Hirdetés

2020. szeptember 24., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
(veterán)

Ajajaja!:) Már a címéből tudtam ki a szerző! :R
Amint lesz időm este olvasom is!

(#2) QbHead


QbHead
(aktív tag)

:R Köszi az olvasmányt élvezet volt olvasni :R

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#3) Penndragon


Penndragon
(tag)

Felcsigázott a cím, haza érek végi olvasom. Egyetemen volt szerencsém "Lézer Technika és Optika" c. kurzust végig hallgatnom, így remélem nem leszek laikus a témában! (:

A kreativitás, csak a tudás pótlása improvizációval.

(#4) EkSYS


EkSYS
(senior tag)

Nagyon jo osszefoglalo! Kello reszletesseggel irsz ahhoz hogya legtobb kerdes meg is valaszolodjon. Erdekes azert hogy hosszu evtizedek alatt bar szamos mondjuk ugy attores volt ebben a technologiaban megis a jelenlegi 2013 csucstechnikai is azert nem azt prognosztizalja hogy mondjuk 2029ben a t1000esek lezerpuskaval fognak celba loni :) . Az is erdekes amit irtal hogy ennyit arrol hogy a haditechnika evekkel jar a lakossagi elott. Mondjuk akar fel is mehetek a youtubra is ott is szamos video van arrol hogy kis garazstunningos megoldasokkal hogy gyujtanak meg targyakat.
Nem tudom korabbi cikk esetleg letezik e,de ha egyszer majd irnal egy hasonlot az egyeb spec fegyverekrol, mint pl. Gauss, plazma, impulse , anti gravitacios vagy anti anyag es tarsai.
Udv
B

Eki - az eredeti

(#5) blesius


blesius
(csendes tag)

Jó cikk, eltekintve néhány apró hibától. A szerző igencsak keveri a fogalmakat és mértékegységeket, úgysmint a teljesítményt és az energiát. Az energia mértékegysége 1 Joule, míg a teljesítményé 1 W. A teljesítmény a lézerek esetében megadja azt, hogy 1 mp alatt mekkora energiát szállít el a nyaláb. Azaz ha egy izzó teljesítményfelvétele 100 W, akkor a fogyasztása 1 óra alatt 100 W*h, ami: 100 W*h=100*3600 W*s=360 000 J (nem pedig 100 W/h). Azaz pl. az első oldalon az 5kW hőenergia az inkább hőteljesítmény, az izzót említettem, és 900kW hulladékhő sem az. Másik, hogy 200 petaWatt szint az helyesen teljesítmény, és a Kelvin nem fok, hanem simán Kelvin (és ha fokot akarsz írni, akkor írhatsz nyugodtan Celsiust, mert T(Kelvin)=T(Celsius)+273,15, és 10 000 K-nél ez a 273 Kelvnin igazán nem számít). Csak ennyit szerettem volna. Ezektől eltekintve igazán jó cikk, grat! :)

(#6) Translator


Translator
(tag)

És ha belegondolok, hogy az Elite-ben az első leggyengébb lézer az 1MW-os volt... :R

Azok akik feladnák alapvető szabadságukat egy ideiglenes biztonságért, nem érdemelnek sem szabadságot, sem biztonságot - Benjamin Franklin

(#7) TK36


TK36
(aktív tag)

"megérne egy külön szemezetet" - fejezetet akart lenni, szerintem.
"(az ASAT egyébként is megérne egy külön szemezetet, gyakorlatilag a világűr fegyvermentes övezetnek nyilvánítását mindkét szuperhatalom megszegte a hidegháború alatt...)" - Elolvasnék, ha írnál egy ilyen témájú írást itt.

"a SCUD gyakorlatilag egy némileg továbbfejlesztett második világháborús német V2 rakéta).
1991-ben ugyan propaganda-hadjáratot folytattak azért, hogy a Patriot PAC-2 légvédelmi rendszer milyen jól alkalmas a SCUD elleni védekezésre, még George Bush elnök is méltatta, hogy 42-ből 41-szer elfogta a célt, ám az igazság az volt, hogy a Patriot egyetlen SCUD-ot sem tudott valóban semlegesíteni (az, hogy a Patriot a föld felé zuhanó SCUD darabokat eltalálta, nem éppen ezt jelenti)." - erre emlékszem a TV-ből. Milyen nagy propaganda volt akkor, hogy az Izraelre kilőtt SCUD-okat megsemmisítette.
Bár ha jól értettem, akkor egy un. továbbfejlesztett II. világháborús fegyvert nem tudod lelőni/elhárítani egy jóval modernebb fegyverrendszer. Bár mindegyik ballisztikus rakéta a V-2 utóda.

[ Szerkesztve ]

(#8) mark77


mark77
(tag)

Érdekes cikk,hiszen a témáról nem sokan publikálnak, bizonyára,mert az ilyen fejlesztések titkosak.
De jobb lenne, ha az ilyesmibe beleölt dollármilliárdokat humánusabb célokra civil kutatásokra fordítanák.

[ Szerkesztve ]

Cannibal Corpse

(#9) wwenigma


wwenigma
(Jómunkásember)

Phalanx rendszer. :D

Ez még csak arról szól egyelőre hogy kinek a phalanx-a nagyobb, de szép lassan elérnek a valóban működő prototípushoz. Semmiféleképpen nem kidobott pénz egy-egy sikertelen kísérlet.

Az elektromágneses railgun-ok, na azok lesznek inkabb durvák. :D [link]

Biztató a 4-5-6 mach sebesség és a 100-220 mérföldes hatótáv. [link]

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#10) TK36


TK36
(aktív tag)

Azért érdekelne, hogy - a cikkben volt említve Szovjetunió/Oroszország is, hogy fejlesztettek lézerfegyvereket - de pl. Kína, Japán, Izrael hogyan áll ezekkel.
Bár amennyire titkosak ezek lehet, hogy a cikkben leírtaknál már előrébb járhatnak Amerikában is.

[ Szerkesztve ]

(#11) F34R


F34R
(veterán)

Micsoda csuda lezerfegyverek ,kozben pedig a legerosebb koztuk sincs.

Sajat fejlesztes :D

[ Szerkesztve ]

Elado Kizer Sovereign Folder. PM ha erdekel.

(#12) ripla


ripla
(őstag)

félelmetes hogy mennyire pörgeti a tudományt az emberek egymástól való rettegése...

Huawei P20 Lite

(#13) Shatter98


Shatter98
(tag)

ÉN IS ELOLVASOM KÉSŐBB :d :C :R

(#14) zippofcy


zippofcy
(senior tag)

A lézer fegyverként vakó felhasználása ugyan lehetséges, de ineffektív.
Hogy miért az benne van a cikkben: "egy tükörrel az ellenség felé téríti ki a hajóról a tükörre "kilőtt" lézernyalábot ..."
Vagyis elég ha a cél olyan burkolattal rendelkezik ami a lézer nagy részét visszaveri. Nem is kell hogy tükör legyen (100%) elég 50-60%.

De a lézerre nincs is szükség, ott vannak a mikrohullám, az ultrahang, a "hullámok" millió más változatai. A lézer meg maradjon csak meg a filmeknek, mivel - azokkal ellentétben - ez látványos. Vagyis szemmel látható.

Ma már van olyan berendezés ami képes különböző "hullámok" áltai besugárzással szétválasztani egyes kémiai kötéseket.
Ebből logikusan következik hogy a fegyveriparban létezhet már ennek olyan változata ami egész egyszerűen plazmává változtatja a célpontot.
De ha még nincs, lesz majd hamarosan.

2020-2030 között majd meglátjuk "élőben". ;]

Nekem olyan okos a telóm meg a TVm hogy én már nem rajtuk játszok hanem velük. Társasozni szoktunk.

(#15) Cifu


Cifu
(nagyúr)

@EkSYS: Nem zárom ki, hogy azokról is lesz egy. Ez a cikk amúgy az első bekezdésben linkelt Index cikkre volt egy "reakció", a mostani cikk alapját írtam meg, és küldtem el Stökinek, hogy ha a tudományos rovatba keresnek esetleg munkatársat, akkor én ilyen szintű cikkekkel rendelkezésre állok. :)

@blesius: E téren több oldalról is keveredik a téma. Én ahol tudtam, a forrásban megjelölt mértékegységet és elnevezést használtam. Egyes magyarázatoknál az első oldalon tértem el ettől, és nem zárom ki, hogy rosszul fogalmaztam meg az adott mondatot. Amit írsz, mely szerint egy másodpercre vetítve kell érteni a lézer teljesítményét, az biztos? Mert én e téren most végtelen ciklusba kerültem, lévén egyszer anno állítottam ezt, de kijavítottak, hogy nem másodperc, hanem óra, és pont ezzel a 100Wh példával jöttek.

A hőenergia / hőteljesítmény jogos, máris javítom.

A Kelvin vs. Celsius szintén jogos, és azért nem kerekítettem, mert ha azt írom, hogy 10000 celsius, és eljön valaki a forrásommal (Atomic Rocket), hogy ott Kelvint és nem Celsiust említenek, tehát 273 fokot tévedek, akkor abba fog valaki belekötni. Ez egy ilyen business. :D

@TK36: Még 2005-ben írtam az SG-re (igen, tudom, szitokszó) egy két részes cikksorozatot, ha érdekel itt megtalálod:

Jövő harctere: a világűr I.
Jövő harctere: a világűr II.
(A harmadik rész bizonyos okok miatt (alkotói válság :DDD ) nem készült el...)

Lehet, hogy 1x ebből is lesz egy revampolt verzió. :)

Bár ha jól értettem, akkor egy un. továbbfejlesztett II. világháborús fegyvert nem tudod lelőni/elhárítani egy jóval modernebb fegyverrendszer. Bár mindegyik ballisztikus rakéta a V-2 utóda.

Összetettebb kérdés, a Patriot eredetileg légvédelmi, és nem rakétavédelmi rendszer, tehát teljesen érthető, hogy nem volt ideális a feladatra. Hogy mégis ekként propagálták, az feltehetően bizonyos érdekeknek lett alárendelve. A lényeg, hogy a SCUD ugyebár egy fokozatú rakéta, ahol a teljes rakétatest és a robbanófej elviekben egyben halad végig a pályán. Persze a valóságban a már kiürült rakétatest mindenféle stabilizálás nélkül (ugyanis azt a hajtómű sugarának eltérítésével érik el) elkezd pörögni, és a légellenállástól fellépő erők széttépik. Ez alapvető harcérték szempontjából már lényegtelen, a harci fej elég masszív, hogy ne zavarja ez az apróság. A helyzet viszont az, hogy ebből a visszatérő törmelékfelhőből a Patriot radarja nem volt képes kiszúrni a harci fejet, szóval elindították a Patriot rakétát, ami valamit eltalált, hogy aztán az éppen a szétesett rakétatest egy darabja, vagy a harci fej volt, az egy más kérdés. Az elemzések szerint azonban mindegyik iraki harci fej, amely eljutott a célterületre, sikeresen be is csapódott és fel is robbant. Magyarul a Patriot nem volt képes megállítani, és még a cél felett felrobbantani.

Ezt onnan is meg lehet közelíteni, hogy az akkori Patriot PAC-1/-2 rendszer igazából még nem volt felkészítve erre a feladatra, illetve nem pont ilyen célokra tervezték, tehát érthető, hogy hatástalan volt...

@wwenigma: Az elektromágneses railgun-ok, na azok lesznek inkabb durvák.

A DD-21, majd DD(X), végül Zumwalt-osztály eredetileg ilyen lövegeket kapott volna. Csak az ezeket fejlesztő cégek kissé optimisták voltak a határidők terén. Mikor a 2000-es évek elejére nyílvánvaló lett, hogy 2010 körülre még sehol sem lesznek a railgunok (amit lehet EM (elektromagnetikus) lövegnek is nevezni), a haditengerészet úgy döntött, hogy két 155mm-es löveget szerel inkább a helyükre. Ha egyszer elkészül majd a harcképes railgun, majd beépítik a helyükre. De ez a jelenlegi tervek szerint leghamarabb a 2020-as évek közepére várható... Már ha...

Biztató a 4-5-6 mach sebesség és a 100-220 mérföldes hatótáv.

Ezen cikk is az ilyen írások "ellen" született. A FEL lézert is folyton kikiáltják a világmegváltó szuperfegyvernek, de azt már nem teszik hozzá, hogy az elvárt 1MW-os teljesítményre mikor lesz képes, és azt sem feszegetik, hogy jelenleg mekkora teljesítményre képes. Mert én a sokadik eldugott kis oldalon találtam rá arra a 14kW-os adatra, amely elég hitelesnek tűnt... Szép teljesítmény, hiszen az eddigi FEL lézerek ennek a töredékére képes, de egy 14kW-os lézer harcászati szempontból még eléggé szerény képességűnek számít...

A railgunról is készülnek látványos videók és cikkek, de arról már nincs képes vagy mozgóképes bizonyíték, hogy jelenleg képesek lennének katonai célra alkalmas rendszer gyártani. Laborkörülmények között magát a belső működést képesek lemodellezni, de még csak egy fix ágyúval, ami nem téríthető ki, így pedig fegyverként nem használható. Vagyis ott tartanak, hogy a működőképességét igyekeznek bizonyítani és fejleszteni...

Azért érdekelne, hogy - a cikkben volt említve Szovjetunió/Oroszország is, hogy fejlesztettek lézerfegyvereket - de pl. Kína, Japán, Izrael hogyan áll ezekkel.

Lehet szídni az Egyesült Államokat, de ott legalább van valami transzparencia, vagyis publikálnak információkat a kísérletekről, tervekről. Európában is folynak hasonló kísérletek, de per pillanat még egy pár évvel le vannak maradva, tehát kb. ott tartanak most, ahol a LaWS tartott 2010-2011 körül. Japánról nem tudok semmit, Kínáról annyit, hogy folyamatosan dolgoznak a témán, náluk a harckocsikon lehet látni lézeres modulokat, de ezek legfeljebb 1kW körüliek lehetnek, és az elemzések szerint inkább kommunikációs célokra, esetleg optikai rendszerek megvakítására szolgálhatnak.

Bár amennyire titkosak ezek lehet, hogy a cikkben leírtaknál már előrébb járhatnak Amerikában is.

Kétlem, hogy előrébb járnának, hiszen dollár százmilliókat, milliárdokat áldoztak és áldoznak a YAL-1A, LaWS és hasonló rendszerekre. Ha belegondolsz, miért költenének ennyit olyan rendszerekre, amelyeknél valójában sokkal jobbakkal is rendelkeznek?

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#16) zippofcy válasza ripla (#12) üzenetére


zippofcy
(senior tag)

Nem az emberek rettegnek egymástól hanem a Föld iparának (és politikusainak) ura, a Rothschild dinasztia vezette Illuminati retteg attól hogy elveszíti az emberek feletti uralmát.
Ezért egyrészt folyik a depopulizáció (pl. Bill Gates "az meberiség létszámát lecsökkentjük pár milliárddal") másrészt az Albert Pikes szabadkőműves által már az 1800-as években közzétett "három világháborúval totális uralom elérése" folyamat. Ebből kettő már megvalósult, a harmadik a 20-as években várható.
Mindenesetre elég lassan halad a folyamat, mára gyakorlatilag az ipari termelés 80 (Svájci kutatók már be is bizonyították, ki lehet guglizni), és a különböző államok politikusainak 100%-a a Rothschild dinasztia kezében van, mégis szept. 11.-óta alig értek el vmit.

Afganisztán, Irak totális kudarc, Líbia elfoglalásával ugyan megakadályozták hogy a dollár fedezete eltűnjön (ha mondjuk aranyért is lehetne olajat venni nem csak dollárért akkor az USA percek alatt csődbe menne) de Szíriával még most is kínlódnak. Márpedig a 3. világháborút (Albert Pikes szerint) az EU-USA-Izrael illetve az iszlám államok között robbantják majd ki.
Az első blokk adott, EU-USA-Izrael közös blokk, Rothschild szilárd uralma alatt.
De a másodiknak (az iszlám országok szindikátusának) se híre se hamva.
A perzsa sah uralmát ezért döntötték meg Khomeinivel, hogy Irán vezethesse majd az iszlám országok blokkját.
De mintha a szaudiak (akik pedig szintén Rothschild kutyái, nélkülük nem létezne a "petrodollár") maguknak akarnák a vezetést és ez akadályozná a folyamatot.
Ráadásul ott vannak az olyan országok mint pl. Szomália ahol Rothschild egyszerűen nem bírja megvetni a lábát, hiába övé az USA, Izrael, GB stb hadserege. Bevonulnak aztán véres fejjel kimenekülnek. Talán a szomáliai "politikusokat" nem tudja megvenni? :U

Mindesetre sokáig már nem húzza Rothschild uralmi rendszere, egyre több ember kezdi felfedezni (főleg az internetnek köszönhetően) hogy nem léteznek önálló államok, a média pedig a propaganda eszköze és "Platón barlang hasonlata" az amiben élnek.
Az Illuminatinak cselekednie kell tehát amíg még megtehetik. Eddig az általuk kreált "gazdasági válságokat" követően 10 évvel robbantották ki az első és a második világháborút is.
Tehát a 2008-as válságból kiindulva, a csúszást beleszámítva, a harmadik világháború a 20-as években itt lesz.
Ahogy Warburg bankár (Illuminati tag, ő pénzelte hatalomra Hitlert anno) megmondta az USA kongresszusi meghallgatásán: "Világállam pedig lesz, akár tetszik önöknek akár nem."
Ugyanígy lesz harmadik világháború, Antikrisztus akinek az uralma kiterjed az egész Földre és aki megchippeli az embereket (mint most a kutyákat már kötelező is).
Bár a "barátok közt" nemzedék körében nem túl népszerű, de a Biblia is megírta és Nostradamus is.
Én a magam részéről inkább nekik hiszek mint a retekklubbnak ;]

Nekem olyan okos a telóm meg a TVm hogy én már nem rajtuk játszok hanem velük. Társasozni szoktunk.

(#17) Cifu válasza zippofcy (#14) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Vagyis elég ha a cél olyan burkolattal rendelkezik ami a lézer nagy részét visszaveri.

Milyen hullámhosszon? Ez a probléma a lézerrel való védekezés ellen, és egyben ezért bízik az US NAVY a FEL-ben, mert tök jó, ha a te rakétád mondjuk IR spektrumban, 1020nm hullámhosszon 95%-osan tükröződik. De ha a lézer röngten tartományban, mondjuk 1nm-es hullámhosszon lő rá lézersugarat?

Nem az emberek rettegnek egymástól hanem a Föld iparának (és politikusainak) ura, a Rothschild dinasztia vezette Illuminati retteg attól hogy elveszíti az emberek feletti uralmát.

Jajj. Úgy tűnik a PH!-n sem menekülök az NWO és összeesküvés-elméletek rémétől...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#18) zippofcy válasza Cifu (#17) üzenetére


zippofcy
(senior tag)

Amire van bizonyíték az többé már nem elmélet :P
Az interneten minden elérhető, sokkal meggyőzőbb bizonyítékokkal mint mikor "Nem tudtunk róla" Obama meg "Nem értettünk hozzá" Bajnai felszólalnak a TVben.
Csak a birkák nem akarják elhinni hogy a vágóhídra hajtja őket a juhász.
"Ami igaz nem mindig népszerű, ami népszerű nem mindig igaz." - Ezt a 60-as években mondta vmi híres ember. Mára a mindig szót ki lehet venni nyugodtan.

Nekem olyan okos a telóm meg a TVm hogy én már nem rajtuk játszok hanem velük. Társasozni szoktunk.

(#19) Cifu válasza zippofcy (#18) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Nem kívánok az önigazolásod útjába állni, csak az ostobaságodat légyszíves ne itt akard terjeszteni.

Köszönöm.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#20) mrhitoshi válasza zippofcy (#18) üzenetére


mrhitoshi
(veterán)

Tehát amit igazságnak hiszel, az pont nem az, hiszen manapság népszerű ezeket hajtogatni. :U

Egyébként a cikket nem olvastam még el, de érdekes. Először egyébként lézerkardot olvastam. :DDD

PS4

(#21) Szakiii


Szakiii
(őstag)

Nagyon komoly "kis cikk" érdekes, köszönet érte. :R

(#22) weiss


weiss
(őstag)

Azok milyen toxikus anyagok lehetnek, ha a vegyvédelmi ruha sem véd meg tőlük? :Y

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó Pana 20/1.7 II

(#23) Cifu válasza weiss (#22) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Egy balesetnél, ha kifolyik az a több tonnányi hidrogén-peroxid és kálium-hidroxid, plusz ráadásul még ott van a jód és klórgáz, a gép üzemanyagát már nem is említve, nos, akkor ott már nem sok minden kell a katasztrófához, és aligha fogja a személyzet túlélési esélyeit növelni az, hogy vegyvédelmi ruhát viselnek.

A hidrogén-peroxid nagyon jó oxidálószer, ráadásul eléggé instabil. A kálium-hidroxid pedig igen erős maró hatással bír.

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#24) ripla válasza zippofcy (#16) üzenetére


ripla
(őstag)

ez azért elég erős volt így ebéd után. :P
inkább egyezzünk meg egy ilyenben. :)

[ Szerkesztve ]

Huawei P20 Lite

(#25) buherton válasza blesius (#5) üzenetére


buherton
(őstag)
LOGOUT blog

Ahogy te is kevered a fogalmakat.

Ha a teljesítmény 100 W, akkor a fogyasztás 100 Wh. Ha az eszköz 1 órán keresztül üzemel, akkor 100 Wh-nak megfelelő energiát fogyasztott, vagyis ahogy számoltad is 360 kJ-t. Viszont az elektromos energia területén elfogadott a Wh mértékegység, de még inkább a kWh, ugyanis sokkal egyszerűbb számolni, és a mértékegységekkel sem kell bajlódni. Vagyis helyes ez a fajta felírás. Amit felírtál az egy kicsit macerásabb és kevésbé önmagáért beszélő, ha ezt az energiát átszámoljuk Joule-ra. A fizikában valóban a Joule az elfogadott mértékegység az energiára (munkára), de az egyes területek egyszerűsítik a saját életüket és más formában írják fel ugyanazt.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#26) zippofcy válasza Cifu (#19) üzenetére


zippofcy
(senior tag)

Nem kívánok a basáskodásod útjába állni de légyszíves nekem ne parancsolgass.
Köszönöm :P

Nekem olyan okos a telóm meg a TVm hogy én már nem rajtuk játszok hanem velük. Társasozni szoktunk.

(#27) batai15


batai15
(nagyúr)

Igényes nekem való cikk! Ennél érdekesebbnek fegyverkezés terén már csak a sín ágyúkat tartom.

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#28) oriic


oriic
(HÁZIGAZDA)

Fu, komoly cikk,délután be is fejezem. Köszönöm szépen előre is, élmény lesz az biztos.

off:Azért remélem ehhez hasonló terveken még csak nem is gondolkoznak az okosok. :)

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]

Live-Die-Respawn

(#29) batai15 válasza oriic (#28) üzenetére


batai15
(nagyúr)

Pedig lesznek ha nem is most.

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#30) f_you válasza zippofcy (#14) üzenetére


f_you
(tag)

"De a lézerre nincs is szükség, ott vannak a mikrohullám, az ultrahang, a "hullámok" millió más változatai."

Remélem tudod, hogy a fény és a mikrohullám természetében ugyan az? Mellesleg előbb volt mikrohullámú lézer (mézer). Még mellesleg a fény is hullám (meg részecske is). Szóval van baj nálad :D

(#31) Dany007


Dany007
(veterán)

Jó volt a cikk. Lehetett volna hosszabb is!
Külsősként azt hinné az ember, hogy azért ennél már előrébb tartanak. A következő cikk jöhetne arról a bizonyos sín(mágnes)fegyverről. Bulvár legutóbb azt írta hogy az már jóformán bevethető állapotban van. Az talán érdemibb előrelépést jelenthet a lézerekkel szemben.

Visszatérve olyan kérdésem van, mennyire számít a felület az ilyen lézerfegyverek esetében? Mert ugye egy hófehér szín elég rendesen képes visszaverni a fényt. Bár gondolom ilyen szinten ez már annyira nem számít.
A másik viszont, hogy rakéták esetében talán megoldható lenne(?) hogy valamilyen tükörfelülettel vonják be magát a rakétát, legalábbis a necces részeket. Hiszen ha maga a fegyver belsejében is tükrökkel terelgetik a lézert akkor esetleg a rakétára felvitt felület eltéríthetné magát a sugarat.

(#32) sh4d0w


sh4d0w
(nagyúr)

Köszi, faja írás.

"...az 1400 tonnás hűtőrendszer igénye olyasmi, amit csak a nagyobb hadihajók, rombolók, cirkálók, hordozók esetében elfogadható..."

Csak hogy érzékeltessem: 1400 tonna plusz súly a mai modern hadihajókon semmiség. A második világháborúban ekkorák voltak a rombolók, míg az írásban említett 15000 tonnás romboló majdnem ugyanolyan vízkiszorítású, mint a Prinz Eugen nehézcirkáló, de a Yorktown (CV-5) is 19000 tonna volt.

https://coreinfinity88.blogspot.com

(#33) Cifu


Cifu
(nagyúr)

orichalcos: Az Ion-ágyú valójában részecske-ágyú (particle cannon), csak ionizált részecskéket lő ki. A probléma az velük, hogy mivel a fegyvert elhagyó részecskék azonos töltéssel rendelkeznek, ezért egymást is taszítják. Így pedig ahogy távolodik a részecskenyaláb a fegyvertől, egyre nagyobb területre szóródnak szét, így pedig a célon kifejtett hatásuk csökken.

Bizonyos szintig olyasmi ez, mint a lézerek esetén a fókusz, csak éppen amíg a lézernél még lehet a fókuszt befolyásolni a lézerágyú tükör / optika részével, a részecske-ágyúnál erre nem nagyon van lehetőség...

Dany007: A következő cikk jöhetne arról a bizonyos sín(mágnes)fegyverről. Bulvár legutóbb azt írta hogy az már jóformán bevethető állapotban van.

Alant már írtam: laboratóriumi körülmények között lövöldöznök vele, és még jelenleg még mindig ott tartanak, hogy a technológia alapjait reszelgessék. A részletek (például hogy a lövedék irányított vagy irányítattlan maradjon) még messze vannak. Még legalább egy évtizedre, ha nem többre vannak a harci EM (elektro-magnetikus) ágyúk.

Visszatérve olyan kérdésem van, mennyire számít a felület az ilyen lézerfegyverek esetében?

Rengeteget. A cikkben is említve van, hogy a repülőgépiparban használt aluminium-ötvözet nagyon jó tükröződik az infravörös tartományban (80-95%). Márpedig jelenleg a legtöbb katonai lézer ebben a hullámhossz tartományban dolgozik. Ez pedig csúnya eset, mert azt jelenti, hogy a lézer átad a felületnek mondjuk 10MJ energiát, de még 80%-os tükröződés esetén is ebből marad 2MJ, ami hőenergiaként jelentkezik. Ennél persze sokkal összetettebb a dolog, mert ahogy elkezd olvadni a fém, romlani kezd a tükröződő képessége, így pedig már több energiát vesz fel, vagyis még jobban melegszik.

Maga a festés is sokat számíthat persze, de itt óriási probléma az, hogy milyen tartományt akarsz lefedni. Mint említettem, a haditengerészet ezért bízik a Free-Electron Laser-ben, mert nagyon jól tudna adaptálódni a feladathoz. Ha mondjuk egy rakéta közeledik, akkor látható fény, vagy akár ultraibolya tartományban küldhet lézernyalábot rá, amiből kevesebbett tud visszaverni a felület. De ha egy gumicsónakról van szó, akkor működhet infravörös tartományban, mert a gumi azt nyeli el inkább. Erre még rájön a légköri torzítás is, persze. Nem véletlen, hogy az ABL programnál minél nagyobb magasságban repülő gépet álmodtak meg, minél ritkább a légkör, annál kisebb problémát okoz ez.

Hiszen ha maga a fegyver belsejében is tükrökkel terelgetik a lézert akkor esetleg a rakétára felvitt felület eltéríthetné magát a sugarat.

Ahogy fent írtam, adott a lehetőség, de nem létezik olyan anyag, ami széles spektrumban jó tükröződik. Szóval akkor belősz egy bizonyos szűk tartományt (mondjuk az 1000nm körüli infravörös tartomány), és arra optimalizálod a rakétád védelmét. Ezzel bizonyos lézerek ellen elég jó hatásfokú védelmet nyersz, de így is fog átvenni a felület energiát. Ha a lézer optikai teljesítménye a célon 100kW, és a felület tükröződése mondjuk 95% (ami igen jó), akkor még mindig 5kW teljesítményt kell a felületnek felvennie, elvezetnie a nélkül, hogy komoly károsodást szenvedjen. Nyilván megfelelő tervezéssel erre adott a lehetőség, de ezzel foglalkozni csak akkor fogja megérni, ha elterjednek a lézeres rakétavédelmi rendszerek.

sh4d0w: Csak hogy érzékeltessem: 1400 tonna plusz súly a mai modern hadihajókon semmiség. A második világháborúban ekkorák voltak a rombolók, míg az írásban említett 15000 tonnás romboló majdnem ugyanolyan vízkiszorítású, mint a Prinz Eugen nehézcirkáló, de a Yorktown (CV-5) is 19000 tonna volt.

Jelenleg azonban csak a tengerészeti "csúcs" az, ahol ekkora tömeget "nyugodtan" el tudnak vezetni. A Zumwalt-osztály egy böszme állat jelenleg a rombolók között, és a kutya sem érti, hogy az US NAVY miért nem cirkálónak osztályozta. A lassan kivonuló Ticonderoga-osztályú cirkáló a maga ~9800 tonnás vízkiszorításával pont akkora, mint az Arleigh Burke-osztályú rombolók harmadik sorozata (Flight III.), amik most érkeznek. A Burke-ok pedig "mindössze" 385 tonnányi fegyverzetet visznek (96 Mk.41 VLS indító, ami ~144 tonna üresen, ha a legnagyobb tömegű "belevalót" nézzük (Tomahawk), akkor 96x 1,6 tonna ~154 tonnáról beszélünk, van továbbá egy 5"-os Mk.45 löveg, ami ~28 tonna, a lőszerkészlete ~33 tonna, van még 2 (vagy 1) Phalanx, amik egyenként 6,5 tonnásak, illetve két Bushmaster gépágyú, amik összesen ~1,5 tonnát nyomnak, ezen kívül van két háromcsövű torpedóvető cső, amik egyenként 1,1 tonnásak, a torpedókészlet tömege pedig 9,2 tonna). Szóval az 1400 tonna bizony gigászi tömeg, egy Aerligh Burke osztályba bele sem tudod szerelni. És ez az 1400 tonna csak a hűtésigény, maga a lézer benne sincs.

Magyarul egy 1MW-os optikai teljesítményű lézert talán egy Zumwalt-osztályú hajón lehet elhelyezni, úgy, hogy más fegyvert nem nagyon visz magával...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#34) oriic válasza Cifu (#33) üzenetére


oriic
(HÁZIGAZDA)

Most az fogom hazudni hogy tudom mi az Ion Cannon. :DDD

A lényeg érthető volt szerintem. A műholdra szerelt "lézerágyú" témáját pedzegettem csak. :)

Live-Die-Respawn

(#35) Cifu válasza oriic (#34) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Értettem, akkor a következő írásom az exotikus fegyverekről fog szólni, ok? Majd ott tisztázzuk ezeket. :D

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#36) oriic válasza Cifu (#35) üzenetére


oriic
(HÁZIGAZDA)

:R :C

Live-Die-Respawn

(#37) mrhitoshi


mrhitoshi
(veterán)

Na végre. El tudtam olvasni. Remek cikk!
Egyébként engem érdekelt volna, hogy kémiai reakció folytán, hogyan tudnak lézert előállítani. Az elektromos verzió annyira nem hangzik nagy kalandnak, vagy az elektronos sem, de a kémiai bizsergeti a zsigereim. :D

Másfelől érdekesek ezek a lézerfegyverek. Nekem túlságosan lomhának tűnnek. Az oké, hogy fotonnyaláb, na de mire valamilyen értékelhető kárt tud tenni.... Mondjuk ez, ahogy a cikkben volt, elég nevetséges, hogy akkor volt sikeres a lézer, mikor üzemanyagtankot ért. Persze oké, vannak területek ahova tökéletesek, de akkor már azt mondom, hogy valamilyen úton módon, mondjuk mikrohullámú sugárzással iktatom ki a UAV-ket és ehhez hasonló rakétákat. Vagy ha már UAV-k, egyszerűen feltörni őket, és még használhatóak is maradnak. ;]
Szóval én több pénzt áldoznék a már említett mágneses gyorsításos fegyverekre. Ha a Em-t veszem, akkor simán lehetne olyan fegyvert összehozni, ami olyan elven működhetne, hogy nagyon kicsi lövedékeket gyorsítanánk akár hangsebességre, vagy főlé. (Legyen 3 mach) Iszonyatos rombolást tudnának véghez vinni.
Nem tudom folynak e ilyen fejlesztések, de ha jövő fegyvereiről van szó, akkor csakis ilyet tudnék elképzelni.

Illetve megemlítés szintjén: Miért akarnánk visszatükrözni a lézert védekezés céljából ? Szerintem egyszerűbb lenne az, ha mondjuk a lézer kikerülne bennünket, vagy pedig olyan anyagkombinációval bevonni a burkolatot, amelynek egyszerre magas az olvadáspontja, és jól vezeti a hőt. Egy rakétánál, ha a keletkező hőt szétoszlatnánk a rakéta teljes felületén, akkor a levegőáramlás simán el tudná vezetni a keletkezett hőt, nem ?
Az első ötletre a meta-anyagokat tudnám felhozni. Ha nagyjából ugyan azon a frekvencián működnek a lézerfegyverek akkor siker. Igaz, azt nem tudom, hogy ebben a tartományban van e már használható meta-anyag, de mikrohullámú tartományon működik a dolog.

[ Szerkesztve ]

PS4

(#38) Cifu válasza mrhitoshi (#37) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Egyébként engem érdekelt volna, hogy kémiai reakció folytán, hogyan tudnak lézert előállítani

Bevallom nem találtam olyan forrást, ahol számomra is teljesen érthetően le van írva, hogy milyen reakciók zajlanak le, és hogyan keletkezik ezekből fotonáram...

De ha ez segít, egy képpel szolgálhatok a YAL-1A COIL lézerének működéséről:

Amint látszik rajta, maga a lézernyaláb generálása a reakció létrejötte után, egy szuperszonikus áramlási régió után zajlik. Na most ezt hogy fogalmazzam meg úgy, hogy érthető legyen... Inkább kihagytam. :\

Persze oké, vannak területek ahova tökéletesek, de akkor már azt mondom, hogy valamilyen úton módon, mondjuk mikrohullámú sugárzással iktatom ki a UAV-ket és ehhez hasonló rakétákat.

A LaWS videókhoz akartam hozzáírni, hogy szép és jó, de erre egy pár ezer dolláros M2 géppuska is tökéletesen alkalmas, sőt még hatásosabb is...

Ha a Em-t veszem, akkor simán lehetne olyan fegyvert összehozni, ami olyan elven működhetne, hogy nagyon kicsi lövedékeket gyorsítanánk akár hangsebességre, vagy főlé. (Legyen 3 mach) Iszonyatos rombolást tudnának véghez vinni.

Őőő... Mach 3 az olyan 900m/s, közel ezt a torkolati sebességet tudja a fent említett, nyolcvan éves M2 nehézgéppuska. A harckocsilövegek tudnak 1600-1800m/s-t űrméret alatti lőszerrel.
Az anno a Zumwalt (ex-DD(X), ex-DD-21) osztálynak szánt EM lövegtől vártak 2500m/s-t, viszonyítás képpen.

vagy pedig olyan anyagkombinációval bevonni a burkolatot, amelynek egyszerre magas az olvadáspontja, és jól vezeti a hőt.

Az ilyen anyagok elég drágák, és nehezen megmunkálhatóak, de tény, hogy ez is egy nagyon jó megoldás a védekezésre.

Egy rakétánál, ha a keletkező hőt szétoszlatnánk a rakéta teljes felületén, akkor a levegőáramlás simán el tudná vezetni a keletkezett hőt, nem ?

Hááátttt... azért ne feledd, hogy alapból a rakétatest így is viselkedik, hiszen a fém tartók és a fém borítás össze van szegecselve. Szóval kétlem, hogy ez így elég lenne. Arról nem is szólva, hogy elég akkor, ha a lézert pár másodperccel tovább tartják a célon... Azért korlátlanul nem tudsz hőt elvezetni, vagy pedig akkor már olyan radiátorokkal, hűtőfelületekkel kell számolnod, amik erre képesek...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#39) mrhitoshi válasza Cifu (#38) üzenetére


mrhitoshi
(veterán)

Őőő... Mach 3 az olyan 900m/s

Hoppá. Sosem számoltam még sebességet Machban, szóval ezt nézd el nekem. :B
A lényeget nem tudtam jól megfogalmazni, hogy kis tömegű objektumot marha nagy sebességre gyorsítva, ellehetne érni marha nagy rombolást. Azért gondolnám életképesnek ezt, mert kis méretben gondolkozva, kézben is lehetne ugye használni, de igazából lényegtelen, mert nem kapcsolódik a témához. Ezzel csak annyit akartam elérni, hogy engem manapság jobban izgatnak azok az ágyúk, melyekben egy mágnesestér gyorsít fel egy fémdarabot nagy sebességre, így érve el nagy rombolást. Lényegében a mai fegyverek kicsit továbbfejlesztve, szóval megint csak nem kapcsolódik közvetlen a témához, nekem ha emlegetik a lézerfegyvereket, mindig a Sci-Fi-k jutnak az eszembe, ahol így lövöldöznek. Nem tudom miért van bennem ez az asszociáció.

Na most ezt hogy fogalmazzam meg úgy, hogy érthető legyen... Inkább kihagytam. :\

Egy diszkrét kérdés: vagy abban bízol, hogy nem értette volna meg a közönség, vagy nem tudtad ?

Egyébként szeretek kalandozni, ezért Megmerem kockáztatni azt, hogy ha valaha végre sikerülne stabil fúziót létrehozni, akkor lehet nagyobb értelmet nyernének a lézerfegyverek. Sokkal kisebb helyen, sokkal nagyobb energiát lehetne előállítani, és simán eltudnék képzelni így akkora energiájú lézert, amivel városokat lehetne eltiporni, vagy bolygókat. (Star Wars) :DDD

[ Szerkesztve ]

PS4

(#40) Cifu válasza mrhitoshi (#39) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Hogy kis tömegű objektumot marha nagy sebességre gyorsítva, ellehetne érni marha nagy rombolást.

A nagy sebesség abból jelent előnyt, hogy gyorsabban eléri a lövedék a célpontot. A lényeg viszont az, hogy a mozgási energiájának minél nagyobb részét átadja a célpontnak. Tehát a torkolati energiájából minél több realizálódjon a célon. Erre a nehéz lövedékek az ideálisak, mivel a tehetettlenségük folytán a célig tartó úton kevesebb mozgási energiát vesztenek (azonos légellenállás esetén). A másik lehetőség, hogy csökkentik a légellenállást (űrméret alatti lövedék).

A nagy torkolati sebességű kis lövedék természetesen képes komoly pusztítást végezni, csak arra akartam utalni, hogy az EM lövegek e téren azért nem mozognak más dimenziókban, noha egy 2500-3000m/s torkolati sebesség még várhatóan elérhető, de itt nem a rombolás mértéke az indok, hanem inkább ez által elérhető hatótávolság.

Lényegében a mai fegyverek kicsit továbbfejlesztve,

A kinetikai fegyvereknél jelenleg inkább az ETC (Elektro-kémiai) megoldásban látják a hatásfok növelésének legéletképesebb megoldását. Itt lényegében arról van szó, hogy a hajítótöltet begyújtását tovább optimalizálják, így nagyobb torokolati energiát és jobb belballisztikát lehet elérni.

A másik indok az EM ágyúk ellen a hatásfokuk, az US NAVY "papír" EM ágyúja 50%-os hatásfokkal bír, vagyis ahhoz, hogy 20MJ torkolati energiát érjenek el, cirka 40MJ elektromos energiát kell befektetni. Csakhogy a jelenlegi, laboratóriumi EM ágyúk hatásfoka inkább a 20-30%-os tartományban mozog...

Egy diszkrét kérdés: vagy abban bízol, hogy nem értette volna meg a közönség, vagy nem tudtad ?

Ha én sem értem tökéletesen azt, amiről írok, akkor milyen jogon írok róla? Lehet, hogy csak félrevezetem az olvasót, márpedig ismeretterjesztőnek szánom az írásaimat, nem pedig félrevezetőnek, összezavarónak, felesleges okoskodásnak. Én is mérges vagyok akkor, amikor amúgy széles körben olvasott médiákban zöldségeket írnak / mondanak olyasmiről, amihez egy picit értek. Egy laikus elhiszi, amit ott írnak, és a téves tudás "rögzül" benne.

Van épp elég ostobaság a neten, engem az motivál, hogy az emberek ismeretanyagát bővítsem, így ha legközelebb azt olvassák az Indexen, Origón, Blikkben, akárhol, hogy "Itt az űrtechnikás szuper-lézer!", és ott hosszasan ecsetelik azt, hogy milyen szuper-hiper-megalézert teszteltek már megint laboratóriumban, vagy szerelnek mondjuk az USS Ponce-ra, akkor legyen egy kis fogalma arról, hogy mi is áll a háttérben, milyen kísérletek voltak eddig, és milyen nehézségekkel kell egy ilyen rendszernél számolni, és hogy valójában mondjuk a LaWS 33kW-os teljesítménye mire is elegendő...

Ok, fellengzősen hangzik, tudom... :)

Sokkal kisebb helyen, sokkal nagyobb energiát lehetne előállítani, és simán eltudnék képzelni így akkora energiájú lézert, amivel városokat lehetne eltiporni, vagy bolygókat. (Star Wars)

Tessék, akkor most kudarcot vallottam. :)
A cikkben szerepel a hatásfok, és próbáltam rávilágítani, miért fontos annyira. Most vedd a Halálcsillag lézerét, teljesen mindegy, vegyünk egy embertelenül magas teljesítményszintet, mondjuk YottaWattos (1000^8 Watt) lézerünk van, mekkora hatásfokkal is számolhatunk? Mert ha 50%-os hatásfokkal is számolunk, akkor az az energiaszint, amit a célponttal közlünk (és képes egy bolygót elpusztítani), egyben jelentkezik a lövés közben is hőként. Szóval vagy extrém magas hatásfokú lézer- (és energia-)rendszerre van szükségünk, vagy pedig extrém hatásos hűtőberendezésre van szükségünk, hogy a lövés pillanatában keletkező hulladékhő ne vaporizálja el a Halálcsillagunkat. :)

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#41) mrhitoshi válasza Cifu (#40) üzenetére


mrhitoshi
(veterán)

Tessék, akkor most kudarcot vallottam.

Nem, csupán szeretek álmodozni, és változókat kihagyni az egyszerűbb álmodozás kedvéért.

Egyébként a középső részre reagálva: értelek, és igazad van. Manapság untatja az embereket a sok babla, szóval izgalmasabbak azok a cikkek, melyekben nincsen mélyen jelen a tudomány. Bár az már más kérdés, hogy szeretek néha belemerülni egy olyan írásba is, amiben nincsen semmilyen "leírás", csak puszta "tudomány". Szeretem tudni a dolgok miértjét. Viszont az kétségtelen, hogy az ilyen írásból sokkal több embernek sokkal több minden ragad meg. :R

PS4

(#42) Cifu válasza mrhitoshi (#41) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Nem, csupán szeretek álmodozni, és változókat kihagyni az egyszerűbb álmodozás kedvéért.

Cheat kód az álmodozáshoz... :D

Manapság untatja az embereket a sok babla, szóval izgalmasabbak azok a cikkek, melyekben nincsen mélyen jelen a tudomány.

Így is túl hosszú lett a cikk. :)
Az első oldalt még ~3500-an nyitották meg, de az utolsó oldalig már csak ~2300-an jutottak el eleddig. ;)

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#43) Dhampir


Dhampir
(nagyúr)

És nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek láttára.
(Jelenések Könyve 13:13)

:F

(#44) zippofcy válasza f_you (#30) üzenetére


zippofcy
(senior tag)

Nálad van baj ha az idézett szövegből nem értetted meg hogy a lézert is a hullámokhoz soroltam :P

Nekem olyan okos a telóm meg a TVm hogy én már nem rajtuk játszok hanem velük. Társasozni szoktunk.

(#45) zippofcy válasza Dhampir (#43) üzenetére


zippofcy
(senior tag)

Angolul tudóknak.

Nekem olyan okos a telóm meg a TVm hogy én már nem rajtuk játszok hanem velük. Társasozni szoktunk.

(#46) Dhampir válasza zippofcy (#45) üzenetére


Dhampir
(nagyúr)

Sajnos csak irokéz nyelvet tudok. Ez olyasmi lehet, mint a Luganói tanulmány. :)

(#47) joysefke


joysefke
(veterán)

"A 100 wattos izzó esetén senki sem teszi fel a kérdést, 100 wattot fogyaszt egy óra alatt (100 W/h)."

ezt javítsd már ki légyszi!!!

J.

(#48) intelMMX


intelMMX
(senior tag)

Ma még csak lézerfegyver, holnap meg már a lépcsőház hemzsegni fog a birodalmi rohamosztagosoktól.

1995 Opel Astra F 1.4Si (C14SE)

(#49) Dhampir válasza intelMMX (#48) üzenetére


Dhampir
(nagyúr)

Meg a csótányoktól. :D

(#50) intelMMX válasza Dhampir (#49) üzenetére


intelMMX
(senior tag)

Az most is így van.
Tehát ezért kell a lézerfegyver

1995 Opel Astra F 1.4Si (C14SE)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.