Hirdetés

2022. december 4., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Shim


Shim
őstag

Utánam a flameözön. Persze, ha lesz ehhez elég érdeklődő így az új év küszöbén :)

Religion – causing genocides over differing imaginary friends

(#2) RexMaximus válasza Shim (#1) üzenetére


RexMaximus
aktív tag

Jó az ötlet személy szerint támogatom . Bár úgy érzem, hogy nem kis vállalkozás :)

(#3) beencee válasza Shim (#1) üzenetére


beencee
senior tag

Mélyen egyetértek, nagyon jó ötlet.

(#4) Fercsa


Fercsa
senior tag

szerintem egy elonezet opcioval is eleg sok hiba kijavithato lenne.. persze ha normalisan atolvassa az illeto ujra a szerzemenyet.

[WEB]:[www.fercsa.com] - [FTP]:[fercsa.myftp.org:21] - [TV]:[sorozatguru.info] - [CM]:[cablemodemhack.tk] - [BiT]:[server-seed.com]

(#5) moma


moma
őstag

Mondjuk szerintem stilisztikai dolgokba azért nem kéne belepiszkálni. Lehet az lenne a jó megoldás, hogy a hibákat jelezni az írónak, és ha ő azt tényleg hibának tartja akkor javítja.

we all deserve a bit of luck.

(#6) moma válasza Fercsa (#4) üzenetére


moma
őstag

Vagy mondjuk ha a firefox helyesírás ellenőrzőjéhez lenne egy normális szótár, az is segítene :DDD . Bár elvileg az sem lenne egy nagy meló, publikálás előtt becopy-zni valami szövegszerkesztőbe.

we all deserve a bit of luck.

(#7) S.J.M.


S.J.M.
senior tag

Én először azt olvastam hogy konnektort a Logout-ra. :B :DDD

[Szerkesztve]

Egyes számítások szerint az emberi agy tárolókapacitása 1 trillió bit, vagy 1164153 gigabyte.

(#8) Hugo85


Hugo85
aktív tag

Mostanában egyéb hibák is nagyon ''trendik'', kis izelítő:
- hülye ''j''-vel (brrr :( )
- ''lakásban'' helyett, ''lakásba'', mostanában nagyon terjed, hogy a hol helyett, a hova kérdésre válaszoló alakot használják, helytelenül
- ''olvasnák'' E/1-ben, az ''olvasnék'' helyett

Ez szerintem azért is borzalmas, mert a mostani fiatal (nálam is fiatalabb :D ) generáció már nagyrészt az interneten szocializálódik, így átveszik ezeket a csúnya hibákat.

S.J.M.: én is... :DDD

[Szerkesztve]

(#9) Sianis


Sianis
addikt

Jó ötlet! Néha iszonyatos a helyesírás. És még el is ismeri! :( Helyette inkább átolvasná mégegyszer és kijavítaná. Nem az már nehezebb feladat, mint bepötyögni az aktuális érzelmeket és nézni, hogy ott lóg a cikk a főoldalon. Nem mondom, hogy nyelvtantanár vagyok, de azért oda lehet erre annyira figyelni, hogy ne tűnjen hülyének nem igaz? Vagy tévedek? :)

Témára visszatérve, valamit ki kell erre találni szerintem is. Vagy eltiltani egy időre az írás lehetőségétől, vagy megvalósítani egy korrektor csapatot, akik elvégzik a ''piszkos'' munkát és persze figyelmeztetik a szerzőt, hogy legközelebb okosabban.

Sianis

(#10) 3psilon


3psilon
aktív tag

Hát, egy -főként önkéntes- korrektori munka bizony nagyon sok idővel és felelőséggel jár.

A helyesírási hibáknak sajnos csak az egyik fele elgépelés (a/e,í stb.), a másik fele a helyesírás pontatlan ismeretéből adódik (a már említett nákolás, suksük, eszek, internetezek, pontatlan vesszőzés stb.), és tény, hogy manapság van a harmadik fél, a divatelgépelések (vhol, ien, hüje stb.).

Az utolsó sajnos önkéntes, és csak felesleges pluszmunka lenne egy korrektornak. Így sajnos szükség lenne regulázásokra is: csak ha meg a trendijaniknak megmondjuk, hogy mondjuk nem rakjuk címlapra az amúgy jó cikket, akkor meg megsértődnének és mennének el. :)
Na jó, talán ennyire nem súlyos a helyzet, de ''sztem'' regulákra is szükség van. Amit most hadd ne én mondja meg :)

Specs: Ryzen 7 5800X, 32Gb RAM, GTX 1060 6Gb, Fedora Linux | Kawasaki ER-6F 2006

(#11) moma válasza 3psilon (#10) üzenetére


moma
őstag

A suk sük legális, nem hiba csak nem része az irodalmi nyelvnek. A többinek amiket írsz is egy része ilyen.Persze ettől még meg lehet határozni, hogy a PH-n csak is az irodalmi magyart szabad :DDD

we all deserve a bit of luck.

(#12) Vakondgyar válasza Shim (#1) üzenetére


Vakondgyar
csendes tag

Szerintem is szükésg van egy felügyelő csoportra. Azért felügyelő ,mert szerintem nem minden cikk olyan jól sikerült vagy épp tartalmas ,hogy az kikerüljön a főoldalra. Az viszont jobb megoldás lehetne ha az iró kérhetné ,hogy kikerülhessen az írása a főoldalra de azt előbb át kell néznie legalább 2 felügyelőnek (azért kettő mert igy ki lehet szürni a protekciót és a szimpatizálást már ha van ilyen!)

(#13) Sianis válasza Vakondgyar (#12) üzenetére


Sianis
addikt

Az írás, mindíg kikerül, azt nem kell kérni. Éppen az a lényeg, hogy nem kell külön engedély a publikáláshoz.

Sianis

(#14) róland válasza Vakondgyar (#12) üzenetére


róland
veterán

Akkor valami automatikus rendszert kellene kialakítani. Mondjuk, 2 korrektor még a főoldalra kikerülés előtt olvashatja a cikket, amennyiben nincs ellenvetésük, úgy a szerző által megadott időpontban az megjelenik a főoldalon. Ha valamelyikük szerint nem felel meg nyelvtanilag, akkor a szerzőnek 2 napja van a javításra, a korrektor segítségével. S javítás után mehet a cikk a címlapra.

A rendszer pedig automatikusan és véletlenszerűen osztaná a korrektoroknak a cikkeket.

Szerk.: 3psilon: neves irodalmáraink is használtak műveikben tudatosan helytelen írásmódot. Még a mai divat hibáknak is van jogosultsága, bár az már az egyéni ''felnőttség'' - felnőttség az adott szituációhoz - kérdése, hogy egy szakmai cikkben elkerülje valaki az ilyen divatos helyesírási hibákat.

[Szerkesztve]

http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!

(#15) Racecam válasza róland (#14) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Már a kezdettől fogva ilyen irányban gondolkodunk.
Meg is lesz valósítva valamilyen formában.

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#16) lapa


lapa
veterán

szerintem lehetne akár anonim rendszer is. a postok felett Új | Válasz | Fikázás | ...

fikázás esetén név nélkül lehetne felsorolni a hibákat, mondjuk egyből off postként. nemtom érthető-e, szerintem annyival lenne jobb, hogy megoszlana a munka és a fikázók is könnyebben írogatnának, ha diszkréten elhallgatásra kerülne a nevük. ez talán elég névtelenfeljelentős...

(#17) bzoley válasza Fercsa (#4) üzenetére


bzoley
veterán

Van ilyen lehetőség, csak egy kis időt kéne rá fordítani.
De ilyen mértékű íráskényszer mellett valami mást kéne kitalálni.
Tegnap olvastam valamelyik re:írás topicban, hogy ''öt perc alatt dobtam össze, és át sem néztem''. Kétlem, hogy ilyen sürgős lett volna megjelentetni. Egy-két írásom nekem is van már(nem állítom, hogy hibátlan), de eddig mindet valami szövegszerkesztőben írtam meg, a képeket is berakva. Majd a megjelenést egy jó fél órával későbbre állítottam, és mire valóban megjelent az írás, már majd' tíz lekérés volt, mert mindíg találtam valami javítani valót. Szóval már az is sokat javítana a helyzeten, ha a szerzőnek nem az lenne a legfontosabb, hogy dobjunk fel gyorsan még egy sz*rt.
Persze úgy lenne igazán hatásos, ha valaki visszadobná, hogy ''apa, dolgozzál rajta még egy kicsit''.

(#18) gLes válasza lapa (#16) üzenetére


gLes
őstag

Esetleg minden cikkhez kéne egy külön fikázós téma, ami nem zavarna be a valódi hozzászólásokba :U

(#19) dabadab válasza Shim (#1) üzenetére


dabadab
titán

Alapvetoen jo otlet, de azert a korrektor az kulon letforma :) Persze, amator szinten viszonylag konnyen lehet korrektorkodni, de abban benne van az, hogy az ember nem vesz eszre jopar hibat ill. egy reszuket fel se ismeri (a multkoriban egy korrektor-iroda rakott fel a netre egy helyesiras-tesztet, ott eleg gyenge eredmenyt ertem el).

DRM is theft

(#20) gLes válasza dabadab (#19) üzenetére


gLes
őstag

Asszem nem a tökéletesség a végcél, csak a helyzet javítása. Azért a legszembetűnőbb hibákkal bárki könnyűszerrel leszámol, akinek 3-asnál jobb lett a magyar érettségije (vagy kiskorúakra való tekintettel, aki kicsit is odafigyelt nyelvtanórán) :))

(#21) harry


harry
veterán

Szerintem nem rossz elképzelés de kicsit talán túl bonyolítjátok... Külön téma, több korrektor átolvasása és jóváhagyása szükséges? Azért ne szálljunk el... Ezek csak blogok, mindenkinek a saját véleménye, semmi hivatalos. Ha hiba van a szövegben, azt úgy is jelezni szokták a topicban. Ha kijavítja a szerző akkor nincs gond, ha pedig nem érdeklni, azzal csak magát minősíti.
Vannak akik tényleg csak feldobnak egy 'írást' unalmas 'öt percükben', de attól még nyugodtan bemásolhatnák egy szövegszerkesztőbe. Inkább azokkal kéne foglalkozni, akik erre sem képesek, vagy direkt írnak hibásan, de az megint elég bonyolúlt, és kérdéses, hogy érdemes-e foglalkozni ilyesmikkel (gondolom sok munka lenne).

[Szerkesztve]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#22) Cathfaern válasza dabadab (#19) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ehhez tudnál adni egy linket? Kiváncsi lennék rá :)

hogy ne csak offoljak:
ez iszonyatos nagy munka, szerintem Shim se gondolta át rendesen mennyire az. Minimum 4-5 ember kéne akik tényleg foglalkoznak ezzel, nem csak épp unatkozik, akkor ránéz. Szóval szerintem ez önkéntes (ingyenes) alapon nem fog működni

(#23) bzoley válasza Cathfaern (#22) üzenetére


bzoley
veterán

Azonkívül ez a 4-5 ember állandó közútálatnak örvendene :)

(#24) burgatshow


burgatshow
veterán

Shimmel abszolúte egyet tudok érteni. Én is szívesen felvállalnám önkéntesen ezt a melót.

(#25) dabadab válasza Cathfaern (#22) üzenetére


dabadab
titán

Megtalaltam: [link].

Szerk: nem is offtopik, ajanlom minden onjelolt korrektor figyelmebe, sokat segit a helyes onertekeles kialakitasaban :)


[Szerkesztve]

DRM is theft

(#26) Daneey válasza dabadab (#25) üzenetére


Daneey
tag

61 :O :DDD

(#27) Hugo85 válasza Daneey (#26) üzenetére


Hugo85
aktív tag

Én is ottan körül lőttem, de mondjuk ilyen pecsét helye cuccot pl. még sose láttam :DDD

[Szerkesztve]

(#28) gLes válasza dabadab (#19) üzenetére


gLes
őstag

66, de ez olyasmi, amit csak a Shimnek kell 100 pontosra megírni, másnak nem szúrja annyira a szemét, főleg egy ilyen szabad lélegzetű blogszerű izén, mint a logout, nekünk inkább a sokkal durvább hibák fájnak, amit neadjisten még a Word vagy a Firefox helyesírásellenőrzője is ki tud javítani :))

(#29) Goose-T


Goose-T
veterán

Az én véleményem az, hogy nem kellenének ide főállású korrektorok, akik minden hibát kijavítanak. Inkább kéne pár önkéntes, aki a megjelenés után elolvassa a cikkeket, és ha talál benne hibát, akkor egyszerűen letiltja a megjelenését, bezárja a fórumtémáját (ha van) és értesíti az íróját arról, hogy böszmeséget csinált, javítsa ki. Kijavítás után újra át lehetne nézni és engedélyezni, ha jó. Ezzel egyrészt sok melót meg lehet spórolni a korrektoroknak, másrészt hosszútávon sokkal kifizetődőbb, mert rászoktatja a helyesírásra (vagy helyes írásra? :D ) a publikálókat.

Vigye má' el valaki: https://tinyurl.com/3shc5npb *** Jó zene: https://tinyurl.com/uam2as25 *** Eladó Fenderek: https://tinyurl.com/4nt8u8vn

(#30) moma válasza dabadab (#25) üzenetére


moma
őstag

Na jó ez azért túlzás. Ezekből a hölye összetett szavakból szedi össze az ember a hibákat (61 lett). Szerintem tök nem zavaró, ha így vagy úgy van írva a határeset szavaknál. Meg persze az ''egyelőre'', amit én spec még szóban sem használok :D

we all deserve a bit of luck.

(#31) pink75


pink75
aktív tag

kibukna pár dolog meg ember
ha valaki még a helyesírási kiskáté 6-ik kiadása alapján tanult, az joggal zokon veheti, és zavarhatja a szemét a köz butulása folytán az ahhoz suttyomban igazított valamely szó új írásképe
ld. mammut-mamut, aminek utóbbi alakját használni ma is az ostobaság jelének vélek

[Szerkesztve]

xxx

(#32) moma válasza Goose-T (#29) üzenetére


moma
őstag

Azért akárhogy is nézzük ez egy blog, ahova az emberek szabadidejükben saját jókedvükből irogatnak. Szerintem egyenlőre így is eléggé az elvárható szint fölött. Ez a tiltsuk le, meg regulázzunk, meg ilyenek szerintem pont ezért erősek. Szerintem a legfontosabb annak a szabad laza hangulatnak a megőrzése ami most is van. Így is ki tudja milyen lesz a lelkesedés mondjuk egy év múlva. Persze lehet finoman terelgeni, hogy jobb írások szülessenek, de szerintem nem kell ezt túl dramatizálni... :)

we all deserve a bit of luck.

(#33) EQMontoya válasza moma (#32) üzenetére


EQMontoya
veterán

Annyiban egyetértek, hogy a blog szintü irásokban tényleg le lehet tenni a helyesirást, mert nem arra van. A szakmai cikkekben viszont tényleg zavaró, ha fatális hibák vannak.

Same rules apply!

(#34) _seth_


_seth_
veterán

A logoutra írt írások felét én pl alapból törölném ha ez lenne a dolgom :) A min az lenne, hogy wordben írják a szövegeket az ''írók'' :) Egy alap terjedelmet is elvárnék azaz 5 sort a fórumba is be lehet írni :)

[Szerkesztve]

(#35) bbazsy válasza moma (#32) üzenetére


bbazsy
őstag

''Szerintem egyenlőre így is eléggé az elvárható szint fölött.''

#30 -> nem tanulsz a hibádból :P

[Szerkesztve]

..

(#36) moma válasza bbazsy (#35) üzenetére


moma
őstag

Azért mert az nem hiba :P

we all deserve a bit of luck.

(#37) _seth_ válasza moma (#36) üzenetére


_seth_
veterán

''Szerintem egyenlőre így is eléggé az elvárható szint fölött van (''valami')' .''

Nem hiba csak nem értelmes :D

[Szerkesztve]

(#38) moma válasza _seth_ (#37) üzenetére


moma
őstag

Mi vaaaan? :B A mondat értelmes, az irogatnak hiányzik a végéről, ami ott van az előző, mondatban. Ha eseteg nem erről van szó, hanem még mindig az egyenlőrén megy a cívódás, akkor azt úgy oldhatom fel, hogy az 'egyenlőre' olyan mint a 'vár', azonos hangalak két jelentés :P

we all deserve a bit of luck.

(#39) Neck


Neck
veterán

Aki tud helyesen írni, annak eddig sem volt problémája, ezután sem lesz, és nem fogja átvenni a nyelvtanilag nem helyes kifejezéseket.
Aki meg nem tud annak meg úgyis mindegy. Szerintem ez nem akkora probléma hogy válságstábot kelljen összehívni rajta. Ez valahol egy Blog, és mindenki maga szerkeszti a cikkeit. Nem értem miért kellene másoknak jogot adni hogy belepiszkáhassanak.

Kicsit szőrözésnek érzem az egész problémát.

Szia Shim :)

MOD: nemtok offolni :U


[Szerkesztve]

An α beta user...

(#40) Neck válasza dabadab (#25) üzenetére


Neck
veterán

Hehe, mindig is tudtam hogy a rövidítésekkel és a kötőjellel-vagy-egybe-írjuk dologgal van problémám. Csak abban voltak hibáim :)


Egyébiránt, nem válaszként:


Annyiban nem értek egyet ezzel, hogy ez a teszt ki van hegyezve azokra a szavakra amikkel a probléma szokott lenni, valójában jó részüket ritkán használjuk és/vagy nem látom értelmét szabályozni a használatukat.

Szép dolog a magyar nyelv, meg a szabályok, de pl. hogy aktuális legyek, a B.ú.é.k.-et nem mindegy hogy BÚÉKnek írom?
Teljes mértékben amellett vagyok hogy mindenkinek igényesen és szépen kellene írnia, én is utálom, ha olyan szöveget kell olvasnom amiben szembeötlő ízléstelen hibák vannak.


Általános iskolában helyesírási versenyeket is nyertem, mégi, az ilyen rövidítéses, vagy vesszőhiba dolgokra ráfeküdni, hogy is mondjam, nevetséges.

Nem attól lesz olvasmányos valami hogy minden tökéletesen hibátlanul van benne leírva, hanem attól hogy a szerző stílusa megjelenik benne. Tehát ha van benne vesszőhiba, vagy egy-egy rövidítést rosszul ír, esetleg ír egy kötőjelet oda ahol egybe is lehetett volna írni, nekem ez nem para. Az viszont annál inkább ha a hagyjál-t valaki hagggyálnak írja, akár lustaságból, akár nem tudja.

Ez csak az én véleményem persze.

Különben még valami: a magyar nyelv folyamatosan változik, és mi változtatjuk :P

[Szerkesztve]

An α beta user...

(#41) divot válasza Shim (#1) üzenetére


divot
veterán

Teljes mértékben egyetértek.
Nagyon kiábrándító, amikor egy-egy kisgyerek még büszke is rá, hogy mennyire trehány okádékkal lepte meg a nagyérdeműt. :W

(#42) Neck válasza divot (#41) üzenetére


Neck
veterán

Én meg nem méltatom arra hogy elolvassam azt, aminek a minősége nem üti meg a mércét. Habár nagyon gagyi helyesírással eddig csak egyszer vagy kétszer találkoztam talán összesen...

Többnyire ezt a közösséget (is, mint a PH!n :) ) értelmes emberek alkotják, akiknek legalább alapvető fogalmuk van a helyesírásról. Vagyis én eddig ezt vettem észre.


[Szerkesztve]

An α beta user...

(#43) Neck válasza divot (#41) üzenetére


Neck
veterán

Még valami: Határozottan kisgyereknek érzem magam legbelül, habár 22 éves múltam.(Írni azért remélem tudok :B ) Ne mérgesítsd el a kisgyerek - felnőtt viszonyt :D

An α beta user...

(#44) Renwick


Renwick
őstag

A Logout kontextusában nem értem sem az írások ''minőségével'', sem a helyesíráassal kapcsolatos aggályokat. Srácok, ez egy közösségi portál, annak minden diszkrét bájával. :)
Az ilyen oldalak nem tűrnek el semmiféle ''felső szintű'' korrektúrát, maximum a user kontrollt tartom elfogadhatónak, azaz majd a nyájas olvasó szépen, nagyfiú/nagylány módjára egyedül eldönti, hogy az adott írást mennyire tartja hitelesnek/szakmainak/szórakoztatónak: jónak.
Egyáltalán kíváncsi-e rá.

Jó, persze a kirívó esetekben valahogy közbe kell lépni, de erre ott van Racecam & Co. :)

A PH-n megjelenő írások korrektúrájával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy igyekszünk, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. :B
Jelenleg minimum három ember futja át a cikkeket, illetve a hírrovat anyagait. A hírrovat a működéséből eredően problémásabb, ott ugyanis többnyire később érkezik csak a belső kontroll, addigra az olvasók az esetleges hibák egy részét kiszúrják és közlik a szerzővel. De még így is előfordul, hogy marad bug az írásban.
Hogy ezen a helyzeten mennyit javítana egy ''külsős'' korrektor, nem tudom. Mivel az már nemigen fér bele sztem, hogy az anyagok a megjelenés előtt átmenjenek egy harmadik-negyedik emberen is, szerintem semmit...


üdv

R.

I see you blaming each other -- And I love you still

(#45) divot válasza Neck (#43) üzenetére


divot
veterán

Én is, bár már 34 leszek :Y

Ellenben mostanában egyre többször találkozni a ''faszacsáó vok, mer lszarom a szabájt'' mentalitással, amit beismerten tizenévesek követnek el.

(#46) #97544192


#97544192
törölt tag

Én is támogatom, jó ötlet!!! :)) :R

(#47) Cathfaern válasza Renwick (#44) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Azért ha van egy korrektor, akkor elég lenne 1 ember kezén átfutnia az anyagnak...vagyis helyesírás szempontjából, de gondolom szakmai ellenőrzés miatt (is) olvassák el ennyien. Szóval akkor tényleg macerás.

(#48) raszputyin


raszputyin
senior tag

Lehet, hogy nincs igazam, de mintha ebben a cikkben is látnék egy furcsaságot :)
''gondolat és- mínuszjel'': itt nem máshova kéne a kötőjel?

[Szerkesztve]

(#49) Goose-T válasza moma (#32) üzenetére


Goose-T
veterán

Akkor meg osztályozni kellene a cikkeket, mondjuk egytől ötig. Akit nagyon lehúznak, az vagy abbahagyná a cikkek írását (hulljon a férgese :DDD ), vagy arra ösztönözné, hogy javítson a minőségen.

Vigye má' el valaki: https://tinyurl.com/3shc5npb *** Jó zene: https://tinyurl.com/uam2as25 *** Eladó Fenderek: https://tinyurl.com/4nt8u8vn

(#50) Neck válasza Goose-T (#49) üzenetére


Neck
veterán

Szerintem meg így jó ahogy van. Szépen, jól működik, minek bántani a rendszert? :)

Akit nagyon zavart a helyesírás az eddig is beírta a topicba hogy ez meg az hibásan lett írva, és a cikk írója, ha vette a fáradtságot, kijavította. Szerintem a te ötleted nem hiszem hogy ösztönzőleg hatna, sőt esetleg olyanok is használhatnak alacsony érdemjegyet a cikkre akik a tartalmával nem értenek egyet és mivel a véleményüket képtelenek értelmesen kifejteni, ezt használnák arra hogy kitoljanak az íróval :) Nem gondolod? :)

An α beta user...

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.