av1 dekóder hiányzik belőle
stadion, kisvasút, freemail, digi, vodafone
av1 dekóder hiányzik belőle
Az valószínűleg a kurrens VGA-kon is még csak részlegesen gyorsított, mivel fejlesztés alatt álló formátumról van szó. RTX 3060-asom kb fele-fele arányban oldja meg NVDEC-ből és izomból, ha lehet hinni az Eszközkezelőnek.
Felteszem driver-ból valószínűleg támogatott az AV1 APU fronton is, csak mekkora arányban dolgoznak a fixfunkciós részegységek és mekkora arányban izommunka, passz. Mindenesetre Youtube-on 4K-s AV1 videót olyan 30-40 Wattból tud a 3060 lejátszani. Ennyiből talán menne a 65W TDP-s 5700g-nek is.
Majd ha véglegesítik a formátumot, csak aztán lehet számolni egy-két VGA generációval, mire 100%-ban gyorsítva lesz.
[ Szerkesztve ]
Nem olvastam még végig a cikket, csak az elejét.
De le a kalappal előtted.
Ez nem semmi meló.
Bármelyik külföldi és magyar szaklap megirigyelhetnél.
És hiánypótló, mert manapság ilyen már nem készül.
Nem ide bocs, azt hittem az én blogomban vagyok
Amúgy hiányoznak nagyon az ilyen cikkek PHról.
[ Szerkesztve ]
Intel Arc? Te vagy az első élő példa, akinél ilyet látok.
Nézz egy 4K videót AV1-en és mondd el nekünk hány Wattot fogyaszt a VGA teljes képernyős módban!
Állítólag a 3060 is hardveres. Nem tudom miért látok 3D terhelést is közben. Részben a böngésző is okozhatja, meg ugye a Windows Asztal is 4K@144-en kirajzolva már szignifikáns terhelést jelent. Szóval nem tudom mennyire lehet hinni az Eszközkezelőnek.
[ Szerkesztve ]
Fullhd monitorom van csak. A DG1 evett 7w-ot de nem is ehet 30w-nál többet 8k av1-nél sem, annyi a max tdpje. Az arc sem hiszem hogy 10-20w-nál többet enne, ezek már full hardveresek de kirpóbálom. Ahogyan az xess skálazódást is hardverből az ai gyorsítással csinálják.
[ Szerkesztve ]
128 GB ramod van és ebből 64 az iGPU-nak kiosztva? Ezt vmi LLM-hez használod?
Nincs igpu, az egy teclast DG1 kártya.(iris xe max gpu 4gb rammal, kínai piacos) Windows automatán beállitja dinamikusra a ramot. Csak 10+gennel megy hivalatosan de engem nem érdekelt.
3dmark timespyba is én vagyok a kakukktojás.
[ Szerkesztve ]
Hát ha még Undervolt-olnád. Akkor mennyit enne.
Érdekességképpen bekapcsoltam a Vega 8-at és néztem egy 8K AV1 videót YT-on, amit a kolléga is nézett feljebb. Windows Beállításokban csak átraktam az Edge-et iGPU-ra (Graphic Settings/Graphics Performance Preference) és megnéztem mit művel a Vega 8.
Hát, se videó dekóder, de általános számítás nem történt. Csak a 3D terhelés ugrott fel rajta - fura módon az a dVGA-n is durván megugrott. Lehet, ha kimenetet váltanék dVGA-ról iGPU-ra, akkor ez a jelenség megszűnne.
Szóval magát a videót így a processzor számolta úgy 30% terhelésen az összes magon.
Eldobott képkocka nem volt. Szóval driver-es támogatás van AV1-re. Annyi, hogy szoftveres dekódolás történik.
Nekem, mint egyszerű fogyasztónak nem gondolom, hogy bármi hátrányom származna abból, hogy nincs hardveres AV1 dekódolás az 5700g-ben. Ez, hogy 10 Wattal kevesebbet fogyaszt a dVGA, mint a CPU 30%-on, ez olyan 1st world problem kb.
Gyakorlati jelentősége nincs igazán.
Hosszú hosszú évekig lehet fizetni a +10 Wattos villanyszámlát ezeknek a processzoroknak az árából, ha vkinek az AV1 hiánya deal breaker lenne.
[ Szerkesztve ]
3400G-n a proci terhelése 8K@60 AV1 videóval 98-100% között ugrál, és eldob egy halom képkockát. 8K@30 AV1-et még nem néztem.
Csak próbaképp megnéztem ezt a videót amit linkeltél, a napi használós asztali gépemen (i7-9700 + 3070Ti).
A GPU terhelés a 3D részlegre 35% körül, a Video decode részlegre pedig 65% körül alakult, eközben 30W körül fogyasztott a GPU. CPU terhelés nem volt számottevő (10% alatt). Viszont maga a videó nem tűnt teljesen folyamatosnak, picid mintha akadt volna (de lehet ez összefügg azzal, hogy Full HD monitorom van, szóval vissza is kellett skáláznia a képet)
#53 MasterDeeJay
intelekről hallottam, hogy elég jó az AV1 hw dekódolási képességük... viszont volt már 2x intel alapu htpc-m és harmadszor nem dőlök be
htpc célra egy 4300G / GE elég lenne bőven, ha mondjuk megbírkózna egy 4k@60@hdr-es AV1-el ... persze ez sem kötelező, elvégre JELENLEG h264/h265 minden film (bluray, streaming, mkv), de a mostani htpc (llano A6-3600 + gtx950) is sok sok évre kellett, jó lenne picit előre menekülni és száműzni a dGPU-t újra...
#56 Teasüti
a 6700xt 1-2% cpu terhelés mellett "3D-ből" megoldja a dekódot, de sajnos ezek a mérések mindenféle konfigon keveset segítenek, h a cél egy olcsó APU lenne
és pl ugyanez hdr tesztvideonál "már" 3-7% a ryzen5600ason... (3.6-4.0ghz-ig megy le az órajel, de ez idle-re is igaz, szóval ez "ilyen")
[link] - AV1, 4k60, HDR tesztvideo
tartok tőle, hogy a 4300G "3D" ereje ehez már kevés volna...
#62 Fred23
megnézed kérlek a fenti 4k60-as HDR tesztvideot?
8k nem érdekel, remélem sose lesz olyan kijelzőm (utálok feleslegesen költeni)
Proci terhelés 1%
alt+tab generál dropped frame-t
GPU media engine dolgozik, azaz hardveresen megy.
De mondom ez nem nagy szám mert pont ezzel reklámozták az inteles kártyákat hogy AV1-et tudja.
Másik gépben Rx560-ast próbáltam 0% GPU terhelés, hozzá se szagol. A proci meg megy 20-30%-on (Xeon 2687wv3), nincs sok dropped frame és nem is akad de nem jó ha a procit eszik meg.
[ Szerkesztve ]
25-35% között terhel, ahogy nézem; de meglepően nagy az ingadozás. Időnként 35% fölé is felugrik.
ez baromi jó eredmény, köszi!
tehát akkor ahogyan a 3400G, úgy egy 4300G is "tökéletes" htpc apu lehet
(nyilván fixfunkciós egységek lennének a legjobbak az ÉN szempontomból, de így is teljesen élhető az AV1 dekód...)
Mehet az újabb könyvjelző a "for the ages" folderbe Nagyszerű munka (mint mindig), nagyon alaposan tekinti át a megcélzott témát (mint mindig), és rengeteg információval szolgál további elemzésekhez (mint mindig). Első körben végigolvastam a cikket, és megnéztem az utóbbi 4-5 év APU-inak, IGP-inek az eredményeit, de a korábbi versenyzőkre is alaposabban rá fogok nézni.
Egyelőre az 5700G és a két 4000G azt mutatja, hogy már majdnem "ott" vagyunk, már csak 1-2 év kérdése, hogy az APU-k alkalmasak legyenek ésszerű kompromusszumok mellett játékra - a probléma csak annyi, hogy immár majdnem 12 éve itt tartunk (ill. ha az 5700G-t vesszük jelennek, akkor 10 éve), és a helyből átugorhatónak tűnő 1-2 évet csak tolja maga előtt az ipar. Nagyon kíváncsi leszek egy RDNA-s APU-ra.
A diszkrét VGA-k kapcsán: a GT1030 és az RX550 nélkül félkarú óriás lenne a cikk, az APU-kat és az IGP-ket össze lehetne hasonlítani, de senkinek fogalma sem lenne, hogy viszonyul ez ahhoz a világhoz, amiről játéktesztek általában szólnak. A GTX 1630 és az RX 6400 a legutóbbiságuk folytán hasznos adatpont, de már korántsem annyira fontos, mint a másik kettő. Engem mondjuk a legkisebb mértékben sem zavarnak.
"This ain't no house of decent men"
"már majdnem "ott" vagyunk, már csak 1-2 év kérdése, hogy az APU-k alkalmasak legyenek ésszerű kompromusszumok mellett játékra"
ez az a mondat, aminek ZÉRÓ értelme
ha ezt most játékra, beállításra és számra kéne váltani, 10-en 10-félét írnánk
szerintem az 5700G ma sokkal inkább ott van, mint 10 éve bármi (1080/med/30fps)
de pathtracelt cyberpunkra (mármint a 10 év mulva kijött 2088-ra értem) "sose" lesz APU, egyszerüen 65W CPUGPU-ból nem tud kijönni a 65+200wattnyi látvány... (és akkor a ramsávszél limitet még meg se említettük, mert gondolom lapra forrasztott fix 16-32-stb gigát senki nem akar)
Ha a kacsa kötekszik, attól még nem a víz a hülye
Segítek kicsit: ha elkezded egy játékban lefelé kapcsolgatni a beállításokat Ultráról, akkor az első körben rengeteg FPS-t lehet nyerni nagyon limitált látványbeli veszteség mellett. Ezért hülyeség olyanokat pufogtatni, hogy 65W-ból nem jön ki 265W látvány - persze, hogy nem, de nem is ez a cél, hanem az, hogy a 265W-os látványból ne kelljen drasztikusan sokat engedni, megmaradjon a game eredeti karaktere és bizonyos fokig a szépsége. Az 1080p + Medium most valami ilyesmi - 10-12 éve meg a 720p + Medium volt hasonló. Szerintem az első APU-k hasonlóan birkóztak meg azzal a szinttel, mint most az 5700G az 1080p-vel.
RAM-sávszél: nekem nem fájna egy forrasztott megoldás sem, de mondjuk dual channel helyett quad channel memóriavezérléssel ezt jóval egyszerűbben meg lehet oldani. No meg az RDNA3-ban ott van az Infinity Cache is.
A természetfilmes videót nézted, amit MasterDeeJay nézett a screenshot-on? Az nem akadozik, csupán maga a videó 24p-s és rövid záridővel készült a felvétel. Ezért tűnik darabosnak. A videós leszarta a 180 fokos zárszöget. Különben a mozgásfelbontás beesne ilyen 720p-re (motion blur-ből fakadó részletvesztés) és nem lehetne demózni vele a 8K-t.
Nem, a Halo trailert néztem, amit Teasüti linkelt. Az 4K 60 FPS kéne legyen.
VP9 az hardveres. Azzal sose volt gond. (3D terheléseket ne nézd, az a két adapter közti jelenség).
Rendes AV1 videónál 4K@60-ig elég a processzor. 8K@60-nál már eldobálja a képkockákat. 8K@30 lehet menne még. De mire nekünk 8K-s monitorunk lesz, addigra ez a processzor már Bacsis kiállításán fog szerepelni.
Újra, a 3D terhelések nem mérvadók ebben a példában. Vmilyen okból abnormális terhelést ró a két adapterre az, hogy nem a megjelenítő hardver gyorsítja a böngészőt.
A dekódolás szoftveres volt, nem használt a Vega 8 dekódert itt.
Tényleg, az is 60 fps. Nem is figyeltem eddig, de tényleg van frame drop, ha megmozgatom az egeret és feljönnek a kezelőszervek. Ha békén hagyom és beáll a lejátszás, meg tele vannak a pufferek, akkor nincs frame drop.
a 265W-ot csak azért írtam, hogy csodák nincsenek, innentől pedig a kellő butítás lesz akinek "ó ez még tök oké" és van akinek "na ez a förtelem ez továbbra is azt mutatja hogy az APU-k alkalmatlanok játékra" van akinek anno a 720p@low is elfogadható volt...
...és ma sem elég mindenkinek a 1080+med
mindenesetre szerintem 10 éve pécén nagyon kevesen játszottak 720p-ben, ellenben ma többen ragadtak 1080on, tehát az APU manapság nem akkora visszalépés (2023-as steam survey alapján 61% játszik 1080-ban, de a második legnépszerűbb felbontás 5+ százalékkal sem a 4k, hanem a 1360x768 )
de ez most idilli állapot - nem csak az 5700G érdeme még bőven jön sok játék a 2013-as generációs, akkor sem csucshardverű konzolokra.... (és persze switch és steamdeck is segít valamennyit, talán)
#73 Teasüti
köszi, sajna neked nagyon komplex a konfigod, hogy egyértelmű következtetéseket vonjunk le Fred23 3400G-je viszont azt igazolta, hogy bírja az AV1/4k/60/hdr-t.
Ha össznépi konszenzust keresünk, akkor bármilyen témáról eleve felesleges beszélni
A PC Masterrace tagjai kiesnek a potenciális APU-s közönségből, APU-n az gondolkodik, aki tényleges vizuális kompromisszumokat is el tud fogadni. Az 1080p + med sok játék esetében nem különbözik nagyon drámaian az 1080p + Ultrától, az 1080p + Low meg sokszor nem annyival gyorsabb, úgyhogy azért jó kitűzni a Mediumot targetnek. A felbontás csökkentésének sokkal láthatóbb hatása van a képminőségre.
720p-ben tényleg kevesen játszottak, az 1366x768 volt a népszerű felbontás, csak a memóriám sikeresen összemosta a kettőt. Gépigény terén hasonlóak, annyit akartam mondani, hogy ebben a felbontásban anno a 3870k / 5800k nagyságrendileg hasonlóan muzsikált, mint most az 5700G 1080p-ben. Akkor még vállalható kompromisszum volt az alacsonyabb felbontás, ma már nem igazán az (ie. sokkal kevesebben vállalnák - nyilván van olyan, aki igen).
Ha pedig az AAA játékokat kivesszük a képből, akkor sokkal jobb az APU-k helyzete. Az 5700G-n még gondolkodtam is, csak aztán úgy voltam vele, hogy a franc fog venni Vegás chipet 2023-ban (meg amúgy sem kell nekem 8 CPU-mag), lássuk meg, mit tud az RDNA.
Köszönöm szépen az irást, a tesztekkel együtt
Főleg mivel én AMD APU-val és az Intel iGPU-ról mindig levoltam maradva sajnos, nem tudtam róluk semmit igazán
Ha sok embert nem is, engem érdekelnek az ilyen cikkek, mivel érdekel a "beugró szintű" gaming, a gyengébb hardver kimaxolása, valamint az energiatakarékosság. :-)
/(^_^)____7=--- - - >|
Érdemes még megemlíteni hogy a GT650 GDDR5 verziója átnevezősdivel GT1030-ként is piacra került a gpu hiány enyhítésére. [link]
Hivatalosan is az nvidia driverében GT1030-ként szerepel.
Köszi szépen, jó kis teszt
Nincs tollam aláírni
So-so
A 1080/med amugy tényleg elég szép, csak ne nézd meg ultrán... nekem néha azért a 6700xt/1080/60-ra butitásnál is fáj a lelkem Pedig ott még lehet válogatni, hogy miből engedsz...
És jah, a felbontás 720-ra butítása az "sok" - de sok volt az a 3870k idején is, ha visszanézel 2013as surveyre, már ott is bőőőőőven a 1080p volt az legeljterjedtebb (igaz, még 1360x768at is sokan használtak).
Egen, én is csak várok és várok és várok... az APU-ra, ami csak nem akar desktopra jönni
Ezzel elérkeztünk oda, hogy kinek mi a játék. PC Master Race neveltetésű Vér István nem is értem miért szól hozzá egy APU-s játék témakörhöz.
Viszont ha a grafika sokadlagos szempont és visszamegyünk a játék esszenciális élményéhez, akkor láthatjuk, hogy akár Steam-en is van sok ezer olyan indie vagy nem indie cím, ahol nem a grafikával akarják eladni a játékot. És még csak nem is a pixel art kategóriára gondolok itt - pedig az is reneszánszát éli.
Szóval ha azt nézzük, hogy a mostani APU-k ott tartanak, hogy 15 évvel ezelőttig bezárólag futtatják az AAA címeket max grafikán, majd van egy átmenet onnan napjainkig ultráról minimumra és még úgy is játszható marad nagyon sok AAA; meg mellette kb minden más indie is napjainkig bezárólag, mindezt úgy, hogy nem költöttél pénzt dVGA-ra, az azért nem gyenge szerintem.
Állítólag a mobilos játékipar az nagyságrendekkel nagyobb a PC-s játékiparnál és bármi, amire egy mobil SOC képes, azt egy APU is kényelmesen odateszi neked. Szóval játékból igazán nincs hiány APU-n se. Tulajdonképpen AAA játékon kívül nemigen van szükség VGA fejlesztésre egy átlag felhasználónak.
[ Szerkesztve ]
Példa:
Resident Evil 4 remake, 1080/med simán, freesync 60-100 fps teljesen élvezhető tartalom egy 3400G -vel. A sorozat többi remake -je meg akár high beállításokkal is. Illetve a 7-8 is.
[ Szerkesztve ]
Szerintem itt két teljesen külön dologról beszéltek. Az egyértelmű, hogy az APU/IGP sosem fogja kiváltani a diszkrét GPU-kat, hacsak el nem kezdenek kiadni olyan felépítésű chipeket, mint amik a konzolokban vannak, ahol a GPU részleg aránya sokkal magasabb, mint a CPU-é, de erre kevés az esély, meg szerintem az igény is. Szóval egyértelmű, hogy egy asztali APU-val sosem fogsz 4K 120-on, Ultra grafikán játszani. Itt inkább arról van szó, aminek sokan örülnek (köztük én is, bár engem nem érint a gyakorlatban a téma egyáltalán), hogy a mai APU-k / IGP-k egyre inkább képesek arra, hogy egyáltalán elindítsák, és vállalható kompromisszumok árán játszható módon futtassák a legfrissebb játékokat is. Ez pár éve még egyáltalán nem volt magától értetődő. Erre írta gbors, hogy már közel az a pont, ahol az APU-k akár alternatívát is jelenthetnek egy kompromisszumokat vállalni hajlandó felhasználó számára, és nem csak kényszermegoldásként jöhetnek szóba, ha épp nem volt pénz egy diszkrét GPU-ra...
[ Szerkesztve ]
Hát ja, közel van már egy ideje, csak nem érzem, hogy közelednénk hozzá 2019 óta (desktop RDNA) minden AMDs APU-startot lelkesen figyelek, hogy aztán anyázzak egy nagyot, hogy már megint Vegát raktak bele. Ill. most meg az Istennek sem akar megszületni a desktop APU, pedig mobil már régóta van.
#81 arty: 2013-ban egyáltalán nem volt vállalhatatlan a 720p / 768p, hiába volt már sok fullHD monitor.
Az Ultra vs Medium kérdésben meg úgy fest, teljesen más a véleményünk - nekem általában "észrevehető, de wtfc". Az Ultra vs High meg a pixelvadászat kategória.
Ha azt vesszük, hogy régen meg kellett venned a konkrét gépet, ha játszani akartál (C64, Amiga, adott konzol stb.), most el vagyunk kényeztetve. Millió opció van (nagyon olcsók is), ha az ember hajlandó kompromisszumokra. Engem mindig érdekelt a low-end vonulat. Korábban csak anyagi megfontolásból, de újabban környezettudatossági szempontból is, hogy egy kis fogyasztású eszközből mit lehet kihozni, akár AAA címek esetén is.
/(^_^)____7=--- - - >|
Nem semmi meló, gratula.
Mindenképpen megemlítettem volna még, hogy a Radeon 6400 egy video-encodertől megfosztott, kiherélt sz@r. Igaz, jelzed, hogy nem érdemes vásárlásra, de ezt az apró konkrétumot még bebiggyeszteném, hátha valaki épp ezért akarna low-end desktop gpu-t. Tényleg szép anyag.
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
sajnálom, a számok nem téged igazolnak és az én emlékezetem se anno a legnagyobb gond az volt, hogy jójó a 3870, de ki játszik 720p-ben?
és ha jobban belegondolsz, a 720p az szinte az 1024x768 16:9-es megfelelője, az pedig pécén NAGYON régen volt, a CRT korszakban leginkább.... 10 éve a többség túllépett a 720/768p kijelzőkön, 1080p-t használt a legtöbb gémer, abból is LCD-t, amin pedig a 720p tartalom szimplán szar (volt).
ma a legtöbb gémer továbbra is 1080p kijelző előtt ül (vélhetően lcd), amin a 1080p játék legalább nem homály... nem írom, hogy jó, mert a jó az az OLED . tehát amikor/HA azt írod, hogy nincs előrelépés a mai 1080/med képes APU-kkal, ignorálod a tényeket.
nyilván talán sose érünk el APU-ban a 4090 szintjére, hogy 100%-ban kimondhassuk: az APU-k "odaértek", de ugye ezt többször átbeszéltük, nem is cél
---
én azon "kötekedtem", hogy gbors szerint mindig csak "majdnem" vagyunk ott, szerinte - érzésem szerint - állandósult a "majdnem". szerintem meg óriásit léptünk előre, lásd fenti felbontás-téma. a "majdnem jó" helyett a "már jó" pedig meghatározhatatlan (szerintem, mert mindenkinek más a "már jó"). amit látni lehet (vagy nem látni) az az h volt-e előrelépés az elmúlt 10 évben.
[ Szerkesztve ]
Úgy tűnik, a "kompromisszum" szó továbbra sem megy át. Ezen felül az 5700G már a megjelenésekor sem volt általánosan 1080p + Med képes, most meg már pláne nem az. Szerintem nem érdemes ezt tovább reszelni
Én néha szoktam 720p-ben, low-ban játszani, sőt voltak olyan címek, amiket ajánlott config alatt játszottam.
Attól függ, kinek mik az igényei. Játszom még PS3-on néha, ott meg 720p alá is megy pár játék simán...(576p, 600p, 540p...)
Ha innen nézzük, a 720p nem is rossz! :-)
/(^_^)____7=--- - - >|
Igy igaz. Ha valaki játékra akar hasonlót, akkor érdemesebb 570/580 nézegetnie, használtan persze, bár hozzáteszem a RX6400-nak nem kell külön tápcsatlakozó. Úgy azért egy megfelelő lapban egész jó formát hoz szerintem... (de az tény hogy az áráért nem megérős játékosoknak, csak annak akinek számit a fogyasztás )
[ Szerkesztve ]
1. Találj jobb low profile kártyát!
2. A felhasználók hány százaléka igényli az encodert? Hányan streamelnek napi szinten?
Gyerek mellett kevés időm maradt, ezért covid alatt felárral eladtam a gamer gépem.
Maradt itthon a netezős am4 2200G-s mini itx gépem vga nélkül.
1 éve poénból elindítottam rajta a master chief collectiont és gond nélkül ment, majd a friss lego complete skywalker sagat, az is ment gond nélkül szép grafikával 1080p-n.
Teljesen ledöbbentem.
Azóta bővült a repertoár és koca gamelésre tökéletes, gyereket is elkezdtem bevonni a gamelésbe új játékokkal (pl: smurfs kart).
Gondolkodtam a fejlesztésbe, de egy újabb gamer gépet összerakni ilyen használat mellett feleslegesnek éreztem, ezért csak a ramot cseréltem le gyorsabbra meg a procit egy 5600G-re, ezekkel lehetett még értelmes árért javítani a kinézeten.
Bőven elég lesz nekem a következő pár évre és a gép fogyasztása sincs az egekbe.
Kíváncsian várom mit hoz majd a következő apu generáció.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
RX6400-nél Av1 dekódolás sincs. Szerintem most már illene eleve av1 képes kártyát venni már ha nem egy két évre tervezünk.
Ellenfélnek ott az A380-as, igaz itthon alig van low profile verzió csak a nagyobb ITX OC.
Legolcsóbb de barkácsolós low profile kártyának nemrég adtam el Tesla P4-est, igaz kell neki integrált is amin a képet adja de ár/teljesítményben igen jól szerepelt. Játékokat is szépen vitte (GTX1060-1070 közötti szint). (ebayen ~30eft az új dobozos)
Illetve lenne még Intel DG1 de az csak kínában elérhető, annál olcsóbb Av1 képes kártya nem létezik (20eft + áfa)
[ Szerkesztve ]
Miért kerül ekkora hangsúly arra a kodekre? Épp feljebb tárgyaltuk, h a jelenlegi processzor generáció megoldja izomból a mostani monitor felbontásokon. Oszt még tartalom sincs rá egy-egy tesztvideót leszámítva. Mire az elterjed, addigra mindenki újítani fog kb.
A "jobb" igencsak relatív. Kinek mi a jobb. No meg a low-profile is már egyéni igény. Én speciel soha nem vettem és nem is tervezek venni soha olyan házat, amibe csak low-profile kártya fér be. A NAS-omat is Core V1-be tettem. De egy 4060-as kártyát ezerszer hamarabb vennék, ha már kérdezed, mint ezt a gányt. És nem NV vs. AMD brandkérdés okán, egyszerűen csak nem asszisztálok ahhoz, amikor egy gyártó teljesen hülyének nézi a vásárlóit. A 4060-nal csak félig nézi hülyének, mert ugye szégyentelenül árazták. A 6400 viszont nem csak túlárazott, de még sz@r is.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
Ha ugyan annyiba van egy av1 képes kártya akkor miért ne?
Aki meg ilyen kategóriájú kártyát vesz annak valószínűleg gyengébb procija is van, magyarán jól jön minden extra teljesítmény, vagy mondjuk vacak hűtése van és ne hogy már egy videó alatt felpörögjön a proci venti.
Őszintén nem tudom hogy most mennyire elterjedt, youtube-on opcionálisan kapcsolható.
Addig gondolom nem is terjed el amíg maguk a gépek nem tudják.
Netflix használja még.
Valószínűleg még semennyire. Win10, de még Win11 alatt sincs gyárilag mellékelve a kodek. YT-ban meg se jelenik a beállítás, amíg nincs telepítve. Meg amúgy is kb életemben másodszor néztem meg a YT beállításokat. Szerinted hány ember telepíti fel külön? Én is csak pár napja tettem fel a teszt erejéig, előtte csak a létezéséről tudtam. De r=1 júzer valószínűleg arról sem tud és telepítve se lesz, amíg nem Update-en keresztül kerül fel a gépre. Egyelőre még early adopter felhasználásról se beszélhetünk, mert még kísérleti stádiumban van és egy aktív fejlesztés alatt álló formátumról van szó. Mire ez úgy elterjed, mint a HEVC, addigra a mostani hardverek már elavulnak.
Nem tartom fontosnak még a hardveres AV1-et. Ez majd akkor lesz érdekes, mikor már az asztali médialejátszókban és kamerákban is hardveres AV1 lesz. Na onnantól lesz csak sarkalatos, ha megindul a konzumer tartalomgyártás is.
A ventilátor felpörgése az egy jogos érv, de azt se tudom mekkora arányban érinti az embereket. 5700g - amit kritika ért az AV1 hiánya miatt - az egy 65W TDP-s processzor.
A legátlagosabb aftermarket cpu hűtő is könnyedén eldisszipál 100+ Wattokat. Nem gondolom, hogy bármelyik zavarba jönne egy APU-tól, még ha amaz 50% terhelésen is pörög a szoftver dekóder miatt. Főleg mivel ezek a processzorok már olyan kis területen fűtenek, hogy esélytelen lent tartani a maghőmérsékletet, mindegy mit teszel rá. Itt a ventillátor fordulatszámmal már nem a CPU hőmérsékletet lehet befolyásolni - hisz az terhelés alatt fixen throttling hőmérsékleten lesz -, hanem a boost órajelekre van csak hatással. A többit meg elintézi a thermal menedzsment procin belül, függetlenül attól, hogy maxon járatod a hűtést, vagy minimumon. Akinek meg gyári hűtője van, azt amúgy se zavarja szerintem a hang.
[ Szerkesztve ]
Én nem raktam fel kodeket. A youtube (chrome) alapból AV1 képes kártyán AV1-el futtatja a nagyobb videókat (és új feltöltéseket). Ha nincs av1 hardver (vagy nem észleli) akkor kézzel kell kapcsolni automatikusról, ekkor a kis felbontástól kezdve a nagyokig mindent azzal játszik.
5700G az már igen modern, inkább az olyan régebbi hardverekre gondolok ahol procilimit van, azaz aminél az egész gép kerül annyiba mint az a proci.
Tipikusan régi de netezésre alkalmas gépek pl 1-2-3-4-stb régebbi gen i procis összerakott vagy brand gépek, na azokba alapból megváltás egy ilyen kártya. (bár még egy sima vp9 gyorsított is jelenleg, nvidiánál minimum gtx950/quadro 2000m)
Eljutunk oda lassan amikor már csak av1 lesz youtubera fullhd felbontáshoz akkor ezek a régi gépek ugyan ott lesznek mint amikor nem volt vp9-es kártya azaz lesznek dropok és hangos hűtők. Egy modernebb ryzen, vagy i procinak már nem nagy gond.
[ Szerkesztve ]
Low profile házban van a gépem, 3400G procival. Ez már nem volt elég, hogy rendesen futtassa a Baldur's Gate 3-at, erre kellett megoldás. A kártya úgy is olcsóbb lett volna az 5700G+RAM cserénél, ha teljes áron vettem volna, de használtan vettem sokkal olcsóbban. A cél minden feltétele teljesült, kellemesen csalódtam a kártyában. Ráadásul desktopra és videó nézésre továbbra is az integráltat használom. 4060 meg... soha nem veszek ennyiért, teljesen kizárt.
#94 MasterDeeJay: Néztem a Tesla P4-et, fontolóra vettem. De csak egy konkrét és elég régi driver támogatja, nekem meg újabb kell a játékhoz. Meg aztán barkácsolni kellett volna a hűtésével és a monitorkimenettel is lehet, hogy gondok lettek volna.
[ Szerkesztve ]