Hirdetés

2018. december 13., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) cildren


cildren
(fanatikus tag)

Szia!

Tutira jól van bekötve az a konnektor?
Első körben azt kéne kiméretni valakivel.

(#2) Met


Met
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Próbáld ki másik konnektorban, de hívj villanyszerelőt.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#3) mobal


mobal
(MODERÁTOR)

Földelés?

i = 0x5f3759df - ( i >> 1 );

(#4) Bird


Bird
(PH! addikt)

Serult mosogepkabel? Zarlatos motor... Elektronika? 1001 dolog okozhatja...

A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.

(#5) nemlehet


nemlehet
(őstag)

A villannyal vigyázni kell, mert jobb esetben csak anyagi kár keletkezik, de agyon is üthet, vagy tűz keletkezik. Ettől függetlenül home troubleshooting lépések:
1. Próbáld ki másik konnektorban. Ha ott nincs vele gond, akkor már tudod, hogy nem a gép a rossz.
2. A konnektorban próbálj ki egy másik nagy áramot felvevő gépet. Pl ha van egy bikább mikród, vagy egy 2000w körüli vízforraló. Ha az is lecsapja akkor tuti a konnektorral/körrel van valami.
2. Ha van egy pici műszaki érzéked, akkor (természetesen az áramtalanítás után) nézd meg a konnektort, hogy rendesen benne vannak-e a kábelek, nem koszos-e. Ehhez nem kell villanyszerelő szerintem.
3. Esetleg nézd meg, hogy mi van még az adott körre kötve. Nálam pl sajnos 1 körön van a konyha és a fürdő, az elektromos sütő és a mosogép nem megy együtt nem bírja el a hálózat. A nappalira kötött bojler is lehet ludas. Próbáld meg úgy a dolgot, hogy CSAK a mosógép megy az adott körön.
4. Ha egyik se akkor bizony sajnos villanyszerelő, mert bármi lehet. Nem tudom milyen a kégli, de pl régi kockaházaknál látni néha ezeket az "olajos madzag" típusú vezetékeket, amik öregen erősen vesztenek a vezetőképességükből. Lehet a falban valami gányolt kötés/csatlakozás (pl réz-alu) ahol szikrakisülés keletkezik ami rendkívül tűzveszélyes.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) ivana


ivana
(PH! addikt)

A FI relé lényegében azt csinálja, hogy méri, hogy mennyi áram folyik el a fázison és jön vissza a nullán, ha ezek különbsége nagyobb mint a leoldási áram (általában 30ma) akkor leold.
Ha magától nem megy le, csak a mosogép miatt akkor nagy valószínűséggel a mosógéppel lesz gond. Ha szivárgó áram keletkezik bármerre, akár a védőföld felé, de nem feltétlen szükséges oda, akkor le fog csapni.

(#7) tornas


tornas
(őstag)

Én a földelés hiányára vagy annak nem megfelelő bekötésére tippelnék. Nem csíp a mosógép burkolata, amikor be van dugva a konnektorba? Csak mert van benne egy bemeneti zavarszűrő is, ami által van benne 2 db kis kapacitású Y kondi sorba kötve és így csatlakozik a nullára és a fázisra. Viszont a két kondi között meg a földelés van bekötve.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8) gabyka


gabyka
(fanatikus tag)

Ugye még az sem derült hány amperos az a relé...

(#9) zsopu válasza gabyka (#8) üzenetére


zsopu
(kvázi-tag)

Gondolom aki írta ezt, tisztában van azzal, hogy mi az a fi relé, vagy áramvédő kapcsoló!
Az áramvédő kapcsoló, nem kismegszakító!
(Nem azért van, hogy nagyobb áramfelvételkor lekapcsoljon hanem azért, hogy ne rázzon meg az áram! :D )

(#10) tornas válasza zsopu (#9) üzenetére


tornas
(őstag)

Be tudja tölteni a kismegszakító funkcióját is (közvetle zárlatvédelem, túláram-védelem)

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#11) gabyka válasza zsopu (#9) üzenetére


gabyka
(fanatikus tag)

A védendő áramkör várható összáramfelvétele fölé szokták méretezni, pl 16A-os az automata akkor 25A-os a megfelelő év-relé. De gondolom ezt Te is tudod. Egyébként az sem kizárt, hogy 'elfáradt' ha sokat jár a terhelési határon. Tényleg jobb volna egy villanyszerelőt odahívni, túl sok az 'ismeretlen' 🙂 a problémában

(#12) Lauda


Lauda
(PH! félisten)

Van valami ötlet, hogy lehetne kideriteni a hiba okát?

Igen van. Hívj ki egy villanyszerelőt.

(#13) Agyturbina válasza ivana (#6) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Ez igaz is meg nem is :)

Mert ha én összekötöm a 0-at a földdel, de nincs fogyasztó azon a koron akkor a FI- elé nem old le, de ha van fogyasztó ami hibátlan, akkor is leold. :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#14) Agyturbina válasza tornas (#10) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Az mar nem EV relé(RCD) hanem más neven fut(RCBO angolul, magyarul nem Tom) :R

A probléma keresés egyszerűen:
Szerezz egy szigetelés ellenállás merő berendezést( Insulation Resistance Tester/ IR tester), húzd ki a mosógépe kábelének végen található dugaszt a dugaszoló ajzat. Az IR teszter segítségével(egyik a Nulla & Fázist összezárva, a másik csúcs pedig a Fold csatlakozón 500V DC tesztmodban TE ne akarj az aramkor része lenni igen kellemetlen) megállapítod a szigetelési ellenállást ami ha nagyobb mint 1M ohm akkor jo ha kisebb akkor nem annyira jó. Tipikusan ~0.1 M ohm környékén szokott ténylegesen leoldani, de ki lehet számolni, NEM tettem meg!

Ha a mosógép jó akkor magával az adott áramkörrel van a baj, a metódus egy kicsit komplikáltabb de ha érdekel leírom :R

A másik megoldás maga a mosógép tesztje egy másik(hibátlan) áramkörön amit javasoltak :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#15) ivana válasza Agyturbina (#13) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Miért ne lenne igaz? Ha nincs fogyasztó a körön akkor nem folyik áram ezért a nullán sem folyik semmi. Ilyen esetben indifferens, hogy össze kötöd a védőfölddel. Ha viszont folyik áram a nullán akkor kb. az áram fele a védőföldön fog tovább folyni ezért nyilván lekapcsol.

(#16) Agyturbina válasza ivana (#15) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

"Ha magától nem megy le, csak a mosogép miatt akkor nagy valószínűséggel a mosógéppel lesz gond. Ha szivárgó áram keletkezik bármerre, akár a védőföld felé, de nem feltétlen szükséges oda, akkor le fog csapni."

Erre gondoltam, ez igaz is meg nem is :R pont amiatt amit leírtam, hiszen nem maga a mosógép okozza a hibát, és mégis akkor old le a Fi relé amikor a mosógép üzemel. Remélem így mar pontosabb :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#17) Csupingo


Csupingo
(PH! addikt)

Talán gyengélkedő fűtőszál miatt is lehet. Egy rövid teszt idejére kikötheted. Ha úgy se jó, akkor mondjuk a motor nem tökéletes.

Mi a panasz? Víz alatt fullad? Értem. (Maksa) Mi az, hogy nem jó, he? Mekkmester! Megverlek, legyalázlak... (Vágó vs Rokker Zsoltti)

(#18) Turulbir


Turulbir
(kvázi-tag)

Igazából két oka lehet:

-Lecsökkent szigetelési ellenállás (még nem testzárlat, de "közelít") a mosógép valamely alkatrészében (motor, fűtőbetét).

-Másik eshetőség: a mosógépben található zavarszűrő kondenzátor a védővezetőre van kötve, ezzel üzemszerűen előidézve pl. 15-20 mA áramszivárgást, a lakásban viszont van még egy fogyasztó hasonló szivárgó árammal, a kettő együtt pedig már több mint 30mA.

Szerk.: Kiegészítve azzal, amit már többen is mondtak, hogy az adott dugaljban fel van cserélve a nulla és a védővezető.

[ Szerkesztve ]

(#19) tornas


tornas
(őstag)

Milyen régi az a mosógép?

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#20) Chabee


Chabee
(tag)

Nekem is volt gondom a FI relével. Apósoméktól megkaptuk a régi villanytűzhelyüket (örültünk, hogy nem kell abból is újat venni). Bő egy évig állt a garázsban, addig, míg el nem készült a házunk. A házunkban minden új lett, így a villamosság is. Profi alapos, lelkiismeretes villanyszerelő csinálta, úgyhogy hálózati hiba kizárva. Apósomék egy kb. 30 éves panelházban használták a tűzhelyt, hibátlanul, de ott nyilván nem volt FI relé. Amikor mi bekötöttük az új helyére a négy platniból három egy idő után levágta a FI relét. A vége az lett, hogy a két nagy platnit kicseréltem a belső kicsit meg nem használtuk. Ugye ezekben is nagy teljesítményű fűtőszál van, mint a mosógépben és szintén agyonföldelt környezetben működik a tűzhely a mosógéphez hasonlóan. Szóval ha egy minimális kis áram elszivárog akkor a FI relé működésbe lép. És hogy mennyire érzékeny ez a FI relé arra jó példa volt az, amikor szereltem fel a konnektorokat, kapcsolókat (nyilván az adott körben lekapcsolt kismegszakítóval) akkor is levágott a FI relé, mert valahogy úgy értem a vezetékekhez, hogy a bennem lévő statikus elektromosság elvezetődött, és oldásra késztette a relét.

Igazat mondani könnyű, csak elhitetni nehéz!

(#21) Turulbir válasza Chabee (#20) üzenetére


Turulbir
(kvázi-tag)

A kismegszakítóval a fázist kapcsoltad le, viszont a nullavezetőhöz értél hozzá, ami rajtad keresztül "földelődött".

(#22) ivana válasza Turulbir (#21) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Ha nincs fázis akkor tökmindegy mit földelsz le, nulla áram folyik.

(#23) Turulbir válasza ivana (#22) üzenetére


Turulbir
(kvázi-tag)

Ez az, ami ebben az esetben nem igaz. Paint rajz szemléltetésképp (szaggatott piros vonal a szivárgó áram útja):

[ Szerkesztve ]

(#24) Agyturbina válasza Chabee (#20) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Értelmesebb szabályozások eseten a Class 1 besorolásba tartozó eszközöknek amikben porbeles fűtőszál Sheeted heating element) található 0.01M ohm szigetelési ellenállás a megengedett értek. Ha FI relével védett akkor 120mA a leoldási arám a FI relé oldaláról ajánlott. Ja és a legfontosabb, villanytűzhelyet nem csak simán a dug aljakat ellátó áramkörre csatlakoztatjuk, hanem saját dedikált áramkörre kötjük.

Ne aggódjon senki láttam az MSZ-t 2004 környéken, az 1970-es években készült kézi verzió beszkennelt változata volt. Azóta nem voltam elég bátor hogy megnézzem mennyit fejlődött :(

Ha érdekel valakit egy elég korrekt szabvány mint pl AS( nem Ahogy Sikerül), annak szívesen elküldöm az idén kibocsájtott felülvizsgált verziót, azt gondolom bőven túlteljesíti az MSZ elvarásait, és igen korrektül össze van gyűjtve egy könyvbe az összes lehetőség :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.