Hirdetés

2019. október 20., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Hannibhál


Hannibhál
(őstag)

Tárolókapacitás és adatátviteli sebesség? Jah, és a cunamikat hogy viseli? ;]

trust me, i'm finally an engineer:)

(#2) Tiszteletes


Tiszteletes
(tag)

" azóta pedig fejlődött a technológia " vagyis mire tömeggyártásba kerül a termék. (Már ha nem réteg igényeket kívánnak kiszolgálni), egy nagyon drága termékkel, akkor a közgazdászok nyomására a mérnökök megtalálják a módját, hogyan lehet jelentős mértékben rontani az írási-olvasási ciklusok elviselését a cikkben írt érték töredékére...

Miért... vagytok... gyengék???! Játtszatok!!!

(#3) csiki_89


csiki_89
(csendes tag)

Ha megfelelő méretűt és gyorsaságút képesek lesznek készíteni, akkor nagyon megszedheti magát a fujitsu. Modjuk ha azt írják dram sebbeségű, akkor azzal nem lesz gond. Jó is lenne ha jönne valami ssd alternatíva, h lejjebb vigye az árakat.

(#4) bteebi


bteebi
(addikt)

Hogy szén nanocsövek? Na akkor ez a mostani SSD-knél is legalább egy nagyságrenddel drágább lesz :Y. Ez persze amiatt nem lesz eleinte akkora probléma, mert 32-64 GB-nál aligha lesz nagyobb eleinte :P. Ettől függetlenül persze várós :). Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e belőle bármi, és ha lesz is, akkor vajon meg tud-e majd ragadni a piacon.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#5) tzolosch


tzolosch
(csendes tag)

Arra leszek kíváncsi hogy milyen indokkal fogja az Intel tovább erőltetni az Optane-t ha ez befut

(#6) BiP válasza bteebi (#4) üzenetére


BiP
(veterán)

Én nem is az SSD, hanem inkább a mobilok, tabletek vonalán látok potenciált. Vagy pl. a kamerák, fényképezők világában, ahol komolyan számít a sebesség is.
De gyanítom bőven lesz olyan drága, mint a mostani ramok, (vagy oda fogják pozicionálni), és akkor tényleg csak a ram mennyiség lesz megfizethető, egy 64-es háttértár aranyáron fog menni.

Kicsit OLED-szagú történetet érzek a levegőben. "olcsó a gyártása, de közben mindenben jobb, mint az előzőek". És ezt összevethetjük a valósággal. Atomdrága, és a technikai gubancokat nem sikerült legyőzni, ezért még lassan is terjed. Félek, hogy itt is ez lesz.
A tömegtermelés során előjönnek a nehézségek. Az újfajta megközelítés (pl. nem kell állandóan frissíteni a ramot) lassan fogják csak implementálni, nehezen terjed, és mindeközben még drága is lesz, ami szintén nem kedvez a terjedésnek.
NE legyen igazam.

[ Szerkesztve ]

(#7) Meteorhead


Meteorhead
(aktív tag)

Ami engem érdekelne az nem az, hogy SSD alternatívaként működik-e, hanem ReRAM alternatívaként a The Machine memóriája lehetne-e? Illetve mekkora adatsűrűséget tudnak elérni vele?

(#8) Tigerclaw


Tigerclaw
(veterán)

Ha DRAM sebességű, nem felejtő, sosem romlik el és még az extrém körülményeket is bírja, akkor ez méregdrága lesz.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#9) t72killer


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

"ebben az évtizedben" - magyarul 3év múlva cserélhetem az SSD-t ilyen csodára?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#10) MSI.Navi válasza Tigerclaw (#8) üzenetére


MSI.Navi
(tag)

Ez borítékolható!

(#11) ripla


ripla
(őstag)

Űrtechnológiában hatalmas előrelépést jelenthet.

Huawei P20 Lite

(#12) Cifu válasza ripla (#11) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nekem is az ugrott be, hogy űrszondák, műholdak, roverek stb. fedélzetén mennyire jól lehetne használni őket, ha igazak a fenti állítások...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#13) t72killer válasza Cifu (#12) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Ez csak a hőmérséklet, mi a helyzet a kozmikus sugárzással?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#14) Cifu válasza t72killer (#13) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ha megnézed, feltehetően azoknak is jól ellenáll, legalábbis a szöveg szerint:

"mindemellett az NRAM sarkalatos pontja, hogy az extrém körülményekkel sincs gondja, így lehet nagyon hideg, nagyon meleg, rádioaktív környezet vagy erős mágneses hatás is."

A töltött részecskékre nem tér ki, az lehet még kérdéséses, de az ellen amúgy is védeni kell az elektronikai rendszereket, nem csak a memóriát, tehát azt nem alkatrész-szinten kell megoldani, hanem borítás / külső védelem szintjén.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#15) noPublicFG


noPublicFG
(senior tag)

"NRAM elvileg végtelen mennyiségű írási ciklust is kibír, de a gyakorlatban ez nem teljesen igaz"
Oh-oh! Megint kezdődik a "harisnya" effektus. Elméletileg végtelen minden, gyakorlatilag el kell rontani, az elavulás miatt. :Z
Más szempontból nézve, üdvözlöm a nem felejtő RAM-ot. Kíváncsi vagyok mennyire alakítaná át az adattárolást!

plus ça change, plus c'est la même chose

(#16) TomMusic


TomMusic
(senior tag)

Szerintem egyelőre csak pár (tíz, száz) MB-os chipek lesznek, mint ahogy írták, a beágyazott rendszerekhez készítik elsősorban.

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#17) atus72


atus72
(senior tag)

Még 3 év kell a csodához... hallottuk ezt 10 éve.....

(#18) ddekany


ddekany
(addikt)

Nem úgy fest, hogy ez a köznapi számítógépeket érintené. Háttértárnak nyilván méregdrága SSD-hez képest, és oda feleslegesen gyors is. RAM-nak 1e15 olvasás és pláne az ennél nagyságrendekkel kevesebb írás általános felhasználásra nagyon kevésnek tűnik, főleg ha nem raknak fölé valami wear levelinget (ami ilyen sebességeknél igencsak meredeken hangzik), pár hét alatt ennyivel simán tönkre lehet használni egy pechesebb területet. Beágyazott mütyürökben és egyéb speciális területeken ettől még persze biztosan lenne rá igény. (Fogyasztás meg sűrűség meg nem derült ki a cikkből.)

[ Szerkesztve ]

(#19) bear_ válasza t72killer (#9) üzenetére


bear_
(aktív tag)

Szerintem inkább 10 évvel számolj, ha emberi áron akarod megvenni akkor 15-el. Mint minden új technológiáról erről is le fogják húzni az összes bőrt amit lehet.

(#20) tibaimp válasza t72killer (#9) üzenetére


tibaimp
(őstag)

Na azt nem, ez tuti, sajnos, bár úgy lenne :)

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#21) bteebi válasza Cifu (#12) üzenetére


bteebi
(addikt)

"Nekem is az ugrott be, hogy űrszondák, műholdak, roverek stb. fedélzetén mennyire jól lehetne használni őket, ha igazak a fenti állítások..."

Nem tudom, hogy feltétlenül lenne-e értelme. Ha ez a technológia nem olcsóbb annál, mint amit használnak, és nincsenek igazi előnyei az alkalmazás szempontjából, akkor teljesen felesleges a váltás. Például minek a néhány 10-100 GB-os kapacitás, ha az összes szükséges program elfér 2-3 GB-on; vagy épp minek a GB/s-es sebesség, ha max. néhány megát olvasgat, vagy az online kapcsolat sebessége (mondjuk egy Mars körüli szonda esetében) még az 1 kbps-et se éri el?

Oké, ha élőben jön majd a nagy bitrátájú 8K stream a Marsról, akkor jól jöhet majd egy ilyen, meg a Föld körüli szondákra se feltétlenül lenne rossz, de az is biztos, hogy a kenyérpirítókba meg porszívókba egyelőre még nem ilyen fog kerülni.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#22) Cifu válasza bteebi (#21) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Például minek a néhány 10-100 GB-os kapacitás, ha az összes szükséges program elfér 2-3 GB-on;

A Curiosity roveren például mindössze 2GB flash háttértár van, meg 256MB RAM (redundásan). Itt valódi próbléma az, hogy a rögzített adatok közül melyiket mentsék el. Jelenleg a folyamatos rögzítés felbontása részben pont a háttértár mérete miatt korlátozott, illetve határozza meg azt, hogy hány FPS-el rögzítsék azokat. Ha lenne több TB-nyi háttértár, akkor reális lehetőség lenne az, hogy folyamatosan mentsék a kamerák képét, és az átjátszásnál csak kis felbontásban menjen, és ha valami érdekes történik, akkor utasítják a robotot, hogy a nagy felbontású felvételt az adott időszakra vonatkozólag küldje át.

vagy épp minek a GB/s-es sebesség, ha max. néhány megát olvasgat, vagy az online kapcsolat sebessége (mondjuk egy Mars körüli szonda esetében) még az 1 kbps-et se éri el?

A Curiosity a Föld felé 32kbit/s folyamatos adatfolyamot tud küldeni, ha rálát a Földre, ezt alapvetően a rover "élőképének" közvetítésére használják.

Az előre meghatározott tudományos eredmények, nagyobb méretű képek, stb. a Mars körül keringű űrszondák részére vannak továbbítva, amelyek átjátszóállomásként funkcionálnak. A Curiosity-ról az MRO felé az adatkapcsolat a 2Mbit/s sebességet is elérheti, a fő probléma az, hogy csak nagyjából egy Marsi nap (Sol) alatt 7-8 perc kommunikációs ablak van a szonda és a műholdak között (főleg a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) és a Mars Odyssey (MO), de az ESA Mars Express műholdja is képes szükség esetén kapcsolatot teremteni vele). Az MRO egyébként elvileg max. 6 Mbit/s sebességgel képes adatot küldeni, gyakorlatilag 2 Mbit/s körül szokták használni (részben hibajavítás miatt).

A JWST űrteleszkóp számára tervezett Ka hullámhosszú adó sávszélessége 28 Mbit/s lesz.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#23) -FreaK- válasza ripla (#11) üzenetére


-FreaK-
(veterán)

Nem csak ott, szerintem egy csomó területen hasznos lehet, pl. Energia tárolásra is kitaláltak már ilyet korábban, meg rengeteg csoda fejlesztést erre épülve, de mind ott hasalt el, hogy nem tudják tömeg gyártani, sőt még a kísérleti darabokra is marha nehezen. Főleg hogy a nanocső szerkezetnek tökéletesnek kell lennie. Ha ezt megoldja a gyártó, akkor szerintem kb. megváltja a világot.. De erősen kételkedem benne.

(#24) Meridian


Meridian
(aktív tag)

Legalább 10 éve felröppent ez a hír... 2 egymással hasonló memória gyártásról regéltek. De még mindig semmi nincs egyikből sem.

Mint ahogy a 300, 500 és 1000GB optikai lemezekről sincs semmi, vagyis, valami már van, orvostechnikai eszközökben használnak valami hasonlót - gondolom jó drágán.
Volt rege arról is hoyg szerves - fehérjealapú - anyag térszerkezetében tárolják az adatot, holografikusan, vagy más módszerrel, azaz a lemez vastagsága is számít, mert térben tárolódnak az adatok, ehhez két egymást keresztező lézersugárral (és azok közül egyik interferenciájával) olvasnak ki adatokat az anyagból. Sőt írható olvasható is mindez, mert ha megfelelő energiájú az egyik sugár, akkor a másikkal be lehet állítani a fehérje szerkezetét flip-flop módon.

Na ebből sem sok van pedig elég érdekes lenne... hosszútávú masszív méretű adatok tárolásra kiválóan alkalmas lehetne (pl fullHD vagy 4K-s filmek... stb)

http://www.taxierden.hu

(#25) atus72


atus72
(senior tag)

Ez ugyanolyan sztori mint az akkumulátoroknál, mindig 3 évre vagyunk a Szent Gráltól...
pont 3 éves a cikk itt a Prohardveren :D
[link]

[ Szerkesztve ]

(#26) mzso


mzso
(addikt)

A mostani újszülöttek ősz öregemberek lesznek mire ez (vagy bármi ilyen képességekkel rendelkező) memória bárkinek megfizethető lesz.

(#27) bteebi válasza Cifu (#22) üzenetére


bteebi
(addikt)

Vóv, köszi a sok infót, nagyon hasznos volt! :R :)

"Jelenleg a folyamatos rögzítés felbontása részben pont a háttértár mérete miatt korlátozott, illetve határozza meg azt, hogy hány FPS-el rögzítsék azokat. Ha lenne több TB-nyi háttértár, akkor reális lehetőség lenne az, hogy folyamatosan mentsék a kamerák képét, és az átjátszásnál csak kis felbontásban menjen, és ha valami érdekes történik, akkor utasítják a robotot, hogy a nagy felbontású felvételt az adott időszakra vonatkozólag küldje át."

Normális sávszél hiányában ez egy tök jó, és amúgy könnyen kivitelezhető ötletnek tűnik :R. Mondjuk az általad fentebb leírtak alapján jóval jobb a sávszél-helyzet, mint gondoltam volna, de persze 32 kbit/s-el azért nehezen repkednek át a nagyfelbontású tartalmak...

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#28) tecsu válasza Tiszteletes (#2) üzenetére


tecsu
(addikt)

Így van. Nekem is ez ugrott be a cikkíró naiv megfogalmazását olvasva.

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

(#29) Mr. Spock


Mr. Spock
(kezdő)

5-6 év múlva határozottan megváltozhat a háttértárak strapabírósága / sebessége, a Fujitsu pedig nagyon sok pénz kereshet akár licensz szerződésekkel is! Csak aztán nehogy ezt is elkaszálják...

(#30) bteebi válasza Mr. Spock (#29) üzenetére


bteebi
(addikt)

Hát ha tényleg működik, és tömegtermelésre/használatra is alkalmas (külön-külön is fontos kérdések), akkor nem fogják elkaszálni, mert ez egy nagyon sokmilliárdos (ráadásul dollárban) piac, szóval finoman fogalmazva is megérné :). Ha igazak a hírek, akkor messzemenően ez lehetne a jelenlegi legjobb, leggyorsabb, legmegbízhatóbb háttértár - persze az árazása is ennek megfelelő lenne sajnos :).

Lehet, hogy pár év múlva már majd NRAM cache-sel fognak jönni az SSD-k :DDD.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#31) Tigerclaw válasza ripla (#11) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Sajnos - jogosan - az űrbe kiküldött eszközök bizonyos részeinél kerülik az új technológiákat. A frissen beépített számítógépek komponensei jellemzően elavultak. Ez majd talán 10-15 év múlva kerül be az akkori műholdakba, űrszondákba. Egy űrállomás esetén talán hamarabb, mert ott van némi lehetőség a javításra, cserére.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#32) zetor2000


zetor2000
(aktív tag)

20év múlva veszel használt memóriát a gépbe, lehet a haver adatainak tisztitásával kell kezdeni :D
Vagy bekapcsolod a gépet, és az oprendszer ott lesz :D

Angolórákat adok-veszek...

(#33) Mr. Spock válasza bteebi (#30) üzenetére


Mr. Spock
(kezdő)

én bízok benne hogy 5-6 év múlva már nem túlárazva lesz a piacon SSD ezzel a technológiával :K :R

(#34) mepet válasza Hannibhál (#1) üzenetére


mepet
(addikt)

Tárolókapacitása nanocsövenként 1 bit. Sosem lesz ez elérhető, a többin nem érdemes agyalni. :)

(#35) atus72 válasza mepet (#34) üzenetére


atus72
(senior tag)

Ezt majd felvéssük valahova az utókornak.

(#36) mepet válasza atus72 (#35) üzenetére


mepet
(addikt)

Hát ha az utókor nem tudja meghatározni a nanocsövenként tárolt adat mennyiségét, annyira el lesznek butulva, akkor lehet az írást (vésést) sem fogják tudni elolvasni. ;]

(#37) BiP válasza mepet (#36) üzenetére


BiP
(veterán)

Inkább arra gondolhatott, hogy Te azt mondtad: "sosem lesz ez elérhető".
Ezt a mondatot felvéssük az utókornak, hogy amikor x év múlva ilyenek leszek a karórában, telefonban, agyimplantban, akkor majd jót röhöghetnek magukban, mint mi a 640kb mindenre elég lesz mondaton.

(#38) mepet válasza BiP (#37) üzenetére


mepet
(addikt)

Elég rosszak az esélyeik szerintem.
Lásd: A-RAM, Z-RAM, XDR-DRAM (asszem ebből legalább PS3 lett, ha PC-be nem is került sosem), új RDRAM, stb...

[ Szerkesztve ]

(#39) tecsu válasza mepet (#38) üzenetére


tecsu
(addikt)

Én inkább gazdasági, ökológiai és demográfiai összeomlásról linkeltem volna, de így is jó. :DD

https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.