Hirdetés

2020. szeptember 27., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Busterftw


Busterftw
(senior tag)

Ez a bemutato es roadmap mar egy sokkal jobban szervezett Intelre utal.

Mar csak az kell, hogy maradjon is a roadmap es a termekek fel tudjak venni a versenyt a konkrenciaval. :)

(#2) ColdMan


ColdMan
(csendes tag)

Két dolog ugrott be:
++++
Semper Fi

Én is reménykedem egyébként.
Szeretném, ha nem szállnának el a vörös oldal árai.

(#3) Fücsök007 válasza Busterftw (#1) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Így van. Jó az irány, csak 1-2 év gyártástechnológiai hátrányt nem lesz könnyű behozni. Vásárlói szemszögből még időben visszatérnek (még bő 1 év ugye), de emiatt is az örök másodhegedűs szerepből végre kiléptek AMD-nél. :)

(#4) Abu85 válasza Fücsök007 (#3) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Jelenleg úgy fest, hogy 5 nm-en csapnak majd vissza. Igazából a 10 nm-et már megette a fene. Jó, hogy rendbe kapták, de a saját kritikus projektjeiket is szervezik ki a bérgyártóknak, mert annál is jobb node-ot kínálnak, amit most hoztak a 10SF-fel. A 7 nm ugye csúszik, tehát mire azt bevezetik, addigra a TSMC-nek ott lesz az 5 nm-es fejlesztett node-ja, ami szintén jobb. Az 5 nm-t agresszívra tervezik, mint a 10-et, és abban hozzák a GAAFET-et is. Valószínűleg GAAFET-ben a TSMC és a Samsung is megelőzi őket, de annyira nem lesznek majd lemaradva mint most. Tehát az a pont végre egy támadási felület.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#5) Fücsök007 válasza Abu85 (#4) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Nagy volumenben nem tudnak bérgyártást megoldani, mivel még a jelenlegi helyzetben is kevés a wafer TSMC-nél. De ha nagyjából pariban lesz az 5nm-ük a 3nm-el, akkor a termékeik is versenyképesek lesznek. Bár pl. az Ice Lake szerverek ha mondjuk 1 évvel korábban érkeznek, akkor is kikaptak volna a Rome Epyc prociktól, így meg a Milan ellen esélyük sincs. Mivel monolitikus chip, nagyon drága is lesz, és 2,5GHz fölé nem mennek a jelenlegi ES példányok. A chiplet design koncepcióval szemben már soha nem lesz esélye nyerni akármilyen sokmagos monolitikus prociknak--> 32 mag versus 64 mag. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#6) Abu85 válasza Fücsök007 (#5) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nyilván. Másképp már a procikat átvitték volna a TSMC-hez. Ez van. Némelyik terméket hazai szinten kell megoldaniuk, bármennyire is nehéz.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#7) Tigerclaw válasza Busterftw (#1) üzenetére


Tigerclaw
(nagyúr)

Vajon ebbol mennyi a marketing bullshit ami a reszvenypiacnak szol?

Valahogy nem all ossze, hogy 1-2 hete katasztrofalis helyzet volt, nagy atszervezesekkel, atutemezesekkel, a reszvenyarfolyam bezuhanasaval, most meg minden szep es jo, sot tokeletes.

[ Szerkesztve ]

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#8) Pingüino


Pingüino
(junior tag)

Látom, azért a nagy csúszások, és biztonsági rések közepette azt legalább nem felejtették el, hogy kell nagyokat mondani. :)

A józan ész nem ajándék, hanem büntetés, mert nap mint nap meg kell küzdened azokkal, akiknek nincs.

(#9) tibaimp


tibaimp
(addikt)

Na végre! Remélem bejönnek a terveik, ez már egyfajta kilábalásnak látszik.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#10) drotsztyuart válasza Pingüino (#8) üzenetére


drotsztyuart
(tag)

Jó alul a mottó.
Láthatóan neked nem kell minden nap megküzdeni...

(#11) makkmarce válasza Pingüino (#8) üzenetére


makkmarce
(tag)

nagyot mondás nem látszik, csak egy iszonyú feszített terv, ami vagy sikerül, vagy nem. Gondolom ezt sikerült összehozni a vészértekezleten.

(#12) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Érdekes, hogy az integrált kondenzátorok kapacitás-sűrűségét és a rétegek közti átkötések kisebb ellenállását emelik ki a tovább fejlesztett 10nm-nél. Ezekkel szerintem onnantól növelnék tovább a CPU stabilitást, ha már extrém áramfelvételek (mindennél is magasabb órajelen) mellet tervezik rendeltetésszerűen használni a CPU-t. Ez még valószínű korai lenne.
Nekem, ezekkel inkább azt üzenik, hogy a processzora kerülő "körítéshez" szükséges anyag/területfelhasználás kedvezőbb, így olcsóbban, kevesebb waffer területet felhasználva tudnak majd CPU-t gyártani.

[ Szerkesztve ]

(#13) Agyturbina


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Ebben az esetben a múltra fókuszálás nem hozna eredményt, így sok értelme nem lenne múltra fókuszáló rendezvényt tartani :DDD

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#14) Gicz


Gicz
(őstag)

Azert picit szánalmas, hogy évek óta olyan hírek vannak csak az Intelről, hogy majd egyszer a jövőben mi fog jönni, aztán pedig az újabb hír, hogy az a valami ami majd jönni fog, megint késni fog.

Ez most újra a mi fog jönni hír, vajon most sikerül-e nekik?!

(#15) M107


M107
(addikt)

:R

Egyet mindenki elfelejt.
Minden fejlesztés rengeteg pénzbe kerül, s csak akkor mondható sikeresnek ha leszivárog a mindenki által elérhető rétegbe.
(Persze a server és a High-end ) más tészta :D

Mondhatják az un "nagy szakértők" + dobálózhatnak szak szavakkal s egyebekkel, a végfelhasználók amíg sóvárognak hogy jaj de jó de fajin stb-stb csak virtuális maszlag marad mindez.


Senki nem tudja a jövőt senki, Intelnek már rég 7nm kellene olyan procikat csinálni hogy ihaj :)
Most meg szenved már mióta + az árak horribilissak.
Fejlődés meg a béka segge alatt van 2017 óta náluk.

UI:

Olyan ez mint most a 8K lesz hamarosan aztán várunk rá még vagy legalább 5-6 évet és a 8K helyett 16K lesz 8K+ 50 % feláron.

A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )

(#16) catlaca válasza Agyturbina (#13) üzenetére


catlaca
(aktív tag)

Hát pedig nem ártana nekik egy múltra koncentráló konferencia, mert múltban meghozott illetve meg nem hozott döntésekben gyökerezik a jelenlegi helyzet. Már akkor elkezdhettek volna bérgyártókkal tárgyalgatni, amikor látszott, nem fog működni a 10 nm. Lenne ütőképes termék egyszersmind kapacitást vontak volna el a konkurenciától. A bérgyártók fejlődését meg vastagon alábecsülték szerintem. Valszeg a 10 évvel ezelőtti prognózisokban nem szerepel azonos vagy fejlettebb technológiát ekkora volumenben használó másik szereplő. Ahhoz lehet, hogy túl merev és elbizakodott lett a vezetés, hogy felismerje a tévedést és időben reagáljon. Azért lassan mozgásba lendülnek, de legalább támadt egy kis rés a pajzson.
A két szereplős piac sem ideális, de az egynél mindenképpen jobb, legalábbis nekünk vásárlóknak.

“Hülyeségre nincs diéta” (Rejtő Jenő)

(#17) Agyturbina válasza catlaca (#16) üzenetére


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Az igaz, de azt már nem tudják megváltoztatni.
Erre gondoltam, amit nem tudnak megváltoztatni arra nem sok értelme van koncentrálni, max tanulni belőle :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#18) Busterftw válasza Tigerclaw (#7) üzenetére


Busterftw
(senior tag)

Szerintem eleg valos.
A 10nm+ vegre jol mukodik (HP mar leleplezett ido elott egy laptopot), az orajelekbol ez vilagosan latszik.
Par cuccot is mashol fognak gyartani, szoval sokkal rugalmasabbak es belattak hogy kell a kulso kapacitas.

Ezt a katasztrofalis helyzetet nem tudom kommentalni, szerintem hasonlo a tortenet mint a sebezhetosegek. Nagyobb a fustje mint a langja.
Semmi sem szep es jo, vannak gondok, de ugy nez ki most van egy realisabb terv.

Valos atutemezes szerintem akkor volt, amikor toroltek az eredeti roadmapot es meg nem tudtak mikor hozzak helyre a 10nm gondjait.

(#19) catlaca válasza Agyturbina (#17) üzenetére


catlaca
(aktív tag)

Memorizálni kell a kutyaszar paramétereit, különben nem fogjuk érteni, hogy mitől van megint olyan büdös a kocsiban. :DD
Pl ne vegyél fel olyan menedzsert, akit 3 évente mindenhonnan kirugdosnak. Hiába zseniális mérnök, ha egy beképzelt arrogáns f..z. Fél év múlva a legjobb mérnökeid már a konkurenciánál melóznak, te meg pisloghatsz.
Viszont ha elővarázsolja a terméket és az jó, viszik mint a cukrot, akkor ez nem számít, dől a lé.
Ez csak a saját külső szemlélős, hozzánemértő véleményem.

[ Szerkesztve ]

“Hülyeségre nincs diéta” (Rejtő Jenő)

(#20) Duracellm... válasza Gicz (#14) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Ezek az új technológiák adják részükről a "hozzáadott értéket". Az a kérdés, hogy ezzel csak magukat segítik meg, hogy a piacnak érdekesebb termékeket rakhassanak össze, vagy lesznek-e olyan megrendelők is, aki ki is használja és ki is fizetnék ezeket a technológiákat azon a színvonalon, amitől közösen, jelentős piaci előnyre tehetnének szert.
Ha csak próbálgatják a határokat feszegetni, de nem használják ki, akkor kidobott pénz ilyen bonyolult dolgot, jól skálázhatóra fejleszteni.

Én azt látom, hogy minden irányba gőzerővel nyitnak, de minden eggyel vagy kettővel bonyolultabban lesz megoldva, amikkel a tervezéstől a kész termékig eljutni, növelni fogja a szakemberek iránti igényt, amivel, mint erőforrással, még nem állnak rózsásan.

Én hiszek benne, hogy az egyszerűbb felépítésű, még pár vezetőmérnök számára is teljesen transzparensnek maradó dolgoknál, jobban figyelemmel lehet kísérni fejlesztés közben azt, hogy az adott célra alkalmas marad-e a termék. Egy elbonyolított dolognál, ahol sok csapat dolgozik külön!, majd egy napon összetolják egybe a "kész" részegységeket, ott annak is örülnek, ha másnapra működik a termék.
Arra már végkép nem jut elegendő figyelem/idő, hogy ezeket összerakva, mennyire működik jól a termék, mert akár az is kiderülhet, hogy ahhoz, hogy egy picit jobb legyen, újra kellene gondolni, de addig nem gyártjuk a terméket, nem jön a profit.
Na így szoktak látszólag apró hibák örökre benne maradni termékekben, amire ráépítve a további fejlesztéseket, a hiba szerves részévé válik a terméknek.

Ahhoz, hogy intel ezzel a szemlélettel és tempóval sikeres legyen, nagyon kevésnek kell legyen a hibának és csúszásnak. Ahhoz viszont nagyon nagy összhangnak kell lennie cégen belül, ami valószínű ugyan úgy probléma, mint az szakemberek mennyisége.
Ez - szerintem - csak az a vezénylés PR. vízhangja lesz lesz, ami vezetőségtől kaptak, hogy elő kellett venni az ígéretesnek látszó terveket, és vállalnia kellett a csapatoknak rá, egy a - képességeikhez mérten - fele akkora határidőt, mint amivel külön-külön meg tudnák ezeket oldani. Csak azért, hogy érezze a vezetés, hogy mennyire lelkesek a frissen összeverbuvált csapatok és vezetőik.
Szóval mi lesz ebből?! Egy csomó munkanélküli mérnök, aki utált úgy dolgozni, hogy közben két lábbal a torkán álljon valaki. :))

[ Szerkesztve ]

(#21) tibaimp válasza Busterftw (#18) üzenetére


tibaimp
(addikt)

+1. Egyetértek.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#22) Abu85 válasza Busterftw (#18) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nem a külső kapacitás kell az Intelnek, hanem a külső gyártástechnológia. 10 nm-es kapacitásban az Intelnek sincs hiánya, sokkal több wafert tudnának a saját fejlesztéseikre szánni, mint amennyit a bérgyártóknál reálisan le lehet foglalnak. Viszont nincs olyan jó gyártástechnológiájuk, mint a bérgyártóknak. Emiatt muszáj azokat a lapkákat átvinni, amelyeknél a versenyképességet nagyon veszélyezteti a gyártástechnológiai lemaradásuk. Még akkor is, ha ez kapacitásban hátrányos számukra.

Amit tudnak azt maguknál fogják tartani, de bizonyos projekteket simán átvisznek, mert egyáltalán nem mindegy, hogy saját 10 nm-en csinálják, vagy például a TSMC modernebb node-jain. Utóbbiak egyszerűen jobbak. Talán a kihozatalnak is köze van ehhez. A TSMC nagyon jó kihozatallal dolgozik a 7 nm-es node-jain. Az Intel az aktuális 10 nm-es fejlesztése annyira rossz kihozatallal megy, hogy a Snow Ridge-et fél éve nem tudják elég nagy mennyiségben szállítani. Pedig az egy kritikus termék, ellentétben az Ice Lake-kel, amit alapvetően leszarnak. Volt pár kihozatalra vonatkozó kérdés az új 10 nm-re, de csak annyit árultak el, hogy "javul". De egyértelmű, hogy a kihozatal egy olyan téma, amit kerülnek.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#23) tibaimp válasza Abu85 (#22) üzenetére


tibaimp
(addikt)

Mondjuk ebben is valami, sőt.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#24) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

Tiger Lakeből várható mobil verzió is mostanában?

(#25) Abu85 válasza Dr. Akula (#24) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Csak mobil verzió lesz.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#26) Dr. Akula válasza Abu85 (#25) üzenetére


Dr. Akula
(nagyúr)

Szuper. :)

(#27) Pingüino válasza drotsztyuart (#10) üzenetére


Pingüino
(junior tag)

Te vagy rá az egyik példa, hogy de. :)
Veszekedés után elmegy, de az első hozzászólásnál személyeskedéssel kezdeni, ahhoz már tehetség kell. :)

A józan ész nem ajándék, hanem büntetés, mert nap mint nap meg kell küzdened azokkal, akiknek nincs.

(#28) Pingüino válasza makkmarce (#11) üzenetére


Pingüino
(junior tag)

Sok tervet láttunk már tőlük de egy ideje egyik sem úgy jön össze, ahogy bemutatták. Szóval eléggé csak nagyot mondás a dolog. Gondolom, meg kell nyugtatni az embereket, hogy nincs ott gond. Láthatóan van, aki teljesen meg is ette, hogy ez így fog menni, és az elmúlt évek hisztériáinak nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

[ Szerkesztve ]

A józan ész nem ajándék, hanem büntetés, mert nap mint nap meg kell küzdened azokkal, akiknek nincs.

(#29) Darmol válasza Duracellm... (#20) üzenetére


Darmol
(tag)

+1.
Ahogy látom a prezentáció nagyon hasonlít arra, amikor megoldották a szivárgási áram problémáját (mondjuk miért ne hasonlítana). Csak most nem iparági áttörésről beszélünk, és teljesen más helyzetben van az Intel. Ha ezek a bejelentések mondjuk nem a részvényzuhanás után röviddel jelentek volna meg hanem nyár elején, azt mondanám: nocsak, kezd magához térni az Intel. De jelen körülmények között csak egy legyintéssel kísért ehhhh... re futja.

A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké.

(#30) ShiTmano válasza Pingüino (#28) üzenetére


ShiTmano
(tag)

Mondjuk ha így "szétrabolják" a TSMC-t akkor nemsokára ott is gondok lehetnek. a-kinai-gyarak-szaznal-is-tobb-korabbi-tsmc-mernokot-csabitottak-magukhoz]

"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim

(#31) Busterftw válasza Abu85 (#22) üzenetére


Busterftw
(senior tag)

Ez is igaz, talan 80%-ban ez vezerli illetve kenyszeriti a kiszervezest.
Igazabol mar az is nagy szo, hogy ezt meglepik.

Szerintem az Intelnek most az idore jatszas a legfontosabb, ki kell huzni amig ok is kikalapaljak a sajat node-t.
Talan a sajat 7nm mar nem kesik tobbet, persze addig a tobbiek sem pihennek.

(#32) TeeBee73 válasza catlaca (#19) üzenetére


TeeBee73
(őstag)

"beképzelt arrogáns f..z."
Ööö... Fantomasz? ;]

"Szépnek, szép vagy." - mondta a Kisherceg. "Ringdingding-digingigerining" - mondta a róka.

(#33) Darmol válasza TeeBee73 (#32) üzenetére


Darmol
(tag)

Fantomasznak volt repülő autója. Nem beképzelt volt csak öntudatos. A másik kettő valid. :DDD

A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké.

(#34) csicso82


csicso82
(nagyúr)

Jövőre fókuszáló rendezvényt tartott az Intel

Meg is értem őket, a jelenben nem sok sanszuk van.

(#35) Viktor77 válasza csicso82 (#34) üzenetére


Viktor77
(félisten)

Ja, elvegetálgatnak a piac 70-80%-ával.

Some people move on, but not us ... not us

(#36) csicso82 válasza Viktor77 (#35) üzenetére


csicso82
(nagyúr)

:R
arra értettem, hogy a 14 nm-en történő üldögélés, álldogálás, elég hosszúra sikeredett. Persze korlátlan pénz áll a rendelkezésükre és a marketing gépezetük erős, és persze sok még jóval korábban lezsírozott szerződéseik.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.