikával, mint amerika. Az afrikai államok (43) már kínával szavaznak un-ben. Az első külföldön létesített kínai hadi támaszpont is afrikában van.

Ha minden igaz a franciák még sok afrikai államban rendelkeznek jogokkal, szednek adókat, állomásoztatnak hadsereget. Az is érdekes lesz, ha majd eljön az a pont, amikor egy franciáktól függetlenedni akaró afrikai államfőt nem lehet eltávolítani, mert már kínával a háta mögött küldheti melegebb éghajlatra az előző gyarmatosítót. S úgy tűnik kína a fejlesztéseivel és befektetéseivel könnyűszerrel megnyeri magának őket.

(#19) bandigyerek válasza azbest (#18) üzenetére


bandigyerek
(senior tag)

Megy az autós "beszaratós" játék. Csak az a baj, hogy gyakorlatilag mindenki valamelyik kocsiba ül és izgulunk, hogy ki rántja félre hamarabb a kormányt.

(#20) Kapanyél


Kapanyél
(őstag)

Éppen ma hallottam, hogy Kína kb. $30.000.000.000-ért vásárolna Boeing gépeket, de belengették, hogy talán akkor Airbus lesz. Hirtelen elmaszatoltak néhányat a megszorításokból megint az amcsik... semmi nem lesz itt, csak megy a pöcsméregetés.

(#21) doooo válasza Kapanyél (#20) üzenetére


doooo
(őstag)

Lehet a leendő utasok is jobban járnak egy Airbus-szal... :U Na meg így az EU jár jól, szóval annyira nem lenne rossz, ha így döntenének...

(#22) Kapanyél válasza doooo (#21) üzenetére


Kapanyél
(őstag)

A Dreamliner hibájára már rájöttek, több baleset már nem lesz a korábbi okokból kifolyólag. Mindezekkel együtt jelenleg ez a két új Boeing gép képviseli a polgári repülés csúcsát ma, érthető, hogy ebből akarnak (nem csak a kínaiak) bevásárolni.
De valóban, az EU-nak, vagy legalább is a franciáknak mindenképpen jobb volna ez a forgatókönyv.

(#23) hobizoli válasza Kapanyél (#22) üzenetére


hobizoli
(veterán)

mondjuk amekkora elojegyezes van ezekre evekre elore lekotve a gyartast, a kinai gepek lemondasa a tobbi vevonek jo, mert annyival is elobb jonnek meg az oveik, nem csak az AirChina veszi ezeket tizesevel-huszasaval, hanem kb sok masik legitarsasag is :DDD

de ha kinai arubol ekkora ertekben lemondodik vmi, akkor az kinanak gazabb kicsit
meg a bergyartosort onnan meg mindig at lehet tolni 1 ev alatt pl Vietnam-ba, a Boeing gep flotta meg meg sem erkezne addigra, de mar van par szazezer munkanelkuli Kinaban
hidd el barmelyik orszag abban a regioban tart karokkal varna ezeket a gyartouzemeket, amivel a sajat lakosainak munkat tud adni, es siman van mar olyan ott, ami "olcsobb" is
egyszer elindul ez a folyamat, onnantol nincs megallas

szoval Kina kicsit forditva ul a lovon... szerintem

[ Szerkesztve ]

powered by MegaSquirt2 v3.0 standalone EFI system, www.diyautotune.com

(#24) doooo válasza Kapanyél (#22) üzenetére


doooo
(őstag)

Rájöttek, de ki tudja mikre nem jöttek még rá... Túl sok a tudatosan rossz döntés a dologban, a Boeing részéről, hogy csak úgy szimplán elfelejtsék az emberek, hogy mi történt, és, hogy ezentúl is mindent, feltétel nélkül elhiggyenek nekik.

(#25) pilóta


pilóta
(veterán)

Rikaföldfém bányászat alakulása. Annyira azért nincs jó helyzetben kína, mint sokan gondolják...

[ Szerkesztve ]

Aki él és nem boldog, az téved!

(#26) kraftxld


kraftxld
(nagyúr)

[link]

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.