Hirdetés

2019. október 15., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) peterkeT


peterkeT
(nagyúr)

Akármilyen hangos is a fanyalgók kórusa, a jövő a wide kijelzőké. A tét pedig nem a csata, hanem maga a háború. Az igazán örömteli mellékzönge pedig nem a wide képarány győzelme, hanem az undorító 5:4-es képarány eltűnése.

Akinek pedig függőlegesen van szüksége óriási méretre, annak ott az egyre jobban elterjedt pivot.

Ami a piac összetételére vonatkozó előrejelzést illeti, egyértelműen hibásnak tűnő feltételezés, hogy a 4:3-as képarány marad a húzóágazat, csak folyamatosan átáll a piac 17''-ről 19''-re. A felhasználók nagy részének nem a nagyobb méretre, hanem a nagyobb felbontásra van inkább szüksége, és éppen ez az, amiben a wide kijelzők kedvezőbb áron többet tudnak nyújtani.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#2) anaqer válasza peterkeT (#1) üzenetére


anaqer
(veterán)

Az igazán örömteli mellékzönge pedig nem a wide képarány győzelme, hanem az undorító 5:4-es képarány eltűnése.

Az 5:4 valóban egy gusztustalan abomináció, viszont a 16:10-zel megint ott vagyunk ahol a part szakad ( az industry standard 16:9-et figyelembe véve, ugye ).

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#3) Bici válasza anaqer (#2) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Igaz, ezt én sem értem. Miért vezették be a 4:3-as korszakban az 5:4-et?? És miért vezetik be a 16:9-es korszakban (HDTV) a 16:10-et??? Mire jó ez? Lehet, hogy van előnye, de miért kell folyton más képarányt választani?? Ez a kérdés a 17-19 colos TFT-k megjelenése óta foglalkoztat.

Egy másik kérdés: Ha egy játék (nagyon régi, mondjuk NFS 2 SE) nem támogatja a szélesvásznú megjelenítést, és csak 640x480-ban hajlandó működni, akkor a moncsi mekkorára nyújtja ki a képet? Teljesen kinyújtja a képet úgy, mint egy 17colos 5:4-es esetében, vagy marad a 640x480-nak megfelelő 4:3-as képarány és lesz a kép 2 oldalán 2 fekete csík??

Köszi!

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#4) Loha válasza Bici (#3) üzenetére


Loha
(veterán)

5:4-et sztem a nagyon népszerű 1280*1024-ért vezették be magyarul a felbontáshoz igazították a moncsit. Hogy miért népszerű ez a felbontás? Valszeg ugyan azért amiért a 100Ft-t helyett a 99Ft marketing szempontból, csak itt fordítva.
16:10? Talán ezért mert az első szélesvásznú CRT-k ezt használták, gondolom az lehetett az oka, hogy CRT-ből nehéz szélesvásznut csinálni technológiai korlátok miatt és lehet ez egy jó kompromisszum volt.

4:3 sztem egy elég jól kitalált arány, sokszor négyzetnek tűnnek nekem ez ilyen moncsik, tehát az is lehet hogy kb. pont annyival szélesebb a látómező éles része mint az ilyen moncsik.

SZVSZ a széles kijelzők terjedésének az ésszerű oka az, hogy minél nagyobb egy moncsi annál praktikusabb ha széles. Egy bizonyos mérett felett a 4:3 arányú felbontásnál nem csak a szemet hanem a fejet is mozgatni kell a monitor képernyőjének teljes kihasználásához, és ha már mozgatni kell, akkor sokkal kényelmesebb és természetesebb főleg oldalirányba mozgatni mint fel/le. Notikon nem tudom miért jó a wide... Lehet azért mert a kijelző kiválasztásánál, ha vki megnézi a felbontás az első szám nagyságára figyel jobban oda? A mocskos marketing... :D

(#5) moma


moma
(őstag)

Aki szöveges cuccokkal dolgozik, annak nem egyértelmű a helyzet. Inkább az a zavaró, hogy ha gyakran kell szkrollozni. Bár ha kifér két oldal egymás mellé, talán át lehet állni kinyitott könyv szerű nézetre, de csak ha kifér függőlegesen is egyben az a4es oldal, mert más különben elég értelmetlennek tűnik. Amihez viszon wide-ban már valami óriás monitor kellene, mondjuk 1200 függőleges pixellel minimum... A web meg szerintem inkább a függőleges elrendezést kedveli. A cikkek szélességét nem lehet növelni, mert hosszú sor hossznál nehezebb az olvasás. Vagy lehet több hasábósan lesznek a szövegek a weblapokon is? Mindenesere szeritnem van előnye azért a nem widenak is egyenlőre.

[Szerkesztve]

we all deserve a bit of luck.

(#6) shev7 válasza moma (#5) üzenetére


shev7
(veterán)

Tudom, hogy itt konkretan monitorokrol volt szo, de nezzuk meg picit a notik kijelzoit is. Az elerheto aru kategoriaban altalaban ket felbontassal talalkozol, a 4:3-as 1024*768 es a 16:10-es 1280*800. Tehat itt az az erdekes helyzet all elo, hogy bar azonos kepatlonal a wide kijelzo fuggoleges merete kisebb, de meg igy is tobb informaciot kepes fuggolegesen is megjeleniteni.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#7) biker


biker
(nagyúr)

a 16:10-ben a szabványos 16:9-es film tud futni ablakban is, menüsorral :)
hogy ez jó-e, passz

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#8) joghurt válasza moma (#5) üzenetére


joghurt
(őstag)

Jaja, szinte az összes weblap (PH!-t is beleértve) keskeny, és függőlegesen kilométeres dizájnra van belőve. 1280*1024-hez képest az 1440*900 annyit jelent, hogy lesz kb. még 200 pixelnyi üres helyem oldalt, és kb. százzal kevesebb függőlegesen.

Programozásnál dettó.

Kár, hogy a mainstream gyilkolós-mozinézős világ lenyomja az intelligensebb felhasználásokat. Az egyetlen kiutat abban látom, ha egy wide monitor elforgatható 90 fokkal, és máris PH-kompatibilis megjelenítésünk lesz, 900 szélességben és 1440 magassággal. :P

A tej élet, erő, egészség.

(#9) Racecam válasza peterkeT (#1) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Szerintem pedig egyszerűek az okok.
Tulajdomképpen azok, amit a cikkben leírtam. A felhasználók nagy többsége játszik és filmet néz. Ez már eleve két olyan fontos tényező, ami nagyon meggyorsítja a wide monitorok tertjedését.
Felbontással, és más ilyen ''marhaságokkal'' a többség nem is foglalkozik.

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#10) rudi válasza shev7 (#6) üzenetére


rudi
(nagyúr)

A notebookok is villám sebességgel rohannak a wide kijelzők felé. Szerintem a Vistat is valami szinten wide-hoz tervezték a jobboldali gadgetekkel.

Gondolkodtam egy biznisz indokláson is. Minél nagyobb számot ad ki a két oldal aránya, annál kisebb terület kell az adott képátlóhoz :) Ez például egy 72 centis 4:3-as és egy 72 centis 16:9-es TV összevetésénél jól látszik.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#11) Racecam válasza joghurt (#8) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Ez azért nem teljesen így van, mert már az 1280x1204 felbontásnál is van egy baromi nagy üres helyed oldalt, ami már így is felesleges. Másrészt pont benne van az írásban, hogy nem az azonos méreteket kellene összehasonlítani. Egy 19''-os 5:4, és egy 20''-os 16:10-nél már mindjárt több pixeled van föggőlegesen is, és alig drágább, mint egy közepes overdrive-os 19''-os. (Samsung 931BF 5:4 1280x1024 1.310.720 pixel kb. 77K <-> Samsung 205BW 16:10 1680x1050 1.764.000 pixel kb. 88K)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#12) moonman válasza Racecam (#11) üzenetére


moonman
(titán)

teljesen jól elvagyok a 15,4''-es kijelzős notimmal (azért az undorító meg pusztuljon kicsit erős, nem?) még sidebart is használok. múltkor leültem egy wide elé és nem fértek ki függőlegesen a kütyüim.

ettől függetlenül következő gépem wide-os lesz, max 17''-es.

#1-re ment volna.

[Szerkesztve]

(#13) Racecam válasza moonman (#12) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Most jól megijesztettél, kerestem, hogy hol mondtam olyat, hogy az ''undorító pusztuljon'' :D

Egyébként notiban ezen a panelen biztosan elférnél, pedig ''csak'' 15.4 wide: [link], sőt: [link] ;)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#14) bozont


bozont
(veterán)

És olyankor mi történik, ha egy wide monitoron mondjuk egy 4:3 arányú filmet nézek? Itt a jobb és bal oldalon lesznek fekete csíkok, vagy hogy működik ez?

(#15) s1ru2 válasza bozont (#14) üzenetére


s1ru2
(aktív tag)

Pontosan.

Egyébként én 2 hete tettem szert egy Samsung 215TW-re és teljesen meg vagyok vele elégedve. Szinte minden játék támogatja a wideot ami mostanság fog jönni illetve jött, mivel ez egy elég erős szegmense lett a piacnak. Egy 17'' es 4:3 arányú 755DFX után váltottam erre és sztem sokkal kényelmesebb a nagy asztalfelület és a szélesebb kép. FPS ekben sem szenvedünk hátrányt hiszem elég kevés FPS van amiben égig szökellő ellenfeleket kéne figyelni így sztem ott is jóljön a szélesebb horizontális látómező.

Laptopokra miért wide?
Esetleg a kényelem miatt ?? :U Ugyanis általában a wide kijelzős laptopokon kissé nagyobb a bill felület és így kényelmesebb sztem. Legalábbis nekem vastagabb ujjaim vannak amik díjazzák a szélesebb billentyűzet teret.

[Szerkesztve]

Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8

(#16) zsiga667 válasza bozont (#14) üzenetére


zsiga667
(addikt)

Attól függ hogy a videolejátszó program mit küld ki a monitorra, a monitor ilyen szempontból nem számít. Az egyik lehetőség hogy kétoldalt lesz fekete csík, a másik meg hogy széthúzza a képet (TV-nél ez a jellemző).

(#17) Chili7 válasza joghurt (#8) üzenetére


Chili7
(őstag)

Próbáld meg kihasználni azt a 200 pixelnyi üres helyet, és máris meglátod előnyeit.

(#18) PazsitZ válasza joghurt (#8) üzenetére


PazsitZ
(addikt)

Az első gondolatom nekem is a 90 fokos elforgatás volt :D .
Programozásnál milyen jól jönne,bár én néha a tabulálási mizériám miatt oldalra is eltolom a dolgokat :F !

- http://pazsitz.hu -

(#19) Bici válasza s1ru2 (#15) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Hali!

Ha 4:3-at támogat a játék csak, akkor mi történik? Lapos-Lajos lesz a képből, vagy két oldalsó fekete csík? És mi van, ha pl, 640x480, vagy 800x600-as felbontású játékot futtatsz, arányosan nagyítja fel, vagy széthúzza vízszintesen is??

Köszi!

[Szerkesztve]

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#20) LGLuke válasza zsiga667 (#16) üzenetére


LGLuke
(őstag)

''Az egyik lehetőség hogy kétoldalt lesz fekete csík, a másik meg hogy széthúzza a képet (TV-nél ez a jellemző).''

Viszont pl. a mi tv-nk nem húzza szét a képet pedig 82 cm-es 16:9-es Philips.
Ők úgy oldották meg a dolgot, hogy a kép szélessége az valóban a tv szélessége legyen, vagyis, ha 4:3-os adás van, akkor a teljes szélességet rakja ki, míg a magasságból levág alul felül, így nem torzul a kép, csak a picit kevesebbet látsz. Ez a valóságban egyáltalán nem zavaró, hiszen a kép felső 3 cm-en és alsó 3 cm-en úgysincs fontos dolog, még a feliratos filmek esetében is feljebb kezdődik a felirat, mint a legalsó pontja a képnek...
(Ja azt megjegyezném, hogy a távirányító nyilainak segítségével lehet mozgatni föl le a képet, ha véletlenül mégis lenne fontos információ a kép legtetején, vagy legalján.)

Tehát mindenki számára érthetően: ha a tv-nek a max felbontása 800*450 (16:9), és mondjuk 400*300-as felbontású filmet érzékel, akkor felnagyítja: 800*600-ra, tehát így a szélesség az pont jó, de elhagyja a (600-450=)150 képpont magasságot, pl 75-öt felülről, és 75-öt alulról. (Ez csak példa volt, hiszen más felbontásúak az adások, csak a szemléltetés céljából írtam le.)

Az már egy másik téma, hogy ezt monitoroknál nem lehet megvalósítani, hiszen a tv-ről lemarad pár cm, az senkit nem zavar, de 1 stratégiai játékban, ahol pont a menük és egyéb gombsorok helyezkednek el, már igenis fontos... Tehát itt a gyártók nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

[Szerkesztve]

(#21) Ijk


Ijk
(nagyúr)

Én imádom a notim wide képernyőjét. Ráadásul 15.4''-ra jut 1280x800 pixel amitől gyönyörű tűéles képet ad. Alig várom már hogy elterjedjenek a 720p-s moviek.:)
Az hogy sokan a kis pixelméret miatt nem látják a betűket az a oprendszer írók hibája, hogy nem lehet valami normális módon betűméretet változtatni.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#22) Raymond válasza moonman (#12) üzenetére


Raymond
(nagyúr)

Lehet mert kisebb felbontasu ele ultel? Miert van az hogy az emberek zome egy alacsonyabb kategoriaju wide kijelzot hasonlit ossze egy magasabb nem wide-al es meg van lepodve hogy valami nem fer ki oda ahol azelott volt.

1024x768 -> 1280x800 vagy 1400x1050 -> 1680x1050 (SXGA+ to WSXGA+) a megfelelo, nem latom hogy a wide-nal kevesebb lenne a hely horizontalisan vagy vertikalisan.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#23) joghurt válasza Ijk (#21) üzenetére


joghurt
(őstag)

Hát, tényleg nagyon bonyolult. Az Asztalon jobbklikk, Tulajdonságok, itt Megjelenés. Igazad van, tényleg 5 különböző betűméretet kell beállítani, ez legalább egy percig eltart (már ha nem elégszel meg valamelyik beépített Large vagy Extra Large sémával).

A tej élet, erő, egészség.

(#24) Bici válasza Bici (#19) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Valaki legyen szíves kipróbálni egy játékot 4:3-as káparányra állítva egy 16:10-es moncsin!!! Köszi! (#19. hsz.)
Ha valakinek van 1920x1200-as felbontású monitora, az kipróbálhatná rajta (játék közben) az 1280x1024-et! Köszi!

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#25) Male válasza Bici (#19) üzenetére


Male
(veterán)

Beállítás kérdése. Legalábbis ATI driverben láttam opciót arra, hogy a nem megfelelő képarányú felbontásokat ''betorzítsa'', vagy legyen fekete sáv.


Az 1280x1024 kialakulásának egyik oka szeritnem az, hogy elforgatva is megvan az 1024-es (így már vízszintes) felbontás.

A 16:10 magyarázata pedig az, hogy szerkesztésnél alul még elférnek a legfontosabb kezelőszervek. (legalábbis pár helyen láttam, hogy így használják)

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! //////////////////////////////////////////// Forex programozás: https://forex.kismunka.hu - Webfejlesztés: https://ozweb.hu - Befektetés: https://new.alpari.com/en/invest/pamm/423018/

(#26) Bici válasza Male (#25) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Áhhá, értem. Ezek szerint, driver függő? Egy másik topicban azt olvastam, hogy pont az nVidia karik tudnak ilyet, és az ATI-k nem... De ezek szerint mindkettő... :) Köszi!!!

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#27) Bici válasza Male (#25) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Ja, és csak a lényeget felejtettem el megkérdezni: Ha a VGA kártya nem támogatja ezt a fajta beállítást (Voodoo5 5500) akkor a moncsi nem is tud mit kezdeni a dologgal??
Azért kérdezem, mert egy mindenes monitort szeretnék venni kicsit később, amin menne sok minden: grafikai munka, játék, film, és a régi voodoo5-ös gépem is arra lenne kötve, mert ha már veszek egy drágább 1920x1200-as felbontású monitort, akkor ne kelljen mellé még egy 4:3-as...

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#28) Cathfaern válasza Bici (#27) üzenetére


Cathfaern
(nagyúr)
LOGOUT blog

Akkor ki lesz nyújtva nagy valószínűséggel. De a Voodoo5 egyáltalán le tud kezelni ekkora felbontást?

(#29) erdoke válasza Racecam (#9) üzenetére


erdoke
(titán)

''A felhasználók nagy többsége játszik és filmet néz.''

Ezek a csórók lehetnek. :D
Játékra vegyen konzolt, filmnézésre meg normális méretű TV-t. Utóbbin ugye a konzol is tespedhet.
Szerintem a felhasználók még nagyobb többsége netezik meg vördözik. Ott meg egyértelműen nem a széles a jó, hacsak nem elforgatva. A pivotolható 22'' wide számomra is elfogadható alternatyva, feltéve hogy van rajta DVI, legalább 1050 sor, és esetleg nem TN paneles. Máris 200e-nél, vagy fölötte járunk...

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#30) erdoke válasza Raymond (#22) üzenetére


erdoke
(titán)

Nem kevesebb a hely, csak azonos képátlónál bolhaszar lesz a wide. Azonos képmagasságnál meg horror az árkülönbség.

BTW az én blogom nem automatikusan /erdoke aldomén? Miért nem? :O

[Szerkesztve]

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#31) Bici válasza Cathfaern (#28) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Igen, persze.
VESA 3.0-t tud, ami 2048x1536-ig tudja a szabványos felbontásokat, vagyis:
- 320x200
- 320x240
- 512x384
- 640x480
- 800x600
- 1024x768
- 1280x1024
- 1600x1200
- 2048x1536

Köszi, akkor kell vennem egy 15colos 4:3-ast is... :D

[Szerkesztve]

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#32) Racecam válasza erdoke (#29) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Nem, ezek az ''átlag'' felhasználók.
Ha körülnézel a környezetben, természetesen nem a hozzáértő ''kockák'' körében, akkor egyértelműen az lesz az első, hogy filmet nézni, játszani lehet-e a gépen. (Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a monitorok nagy részét vállalatok, vállalkozások veszik meg, és munkára, jórészt irodai alkalmazásokra használják. És ebben a szegmensben biztosan nem terjednek olyan rohamosan a wide kijelzők.)

u.i.: Azért nem /erdoke, mert még nem léptél be az adatlapodra, azóta, hogy ez a lehetőség megszületett. ;)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#33) Racecam válasza Bici (#31) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Majd ha lesz wide monitorod, akkor lesz wide felbontás is.

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#34) dragonfx


dragonfx
(veterán)

Hááááttt nem tom....nekem speciel semmi bajom nincs a normál tft-vel, max annyi hogy nem annyira szép élénkek a színei mint egy mai csúcs crtnek...de ez bármelyik tft esetén fennál szal nem könyvelhető el hibának..Eza widenek nem látom az előnyét a marketingen kívül, na meg persze hogy kb 5x drágább mint egy normál tft. :U
Meg előbb kéne ugye olyan gém ami támogatná ezeket a felbontásokat, meg ugye vga ami elbírja. :B

"Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem is igaz"--Logout 2014

(#35) Racecam válasza dragonfx (#34) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

A cikket is elolvastad, vagy csak úgy írtál? :U

u.i.: Hülyeségeket...

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#36) Bici válasza Racecam (#33) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Egen?? Ja, télleg ez attól is függg. :D Köszi!

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#37) s1ru2 válasza Bici (#19) üzenetére


s1ru2
(aktív tag)

Nos itt két lehetőség nyílik máris. AZ első az h ha simán felteszem 4:3 arányhoz akkor egész képen jelenik meg és természetesen kissé megnyújtva (nem kissé) de a monitor egyik pozitív tulajdonsága hogyha nagyon muszáj akkor vissza lehet osztani 4:3 ba a képét. Ilyenkor ugyan max 19'' nyi látófelületed lesz meg a két szélen két kis csík lesz sajnos. Dehát vmit vmiért.

Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8

(#38) s1ru2 válasza dragonfx (#34) üzenetére


s1ru2
(aktív tag)

Nem olyan élénkek a színek ?? Már ne haragudj de te akkor sztem elnéztél vmit :D Illetve rossz tft ket néztél eddig. Van nagyon sok nem tagadom aminek elég ratyik a színei kontrasztja stb. De azért pl az enyémre senki nem mondaniá h nem elég élénk.

1. Olcsóbbak mint a 4:3 as 5:4 es társaik
2. a legtöbb játék támogatja ami most meg fog jellenni illetve megjelent

Ekkora ''böszmeséget'' :) bocs

[Szerkesztve]

Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8

(#39) zsiga667 válasza s1ru2 (#38) üzenetére


zsiga667
(addikt)

Ja, élénkek, mert gyárilag az egekbe van húzva a színtelítettségük. Magyarul csalnak... :U
Egyébként lehet hogy élénkek a színeik, csak kevés van belőlük. ;)

(#40) s1ru2 válasza zsiga667 (#39) üzenetére


s1ru2
(aktív tag)

Hát jó lehetne több de sztem teljesen szép így is. Akinek meg nem elég vegyen 29 milliárd színes LG plazmát ! FULL HD val :)

Csalnak de ettől nekem jobb .Az ilyen csalást szeressük :U

Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8

(#41) zsiga667 válasza s1ru2 (#40) üzenetére


zsiga667
(addikt)

Lehet hogy neked jobb, nekem nem, mert így teljesen használhatatlan grafikai munkára. Én inkább azt szeretném hogy úgy nézzen ki a kép a monitoron mint ahogy majd kijön a nyomtatóból vagy a fotólaborból.
Színes-szagos plazmát meg pont azért nem veszek amiért Eizo LCD-t se, mert nincs rá pénzem.

(#42) s1ru2 válasza zsiga667 (#41) üzenetére


s1ru2
(aktív tag)

Bocs nem tudtam h grafikus vagy . Így érthető.

Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8

(#43) Racecam válasza zsiga667 (#41) üzenetére


Racecam
(MODERÁTOR)

Azért lehet, hogy ha megmérnénk a monitorodat egy colorimeter-rel, igen csak meglepődnél. :)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#44) anaqer válasza Bici (#3) üzenetére


anaqer
(veterán)

Ha egy játék (nagyon régi, mondjuk NFS 2 SE) nem támogatja a szélesvásznú megjelenítést, és csak 640x480-ban hajlandó működni, akkor a moncsi mekkorára nyújtja ki a képet?

Graf.kártya beállításától függ... alapértelmezés szerint mindkét irányban nyújtja a képet a max fizikai felbontásra (tehát 5:4 arányban), de pl. forcewareben (gondolom catalystben is, nem tudom) be lehet lőni hogy csak oldalirányba nyújtson (vékony fekete csíkok alul-felül (én ezt használom)) vagy egyáltalán ne (fekete keret minden oldalon).


szerk. : sorry, kicsit félreértettem a kérdést... :\

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#45) Bici válasza s1ru2 (#37) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Ezek szerint a monitor is vissza tudja osztani 4:3-ra??? Na erre voltam én kíváncsiii!!!! :R
Köszi szépen az infót.!!
Ja, és mégegy: hogy van a menüben ez a lehetőség? a széles és az eredeti között lehet választani, vagy széles, és 4:3, vagy hogy? Esetleg va lehetőség 5:4-re is??
Ja, és ez minden széles monncsinál így van???
Köszi!!!!! :R :R :R :R :R


anaqer: Egy Voodoo5-ről van szó, épp ezért arra vagyok/voltam kíváncsi, hogy a monitoron lehet-e állítani, de már kaptam választ! :)

[Szerkesztve]

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#46) zsiga667 válasza Racecam (#43) üzenetére


zsiga667
(addikt)

Mérjük. :) De nekem megfelel, míg az átlag (=elfogadható árú) TFT-k még mindig az sRGB-kategóriában mozognak, addig ezen simán tudok legalább AdobeRGB-ben dolgozni.

s1ru2: Még csak grafikus se vagyok, csak igényes hobbifotós. :)

[Szerkesztve]

(#47) s1ru2 válasza Bici (#45) üzenetére


s1ru2
(aktív tag)

Nem tudom h minden széles vissza tudja-e sztem nem. :F Nekem Samsung 215TW van az vissza tudja. Videódriverben is lehet állítani ( ebből kifolyólag sztem vissza lehet osztani a többit is, de nem esküszöm meg rá ) de külön a monitor menüjében is benne van.
És csak Wide és 4:3 hoz opció van. Automatikusan a monitor nem fogja visszaoszatni hanem széthúzza de miután belövöd a 4:3 hoz arányt kb 19'' os 4:3 képed lesz.

[Szerkesztve]

Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8

(#48) villamos


villamos
(őstag)

Az rendben van, hogy a látás gyakorlatilag 16:9 -es. Viszont az ember élesen gyakorlatilag csak éppen az orra előtt lévő területet látja, a látómező szélein már jóval életlenebb a látás. A 4:3 -at annak idején a költséghatékonyság is indokolhatta, amikor kitalálták a televiziózást. Gondolok itt a műsorkészítésre, és a műsorszórásra is. Minél kevesebb információt kell átvinnünk, és tárolnunk, annál olcsóbb, és egyszerűbb a technológia.
A számítástechnikában eleinte ugye TV képernyőket használtak megjelenítésre, csak később terjedtek el a monitorok, amelyek működési elve megegyezik a TV-kel. Így igazából a szélesképernyő, csak mostanság, az LCD és a plazma technológa elterjedésével vált elérhetővé.
Előttem jelenleg egy 17'' os, 4:3 -as TFT terpeszkedik. Meg vagyok vele elégedve. :R Csak akkor fogom lecserélni, ha:
1: tönkremegy
2: ha olyan szintre fejlődnek a szoftverek, hogy a 16:9 elengedhetetlen lesz
3: olyan mértékben elavul, mint mostanság a CRT
4: persze a vételár sem egy utolsó tényező

[Szerkesztve]

Én vagyok a tűzindító, Csavart tűzindító

(#49) Bici válasza s1ru2 (#47) üzenetére


Bici
(nagyúr)

Okés, értem, és Köszönöm szépen!!! :R

villamos: ''17'' os, 4:3 -as TFT'' <- létezik ilyen??? Nem 5:4-est akartál írni?? 1280x1024 a felbontása, nem??

[Szerkesztve]

Keresek AMD A10-7890K APU-t.

(#50) villamos válasza Bici (#49) üzenetére


villamos
(őstag)

Jó, akkor benéztem tényleg 5:4 -es :)) .

Én vagyok a tűzindító, Csavart tűzindító

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.