Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Gézengúz


Gézengúz
addikt

Mi van akkor ha 3 sorba kötött cellat, csak 12V 1A-es táppal töltök töltésvezérlő nélkül? Cellánként csak 4V-ra megy fel? Tulajdonképpen annyi is elég, nem muszáj fullra, 4.2-re tölteni, nem igaz? Túltöltés lehetséges?

Elbír még ennyi tulfeszt a 9.6V-os csavarozó?

Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#2) draco31


draco31
veterán

Nem igazán találok ilyen halott akkukat sehol sem.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#3) kenand válasza Gézengúz (#1) üzenetére


kenand
veterán

Töltésvezérlő nélkül ( a 9.6V-os Boschba én is úgy tettem bele, nem fért bele vezérlő, mivel makitánál is kisebb háza van) könnyű túltölteni és tönkretenni.

Töltésvezérlő nélkül csak nagyon óvatosan lehet tölteni, inkább csak kicsit és ne fullra.
De ha van benn áramkör még akkor is lehet előbb-utóbb probléma a töltéssel.

Évek óta használok egy LIDL Lithiumos 14.4V-os gépecskét is. 1 akis van, eddig jól ment majd egyik pillnatról a másokra használhatatlanná vált. sejtettem, hogy 4db 18650 van benn. csavaros szétszedtem, a töltő az írta fullra fel van töltve, kimírve a cellákat, 2 db 3.2V volt, de egy 3.3, egy 3.8. Szerencsére a cella szelektív töltésével vissza tudtam hozni, most jól működik.

Jófogáson vettem a cellákat és a tönkrement makita aksikat is.
Rossz akikat 2 helyről is, de hullámzó a készlet Én tőle vettem az egyik packot, most nem hirdet, de lehet ban neki

[ Szerkesztve ]

(#4) Gézengúz válasza kenand (#3) üzenetére


Gézengúz
addikt

Akkor azt mondod, hogy 12V-al is túl tudom tölteni? Milyen jó lett volna ha ezeket az eszközöket úgy csinálták volna meg, hogy a 18650-es akksikat mint egy távirányítóban cserélni tudnám és tölteném őket kint a Liitokala 500-al. Lehet valahogy ebben az irányban kellene gondolkodnom. Keresek is alin valami rugós tartodobozt.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#5) kenand válasza Gézengúz (#4) üzenetére


kenand
veterán

Sajna 12V-tal is túl lehet tölteni...

Van olyan az alin csak az meg nem fér bele a makita házba, max alulról ragasztod hozzá...
egyébként ez ellne a legbiztosabb/legolcsóbb megoldás, Jófogáson kedvenc eladónknál 500Ft szokott lennie a sárga 2500Mahs 20A-os cella, amit Lithokala Li 100-as szépen/biztonságosan lehet tölteni (vagy 400-zal akár többet is)

[ Szerkesztve ]

(#6) Gézengúz


Gézengúz
addikt

Ez az alulról hozzaragasztom azon kívül, hogy pocsékul néz ki teljesen használható ötlet. Tépőzárral rögzíteném az akksikat akár. Ez így működne akkor 3 cellaval? Hogy tolerálná a 9.6V-os Bosch a 12.6V-ot?

[ Szerkesztve ]

(#7) kenand válasza Gézengúz (#6) üzenetére


kenand
veterán

Szia Itt van egy 2-es, de van 3-as is

Nálam simán megy, egyébként is ha kiméred a 12V-osnak nevezett NiCD 14V, a 9.6V teljes feltöltés után 11V körül lehet, azaz csak 1V-tal több a 3db 18650 (úgy 4.2V-ig lehet tölteni a cellákat) de ha töltésvezérlőt is forrasztasz a külső házra akkor van olyan ami 10.8V-ra maximálja

[ Szerkesztve ]

(#8) Gézengúz válasza kenand (#7) üzenetére


Gézengúz
addikt

Már linkeltem, csak azt írd, hogy működne-e, és, hogy tolerálná az eszköz a magasabb feszültséget.?
Nem akarok töltés vezérlőt, így akarom, Liitokala 500-al tölteni az akksikat. El lesz a 12.6V-al?

[ Szerkesztve ]

(#9) kenand válasza Gézengúz (#8) üzenetére


kenand
veterán

Bár sokat nem használtam, de nekem a halott akisházba benyomorítva van 3db 18650, töltésvezérlő nélkül és szépen megy a 9.6V-os Bosch PSR 960
Szóval összegezve működni fog.

Ki is próbálhatod hogy beleteszed a 3db cellát a linkelt tartóba és a két vezetéket összekötöd a gép érintkezőjével.

[ Szerkesztve ]

(#10) draco31


draco31
veterán

Elővettem már én is a ledobott Bosch PSR 10,8 Li csavarozómat. Nemrég kaptam hogy halott, töltője sincs.
Szórakoztam már vele sokszor, de nem haladok.
Reggel kivettem az akku pakkot belőle, nem szedtem szét, az egyik cellára rákötöttem az opus c3100-ásomat, közölte is vele, hogy 3.2V. Fél 12-re felkúszott 3.8-ra már. Azért ilyen lassan, mert ugye a 3 cella nem lett szétszedve, és egy foglalaton töltöttem egy cellán keresztül a 3 cellát.
Most próbálom a csavarozó eredeti elektronikáján keresztül tölteni, de nem igazán akar. PC tápból jön a 12V, ami bemegy egy DC-DC konverterbe, onnan meg 13V-ot adok a fúrónak. Nem tudom mennyit kapna a gyári töltőjéből, sehol nem találok adatot róla. Jelzi is 3 villogással hogy töltőn van, de nem akar a cellák együttes feszültsége 10.1V felé menni. Elsőnek fél órát ment a plusz dc-dc konver nélkül, akkor is jelezte hogy tölt, de 10.1v ugyan úgy, ezért próbálom most többel.
Rossz lenne a fúró töltésért felelős része?

Közben rájöttem hogy mégis csak egy cella töltött fel jobban, a többiek alacsony szinten maradtak.

[ Szerkesztve ]

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#11) Gézengúz válasza kenand (#9) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ezt mivel töltöd, hogy nem szalad túl? Ugyanez a fúró van nekem is. 2 halott nicd akksival.

(#12) kenand válasza draco31 (#10) üzenetére


kenand
veterán

Előfordulhat, teljesen egyesével kellene tölteni a cellát (szétszedés nélkül) de közvetlenül a cellához kötve és 1-es töltővel töltve (LiitoKala Lii-100 )

Barkács rovatba előbb kérdeztem rá, hátha valakinek van valami jó frappáns ötlete (már megoldotta)

"LiitoKala Lii-100-as töltőhöz van valakinek valami jó barkácsmodja, hogy a LI cellapakkok egyes celláit szelektíven tudjam tölteni?

Van egy LIDL csavarhúzóm benne 4db 18650-nel eddig jól ment, de most rendetlenkedik, 2 cella leesett 3.4-3.8V-ra teljes feltöltés után. A szélsőt újra tudtam éleszteni ahhoz nagy nehezen hozzáfért a LII-100-as töltő,most 4.2V ismét, de a középső cellához nem fér oda (az 2.8V kisebb baj)... valakinek valami jól bevált frappáns megoldása?"

(#13) kenand válasza Gézengúz (#11) üzenetére


kenand
veterán

Cikkben linkelten a 12V-os töltőt, krokodil csipesszel hozzá tudod kötni a aksi érintkezőihez (ilyen aljzattal) meg a töltőhöz

Vagy a 12V-os sima töltőt átengeded egy ilyenen

[ Szerkesztve ]

(#14) Gézengúz válasza kenand (#13) üzenetére


Gézengúz
addikt

Próbáltam, 3 cella szépen viszi, egy helyről bontottam őket, teljesen új 2600-os cellák. Viszont egyik feszültsége csak 3.8 ezt feltöltöm, csak úgy forrasztom őket egybe, hogy azonos feszkón legyenek. Ledes lámpába használtam őket egyébként.

Más.

Rendszeresítve van az íróasztalom alá, egy 12V 4A-es Hipro táp. Vonalkód olvasó töltő volt anno, különböző dolgok mennek róla évek óta. Szivargyújtós töltők, led szalag, a Liitokala 500.

Na mármost a Lii 500 képes 1A-el tölteni a cellakat. Ha ezzel akarnám tölteni a 3 sorba kötött cellat, akkor 12V 4A töltőáram sok lenne? Cellánként lebontva ha jól gondolom, 1.3A. Oké, tudom, hogy csak 12V-ra töltené fel, de ez így rendben lenne? 12V mellett is képes a túltöltésre?

(#15) Gézengúz válasza Gézengúz (#14) üzenetére


Gézengúz
addikt

Túrtam elő jó minőségű 12V 1A-es tápot is, konyhában ilyenről megy 5 éve 2.5m-es 3528-as ledszalag, de ezért nem foglalnék + egy konnektort, szabványosítsunk már.

(#16) kenand válasza Gézengúz (#14) üzenetére


kenand
veterán

12V jó 3 sorba kötött 18650 töltésre, de ha nincs töltésvédelem biztosabb egyesével tölteni őket pl. az említett LI 500-zal, ha már úgy is az aksi házon kívül lesznek.. Én mivel beletuszkoltam 12V-tal töltöm.
De a Makita aksikban tettem, vagy gyárilag volt valamifajta töltő áramkör.

(#17) Gézengúz válasza kenand (#16) üzenetére


Gézengúz
addikt

Na de én is beletuszkoltam őket. Beleférnek szépen, szebb volna egy ugyanolyan töltő csatlakozó az oldalán mint a Lii 500-on van. És mivel annak állandó kivezetése van az íróasztal oldalán ezért tudnám ott tölteni. De kell-e aggódnom ha rajtafelejtem? Azért 4A-es mert ugye előfordul, hogy egyszerre több minden megy róla, meg ezek vannak ingyen. :U

(#18) kenand válasza Gézengúz (#17) üzenetére


kenand
veterán

Én fúrtam egy lyukat az oldalára és bekötöttem egy 5.5/2.1-es aljzatot, a linkelt szintén Lii 12V-os töltőnek olyan a csatlakozója. (A Makitárka, a Bosch 1.5 éve az egyik első próbálkozás volt, már nem akarom szétszedni...)

[ Szerkesztve ]

(#19) draco31 válasza kenand (#12) üzenetére


draco31
veterán

Feltornáztam cellánkénti 3.8v-ra, most újra beraktam a fúró elektronikájába az akkupakkot, és adtam neki 12v-ot pc tápon, remélem így már elkezdi tölteni.
Jó lenne tudni mennyit tud a gyári töltője a fúrónak, és akkor annyit adnék neki, nem merek túl sokat, nehogy bajt csináljon.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#20) kenand válasza draco31 (#19) üzenetére


kenand
veterán

Sajna sok gyári töltő "okos" a + és - elvezetések mellett vannak még egyéb érintkezők is, így azokkal azonosítja és úgy állítja be a feszültséges. De szerintem a 10.8-12V-osnak nevezett 3x18650-eseknek jó a 12V
Ma sajna dolgozom (24 órázom), de a Black and Decker töltőjét megnézhetem, de úgy rémlik semmit sem ad le ha nincs rádugva az aksi , most meg miden bontottat beépítettem, nem tudom aksit bedugva megmérni...gyári műanyag tokosnál meg nem férek hozzá..

[ Szerkesztve ]

(#21) draco31 válasza kenand (#20) üzenetére


draco31
veterán

Ez buta mint a föld, vagyis csak + és - érintkező van a fúró alján, semmi más.
Viszont másfél óra után sem mozdult az akkuk feszkója 11.30-ról fentebb, szóval nem tölt, ha 12v-ot kap simán PC tápról az elektronika.
Van egy ilyen vatin akku nélkül, de van töltője, azt próbálom gyúrni, hogy vagy adja olcsón, ne pedig olyan horror áron, vagy pedig csak mondja meg mi van a töltője alján.
Ez a fajtám van, van egy újabb változata is, abból kijön az akku és úgy kell a töltőre rakni.
Itt van még egy videó róla. Bár itt meg nem villog ha berakja a töltőbe. Lehet akkor csak fordítva próbáltam a töltést neki? Mert ilyenkor be sem indult, viszont ha fordítva kötöttem akkor lehetett használni is közben akár, már amit bírt az akku. Kimérni nem tudtam sehogyan sem, ebből gondoltam hogy ha jól van a töltőjében a helyén, akkor ad valami visszajelzést.
Vagy a videón nincs bedugva a konnektorba.

[ Szerkesztve ]

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#22) kenand válasza draco31 (#21) üzenetére


kenand
veterán

Sajna most Youtube-ot nem tudok nézni (tiltott) , majd otthon...
Ha nem nehéz szétkapni egyesével kellene a cellákat próbálni megtölteni, a LIDL-es nekem sem töltötte egyben. Az jelezte fel van töltve, de az egyik csak 3.4V volt. Külön töltve felment 4.2V-ra

(#23) draco31 válasza kenand (#22) üzenetére


draco31
veterán

Úgy csináltam, így lett már 11.3V. Direkt nem lettek teljesen feltöltve, tudni akarom, hogy a gyári elektronika tölt-e vagy sem. Mert ha az jó, akkor csak áramforrást kell kitalálnom neki.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#24) Gézengúz


Gézengúz
addikt

Na lebeszélnek, hogy eldurranhat a dolog.

Akkor néznék valami töltés vezérlőt, esetleg rakjak rá egy feszmérőt is, hogy lássam ha mondjuk 10.5V alá esik a feszültség? Milyen töltésvezérlő kellene? Cellánkénti? Ez miatt nem akarok 12.6V-s töltőt venni.

(#25) Gézengúz válasza Gézengúz (#24) üzenetére


Gézengúz
addikt

Na kurvaanyja kibaszok vele.

Fogom, csinálok a Liitokala 500 töltőre 4 kimenetet, (tudom csak 3-at fogok használni). Ezeket megoldom valami apró csatlakozóval. Ugyanúgy az akkupakkhoz is csinálok 3-at. A liitokala 500-rol fogom cellánként tölteni, igaz, hogy ez mindig 3 csatlakozó csatlakoztatásával fog járni. Esetleg tudtok olyan csatlakozót ami 4 ér, (3 pozitív és a negatív úgyis közös) egyszerre történő csatlakoztatására alkalmas? Franc se köt be annyi csatlakozót ha nem muszáj.

Ez így teljesen biztonságosnak tűnik számomra. A Li500-on mindig nyomon fogom tudni követni cellánként a töltést.

(#26) kenand válasza Gézengúz (#25) üzenetére


kenand
veterán

2.5/3.5 mm-es mini jack +aljzat

Ilyenből létezik aljzat is.....

Dugót most használtam Sonoff TH10/16 okos termosztát hőmérő vezetékének hosszabbítása céljából

[ Szerkesztve ]

(#27) Gézengúz válasza kenand (#26) üzenetére


Gézengúz
addikt

Közben amott rájöttem. A gány topicban, a jó öreg molex. :B Van belőle dögivel, 0 szaldós lesz a projekt.

(#28) kenand válasza Gézengúz (#27) üzenetére


kenand
veterán

Molex még egyszerűbb...

(#29) PHM válasza Gézengúz (#27) üzenetére


PHM
addikt

Ha ezt megcsinálod, nem biztos, hogy nullszaldós lesz.
Csak mert hazavághatod a Liitokalát.
Amúgy: [link]

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#30) Gézengúz válasza PHM (#29) üzenetére


Gézengúz
addikt

Óhogyaza...

(#31) kenand válasza PHM (#29) üzenetére


kenand
veterán

Li 100-zal egyesével biztosan lehet tölteni, LIDL csavarozó celláját úgy sikerült rendbe hoznom.
De egyetértek abban ha be van fixen téve akkor jobb egy áramkort is melléforrasztani (ha befér)

A blog bejegyzést csak azért írtam, hogy lehet találni olyat -olcsón - amit forrasztani sem nagyon kell, kész van. (áramkor gyárilag rajt van)

(#32) PHM válasza Gézengúz (#30) üzenetére


PHM
addikt

Ha az akkuk teljesen egyformák, meg lehet azt is csinálni,
hogy a töltő és a balancer áramkör egybe van építve, míg a
fúrógépben csak az akkuk vannak.
Ennek ugyan megvan az a veszélye, hogy valamelyik cella túlmerülhet,
ezért figyelni kell, ha gyengül a fúrógép, nem szabad tovább kínozni.
(Gyári akkupakkban is találkoztam ezzel a megoldással.)

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#33) Gézengúz válasza PHM (#32) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ahogy amott leírtam jó lesz?

(#34) PHM válasza Gézengúz (#33) üzenetére


PHM
addikt

Nem igazán. Bonyolult, nagy figyelmet igényel, és hamarosan avval fogsz
szembesülni, hogy leégtek a kapcsolóid. Egy ilyen fúrógép ugyanis képes
akár 20 A-t is felvenni, ha meg van terhelve. Ekkora áramot pedig azok a
kapcsolók alig hiszem, hogy tartósan elviselnének.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#35) Gézengúz válasza PHM (#34) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ha kinyiffannak a kapcsolók akkor veszek erősebbet, 16x12 az 192W. Az elég soknak tűnik.

(#36) kenand válasza PHM (#34) üzenetére


kenand
veterán

Külső balancernél (mivel a kis Boschba nem ment bele a panel)

A töltő - forrasszam a 0 pontra, a pozitívot a 12.6V-os portra, és a + ill. - menjen a sorba kötött LI aksik - és + pólusára?

Kicsit tovább gondolva (kis aksiháznál) lehetne egy linkelt 2.5mm-es TRRS jack aljzatba bekötni a Li pack vezetékeit, és egy TRRS jackből meg a külső panelbe a megfelelő helyre bekötni. Töltéskor minden cella védett lenne (csak merüléskor nem)

[ Szerkesztve ]

(#37) PHM válasza kenand (#36) üzenetére


PHM
addikt

Ahhoz, hogy a balancer áramkör működjön, a köztes pontokat
is ki kell hoznod. Ez 4 pólusú csatlakozót jelent.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#38) kenand válasza PHM (#37) üzenetére


kenand
veterán

A TRRS jack 4 pólusú

(#39) PHM válasza Gézengúz (#35) üzenetére


PHM
addikt

1: Az akkuk feszültsége csökken a terhelés hatására. (belső ellenállás)
2: A csúcsterhelés akár több is lehet, igaz, nem folyamatosan. Ezzel együtt
az a 16A-esnek mondott kapcsoló 12V egyenfeszültségen jó, ha 8A-es.
3: A legtöbb kommersz lítiumakku 2C terhelést bír tartósan. Ez azt jelenti,
hogy egy 2950 mAh kapacitású akku 5,9A-es terhelést visel el garantáltan,
ennél nagyobb árammal csak rövid ideig szabad terhelni. [link]
A nagyáramú akkuk kisebb kapacitásúak, de nagy terheléssel ezekből is
csak a névleges kapacitás egy része nyerhető ki. [link]
4: A Ni-Cd akkuk is sokáig használhatók, ha nem gagyik és mindig csak a
teljes lemerülés után vannak feltöltve. Otthoni felhasználásnál ez sajnos nem
jellemző, oda sokkal jobb a lítium akku.
+1: Talán tavaly, a fekete péntek alkalmával volt a Lidl-ben 9000 Ft-ért fúrógép,
2Ah, 20 (valójában 18) V-os lítiumakkuval. Vettem egyet, az elődjét olcsón
továbbadtam, (Szinte gyári állapotban volt.) így minimum 5 évre meg van oldva
az otthoni barkácsgép igényem. Egyszóval nem biztos, hogy mindig megéri
mókolni a régi barkácsgépekkel. Ha jól akarod csinálni, belekerülhet annyiba,
mint egy új gép. És akkor a beleölt időt-energiát még nem is számoltam.

(#38) kenand: Tudom, de vajon tud tartósan kb 1A-t?

[ Szerkesztve ]

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#40) Gézengúz válasza PHM (#39) üzenetére


Gézengúz
addikt

1 Ezt tudtam, ez oké. Akuk belső ellenállását, a Li500 is mutatja.
2 Kiderül, ha beadja az unalmast akkor csere lesz. (Kapcsoló)
3 2600-as cellák, meglátjuk mi lesz, nincs komoly fúrás, arra ott a fúrógép. Csak fához kell.
4 Kb. 13 éves a csavarozó, nem sokat ment, eztán se fog sokat menni.
+1 Tudom, hogy volt, olvasom a Best buy-t. De amire ez kell, arra teljesen megfelel. Komolyabb felhasználásra ott a hálózatos gép. Mivel 0 forintból javítható, ezért megjavítom, ennyit megér foglalkozni vele.

Ezek a kapcsolók vajon csak papíron erősebbek?

[link]

[ Szerkesztve ]

(#41) Stonerice


Stonerice
őstag

Sziasztok! Ez a feladat rám is vár :P.
Van egy hyundai csavarozóm amibe vettem 2 db töltésvezérlőt
21V 100A BMS 5S
(azért kettőt mert kínából és tartaléknak :) )
Vettem 18650 cellatöltőt, cellákat DC-DC(step up és step down konvertereket) és Ac-Dc konvertereket, Feszültség visszajelző ledsort.
Potis állítható ellenállásokat.
Bár ennyi lom közel sem kell, de mindig is vágytam ezekre. Aliról filléres tételek, de ha nem bír az ember magával akkor itt is lehet ám költeni ;]
Idén január végén rendeltem cuccok felétt egy hét csúszással a másikat.
Volt ami megérkezett 10 nap alatt végig követhető volt a magyar posta nyomkövetőjében is.
Viszont van ami 1 hónap és 10 napba telt míg ideért.
Van amit még mindig várok.a Liitokala töltőt és 8db cellát.
Aztán ha tetszik az élettartam majd belevágok valami nagyobb projektbe.
Szeretném méregetni majd a cella védelmi feszültségeket, illetve hogy balanszol-e egyik másik nyák egyáltalán töltés közben.

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#42) kenand válasza PHM (#39) üzenetére


kenand
veterán

Azt én sem tudom, de a hely szűke miatt gondoltam.

Egyébként igazad van, a LIDL-es barkácsgépek teljesen rendben vannak, nekem is van több...
Tavaly télen ráértem és sokat mókoltam, a Makita 12V-os ház Lithiumosításával (amikor több NiCD cella kipurcant). Sokat küzdöttem: sajna alig fér bele, egy boardot elrontottam forrasztáskor, egy cella packot rövidre zártam amikor próbáltam belegyömöszölni...
Szóval ha nem lenne 2 Makita gépem és sok halott aksim nem kínlódnék vele...
De a bejegyzést azért írtam-ismét megemlítve- mert az olcsón beszerezhető kész bontott pack (aksi + board) nagyon megkönnyíti a dolgot (csak az aksi házat kell kicsit moddolni)

Egyébként holnaptól megint van LIDL behajtó

#41) Stonerice

Komoly tervek....... cellákat itthon a jófogásról olcsóbb beszerezni

500Ft-ért vettem bontott teljesen új LG 18650 HE4 Nagy áramú 20A max 35A Ipari Li-ion cellákat
800Ft-t forrfüles változatban. (most ennyi a forrfül nélküli), de 3500 mAH-s Samsung INR18650-35E is ennyi.
(Zsolt, Nyíregyháza)

[ Szerkesztve ]

(#43) PHM válasza Gézengúz (#40) üzenetére


PHM
addikt

Az korábban linkelt kapcsolóra 16A-t ír 12V-on, míg erre 6-ot 125VAc-n.
Ez 12-14A lehet 12VDC-n.
A korábbi tűnik kicsivel nagyobb áramúnak.
Lelked rajta, csináld, ha akarod, de légy nagyon óvatos, inkább kétszer
ellenőrizz mindent, mielőtt feszültség alá helyezed a cuccot.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#44) Gézengúz válasza Stonerice (#41) üzenetére


Gézengúz
addikt

Feszültség visszajelző ledsort mutasd már, nincs kedvem, beleapplikálni feszültség mutató displayt. Köszi

(#45) Stonerice válasza Gézengúz (#44) üzenetére


Stonerice
őstag

Parancsolj! Link

(#42) kenand
Szemeztem én is a vaterán, de mire rászántam magam már csak 2000mah alatti cellák maradtak abban az időszakban.

[ Szerkesztve ]

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#46) PHM válasza kenand (#42) üzenetére


PHM
addikt

A fülhallgató csatlakozó érintkezői sajnos kilazulhatnak pár használat után.
Van viszont annál alig nagyobb, a minidinhez hasonló ipari csatlakozó.
Nem tudom a típusát, de rákérdezhetek. (Pt100 érzékelőkhöz használjuk,
ipari, illetve nedves környezetben.) Hátránya, hogy sajna biztos nem olcsó.
Lidl: Pont ezt vettem anno. A kedvezményes árát nagyon megérte.
Gondos kezekben sok évig hűséges társa tud lenni az embernek, az ipari
használatot azonban kevésbé bírja. (Különösen, ha úgy kezelik, mint a
kollégáim, tisztelet a kivételnek. Eddig 2 nevenincs, 5 Parkside, 1 Hitachi,
2 Skil, 2 Fein gépet és 3 Makita Ni-Cd akkut vágtak haza.)

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#47) kenand válasza PHM (#46) üzenetére


kenand
veterán

Köszönöm
Én csak otthon barkácsolok a saját házon, max. a szüleimnél esetleg a bátyámnál, előbb utóbb a gyermekeimnél..... Főállásban (napközben és éjszaka ) max koszorúsereket fúrok :)

[ Szerkesztve ]

(#48) ncc1701


ncc1701
veterán

Ha valaki mégsem akarna kendácsolni, akkor elég jó áron vállalnak ilyen akkuk felújítását cégek. Régi cella ki, új be, ponthegesztik, csókolom, mint a gyári. És akkor nem kell pöcsölni a toltővel, mert nyilván a gyári akku jó marad a cucchoz. És aki makitát vesz, annak fussa már a felújításra is.

(#49) Gézengúz


Gézengúz
addikt

Közben rájöttem, hogy mégsem okés nekem ez a kapcsolgatós módszer, hiszen a negatívokat is közösre kellett volna hozni párhuzamos töltés esetén.

Elővettem a 12V 1A-es tápot, kivettem a házából, kis mókolással belefért a régi töltő házába. Ezzel töltöm a sorbakötött cellákat. Kicsit erősebb, multival 12.3-at mérek rajta. Viszont!

Amikor 12V körüli feszültségnél elkezdtem tölteni, akkor néztem fogyimérőn (230-as) 8W-ot fogyasztott, ez mostanra szépen lement 1W-ra. És az akkukon is már 12.2-t mérek.

Várok még vele, hogy mennyire megy le.

Nem akarom elhinni, hogy képes túltölteni, bőven névleges feszültség alatt.

Közben a mérő már csak 0.6W-os fogyit mutat. Ez össz vissz 50mA-es áramerősség, 12V mellett.

Már csak. 0.3W

[ Szerkesztve ]

(#50) Gézengúz válasza Gézengúz (#49) üzenetére


Gézengúz
addikt

0, akkor ez, hogy tölt túl?

Egyébként a fúrón van kvarckijelző, és képes mutatni, ha lemerül az akksi, azt viszont nem tudom, hogy a határértékek, hova voltak állítva a NICD akksik esetén! Szóval hány V amikor már felvillan a piros led a kijelzőn.

Egyébként nyilván majd kimérem.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.