Hirdetés

2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) kovasz


kovasz
senior tag

hat ize. ez most mi akart lenni?

jo, hogy olyan vonalon ahol magas ajelszint nincs jelentos kulonsbeg... olyan vonalon kellene merni ahol eppenhogy megvan a 4Mbs vagy meg az az se. na ott azert mar lenne szoras.

(#2) joghurt válasza kovasz (#1) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog (1)

Meg hát ugyebár a szűrő dolga épp a szűrés, tehát elég vicces ötlet lehúzott analóg készülékekkel tesztelni. Épphogy fel kell dugni rá, és közben használni folyamatosan a telefont és a faxot, hogy kiderüljön, ha valamelyik nem olyan jól szűri le.

És egyetértek, olyan dróton kellett volna mérni, ahol nem ilyen jó a jel. Központ szomszédságában, lecsatlakoztatott analóg eszközökkel túl sok dolga nincs egy szűrőnek.

A tej élet, erő, egészség.

(#3) dchard


dchard
veterán

Azt azért túlzás lenne mondani, hogy jó a jelszint, mivel a 8 mega távolról sincs meg. Persze igaz, hogy van ahol 4 mega sincs meg, de sajnos ilyen ember nem jelentkezett a tesztre.

Másik az analóg készülékek hiánya: azért volt minderre szükség, mert nálam sajnos mindkét telefon elég förtelmes állapotban van, nagyon öregek, és egyik sem HIF szabványos, nem szerettem volna olyan zajt belemérni, ami egyébként nincs is jelen.

Hozzáteszem: nálam a szar telefonkészülékek ellenére sem volt soha szinkron eldobásom.

De csak az alaposság kedvéért elvégeztem néhány mérést úgy, hogy az analóg készülékű oldalon rövidzár volt. Az eredmények néhány 10kbit/s-os különbséget mutatnak, ami ekkora tartományban lehet mérési hiba is, ráadásul elhanyagolható különbség. Feltöltés irányba minden esetben megvolt a fél mega. Telefonkészüléket meg hiába teszem mellé, 10-15 másodperc inaktivitás után lekapcsol magától. Ennyi idő alatt nem áll szinkronba a modem.

A központ medig hát finoman szólva sincs a szomszédban (2800 méter kábelhossz), a vonal meg csak azóta ilyen ''jó'', mióta törzsérpár csere volt. Szerintem a jó vonal az, ahol megvan a 8 megás link.

Dchard

[Szerkesztve]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#4) joghurt válasza dchard (#3) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog (1)

Valóban lehet azt mondani, hogy 12 megabit alatt nem jó a jelszint. Én 6,5-től már a seggem verném a földhöz örömömben, jelenleg annak a harmada van.

Az oldtesla-s linken levő tesztet hívom én tesztnek.

A tej élet, erő, egészség.

(#5) dchard válasza joghurt (#4) üzenetére


dchard
veterán

Kevered a szezont a fazonnal: a sima ADSL maximum 8 megabitet tud linksebességen. Így sima ADSL-nél 8 megabit a maximális célérték, ezt tekinthetjük ideális állapotnak.

ADSL2+-nál 24 megabit a max, gyakorlatban 22megabit valósult meg leggyorsabban, így ADSL2+-nál 20 mega fölött tekinthető jónak a vonal.

Az, hogy a T-com-nál országos szinten szarok a vonalak, és ezek az értékek nem tarthatóak, más kérdés, de attól még nem ez az ideális állapot.

Ha nálad a 6 megának a harmada van, akkor reklamálj a szolgáltatódnál, hogy tegyenek át alacsonyabb sebességű csomagba olcsóbban, vagy próbálj kialkudni egy törzsérpárcserét. Nálam 4,5 mega volt a max törzsérpárcsere előtt, és 400kbit a feltöltés, azóta megvana fél mega fel, és a 6,5 mega le. Nem kell beletörődni a szar szituációba.

Ráadásul mint ahogyan GÉza tesztjéből, úgy az enyémből is egyértelműen látszik, hogy szűrő és szűrő között szinte semmi különbség nincs, hacsak a szűrő nem hibás.

Attól, hogy nálad szar a vonal, a teszt eredményei ugyanúgy érvényesek maradnak (megjegyzem Géza vonala, amin a méréseket végzi (oldtesla helyett amúgy oldradio) hajszál híján megvan a 8 mega, és nagyságrendekkel jobb az ő vonala, mint az enyém, amin a méréseket végeztem. Erről ennyit. AZ ő mérései inkább analítikusabbak, az enyémek inkább gyakorlatiasabbak. Sok embernek az ottani számok nem mondanak semmit.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#6) joghurt válasza dchard (#5) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog (1)

[link]
''A 2006. április 24. - 2006. november 30. között beadott új megrendelések létesítése során az elérhető maximális letöltési sávszélesség - a megrendelt csomagra vonatkozó sebességparaméterektől függetlenül - 12 Mbps értékre módosul.''
És ''laikusként'' különösebben nem érdekel, hogy ez a mélyben egy ADSL2+, ami 24 helyett tud ennyit, vagy egy rendes ADSL2 névértéken, vagy egy túlhazudott ''sima'' ADSL.

Törzsérpárcserét milyen alapon lehet kérni? Ott van mindegyik szolgáltató ÁSZF-jében, hogy még a reklámozott csomagérték tizedének is örülhetsz, ők ugyanis kb. annyira vállalnak garanciát. Szóval 8M/512k helyetti 4,5M/400k bőven belefér, kaphatnál sokkal kevesebbet is. Adhatnak akár 512k/256k-t is átlagosan, azaz időszakosan még ennél is kevesebbet.

Géza szándékosan rakott rá osztót, hogy szimulálja a gyenge vonalat is. Oda akarok csak kilyukadni, hogy ez most mázli, ugyanaz jött ki neked is. De a ''gyakorlatias'' eredményeiddel bőven előfordulhatott volna, hogy valamilyen felállásban ő kimér valamit, amit te a módszeredből adódóan nem.

A tej élet, erő, egészség.

(#7) Allien


Allien
veterán

Húúú, ez tényleg jó volt!;) Aki meg itt reklamál, hogy egy megás vonalon kellene tesztelni, az is hülyeség, már ezzel az erővel, mert ott még kisebbnek kell lennie a külömbségnek! Kivéve, ha rossz a vonal minősége, és az egy mega a határérték szélén van.
Nálam elvielg 8 mega/480, méréseim alapján. :B De, lehet, szűrőt cserélek, hátha. :R

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

(#8) dchard válasza joghurt (#6) üzenetére


dchard
veterán

A T-com írhat bármit, nem ADSL2+-os berendezésekkel ezt az értéket lehetelen bármilyen jó minőségű vonalon is tartani. Ha meg ADSL2+-os egy vonal, ez az érték megint csak nem tekinthető ideális állapotnak.

Törzsérpár cserét olyan alapon lehet kérni, hogy szakad a vonal (sávszél csökkentés után is), sorozatos szinkroneldobások vannak. Amúgy elég sok kilincselés kell hozzá, meg kitartás.

Hiába mondom, ha nem érted meg: a vonalam sajnos gyenge letöltési irányba (márpedig itt mérhetőek igazán a különbségek szűrő és szűrő között is) és itt sem mutatkoztak nagy eltérések. Géza belőhette volna a vonalát 6,5 megára is, akkor is ugyanazok az eredmények jönnek ki, mint nálam (ugyan azok a szűrők is). Nála 7,8 megán még annyi különbség sem volt, mint nálam.

Nem a szűrőtől függ ugyanis a létrejövő linksebesség, sokkal inkább a modemtől. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet. (ugyan ezen a vonalon egy Dialcom 1600-as modem csak 5,5 megára képes max,a min a 360t 6,5 megával megy).

De ennek a meddő vitának a végére most pontot teszek.

Ha szerinted bárhol mérési hibát követtem el, akkor világíts rá, és azt is mondd el, miként végezzek megbízhatóbb tesztet (ugye az analóg készülékes kérdést kiveséztük).

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#9) eziskamu válasza dchard (#8) üzenetére


eziskamu
addikt

Bocs nem fikázni jöttem, de nem lehetne kipróbálni egy faxxal is faxolás közben mérni az adatokat, mert , persze ez lehet faxfüggő is, egy havernál a fax tudta legjobban megzavarni a rosszul elhelyezett szűrő mellett a vonalat (mindig bontott a vonal, de telefonálásnál nem). Jó persze itt most a szabályosan elhelyezett eszközökről van szó, de hátha nagyobbak lennének a különbségek. A vonalban viszont neked van igazad, már az is jó hogy szűrőket tudsz szerezni, nehogy még 10 féle adsl vonalat is kelljen :) . De mondjuk a az oldradio.tesla.hu-s trükköt lehetne meglépni, amiben kondenzátorokal próbált még rosszabb vonalat szimulálni Béka bá. De amúgy a cikked jó, de lehetne ez a teszted első fele, már ha ráérsz. Tényleg ez most jutott eszembe, reklámozzák a telefon nélküli ADSL-t. Oda már nem is kell akkor szűrő?

(#10) dchard válasza eziskamu (#9) üzenetére


dchard
veterán

Nincs faxom, de amúgy sem faxolgatnék el egy csomó pénzt, hogy kiderüljön, amit már amúgy is tudunk. Aki ismeri a szűrők felépítését, az tudja, hogy nem a szűrőn múlik a létrejövő sáv, az pedig, hogy valahol rosszul van bekötve a szűrő, hát istenem: lúzer júzert is szimulálnom kéne? :DDD Amúgy a fax ugyan azon a frekisávon üzemel, mint az analóg telefon (ezért sem lehet egyszerre faxolni meg telózni ugyan arróla vonalról), így egy ilyen tesztnek nem lenne semmi értelme, mivel az analóg készülékes mérést már megcsináltam.

Amúgy az utolsó kérdésedre a válasz benne van a tesztben.

A kondenzátoros vonalrombolással az a baj, hogy plusz zajt nem tesz rá, csak a csillapítást növeli. A probléma pontosan az, hogy nagyon nehéz egyetlen vonalon különböző paraméterű vonalakat szimulálni. Annyi paramétertől függnek a vonali jellemzők, amit nem, vagy szinte lehetetlen mesterségesen ''laborban'' produkálni.

Dchard

[Szerkesztve]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#11) eziskamu válasza dchard (#10) üzenetére


eziskamu
addikt

És ha a vonalat egy turmixgép köré csavarod és bekapcsolod azt :) ?
Jól van ezt nem figyeltem, hanem inkább a képeket :) , én is szeretem szétkapni a különféle elektronikai eszközöket.


Tényleg ANNEX-A-hoz és ANNEX-B-hez ugye nem ugyanolyan szűrőket adnak, mert máshol vannak a vágási határok, vagy tévedek?

(#12) dchard válasza eziskamu (#11) üzenetére


dchard
veterán

Ehhez nem tudok hozzászólni. Szerintem a vágási határok nincsenek máshol, inkább a modulációban lehet valami kis eltérés. De tényleg nem tudom.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#13) kayman


kayman
senior tag

a 2-ik helyen álló albacomp van otthon. Dobogós a letöltésem...

HyperTransport az úr!

(#14) Flashman


Flashman
tag

Lenne egy kérdésem. Ha nem használok semmiféle analóg eszközt a vonalon, csak kizárólag az adsl modemet, akkor nem kell szűrő. Jól gondolom?

(#15) NoX1


NoX1
senior tag

Légyszi a képeket próbáld valahogy visszavarázsolni! Fontos lenne, mert így nem igazán jön le, hogy melyik szűrő. Köszi!

(#16) dchard


dchard
veterán

Ha nincs analóg eszköz, akkor szűrő sem kell.

A képeket igyekszem visszatenni, csak most épp egy elfüstölt alaplappal küzdök.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#17) dchard


dchard
veterán

Képek újra fent vannak!

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#18) Márton


Márton
nagyúr

üdv!
remélem valamennyire kapcsolódik a témához, kérdésem :U
Digilanom van és hozzá DSL telefon. Amit kaptam mellé készüléket, azzal müködött a hívószám kijelzés, ha hivott valaki, most viszont vettem a helyére egy sima analóg Panasonic vezetéknélkülit, és ott nem ír ki számot :(
A manual azt irja, hogy használjak szürőt DSL vonal esetén.
Lehet hogy nincs szürő lennt a dobozkájukban és valóban olyan jel jön a lakásba?
Ha ez így van, akkor a kapott készülékkel miért megy a dolog?
Végül pedig, hol tudok ilyet venni, és kb. mennyiért?

köszi!

Edit nem ment idE <== :)

(#19) Márton válasza Márton (#18) üzenetére


Márton
nagyúr

rájöttem: be kellett állítani az órát :W

Edit nem ment idE <== :)

(#20) Cselo


Cselo
csendes tag

Sziasztok,

találkoztatok már olyannal, hogy egy adsl szűrő nem kompatibilis?

Egy ismerősömnek szereztem egyet, az enyémmel szépen működik (nem recseg, nem sípol) az újjal meg recseg és sípol. Kicseréltem egy másik újra és azzal is sípol...

Dialcom-os adsl modem van mindkettőnknek...

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.