Hirdetés

2020. október 29., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Duracellm...


Duracellm...
veterán

Díjazom a roham léptékű fejlődést, de ez már sok lesz a jó-ból.
A DDR4-ki sem fogja futni magát mint technológia, és már itt az 5!
Fő kérdésem, hogy mennyire fognak a hozzájuk kapcsolódó memóriavezérlők ki-fejlődni, mennyi tapasztalatot lehet majd a következőre átvinni. Ugye ez sem lehet tökéletes 0.day, de még 5 év múlva sem.
Ha az lesz a vége, hogy IMC fejlesztése helyett 3 évente generációt lépünk, akkor ez is durva pazarláshoz fog vezetni, amit a vásárlók fizetnek meg. :U

Leegyszerűsítve: Kinek az érdeke kb.: ugyan azt a processzort eladni még egyszer, csak másik IMC-vel, másik memóriával, másik alaplappal?!?

[ Szerkesztve ]

(#2) Amacs válasza Duracellm... (#1) üzenetére


Amacs
aktív tag

Mindegyik processzrogyártónak érdeke, hogy ugyanazt eladja minimális fejlesztéssel. Más kérdés, hogy ezt jelenleg csak az egyik teheti meg.
Szerintem ezt kár idekeverni.

Amúgy azt a részt nem értem, amikor a 0.day problémákról írsz. Milyen gondok voltak a ddr4 megjelenésekor a legelső ddr4 memóriavezérlőknél, vagy mire godolsz ott, hogy kezdetben nem lehet ez sem tökéletes?

(#3) Lacc


Lacc
aktív tag

Gondolom, ez még nem jelenti azt, hogy nagy tömegben elérhető lesz asztali vagy notis DDR5-ös RAM modulok jövőre, vagy igen?

@Duracellm... nem hinném, hogy erről lenne szó. A VGA-kon már DDR5 van, és szerintem gyártásban is jobban jár, ha a gyár teljes kapacitása a DDR5-re (az az egyetlen egy tech-re) áll rá, mintsem, párhuzamosan, két tech-et gyártson. Elméletben így a gyártási költség is csökkenhetne.

Ez valahol olyan, mint a Windows 10 és a többi Windows verzió (8.x és 7), hogy csak felesleges erőforrást igényel a régebbiek fejlesztése, és költséghatékonyabb egyre koncentrálni. Mint fejlesztő én így gondolom.

[ Szerkesztve ]

(#4) --HARDCORE-- válasza Duracellm... (#1) üzenetére


--HARDCORE--
aktív tag

Még egy ok, hogy miért nem kell agyatlanul rohanni és 0,5 1 millákat elverni ezekre.

Kinek az érdeke? A gyártóké.. Ez megy már régóta. És észre se veszi senki, hogy ugyanazt a szart kapja meg, csak a régit kilövik hogy "elavult" közben meg csak annyi hogy programnyelvet váltanak hogy azokon szarul fusson minden.. :C RIP PC!!!

Üdv.: Zsolt

(#5) .mf válasza Duracellm... (#1) üzenetére


.mf
veterán

Köszönjükemese... Ha fél percet gugliztál és olvastál volna írás helyett, bölcsebb maradtál volna.

"Standards body JEDEC began working on a successor to DDR3 around 2005,[13] about 2 years before the launch of DDR3 in 2007.[14][15] The high-level architecture of DDR4 was planned for completion in 2008.[16] [...] DDR4 test samples were announced in line with the original schedule in early 2011 at which time manufacturers began to advise that large scale commercial production and release to market was scheduled for 2012.[2]"

1. Ez egy szabvány, amiből jobb, ha pár lépéssel a piac előtt vannak, minthogy ez fogja vissza a dolgokat (ld. HDMI).
2. Jövőre még csak a végleges szabvány és a termékminták fognak megjelenni. Végfelhasználóknak 2020-ban vagy később jelenik meg.
3. DDR4 is itt van már pár éve, a gyártóknak pedig már a piaci bevezetés előtt évekkel hozzáférésük volt.

(#6) shteer válasza Lacc (#3) üzenetére


shteer
félisten

2020 előtt ne várd, hiszen még ezt kezelő CPU sincs a láthatáron

(#7) .mf válasza Lacc (#3) üzenetére


.mf
veterán

"A VGA-kon már DDR5 van
[...] Mint fejlesztő én így gondolom
"

Süllyedj el szégyenedben, most.
GDDR5 != DDR5. A GDDR5 a DDR3-ból lett fejlesztve.

(#8) DRB válasza Lacc (#3) üzenetére


DRB
senior tag

Melyik videokártyán van DDR5? A cikk is arról szól, hogy majd valamikor elkészül a DDR5 szabvány, jövőre meg lehet is belőle valami. Komoly fejlesztő lehetsz. :DDD

Szerk: Megelőztek :)

[ Szerkesztve ]

(#9) Amacs válasza .mf (#7) üzenetére


Amacs
aktív tag

Büntetsz :D
De tény, hogy igazad van.

(#10) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

"ezzel ugyanis szabványosításra kerülhetnek azok a perzisztens memóriamodulok, amelyekkel gyakorlatilag egybefüggő memóriaterületként lehetne kezelni a NAND és a DRAM tárolót, csökkentve a latenciát és növelve a műveleti sebességet. Ilyen perzisztens megoldásból háromféle van: az NVDIMM-N, az NVDIMM-F és az NVDIMM-P. "

Ha ram+hddt lehet egybe kezelni ("virtuális memoria") akkor ram+nandot mért nem?

A single adress space az meg más, csak hát azt nem sok OS támogatja. [link]

szerk: jah értem egybecsomagolnak ramot, meg "flasht". spanyolviasz.

[ Szerkesztve ]

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#11) Duracellm... válasza .mf (#5) üzenetére


Duracellm...
veterán

Menyi idő telt el rajtuk, míg vele kompatibilis új termék(alaplap) jelent meg a piacon?:
DDR3: 2007-2016 / DDR4: 2014-? / DDR5: 2018..20-?

Köszi a kioktatást :C

[ Szerkesztve ]

(#12) lemusz válasza Amacs (#9) üzenetére


lemusz
addikt

Én azt hittem, hogy a PH olvasók, főleg akik aktív kommentelők is ilyen alap dolgokkal azért tisztában vannak. Az utca emberétől várnék ilyen GDDR5 = DDR5 noobságokat, aki csak véletlen kóválygott be egy számtech boltba... csalódott vagyok. Vajon az is újdonság lenne neki, hogy SLI-ben nem adódnak össze a DDR5 GDDR5-ös memóriái? :F

https://steamcommunity.com/id/lemusz/

(#13) noPublicFG


noPublicFG
senior tag

A DDR4 egy felesleges lépés volt. Azt ki kellett volna hagyni, és jövőre a DDR5-tel jönni.

plus ça change, plus c'est la même chose

(#14) Formaster


Formaster
addikt

Na mégegy ok h ne váltsak DDR4-re ;]

(#15) Cefet


Cefet
aktív tag

Szép lassan megágyaznak a ReRam-nak, vagy valamelyik hasonló RAM sebességen működő, nem felejtő memóriának... Hajrá!

(#16) errorcode06 válasza Formaster (#14) üzenetére


errorcode06
őstag

Nyugodtan válthaszt (én is váltok most 6800ra). Mire ésszerű árazása lesz, már úgy is elkezd kifutni az a konfig (7700k-6800k).

[ Szerkesztve ]

"Meg ha az FX-ek mentek 4.5-ön azzal a földkéregvastagságú csíkszélességgel, akkor a Ryzenek nehogy ne menjenek mááá" - jedis

(#17) bitblueduck válasza DRB (#8) üzenetére


bitblueduck
aktív tag

te is ugyanolyan butaságot írtál. egy fejlesztőtől miért várnád el, hogy értsen a hardverhez? 1995 már elmúlt pár éve.
a legtöbben annyit tudnak a vasról, hogy mi a memóriakeret, amibe bele kell férni.

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#18) shabbarulez


shabbarulez
őstag

Ez a cikk elég sok hibát tartalmaz.

Az első hogy már jövőre piacon megjelenő kereskedelmi termékeket vizionál DDR5-ből. Elég lett volna a JEDEC saját sajtóközleményét elolvasni [link] és máris kerülne hogy ez nem így van. Jövőre a szabvány publikálása várható és az sem rögtön a végleges 1.0-ás változattal szokott megtörténni, lesz még abból korábbi 0.5 vagy 0.7-es revizió is mire idővel eljutnak a véglegesig. Piaci terméke ebből jó ha 2020-21 körül várható.

A másik: " Itt jelenhet meg elsőként a DIMM modulokon a TSV-t használó stacking technológia". A 3D TSV támogatás egy éve a szerver Broadwell termékeknél már megjelent. Vele együtt az ezt támogató 64/128GB-os LRDIMM modulok is elérhetővé váltak. Idén a szerver Skylake termékekkel a 3D TSV támogatás a 64/128GB-os RDIMM modulokkal is kiegészül.

Az NVDIMM-P külön van a DDR5-től, DDR4 mellett is már élni fog, épp ezért azzal már jövőre lehet találkozni. Ilyen lesz pl. az Intel/Micron 3D XPoint megoldása.

"Az F verzió teljes egészében flash-re épül, címzése a DRAM-hoz hasonlóan bájtonként történik, a latencia kiváló (10 ns-os nagyságrendben mozog), viszont gyártófüggő". Ez megint nagyon félre ment. A DIMM modul címzése byteonkénti, máskülönben nem is kerülhetne DIMM-be, de a mögötte lévő NAND flash továbbra is megmarad blokkos tárolóként. Egy köztes vezérlő emulálja ezen blokkos tárolón a byteonként elérést. Épp ezért a késleltetés az ilyen modulnak egyáltalán nem kiváló, nem 10ns-os inkább 10ms-os nagyságrendben mozog. Korábban amíg nem volt JEDEC NVDIMM szabvány addig valóban voltak gyártófüggő piaci megoldások, anno 5 éve már a Sandy Bridge Xeon-ok is támogattak ilyet. A szabvány létrejötte pont azt a célt szolgálta hogy ne kelljen különböző egyedi gyártói megoldásokat egyenként a termékekhez validálni.

"Ezzel szemben az NVDIMM-P kedvezőbb költségeket, szabványosítást és a DRAM-mal megegyező sávszélességet ígér, némileg magasabb (100 ns-os nagyságrendű) latenciával párosítva. " Nem nagyon tudni olyan létező NVDIMM megoldásról ami a DRAM-mal megegyező sávszélt ígérne. Anno 2015 őszén az IDF-en egy slideon az Intel a saját 3D Xpoint megoldásáról 6 GB/s-os és 250ns-os értékeket közölt. Ez azért alatta van egy DRAM ~20GB/s és <100ns-es értékeitől. Kérdés jövőre ebből mit fog tudni produkálni az Intel, az eddig kiszivárgó infók alapján elég nyögvenyelősen halad a 3D Xpoint DIMM-ek piacra kerülése.

[ Szerkesztve ]

(#19) opr válasza bitblueduck (#17) üzenetére


opr
addikt

"a legtöbben annyit tudnak a vasról, hogy mi a memóriakeret, amibe bele kell férni."
Sajnos(?) ez se igaz, mar azok az idok is elmultak, a legtobb fejlesztonek fogalma sincs, hogy mennyi mit eszik a termek, amibe bedolgozik.
Nyilvan, ha egy kepnezegeto 2gb ramot eszik ha megjelenit egy 10mbyte-os png-t, akkor a kollega kap nemi heccelest (ertsd: 10 ev mulva is ezzel fogjak szivatni), de egyebkent olyan, hogy memoriakeret mar nagyon nem jellemzo, csak specialis teruleteken, mint pl a jatekfejlesztes. A sok high level nyelv mellett nem is vagyok benne biztos, hogy sok ertelme van memoriakeretet emlegetni, kb annyi, hogy "reasonable".

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#20) Baryka007


Baryka007
senior tag

Engem mindig is érdekelt, hogy egy DDR5 ös ( most csak a példa kedvéért ) memóriát mivel tesztelnek le ? Se alaplap hozzá, se CPU ami támogatná ... ? :F

Üdv, Baryka :)

(#21) Lacok válasza Lacc (#3) üzenetére


Lacok
őstag

[link]

Egyszer majd jön valaki, aki mond valamit és lesz valahogy

(#22) [CsuCsu] válasza Baryka007 (#20) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Mert a repulot is ugy tervezik, hogy addig hajigaljak a levegobe, amig ott nem marad...

Nehogy azt gondold, ezeket boltban kaphato konzumer cuccokkal tesztelik. A laborban van hozza specifikus felszereles.

(#23) opr válasza [CsuCsu] (#22) üzenetére


opr
addikt

"Mert a repulot is ugy tervezik, hogy addig hajigaljak a levegobe, amig ott nem marad..."
Ezen most sikerult hangosan felrohogni az iroda kozepen, ahol mostanra kb en vagyok meg a takaritok. Nem neztek hulyenek az a lenyeg. :DDD :R

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#24) shabbarulez válasza Baryka007 (#20) üzenetére


shabbarulez
őstag

(#25) DRB válasza bitblueduck (#17) üzenetére


DRB
senior tag

Nem ment át mi? Se gáz, leírom, hogy értsd. Nem az a baj, hogy nem tudja, hanem az a baj, hogy nem tudja, de azért osztja róla az észt. Az akinek fingja nincs, hogy miről beszél az elég komoly emberke lehet, akár fejlesztő, akár gyors- és gépkocsirakodó. :D Már csak azért is, mivel a cikkben világosan le van írva, hogy a DDR5 még csak a jövő zenéje, szóval ha eddig nem is tudta, akkor az írás elolvasása után azért már kellett volna tudni, de gondolom fejlesztőként egy ilyen eszeveszett bonyolult írást sem kell tudni értelmezni/felfogni.

[ Szerkesztve ]

(#26) FunPro válasza Baryka007 (#20) üzenetére


FunPro
aktív tag

Amúgy igazság szerint azt szokták mondani, hogy amit eltudsz képzelni, az már valószínűleg létezik (elméleti síkon biztosan).

Szóval a DDR5 feltételezhetően már létezik gyakorlatban is, ahogy a hozzá tartozó teszter is. Én még azt is megmerem kockáztatni, hogy a hozzá tartozó lap és proci is megvan, de az egyszerű halandóknak még egy jó ideig nem fedik fel a létezésüket.

A NASA-nál már lehet a DDR6 hajtja a kifutó vasakat. . .
Ki tudja hol tartanak már a fejlesztések?

"Sanity is a state of mind that you believe in, sanity"

(#27) Formaster válasza FunPro (#26) üzenetére


Formaster
addikt

"A NASA-nál már lehet a DDR6 hajtja a kifutó vasakat. . ."

És gyíkemberek ülnek a quantumszámítógépek előtt. ;]

[ Szerkesztve ]

(#28) bitblueduck válasza DRB (#25) üzenetére


bitblueduck
aktív tag

abban tévedett hogy gddr5 = ddr5, ami nem igaz. ha így lenne értelmes lenne a konklúzió. én csak arra válaszoltam, hogy ez alapján nem kell a dev képességeire megjegyzést tenni szvsz. az megint más, hogy ez elég kezdő baki PH-n. abban persze igazad van, ha valaki rendesen elolvassa a cikket akkor gyanúsnak kellene lennie, hogy valami nem kerek a /g/ddr5-ös teóriával :)

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#29) FunPro válasza Formaster (#27) üzenetére


FunPro
aktív tag

Azok már elmentek Obamával együtt! :C

De nem, amúgy komolyan azt tudom elképzelni, hogy amit a nagyok leselejteznek, azt adják el nekünk "csúcstechnológiának".

Nem akarom elhinni, hogy a legmodernebb technológia egyből az átlagembernél landol.

"Sanity is a state of mind that you believe in, sanity"

(#30) Baryka007 válasza shabbarulez (#24) üzenetére


Baryka007
senior tag

Ez sokat segített köszi :R :R :R

Üdv, Baryka :)

(#31) kromatika


kromatika
veterán

Már jövőre DDR5?Hova ez a rohanás?És lesz e komolyabb sebesség béli fejlődés?

(#32) opr válasza FunPro (#29) üzenetére


opr
addikt

"Nem akarom elhinni, hogy a legmodernebb technológia egyből az átlagembernél landol."

Pedig informatika teren az van, hogy de. Sot, sokszor a hihetetlen mennyisegu kotelezo teszt miatt minimum fel evvel le is vannak maradva. Legalabbis ami nem server, az biztosan. Konkretan USA-ban a hadsereg is inteltol vasarolja a procikat, mar reg nem fejlesztenek sajatot, nem erte meg.

A nagy dolog egy jo ideje mar nem a hardware, hanem a software. Hwbol pont ugyan azt hasznalja mindenki, max talan par arm-alapu dolog van, amirol nem tudunk, de az meg nem relevans ilyen teren, memoriabol pl alapvetoen pont ugyan azt hasznalja.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#33) shteer válasza kromatika (#31) üzenetére


shteer
félisten

Kellene kicsit olvasni is, nem csak writeonly módban ámokfutni :)

(#34) Formaster válasza FunPro (#29) üzenetére


Formaster
addikt

Persze hogy nem. De azt is el tudom képzeli h ők teljesen más technológia vonalon haladnak.

(#35) Tidus


Tidus
őstag

Kicsit jobban összeszedik magukat a fejlesztéssel, az AMD ki is hagyhatta volna a DDR4-et. :D

(#36) oort válasza opr (#32) üzenetére


oort
csendes tag

Igaz, de a HW szinte csak kb ugyanaz. A mil és ind. grade cuccok (IC-k, kondik, stb) nem véletlen jobbak. ( Most nem az alaplapgyártók "militarigréd-jóleszneked-gémervagy" kondiról beszélek.)

Több aerospace és hadiipari "cég" kicsit le van maradva a mostani csúcstechnológiától, azokon a területeken ahol életek mulnak rajta. Ahol van egy jó bevált rendszer, ott nem fognak csak azért újat telepíteni, mert több éves az előző. ( pl légiforgalmi irányítás ) Itt az a lényeg, hogy stabil legyen a rendszer, és nem ér annyit az új csúcstechnológia rizikós cseréje. Persze egyszer váltani kell, de addig nem lesznek kis ugrások.

Mint többen írták a DDR5 már fizikálisan is létezik tech-sample PCB-ken. Ezek még valószínűleg nem teljesen úgy festenek mint a majdani DIMM foglalatos kialakítása. De a villamos paraméterek mérésére már létezhetnek teszt rendszerek. Rengeteg paramétert lehet szimulálni, de utána mindig meg is kell mérni. A mindenen látható CE jelölés, egyébb safety certifikációjára hónapokkal előre be kell jelentkezni.

Mire ez megfizethetően elér a kommersz szegmensre több év is lehet. Addig marad a DDR3 és DDR4.

Bocs a hosszú posztért. :DDD

(#37) opr válasza oort (#36) üzenetére


opr
addikt

Nem ertem, ez miben is mas, mint amit en irtam? (Marmint azt kiveve, hogy reszletesebben irtad le?) :F

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#38) Polllen válasza Tidus (#35) üzenetére


Polllen
nagyúr

Dehogy hagyhatta volna ki. Hatalmas világfájdalom lett volna a consumer piacon, h nincs nekik csak DDR3-s megodásuk, akkor is, ha hasonló sebességű, mint a mostani. + a Ryzen meghálálja a gyors RAM-t.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.