Hirdetés

2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Off-topic LOGOUT  »  [Re:] Hálapénz

Hozzászólások

(#1) Racecam


Racecam
MODERÁTOR

Nagyon szépem megkérek minden kedves fórumozót, hogy az szigorúan az írás témájához szóljon hozzá!! Kerüljük el a napi politikai felhangokat!!

A téma a hálapénz, esetleg a több biztosítós rendszer.

A topic kiemelt moderátori figyelem alatt áll, a direkt politika jellegű hozzászólások törölve lesznek!!


Sokkal inkább a fórumozók saját tapasztalata, véleménye érdekes, pártszólamok bemásolgatása helyett. A téma egyébként renkívül jó, aktuális, nagyon jókat lehet vitatkozni rajta és tulajdonképpen mindenkit érint, vagy érinthet.

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#2) guga


guga
Közösségépítő

8:17, csörög a vonalasom.
Tessék guga...
Én meg Kriszti (idősebb nő hangja).
Na, ma visznek át műteni, úgy hogy hozzál be több pénzt!
???...
Ne haragudjon hölgyem, de azt hiszem rossz számot hívott.
Hjaj elnézést, azt hittem a férjem.
Semmi probléma és javulást, jobbulást!

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#3) Vakegérke


Vakegérke
veterán

A betegek zöme nem azért ad hálapénzt, hogy jobb ellátásban részesüljön, hanem azért, hogy ne szenvedjen hátrányt. Öngerjesztő folyamat. Mindenki ad, én nem, mi lesz velem? Kötelességnek érzi.
Aki komolyan gondolta a 300 forintos vizitdíj paraszolvencia csökkentő, netán megszüntető hatását, rózsaszin álmokat kergetett. Csak a beteg tárcája lesz laposabb tőle. Hálapénz volt, van, és tartok tőle, hogy lesz is.
Akinek van pénze, az ad a dokinak. Akinek nincs, az is ad, mert nem mer nem adni. Érdekel valakit, hogy Mari néni, vagy Pista bácsi nem vacsorázik emiatt?
Amondó vagyok, ne adjon senki.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#4) he7edik.


he7edik.
addikt

%sajnos nem sikerült elolvasni/értelmezni az #1-es hsz-t. a kárörvendésedért pedig inkább szégyelld magad - kalandor%

Égő szöveg a flém vázon

(#5) Jetbrowse


Jetbrowse
csendes tag


Jó cikk, kemény kérdések, de kezdjük talán az egyszerűbbel.

Többiztosító vs. egy biztosító:

Az igaz, hogy rengeteg pénz megy el, olyan betegekre, akik nem fizetnek, vagy nem vigyáznak az egészségükre. És most itt nem nagy dolgokra gondolok, hanem hazánk három rizikófaktora: a dohányzás, az alkohol, no meg a túlsúly. A betegség 45%-ban az életvitelen 30%-ban a környezeten múlik
Persze az ő élete, azt csinál vele amit akar, de így elveszi a forrás egy részét, olyanoktól, akik vigyáznak magukra és nem szánt szándékkal teszik tönkre az életüket.
Sokan morognak amiatt, hogy a dohányosokat kitiltják az éttermekből. Sajnos ha valaki tüdőrákot kapott, akkor már hiába hagyja abba a dohányzást, azzal már nem segít magán. Épp ezért fontos a prevenció, a fiatalok oktatása.

Nyílván egy többiztosító akkor lenne jól működő ha ezeket a rizikófaktorokat figyelembe venné, és ez alapján szabná ki a díjat. Sőt ha valaki extra szolgáltatást kép, pl 2 ágyas kórterem, akkor az legyen elérhető.
A gond viszont ott van, hogy erre a magyar fizetés nincs felkészülve. Miből fizeti ki az a díjat, aki hóapról-hónapra él a fizetéséből? És aki nem teheti meg, annak nem jár emelt szintű szolgáltatás? Ez nem igazságtalan?

Hálapénz:
Az én helyzetem kettős, mert mindkét oldalról láttam a dolgot. Betegként adni kell, bár nem kötelező, szóval kicsit túl van lihegve. Inkább a beteg szeretné, hogy figyeljenek rá jobban, és ezért hajlandó áldozni. Az én esetemben erről volt szó.
Ellenben leendő orvosként sem rózsás a helyzet. Rengeteget szívsz az egyetemen, nyarakat töltesz gyakorlattal és tanulással, utána rezidensként (amiért fizetnem is kell talán, de majd az egyetem is kér pénzt), aztán szakvizsga(átlag 7 év), tanulás egy életen át, és perrel fenyegetnek minden sarkon. Családról nem is álmodsz 30 előtt. Persze lehetne mondani, hogy hivatástudat, meg emberség, de a képzés folyamán ezt nagyon próbára teszik. Azért kezded el az egyetemet, mert embereket akarsz gyógyítani, mert fel akarod kutatni a rák ellenszerét, csak közben nagyon elveszik a kedved, és a végén azon kapod magad, hogy azért csinálod, mert késő kilépni. Túl sok energiádba került.
Bekerülsz a betegk közé életuntan, és azok félnek, hogy te nem foglalkozol velük eleget. Nincs időd, és kedved sem beszélgetni órákat. A lényeget akarod hallani, hogy miért van itt, mi a panasza, célirányosan dolgozol. Ezt viszont a betegek nem szeretik.

Másik gond, ha fiatal orvosként nem fogadod el a hálapénzt, akkor a veterán orvosok kirekesztenek, ellehetetlenítenek.

Ennek ellenére nem tartom a hálapénzt jó dolognak, de itt bizony a beteg rontotta el az orvost, és nehéz ezt a megrögzött hagyományt kiírtani, mert ez generációról-generációra öröklődik, hogy aki fizet az plus figyelmet kap. (ellátásban jobbat nem, ezt azért nem meri az átlag orvos megkockáztatni)

Nincs valakinek külföldi tapasztalata ez ügyben? Igazán a többiztosító érdekelne.
Jet

(#6) #61666560 válasza Jetbrowse (#5) üzenetére


#61666560
törölt tag

''Másik gond, ha fiatal orvosként nem fogadod el a hálapénzt, akkor a veterán orvosok kirekesztenek, ellehetetlenítenek.''

hogyan tudnak a veteran orvosok kirekeszteni? ellehetetleniteni?

nekem egy orvosnak tanulo egyetemista mondta, hogy neki az osztalytarsainak a 70%-a nem elhivatottsagerzesbol tanul orvosnak, hanem _konkretan_ a sok penzert... :O :(((

az olyan orvosnak _szo szerint_ levagnam a kezet aki elfogadja a halapenzt az olyan embertol aki lathatoan nelkuloz emiatt...

(#7) Racecam válasza Vakegérke (#3) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Ezzel egyáltalán nem értek egyet.

A hálapénzt mindenképpen meg kell szüntetni. Ez semmi más, mint korrupció.
Hiszen azért adunk pénzt az orvosnak (legalábbis mi azt gondoljuk), hogy jobb ellátásban, jobb szolgáltatásban, nagyobb odafigyelésben legyen részünk.

Ha igazunk van, ahogy gondoljuk, és a hálapénztől ez így is történik, akkor más, hálapénzt nem, vagy csak kevesebbet adni tudó járulékfizető hátrányára jutunk jobb ellátáshoz.
Azon kívül. hogy ez erkölcstelen, teljesen egyértelműen korrupció is, hiszen az egyenlő rendszerben (amely célját tekintve és kimondva is így kellene, hogy működjön), pénzért előnyt vásárolunk magunknak. Ezzel nem csak az orvos, mi is erkölcstelenek leszünk.

Ha viszont nincs igazunk és hálapénz ide, hálapénz oda, semmivel sem kapunk jobb ellátást, akkor viszont teljesen feleslegesen szórjuk a pénzünket.

A 300 Ft.-os vizitdíj és általában a szép szavak, egyik pillanatról a másikra nem fogják megszüntetni a paraszolvenciát. Annyira mélyen belerágta magát ez a gusztustalan kór az emberek elméjébe, szinte rutin cselevéssé vált, hogy ezt csak hosszútávon (és itt jön be a több biztosítós rendszer a tételesen lefektetett alapszolgáltatások rendszerével) lehet megszüntetni. Minden esetre tény, hogy a háziorvosi ellátásban már valamennyit csökkent a hálapénz mértéke vizitdíj bevezetése óta.

Nem ejtettem szót az orvosok fizetéséről, annak viszonylagosan alacsony voltáról, ami szintén egy valós, létező probléma. De meggyőződésem szerint ez nem oka a hálapénz elterjedésének, meg vagyok róla győződve, ha semmin sem változtatnánk, csak az orvosok fizetését növelnénk az ötszörösére, azok akik eddig is elfogadtak hálapénzt, azután is tartanák a markukat.

És még valami: A beteg ember rémült, elkeseredett és fél. Fél a betegség következményeitől, fél attól, hogy mi lesz vele, fél a haláltól. De legalább annyira fél attól, hogy esetleg azért nem fog meggyógyulni, mert nem tett meg mindent azért, hogy meggyógyulhasson. A legtöbb embernek ilyenkor csak önmaga számít (és a család is így gondolkodik természetesen) ezért minden általa eredményesnek vélt eszközt meg fog ragadni, hogy a saját gyógyulásáért orvosi szempontból, mindent megtegyen. És hálapénzt fog adni, mert ha nem ad (úgy gondolja), meg fog halni.....

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#8) And válasza Jetbrowse (#5) üzenetére


And
veterán

''A gond viszont ott van, hogy erre a magyar fizetés nincs felkészülve. Miből fizeti ki az a díjat, aki hóapról-hónapra él a fizetéséből? És aki nem teheti meg, annak nem jár emelt szintű szolgáltatás? Ez nem igazságtalan? ''
De, az. Éppen úgy 'igazságtalan', mint hogy az átlagfizetésből élők valszeg az életben nem nyaralnak ötcsillagos hotelekben, nem jutnak be magánkórházakba és nem S80-assal járnak ;). (Szerintem van olyan területe az egészségügynek, amelyre már régebben is nagyon sokan plusz pénzt áldoztak. Pl. ha rendes fogászati ellátásban szeretett volna részesülni az ember, akkor 10-15 évvel ezelőtt sem az SZTK-ba ment.) Kérdés, hogy mit tekintünk emelt szintű szolgáltatásnak: a kétágyas szobát pl. sokkal kevésbé érzem fontosnak, mint azt, hogy egy komolyabb műtét során az orvos ugyanúgy kezeljen minden beteget, és ne a biztosítóját nézze.
''Ennek ellenére nem tartom a hálapénzt jó dolognak, de itt bizony a beteg rontotta el az orvost [..]''
Azért itt egyik felet sem kell félteni, mert mindkettő alaposan 'bennevan'. Ördögi kör, de ettől még a hálapénz szvsz. nagyon gusztustalan dolog marad.
''Másik gond, ha fiatal orvosként nem fogadod el a hálapénzt, akkor a veterán orvosok kirekesztenek, ellehetetlenítenek.''
Ezt konkrétan hogyan? Ott állnak melletted, és nézik ahogy elrakod (vagy nem) a borítékot? Vagy minden egyes beteget kikérdeznek ;)? Nem ellenkezésképp, csak érdeklődés..

(#9) Gergello


Gergello
addikt

Orvos a nagyvizit után Pista bácsihoz:
-Pista bácsi, maga rakta a zsebembe ezt a 10 000 Ft-ost?
-Nem.
-Miért nem ? :DDD

Sorry, nem tudtam kihagyni.

(#10) #61666560 válasza And (#8) üzenetére


#61666560
törölt tag

en is erre vagyok kivancsi, hogy hogyan kozositik ki a fiatal becsuletes orvost az oreg orvosok. :)

(#11) Vakegérke válasza Racecam (#7) üzenetére


Vakegérke
veterán

Talán nem hámoztam ki a lényeget, hiszen nekem úgy tűnik, azonos a véleményünk.

Már csak egy gondolat.
Igen, kevés a dokik fizetése. Nem ma kezdődött, de bekalkulálták a hálapénzt is, ezért alakult így. ''Jattos szakma'' volt, ahogy az autó szerelő, pincér, és még sorolhatnám. Nos, megéltünk egy rendszer váltást (nem megyek el a politika irányába), de berögzült szokásaink nem változtak. Még az önkiszolgáló benzinkutaknál is kap jattot a pénztáros kiscsaj.
Van valami indok, hogy alacsonyan tartsák a dokik fizetését? Pénzhiány, különben is, kaptok hálapénzt, úgyhogy csitt. És igen, ha sokszoros lenne a fizetésük, akkor se varrnák be a zsebüket.
Nevet nem mondok, sztár nőgyógyász az illető. Magán praxis. A hölgy megjelent a megbeszélt időpontban. A doki sajnálkozva közölte, hogy nincs jelen az asszisztencia, nem tudja megvizsgálni, viszont így csak 5.000, vagyis ötezer forint a tisztelet díja. Egy beteget elvesztett, de ne féltsük, nem fog éhen halni.
Sajnos a felgyülemlett indulatok azokat a dokikat is sújtják, akik becsülettel tesznek eleget orvosi esküjüknek.
És ha már jatt, meg hálapénz.
Ki nyom a rendőr, tűzoltó zsebébe bélelt boritékot? Pedig ők a bőrüket viszik a vásárra. Szó szerint készek másokért meghalni. Hatalmas a fizetésük? Ugyan kérem.

Le a hálapénzzel, és passz.

[Szerkesztve]

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#12) Vakegérke válasza #61666560 (#10) üzenetére


Vakegérke
veterán

Lekezelően bánnak vele, nem állnak vele szóba, leszólják. Így közösítik ki.

Nem kap olyan lehetőséget, hogy tudását bizonyítsa, gyarapítsa. Túl komplikált esetet bíznak rá, közben figyelik, és adott pillanatban elveszik tőle a beteget, mert nem felel meg a követelményeknek, és ennek írásos nyoma is van. Csak két példa az ellehetetlenítésre.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#13) Batman válasza Jetbrowse (#5) üzenetére


Batman
őstag

A többiztosítós rendszerben én arra is kiváncsi lennék, vajon jobban ki lehet e állni, vagy a biztosító ki áll e a beteg jogaiért, és biztosításának megfelelő ellátás meglétéért?

Persze most, arrol is lehet fizetni, hogy valaki többet tud fizetni biztosításra valaki kevesebbet. De elvileg a legalapabb biztosítással is a mostani ellátási szintet meg kell, hogy kapja. Szóval veszteni nem fog. Szerintem.


Hálapénz:

Olyan mint a tyúk és a tojás kérdése, vajon mi volt elöbb?
Az ember a saját kárán tanul és az biztos ,hogy többet nem fogok adni, és mindenkit erre biztatok majd környezetemben.


Külföldi beszámolóra én is kiváncsi lennék.

üdv

A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman

(#14) #61666560 válasza Vakegérke (#12) üzenetére


#61666560
törölt tag

de _honnan_ tudjak, hogy nem tette el a halapenzt? en leszarnam ezeket a korrupt dokikat... elobb utobb kihalnak, de ehhez az kellene, hogy az _osszes_ fiatal igy gondolja, de ahogy latszik a jelenlegi tendencia csak folytatodik... :(

(#15) victoireB válasza Jetbrowse (#5) üzenetére


victoireB
csendes tag

A ''Hálapénz'' c. reakciódra válaszolva:

Ne haragudj, de undorító ez a gondolkodás. Máris megmagyaráztad, hogy te miért fogod elfogadni a hálapénzt, pedig hallgatóként még tapasztalatod sincs az egészségügyről! :((( Sajnos, nagyon sok kolléga ezt csinálja, sőt, felháborító a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása: idézet :
Orvosetikai statutum - Etikai kódex, eljárási szabály
Magyar Orvosi Kamara, 1998
Részlet: ''Az orvosi hálapénz etikai kérdései''
64. A beteg ember meggyógyítását, életének megmentését, új életek világra segítését kísérő hála kifejezése kényszer nélküli, és szabad elhatározáson alapul.
65. A hálapénz a beteg vagy hozzátartozója által a kezelést követően, utólag az orvosnak önként adott juttatás.
66. A hálapénz egyik oka az orvosok megalázóan alacsony fizetése. Mögötte az egészségügyi rendszer működésének zavara áll. Jelenleg a jogszabályok és a társadalmi felfogás bizonyos határok között a hálapénzt eltűri. Gyakran kötődik szakterülethez, pozícióhoz, eszközökhöz és számos szubjektív tényezőhöz. Ez feszültséget tart fenn az orvostársadalomban. A hálapénz megalázó, mert az orvos függetlenségét is veszélyezteti.
67. Az orvosnak olyan magatartást kell tanusítania, amely mind a beteget, mind a hozzátartozóját arról győzi meg, hogy az orvosilag szükséges ellátás minősége független egyéb juttatásoktól.
68. Az egészségügyi dolgozók egymás között ne fogadjanak el és ne is adjanak hálapénzt.
69. A hálapénztől élesen el kell különíteni az előre felajánlott, vagy ráutaló magatartással kikényszerített anyagi juttatást, amely már korrupciónak, zsarolásnak minősül.


Vagyis máris legalizáltunk mindent. A hálapénz szükséges rossz, mi orvosok is utáljuk, de sajnos el kell fogadnunk, mert.... és itt jönnek az álmagyarázatok, mert kevés a fizu, mert a kollégák kirekesztenek, mert ez jár, mert sokat dolgozunk, satöbbisatöbbi.

Az, hogy valaki elfogad- nem fogad el, magánügy - értem ez alatt azt, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy te visszautasítod, senki nem fog kiközösíteni. Sajnos, még mindig több az, aki elfogad, mint aki nem... bár ez utóbbiak száma hátha nőni fog, én bízom benne.
Én 6 éve végzett orvos vagyok. Nem mondom, hogy sosem fogadtam el hálapénzt, de csak azért, mert ezt is meg kell tanulni, hogy hogyan utasítsd vissza. Néha a beteg/hozzátartozó olyan erőszakos, hogy szabályosan verekedésre kerül a sor, és az ember - fúleg ha kezdő - alig várja, hogy kikerüljön a rettenetesen megalázó szituációból. Egy jópár éve aztán rájöttem/megtanultam/ráéreztem (nem tudom, melyik a jó kifejezés rá) hogy hogyan utasítsam vissza. Azóta soha és senkitől nem fogadok el pénzt, nemre, fajra, vallásra, betegségre való tekintet nélkül. Lehet, hogy nem leszek így dúsgazdag, de nyugodt vagyok, nem érzem magam lefizetve, megalázva, megvásárolva.

Főleg medikusként, szerintem gondold át mégegyszer ezt a para-dolgot! :)


[Szerkesztve]

(#16) Batman válasza Racecam (#7) üzenetére


Batman
őstag

A beteg ember rémült, elkeseredett és fél. Fél a betegség következményeitől, fél attól, hogy mi lesz vele, fél a haláltól. De legalább annyira fél attól, hogy esetleg azért nem fog meggyógyulni, mert nem tett meg mindent azért, hogy meggyógyulhasson. A legtöbb embernek ilyenkor csak önmaga számít (és a család is így gondolkodik természetesen) ezért minden általa eredményesnek vélt eszközt meg fog ragadni, hogy a saját gyógyulásáért orvosi szempontból, mindent megtegyen. És hálapénzt fog adni, mert ha nem ad (úgy gondolja), meg fog halni...

Többnyire igazad van. Általában hálapénzt nem is a balesetis orvosok kapnak, akik bekötenek egy eltörött kezet, hanem azok az orvosok akik komolyabb beavatkozásokat végeznek és ahol bízni kell az orovosban. Az emberek ezt a bizalmat próbálják megvásárolni.

A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman

(#17) tildy válasza Batman (#13) üzenetére


tildy
nagyúr

Ez a miniszterasszonyos beszólás geciség volt. Elmondhatták volna, hogy leeht itt pesten is, ha ideiglenes lakcímet beljelentesz itt...
nomindegy , újabb pár népi fazekasedény doki....

Mellesleg: sosem adok hálapénzt. Nem érdemlik meg. Aki meg megérdemli, az meg amúgysem fogadja el.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#18) EQMontoya


EQMontoya
veterán

idősebb rokonom hálapénz adás után mühiba miatt elhunyt. asszem, nem igényel kommentárt.

a hálapénzről meg azt, hogy ma nagyon úgy van a köztudatban, hogy előre adják sokan, hogy jobb ellátást kapjanak... de azért ne felejtsük el, hogy ha vkinek hirtelen súlyosabb baja lesz, és pl egy baleseti sebésznek köszönhetően életben marad, akinek a fizetése amúgy sem túl magas (nem szülész), nem biztos, hogy elitélendő, ha kap 1 kis pénzt.

[Szerkesztve]

Same rules apply!

(#19) HERR Z


HERR Z
veterán

hajj.....nos a tapasztalataim:
-Srácnak szilánkosnak törik a keze, 3 hónapot mondanak h tud írni vele egyátalán
100 ruppó támogatással ugyanez az idő 2.5 hétre módosul....műtátek, szép kis platina a csont mellé minden ami kell
-szomszédom az orvosi rendelőbe [konkrétan OTI] kapott szívinfarktust...le se szarták hívtak hozzá egy mentőt holott helybe minden lett volna a kezelésére...természetesen kifutottak az időböl és a betegek sora nézte végig h ott meghal egy páciens és ezt bent a dokik lefossák
-ismerősömnek vakbélműtétje volt fél éve....bemegy, megkérdezik mit tanulsz...orvosnak készülök...
valóban? és szépen áttették egy romamentes tök tiszta szép kórterembe és sokkal jobb ellátást kapot...a sebe tök kicsi, nem is fájt neki 2 nap után már futott szinte olyan jól volt
és az orvosi übermensség már sajna az egyetemen belekerül az emberekbe....

itt de-áok-n akkora elszált majmok vannak h komolyan asziszik csak ők itélkeznek egy élet felett holott egy gyógyszerész[aminek pl én tanulok] is tud ölni úgy hogy még csak rá se jönnek...
az orvosokat az orvosi egyetemen kellene kicsit helyretenni h ne elszált gyíkarcok legyenek, mert sajna most kb a 75% ilyen lesz, ergo el fogja várni a hálapénz ,ha a beteg jobb ellátást akar
megoldásként nemtudom mit lehetne felhozni...vagyis de, vagy 1.5 miskás tandíjat hogy tényleg csak olyan legyen orvos aki akar, mert aki akar az azért akar hogy gyógyítson nem pedig azért hogy ebből legyen kvagazdag


[Szerkesztve]

(#20) Batman válasza victoireB (#15) üzenetére


Batman
őstag

Milyen doki vagyy? Lehet pont kapóra jössz nekem! :B

A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman

(#21) paramedic


paramedic
aktív tag

HÁLAPÉNZ

Valamiért hálás vagy, amit már megkaptál. Elláttak, meggyógyítottak. Befejeződött egy folyamat, számodra kedvezően. Ezért te hálás vagy és ezt kifejezésre juttatod, ezen a szerencsésnek nem nevezhető módon. Utólag adsz, amikor már nem tudod befolyásolni a folyamatot. Vagy adsz, vagy nem. Ha adsz, az a hálapénz.
Az előre elkért/odaadott összeg nem hálapénz, hanem feltétel a te gyógyulásod, jobb ellátásod érdekében. Ez zsarolás, vagyis bűncselekmény.
A pincérnek is van fizetése, játszik is (némelyik) az italokkal, adagokkal (megteheti, semmi felelőséggel - ha lebukik, mégis mi történik?), mégis kell?! neki jattot adni. Miért?! Az orvos (nem) kicsit többet tesz érted, családtagodért? Neki miért nem lehetsz hálás, mégha ilyen suta módon is? A pincér, a pizzafutár... (elnézést, akiket kihagytam) elvárja a jattot, pofákat vág, ha nem annyit kap, amennyit várt, de az orvos dögöljön meg, ha elfogadja, több hetes kórházi kezelés után a borítékot?
Hangsúlyozom, utólag elfogadja és nem előre elvárja! Érzitek a különbséget?

Én is szar intézménynek tartom a hálapénz rendszerét, mert kiszolgáltatottá teszi (érzelmileg mindenképp) az ellátót is a beteg, a hozzátartozó felé.

Szüntessük meg ezt a szar rendszert, de konzekvensen!

(#22) Batman válasza tildy (#17) üzenetére


Batman
őstag

nomindegy , újabb pár népi fazekasedény doki....

Ezzel az a probléma ők döntik el milyen kezelést kapjak, és ezek után ,hogy bizzak meg bennük? :F

A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman

(#23) tildy válasza Batman (#22) üzenetére


tildy
nagyúr

Én már döntöttem, , csak akkor megyek ha nagyonmuszáj.
Talán emlékeznek páran mikor meséltem , hogy egy bélrenyheségem volt, de előtte 1 órán belül méhen kívűli terheségnek definiálták (fiúval akkor nem is voltam) , majd majdnem felnyitottak vakbél gyanúval.
És ez még csak az egyik.
A másik, mikor már AB-ért is hálapénzt (30 ezret ) vártak volna el, arról nem is beszélve, hogy néztek rám.
Egyedül magándokikkal /klinikával voltam elégedett. Sőt, nagyon elégedett. Ezért is örülnék egy olyan rendszernek, mint amilyen részben már most is az egészségpénztár.
Tehát lenen x %-a a TB-nek, ami menne a közösbe, de a többit magábiztosító(k)nak.
Így kórházi kezeléskor lehetne jó részt a magánhoz befizetett összegből állni.
Valahogy úgy érzem, az emberek így jobban odafigyelnének pl. a táplálkozásra is. Sajnos betegesebb egyéneknek ez lehet nem járható út, de ki lehet találni olyat, hogy nagyon súlyos betegségek esetén (rák, infarktus, évekig tartó betegség stb) az állami részbe befizetett terhére menjen a gyógyítás.

------------------------------------------------------------------------
Mégegyszer a hálapénzről.: helpdeskesként sok embernek segítettem. Még sem tartottam a markom. Egyszerűen midnenkinek megvan a maga fizetése, amiért dolgozik. Ha pluszban tartja a markát , az nem csak adócsalás, hanem egyszerűen pofátlanság.
Ha nem tud hálapénz nélkül meglenni, és úgy már nincs kedve orvosnak lenni, akkor inkább ne is menjen orvosnak. Mindenki jobban jár így . Hisz ennek hivatásnak kéne lenni, és akkor még a hippokratészi esküt nem is említettem.

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#24) elit_hun


elit_hun
őstag

Szerintem amíg a hazai orvosok annyit keresnek mint Angilában a konzervgyáros, megérdemlik azt a 2-3K hálapénzt egyszerű kivizsgálásért, mátésért meg 5-7K-t :) Majd ha kapnak havi 700-800K-t, na akkor lehet mondani hogy a hálapénz kérés bunkóság, persze ahhoz a többi fizetést is meg kéne növelni...ami nem fog bekövetkezni :(

hja, ha az embernek nincs szocialis kapcsolata, mindenkihez probal beszelni, ebbol lesznek az utcan motyogo oregasszonyok - meg a bloggerek ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

(#26) Flashcash


Flashcash
Közösségépítő

Több biztosítós rendszer az USA-ban: [link]
Nem véletlen hogy azt mondják az olajipar után a második legnagyobb üzlet a gyógyszeripar és az egészségügy.

Nekem az a véleményem hogy magyarország nincs felkészülve a több biztosítós modell bevezetésére, eleve nincs semmilyen szakmai gárdánk aki egy ilyen átállást szakszerűen levezényelne, állami szinten túl nagy a korrupció ahhoz hogy hatékonyan tudják képviselni a betegek érdekeit, és a pénzügyi alap sincs meg arra hogy több biztosítót eltartsunk.
A jelenlegi rendszert kell előbb javítani, olyan szintre hozni hogy egyáltalán foglalkozhassunk ilyen kérdésekkel, a politikusok itt szokás szerint azt akarják hogy mások dolgozzanak/gondolkozzanak helyettük, a lényeg hogy ne kelljen nekik semmilyen problémát megoldani.

Hálapénzről egy kis kiegészítés: A hálapénz nem csak az orvosokról szól, 'elfekvő' és más idősekkel illetve magukról nem vagy csak nehezen gondoskodni tudókat kezelő intézményekben a nővérek is kiveszik a részüket ebben. Sok helyen ha azt akarod hogy egyáltalán valamilyen szinten foglalkozzanak a beteggel pl. ne hagyják a saját ürülékében fetrengeni napokig akkor fizetned kell.

(#27) elit_hun válasza Kalandor (#25) üzenetére


elit_hun
őstag

Az baj...mi olyan 2-4K-t szoktunk adni ilyen 5 perces izékért ;]

hja, ha az embernek nincs szocialis kapcsolata, mindenkihez probal beszelni, ebbol lesznek az utcan motyogo oregasszonyok - meg a bloggerek ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

(#28) finest


finest
őstag

Atyám orvos, tudom, h ha nem fogadna el hálapénzt a kollégák és a betegek is hülyének nézik. Igaz a kirekesztős duma. Kiemelte igaz ez olyan szakmákban mint a nőgyógyászat vagy a sebészet. (Amúgy a hálapénz adóköteles, le is jelenti minden évben...de nem róla akarok írni.)

Nemrég szült a feleségem, én is adtam hálapénzt a szülésznek. Nem azért, mert egyetértek, hanem mert elégedett voltam a munkájával. Ezen kívül tudom, h szülészként csak el is kell fogadnia, mert a kollégák félévente cserélnek autót - kinéznék.
A hálapénz adását/elfogadását érthetőnek tartom, ha valaki belegondol, h mekkora felelősség van egy orvoson, ill. mennyi állami fizetést kap. -És baromság, h csinálja éhbérért, ahogy a tanárok is, ha már ez a hivatása. Ezt az érvet senki sem gondolhatja komolyan.
Szerintem a hálapénz ellen azzal lehetne tenni, h az orvosok fizetését jelentősen megemelik, a feladatuk felelősségének megfelelően. (Angliában, Németországban ösztöndíjasként sehol nem kellett hálapénzt adnom.)
Persze nem csak az orvosok fizetését kellene élhető szintre emelni.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#29) Racecam válasza victoireB (#15) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Nem is tudom mit mondhatnék?

Minden tiszteletem a Tiéd!!! :R

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#30) tildy válasza finest (#28) üzenetére


tildy
nagyúr

Ezen kívül tudom, h szülészként csak el is kell fogadnia, mert a kollégák félévente cserélnek autót - kinéznék.
Jajj mindjárt megsajnálom szegényt, milyen rossz neki. Ide inkább nem írom be a véleményem, nagyon nem tűr nyomdafestéket
-És baromság, h csinálja éhbérért, ahogy a tanárok is, ha már ez a hivatása.
Szerintem senki nem mondta, hogy éhbérért csinálja. Fizessék meg őket nettó 300-400 ezerre, de akkor hálapénz esetén súlyos büntetés legyen!
Mégvalami:
[link]
Idén először nyereséges az Egészségbiztosítási Alap, de nagy ára volt

Remélem idővel korrigálnak úgy, hogy ne legyen veszteséges, de ne is legyen ennyire megterhelő.

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#31) Racecam válasza elit_hun (#24) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Ez eddig a legnagyobb demagógia amit ma hallottam. :U

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#32) #53246592 válasza elit_hun (#24) üzenetére


#53246592
törölt tag

Amig Magyarorszagon egy orvos annyit keres, mint egy angliai konzervgyaros, a legtöbb ember pedig ennel joval kevesebbet, addig nem erdemelnek 2-3000 halapenzt egy egyszeru kivizsgalasert. amugy ennyire jol keresnek a magyar orvosok, vagy ennyire rosszul az angol konzervgyarosok? ;]

En sohasem adtam halapenzt orvosnak, fel sem vetödött bennem. Gyerekkoromban eleg beteges voltam, gondolom szuleim nem voltak ennyire fukarok. Edesanyam most is mindig ad, legalabb par szaz forintot, eleg gyakran jar orvoshoz, aztan meg panaszkodik hogy nincs penze :F

Ha ez a halapenz ennyire egyertelmu, meg ilyen ezrekben mert tarifak vannak, akkor mi a francert haborodott fel ennyire sok ember a jelkepes 300 forintos vizitdijon?

(#33) hejnekem


hejnekem
csendes tag

Valószínűleg az egész onnan kezdődik, hogy az orvosoknak nagyon kevés a fizetése, pedig talán az egyik legfontosabb munka a világon (sok embert ismerek aki kezdőként cégnél az ötszörösét is megkeresi, mint egy kezdő orvos). De szomorú, hogy idáig jutottunk, hogy sok orvos elvárja a hálapénzt hiába van kevés fizetése ezt akkor se lehet elvárni az emberektől. :( Egyébként szerintem a nyugati országokban nem kérnek hálapénzt, ott jól megfizetik az orvosokat.

(#34) #53246592 válasza finest (#28) üzenetére


#53246592
törölt tag

mi az hogy ''nem kellett adnom''? nekem eddig csak ''hulye'' orvosokkal volt dolgom? merthogy sosem ''kellett'' halapenzt adjak.

(#35) netkoo válasza Flashcash (#26) üzenetére


netkoo
senior tag

Sajnos ez így van és ég is miattuk a pofám :(((
Mivel én i stapasztaltam ,hogy mint kollega hozzátartoozomat se láták el rendesen más intézményben sőt ha valami nem tetszett méhg nekik állt feljebb!
Nálunk momentán több olyan kolleganő is van aki nem ofgad el hálapénzt!
Én mommentán teljes tudássommla és tapasztalatommal látom el a szegény nénikét mint a kőgazdag hirességet!!

Samsung S20FE

(#36) #61666560 válasza finest (#28) üzenetére


#61666560
törölt tag

''-És baromság, h csinálja éhbérért, ahogy a tanárok is, ha már ez a hivatása. Ezt az érvet senki sem gondolhatja komolyan.''

miert is nem gndolhatjuk komolyan?

jah hogy ez a baj?
''Ezen kívül tudom, h szülészként csak el is kell fogadnia, mert a kollégák félévente cserélnek autót - kinéznék.''

en meg igy is erosen pofatlansagnak tartom hogy azoktol is elveszik a penzt akik igenis vert izzadva teremtik elo tobb honap alatt azt a 20-50000 ft-ot... az orvos meg elteszi egy kis mozdulattal, es vesz fel ev mulva tok nyugodt lelkiismeretesen egy uj autot...
tudjatok _kezlevagas_ ... :F

(#37) tildy válasza #53246592 (#32) üzenetére


tildy
nagyúr

Tudod a 300 ft kötelező, a hálapénz nem teljesen az.
Igaz a hálapénz ennek sok esetben 100-szorosa, vagy 200 szorosa. Vagy több.

berci: pedig látod így nézz ki. Batmant is a miniszerasszonyhoz irányították, látod.
Mindenesetre ez a vizitdíjjas , blokkos hülyéskedés tényleg hülyeség szerintem. Vinned kell midnenhova magaddal, figyelni kell, nehogy elhagyd, ja és rakd is el, mert ha 20 összegyűlik, akkor kapsz papírt az önkormányzattól, hogy megvan a 20 vizitdíj így nem kell többet fizetned.

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#38) #53246592 válasza tildy (#37) üzenetére


#53246592
törölt tag

Ha kötelezö akkor forduljon fel aki kitalalta, ha meg nem akkor a 10x-eset is szivesen kiadja az ember? Biztos rosszul vagyok összerakva, de nem ertem.

(#39) finest válasza tildy (#30) üzenetére


finest
őstag

Látom nem akarod megérteni, de attól még így van. Amúgy a mi szülészünk biciklivel jár.
Igen fizessék meg őket. Én 3-400 ezret gondolnék halandó közalkalmazottaknak. Az orvosoknak ennek a dupláját minimum. 300.000-ből egy átlagember már elvan, lehet rá családot alapítani, nem kell izgulni egy csomó mindenen, de ahhoz kevés, h visszaszorítsa a hálapénzt. Egy orvos felelős döntéseket hoz állandóan, ügyel, készenlétizik ehhez a 300.000 Ft még kevés szerintem. Nézzétek meg, h nyugati viszonylatban milyenek a keresetek az árak már ugy is ugyan azok!

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#40) #61666560 válasza netkoo (#35) üzenetére


#61666560
törölt tag

minden tiszteletem a TIED! :R

(#41) he7edik. válasza he7edik. (#4) üzenetére


he7edik.
addikt

''A válasz az volt nem tudom, kérdezzem a Miniszter Asszonyt.''

Nem én mondtam...

Égő szöveg a flém vázon

(#42) tildy válasza finest (#39) üzenetére


tildy
nagyúr

Amíg a magyar átlag nettó 100 körül van, addig nagyon is szép összeg a 3-400E.
Szerintem felesleges a nyugati árakat nézni. Itt vagyunk , itteni fizukhoz kell viszonyítani.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#43) biga válasza finest (#28) üzenetére


biga
senior tag

Ez egy baromság. Ezzel magyarázza, semmi több. Elég kínos nem gondoljátok, hogy az orvosok jó részének maga előtt is magyarázkodnia kell a miatt, hogy pénzt fogad el a gyakran tőle jóval csóróbbtol? Na meg kinézik, ha nem cserél autót... Te ezt tényleg el is hiszed? Egy buszsofőr pl. miért nem kap hálapénzt? Keveset is keres, sok ember élete/épsége van a kezében. Ne vicceljünk már ezek csak magyarázkodások, semmi több. A hálapénz visszaszorítás egyik nagyon fontos lépése pont az, hogy ezt a gondolkodást megszüntessük.

''Azt mondják, elmebajban szenvedek... De én nem szenvedek, élvezem minden percét!''

(#44) #53246592 válasza finest (#39) üzenetére


#53246592
törölt tag

Mas emberek keresete mennyi? ''nyugati viszonylatban''

(#45) #61666560 válasza finest (#39) üzenetére


#61666560
törölt tag

az a gond ezzel, hogy ezzel sem szunne meg a halapenz, mert nagyon sok orvos nagyon penzehes, -> vagyis a jo fizetese melle eltenne meg azutan is a tobb tizezres halapenzeket napnta.
Minden tisztelet a Kiveteleknek! :R

(#46) Racecam válasza #61666560 (#45) üzenetére


Racecam
MODERÁTOR

Nem ezt írtam én is a hozzászólásomban? :F
Csak úgy látszik olyan hosszú lett, hogy nem mindenkinek volt türelme végigolvasni. :)

Com'è diverso il mondo visto da qui

(#48) finest válasza #61666560 (#36) üzenetére


finest
őstag

Mert egy kezdő tanárnéni 70-80k-t keres havonta és a hülygyerekeket neveli ennek ellenére. (Tessék már belegondolni, h za is egy felelősséggel járó szakma lenne, akár csak az orvosi. Azért mert valakiben van elhivatottság ki is kell használni? De ahogy írtam, nemcsak a közalkalmazotti bérekkel van a baj.)
Én megértem, h a paraszolvencia sokakat bosszant, engem is, tök jó lenne, h ha jól végeztem a munkámat, valaki megdobna 30k-val. Engem is visszataszítanak azok az orvosok, akik fix tarifával dolgoznak, esetleg szóváteszik, ha nem annyi a hálapénz, amennyi.

Tildy nyereséges EP cikkéhez csak annyit, h látni kéne mitől nyereséges. Jobb lett-e az ellátás a leépítések hatására a kvótarendszerrel, várólistákkal etc. Ja, h a kórházak továbbra is eladósodnak...

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#49) finest válasza #61666560 (#45) üzenetére


finest
őstag

Ezzel nem értek egyet. Igaz a hálapénznek Magyarországon nagy hagyománya van. Külföldön sok helyen (Angliában, Németo-ban, ahol jártam) nincs, de a kinti viszonylatokban is sokkal jobban keresnek az orvosok.
A megfizetés a korrupció elleni harc módja, mintha ezt a maguknak rendszresen fizetés emelést megszavazó politikusainktól hallam volna utoljára. :DDD De azért van benne igazság.

[Szerkesztve]

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#50) tildy válasza finest (#48) üzenetére


tildy
nagyúr

Sebaj, jövőre jön a durvább dolog, aki nem fizet tb-t és nem tudja igazolni, azt kapa buksijára. Remélem addigra felvesznek engem is rendes állásra, mert diákmunka esetén nem fizetnek tb-t, levelezősök után szintén nem, szóval jövőre vagy sz.p.ág, vagy fizetek havi 6000-t a tb-be.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Útvonal

Fórumok  »  Off-topic LOGOUT  »  [Re:] Hálapénz
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.