Hirdetés

2019. december 16., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#151) berci válasza Kobe (#149) üzenetére


berci
(senior tag)

a felsoroltak melyik resze vonatkozik Finno-ra?
a legrokkantabb autokat is csak evente kell vizsgaztatni, kevesebb mint 50 euro per alkalom (persze ha valami nem stimmel, akkor megjavittatni mar többe kerul, az alkatresz ara többnyire eltörpul a 60-90 euros oradij mellett)
20-25 euroert mar belszint kapsz, az emlitett 40-50 euro az mar renszarvasbelszin meg egyeb nyalanksagok arszintje.
a fodrasz ferfiaknak 20-25 euro (soknak talaltam, vettem hajvago gepet, azota ingyenes:) )
nem akarok rozsaszin kepet festeni a helyzetröl, de azert nem is olyan sötet mint leirod.

Don't go home! Many people have died there!

(#152) lorenzen válasza Kobe (#149) üzenetére


lorenzen
(aktív tag)

Kocsit félévente kell műszakiztatni, 100 eurós kör kb alkalmanként

Németországban 2 évente kell vizsgáztatni. Valóban sokba kerül. A TÜV kb 80 ojro. Hacsak nincs valami hatalmas biztonsági baja az autónak, akkor nem érdemes a vizsga előtt szerelőhöz vinni az autót.
Időpontot kérsz. Elviszed vizsgázni. Ha átmegy, akkor minden rendben. Ha nem, akkor még kb. 6 heted van a javítások elvégeztetésére. Utána már csak hibákat ellenőrzik. Másodszor nem kell fizetni, ez benne van az eredetileg megfizetett szolgáltatásban.

Ha a szerelővel kezdődik a dolog, akkor még azt is hajlamosak megjavítani, amit a TÜV nem is néz, illetve funkciójában még teljes értékű, de már "szépséghibás"

[ Szerkesztve ]

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#153) Carpio válasza Bluegene (#98) üzenetére


Carpio
(tag)

én vhogy jobban megbízok egy Bank Austriában mint vmi ÁB egonban
:F :Y

A legnagyobb télben tanultam meg, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik bennem.

(#154) Polllen


Polllen
(nagyúr)

Ahogy látom van bőven pozitív, negatív élmény rendesen, amit még megspékelnek egyesek a sztereotípiáikkal... :)

Én is azért írtam 2 történetet, hogy valakinek bejön, valakinek nem. Viszont sztem munkát mindig lehet találni, ha dolgozni akarsz....(csak nem biztos,h olyat, amit szeretnél)

És azt a részét nem is értem, hogyan akar valaki külföldön jól élni (nem csak máról holnapra), ha nem beszéli a nyelvet...Sztetek itthon milyen munkát kap egy vendégmunkás, ha nem beszél magyarul? kb ugyanezt kapjuk vissza kint...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#155) tildy válasza Polllen (#154) üzenetére


tildy
(nagyúr)

Tudnék olyan emebreket mondani, akik nem beszéltek magyarul, mégis dolgozhattak multiknál... Tudome z más eset.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#156) Polllen válasza tildy (#155) üzenetére


Polllen
(nagyúr)

Az azért tényleg nagyon más sztori... :)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#157) Kinder válasza lapa (#143) üzenetére


Kinder
(senior tag)

jaja, egy 110 km hosszú kebab :DDD

(#158) Kobe válasza berci (#151) üzenetére


Kobe
(veterán)

Finnország: szüleim tartózkodnak kinn, elég régóta h ismerjék mi a stájsz...
fél évente kell műszakiztatni a kocsit. Faterom másfél éve van kinn, rendre félévente kell vinnie, most volt harmadszor. Igaz, kint vásárolt kocsi, az első átíratáskor volt szükséges.. Az adminisztratív költség 50 euró egy alkalomra, és mindig van kisebb javítani való amit előírnak 50-70 euró környékén. Igaz, van is mit javítani - a tél ott kicsit durvább, mint nálunk, az edzett üveg is elrepedt a hidegtől a kocsin.
A 40 eurós hús az nálunk megszokott szimpla marhahús, kint kuriózum és csirkét sem kapsz darabolva hentesnél, csak tálcás - és legtöbbször előre ízesített formában. Amilyet nálunk a szupermarketek adnak. Virsli féle pedig rengeteg van. Más téren elég szegényes a húskínálat hozzánk képest. Lehet kapni mindent, csak nem olyan formában, sokkal szűkebb kínálattal - mindent tálcásan, stb. És nagyon sok mindent előre grillpácozott formában árulnak. A magyar ízektől az emg kicsit távol van.
Fodrászt szintén hajvágógéppel oldják meg.

Szóval szerintem felesleges a külföld után kacsintgatni. Nyugat már elég telített, a kisembernek nem lesz sikerélménye, csak ritkán, a képzettebb emberek meg nálunk is meg tudnak élni. Aki külföldre született, annak az nem szokatlan, ellenben a magyarok ha kimennek érdemes körbejárni a dolgokat, mert érheti meglepetés őket.

[ Szerkesztve ]

(#159) Kobe válasza Kobe (#158) üzenetére


Kobe
(veterán)

no, akkor pontos árak. 14 euró az akciós marhahús kilója, de az igazán szép marhacomb simán 40-50 euró per kiló. Rénszarvaskolbász fél kiló 18 euró. Nivalai, finnországi up-to-date árak (nem voltam biztos benne, rákárdeztem ősökre :D )

(#160) berci válasza Kobe (#158) üzenetére


berci
(senior tag)

kb 6 evet eltem es jelenleg is elek Finnorszagban - egyelöre eszem agaban sincs valtoztatni ezen.
a huskinalatrol amit leirtal, azzal egyetertek, bar a 40 euros normal marhahus soknak tunik (ebben szerepet jatszhat az is hogy nem vagyok egy nagy marhahus fogyaszto). majd szetnezek jobban ha megyek legközelebb boltba :) a husospultnal vegulis elkepzelhetönek tartok ilyen arat is, a kicsomagolt reszlegnel nem nagyon.
ha problema hogy a magyar izektöl tavol van a pacolt hus akkor a) nem eltek meg itt eleget b) nincs eleg fuszeruk otthon :)

szerk: mi a csudat csinalnak Nivalaban? :))

[ Szerkesztve ]

Don't go home! Many people have died there!

(#161) Kobe válasza berci (#160) üzenetére


Kobe
(veterán)

faterom nehéziparban dolgozik jóideje kint, muter emg nyáron ment ki utána, egyelőre nyelviskola, regisztráció, ilyenek.

Fűszerük van elég, multkori hazajövetel után hordó méretű tárolóval vittek kolbászt sonkát szalonnát meg magyaros fűszereket. Van olyan hús amit lehet kapni pácolatlanul, de azért már kicsit keresgélni kell. Nivalában egy komplett magyar gárda van - 8-10 fő + 1-2 diák, többjük férfi, néha megérzik h hiányzik a ppörkölt, ami marhából az igazi, csak hát 10 ezer ft egy kis adagért igen borsos ár :)

(#162) berci válasza Kobe (#161) üzenetére


berci
(senior tag)

en nagyobb varosban elek, itt azert valamelyest jobban van valasztek mint a Nivala meretu helyeken - habar konkretan Nivalat nem ismerem hogy milyen hely, csak munkatarsamtol hallok rola, amikor megy meglatogatni a rokonait.

Don't go home! Many people have died there!

(#163) Demolator


Demolator
(tag)

Olvasgatom a leírtakat és azt érdekes mód senki nem írta hogy a HONVÁGY mennyire jelentkezik kint élők esetében? Mert akármennyire is szar ez az ország (és sajnos ez tény majdnem minden szempontból) mégis ez a hazánk, MAGYAROK vagyunk! Ha mindenki elmegy a dzsipsziké lesz az ország de ki fog adózni??? Ők is éhenhalnak akkor ha már nincs kit lehúzni... kénytelenek lesznek dolgozni bár inkább továbbálnak mint a sáskák...
Ki kéne találni hogy lehet megmenteni ezt az országot .. de félek ide nagyon drasztikus ezközök kellenének amiket nem szeretnék felsorolni mert igencsak radikálisnak néznétek.
Sok dolog van amiért elmennék pl.: Jobb életszinvonal, nyugodtabb légkör, kedvesebb emberek (bár megjegyzem ez szorosan összefügg az életszinvonallal mert ha itthon se lenne megélhetési küszködés mindenki kedvesebb, nyugodtabb, barátságosabb lenne) sokkal JOBB UTAK, az autófenntartás sokkal olcsóbb egyszerűbb szerintem és pl megengedhetném magamnak hogy 2-3 autóm legyen mert így szeretném. STB. A másik oldalról viszont ideköt a család a barátok isemrősök... A legnagyobb baj hogy minden meglehetne itt is ami kint van csak a vezetők és a nép gondolkodásának kéne gyökeresen megváltoznia és hiszem hogy ha ezt a politikusok kezdenék példás tisztességes BECSÜLETES viselkedéssel (amit szerintem én már nem fogok megérni) a nép követné és megváltozna minden és a kinti magyarok is visszajönnének és UTÓPIA... :)

[ Szerkesztve ]

A reklám helye

(#164) Kobe válasza Demolator (#163) üzenetére


Kobe
(veterán)

a gond csak az, hogy azzal, hogy te magyar vagy, kitörölheted a segged és max arra elég hogy éhen dögölj. Unióban meg pláne. Azért meg kevesen ragaszkodnak a nemzetiségükhöz, mert hát mégis mint biológiai lény első a túlélés, a többi maszlag csak utána jön. Érdemes elgondolkozni, hogy eddig szidtuk a románokat mert jöttek át melózni hozzánk....most ott tartunk, hogy a magyarok kezdtek el romániába átjárni dolgozni.
Ja, hogy ha azt akarjuk hogy érjen valamit a magyarság, akkor nem kellett volna egy nemzetek/nemzetiségek feletti szervezetbe belépni ? Bocs...

[ Szerkesztve ]

(#165) dabadab válasza Kobe (#164) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Ja, hogy ha azt akarjuk hogy érjen valamit a magyarság, akkor nem kellett volna egy nemzetek/nemzetiségek feletti szervezetbe belépni ?"

Az ilyen hulyesegeket magadtol talalod ki, vagy segit valaki?

(Es ugy altalaban, hogy kapcsolodik a hozzaszolasod a honvagy temajahoz?)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#166) Kobe válasza dabadab (#165) üzenetére


Kobe
(veterán)

szted hülyeség, szerintem a véleményem és személyeskedés amit írtál :) amit úgy általában nem veszek föl.

Hogyan kapcsolódik a honvágyhoz ? Hát, szerintem manapság a mi kis országunkban jelenleg olyan helyzetek uralkodnak, hogy azért maradni felesleges. legalábbis aki komolyan gondolkozik a külföldre távozásban - még ha időlegesen is - szerintem nyugodtan vágjon bele. Nem árt, ha világot lát az ember. Csak egy furcsa magyar mentalitás, hogy amikor nem voltunk EU-s tagok, akkor azért sírtunk, hogy engedjenek a zsírosbödön közelébe minket is, magyarsággal nem nagyon törődve. Aztán amikor unió van, lehetőség, akkor meg hirtelen mindenki a magyarsággal jön, meg a honvággyal. Azért meg szerintem - nem érdemes éhen dögleni.
A honvágyat meg túl lehet élni. Őseim úgy vannak külföldön, h faterom pl évente jó, ha egyszer hazajön. Bevállalta. 6-7-8x akkora fizetésért, 50 év fölött. Már eleget látott itthon. Aki meg fiatal, menjen, az még eleget láthat majd itthon, ha akar. Mert nem hiszem, hogy van olyan ember aki erre a mostani időszakra nagyon emlékezni akar.
Körülbelül így kapcsolódik

[ Szerkesztve ]

(#167) Crystalheart válasza Kobe (#164) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

"Azért meg kevesen ragaszkodnak a nemzetiségükhöz, mert hát mégis mint biológiai lény első a túlélés, a többi maszlag csak utána jön."

De mihelyst az ember túlél, akkor mint emberi lény, első a közösség, minden maszlag csak utána jön. Legalábbis a részemről.

(#168) Carpio válasza dabadab (#165) üzenetére


Carpio
(tag)

"Ja, hogy ha azt akarjuk hogy érjen valamit a magyarság, akkor nem kellett volna egy nemzetek/nemzetiségek feletti szervezetbe belépni ?"

Én ezzel a mondattal teljesen egyet tudok érteni.

A legnagyobb télben tanultam meg, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik bennem.

(#169) fordfairlane válasza Kobe (#164) üzenetére


fordfairlane
(veterán)

Ja, hogy ha azt akarjuk hogy érjen valamit a magyarság, akkor nem kellett volna egy nemzetek/nemzetiségek feletti szervezetbe belépni ? Bocs...

Különlegesek lettünk volna, mivel mindenki más belépett, de hogy értékesebb, azt kötve hiszem.

x gon' give it to ya

(#170) Crystalheart válasza Carpio (#168) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Én nemteljesen; szerintem az EU kultúrális értékeinek minél teljesebb megtartására szükség van, persze a gazdasági egység, összehangoltság bizonyos foka mellett, ez a kettő nem üti egymást törvényszerűen.

(#171) Kobe válasza fordfairlane (#169) üzenetére


Kobe
(veterán)

Globalizáció. Nemzetek felettiség. Csak 2 kifejezés arra, ami teljesen ellehetetleníti és idővel feleslegessé teszi a mélymagyar, "há me magyarok vagyunk, azé" típusú gondolkodást. Az állampolgárból szép lassan világpolgár lesz. A magyar meg "eu-citizen". Ezt fel lehetett volna tartani azzal, ha például nem lépünk be az EU-ba, és akkor mehetne még egy darabig az odamondás, de így, hogy mi választottuk, felesleges ezen fanyalogni. Mint mondtam, a mostani magyar helyzet amúgy sem épp olyan, hogy a magyarságról kéne elmélkedni, mert szerintem sokkal több forog kockán. Nem, nem 1-2 tucat ember érzelmi hovatartozása, vannak akik szószerint a megélhetés miatt menekültek el innét. Többek között szüleim is ilyen indíttatásból voltak kénytelenek évtizedes barátságokat-rokoni kapcsolatokat félretenni, mert szerették volna, ha nyugdíjas korukban nem a többi kisnyugdíjassal számolgatják majd, hogy kijön-e azon a héten a csirkefarhát ára. Nekik megért 5 évet.

Továbbra is fenntartom, aki fiatal, menjen, lásson világot, én is így fogok tenni. Aki öreg az meg már látta eleget ezt a vidéket, ha van lehetőség, had menjen. Középkorú családalapításban ezerrel benne levő egyének megszívták ilyen szempontból, én sem mennék ki kisgyerekkel, stb, de nekik talán még lehet esélyük arra, hogy itthon is érvényesüljenek. Egy pályakezdő fiatalról, aki nap mint kezdő pozíciókba több éves szakmai gyakorlattal találkozik, mint átlagos elvárással, nem hiszem, hogy egyhamar összetudna szedni kocsit-lakást, egzisztenciát tudna teremteni.

[ Szerkesztve ]

(#172) Crystalheart válasza Kobe (#171) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

"Csak 2 kifejezés arra, ami teljesen ellehetetleníti és idővel feleslegessé teszi a mélymagyar, "há me magyarok vagyunk, azé" típusú gondolkodást."

Lehetetlen volt az azelőtt is. :) Mélymagyarkodás =/= nemzeti öntudat. Ez olyan, mintha leszólnád a cowboyt, amiért rögeszméje Texas. :D

(#173) dabadab válasza Kobe (#166) üzenetére


dabadab
(félisten)

"személyeskedés amit írtál"

Az lenne szemelyeskedes, ha teged minositgetnelek - de nem ezt tettem, a velemenyeddel kapcsolatban irtam azt, amit.

Egyebkent meg nekem ugy remlik, hogy az nem ugy tortent, hogy Magyarorszag lebegett a semmi kozepen, aztan 2004-ben egyszer csak landolt itt Europaban, hanem mar szuletesetol kezdve ott volt, nevezett kontinens meg a Fold nevu bolygon, ahol bizony nem csak magyarok elnek, szoval ezt a nemzetekfelettiseget mar a kezdet kezdeten elbuktuk (azt meg mar csak mellekesen emlitem meg, hogy raadasul Mo-n a kezdetek ota nem csak magyarok elnek, meg - ha mar tortenelmi perspektiva - az elmult idokben akkor ment a legjobban a magyaroknak, amikor az Osztrak-Magyar Monarchia nevu nemzetekfolotti szervezet resze volt (azelott meg a masodik evezred elso feleben, amikor ezt az egesz nacionalizmus nevu dolgot meg fel se talaltak, igy aztan senkit nem razott meg kulonosebben, ha pl. olasz vagy (ne adj' Isten) szorostalpu roman kiralyunk volt)).

Egyebkent meg elszomorit az, hogy mar megint eljutottunk oda, hogy a penztarca a legfontosabb. Nem az.
Az, hogy neked nem tetszik a gazdasag jelenlegi allasa, attol meg ugyanolyan szepek az erdoben a ciklamenek, ugyanolyan kedves nekem a magyar nyelv, ugyanannyira szeretem a csaladom - ha valaki ezt hajlamos elhajitani csak azert, hogy par huvelykkel nagyobb TV-je legyen, tegye, de ne varjon tolem kulonosebben nagy egyetertest.

"nem hiszem, hogy van olyan ember aki erre a mostani időszakra nagyon emlékezni akar"

A lanyom most negy eves, most nyiladozik az ertelme, edes, cserfes lany - engedelmeddel en emlekezni akarok erre a mostani idoszakra.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#174) Kobe válasza dabadab (#173) üzenetére


Kobe
(veterán)

a legtöbben akik kimennek, nem az 1-2 centivel nagyobb tvért teszik, mint írtam, sajnos eljutottunk oda hogy vannak olyanok, akiknek ennél sokkal több forog kockán. Teszem azt, apuci-anyuci nem tud házat-lakást venni neki, és nem akar 30-35 éves korában is albérletben élni vagy 50 éves koráig nyögni a lakásrészleteket....mert szerintem nem ennek ellene lennie a hazai kilátásoknak, vagy szerinted igen ?

"Egyebkent meg elszomorit az, hogy mar megint eljutottunk oda, hogy a pénztarca a legfontosabb. Nem az." Mint írtam, a külföldön szerencsét próbálók jórésze kilátástalanság miatt, vagy egzisztencia teremtés okán került külföldre. Ez nem jelenti azt hogy nem szereti a családot, csak mint említett példa, nem a nagyszülőknél csövezve szeretné nevelgetni az onokát az illető mert nincs pénz saját lakásra - kocsira, vagy mert nem akarja a 30-50 közötti lakástörlesztést évtizedekig fizetni a magyar "sztárfizetésből". Tudom, ezek anyagi javak, ami ellen szónokoltál, de az ember már csak olyan, hogy szereti ha van neki is az, ami az átlagnak. De hogy már egy családbarátibb példával is hozzájáruljak, több esetben is hallottam olyanról aki azért vállalt külföldi kiküldetést, hogy az esküvőre összespóroljon, mert hazai viszonylatban azt sem tudták volna belátható időn belül megtenni.
:F

(#175) Kobe válasza dabadab (#173) üzenetére


Kobe
(veterán)

a legtöbben akik kimennek, nem az 1-2 centivel nagyobb tvért teszik, mint írtam, sajnos eljutottunk oda hogy vannak olyanok, akiknek ennél sokkal több forog kockán. Teszem azt, apuci-anyuci nem tud házat-lakást venni neki, és nem akar 30-35 éves korában is albérletben élni vagy 50 éves koráig nyögni a lakásrészleteket....mert szerintem nem ennek ellene lennie a hazai kilátásoknak, vagy szerinted igen ?

"Egyebkent meg elszomorit az, hogy mar megint eljutottunk oda, hogy a pénztarca a legfontosabb. Nem az." Mint írtam, a külföldön szerencsét próbálók jórésze kilátástalanság miatt, vagy egzisztencia teremtés okán került külföldre. Ez nem jelenti azt hogy nem szereti a családot, csak mint említett példa, nem a nagyszülőknél csövezve szeretné nevelgetni az onokát az illető mert nincs pénz saját lakásra - kocsira, vagy mert nem akarja a 30-50 közötti lakástörlesztést évtizedekig fizetni a magyar "sztárfizetésből". Tudom, ezek anyagi javak, ami ellen szónokoltál, de az ember már csak olyan, hogy szereti ha van neki is az, ami az átlagnak. De hogy már egy családbarátibb példával is hozzájáruljak, több esetben is hallottam olyanról aki azért vállalt külföldi kiküldetést, hogy az esküvőre összespóroljon, mert hazai viszonylatban azt sem tudták volna belátható időn belül megtenni.

Szvsz nem bűn, és nem a magyarságra nézve égbekiáltó cselekedet külföldre távozni bizonyos időszakra. Manapság szokás azzal jönni, hogy ő nem hagyja szarban a hazáját, mert ő magyar. Gratulálok neki, ez még nem jelenti azt, hogy másnak egy 40-50 nm lakás az álma, 10 évnél régebbi autóval, és évek múltán is 80 ezres fizetéssel, és 20x végig kell rágnia hogy tud e vállalni egyáltalán gyereket vagy sem.....mint írtam, attól hogy pár évet lehúz, nem lesz hülyébb csak világlátott az ember. Sokan meg úgy vannak, hogy nem tetszik nekik a ciklámen az erdőben, vagy már látta eleget, élete az embernek meg csak egy van, amit nem hszem hogy egy akkora ország ismeretével kellene csak eltöltenie mint a mien. A legtöbbünk nem teheti meg hogy csak úgy körbejárja a világot, ellenben van lehetőség meló mellett is látni más helyeket.
Mindjárt megye, és szembeköpöm magam, én pénzéhes állat, hogy a rövidke életemben nem csak egy 200 ezres várost akarok látni, vagy a 20 éves opel kadettnál többre vágyok. Fujj, én mocskos kapitalista :)

(#176) Crystalheart válasza Kobe (#175) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

"Manapság szokás azzal jönni, hogy ő nem hagyja szarban a hazáját, mert ő magyar. Gratulálok neki, ez még nem jelenti azt, hogy másnak egy 40-50 nm lakás az álma, 10 évnél régebbi autóval, és évek múltán is 80 ezres fizetéssel, és 20x végig kell rágnia hogy tud e vállalni egyáltalán gyereket vagy sem..."

Megint közbe kell, hogy sóljak, az ország cserbenhagyása =/= kiutazás külföldre. Mint írtam, valszeg én is ki fogok pár évre, ha nem többre, egyrészt nyelvtanulás, másrészt pénz miatt. De mint korábban írtam, Széchenyi is többet volt külföldön, mint itthon, és mégis...

Egyébként mi 100 m2-es házban lakunk (de csak mert a fölső +100 m2 és +tetőtér még nincs befejezve), 1500 m2 telekkel, a falon neobarokk képek és tükrök lógnak (másik kép ugyanerről a sarokról), megeszünk egy-három naponta egy 5000 forint/kg-os, amúgy 2 kilós sajtot egy rakat más dologgal együtt (ez itt én kajám ált., mondjuk itt épp nincs sajt, és több zöldség sem fért el a tálcán, de hát szedni kell még hozzá), és degeszre tömjük magunkat mindenféle tejtermékekkel, többszázezer forintnyi értékben. :D Amúgy a legszegényebbek közé tartozunk, öt gyerekre csp meg egyetemi szoctám+amit apám küld tartásdíjként, ami meg elég random összeg, de legalábbis kevés. Szóval nem azt mondom, hogy hűdejó nekünk, de elkeseredni meg ördögöt kiáltani nem kell. Az adósság más kérdés, nekünk nincs, sőt, nekünk tartoznak... nem szabad engedni és hagyni begyűrűzni.

[ Szerkesztve ]

(#177) jamez


jamez
(senior tag)

Ennyit eszel? :D jó dagadt leszel... ;]

Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

(#178) Kobe válasza Crystalheart (#176) üzenetére


Kobe
(veterán)

az adósság faramuci helyzet. Virul az ifjúság, egyre több a diplomás. De végiggondolta valaki, hogy mire ezek az egyének végeznek, legjobb esetben is 21-22 évesek lesznek, rosszabb esetben 23-25 ? Na most ha emgnézek egy álláshirdetést, a kezdő pozíciókba is 1-2 de inkább 2-3 év szakmai tapasztalatot kérnek. Ez sok esetben azt jelenti, hogy ugyan felvesznek pályakezdőt is, ellenben a fizetésénél nem restellnek 10-20 ezerrel alávágni, mondván nincs szakmai tapasztalat. Na most ez azt jelenti, hogy 2-3 évig nyugodtan befoghatod a pofád, és utána talán kapsz fizetésemelést. Diplomásoknál ez olyan 26-27 éves korban talán le is zajlik.....onnantól már talán van olyan stabil háttered, hogy elkezdhess félretenni, megtakarítani, namost 25 után számold ki mennyi időbe telne vidéken egy 5-6 millás lakás, 10-12 millás ház összespórolása, fővárosban-megyeközpontban drágább ojjektum beszerzése. Kb ugyanannyiba, mint amennyi ideig köhögné a hitelt az ember, és hát köszönöm, én valahogy nem akarom a fizetésem jelentős részét ilyenre költeni életem végéig, inkább lehúzok pár évet külföldön. Amugy sem vagyok a hitel mellett, egyetlen hitelem a diákhitel (volt) amit kényszerből vettem fel. Utólag már emgbántam, most spórolás ezerrel, hogy előtörlesszem, minden létező lóvét megpályáztam, de az iskolától jó ha 7,8 as (nem vicc!) átlagra kapok talán 20 ezer ftot havonta....

[ Szerkesztve ]

(#179) berci válasza Kobe (#175) üzenetére


berci
(senior tag)

10 eves auto? teljesen normalis dolog - ennek több oka van, itt nem annyira statuszszimbolum az auto, (meg mindig) meglehetösen draga az uj auto, az emberek inkabb a megbizhatobbnak gondolt markakat veszik (japan es nemet) igy az 10 eves koraban meg vigan megy... a haz parkolojaban ahol lakok, az atlagnal siman jobb autom van (5 eves), es a munkatarsaim között sem kell "szegyenkeznem" (akkor sem szegyenkeztem amikor 13 eves volt, csak meguntam a sok extra "feature"-t).

több evtizedes lakashitel: egyik munkatarsam, akinek egyertelmuen magasabb fizetese van, nemreg vett egy lakast. viszonylag jo aron. 25 ev mulva fogja kifizetni a hitelt. es nem "nincstelen" kulföldikent idekerult valaki, hanem echte finn.

ezekkel nem azt akarom mondani, hogy altalanossagban nincs igazad a könnyebb "boldogulast" illetöen, csak rossz peldakat hoztal:)

Don't go home! Many people have died there!

(#180) Kobe válasza berci (#179) üzenetére


Kobe
(veterán)

azért nézd meg lécci az ingatlanárakat és egyebeket :) Nálunk sztem a 25 év az már egy jó konstrukciónak számítana.....csak egy példa, őseimnek itthon esélyük sem lett volna kocsit venni hazai fizetésből, kinn egy év alatt összeszedtek egy most 7 éves ford focust, itthon ez sztem jó 10 év hitelbe vagy ugyanennyi spórolásba került volna. A lakáshitellel kapcs, a 25 éves konstrukció sztem egész korrekt futamidő, és gondolom egy finn nem érzi megy annyira a részletet, mint egy magyar. Lásd pl magyar 100 ezres fizuból 30-35 öt eldörgölsz csak a részletre kicsit erősebb érvágás, mint finnél 3 ezer eurós fizetésből 4-500 eurót erre költeni....

Az itt alatt meg inkább Magyarországot értem. Mész a főúton, minden harmadik autó suzuki swift csak mert 9900 t részlettől elvihető....aztán 30 évig fizeti az ember, istenem. Nekem sincs kocsim, de ha vennék, inkább vérrel verítékkel összespórolnék egy 3-400 ezresre mint egyből hitelbe...
Szóval faramuci helyzet ez, nekem sicnsenek extra elvárásaim, az átlagossal én kielégszem, egy normális kocsi, átlagos ház, és esetleg oylan körülmények, hogyha jön a gyerek ne azon kelljen filózni h melyik vesémet adjam el h a kenőpénzt kifizessem a dokinak,meg a többi....Nem azt mondom, hogy ez kivitelezhetetlen nálunk, csak azt, hogy ha 4-5 év külföldi tartózkodás az ára annak, hogy sokkal kényelmesebben és gyorsabban le lehessen ezt tudni mint a hazai viszonylatban, akkor az egy jó üzlet. Ellentmondásos dolog ez, főleg egy olyan országban ahol az egyik legtöbbet reklámozott termék az adósságrendező hitel....

(#181) berci válasza Kobe (#180) üzenetére


berci
(senior tag)

ok :)

adósságrendező hitel....

ez valami olyan mint a szuzessegert dugni? elsöre viccesnek hangzik, de inkabb vegtelenul szomoru

Don't go home! Many people have died there!

(#182) Jakuzakill válasza Kobe (#180) üzenetére


Jakuzakill
(csendes tag)

Jó hsz. ez a magyar helyzet . Libria az átlag magyarokról beszél (ahogy én értelmeztem ) nem a többszáz csillió dollárt kereső felső 10000 ről :))

(#183) lapa válasza Kobe (#180) üzenetére


lapa
(veterán)

"Szóval faramuci helyzet ez, nekem sicnsenek extra elvárásaim"

lehet ám itt van a kutya elásva. nem értek egyet az előző pár postoddal, hogy itthon mindenkinek kötelezően a kardjába kell dőlnie olyan szar.

soha nem voltak ennyire kifejezett elvárásaim, arra figyeltem, hogy maximális teljesítményt nyújtsak. nem azt számolgattam mikor kapnám a majdani fizetésemelést arra a melóra, amit friss diplomásként még el se vállaltam. diákmunkával, albérlettel, érettségivel építettem fel azt, amim van és predesztinált elvárások nélkül is sikeredett összehozni.

eleve nem jó annyit a pénzre gondolni egy szegény országban, csak stresszeli magát az ember. és hogyne akarnék emlékezni minden percre, mekkora buli már (ezt nemtom te írtad-e. ha nem, bocs).

(#184) Kobe válasza lapa (#183) üzenetére


Kobe
(veterán)

lehet nem gondolni a mumusra a szekrényben, attól az még ott van....
Engem sem az zavar, hogy esetleg itthon keményebb munka árán kelljen megszerezni azt, ami átlagos, ami kell, ami jár, csak éppenséggel nem ezt tartom az élet értelmének. Legalábbis sztem annál kicsit többről kell(ene) szólnia, minthogy összeveszed ami kell, hitelre, és utána nyugdíjas korodig törlesztesz mint a katonatiszt, vagy hogyha nem is hitelre szerzed meg, akkor ugye kénytelen vagy lejjebb adni a színvonalat....akármelyiket nézed, szerintem igen sovány kilátások és a végén megbánja az ember, ha neadjisten rájön, hogy élete csak egy van és abból feleslegesen sok időt költött el csak az egzisztencia teremtésre, mint amennyit érdemes lett volna foglalkozni vele.

(#185) Crystalheart válasza jamez (#177) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Nem ennyit, csak ilyet, ne viccelj, hol elég ez nekem? :D

(#186) Crystalheart válasza Kobe (#178) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Én csak nagyon jó esetben fogok 25 évesen végezni az egyetemen, a nagyon nagy követelmények miatt viszont valszeg csúszok, mint ált. mindenki. Sokat :D (Ha ki nem hajítanak előtte, fene tudja, nekem elég durva ez a matek...) Utána arra még rájön az a 3 év, ha alkalmazottnak megyek el, de még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy inkább vállalkozás legyen ebből valami haverokkal, olyan alacsony most a kft indulótőkéje.

(#187) dabadab válasza Crystalheart (#186) üzenetére


dabadab
(félisten)

"csak nagyon jó esetben fogok 25 évesen végezni az egyetemen, a nagyon nagy követelmények miatt viszont valszeg csúszok"

Mi a fenet akarsz tobb, mint het evig csinalni az egyetemen? A regi idokben a tobbseg siman lezavarta az eloirt ot (ill. azelott meg negy) ev alatt es hat azota, khm, nem nott a diplomaszerzes nehezsege.

DRM is theft

(#188) Polllen válasza dabadab (#187) üzenetére


Polllen
(nagyúr)

A kredit rendszer bevezetése óta egyáltalán nem nagy probléma, ha vmi nem sikerül és ne adj Isten csúszol...Így azért az emberek nem is hajtanak annyira...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#189) dabadab válasza Polllen (#188) üzenetére


dabadab
(félisten)

Ertem en, hogy most mar konnyebb ellogni a dolgokat, de azert ne ez legyen az alap.

DRM is theft

(#190) Polllen válasza dabadab (#189) üzenetére


Polllen
(nagyúr)

Sajnos elég elfogadott lett a csúszás és a vele járó tovább vagyok egyetemista feeling...És aki megteheti, meg is teszi...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#191) Crystalheart válasza dabadab (#187) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Semmit nem akarok, gondolhatod :D Persze hogy hajtok az 5 évre, de az nem valószínű. Most kezdtem amúgy, 20 évesen, mert előtte szereztem egy prog OKJ-t. A képzés alapesetben 5 év, doktori címről már nem is álmodok, plusz 3 évért, meg minek. Fél évet minimum csúszok, mert sajnos két matekból is kifogtam elsőre az egyetem hírhedt gyakvezetőit, akiknél ált. mindenki megbukik, vagy legalábbis egynéhány ember átmegy kettessel. :D És jövőre megpróbálok utánaérdeklődni a tanároknak, ki hogy s mint (ez az idei nem az elsősökön múlott.) De attól mondjuk eleve elég nehéz nekem a matek, nem vagyok matekzseni. Itt nem a "tovább vagyok egyetemista feeling" miatt van ez, ELTE IK-n alap hozzáállás, hogy az emberek többsége csúszik, vagy ki is bukik, mert a matek nehéz, vagy hülye tanárt fogott ki. Főleg egyébként az elején, mikor mindenki más suliból mást hozott magával, de erre persze nincsenek tekintettel... Ráadásul a közgáz sem kutya, mert - ahogy a tanár is mondta - jól kibabráltak velünk, mert egy 3 féléves anyagot suvasztottak bele nemrégtől rögtön az első félévbe olyanoknak, akik előtte általában az életben nem láttak még egy Marshall-keresztet sem... :P Amúgy nem volna nehéz, én szeretem is, csak mellé van még pár matek, ugye, és mint mondtam, én személy szerint nem vagyok egy nagy matekagy...

(#192) Carpio


Carpio
(tag)

Aki idehaza szegény volt, az bárhol máshol is az marad. Alapvetően ez felfogás és hozzáállás kérdése.

[ Szerkesztve ]

A legnagyobb télben tanultam meg, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik bennem.

(#193) Jakuzakill válasza Carpio (#192) üzenetére


Jakuzakill
(csendes tag)

Persze itthon szétgüriztem az agyam max netto 100 , németben fizikai munka heti 90 netto úgyhogy nembiztos , hogy felfogás és hozzáállás kérdése.

(#194) Carpio válasza Jakuzakill (#193) üzenetére


Carpio
(tag)

Látom, nem igazán érted mit akarok mondani. :(

A legnagyobb télben tanultam meg, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik bennem.

(#195) Jakuzakill válasza Carpio (#194) üzenetére


Jakuzakill
(csendes tag)

Lehet , hogy nem .

(#196) lúzer válasza fordfairlane (#89) üzenetére


lúzer
(veterán)

Minket irigyel európa, pl. Németország
így hangzott

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#197) Polllen válasza Carpio (#192) üzenetére


Polllen
(nagyúr)

Amit írtál alapvetően szűklátókörűség kérdése... :W

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#198) berci válasza Carpio (#192) üzenetére


berci
(senior tag)

csak a szegenyseg definicioja esetleg mas ott ahova elmegy az ember...

talaltam egy erdekes statisztikat (azt mutatja hogy adott orszagban hanyszoros kulönbseg van a felsöfoku vegzettseggel rendelkezök es nem rendelkezök fizetese között, az eredeti cikk itt). kicsit regi, meg persze mint minden statisztika, ez is torzit, de igy is eleg beszedes. ha meg azt is hozzavesszuk, hogy Magyarorszagon a felsöfoku vegzettseguek egy igen jelentös csoportja, a pedagogusok, finoman szolva nincsenek tulfizetve, akkor meg erdekesebb.

a finn mutato mar-mar kommunista (annak eredeti ertelmeben) rendszerre utal :)

Don't go home! Many people have died there!

(#199) fekeandras válasza lúzer (#196) üzenetére


fekeandras
(őstag)

És még a gazdaságunk is dübörög.lol. :W

(#200) Kinder válasza berci (#198) üzenetére


Kinder
(senior tag)

Mert tele vagyunk bölcsészekkel és közgazdászokkal, akikre most épp ( meg már vagy 10 éve ) semmi szükség, de mérnök az nincs. Vagy ha van, hát nagyon nem szeretném, ha mondjuk egy frissen végzett BME-es tervezné, és így épülne fel a házam.
A feleségem a BME-n tanít, néha én is helyettesítek, és azt kell mondjam, BORZALOM a tudásszintjük. Nem is tudnak elhelyezkedni, csak a McDonaldsban.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.