Hirdetés

2019. október 18., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Jó ideje vizuális effekt volt a VRM hűtés, de most újraélhetjük a X38/X48/X58 korszakot, valódi hővel, és valódi hűtőbordákkal.

[ Szerkesztve ]

(#2) zzola


zzola
(félisten)

Az lenne a korrekt, ha az érintetteknek-kérésükre-kicserélnék a bordát. Komolytalan kezd lenni az Asus is...

(#3) Zotya84 válasza zzola (#2) üzenetére


Zotya84
(őstag)

Már az nagy szó, hogy elismerték, hogy el lett k.. rontva. Az meg, hogy javítják is - maga a csoda. Egyébként kapható már?

(#4) awexco válasza zzola (#2) üzenetére


awexco
(senior tag)

Majd valami extrém coller csomagba árúkapcsolásba megkapod . De ahogy nézem nem erőltették magukat nagyon meg ... pláne azzal a gagyi hűtővel egy 300 euró környéki laphoz .

I5-6600K@4700Mhz + Rx470 + LG 24GM77

(#5) hackeeeee válasza Duracellm... (#1) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)

Intel vonalon..

AMD Vonalon azért meghajtott FX-ek alatt azért elég jól dolgozott bizonyos lapok alatt a vrm hűtés. :K

Véleményem szubjektív...

(#6) Eclips21 válasza hackeeeee (#5) üzenetére


Eclips21
(őstag)

de csak mert muszáj volt sajnos

(#7) zetor2000 válasza awexco (#4) üzenetére


zetor2000
(aktív tag)

Hát ja. Belevágtak 10-12 nútot, azt kész. Az alsó fele még mindig 1 cm, vagy afeletti. Egy rendes, lamellázott, vagy sűrűbben rovátkolt borda faszább lenne. Ez a ventilátor egy vicc, egy felső kategóriás alaplapon, egyszerűen bóvli, vagy bazári. A másik felét a hűtésnek meg úgyhagyták. Legalább azt is nútolták volna meg, azt mehetett volna rá vmi takarólap műanyagból, vagy biliacélból, festett/préselt logóval.

[ Szerkesztve ]

Angolórákat adok-veszek...

(#8) awexco válasza zetor2000 (#7) üzenetére


awexco
(senior tag)

Nagyon gagyi az a venti pláne a felfogatás :D

A videós csávónak küldtek egy levelet amiben instrukciók voltak .
Ill a mellékelt dobozba a Pénzt ... :D A hűtőt és a ventit :D

I5-6600K@4700Mhz + Rx470 + LG 24GM77

(#9) awexco válasza zetor2000 (#7) üzenetére


awexco
(senior tag)

Ez ízlésesebb de lehet azoknak a lamellának a vékonyságuk miatt nincs sok hőszállító képességük .

[link]

I5-6600K@4700Mhz + Rx470 + LG 24GM77

(#10) awexco válasza zetor2000 (#7) üzenetére


awexco
(senior tag)

Vélemény ? tudták volna még jobban elfedni , hogy ne szellőzzön ?

[link]

I5-6600K@4700Mhz + Rx470 + LG 24GM77

(#11) Duracellm... válasza hackeeeee (#5) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

A túloldalon nem volt általános állapot a 200W fölötti TDP és a hozzá tartozó ~35W-os veszteség a VRM-en.
299x-nél 50-70W veszteségről lehet szó alap-tuning esetén, ami csak 2x több mint amire a gyártók számítottak.

(#12) Blindmouse válasza Duracellm... (#11) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

Ne idegesítsél már, hogy a proci bekajálna több mint 350W-ot. Ezt te sem gondolod komolyan. 70W 80%-nál lenne annyi, és annál még egy óvodás is jobb VRM-et tervez.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#13) Duracellm... válasza Blindmouse (#12) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

300-400W és 85%-al számoltam. :)

(#14) daa-raa válasza Blindmouse (#12) üzenetére


daa-raa
(titán)

Pedig de. Feszemeléssel pillanat alatt elszáll a fogyasztás. Egy 125W-os FX fogyasztása is simán fel tud menni 200W-ra vagy fentebb ha odatolod neki rendesen a tuningot.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#15) matteo_szg válasza zzola (#2) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Egyrészt, a lap nem kapható, hiába jelentették be a Computexen. Nem véletlen, hogy a bejelentést követően nem került nyilvánosságra a megszokott képalbum a termékről, weboldal, stb. Kiállítva se volt nagyon a ROG standon.
Másrészt, bár az akkori OC-rekordokat megcsinálták a lappal, vélhetően egyéb változtatások is történtek a VRM-részleget illetően. Csak ezek még előbb történtek meg, mint hogy a VMR-para kipattant a Skylake-X kapcsán.
Fontos elem a hűtés megváltoztatása is, amit már egy laikus is kiszúrhat, ha összehasonlítja az első képet a végleges dizájnnal. Ezt a változtatást pedig célszerű kommunikálni; ez történt meg jelenleg.

Szóval nem, nem kezd el komolytalan lenni az ASUS is. :)

jupiiii

(#16) hackeeeee válasza Duracellm... (#11) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)

Sokszor terveztem már, hogy lemérem a Skylake-et 4800-on, hogy IBT/linx mellett mennyit ránt ki a konnektorból, de őszinte leszek, azóta sem jutottam el odáig, mindig elmaradt. De tény, hogy meg sem közelíti azt.

Bár. ugyan úgy össze sem tudnám hasonlítani, mert az fx vas még 932-es HAF-ban volt, ott levett oldallappal lézeres/infrás mérővel tudtam mérni a hőfokokat, itt ezt már nem tudom megoldani, mert az XB-ben már erre nincs lehetőség. De az tuti, hogy az FX-nél hátul sem volt 100 fok a vrm, ~5GHz-n közel 1.5V fesszel, IBT mellett, mindezt úgy, hogy ilyen esetben IBT közben ~350W-400W körül cibált ki a gép a konnektorból, IBT közben.

Ennek tudatában szörnyülködöm ezen, hogy egy HEDT kategóriát, hogy lehet ennyire elbaltázni? És akkor a pasztás cpu-król még nem is beszéltünk... Tudták, hogy mi lesz ebből, mennyi lesz a fogyasztás, mire számíthatnak.. Akkor miért? Miért jó ez, hogy egy prémiumkategóriás lap megfőhet egy combosabb tuning mellett?! Ugyan már..

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív...

(#17) daa-raa válasza hackeeeee (#16) üzenetére


daa-raa
(titán)

Gondolom akkor még nem tudták mire készül az AMD, azt sem, hogy mit tud a Ryzen. Úgy voltak vele, hogy akinek kell a teljesítmény, az így is megveszi majd.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#18) hackeeeee válasza daa-raa (#17) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)

De a saját fejlesztéseikkel csak tisztában voltak már eddig.. Pl. az s2011-nek sem olyan igényei voltak villany terén mint az s1151-nek.. Ott ezt sikerült megoldani.. Sőt, még korábban is.. Minden adott volt, mégis sikerült alá lőni.

Mert, ha még 1-2 gyártó csinálta volna, hogy eltolta a hűtést, vagy alul méretezve a vrm-et, de úgy néz ki, hogy ez nem így van..

Véleményem szubjektív...

(#19) Robert07


Robert07
(aktív tag)

Nem tudom, X79-en jol meg tudtak csinalni annak ellenere, hogy ott nem voltak ilyen magasak a TDPk. A Sabertooth-on meg ettol is nagyobb feluletu lamellasor volt aluminium hatlappal, es plusz bordaval, amire meg ventit is lehetett tenni. Es akkor az meg nem is a legjobb Rampage IV-esek koze tartozott.

突き出る釘は打たれる。

(#20) daa-raa válasza hackeeeee (#18) üzenetére


daa-raa
(titán)

A sajátjaikkal igen. És épp ez az, ahol a probléma jelentkezik. Az X299 platformot eredetileg kisebb magszámmal és ebből kifolyólag kisebb TDP-vel tervezték meg. A Threadripper feltünése kényszerítette őket a nagyobb magszámú és fogyasztású procik bejelentésére, és erről a gyártók is csak a Computex-en kaptak információt, amikor már a lapokkal elkészültek. Gondolom eredetileg a nagyobb magszámú procik egy modellfrissítéssel kerültek volna kiadásra, de a TR miatt kényszerhelyzetben voltak, válaszolni kellett.

Perze nem lenne ez akkora probléma, ha a gyártók nem csak design-elemként tekintenének a bordákra, hanem újra hűtőbordaként. Egy 9 éves középkategóriás lapon komolyabb VRM és chipset hűtés volt. Például:

Ráadásul HEDT esetén a foglalat körül kevesebb a szabadon felhasználható hely, mivel alatta és felette is DIMM foglalatok vannak. Nem tudják a VRM-et helyben széthúzni. Szerverekben ez nem probléma, ott egyrészt eleve lamináris az áramlás, így is vannak tervezve a lapok is, és a zajszint sem szempont, szóval a hűtésen nem spórolnak erre hivatkozva.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#21) Duracellm... válasza hackeeeee (#16) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Szerintem annyi történt, hogy intel referencia dizájnját vehették csak alapul, processzorral való tesztelés híján. Biztosan nem ment végig az összes fejlesztési fázis a kapkodás miatt.

A partnerek jóindulatán, leterheltségén múlik, hogy bemart alu-tömb + kis-ventilátor-al, majd a /leterhelt időszak után/ V2.0 lapokkal sikálják-e fényesre intel hírnevét.
Meg van a veszélye hogy aki hosszú évekre tervez, az a V2.0-ás kiadásra vár, a partnerekre + intel-re addig rázöldül a felhalmozott alaplap/cpu készlet. Nem lesz egy sikertörténet, annyi látszik.

[ Szerkesztve ]

(#22) proci985


proci985
(MODERÁTOR)

Az új hűtő, amelyet tesztre már el is küldtek Der8auernek, immár nem egy monolit tömb, hanem rendes bordákat kapott,

mikozben a WS lap tovabbra is egy normalis, highend lamellat kapott. szoval odaraktak egy nulla feluletu tombot, de a hocso az bezzeg kellett egy olyan teruletre, amit jellemzoen tul sok levego nem er. ugyes.

egyebkent ahogy nezem az osszes gyarto ilyen vicces alutomboket hasznalt, szoval lehet az intelnel voltak hurraoptimistak

(#1) Duracellm...: X79/X99nel a VRM ugyanugy kritikus tudott lenni.

(#20) daa-raa : a kepen egy meregdraga rezborda van (ld finek kozotti osszekotesek meg a dupla funkcionalis hocso), meg nem is illik a lap szinvilagaba ;]. mondjuk az eleg sokat elmond, hogy valahogy a WS lap ilyet kapott.

[ Szerkesztve ]

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#23) jacint78 válasza hackeeeee (#18) üzenetére


jacint78
(addikt)

Elég sokszor kifejtettem már, hogy az alaplapokra ráakasztott hűtőbordák, nem igazán tudják hűteni ezeket az alkatrészeket, hanem a nyák vezeti el a hőt.

Itt nem arról van szó, hogy a gyártók nem tudták, hogy mekkora hőtermelés lesz :) , hanem arról, hogy egyszerűen ennyit bír a nyák elvezetni. A bordákkal lehet hűteni ugyan a nyákot, de ezt elég gyenge hatásfokkal teszik, ráadásul a platformnak alapban olyan a kialakítása is , hogy nem igazán van hely körülötte, nincs nagy felület ami elvezethetné a hőt.

Igazából nincs itt eltolva semmi, csak egyszerűen túl nagy a terhelés, és az SMD plusz sokrétegű nyák megoldásnak durván elérték a határait.

type your text here..

(#24) daa-raa válasza proci985 (#22) üzenetére


daa-raa
(titán)

Méregdrága rézborda, egy akkor 29k-ba kerülő lapon. Az bőséggel középkategória volt, a 790FX lapok 60k körül voltak. Bőven belefért a lap költségkeretébe, és nem is nevezték Military Class, TUF meg egyéb idiótaság neveken. És még ha rommá is tuningoltad az IGP-t, meg a procit, akkor is képes volt maximum 20-25 °C deltaT-vel dolgozni. Erre most az ennek akkori árra visszaszámolva is 3-4x-ébe kerülő lapokra nem jut ilyen. Fillérbaszás legmagasabb szinten.

jacint78: Ennek nyilvánvalóan ellentmond, hogy az a pár bevágás jócskán megnövelte a hűtés hatékonyságát.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#25) hackeeeee válasza proci985 (#22) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)

És, ami feltűnt elsőre, hogy elvileg nincs benne a led világítás sem.

Bár, pl. az apex-nál nem tudom, hogy benne van-e a gyári bordában.

daa-raa: Azért a 6/12-re csak számoltak, és tuning mellett már az alatt is elforrhat a vrm. :(

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív...

(#26) proci985 válasza daa-raa (#24) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

az a 29kba kerulo lap kb 180 USD MSRP volt tippre, ranezesre ez egy 2009 eleji lap a szinek es a borda alapjan. ez a jelenlegi X299 beleposzintje.

meg eleve x299 draga, draga a chip es baromi draga a pcb.

egyebkent ahogy nezem ev eleje ota gyengult kb 10%ot az USD

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#27) Blindmouse válasza Duracellm... (#13) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

Azt a mindenit, Tomshardware tesztben 360W-ot evett a proci 4.8 GHz-en. Maradjunk annyiban, hogy nincs az a léghűtő ami ezt lehűtené. Innentől kezdve az alaplaptól sem tudom mit várhatnánk. Gyakorlatilag a VRM-re akkora hűtés kell, extrém tuningnál, mint ami egy i3-as procira.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#28) Skeleton01 válasza Zotya84 (#3) üzenetére


Skeleton01
(aktív tag)

Nem kapható még sehol az Apex és a Rampage, a Computexen lettek csak bemutatva. Volt is olyan érzésem, hogy emiatt késlekednek velük.

Szerk.: Most látom, hogy már korrektül megválaszolták előttem a kérdést. :R

[ Szerkesztve ]

(#29) zetor2000 válasza awexco (#9) üzenetére


zetor2000
(aktív tag)

Ez a két linkelt kép valszeg megfelelő hűtést nyújt. A felsőbb az biztos olyan, mert szvsz működő lapon van. :)
Az MSI meg olyan, amilyen. :)

Angolórákat adok-veszek...

(#30) csakszabi


csakszabi
(csendes tag)

Csak én gondolom, hogy az ASUS színvonala az elmúlt időszakban kicsit esik lefelé?
Ráadásul a PC perifériákat eléggé túlárazzák a kezdetek óta, ami elég szomorú. :F

(#31) zetor2000 válasza csakszabi (#30) üzenetére


zetor2000
(aktív tag)

Nem, nem csak te gondolod így. Szerintem a márka kinőtte (?) magát, és a felső osztály eléggé túlárazott lett. De ez nem csak rájuk jellemző, hanem az összes komponensgyártóra is. A felsőosztály nem olyan, mint régen, hogy extra 10% haszon, hanem ~50% extra felár, mert az a csúcs, és kész.
Kevés olyan maradt, ahol nem ennyi az extra.

Angolórákat adok-veszek...

(#32) matteo_szg válasza csakszabi (#30) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Hajh...

Javaslom, olvass utána ennek az egész X299 VRM mizériának, és ne tekintsd ennyire fekete-fehérnek pl. ezt az Apexes hírt.

A PC perifériák terén pedig - már ha a gaming perifériákra gondolsz -, akkor hamarosan erős bővülés várható, ami segít az árszintek javulásában is. Több opció lesz, több árszinten.

jupiiii

(#33) csakszabi válasza zetor2000 (#31) üzenetére


csakszabi
(csendes tag)

Tény, hogy sok márka elszállt, de sajnos én minden nap találkozom a munkám során asus perifériákkal, szóval tudom őket tesztelni első kézből, és elég silány minőség ahhoz képest amit mondjuk egérben egy Zowie nyújtani tud.
Tény, hogy asus alaplapom van szintén asus videokártyával, és régen is az volt, szeretem is őket, szóval komponensekben a helyén van, de sajnos csak abban, és semmi másban.
Szánalmas, hogy képesek például a claymore-ért elkérni 70+ ezer forintot amikor semmi extra nincs benne, és még ronda is.

(#34) awexco válasza csakszabi (#33) üzenetére


awexco
(senior tag)

de hát a claymore az gamer :D

I5-6600K@4700Mhz + Rx470 + LG 24GM77

(#35) csakszabi válasza awexco (#34) üzenetére


csakszabi
(csendes tag)

Hát persze :U

(#36) matteo_szg válasza csakszabi (#33) üzenetére


matteo_szg
(őstag)

Nocsak, kit tisztelhetünk az Ön személyében, aki a munkája során tesztelheti az összes ASUS perifériát?
Komolyan kérdezem, szükségünk lenne a feedbackekre. ;)

jupiiii

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.