Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
válasz janeszgol #50 üzenetére
Nincs abszolút igazság, így megítélni sem kell.
Egy ember boldogsága millió dologtól függhet, de azt látni kell, hogy vannak dolgok amik könnyen keresztbe tesznek, akár a lehetőségnek is.
Ha ezeket eltünteti az ember a kepletbol, akkor már sokkal egyszerűbb a dolog.
Ha viszont eleve úgy neveljük a gyereket, hogy esélye se legyen, az azért problémás. Mégha ez nem tudatos akkor is.[ Szerkesztve ]
-
-
nevemfel
senior tag
Micsoda indoklás az, hogy "nagy bajuk nem lesz"? Ha nem tanítják őket, nem értékelik a teljesítményüket, nem ösztönzik őket arra, hogy próbáljanak okosabbá, jobbá válni? Persze, nagy bajuk nem lesz. Legfeljebb tömegesen elhasalnak az érettségin, vagy megbuknak. Nagy kaland!
[ Szerkesztve ]
Rally against apathy draws small crowd
-
Dave™
nagyúr
válasz #90088192 #46 üzenetére
Az én kislányaim boldogok, amiért aktívan teszünk is, és számomra nem is kell nagyobb elismerés, mint amikor magától jön megölelni, és elmondja, hogy mennyire szeret, meg anyát, meg a hugiját is. Ennél többet egy apa szerintem nem is kívánhat, csak folytatni kell ezt az utat.
Balázs - ha egyre gondolunk - autista, semmi értelme nem volt idekeverned, hacsak nem vagy te is autista, de igazából akkor sem. Ahogyan annak sincs sok értelme, amit csinálsz (janeszgollal együtt), mert véleményed persze lehet, de kívülállóként ez a fajta magabiztosság inkább kontraproduktív, mint előremutató.
-
buherton
őstag
Egyetértek abban, hogy a szülői nevelés a legjobb dolog, ami a gyerekkel történhet. Ha ez megvan, akkor lehet foglalkozni, hogy a gyerek hol máshol tölti az idejét. Itt jön a képbe a bölcsőde, óvoda és az általános iskola alsó osztálya, amik jelentősen befolyásolják a gyerek személyiségét.
A nagyobbik lányunk járt bölcsibe és nem volt különösebb problémánk velük. Feltéve, ha az eredeti gondozók voltak éppen szolgálatban. Ők rendezték a gyereket ahogy azt kell: napirend, asztalnál evés, szociális kapcsolatok (már amennyire fejlett ebben a korban...), játék kint és bent. Főleg az idősebb gondozó volt, aki tartotta a rendet a gyerekek között.
Most már óvodába jár és elégedettek vagyunk az ovival. 3 óvónő van 17 gyerekre. Mindennap úsznak, rendszeresen kirándulnak (kedden a Hamupipőkét nézték a Nemzeti Táncszínházban), rendszeres játék van. És ami fontos, hogy a játékkal egybe kötött fejlesztések is folyamatosan mennek. Voltunk óvodalátogatáson már akkor meggyőztek, hogy valódi óvónők dolgoznak ott. Az idei COVID-os leállásban bébiszitternek kértük fel az egyiket óvónőt, így beleláttunk a munkájukba. Öröm volt megtapasztalni.
Szerencsére a nevelésben is hasonló elveket vallunk az ovival. Egyszer az egyik óvónénit elkísértük egy darabon és egyszerre pont ugyanazért toltuk le a lányomat (belevágott a szavunkba). Az ovilátogatás alkalmával is pont azt mondták ki hangosan az óvónők, amit gondolok (nem kell már az a cumi, nem akarom, hanem kérem, stb.).
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Nem azt mondtam, hogy nem kell őket tanítani, de ha az átlagosakat 70%-on tolod, a tehetségeseket meg 130%-on akkor az sokkal jobb. Egy átlagosnak ha nem nyomod a fejébe hogy i = gyök(-1) semmi sem történik, soha nem fogja használni. Ha egy kivételes gyerek "elkallódik", vesztettél egy potenciális Nobel-díjast.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
Dave™
nagyúr
válasz janeszgol #61 üzenetére
Tapasztalatból? Sokat informálódtam az ovinkról, beszéltem az intézményvezetővel, az óvónénikkel, szomszédokkal a tapasztalataikról, megismertem a módszertant, voltam szülőin, így látom hogyan működnek. Veled meg Agyturbinával ellentétben én nem gondolom magam mindenkinél okosabbnak, csak szeretném ha tudatosulna, hogy tévképzeteitek vannak az óvoda szerepéről (illetve elsősorban Agyturbinának, te csak azért álltál belém, mert szerinted lenéztem). Csináljátok mindezt úgy, hogy sok közötök nincs a témához egy elvont elméleti síkon kívül. És akkor jön a klasszikus "nekem azért nem lesz gyerekem, mert A) ez egy gonosz világ, B) nincs rá időm meg a többi (amit egyébként senki sem kérdezett, ez mindig csak ilyen passzív védekezés tök feleslegesen, nekem teljesen mindegy hogy ki szeretne gyereket és aki nem miért nem). Nem kell mindenben kényszeresen véleményt nyilvánítani, főleg alapok nélkül. Ha van gyereked és úgy mondod hogy nincs szükség az óvodára ebben a formában ahogy van, akkor ott van miről beszélgetni, pl. megkérdezném, hogy nálatok nincs-e igénye a kicsinek a többi gyerek társaságára, nem zárkózott-e stb. De így miről beszélgessünk? Hogy szerinted mi a baj az óvodai képzéssel? Komolyan?
-
janeszgol
félisten
Es ezt honnan tudod ilyen magabiztosan? Kepzeld el letoltam az otthoni tanitast es leckeztetest egy alsossal. Te csinaltad? Nem? Bocs kivulallo vagy.
Voltal oviban? Ez jo. Nekem muterom 40 evig volt ovono es intezmenyvezeto is. Szerinted hanyszor jartam be hozza? Neha meg felnottkent is. Szerinted hanyszor hallgattam a szakmat? Megsem mondom masra, hogy kivulallo.
Az egyik kozos ismerosom Dunaujvarosban intezmenyi fonok.En ilyet mondtam, hogy nem kell az ovi? Nekem nem remlik.
Itt egy szamomra erdekes forumjegyzet, amit nem fogok hagyni, hogy elvedd ettol a kedvem. Ha jol olvastam a nagyobbik gyereked most lesz ovis. Ez a tapasztalat?
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz janeszgol #64 üzenetére
Nem, én 3+ éve nevelem a nagyobbik, és 10+ hónapja a kisebbik kislányom, plusz nagybácsi is vagyok (11 éves). Mint írtam Agyturbina borította a bilit nálam a nem kell az ovi vonalával, te pedig beálltál mögé, mert szerinted bántottam, és valamiért úgy érezted meg kell védened (?). Ugyanazt tudom mondani továbbra is, hogy az óvodára szükség van, de nem a szülői nevelés helyett, hanem mellett, az elméleti síkot beszéld meg Agyturbinával, én maradok a gyakorlatin.
ui: az anyukám óvónő vonal kiválóan illik a topik színvonalához, emlékszem is amikor az oviban anno ment a nagyotmondási verseny, hogy kinek milye mi, igazi nyertes sosem volt. Most sincs.
-
Zolaash
senior tag
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy amíg a nejem itthon volt a kislányommal, addig elvégzett egy dadusképzőt. Ennek a gyakorlati részét abban az óvodában töltötte, ahová szerettük volna beíratni a gyereket.
Így volt a csoportokban, látta gyerekeket, a dadusokat és az óvónőket is élesben.Abba a csoportba került a kislányom, ahová a nejem szerette volna, és nem csalódtunk. A babócám szeret járni, szereti a csoporttársait, a dadust, és a két óvónőt is. Az óvónők hivatásuknak tekintik ezt a melót, nem csak elütik a 8 órát, sokat foglalkoznak a gyerekekkel.
És de, kell az ovi, kell szocializálódni. Tanulnak egymástól rosszat is nyilván, de gyereknek gyerek a pajtása.
[ Szerkesztve ]
Rip and tear
-
janeszgol
félisten
Bocsanatot kerek!
En csak csatlakozni akartam a poszt irojahoz,hogy szerintem is nagyon fontos az ovi. De az egyik legmellozottebb lett. (A bolcsit nem tudom, sosem voltam bolcsiben, nincs ismerosom sem onnan.)
De amikor mar a ceruzat, az ollot is az ovonok veszik, az felduhit. Ennyire nem szamit a gyerek?Meg amikor kitalaltak kb 15 eve, hogy nemely problemas gyereket is tegyenek a csoportokba, mert sokat tanulnak az egeszsegesektol. Teljes kudarc, raadasul az ovonok akkoriban nem voltak ezekre a gyerekekre kikepezve. A vegen felborult az irany. Az ovono energiajanak tobbseget ez a par gyerek vette el.
Persze a tanarok benyomatjak oket a fogyiba, es kesz. De azt elvartak, hogy minden gyerek folyekonyan tanuljon meg olvasni az oviban.
Hat ez nem igy mukodik. Van olyan gyerek, de ovis korban meg nagyon szerteagazo a gyerekek ertelmi kepessege (amit kesobb behoznak a lemaradok).Az alapja lenne mindennek az ovis korszak, de csak tragyazva van, ontozve nincs. Ez a baj.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Ha egyszer fejbe rúgtak, és tudod hogyan lehet megelőzni, akkor elmondom másnak is hátha.
Az ember megnyilvánulása sosem a másik emberről szól, hanem saját magáról, kivetules. Ha azzal vadolsz, hogy túl magabiztos vagyok, akkor el kell gondolkozni, TE miért gondolod, hogy TE magabiztos lehetsz.
Majd ha a gyereked 30 éves lesz, és nem függ semmilyen szeren, nem a 3.dik válás után van, vagy éppen az 5. véletlen gyerek után, akkor várom a magabiztos éned, addig nem fogadom el érvnek.
Legyen szerencséd, de ahogy látom te sem tudod mit csinálsz, mert nem tudhatod, csak a random lottó játék.
UNA a döntő bíró, neki elhiszem, hogy van tapasztalata. -
törölt tag
Ugyan azt a nyelvet beszéljük?
Mutasd meg, hol írtam, hogy nem kell az óvoda. Annyit írtam ebben a formában nem látja el elgesegesen a feladatát.
A tapaSztalatom annyi, hogy középsős koromban a helyi agresszor/pszihopta páros, aki nálam idősebb volt, levetkoztette a lányokat, és bemutatót tartott velük, sőt az egyiknek meztelen seggel le kellett csúszni a csúszdán.
Érted én voltam 5 éves, és tökéletesen emlékszem erre. Ja a vetkőzött csajok között volt a csávó saját húga is.
Szerinted, a tapasztalatod szerint erre van szüksége az adott korcsoportban? -
Dave™
nagyúr
válasz #90088192 #69 üzenetére
Nem tudom mi lesz 30 év múlva, de ha mindenki így állna hozzá, akkor kihalna az emberiség. Senki sem látja a jövőt, ha mindent tökéletesen csinálsz is nagyon félremehetnek a dolgok, és ha semmit sem, akkor is alakulhat jól, nincs tökéletes recept. Nálam az elsődleges motiváció a családra, hogy a miénk nem volt jó, így igyekszem elkerülni azokat a hibákat. Ha abból indulok ki, hogy ha a szüleimnek sem sikerült, nekem sem fog biztosan, akkor esélyt sem adok a két kislányomnak az életre, így legalább az esélyük megvan, én pedig szülőként megteszek mindent, hogy boldogok legyenek, és bízom benne, hogy sikerül. Ennyit lehet tenni, de senki sem fog biztosítékot adni, hogy ez a végén sikerül is, viszont ha meg sem próbálsz végigmenni ezen az úton, akkor nem tudom miről beszélsz, ez számomra továbbra is csak önigazolás.
mutatom, hol:
Nekem egy elvárásom van csak, minél messzebb legyen tőlem.
Az óvoda intézménye a dolgozó nők miatt jött létre, ahogy a bölcsőde is.
Sajnos ez egy elég elnagyolt faragast eredményezett már az első generációk esetén is, és ebből a mintából próbál a következő generáció egy újabbat felnevelni.
Egyre nehezebb, és egyre "érdekesebb végterméket" állítva elő.
Aki még neveli a gyerekét az igen komoly problémákba fog belefutni ha a gyereke óvodába megy. Sajnos.Ami hiányzik az ember palánta felnevelesehez az az 1:1 Ben való foglalkozás. Ezt tömeges óvóhelyek Nem tudják/akarják megoldani. Így meg az ember palánta kitől tanul? Hát a másik ember palántátol.
És ugye a legnyomulosabb/agresszív/szociopata aki vezetni akár, és Tanít. Mi lesz ennek az eredménye úgy, hogy nincs megfelelő 1:1 időtöltés a valódi Tanítóval.Totális tévképzet.
És azért, mert történt valami a te óvodádban évtizedekkel ezelőtt, aminek nem lett volna szabad levezeted, hogy minden óvoda rossz? Úgy, hogy ráadásul közben másik földrészen élsz? Ez így logikusnak tűnik? Az időről: mindenkinek 24 órája van egy nap, szóval engem nehéz lesz meggyőzni a nincs rá időm dologról.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz #90088192 #70 üzenetére
A tapaSztalatom annyi, hogy középsős koromban a helyi agresszor/pszihopta páros, aki nálam idősebb volt, levetkoztette a lányokat, és bemutatót tartott velük, sőt az egyiknek meztelen seggel le kellett csúszni a csúszdán.
Ja és akkor te is ezt csinálod azóta, hiszen tőlük tanultál a logikád szerint. -
törölt tag
Szerinted, hány vagány fiú követte őket.... Aztán mi lett?
A fovezer lelépett Angliába, mert az alvezerrel osszevertek valakit úgy ,hogy nem akarod tudni.
Alvezer börtönbe ment, és megkattant, a fovezer meg besugokent üzemel, mert egy drog üzlet miatt volt a verés.
A csajok felé, olyan trauma után, képtelen normális párkapcsolatra, igen komoly bajok vannak a fejben.
És érdekes módon ezen emberek igen sok másikat inspiráltak, és terrorban tartottak. Mert ugye óvoda/iskola össze vagy velük zárva, egy faluban laktok.
Hidd el volt nekem is olyan korszakom amire nem vagyok büszke. És elég sokat közre játszott ezekben, ezen élmények.Kihalna az emberiség???????
Biztos vagy benne????????
Eddig sem gondolkoztak, ezután sem fognak, meg 5 percet sem tudnak előre gondolkozni.Leírtad világosan egy önnön érdek miatt akarsz családot, mert te majd kijavitod, közben nem tartasz önvizsgálatot.
A berögzült viselkedés formájától szinte lehetetlen megszabadulni. Nagyon nagy az esély akaratod ellenére rossz mintát adsz át. Nem tudsz vele mit csinálni.Pont itt a baj, a gyerek nem hülye, olyan dolgokat is másol belőled amit észre sem veszel.
Vagyis saját boldogtalansagod próbálod egy gyermekkel kompenzálni. Szerintem meg önző elgondolás, pont a fent leírtak miatt. Minél sérültebb az egyén aki gyereket vállal annál nagyobb az esély a tradíció folytatására.
Nézz körbe, lásd a kirakat embereket, kirakat életeket mindenhol. Nézd meg hogyan ível felfe a droghasználat az öngyilkosság, az agresszív bűncselekmények száma, a közúti agresszió.... Ez nem magától jött, ezt Mi emberek teremtettük meg, és folytatjuk.
Erről van szó ebbe a környezetbe kell a gyereket árral szemben uszatatni a pocegodorben. Menni fog?????
Én tudok magamról nekem nem menne.[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz janeszgol #67 üzenetére
"...azt elvartak, hogy minden gyerek folyekonyan tanuljon meg olvasni az oviban."
Ezt már kétszer is leírtad, de nem is értem, honnét jön. Kifejezetten ellenjavallt, hogy a gyerek írni-olvasni tanuljon iskolás kora előtt. Betűfelismerés, egyszerű betűírás (nevét, meg egyszerű szavakat, mint apa, anya) más kérdés, de ez inkább csak móka, mindenféle formai, vagy minőségi követelmény nélkül, és még így is szigorúan opcionális.p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
janeszgol
félisten
válasz parandroid #75 üzenetére
Nehany altalanos iskolai oktatotol.
-
parandroid
félisten
válasz janeszgol #76 üzenetére
Ha az idézőjelben szereplő tagmondat így valóban elhangzott (csak remélem, hogy valamit félreértettél), akkor ezúton üzenem nekik, hogy szakbarbár idióták. Név, cím a szerkesztőségben.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
janeszgol
félisten
válasz parandroid #77 üzenetére
Nem. Dunaujvarosban voltak szakmai megbeszelesek ovonok es oktatok kozott, amiken anyam mindig reszt vett. Ott hangzott el.
Hogy ma is vannak-e meg ilyenek azt nem tudom, mivel muterom het eve nyugdijas. -
parandroid
félisten
válasz janeszgol #78 üzenetére
Óvodapedagógus-képzésnek nem része az írás-olvasás oktatás módszertana, tehát teljesíthetetlen elvárás. Nyilván mindenhol vannak idióták, miért pont tanítók között ne lenne, de az kizárt, hogy ez rendszerszintű hiba lenne. Pedagógia programot (akár az óvodáét, akár az iskoláét) azért megnézném, hogy pontosan mi szerepel benne, amikor ilyet hallok. Bár az esetek nagy részében ez félreértésen, vagy elszóláson alapul.
p
[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
válasz parandroid #79 üzenetére
Egyszeruen kisebb energiat akarnak a gyerekbe feccolni, gondolom onnan jott az otlet.
Ezeken a megbeszeleseken vilagosan latszott, hogy bizony nehany tanito nem tudja mit csinal az ovono, sot egy kicsit le is nezik oket.
Peldaul a kerdes, hogy az ovono pedagogusnak tekintheto-e?Kisvaros Dunaujvaros, a (regi) ovonok es tanitok ismertek egymast, termeszetesen nem mindenkit.
-
janeszgol
félisten
Az egymas kostolgatasa kozben atleptunk egy fontos ponton. Ki lehet a gyerekkel a csoportban?
Eloiras szerint az ovono 6.5-7 ora lehet csoportban.
Muteromeknal plusz szabaly volt, hogy dajka nem maradhat egyedul a gyerekekkel (ez logikus).Ket ovono tudja egymast valtani. De egy? A kormany tervezte, hogy kisegitokkel kell betomni az ovonohianyt. Egy ovono egy kisegito per csoport.
A kisegito csak feneket torolhet, reggeliztethet, ebedeltethet uzsonnaztathat, es egyeb hasonlo tevekenyseget vegezhet.
Hat meglatjuk mire lesz ez eleg. Ahol lehet probaljak 4 oraba visszacsabitani a nyugdijas ovonoket. De igy is oriasi a hiany ovodapedagogusbol. -
Hintalow
senior tag
Az ovi jó, a gyereknek kell a közösség. Én kifejezetten magamnak való, csöndes gyerek voltam, de szerettem az ovit, pedig sima lakótelepi x+1-ik tucatintézmény volt. Néha elgyepáltuk egymást a rollerrel (vagy ami a kezünk ügyébe került) aztán játszottunk tovább Jó buli volt
Azóta már a fiam is iskolás, neki is jó volt az ovi, sokat fejlődött a szocializációs készsége.Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.
-
parandroid
félisten
válasz janeszgol #82 üzenetére
A jelenlegi pedagógusok 2/3-a 10 éven belül nyugdíjba vonul. Ha nyugdíj mellett vissza akar menni, akkor választhat, hogy nyugdíj, vagy fizetés. Mondjuk mindegy is, mindkettő alapján akár éhen is dögölhet. Ez alapján meg lehet nézni a pályakezdők számát is. Óvodapedagógus pálya mindig is csak egy drága hobbi volt Mo-n, nem fenntartható életpálya, pláne nem stabil megélhetés. Bölcsődei gondozónő még viccesebb, ők mennyit is keresnek, a minimálbér felét, kb?
p
-
Tikakukac
titán
Nem tudom mi lesz 30 év múlva, de ha mindenki így állna hozzá, akkor kihalna az emberiség.
Elnézve hogyan haladunk ez amúgy is teljesen reális forgatókönyvnek tűnik. Személyes véleményem pedig, hogy amúgy az univerzum lehet nyerne vele.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
törölt tag
válasz parandroid #84 üzenetére
Ennyit ér a saját gyermek jövője, mint haszon állatot a legkisebb egységáron termelik ki, hiszen abból lesz a jó adózó (rabszolga a gyárban...)
-
törölt tag
válasz parandroid #84 üzenetére
Azért a pedagogus nyugdijbol nem halsz éhen. Szarul kezdenek fizetéssel, de 40 év bejelentett és leadozott év után bőven átlag feletti nyugdíjuk van. Értsd 250k körül simán. Mármint akik mostanában mennek nyugdíjba...
-
parandroid
félisten
válasz #42431471 #88 üzenetére
Ja, az úgy éhen nem halni pont jó. Mondjuk a kezdők nettó 150-jéhez képest tiszta luxus. Párom 2012-ben nem keresett 100k-t óvodapedagógusként, akkor volt olyan 15 éve a szakmában. Ha beleszámolom az inflációt (nem a hivatalosat, hanem a valósat), akkor sok minden nem változott, sőt.
p
-
törölt tag
válasz parandroid #90 üzenetére
Most mit mondjak erre, majd ketszerese a median nyugdijnak.
Hobbiból dolgozik az összes pedagógus, de a nyugdijuk pont nem rossz országos viszonylatban :) Az abszolút vasarloeron nem akarok vitatkozni, nem hinném hogy nagyon mást gondolunk. Csak ehenhalas nem itt kezdődik. -
törölt tag
Nézd en orulnek a legjobban ha a feleségem nem aprópenzert jarna dolgozni. Hol írtam hogy örülök a helyzetnek? Tág családban van vagy 6 pedagógus különböző szakaszaiban az életnek. Latom mivel jár. De amíg elmennek ennyi pénzért dolgozni, ennyit fognak kapni. Ha majd osszeomlik a rendszer lesz változás is.
-
Huntszy
tag
Nem csak a pedagógus kap ennyit hanem mindenki aki közfoglalkoztatott és nem a patkó alakú üléssorban ül.
Szűk családban rokon 3 éve kezdett kardiológus rezidensként, a fizetése alig volt több mint feleségem bolti eladói fizetése. Persze tudott pályázni ösztöndíjra amit minden rezidens meg is kap, csakhogy az nem fizetés hanem ösztöndíj ezért egy csomó feltétele van: pl végig kell csinálnod, ha nem teszed le a szakvizsgát vagy elköltözöl külföldre akkor 1 összegben ki kell fizetned az összes ösztöndíjat amit kaptál, maximum egy évet csúszhatsz a rezidens képzéssel (ergó gyerekvállalást felejtsd el amíg nincs meg a szakvizsgát az pedig 6 év egyetem után további minimum 3-4 év) stb stb stb. Nemhiába azok a rezidensek akik többedik generációs orvosok (értsd. anyu, apu stb is az) nem igényelik az ösztöndíjjat, megvannak a havi nettó 180-ból mert úgyis tápolják őket otthonról és nem éri meg a kötelezettségeket. Aki viszont nincs ilyen helyzetben annak be kell vállalnia, hogy ha nem akar éhenhalni akkor el kell adnia a lelkét az intézménynek.
Persze ha mindent összeadunk amit kapnak akkor többet keres rezidensként mint egy bolti eladó, de mivel a nagy része nem munkabér hanem ilyen olyan címszó alatti juttatás ezért mindent is hozzákötnek.
Ez van ma, tök mindegy mivel foglalkozol csak ne legyen közöd az államhoz. Tök mindegy, hogy mivel foglalkozol, ha az állam foglalkoztat akkor sok jóra nem lehet számítani. -
Nem azt mondom, hogy ne keressen többet egy kezdő orvos, de egy doki pár év alatt olyan kapcsolati hálót épít ki, ami megfizethetetlen, nekem IT-sként esélytelen, ill. magánpraxisban, ha eljut oda, de miért ne jutna, meg annyit keres, amennyit nem szégyell.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Darmol
senior tag
A teljesség igénye nélkül:
Az "Én is tudok beszélni" című rettenet elavult. Az egy dolog, hogy a "Mit csinál a bácsi? Reszel."-nél legtöbb szülővel ellentétben még meg tudtam mutatni csemetémnek mi is az a reszelő, és mi a reszelés.
De honnan a túróból szedjek zacskós-tej tartót? Ha nem mutatom meg neki, szerinted majd egy stilizált rajzról tudni fogja egy három éves mi az és mire való? Nehéz lenne aktualizálni legalább a kirívóbb képeket?
Rajta az Oktatási Hivatal billogja. Már ebből látszik mennyit ér a rendszer.
Kaptunk felmérő kérdőívet, hogy milyen szinten áll a gyerek beszédtudása. Ha jól emlékszem "csak" két mondatnál javítottam ki a fogalmazási hibákat, és "csak" egynél írtam, hogy nem értelmezhető a kérdés.
De úgy általánosságban a mondatok meglehetősen magyartalanok voltak.
Úgy voltunk vele nem árt a gyereknek, ha szakember foglalkozik vele. De ha tudtuk volna, hogy ez a színvonal kétlem, hogy hozzájárulok a "fejlesztő foglalkozáshoz".
Március 15.-én általános gyakorló feladat, hogy határozza meg a gyerek, melyik kép tartozik az ünnephez.
Tényleg értelmeznie kell tudnia egy maximum öt éves gyereknek a nemzeti öntudatot?
Egyéb gennyes dolgokat nem akarok felhozni.
Maximálisan egyetértek, hogy általában a szülőknek többet kéne foglalkoznia a gyerekével. De ne tegyünk már úgy, mintha a mostani hivatalos hozzáállás a gyerek érdekeit tartaná szem előtt. Azt, hogy manapság az országban súlyos retorziókkal kell szembenéznie azoknak, akik egy kicsit is alkalmazkodni próbálnának a gyerek tudásához, gondolom nem kell bemutatni azoknak akik nem csak kormánypropagandából tájékozódnak. Fejétől bűzlik a hal.Aki azt mondja "nem tudom elhinni az igazságot" az naiv. Aki azt mondja "nem akarom tudni az igazságot" az ostoba. Aki azt mondja "az igazság tilos" az gonosz. Aki azt mondja "én határozom meg az igazságot" az beteg.
-
Narxis
nagyúr
Úgy tudtam a gyerek az közjószág, egy bölcs ember mondta de már nem emlékszem, hogy ki...
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
válasz parandroid #100 üzenetére
Vicces dolog ez a szülő mondja meg az állami tankönyvek és az egyházi fenntartású iskolák világában a választható erkölcstan és hittan órákkal karöltve.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
törölt tag
Azért ezt ide biggyesztem, érdemes elolvasni, mit is jelentene egy igazi ember központú pedagógiai szemlélet.
Csak a tisztán látás kedvéért 60db gyerek fér be minden évben.
Mi van a többivel? -
Narxis
nagyúr
-
Karenina22
újonc
Kicsit elmaradtam, elromlott a gép, azzal küzdöttem kicsit, de már a javulás útjára lépett.
Még nyár elején volt egy kis "bemelegítő" szülői értekezlet a leendő elsősök szüleinek a suiban, ahová bejárok. Inkább csak amolyan iskola-előkészítő szülőknek. Ott megkaptuk az utasítást, - igen, a szülőktől kaptuk meg - , hogy "semmiféle gyakorolni valót ne adjunk, mert ők erre nem érnek rá, tanítsák meg az iskolában".
És az iskola meg fogja tanítani. Meg fogja tanítani? Áááá.Leadjuk az anyagot.
Azok a gyerekek, akik jártak iskola-előkészítőre, foglalkoztak velük, jó eséllyel megugorják ezt, ez kb az osztály 20%-a, a többiek lemaradnak sajnos.
Nagyon fontos az otthoni foglalkozás, nemcsak a feladat miatt, hanem a szülő-gyermek kapcsolat ne abból álljon, hogy "mi történt, , "semmi", mi volt az ebéd a menzásn, stb, hanem szülőként is jó hatással van az emberre. Ha nekünk nem segítettek otthon - nekme sem - akkor mi tegyünk ezt meg. A gyrekeknek nem kütyük, drága dolgok kellenek, akkus Mercedesz (erről még írok majd), hanem egy szülő , aki odaül a gyermekéhez. Ahhoz, akikre annyit várt talán, akit szeret remélhetőleg.
És igen, akivel foglalkoznak, akire odafigyelnek, akiknek jó könyveket adnak a kezébe, az a gyermek fejlődik.
Nem cél, hogy zseni legyen, de az igen, hogy boldoguljon az életben, hogy meglegyenek az eszközei ehhez.Karenina
-
Huntszy
tag
válasz Karenina22 #105 üzenetére
"semmiféle gyakorolni valót ne adjunk, mert ők erre nem érnek rá, tanítsák meg az iskolában"
És nem elég, hogy azon kívül, hogy megcsinálta nem hajlandő többet foglalkozni a gyerekkel, még ki is mondja, sőt mi több ezt gondolja normálisnak, ezt követeli meg?
Bicskanyitogató.
Aztán gondolom majd 4-5 év múlva jön a sírás, hogy nem lehet a kölyköt kirobbantani a Fortnite elől, indulatkezelés gondjai vannak, nincs társasági élete és amúgy segghülye aztán mikor az 5. előléptetését ünnepli egy céges bulin mert csudijól megy a karrier akkor arról panaszkodik, hogy a mai fiatalokkal mennyire nem lehet bírni és az ő mostmár tini gyereke is milyen link.
Bicskanyitogató (hogy mást ne mondjak mert nem akarok a fejemre egy bannt). -
Karenina22
újonc
Pontosan. Bármily hihetetlen, de szülő van a legtöbbet a gyermekével Mostanában lett divat az, hogy a szülők mindent rátolnak az óvodára vagy az intézményre: javítsák meg a gyereket, oldják meg a problémáját. És elnézést azoktól,akiknél nem így van, de sajnos ők vannak kevesebben. Az egyre nagyobb feladatot kell egyre kevesebb emberrel, jó esetben szakemberrel megoldani. Lehetetlen.
Karenina
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Modding és elektronikai kérdések
- Netfone
- További aktív témák...
- Xbox One S 1TB
- Sony WH-1000XM3 aktív zajszűrős bluetooth fejhallgató
- Dell G15 5530: Az új erőmű a kezedben! 32 GB változat
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- Lenovo Thinkpad T470 / I5 7300U / 8GB Ram / 250 GB SSD / 2-3 órás akku / Világító bill. / Garancia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest