Üdv!
Csak néhány apró megjegyzés.
Szinte bármilyen tej jó, zsírtartalom nem számít. A hűtésnélkülistartós tejjel lesz gond egyedül.
A tejet nem kell felforralni, elég 70C fokra melegíteni, 5 percen át. Utána pedig
-ha huzamosan 37 fok alá meg a hőmérséklete - enyhe ízű lesz
-ha sikerül jól hőszigetelni, meleg helyre tenni - intenzívebb íze lesz
Az így készült joghurtal újra meg lehet próbálni beoltani a tejet. Egy ideig menni fog.
Van ezenkívül a (tibeti, kaukázusi, egyéb) kefírgomba, ami még ennél is egyszerűbb, ott még csak melegíteni se kell a tejet, hideg tej+gomba és 8 óra alatt kész a kefír. Ez a gomba viszont szaporodik, így nálunk 2 éve szinte mindennap készül kefír ugyanabból a 2 éve szerzett gombából. Elutazáskor le lehet fagyasztani a gombát és utáni is működik tovább!
szerk: bocs, ez nem reply akart lenni (laleh) :-)
[ Szerkesztve ]