Hirdetés

2021. szeptember 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Hát igen...jó messzi vagyunk a nyugati "köpködött" világtól és oktatástól..struktúrától.
Ezek az itthoni fizetős ovik sulik, kint kb a labdába se rúgnának szint, már ott buknának, hogy jönne a óvó néni és mondaná, hogy az ott kérem nem gyerek biztos, ez mi a szar? Ezért a fizuért, hülye vagye?
Szóval a híg lagymatag szint.
Mivel nincs reális konkurencia...pont olyan mint az összes többi magyar cég, pénzleső szarból várat.
Az egész oktatási rendszer már a kezdetektől egy kalapszar és még nem is beszéltünk az ált gimközépfősuli egyetemről. Már rég át kellett volna venni az angolszász rendszert...jah az drága...jah kérem a stadion nem volt az? a kiszórt ingyelmilliók csokra nem az? csak inflációs tényező, minimális, lángéletű társadalmi haszonnal..mondjam hogy 21. századi magyarország...

(#2) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

Szerintem: óvoda és általános iskola esetén nem intézményt választunk a gyereknek, hanem pedagógust.

...csak én vagyok helikopter?

(#3) qqcqqc


qqcqqc
őstag

Mindkét gyerekem ugyanabba a közeli önkormányzati óvodába járt. És maximálisan elégedettek voltunk a körülményekkel. Felkészült, segítőkész, a szülőkkel kommunikáló pedagógusok, fejlesztő pedagógusok, vezetőség. Persze kell a másik oldal, megfelelő szülő. Mindkét fiút felkészítették az álltalános iskolai felvételire (zene tagozatos iskola, ének felvételi, ritmikai feladatok, stb). De ez szerintem teljesen helyfüggő, mi a főváros XIV. kerületében lakunk, és tudom, hogy a kerület más részein is máshogy működnek a dolgok. Szerintem teljesen intézmény függő. Ismerek gyereket, aki alapítványi magán oviba járt, nem volt annyira olcsó, mégis korához képest tudásban, készségekben elmaradt, DE gagyogott angol nyelven, mert a szülőnek ez volt fontos. Hát....

(#4) janeszgol válasza Sethdobaloah (#2) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Hát ez sajnos nem biztosítható.

(#5) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Lelkiekben fel kell készülni arra, hogy mindenhol fizetni kell majd. Elég nagy a pedagógushiány. Óvodapedagógusból Dunaújvárosban is tavaly 8 fő, idén 10+ fő hiányzik. Ez sok. Ezt már nem lehet a gyerekek ide-oda tologatásával eltakarni. A több bérhez pedig kell külön bevétel is, az adórendszer ugyanis nem bírná el.
És akkor a tanítókról nem is beszéltem.

Gáz a helyzet. És mi lesz itt 4-5 éven belül, amikor kimegy a pedagógusok picit több mint egy harmada nyugdíjba. Már késő amúgy. Utánpótlás alig.

(#6) HyP3b0y válasza janeszgol (#5) üzenetére


HyP3b0y
senior tag

Az hogy elbírná-e azt nem tudom (úgy érzem jó része forrásainknak amúgy se oda megy ahova kéne), de sokkal nagyobb probléma, hogy a CSOK és egyéb "legyen több magyar" programmal ezt még tetézik. Nem csak a sok nyugdíjba vonuló pedagógusok jelentenek problémát hanem az ezzel párhuzamosan növekvő gyerekek száma.

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#7) UnA válasza HyP3b0y (#6) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

A "reprodukciós ráta" növekedése minimális volt, emiatt felesleges a rettegés... ;)

(#8) HyP3b0y válasza UnA (#7) üzenetére


HyP3b0y
senior tag

Legyen igazad. De akkor akár említhetem az agglomerációs települések rohamos bővülését amit csak a közlekedési infrastruktúra sem tudott lekövetni, hát még a közintézmények. Lokálisan ez még okozhat gondot szerintem.

"ez a 3d olyan mint az űrverseny volt a hidegháborúban: sokba kerül, problémás, de muszáj csinálni, mert a versenytársak is csinálják" by JoeYi :)

(#9) koxx


koxx
MODERÁTOR

Szerinem a nem nagybetűkkel írt blog post cím.

Eladó Sennheiser GSP 600 gamer fejhallgató

(#10) aujjobba válasza HyP3b0y (#6) üzenetére


aujjobba
addikt

A "legyen tobb gyerek" politika a feloszto/kirovo rendszer sajatossagai miatt valahol ertheto, bar a hatekonysagat nem tudom megitelni.

A mindenkori dolgozok fizetik a nyugdijasok ellatasat, az egeszsegugyet, mindent.
Ha nagyon beborul a korfa (keves dolgozo + sok nyugdijas) annak ebben a rendszerben eleg problemas kovetkezmenyei vannak, konrektan osszeomolhat, vagy latvanyos nyugdijkorhatar emeles, nyugdijcsokkentes johet.

Ha nem a gyerekvallalast osztonzod, akkor a vendegmunkasok bearamlasat (migraciot) kell tamogatnod, azt meg ugye kormanyunk nem akarja (kiveve ukranok es egyeb kozeli nepek eseten).

Harmadik opcio a feloszto/kirovo beszantasa, de az meg evtizedes tavlatokban merheto csak.

Negyedik: massziv technologiai fejlodes -> szakertelmet nem igenylo munkak teljes automatizalasa -> ezzel megtermelt/megsporolt bevetelek feltetel nelkuli alapjovedelemre vagy nyugdijellatasra forditasa.

(#11) Tuib válasza aujjobba (#10) üzenetére


Tuib
aktív tag

A negyediknél arra gondolsz, hogy nagy arányban növekszik a hozzáadott érték a meglévő munkaerőn, ezzel kompenzálva a csökkenő emberszámot?

Egyébként a témához hozzászólva, én vagyok az egyik megszólított, mint magánovis csemetékkel ellátott egyén.

A mi ovinkban külön volt heti többször személyre szabott logopédia, iskolai felkészítő az utolsó évben, kis közösséges reflex torna. Az ovi nem volt nagy, a csoportok vegyes korcsoportúak, illetve SNI-s (Asperger, autizmus egyéb formái) gyerekek is voltak a csoportban. Az óvodavezető képzett pedagógus, gyógypedagógus volt, mint a többi óvónő is.
Miután laikus vagyok, gőzöm sincs, hogy most akkor a gyerekem el lett rontva örök életre vagy sem, de hogy szeretett oda járni, nyitott és érdeklődő lett, azt látom.

Ja az egyik gyerek egy évet járt állami oviba, de elhoztuk, miután azt láttuk, nem bírja a dolgot. Oda csak annyit írnék, hogy egy ottmaradó anyuka a következő évet úgy jellemezte, hogy sokat javult a helyzet miután bekamerázták a termet...

Beszéltem egyébként több ismerősömmel is, (Hollandia, UK) ott ez az alap, amiért itthon fizetek. (értelem szerint hasonló környezetben, agglomeráció, középosztály)

Viszont abban egyetértek, hogy nagyon meg kell nézni a magánovikat is, elhiszem, hogy lehetnek kóklerek természetesen.

''A szeretet az, amikor anyu látja aput a mosdóban és szerinte apu nem is gusztustalan.''

(#12) aujjobba válasza Tuib (#11) üzenetére


aujjobba
addikt

A robotoknak nem kell munkabert fizetni, tovabba hellyel-kozzel 7/24 tudnak termelni.
Ezzel felszabadul egy halom alacsonyan kepzett munkaero, cserebe bevonz par magasabb hozzaadott erteket kepviselo technikust, programozot, rendszeriranyitot, stb.
Azt gondolom a megtakaritas magasabb lenne, mint a nehany fos dragabb munkaero fenntartasa, ezt a kulonbozetet ki lehetne fizetni alapjovedelemkent azoknak, akik nem kepesek magasabb szintu munkara/nyugdijasok/stb.

(#13) parandroid válasza UnA (#7) üzenetére


parandroid
nagyúr

Annak a nagy kupac új gyereknek is szabad szemmel jól látható hányada a külföldi oktatási rendszert fogja terhelni. Ott is hasonlóak a problémák.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#14) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Caps Lock vagy Shift? Shift vs. Caps Lock?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#15) Gargouille


Gargouille
senior tag

Szerintem nem lehet állami vs. magán közt egyértelmű ítéletet hirdetni, mivel ebből is meg abból is vannak kiemelkedő intézmények, ahogyan fordítva is.

Kétgyerekes apukaként azt gondolom, hogy egy picikét túl van gondolva szülői oldalról az intézményi kérdés. Nem azt mondom, hogy nem fontos, sőt az is érthető, hogy mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének, csak mintha átestek volna a ló túloldalára.

Mikor nálunk volt napirenden az óvoda kérdés, akkor figyeltem meg, hogy nagyon sok szülő (főleg anyukák) olyan fontosságot tulajdonít ennek a kérdésnek, mintha kb. egyetemet kellene választani a gyereknek. Ha valaki, akkor én pontosan tudom mennyire fontos a megfelelő intézmény (a nagyobbik fiam auti), de még én is csak pislogtam, hogy meddig elmennek, hogy az általuk megfelelőnek gondolt helyre tudják benyomni a gyereket. Csak egy példa, nálunk a körzetes óvodában (ami konkrétan annyira körzetes, hogy arra néz a lakásunk ablaka, 7 méterre van a kerítés) egyszerűen alig tudtuk a saját gyerekeinket beíratni mert nem volt hely. Mint kiderült azért, mert sok turbóanyu direkt bejelentkezett ide a környékre, hogy körzetesnek számítson, meg már jó előre "levajazta" a gyerekének a helyet, mert valami FB csoportban kitalálták, hogy ez micsoda jó ovi (amúgy nem, teljesen átlag, semmi extra). Miközben amúgy semmi lényeges nem történt az alatt a 3 év alatt, a gyerekek legnagyobb részt játszottak és jól érezték magukat. Aki versenylovat tenyésztett az amúgy is vitte a gyerekét mindenféle külön foglalkozásra, tehát nem az óvodától kapta azt a "pluszt".

Szerintem szülői oldalról erősen túl van tolva ez az óvoda (sőt az iskola) kérdés is. Miközben persze fontos, hogy minél jobb helyre kerüljön a gyerek, de a legfontosabb az amit otthonról hoz és amit akkor kap, amikor nem az intézményben van. Én azt gondolom - a tévedés kockázatával -, hogy pont ennek a hiányát próbálják sokan kompenzálni az eltúlzott intézményválasztási kérdéssel.

(#16) Dare2Live válasza Gargouille (#15) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"egy picikét túl van gondolva szülői oldalról az intézményi kérdés"

EUs felmérések szerint MOon számít a legjobban a hova születsz. Milyen ovodába jársz. Milyen iskolába jársz. Emiatt sztem pont a fordítottja van. MOon kell a legjobban megnézni milyen ovodába, iskolába jár a gyerek és ez nagyon-nagyon könnyen el is dönti az életét.

Csak a példa kedvéért. Nem mindegy, hogy a gyerekedet matekra matek tanár tanítja vagy olyan aki örül, hogy kettessel átment értességin. És 2021ben teljesen átlagos dolog MOon, hogy nagyobb iskolában sincs matek tanár. Nem nem az osztálynak. A komplett iskolában nem dolgozik egy se.

De ha szted midegy és túl van gondolva akkor túl van gondolva.

and on the 7th day god went windsurfing

(#17) Dare2Live válasza janeszgol (#5) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ovodapedagógusból brutál a hiány jelenleg az van, hogy a fizetős ovik +30-50K nettoval elviszik őket az állami intézményekből.

A "szegény"/állami ovodát meg van/lesz pedaszisztens... a kettőt képzettésben ugye dimenziók választják el.

and on the 7th day god went windsurfing

(#18) doeeg válasza Dare2Live (#16) üzenetére


doeeg
senior tag
LOGOUT blog

"EUs felmérések szerint MOon számít a legjobban a hova születsz."

Mondjuk tegyük hozzá, vidéken, még inkább a vidéki falvakban, kisvárosokban, ahol pontosan egy ovi és egy általános iskola van, és valahol a 15-50 km körzetben lévő nagyvárosban van esetleg 1-2 gimnázium és egy 1-2 szakközépiskola, ott nem nagyon lesz megoldás (vagyis hát hogyne lenne, oktatásba kéne pénzt tenni más helyett :((( ).
Ovit, alsót, felsőt, középsulit 3 különböző településben, 4 különböző intézményben csináltam végig ezen okokból (É-K Mo., talán többet nem kell magyaráznom), nem is szívesen emlékszek vissza a 18 éves korom előtti időkre. Nem tudom hogy ezek a lehetőségek milyen irányba változtak azóta.

[ Szerkesztve ]

"Life is short. Make sure you spend as much time as possible on the internet arguing with strangers about politics +cryptocurrency and virology."

(#19) parandroid válasza Dare2Live (#17) üzenetére


parandroid
nagyúr

Lesz ez rosszabb is. Nem is olyan sokára. Jellemző, hogy 2017-es adatnál frissebbet én nem találok, akkor ilyeneket írtak: "Míg 2011-ben a 35 év alattiak aránya 16 százalék volt, ez 2017-re 13 százalékra csökkent. Az 55 év feletti korosztály aránya 10 százalékponttal, azaz 17 százalékról 27 százalékra növekedett." És ez is 2019-es hír ( [link] ), szóval már addigra is rosszabb volt a helyzet. Most valahol ott tartanak, hogy "Totyik Tamás (PSZ alelnöke) úgy véli, a most felvett 6400 elsőéves pedagógushallgatóból jó, ha 1500-an eljutnak majd a katedráig." ( [link] ). Szóval valahol 25-30%, de inkább 30% fölötti az, aki 5 éven belül nyugdíj előtt áll, de ne felejtsük el, hogy a nők 40 évesen nyugdíjba mehetnek, és ebbe az időbe a GYES/GYED is beleszámít, szóval ez szinte minden pedagógusra igaz, hiszen alapfokú oktatásban brutális a nők túlsúlya a szakmában. És a pályaelhagyókkal még nem is számoltunk. Még ha ez főleg a fiatalokra is jellemző, egyre több esetről hallani, amikor a pedagógus a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben inkább máshol helyezkedik el. Azokról nem is beszélve, akik inkább a családi vállalkozásba segítenek be, és emiatt hagyják el a pályát.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#20) janeszgol válasza doeeg (#18) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Elég baj, hogy az ember, ha nem is a legjobbat, de valami minimumot szeretne a gyerekének, és gyakorlatilag már az ovinál könnyen elbukhat a mutatvány.

Teljesen át kell alakítani az oktatást, hogy a kevés tanári számot tudják ellensúlyozni. (Sok marhaságot ki lehetne venni, de sok dolog meg kell.)
Ket megoldast latok.

1, fizetos a kozepnek es felfele, allami a tobbinek.

2, csak bizonyos iskolakbol lehet egyetemre menni, oda jutnak az igazi tanarok, a tobbinel a vegcel az erettsegi, es sehova onnan, igy oda eleg valami okj-s tanargarda. (Kulonbozosegi vizsgaval, tanfolyammal lehet tovabbtanulni.)

Az allami ovinal bevallhat az 1 fo ovono plusz egy fo segito. Utobbi etet, feneket torol, az udvaron felugyel stb, mint egy szulo.

(#21) Gargouille válasza Dare2Live (#16) üzenetére


Gargouille
senior tag

A "hova születsz"-nél azt se felejtsük el, hogy nem feltétlenül az óvoda vagy az iskola miatt van hátrányban a gyerek, hanem a családi háttér miatt. Azon pedig nem nagyon tud érdemben segíteni semmilyen iskola vagy óvoda, hogy ha otthon mondjuk olyan alapvető dolgokat sem tanítanak meg a gyereknek, hogy mondjuk kezet kell mosni wc után, vagy épp kicsapják az utcára/udvarra aztán csináljon amit akar, vagy épp a szülők viszik magukkal lopni... ne hidd, hogy ezek szélsőséges példák. És ez az, ami visszarántja az oda született (amúgy lehet jó képességű) gyerekeket, ezzel újra kitermelve a nyomort a következő generáció számára is.

A családi háttérnek, a szülőknek óriási felelősségük van. Hiába van hiperszuper iskola, ha a szülő nem foglalkozik a gyerekkel, ha nem gondoskodik róla, hogy el is járjon az iskolába, hogy napról napra készen legyen a házi feladat, hogy motiválja a tanulásra, hogy értékrendet adjon, hogy szerető közeget biztosítson számára, hogy foglalkozzon vele stb.

Nyilván van ebben valamekkora része az intézménynek is, de első sorban nem azon áll vagy bukik szerintem. Ezek a statisztikák nagyon jók arra, hogy elfedjék a tünet mögött húzódó valódi okokat (és felelősséget) és egy egyenessel összekössenek két pontot közvetlenül, elfedve azt ami a két pont közt van. Mer' az iskola rossz, nem tanítják elég magas szinten a matekot. Attól vannak elmaradva, nem mástól. Miközben ha megnézem a felnőtt generációt és véletlenszerűen kiválasztok 10 embert (mondjuk Budapesten), kíváncsi lennék vajon hányan tudnának megoldani egy másodfokú egyenletet. És vajon tényleg mekkora mértékben használjuk azokat az ismereteket a valódi életben, amiket oly vehemensen számon kérünk az iskolákon? És vajon a hiányzó ismereteket nem lehet később megtanulni, amennyiben (és amikor) tényleg szükségünk van rá? Biztos ismerős az élethosszig tanulás kifejezés.

Amiben talán nagy szerepe lenne az iskolának például, az a gondolkodni tudás képességének a fejlesztése, a kritikus gondolkodás, a logika, az összefüggések meglátása, rendszer szemlélet, döntésképesség és hasonló képességek magas szintre emelése. Sajnos ezen a téren gyakorlatilag nulla amit kínálnak az intézmények, még mindig ott tartunk, hogy teljesen felesleges lexikális ismereteket magoltatunk.

(#22) bazsi83vp


bazsi83vp
senior tag

Többágú a probléma.

Egyrészt vannak olyan gyerekek, akiknek szocializációs szinte a bányászbéka segge alatt van.
Szerintem ez masszívan a szülő felelőssége.

De a tanárok képzettsége is kritikán aluli, bár nem meglepő, egyetem alatt velük volt tele a szórakozóhely hét közben is és nem a mérnöki-/infós hallgatókkal.
Régen elindultunk 28-an az osztályban és 1 ember esett ki diszlexia miatt. Persze nem voltunk egyforma képességűek, mi többiek sem. Ahány gyerek.... Én voltam a 2. az osztályban akit elküldtek még év elején Pestre, bár hallássérültként akkor még nem értettem, hogy audiológia miatt miért IQ és egyéb teszteket csináltattak velem.

Unokaöccsnél 2 éve 20 emberből elküldött 5-t felmérésre, hogy hátha gyógypedes esetek, kevesebb dolga lenne velük alapon. Változik világ, na.

Azt nyilván nem fogja mondani, hogy esetleg a tanárképzés (is) szar, mert hát az ember kicsi közszolgája az sose hibás. :D

Persze az én tapasztalataim az általános iskolára vonatkoztak, nem az ovira. De pedagógus-pedagógus. Egykutya. Van ilyen jó képességű a tág családban is. Nyavalyog a családi bulin, hogy rendetlenek a saját gyerekei, ezt hozzák haza a suliból... Aztán leül és megissza a sörét. Másnap meg megy tanítani és az ottani rendetlenségért már a másik gyerek szülője a hibás.

Egyébként: a magánóvodának az lehet az előnye, hogy mivel picit magasabb bért kínál, lehet, hogy könnyen elküldi a rosszabb minőségű munkaerőt, illetve erősebben szűr már a felvételnél is.

[ Szerkesztve ]

(#23) Dare2Live válasza Gargouille (#21) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Azon pedig nem nagyon tud érdemben segíteni semmilyen iskola vagy óvoda"

ld korábban: "EUs felmérések szerint MOon számít a legjobban a hova születsz."

Szóval úgy néz ki, hogy de tud. Nem mindegy milyen az az oviban eltöltött 8-17, suliban eltöltött 8-17. Lehet neked fura de érdemben segíteni tud. Persze ld feljebb nem magyarországon szóval nem csodálom ha szerinted nem tud. Abból indulunk ki ami körbevesz.

"És vajon tényleg mekkora mértékben használjuk azokat az ismereteket a valódi életben, amiket oly vehemensen számon kérünk az iskolákon?"

A magyar iskola nem kompetenciát fejleszt hanem seggelést. A 16éves magyar diákok jelentős része bár fel tudja olvasni az elé rakott szöveget de nem érti mit olvasott fel. Mert arra tanították, hogy fel tudja azt szépen olvasni. Ez a cél.

"az a gondolkodni tudás képességének a fejlesztése, a kritikus gondolkodás, a logika, az összefüggések meglátása, rendszer szemlélet"

Ez moon semennyire nem cél. Ellenben tudnod kell, hogy mit látsz akkor ha belépsz egy 17.századi parasztházba. Had ne mondjam melyik a fontosabb.

and on the 7th day god went windsurfing

(#24) Dare2Live válasza parandroid (#19) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben inkább máshol helyezkedik el."

Ennek egy része anyagi: Elmegy multihoz 2* annyiért vagy burkoló/festőnek min 3*annyiért. És ha jól csinálja 5-10év múlva már 3*-5 annyit keres mindha tanárnak ment volna.
A másik pedig az, hogy ha jól akarod csinálni vmi gigantikus szívás lett tanárnak lenni. Még az új nagyon lelkes nagyon akarja tanárok is 2-3év után nekiállnak kifele nézegetni. A többi már azonnal multinál kezd...

Ami marad az a kihúzom nyugdíjig, sehova és semmire se jó réteg. Hozzánk nem vettek fel középsulis angol tanárnőt mert az angol tudásasa nem volt kommunikáció képes. Azóta is iskolában tanítja az angolt. Nesze meg is van az oka annak, hogy 8év angol tanulás után mért nem tud sok ezer itteni gyerek angolul 4 mondatnál többet elnyökögni.

and on the 7th day god went windsurfing

(#25) Dare2Live válasza Dare2Live (#23) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Egy grafikont berakok. Talán ez jobban elmondja mint amit én magyarázok.

[link]

and on the 7th day god went windsurfing

(#26) parandroid válasza Dare2Live (#24) üzenetére


parandroid
nagyúr

Oh, a nyelvoktatás mindenben a tervek szerint alakul. Képzeld el, akkor mi lenne, ha mindenki, aki kijön a felsőoktatásból, folyékonyan beszélne 2 idegen nyelvet… Így legalább ezeknek egy része otthon marad. :(

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#27) janeszgol válasza Dare2Live (#24) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Az kemeny. En alapbol ugy inditanek, hogy amelyik nyelvtanar nem toltott az adott nyelvhez tartozo anyaorszagban minimum 1 evet, azt nem engednem tanitani.

(#28) parandroid válasza janeszgol (#27) üzenetére


parandroid
nagyúr

Így is úgy fogdossák össze a nyelvtanárokat, a nyugdíj előtt állók még orosztanárból lettek átképezve, de manapság kb bárki taníthat nyelvet, így sincsenek elegen. Ahogy lassan bármilyen tárgyat taníthat bármilyen szakos. Természettudományokra ez különösen igaz. Egyszerűen nincs más alternatíva. Édesanyám áltiskolás magyar-ének szakosként tanított rajzot, történelmet, művészettörténetet, földrajzot, meg még amilyen órákra beküldték. Már a saját tárgyai mellett. Könyörögtek neki, hogy maradjon még, de a nyugdíja több, mint amennyit keresett, és tekintve, hogy választhat, hogy vagy nyugdíjat szeretne, vagy munkabért, ezért nem volt nehéz döntés. Meg már amúgy is tele volt a hócipője.

Ja, még annyi, hogy ha egy falunak van egy fizika-szakosa, a szomszéd falunak meg egy biológusa, akkor cserélgetik őket, amíg tudják. Általában nem is 2 faluban, hanem akár 30 km-es körzetben. A legnagyobb királyok a fizika-kémia, vagy biológia-kémia szakpárosok. De már a matekosok is durván felértékelődtek. Sőt, jobbat mondok: tesitanár sincs. Mindennapos testnevelés, az van.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#29) DEJVID válasza parandroid (#28) üzenetére


DEJVID
őstag

Mondjuk én azt sem értem, aki gyereket vállal ebben az országban.

(#30) Gargouille válasza DEJVID (#29) üzenetére


Gargouille
senior tag

Én például nem az országért tettem, mondhatni a gyerekvállalás függetlenül történt a földrajzi pozíciómtól. :)

(#31) parandroid válasza DEJVID (#29) üzenetére


parandroid
nagyúr

Mi kettőt is vállaltunk, aztán belegondoltunk a dologba, és kihoztuk őket Németországba felnőni. A nagyobbik 10, a kisebbik 6 éves volt. Utóbbi már itt tanult írni-olvasni-számolni is. Ennek már majd' 10 éve, eddig még nem sikerült arra jutnom, hogy valamiért rosszul döntöttünk volna.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#32) DEJVID válasza parandroid (#31) üzenetére


DEJVID
őstag

Nem csodálom.

Gargouille: Persze, hogy nem az országért. De se ovónő, se tanár, se gyerekorvos. Aztán felnő, "felnőtt" orvos sincsen. Meg lófasz se úgy általában.

[ Szerkesztve ]

(#33) UnA válasza DEJVID (#32) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

Tipp: te még nem éltél huzamosabban másik országban ;)

Az itthoni "szörnyű" körülményeket úgy kell figyelembe venni, hogy beletartozunk a legfejlettebb 40 ország közé. És emellett a még gazdagabb országokban is folyamatosan megy a nyafogás, hogy milyen szarul élnek.

(#34) D1Rect válasza DEJVID (#32) üzenetére


D1Rect
félisten

Nem tudom mi a bajod, kijutottunk a foci eb-re.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#35) Viktor0610


Viktor0610
MODERÁTOR

lÁTOM, BERAGADT A KAPSZ LOKK! ;]

Esetleg javíthatnád. Köszi. :R

(#36) Gargouille válasza DEJVID (#32) üzenetére


Gargouille
senior tag

Ha a körülményektől tenném mindig függővé az életem fontos döntéseit, akkor kb soha semmibe nem vágnék bele. Egy gyerekhez sosem ideális a: az életkor, az anyagi helyzet, a körülmények, az oktatás, a rokonság, a karrier... egyszóval sosincs "jókor". ;)

(#37) Agyturbina válasza Gargouille (#36) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

Ha ezt felismernék az emberek, nem lenne túlnépesedés a világon. :C

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#38) Gargouille válasza Agyturbina (#37) üzenetére


Gargouille
senior tag

Lehet félreértetted, arra céloztam, hogy aki tényleg gyereket akar az nem vár az ideális körülményekre, nem attól teszi függővé, hanem belevág, legyenek akármilyenek a körülmények. Valahol persze ez törvényszerű, hiszen ellenkező esetben valóban kihalnánk. :)

(#39) Agyturbina válasza Gargouille (#38) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

Nem értettem félre, csak pont az a vicces, és szomorú egyszerre, hogy igazad van. :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#40) Dare2Live válasza Gargouille (#36) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Én ennek az ellenkezőjét gondolom. Igazából az elmúlt 1000+év egyik legjobb korszakában vagyunk amikor is jó élni, jó gyereknek lenni. Aztán lehet tévedek.

Ettől még a magyar oktatás botrányos.

Szerintem sokkal inkább azért vagyunk kihalóban ezen a brutál mód túlnépesedett bolygón mert gyerek helyett az ember inkább xboxozik és ha sex kell akkor gumit húz.

[ Szerkesztve ]

and on the 7th day god went windsurfing

(#41) Agyturbina válasza Dare2Live (#40) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

Fizikai szempontból igaz amit írsz, de mentális szempontból fordított a helyzet SZVSZ. Amíg törzsi színt volt, ott lehetett a legjobb a gyereknek a mentális fejlődés területén (akkori viszonyok alapján beszélek), most pont az ellenkezője van.

Persze lehet, hogy tévedek.

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#42) E.Kaufmann válasza Dare2Live (#40) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

A nyolcvanas évek se volt annyira rossz gyerekként, persze az is környezetfüggő, ahogy most is, bár lehet, az már ahhoz a korszakhoz tartozik, amiről írsz.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#43) UnA válasza E.Kaufmann (#42) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

Mivel még egyszer már nem lehetsz gyerek, ezért nem tudsz valódi összehasonlítást tenni ;)

(#44) parandroid válasza Agyturbina (#41) üzenetére


parandroid
nagyúr

Ja, amíg a szomszéd törzsfőnök úgy nem döntött, hogy tetszik neki egy csaj a te törzsedből, mert akkor lemészárolt mindenkit, felgyújtotta a falut a 'csába, a csajokat meg vitték tenyészkancának. Vagy csak egyszerűen beleléptél egy tövisbe, aztán elvitt a vérmérgezés. Esetleg a saját törzsed rakott ki éhen dögleni, amikor egy félrelépés után eltört a lábad, és rosszul forrt össze, és már nem tudtál hasznos tagja lenni a csapatnak. Gyereket vállalni is vicces lehetett, amikor tudtad előre, hogy ha szülsz 10-et, abból statisztikailag 5 élhet egyéves koráig, 2 pedig talán megéri a serdülőkort. Persze fogalmad sem lett volna, mit jelent az, hogy statisztikailag, az oktatéás addig terjedt ki, hogy a bunkónak melyik fejével ütünk, melyik bogyó az ehető (ezt néha benézték), meg hogy ha medve, vagy tigris jön, akkor futás van, és ha nem te vagy a leglassabb, akkor nem téged eszik meg reggelire.

#regenmindenjobbvolt

Szerk.: Ja, értem amúgy, hogy mentális fejlődésről van szó, de most őszintén: mennyire lehet valaki pszichésen stabil ilyen körülmények között?

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#45) UnA válasza parandroid (#44) üzenetére


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

Az emberek többsége ma sokkal instabilabb, mert már önmagában az embertömeg egy olyan frusztráció, amivel folyamatosan küzdeni kell. És akkor még nem említettem a mókuskerék életmódot, ami folyamatos stresszes állapotot tud okozni.

(#46) Agyturbina válasza parandroid (#44) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

:DDD
Latom a végére azért meglett mit akartam írni. :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#47) D1Rect válasza UnA (#45) üzenetére


D1Rect
félisten

"Az emberek többsége ma sokkal instabilabb, mert már önmagában az embertömeg egy olyan frusztráció, amivel folyamatosan küzdeni kell. "
Mire gondolsz pontosan?
Szerintem is rosszabb az átlag pszichés állapota minél nagyobb a város ahol él, de én más okokat gondolok mögé.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#48) E.Kaufmann válasza UnA (#43) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Amire vágytam gyerekkoromban, pl zsebtv, videókamera, walkman, számítógép, most mind megvan, még ha pl mobiltelefonba építve is. Jobb lett tőle? Nem.
EÜ akkor is lepusztult volt, most is, antibiotikum és védőoltás ugyanúgy volt, rendes antivirális szer ugyanúgy nem, a miki egeres sebtapasz alatt szerintem ugyanúgy gyógyul egy gyerek sebe, mint régen a leukoplast alatt, ugyanolyan rossz most is betegnek lenni, sorolhatnám még. Ugye gyerekként nem voltak nagyon fontosak a közügyek és a politika. Utóbbit jobb most is hagyni a fenébe ;]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#49) Dare2Live válasza E.Kaufmann (#42) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

az se. már volt oltás(nem halt meg vmi nyavajába minden 3.gyerek), nem éheztünk, volt könyv, áram, vezetékes víz...

mostanra már a zene/film.... is elérhető és míg én 21évesen repültem először akkor is munka miatt az 5éves fiam már simán. És had ne mondjam nekem mi volt egy lego kb elérhetetlen vágyálom a kisfiamnak meg dobozzal van. És összességében még kevesebbet is dolgozunk mint a szüleink.

Más világ van.

and on the 7th day god went windsurfing

(#50) Dare2Live válasza E.Kaufmann (#48) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Nem lett neked jobb az, hogy bármikor olyan zenét hallgatsz amit csak akarsz? Filmek/sorozatok végtelensége érhető el gombnyomásra? A szeretteidet bármikor felhívhatod?

Mi a 80as években egy 3000fős faluban laktunk. A faluban 4db telefon volt. Polgármesteri hivatal, posta, orvos, pap.

Én emlékszem az első Guns and Roses CDmre. 4.800Ft volt. Vmikor 1996 fele. Tudod mi volt akkor 4.800Ft?

Vannak évek amikor fotók sincsenek rólunk. Kár. Video aztán 0. Tényleg 0. :(

és sorolni lehet.

Szóval szerintem sokkal jobb, hogy van "mobiltelefon".

and on the 7th day god went windsurfing

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.